Saeima ir pieņēmusi un Valsts

 

 

 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts

prezidents izsludina šādu likumu:

 

Grozījumi likumā “Par pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta statusu”

Izdarīt likumā “Par pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes deputāta statusu” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 8.nr.; 1997, 6.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt likuma nosaukumu šādā redakcijā:

“Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu”.

2. Papildināt 1.pantu pēc vārdiem “rajona padomes” ar vārdiem “novada domes”.

3. Aizstāt 2.pantā vārdus “Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likuma” ar vārdiem “Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likuma”.

4. 3.pantā:

aizstāt pirmās daļas 3.punktā vārdus “Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” ar vārdiem “Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā”;

izslēgt otrajā daļā vārdus “valdības locekli”.

5. Papildināt likumu ar 3.1 pantu šādā redakcijā:

“3.1 pants. Deputāta pilnvaru nolikšana uz laiku

Domes (padomes) deputātam, kurš iestājies Saeimas sastāvā uz laiku, kamēr Saeimas loceklis nolicis deputāta mandātu uz Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai valsts ministra amata pildīšanas laiku, ir pienākums nolikt deputāta pilnvaras uz Saeimas locekļa amata pildīšanas laiku.

Domes (padomes) deputātam uz Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai valsts ministra amata pildīšanas laiku ir pienākums nolikt deputāta pilnvaras.

Šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos domes (padomes) deputāts iesniedz domes (padomes) priekšsēdētājam iesniegumu par domes (padomes) deputāta pilnvaru nolikšanu. Saņēmis iesniegumu par pilnvaru nolikšanu, domes (padomes) priekšsēdētājs nekavējoties par to paziņo attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijai un sniedz par to informāciju nākamajā domes (padomes) sēdē. Attiecīgā domes (padomes) deputāta pilnvaras izbeidzas ar brīdi, kad informācija par to sniegta domes (padomes) sēdē.

Ja domes (padomes) deputāts nolicis uz laiku deputāta pilnvaras, viņa vietā Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likuma 43.pantā noteiktajā kārtībā stājas nākamais kandidāts.

Saeimas loceklis, kurš šajā pantā noteiktajā kārtībā nolicis domes (padomes) deputāta pilnvaras, var tās atjaunot attiecīgās domes (padomes) pilnvaru laikā pēc Saeimas deputāta pilnvaru izbeigšanās.

Ministru prezidents, Ministru prezidenta biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs vai valsts ministrs, kurš šajā pantā noteiktajā kārtībā nolicis domes (padomes) deputāta pilnvaras, var tās atjaunot attiecīgās domes (padomes) pilnvaru laikā, ja viņš atkāpjas no Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai valsts ministra amata vai ja atkāpjas Ministru kabinets. Tas attiecas arī uz gadījumu, kad Ministru prezidents, Ministru prezidenta biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs vai valsts ministrs atkāpjas individuāli vai kopā ar Ministru kabinetu sakarā ar Saeimas izteikto neuzticību.

Saeimas loceklis, kā arī Ministru prezidents, Ministru prezidenta biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs vai valsts ministrs iesniegumu par deputāta pilnvaru atjaunošanu iesniedz attiecīgās pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētājam nedēļas laikā no dienas, kad viņš beidzis pildīt Saeimas locekļa vai attiecīgi Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai valsts ministra amata pienākumus.

Saņēmis iesniegumu par domes (padomes) deputāta pilnvaru atjaunošanu, domes (padomes) priekšsēdētājs nekavējoties par to paziņo attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijai un sniedz par to informāciju nākamajā domes (padomes) sēdē. Ar brīdi, kad informācija par to sniegta domes (padomes) sēdē, izbeidzas šā panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā uzaicinātā deputāta pilnvaras un tiek atjaunotas deputāta pilnvaras domes (padomes) deputātam, kurš tās bija nolicis uz laiku, kamēr pildīja Saeimas locekļa vai Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai valsts ministra amata pienākumus.

Ja kandidāts jau ir iestājies domes (padomes) sastāvā šā panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā, viņš netiek aicināts iestāties domes (padomes) sastāvā cita domes (padomes) deputāta vietā, kurš noliek pilnvaras uz laiku šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētajā gadījumā.

Ja šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos pilnvaras nolikuši vairāki deputāti, kas ievēlēti no viena nosaukuma saraksta, tad, atjaunojot pilnvaras vienam no viņiem, pilnvaras izbeidzas tam deputātam, kurš no attiecīgā saraksta šā panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā domes (padomes) sastāvā iestājies pēdējais.”

6. Aizstāt 7.panta trešajā daļā vārdus “ne vēlāk kā divu nedēļu laikā” ar vārdiem “likumā noteiktajā kārtībā un termiņos”.

7. 8.pantā:

papildināt pirmās daļas 2.punktu pēc vārdiem “domes (padomes)” ar vārdiem “nolikuma un”;

izteikt pirmās daļas 3.punktu šādā redakcijā:

“3) izpildīt domes (padomes), tās priekšsēdētāja un to institūciju vadītāju norādījumus un uzdevumus, kuru sastāvā deputāts ievēlēts;”.

8. Papildināt III nodaļas nosaukumu pēc vārda “rajonā” ar vārdu “novadā”.

9. Izteikt 10.panta 2.punktu šādā redakcijā:

“2) izskatīt iedzīvotāju sūdzības un iesniegumus un sniegt atbildi likumā noteiktajā kārtībā un termiņā;”.

10. 12.pantā:

papildināt pirmo rindkopu pēc vārda “pienākums” ar vārdiem “pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto līdzekļu ietvaros un domes (padomes) noteiktajā kārtībā”;

papildināt pantu ar 4.punktu šādā redakcijā:

“4) nodrošināt deputātu apmācību.”

11. Aizstāt 14.panta piektajā daļā vārdus “normatīvajos aktos” ar vārdiem “domes (padomes)”.

12. Papildināt 15.pantu ar otro, trešo, ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

“Deputātam, kurš ir bijis ievēlēts algotā domes (padomes) amatā un beidzis pildīt šo amatu sakarā ar pašvaldību apvienošanos, ja viņam netiek piedāvāts līdzvērtīgs amats, no jaunizveidotās pašvaldības budžeta izmaksā pabalstu triju amatalgu apmērā.

Deputātam, kurš ievēlēts par domes (padomes) priekšsēdētāju vai tādu priekšsēdētāja vietnieku, kurš ieņem algotu amatu, vai domes (padomes) algotu amatpersonu, ir tiesības domes (padomes) noteiktajā kārtībā saņemt:

1) amatalgu un piemaksas domes (padomes) noteiktajā apmērā;

2) atvaļinājuma pabalstu amatalgas apmērā, aizejot ikgadējā atvaļinājumā;

3) pabalstu sakarā ar smagu nelaimes gadījumu, kā arī sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi vienas amatalgas apmērā;

4) pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu sešu amatalgu apmērā;

5) kompensāciju, kas sedz pusi no mācību maksas, ja viņš, nepārtraucot amata pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās izglītības iestādē, lai iegūtu amata pienākumu izpildei nepieciešamās zināšanas;

6) kompensāciju ceļa izdevumu segšanai, ja viņš nedzīvo attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā;

7) atvaļinājumu bez amatalgas saglabāšanas, ja to ļauj darba apstākļi.

Par domes (padomes) priekšsēdētāju vai tādu priekšsēdētāja vietnieku, kurš ieņem algotu amatu, vai par domes (padomes) algotu amatpersonu ievēlēta deputāta nāves gadījumā viņa ģimene saņem vienreizēju pabalstu vienas amatalgas apmērā.

Par domes (padomes) priekšsēdētāju vai tādu priekšsēdētāja vietnieku, kurš ieņem algotu amatu, vai par domes (padomes) algotu amatpersonu ievēlētam deputātam ir tiesības uz apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, kura ilgums ir četras kalendārās nedēļas, neieskaitot svētku dienas, un papildatvaļinājumu. Papildatvaļinājuma ilgumu darba dienās nosaka dome (padome).”;

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

13. Pārejas noteikumos:

izslēgt 1. un 3.punktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 4.punktu šādā redakcijā:

“4. Šā likuma 3.1 pants stājas spēkā 2001.gada 11.martā.”

 

Likums Saeimā pieņemts 2000.gada 23.novembrī.

 

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2000.gada decembrī