Saeimas priekšsēdētāja Varšavā: augstu novērtējam Polijas ieguldījumu reģiona drošībā

(15.01.2024.)
Galerija

Latvijas un Polijas sadarbība aizsardzības jomā būtiski uzlabo drošības situāciju mūsu reģionā. Augstu novērtējam Polijas ieguldījumu mūsu drošības stiprināšanā un esam gatavi ciešai sadarbībai arī turpmāk. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pirmdien, 15.janvārī, Varšavā tiekoties ar jaunievēlēto Polijas Sejma maršalu Šimonu Holovņu (Szymon Holownia).

Latvija un Polija ir līdzīgi domājošas valstis un tuvi sabiedrotie ar vienotu redzējumu par Krievijas agresiju un tās ietekmi uz Eiropas drošību, akcentēja D.Mieriņa. Spīkeri bija vienisprātis, ka šajā situācijā mūsu reģiona valstīm ir svarīgi rīkoties izlēmīgi un bez vilcināšanās. Baltijas valstu un Polijas aktīva koordinācija un ciešā sadarbība kopš pilna mēroga kara Ukrainā ļāva panākt spēcīgāku Eiropas Savienības atbildi uz Krievijas agresiju.

Š.Holovņa uzsvēra, ka mūsu valstīm ir jābūt gatavām jebkuram scenārijam un jākāpina savas aizsardzības spējas, lai atturētu Krieviju. Ja nemaksāsim tagad ar naudu, tad nākotnē mūsu bērni maksās ar savām asinīm, akcentēja Polijas Sejma maršals.

Latvija drošību izvirzījusi kā prioritāti, šogad aizsardzībai atvēlot 2,7 procentus no iekšzemes kopprodukta, bet 2027.gadā tās budžets sasniegs trīs procentus.

Spīkeri bija vienisprātis, ka Polijai un Baltijas valstīm ir jāturpina uzņemties vadošā loma, mudinot partnerus pastiprināt sankcijas pret agresorvalsti un palielināt militāro palīdzību Ukrainai.  Ne mazāk svarīgi patlaban ir nodrošināt reģiona enerģētisko drošību un attīstīt Eiropas militāro industriju.

Lai stiprinātu valstu parlamentāro dialogu, D.Mieriņa aicināja arī jaunajā Polijas parlamenta sasaukumā veidot deputātu grupu sadarbībai ar Saeimu. Latvijā šāda grupa ir izveidota, un tajā darbojas 22 deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja un parlamenta delegācija šodien uzturas vizītē Polijas galvaspilsētā Varšavā. D.Mieriņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis un Nacionālās drošības komisijas vadītājs Ainars Latkovskis.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314067012
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī