Saeima ir pieņēmusi un Valsts

 

 

 

 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts

prezidents izsludina šādu likumu:

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likums

 

1.pants. (1) Šā likuma mērķis ir nodrošināt Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta (turpmāk — Projekts) īstenošanu.

(2) Projekts ietver bibliotēkas ēkas būvniecību, infrastruktūras izveidi informācijas pakalpojumu sniegšanai uzceltajā ēkā, bibliotēkas iekārtošanu un valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas izveidošanu.

(3) Projekts īstenojams līdz 2008.gada 18.novembrim saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu Projekta īstenošanas darbu un to finansējuma plānu un grafiku.

2.pants. (1) Projekta īstenošanas mērķis ir veicināt Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un sekmēt Latvijas resursu izmantošanu.

(2) Latvijas Nacionālā bibliotēka tiek veidota kā ikvienam pieejams informācijas, izglītības, zinātnes, kultūras un komunikāciju centrs.

(3) Projekta īstenošanas rezultātā izveidotā valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma nodrošina pakalpojumu pieejamību ikvienai personai.

(4) Projekta īstenošanas rezultātā uzceltā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka un palīgbūves ir valsts īpašums, kas tiek nostiprināts uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā.

3.pants. (1) Projekta pasūtītājs ir valsts Kultūras ministrijas personā.

(2) Ministru kabinets pilnvaro valsts akciju sabiedrību “Valsts nekustamā īpašuma aģentūra” (turpmāk — Aģentūra) vadīt bibliotēkas ēkas būvniecību un infrastruktūras izveidi informācijas pakalpojumu sniegšanai uzceltajā ēkā, vienlaikus nosakot Aģentūras kompetenci un īpašas atbildības un uzraudzības procedūras šajā jomā.

(3) Projekta īstenošanu uzrauga Ministru kabineta izveidota Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas Uzraudzības padome (turpmāk — Uzraudzības padome) deviņu cilvēku sastāvā, kuru vada kultūras ministrs. Uzraudzības padomē ir iekļauts Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs un Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, pa vienam pārstāvim no Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Finansu ministrijas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Rīgas Domes un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta fonda. Ministru kabinets apstiprina Uzraudzības padomes nolikumu.

4.pants. (1) Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka tiek būvēta pēc arhitekta Gunāra Birkerta projekta “Latvijas Nacionālā bibliotēka”.

(2) Latvijas Nacionālās bibliotēkas vajadzībām nepieciešamās zemes, kā arī uz tās esošo ēku atsavināšanu valsts vajadzībām veic likumā “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” noteiktajā kārtībā. Atsavinātais nekustamais īpašums ierakstāms zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā. Latvijas Nacionālās bibliotēkas vajadzībām nepieciešamās zemes plāns fiksēts šim likumam pievienotajā pielikumā.

(3) Projekta īstenošanai (ēkas būvniecībai, informācijas sistēmu izveidei un bibliotēkas iekārtošanai) izsludināms atklāts konkurss. Konkursa sagatavošanas un norises kārtību nosaka Ministru kabinets.

5.pants. (1) Projekta īstenošana tiek finansēta no:

1) privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizācijas rezultātā gūtajiem naudas ieņēmumiem (pēc visu normatīvajos aktos paredzēto privatizācijas izdevumu segšanas);

2) tiem trim jaunā standarta UMTS mobilo telekomunikāciju licenču (vienas — arī GSM 1800 standartā) izsolēs gūtajiem ieņēmumiem, kas pārsniedz likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam” paredzēto apjomu;

3) valsts budžeta ieņēmumiem no maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu un likuma “Par Latvijas Banku” 18.1 pantā paredzētajiem Latvijas Bankas maksājumiem valsts budžetā;

4) pašvaldību budžeta līdzekļiem;

5) neatmaksājamās un tehniskās palīdzības līdzekļiem;

6) ziedojumiem un dāvinājumiem;

7) Projekta īstenošanai paredzētās loterijas ieņēmumiem;

8) citiem līdzekļu avotiem.

(2) Priekšdarbu veikšana (tai skaitā projektēšanas darbi, Projekta īstenošanai nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšana, Nacionālās bibliotēkas informatizācijas sistēmas pilnveidošana, līdzekļu piesaiste ārvalstīs, sabiedrības informēšana) tiek finansēta no:

1) privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizācijas rezultātā gūtajiem naudas ieņēmumiem (pēc visu normatīvajos aktos paredzēto privatizācijas izdevumu segšanas);

2) tiem trim jaunā standarta UMTS mobilo telekomunikāciju licenču (vienas — arī GSM 1800 standartā) izsolēs gūtajiem ieņēmumiem, kas pārsniedz likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam” paredzēto apjomu;

3) pašvaldību budžeta līdzekļiem;

4) neatmaksājamās un tehniskās palīdzības līdzekļiem;

5) ziedojumiem un dāvinājumiem;

6) citiem līdzekļu avotiem.

(3) Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecība, nodošana ekspluatācijā, infrastruktūras izveide informācijas pakalpojumu sniegšanai uzceltajā ēkā, bibliotēkas iekārtošana un valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas izveidošana tiek finansēta no:

1) maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu;

2) likuma “Par Latvijas Banku” 18.1 pantā paredzētajiem Latvijas Bankas maksājumiem valsts budžetā;

3) pašvaldību budžeta līdzekļiem;

4) neatmaksājamās un tehniskās palīdzības līdzekļiem;

5) ziedojumiem un dāvinājumiem;

6) Projekta īstenošanai paredzētās loterijas ieņēmumiem;

7) citiem līdzekļu avotiem.

(4) Kultūras ministrija pilnvaro Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta fondu informēt sabiedrību par šā Projekta īstenošanu un vākt līdzekļus Latvijā un ārvalstīs, pieņemt Projekta īstenošanai paredzētos ziedojumus un dāvinājumus un uzskaitīt tos. Ziedotie un dāvinātie līdzekļi ieskaitāmi Valsts kasē atvērtā kontā.

6.pants. Projekta īstenošanai izmantotā ārvalstu neatmaksājamā palīdzība, ziedojumi un dāvinājumi (naudā vai citās lietās) netiek aplikti ar muitas nodokli un citiem muitas maksājumiem.

7.pants. (1) Projekta īstenošanai nepieciešamā aizņēmuma ņemšanai Likumā par budžetu un finansu vadību noteiktajā kārtībā un gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktajā apjomā tiek izsniegts valsts galvojums.

(2) Projekta īstenošanai paredzētie līdzekļi tiek glabāti Valsts kasē atvērtā kontā.

8.pants. Projektu visos tā īstenošanas posmos apdrošina, veicot visu risku apdrošināšanu (tai skaitā piedāvājuma, avansa, visu būvniecības risku, civiltiesiskās atbildības un garantijas perioda apdrošināšanu).

9.pants. Ministru kabinets reizi gadā iesniedz Saeimai pārskatu par Projekta īstenošanas gaitu.

 

Likums Saeimā pieņemts 2002.gada 13.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2002.gada jūnijā

Pielikums

Latvijas Nacionālās bibliotēkas vajadzībām
nepieciešamās zemes plāns