Budžeta komisija: maksājumu pakalpojumu sniegšanas iestāžu darbību regulēs likums

(12.01.2010.)

Maksājumu pakalpojumu sniegšanas iestāžu darbību turpmāk regulēs jaunais Maksājumu pakalpojumu likums, kuru otrdien, 12.janvārī, otrajam lasījumam atbalstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

„Jaunais likums pavērs iespēju plašākam uzņēmēju lokam sniegt maksājumu pakalpojumus, savukārt iedzīvotāji varēs apmaksāt rēķinus, veikt naudas pārvedumu, ieskaitīt skaidru naudu savā maksājumu kontā vai to izņemt sev izdevīgākā vietā, piemēram, tuvākajā veikalā, nemaz nebraucot uz banku,” norāda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

Patlaban Latvijā maksājumu pakalpojumus iedzīvotājiem sniedz kredītiestādes un VAS „Latvijas Pasts”, bet ar jaunā likuma stāšanos spēkā tiks regulēta arī citu uzņēmēju darbība, kas piedāvā šādu pakalpojumu. Pieaugot šādu iestāžu skaitam, konkurences apstākļos varētu samazināties maksa par pakalpojuma sniegšanu, un iedzīvotājiem būs lielāka iespēja izvēlēties, kur apmaksāt rēķinus, prognozē likumprojekta autori.

Patlaban neviens normatīvais akts neregulē maksājumu pakalpojumu sniegšanu.

Projektā noteiktas prasības patērētāju tiesību aizsardzībai, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem paredzot pienākumu informēt klientu par maksājumu izpildes laiku un maksu. Likums reglamentēs arī prasības datu aizsardzībai un strīdu izšķiršanas kārtībai.

Plānots, ka Saeima par jauno Maksājumu pakalpojumu likumprojektu otrajā lasījumā lems 21.janvārī, informē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā