Saeimas komisija vienojas par ieturēto pensiju atmaksas kārtību

(13.01.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 13.janvārī, vienojās par kārtību, kādā pensionāriem tiks atmaksāta ieturētā pensijas daļa. Lai veiktu pensiju atmaksu un tādējādi izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, komisija ir sagatavojusi vienu jauna likuma projektu un grozījumus divos spēkā esošos likumos.
 
„Jauna likuma izstrāde bija nepieciešama, lai precīzi izpildītu Satversmes tiesas spriedumā noteiktās prasības. Izstrādātā kārtība būs skaidrāka lietotājam un dos arī labumu saņēmējam,” sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, norādot, ka līdztekus jaunā likuma projektam ir sagatavoti atbilstoši grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, kā arī likumā „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”.

Jaunā Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likuma projekts paredz, ka laika posmā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 31.janvārim ieturēto pensijas daļu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksās šī gada aprīlī kopā ar aprīļa pensiju. Pensijas saņēmēja nāves gadījumā ieturēto pensijas daļu būs tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, vai arī citai personai uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata. Pensiju ieturējumu izmaksai kopā nepieciešami 73,7 miljoni latu, norāda likumprojekta autori.

Lai no februāra vecuma un izdienas pensijas izmaksātu pilnā apmērā, šogad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Lai to izdarītu, izmaiņas likumos nav jāveic.

Lai nodrošinātu ātru Satversmes tiesas sprieduma izpildi, komisija šos likumprojektus lūgs atzīt par steidzamiem.

Visus likumprojektus Saeimā plānots iesniegt līdz 14.janvāra pēcpusdienai. Komisijā norāda, ka likumprojektus Saeima pirmajā lasījumā varētu skatīt 21.janvārī, savukārt otrajā galīgajā lasījumā - 28.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt