Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: valsts budžeta līdzekļi jāizmanto mērķtiecīgāk un efektīvāk

(02.03.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 2.martā, tiekoties ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, pārrunāja nepieciešamību veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai valsts budžeta līdzekļu izlietojumu padarītu efektīvāku un vērstu uz konkrētu rezultātu.

„Tā ir objektīva nepieciešamība - saimniekot efektīvi,” teica G.Daudze. „No tā, cik pārdomāti un mērķtiecīgi rīkosimies ar valsts naudu, būs atkarīgas mūsu iespējas pārvarēt krīzi.”

Valsts kontroliere skaidroja, ka šobrīd valsts līdzekļu izlietojums ir vērsts uz procesu, nevis konkrētu rezultātu sasniegšanu. Arī atskaitīšanās sistēma ir nepilnīga un formāla. „Politikas plānošanas dokumenti nosaka mērķus, taču, revīzijās analizējot darba plānus, var redzēt, ka tie vērsti uz pieejamās naudas izlietošanu, nevis rezultāta sasniegšanu,” atzina I.Sudraba.

Lai detalizēti apspriestu izmaiņas konkrētajos normatīvajos aktos, Saeimas priekšsēdētājs ar I.Sudrabu vienojās tikties pēc divām nedēļām, pieaicinot atbildīgo komisiju vadītājus. „Plānojam jautājumu pārrunāt ar to komisiju vadītājiem, kuru darbības jomas vistiešākajā mērā saistītas ar valsts budžeta līdzekļu izlietojuma plānošanu un uzraudzību,” informēja G.Daudze.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī iespējamie grozījumi Attīstības plānošanas sistēmas likumā un likumā „Par budžetu un finanšu vadību”. Likuma izmaiņas būtu vērstas uz to, lai panāktu politikas plānošanas dokumentu sasaisti ar pieejamajiem finanšu resursiem un lai tiktu noteikti gan sasniedzamie rezultāti, gan atbildība par iecerētā sasniegšanu.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā