Saeimas komisija: Elektronisko mediju likums jāpieņem līdz Jāņiem

(15.02.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien, 15.februārī, otrajā lasījumā skatot Elektronisko mediju likumprojektu, apņēmās strādāt pie likuma pieņemšanas paātrinātā tempā, lai Saeimā likumu varētu pieņemt līdz pavasara sesijas beigām.

„Uzsākot darbu pie jaunā Elektronisko mediju likuma, vēlējāmies gan uzlabot nozares regulējumu, gan savlaicīgi pārņemt Eiropas Savienības direktīvu. Tomēr darbs pie likumprojekta nevirzās tik raiti kā gribētos, jo uz otro lasījumu iesniegti aptuveni 300 priekšlikumi,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. 

„Patlaban mums ir jārīkojas konstruktīvi un ātri, lai līdz Jāņiem jaunajā likumā iestrādātu Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas prasības, kas ļautu izbeigt Eiropas Komisijas ierosināto pārkāpumu procedūru,” atzīst I.Circene.

Par direktīvas savlaicīgu neieviešanu Latvijai varētu piespriest 320 000 eiro soda naudu un par katru nākamo kavējuma dienu piemērot līdz pat 23 000 eiro lielu sodu, skaidroja Tieslietu ministrijas Eiropas Savienības tiesas departamenta direktore un Latvijas pārstāve Eiropas Savienības Tiesā Kristīne Drēviņa. K.Drēviņa deputātus informēja, ka līdz 26.martam jāsniedz Eiropas Komisijai atbilde, kāpēc Latvija nav noteiktajā laikā sniegusi informāciju par direktīvas ieviešanas soļiem. Pēc atbildes izskatīšanas Eiropas Komisija izstrādās atzinumu un var celt prasību Eiropas Savienības Tiesā.

Kultūras ministrs Ints Dālderis, kura vadītā ministrija ir atbildīga par direktīvas ieviešanu, komisijas sēdē norādīja, ka direktīvas pārņemšanai ir divas iespējas - pieņemt jaunu likumu vai veikt grozījumus esošajā likumā. Kultūras ministrs uzsvēra, ka pēdējais variants nav lietderīgs, jo nepieciešamie grozījumi apjoma ziņā ir līdzvērtīgi jauna likuma izstrādei.

„Mēs darīsim visu iespējamo - tostarp arī sasauksim papildu sēdes, lai pēc iespējas ātrāk izskatītu priekšlikumus un nodrošinātu likuma pieņemšanu līdz vasaras saulgriežiem,” pauž I.Circene.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt