Saeimas komisija: Rīga kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta būs ieguvums visai valstij

(07.05.2010.)

Latvijai savlaicīgi jāveic intensīvs darbs, lai maksimāli daudz iegūtu no Rīgas kļūšanas par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, aicina Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

Komisija piektdien, 7.maijā, apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padomei, kurā 10. un 11.maijā ES dalībvalstu ministri lems arī par Rīgas apstiprināšanu par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.
 
„Atbildīgo institūciju pārstāvjiem jau šobrīd jādara viss, lai šī unikālā iespēja visai valstij nestu gan plašāku atpazīstamību, gan ekonomiskus ieguvumus. Būtiski, lai informatīvais un sagatavošanās darbs tiktu veikts laikus un 2014.gadā citu Eiropas valstu iedzīvotāji jau labi zinātu, ka Rīga ir jaunā Eiropas kultūras galvaspilsēta,” aicina komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Arī komisijas deputāte Vineta Muižniece (TP) rosināja savlaicīgi gatavoties Rīgas kļūšanai par Eiropas kultūras galvaspilsētu, lai ieguldītajiem līdzekļiem būtu maksimāla atdeve.   
 
Kultūras ministrs Ints Dālderis deputātiem apliecināja, ka ministrija kopā ar Rīgas domi un citām institūcijām jau laikus sākusi gatavoties šim notikumam. „Šī būs ļoti laba iespēja parādīt Eiropas Savienībai un visai pasaulei Latvijas bagātīgo kultūras mantojumu,” teica ministrs, prognozējot, ka nākamās nedēļas sākumā gaidāmajā sanāksmē ES ministri apstiprinās Rīgu par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Kā noskaidroja deputāti, līdzās Rīgai kā otru 2014.gada kultūras galvaspilsētu plānots apstiprināt Zviedrijas pilsētu Ūmeo. Rīgai un Ūmeo būs jāveido savstarpēji kultūras sadarbības projekti.

Eiropas kultūras galvaspilsētas mērķis ir veicināt Eiropas pilsētu starptautisku atpazīstamību, labvēlīgi ietekmēt kultūras un tūrisma attīstību, veicināt Eiropas valstu mākslinieku sadarbību, kā arī stiprināt reģionālo identitāti un Eiropas integrāciju.  


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā