Saeima maina alkoholisko dzērienu tirdzniecības nosacījumus

(25.02.2010.)

Saeima ceturtdien, 25.februārī, galīgajā lasījumā izskatot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, grozīja alkoholisko dzērienu tirdzniecības nosacījumus. Saeima atviegloja tirdzniecības nosacījumus mājas apstākļos ražotiem alkoholiskiem dzērieniem un paplašināja pašvaldību tiesības reglamentēt vasaras kafejnīcu darbību. Tāpat Saeima lēma aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību 1.septembrī.

Tirgot mājās ražotus alkoholiskos dzērienus varēs komersants, kas tos ražos no savvaļā augošiem augiem vai produktiem, kas iegūti no savā īpašumā vai valdījumā esošiem dārziem un dravām. Šāds uzņēmums varēs ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci apstiprināta noliktavas turētāja darbībai. Uzņēmējam būs jānomaksā akcīzes nodeva, un dzērienu ražošanas procesā būs aizliegts izmantot spirtu vai jau saražotu alkoholu.

Vienā kalendārajā gadā mājas apstākļos varēs saražot ne vairāk kā 15000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu. Absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos dzērienos nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus. Ja komersanta gada laikā saražotā vīna vai raudzēto dzērienu apjoms būs mazāks par 1000 litriem, tad viņam nevajadzēs iesniegt akcīzes nodokļa nodrošinājumu.

Lai pretendētu uz atvieglotajiem nosacījumiem, komersantam būs jāsaņem vietējās pašvaldības atļauja. Likums nosaka, ka ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci un reģistrēt akcīzes nodokļa nodrošinājumu varēs no 2010.gada 1.aprīļa.

Apstiprinātā likuma redakcija nosaka, ka alkohola mazumtirdzniecību vasaras kafejnīcās turpmāk regulēs vietējās pašvaldības saistošie noteikumi.

Pašvaldība saistošajos noteikumos varēs noteikt laika periodu, kurā tirdzniecība ir atļauta, kā arī kārtību, kādā saskaņojama alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības novietnes vieta. Tāpat pašvaldībai būs tiesības noteikt maksimāli pieļaujamo absolūto spirta daudzumu alkoholiskajos dzērienos, kuru mazumtirdzniecība atļauta novietnēs.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka pašvaldības atļautās vietās alkoholisko dzērienu tirdzniecības licence novietnēm tiek izsniegta uz laiku līdz pieciem mēnešiem kalendārajā gadā un novietnēs tirgotā alkohola absolūtais spirta daudzums nedrīkst pārsniegt sešus tilpumprocentus.

Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā trešajā galīgajā lasījumā tika pieņemts 77 deputātiem balsojot „par”, sešiem deputātiem balsojot „pret” un vienam deputātam atturoties.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā