Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze Stokholmā diskutēs par Lisabonas līgumu

(11.12.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 12.decembrī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā piedalīsies Eiropas Savienības (ES) parlamentu priekšsēdētāju ārkārtas konferencē, kas veltīta Lisabonas līgumam.

Konferences laikā parlamentu vadītāji diskutēs par to, kā nacionālie parlamenti un Eiropas Parlaments pēc iespējas efektīvāk var izmantot Lisabonas līguma sniegtās iespējas, un kā pilnveidot sadarbību starp likumdevējiem. Konferences darbs tiks organizēts darba grupās, kuras sagatavos ziņojumus un prezentēs tos noslēguma plenārsēdē. 

„Līdz ar līguma stāšanos spēkā Eiropas Savienībai jākļūst efektīvākai, pārskatāmākai un vienlaicīgi tuvākai savienības pilsoņiem. Lai to panāktu, Lisabonas līgums paredz vairākus jaunievedumus. Viens no tiem - dalībvalstu parlamentiem būs plašākas iespējas ietekmēt Eiropas Savienības likumdošanu,” uzsver G.Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs norāda, ka tā vienlaikus būs gan laba iespēja aizstāvēt savas nacionālās intereses, gan arī liela atbildība. ”Būtiskākais būs laicīgi apzināt tos priekšlikumus, kas skar Latvijas intereses. Saeimai būs ne tikai jāsniedz savs atzinums, bet arī jāatrod sabiedrotie citos parlamentos, lai šo likumdošanas iniciatīvu ietekmētu. Līdz ar to būtiski pieaugs nepieciešamība sadarboties ar to valstu parlamentiem, ar kurām Latvijai ir līdzīgas pozīcijas,” prognozē G.Daudze.

Saskaņā ar Lisabonas līgumu, ja vismaz deviņu ES dalībvalstu parlamenti iebilst pret kāda jauna ES tiesību akta izstrādi, šī likumdošanas iniciatīva būs jāpārstrādā. Saeima visus jaunos ES tiesību aktu projektus saņems to izstrādes sākumā un astoņu nedēļu laikā varēs sniegt atzinumu, vai ES direktīvu un regulu izstrādātāji nepārsniedz savas pilnvaras un neiejaucas dalībvalstu kompetencē.

Jau 3. decembrī īpašā sanāksmē spriežot par Saeimas darbu pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā, Saeimas Prezidija, komisiju un frakciju pārstāvji vienojās aktīvi izmantot līguma sniegtās iespējas un iesaistīsies ES likumdošanas procesā, vērtējot ES tiesību aktu atbilstību Latvijas nacionālajām interesēm.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt