Saeimas komisija atzinīgi vērtē Latvijas gatavību pieteikties ES aģentūras izvietošanai Rīgā

(16.12.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 16.decembrī, pauda gandarījumu par valdības lēmumu pieteikt Latvijas kandidatūru uz jaunveidojamās Eiropas Telekomunikāciju regulatoru grupas iestādes biroja izvietošanu Rīgā.

„Ar gandarījumu secinām, ka atbildīgās institūcijas ņēmušas vērā Saeimas Eiropas lietu komisijas šī gada jūnijā premjerministram nosūtīto vēstuli, kurā mudinājām valdību turpmāk rīkoties daudz aktīvāk, lai mūsu valstī tiktu izvietota kāda no daudzajām Eiropas Savienības aģentūrām,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

„Līdzšinējais Latvijas kūtrums, paliekot teju vienīgajai dalībvalstij, kurā joprojām nav izvietota kāda no Eiropas Savienības iestādēm, bija nepieņemams. Protams, šis ir tikai pirmais solis, jo mums jābūt vēl daudz aktīvākiem lobējot savas intereses,” uzsvēra V.Paegle.

Arī komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone atzinīgi vērtēja lēmumu pieteikt Latvijas kandidatūru jaunveidojamās Eiropas Savienības (ES) iestādes izvietošanai Rīgā. „Apsveicu šo soli, jo vienīgais veids, kā varam kaut ko sasniegt, ir aktīvi rīkoties. Pat ja šoreiz nepanāksim šīs iestādes izvietošanu Latvijā, būsim ieguvuši labu pieredzi,” teica K.Pētersone.

Kā noskaidroja deputāti, jaunveidojamajā Eiropas Telekomunikāciju regulatoru grupas iestādes birojā pastāvīgi strādās 20 darbinieki, bet uz sanāksmēm regulāri ieradīsies eksperti no visām ES dalībvalstīm. Kaut arī biroja izveide sākotnēji prasītu Latvijas valsts finanšu ieguldījumus, tomēr ilgtermiņā tā būtu Latvijai finansiāli izdevīga. Turklāt ES iestādes izveide Rīgā mūsu valstij sniegtu arī lielāku starptautisku atpazīstamību.  

Lai tiktu atbalstīta Latvijas kandidatūra, tai jāpiedāvā skaidri redzamas priekšrocības, piemēram, labiekārtotas biroja telpas Rīgas centrā ar iespējām rīkot videokonferences un attīstītu aviosatiksmi ar citu ES dalībvalstu galvaspilsētām.
 
Jaunās ES iestādes uzdevums būs veicināt sadarbību starp ES dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu ES tiesiskā regulējuma saskaņotu piemērošanu elektronisko komunikāciju jomā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā