Saeimas komisija kritizē izmaiņas MK noteikumos par veselības aprūpes organizēšanu

(05.02.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien, 5.februārī, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda kritiku par valdības pieņemtajiem grozījumiem noteikumos, kas paplašina valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju loku.

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka atvieglojumu piešķiršana personām ar zemiem ienākumiem ir nepieciešama, tomēr izstrādātie noteikumi ievērojami sarežģī pašvaldību sociālo dienestu darbu, uzliekot tiem papildu pienākumus.

„Ir svarīgi nodrošināt, lai cilvēki pēc iespējas ātrāk varētu saņemt nepieciešamos pakalpojumus un tiktu likvidēta šī liekā birokrātija,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. Komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka izstrādātie grozījumi tika pieņemti lielā steigā, turklāt bez saskaņošanas ar citām institūcijām.

Ministru kabinetā apstiprinātie noteikumu grozījumi paredz, ka personas un to ģimenes locekļi, kuru ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 120 latus, tiek atbrīvoti no pacientu iemaksām. Iedzīvotājiem, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 150 latus, tiks segtas pacientu iemaksas 50 procentu apmērā no noteiktās, savukārt līdzmaksājums par vienā stacionēšanas reizē veiktu ķirurģisku operāciju nepārsniegs 15 latus.

Lai saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpi, iedzīvotājiem būs jāuzrāda pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa, kas apliecina personas ienākumu līmeni. Kā norādīja pašvaldību pārstāvji, kritēriji, kā veikt šo izvērtēšanu, nav noteikti. Turklāt jau tagad var prognozēt, ka iedzīvotāju skaits, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 150 latus, būs ievērojams, un pakalpojumu nodrošināšana prasīs ievērojamus administratīvos izdevumus. 

Deputāti noskaidroja, ka 2009.gadā trūcīgo personu skaits pieaudzis 2,6 reizes. Atsevišķos Latgales novados uz valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu varētu pretendēt pat 80 līdz 90 procenti iedzīvotāju, norādīja Labklājības ministrijas pārstāvis Visvaldis Gūtmanis.

Komisijas priekšsēdētāja kā absurdu vērtēja arī situāciju, ka personām, kuras vēlēsies saņemt šos atvieglojums ik pa trīs līdz sešiem mēnešiem būs jāapliecina savu ienākumu līmenis. „Piemēram, pensionāriem 2010.gadā pensiju indeksācija netiks veikta, līdz ar to apšaubu, ka šai iedzīvotāju kategorijai ienākumi būtiski pieaugs,” norādīja A.Barča.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija līdz 9.februārim izstrādās ierosinājumus grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, kurus deputāti plāno iesniegt valdībā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt