Saeimas deputāti praksē iepazīsies ar gaļas ražošanu saskaņā ar halal metodi

(08.03.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 9.martā, dosies uz SIA „Viesuļi”. Izbraukuma sēdē deputāti iepazīsies, kā praksē tiek īstenoti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā saistībā ar pieļaujamajām lauksaimniecības dzīvnieku kaušanas metodēm gaļas ieguvei.

„Atļauja lauksaimniecības dzīvniekus nokaut, izmantojot pēckaušanas apdullināšanu, ir raisījusi diametrāli pretējus viedokļus gan iedzīvotāju, gan deputātu vidū. Viesojoties saimniecībā, kas izmanto šādu metodi, lai krīzes apstākļos glābtos no bankrota, iesaistītajām pusēm būs iespēja vienreiz redzēt, nevis tikai simts reiz dzirdēt,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Šī saimniecība Jēkabpils pusē ir redzamākais piemērs, taču jāatceras, ka tā ir iespēja veiksmīgi darboties daudziem lauksaimniekiem.”

Komisijas sēdē kopā ar nozares profesionāļiem plānots pārrunāt Eiropas praksi, dzīvnieku labturības prasības un iepazīties ar gaļas ieguves procesu „Viesuļu” ražotnē.

Komisijas izbraukuma sēdē aicināti piedalīties arī deputāti, kuri rosina atteikties no pēckaušanas apdullināšanas metodes. Tāpat sēdē piedalīsies pārstāvji no Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātnes institūta, Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas. Piedalīties aicināti arī pārstāvji no Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Aitu audzētāju asociācijas un Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācijas.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izbraukuma sēde notiks otrdien, 9.martā, SIA “Viesuļi” Jēkabpils novada Zasas pagastā. Izbraukšana no Rīgas plkst.8.30. Plānotā ierašanās SIA „Viesuļi” plkst.11.00.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt