Saeima pieņem grozījumus Kriminālprocesa likumā

(14.01.2010.)

Saeima ceturtdien, 14.janvārī, galīgajā lasījumā pieņēma Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Kriminālprocesa likumā, dodot izmeklētājiem tiesības uz noteiktu laiku pārraudzīt darījumus banku klientu kontos.

Bankas klienta kontu monitoringu kriminālprocesa ietvaros varēs veikt vienīgi ar izmeklēšanas tiesneša atļauju.

Līdz šim likums procesa virzītājam paredzēja iespēju pieprasīt no bankām neizpaužamas ziņas vai dokumentus, kuri satur šādas ziņas, bet izmeklētājiem nebija iespējas sekot aizdomās turamo personu bankas darījumiem.

Saeima atbalstīja arī virkni citu izmaiņu likumā, tādējādi Latvijas tieslietu sistēmā pilnībā pārņemot Eiropas Padomes konvenciju par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, kā arī šo līdzekļu meklēšanu, izņemšanu un konfiskāciju.

Likums paredz, ka tiesas pavēsti varēs nosūtīt arī uz uzaicināmās personas norādīto e-pasta adresi. Patlaban likums šādu iespēju neparedz, un pavēstes parasti nogādā pa pastu vai ar kurjera palīdzību, kas izmaksā ievērojami dārgāk nekā saziņa elektroniskā formā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt