Saeima ir pieņēmusi un Valsts

 

 

 

 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts

prezidents izsludina šādu likumu:

 

Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”

 

Izdarīt likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 16./17.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 13.nr.; 1995, 2.nr.; 1996, 14.nr.; 1997, 2., 8.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 14.pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

“(5) Maksimālais vecums ierindas dienestā zemessargu grupā ir 45 gadi, Zemessardzes instruktoru grupā — 50 gadi.”

2. Izteikt 47.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“(1) Zemessardzes dienesta uzdevumu izpildē vai apmācībā iesaistītie ārrindas dienesta zemessargi jāatbrīvo no darba (amata) pienākumu pildīšanas uz pavēstē norādīto laiku līdz 10 dienām kalendārajā gadā. Ārrindas dienesta zemessargiem par katru dienesta uzdevumu izpildes vai mācību dienu tiek izmaksāta kompensācija no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, bet ne vairāk kā par 10 dienām kalendārajā gadā. Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets. Dienesta uzdevumu izpildē vai apmācībā iesaistītie ārrindas dienesta zemessargi šajā laikā atrodas daļējā valsts apgādē un ir pakļauti obligātajai valsts apdrošināšanai.”

3. Papildināt likumu ar pārejas noteikumiem šādā redakcijā:

“Pārejas noteikumi

1. Zemessargi, kuri sasnieguši likuma 14.panta piektajā daļā noteikto maksimālo vecumu ierindas dienestā līdz šīs normas spēkā stāšanās dienai, tiek atvaļināti:

1) līdz 2001.gada 1.jūlijam — zemessargu grupas zemessargi, kuri ir vecāki par 50 gadiem, un Zemessardzes instruktoru grupas zemessargi, kuri ir vecāki par 55 gadiem;

2) līdz 2001.gada 31.decembrim — zemessargu grupas zemessargi, kuri ir vecāki par 45 gadiem, un Zemessardzes instruktoru grupas zemessargi, kuri ir vecāki par 50 gadiem.

2. Likuma 47.panta pirmajā daļā noteiktā kompensācijas izmaksas kārtība ir piemērojama visiem ārrindas zemessargiem, kuri, sākot ar 2000.gada 1.janvāri, ir bijuši iesaistīti Zemessardzes dienesta uzdevumu izpildē vai apmācībā.”

 

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Likums Saeimā pieņemts 2000.gada 28.septembrī.

 

 

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2000.gada oktobrī