Saeimas komisija aicina atbildīgās institūcijas respektēt NVO viedokli ES pilsoņu iniciatīvas jautājumā

(23.04.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisija, piektdien, 23.aprīlī, rosināja atbildīgās institūcijas, izstrādājot Latvijas nostāju par Eiropas Savienības (ES) regulas projektu par ES pilsoņu iniciatīvu, ņemt vērā nevalstisko organizāciju viedokli. Lai pēc iespējas plašāk diskutētu par šo būtisko jautājumu, Saeimas komisija aicina Tieslietu ministriju rīkot apaļā galda diskusiju par regulas projektu, iesaistot nevalstiskā sektora un visu atbildīgo institūciju pārstāvjus.

Regula izstrādāta, lai nodrošinātu, ka viens miljons ES pilsoņu, kuri pārstāv vairākas dalībvalstis, var aicināt Eiropas Komisiju izstrādāt ES tiesību aktu jautājumos, kuros nepieciešams ES līmeņa tiesiskais regulējums, kā to paredz Lisabonas līgums. 

Komisija aicināja Tieslietu ministriju ņemt vērā sabiedriskās politikas centra „Providus” paustās bažas par Latvijas pilsoņu parakstu vākšanu internetā. „Providus” vērš uzmanību, ka Latvijā joprojām līdz galam nav īstenota elektroniskā paraksta ieviešana un to izmanto ļoti maz cilvēku.

„Jānošķir jautājumi, kuri risināmi Eiropas Savienības līmenī un kuri ir mūsu pašu neizdarītie mājasdarbi,” par elektroniskā paraksta ieviešanas problēmām teica komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Būtiski nodrošināt, lai Latvijas pilsoņi pilnvērtīgi varētu izmantot iespēju tieši ietekmēt Eiropas Savienības likumdošanas procesu. Tomēr vienlaikus jānodrošina arī efektīvs parakstu pārbaudes mehānisms,” pauda V.Paegle.

Jaunās ES pilsoņu iniciatīvas nozīmi uzsvēra arī komisijas deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK). Viņš pauda viedokli, ka Latvijā un citās jaunajās ES dalībvalstīs vajadzētu vākt parakstus par lauksaimniecības tiešo maksājumu izlīdzināšanu. „Redzu, ka Latvijas zemniekiem netaisnīgo tiešmaksājumu izlīdzināšana varētu būt pirmā joma, kur izmantot Eiropas pilsoņiem sniegtās jaunās iespējas un savākt miljonu parakstu. Arī mūsu zemniekiem jāsaņem tikpat liels finansējums kā veco dalībvalstu lauksaimniekiem,” uzsvēra Dz.Rasnačs.    

Jaunās ES regulas projekts paredz, ka ar tiesību aktu projektu ierosinājumiem ES pilsoņi varēs nākt klajā tajās jomās, kurās Eiropas Komisijai ir likumdošanas iniciatīvas tiesības. Līdz ar to savus priekšlikumus ES iedzīvotāji varēs iesniegt, piemēram, patērētāju tiesību aizsardzības, iekšējā tirgus vai enerģētikas sektoros. Tomēr tas nebūs iespējams, piemēram, par ārlietu, drošības politikas jautājumiem un ES paplašināšanos.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā