Latvijas Republikas 9.Saeimas

rudens sesijas septītā sēde

2010.gada 14.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2010.gada 14.oktobra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Sociālo un darba lietu komisijas iesniegumu ar lūgumu grozīt šodienas sēdes darba kārtību un svītrot no darba kārtības trešās sadaļas „Likumprojektu izskatīšana” 25.jautājumu - likumprojektu „Grozījumi likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz arī iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību.

Sākam tradicionāli ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Par Sadarbības līgumu starp Eiropas Savienību un iesaistītajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un British-American Tobacco (Holdings) Limited un Publicitātes līgumu saistībā ar Sadarbības līgumu starp Eiropas Savienību un iesaistītajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un British-American Tobacco (Holdings) Limited” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par norēķinu galīgumu maksājumu un finanšu instrumentu norēķinu sistēmās”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Civillikumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi?

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Circenei!

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks”).

Lūdzu, nododiet šo likumprojektu arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai kā līdzatbildīgajai komisijai saistībā ar to, ka tas attiecas uz brīvprātīgo darbu.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai? Deputāti neiebilst. Līdz ar to Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts „Grozījums Civillikumā” tiek nodots Juridiskajai komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījums Autopārvadājumu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījums Jūras kodeksā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās sadaļas - „Par atvaļinājumu piešķiršanu”. „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dzintaram Rasnačam šā gada 14.oktobrī”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dzintaram Rasnačam šā gada 14.oktobrī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 1, atturas - 1. Deputāts Rasnačs ir šodien saņēmis neapmaksātu atvaļinājumu.

Nākamais darba kārtības punkts - „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Mihailam Zemļinskim šā gada 14.oktobrī”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Mihailam Zemļinskim šā gada 14.oktobrī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - nav, atturas - 1. Neapmaksāts atvaļinājums deputātam Zemļinskim ir piešķirts.

Nākamā darba kārtības sadaļa - „Deputātu pieprasījumi”. Deputātu Dzintara Jaundžeikara, Māra Kučinska, Mareka Segliņa, Antas Rugātes, Jura Dalbiņa, Jāņa Porieša, Ulda Brieža, Intas Feldmanes, Ainara Baštika, Andra Bērziņa (LPP/LC) pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par bezdarba likvidēšanu un aktīvu nodarbinātības pasākumu īstenošanu”.

Pieprasījumu komisijas vārdā - deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Labrīt, kolēģi! Pieprasījums ir izskatīts un noraidīts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Sākam debates.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam (Latvijas Pirmā partija/„Latvijas Ceļš”).

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Pirmo pieprasījumu par nodarbinātības jautājumiem mēs uzrakstījām labklājības ministram šā gada 6.jūnijā. Uz savu 6.jūnija pieprasījumu faktiski mēs saņēmām izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes parakstītu formālu atbildi, kurā pēc būtības jautājumi nebija skatīti. Tā bija tīra, klaja atrakstīšanās. Tāpēc mēs uzrakstījām otru pieprasījumu un šoreiz to adresējām Ministru prezidentam. Jāsaka, godājamie kolēģi, ka Pieprasījumu komisija, Augusta Brigmaņa personā noziņodama, ka šis pieprasījums ir noraidāms, ir uzņēmusies ļoti lielu atbildību.

Godājamie kolēģi! Galvenais secinājums, kas mums ir radies pēc abu šo pieprasījumu jeb jautājumu izskatīšanas, ir šāds: Labklājības ministrijā īsti nav konceptuālas skaidrības par to, kā vispār būtu jācīnās ar bezdarbu. Viņi jauc kopā aktīvus nodarbinātības veicināšanas pasākumus ar sociālās palīdzības pasākumiem, un faktiski Nodarbinātības valsts dienests tādā vai citādā mērā ir pārvērties par pašvaldību sociālo dienestu turpinājumu, nevis strādā kā Nodarbinātības valsts dienests, kas ir ekonomiskās attīstības segmenta sastāvdaļa. Nodarbinātības valsts dienestam ir viens un ļoti konkrēts uzdevums - nodrošināt tās neatbilstības likvidēšanu vai mīkstināšanu, kura rodas starp darba tirgus pieprasījumu un darba tirgus piedāvājumu.

Godājamie kolēģi! Lai es nebūtu tukšvārdīgs, es gribu citēt dažus skaitļus. Ja mēs salīdzinām, kāda ir situācija bezdarba jautājumos šajā gadā un iepriekšējos gados, tad redzam, ka šogad, lai gan formālais bezdarbs ir par 0,2 procentiem mazinājies, darba meklētāju skaits joprojām turpina pieaugt. Tas liecina tikai par to, ka samazinās to cilvēku skaits, kuri saņem bezdarbnieka pabalstu, nevis pats bezdarbs kā problēma.

Tajā pašā laikā Nodarbinātības valsts dienests nenodrošina bezdarbnieku profesionālo apmācību tādā apjomā, kādā to vajadzētu izdarīt. Piemēram, šā gada piecos mēnešos bija apmācīti tikai 6,8 procenti bezdarbnieku no tā bezdarbnieku skaita, kas tika apmācīti gadu iepriekš. Un tad man ir liels jautājums: vai tad bezdarbs ir tik ļoti samazinājies, ka šādā veidā jāsamazina apmācība?

Godājamie kolēģi! Ir vēl vesela virkne dažādu citu jautājumu, kas liecina, ka ar nodarbinātības jautājumiem šodien strādā - konceptuāli, ideoloģiski strādā - ļoti diletantiski.

Un šeit es negribu pārmest tik daudz Nodarbinātības valsts dienesta vadībai, bet gan Labklājības ministrijas vadībai. Nodarbinātības valsts dienestam, kas pēdējā gada laikā ir bijis pakļauts trim lineāriem cirtieniem, kad tam ir noņemti nost gan cilvēki, gan resursi, faktiski ir ļoti ierobežotas iespējas kaut ko darīt.

Tādējādi konceptuāli, godājamie kolēģi, šis priekšlikums, pēc manām domām, Saeimas atbildīgajā komisijā ir izskatīts formāli - bez vēlēšanās iedziļināties un saprast vispār šo problēmu kā tādu.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Jānim Dukšinskim.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Tā kā arī es personīgi strādāju Pieprasījumu komisijā, tad atļaušos izteikt arī savus secinājumus.

Skaidrs, ka mēs nesagaidījām ierodamies Dombrovska kungu, bet gan deleģēto labklājības ministru Auguļa kungu un Nodarbinātības valsts aģentūras vadību. Mēs guvām atbildes tikai par Labklājības ministrijas un Nodarbinātības valsts aģentūras pārraudzībā esošiem jautājumiem, tas ir, par NVA īstenotajiem nodarbinātības veicināšanas pasākumiem, dažādiem apmācību kursiem, stipendijām un tā tālāk, kam tiek tērēti gan valsts līdzekļi, gan Eiropas struktūrfondu līdzekļi. Un šī nauda kopā sastāda apmēram 61 miljonu latu - tātad ir pietiekami liela.

Bezdarba jautājuma risināšanai ir jābūt izstrādātai plašai, kompleksai programmai, kuras īstenošanā aktīvi jāiesaistās daudzām ministrijām, it īpaši Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai un vēl citām institūcijām. Pašreiz mēs dzirdam: „Oficiāli reģistrētais bezdarba līmenis ir aptuveni 14,6 procenti.” Bet šis skaitlis maz ko izsaka. Darba meklētāju skaits, kā jau Bērziņa kungs minēja, tiešām pieaug. Arvien vairāk cilvēku pamet valsti darba meklējumos.

Pirmsvēlēšanu gaisotnē dažiem politiskajiem spēkiem un valdībai bija liela vēlme pasniegt pozitīvāku informāciju, nekā tā ir reāli: mazinās bezdarbs, rodas jauni mikrouzņēmumi - pavisam mikro, maziņi -, it kā viss iet uz augšu. Tomēr pastāv bažas par situācijas pasliktināšanos un valdības bezdarbību. Turklāt arī „Eurobarometra” aptaujas rezultāti parāda, ka Latvijā apmēram 41 procents darbinieku ir nedroši par savu nākotni. Daudzi eksperti min to, ka tuvākajā laikā varētu sākt pieaugt bezdarba līmenis, var bankrotēt ne tikai vidējie, bet arī pietiekami lieli uzņēmumi. Uz to norāda, piemēram, Maksātnespējas administrācijas asociācijas pārstāvji. Latvijā joprojām ir ļoti daudz faktiski maksātnespējīgu uzņēmumu, kuri turpina savu darbību, pakļaujot riskam arī citus tirgus dalībniekus. Tiek radītas pat speciālas shēmas, lai no uzņēmumu bankrota kādi varētu gūt arī personisku labumu, piemēram, mazo un arī nebanku pakalpojumu sniedzēji, un tā tālāk.

Dažās Nodarbinātības valsts aģentūras nodaļās jau sāk pieaugt bezdarba līmenis. Ar ko tad tas ir izskaidrojams?

Vissarežģītākajā situācijā ir būvniecības un celtniecības sektors, kur jau ir sākušies uzņēmumu bankroti. Objektos tiek pārtraukti darbi, aizkavētas algas, strādnieki atsakās strādāt par tik mazu algu, dažās vietās pat streiko.

Nu, problēma noteikti ir arī likumdošanā - uzvara ir dempinga cenām. Tās ir sekas Dombrovska valdības deklarētajai patiesībai: „Uzvarētāji jānosaka tikai pēc zemākās cenas.”

Ir skaidrs, ka bezdarbnieki ir ļoti dažādi - gan tie, kuri dzīvo no pabalstiem un nevēlas strādāt, gan tie, kuriem visi pabalsti jau ir beigušies. Pašreiz bezdarbnieku pabalstus saņem tikai viena trešdaļa no oficiāli reģistrētajiem bezdarbniekiem. Ko dara divas trešdaļas? Ko dara gan tie, kas darbojas pelēkajā jeb ēnu ekonomikas sektorā, gan arī tie, kuri vēlas sameklēt darbu, bet kuriem tas neizdodas? Mani sevišķi uztrauc viena nopietna Latvijas problēma - jauniešu bezdarba pieaugums. Šobrīd tas ir viens no lielākajiem visā Eiropas Savienībā, un tas mums ļoti negatīvi „atspēlēsies” nākotnē. Tam ir arī savi iemesli - mūsu jaunieši jau skolās netiek motivēti, netiek organizēts nopietns darbs pie profesionālās orientācijas un karjeras izvēles jautājumiem. Latvija bija vienīgā Eiropas Savienības valsts, kura negatavoja profesionālās karjeras speciālistus un konsultantus. 2005.-2006.gadā bija neliela virzība, bija uzsākts viens nozīmīgs Eiropas Savienības struktūrfondu projekts, bet tālāk viss apstājās. Izglītības un zinātnes ministrijas politika bija orientēta citā virzienā.

11. un 12.klases skolēniem uzdevu tradicionālu jautājumu: kur jūs nākotnē esat nolēmuši iet mācīties vai strādāt, kādu profesiju esat nolēmuši iegūt? Bieži vien uz šo jautājumu varēja atbildēt divi vai trīs skolēni. Tas ir bēdīgi un traģiski! Tās ir sekas, ka šis darbs izglītības sistēmā nenotiek. Aptuveni 30 procenti vidējo izglītību ieguvušo vispār neturpina izglītoties un iegūt profesiju. Ļoti lēni norit profesionālās izglītības iestāžu atbalsta pasākumi. Ļoti novecojis ir Profesionālās izglītības likums, kas pat netiek iesniegts Saeimā labošanai. Jaunietis bez profesijas, bez aroda ir potenciāls bezdarbnieks. Latvijā viņš darbu atrast nevarēs, būs jābrauc prom no valsts.

Eiropas Savienībā vismazākais jauniešu bezdarbs ir Austrijā. Kāpēc? Ne tikai tāpēc, ka tur ir stabila ekonomika un sakārtota profesionālās izglītības sistēma, bet arī tāpēc, ka tur ir ļoti nopietna profesionālās orientācijas un karjeras izvēles atbalsta sistēma. Karjeras konsultanti ne tikai darbojas visās skolās, bet arī sniedz reālu atbalstu. Es pirms kāda laiku biju vienā Vīnes skolā, kur bērni mācās tikai vienu gadu pēc astotās klases, bet tur viņi tiek iepazīstināti ar ļoti lielu un plašu profesiju spektru, paši izmēģina darboties šajās profesijās un tikai vēlāk, pēc gada, katrs izlemj, ko darīt, - vai turpināt akadēmisko izglītību vai tomēr izvēlēties profesionālo izglītību tajā specialitātē un profesijā, kas ir viņam tuvāka un labāka. Bet mums šādu atbalsta modeļu nav, jo viss ir pakārtots tikai programmai „Nauda seko skolēnam”. Un vairāk naudas nav.

Arī augstskolu darba kvalitāti un finansēšanu vajadzētu vērtēt pēc tā, kā absolventi iekļaujas darba tirgū, jo ir tāds lozungs: „Nauda seko kvalitātei”. Tas, iespējams, ir arī pareizi.

Šie piemēri parāda, ka problēma ir kompleksa un ka nodarbinātības veicināšana, jaunu darba vietu radīšana esošajā situācijā ir pats svarīgākais jautājums visā valstī. Bet plāna tā realizācijai, kā mēs redzam, valdībai nav.

Paldies.

Lūdzu atbalstīt mūsu pieprasījumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Jaundžeikara, Kučinska, Segliņa, Rugātes, Dalbiņa, Porieša, Brieža, Feldmanes, Baštika un Bērziņa pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par bezdarba likvidēšanu un aktīvu nodarbinātības pasākumu īstenošanu”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 43, atturas - 3. Pieprasījums noraidīts.

Godātie kolēģi, pirms mēs sākam izskatīt nākamo darba kārtības sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”, mums jālemj par vēl dažiem iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā - iekļaut sadaļā „Likumprojektu izskatīšana” šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījums Autopārvadājumu likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz arī iekļaut šodienas sēdes darba kārtības sadaļā „Likumprojektu izskatīšana” izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā”, kuru arī ir izstrādājusi šī pati komisija, un tā lūdz šo likumprojektu iekļaut izskatīšanai bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Analoģisks lūgums ir arī par likumprojektu „Grozījums Jūras kodeksā”, ko arī ir izstrādājusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Tā ir noteikta par atbildīgo komisiju un lūdz iekļaut šo likumprojektu šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā un izskatīt to pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā kā pēdējo jautājumu Ministru kabineta sēdē atbalstīto lēmuma projektu „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti iebilst. Līdz ar to mums šis jautājums ir jāizšķir balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par darba kārtības grozījumiem, iekļaujot šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 12, atturas - 2. Darba kārtība ir grozīta.

Un tagad, godātie kolēģi, sākam izskatīt sadaļu „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Valsts civildienesta likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Staņislavs Šķesters.

S.Šķesters (ZZS frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6378A. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir saņēmusi vienu priekšlikumu, un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. Vairāk priekšlikumu nav.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Valsts civildienesta likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Staņislavs Šķesters.

S.Šķesters (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6379A. Komisija ir saņēmusi 39 priekšlikumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 2. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 6. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 7. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas 10.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 8. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 9. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 11. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 12. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 13. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 14. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 18. - iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 19. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 20. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 24. - finanšu ministra Repšes kunga priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12. - komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 25. - iekšlietu ministres Mūrnieces kundzes priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12. - komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 26. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 29. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Te nu tiešām ir tāda interesanta situācija: ir it kā nevainīgs priekšlikums - svītrot pārejas noteikumu 3.punktu, taču te jāpaskatās nedaudz atpakaļ vēsturē.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sākotnēji šo priekšlikumu noraidīja. Kāpēc? Tāpēc, ka pavisam nesen ar ļoti kaismīgām „Jaunā laika” un citu partiju balsīm tika panākts, ka ministru padomniekiem tiks noteikti algu griesti; koeficients - no 0,6 līdz 0,8... Pavisam nesen! Taču tagad, izrādās, šī doma ir mainījusies. Situācija acīmredzot ekonomikā ir ļoti, ļoti uzlabojusies, tagad šāds ierobežojums vairs nav nepieciešams. Apskatījām stenogrammu. Toreiz Šadurska kungs ļoti kaismīgi aizstāvēja to, ka obligāti vajag samazināt un ierobežot atalgojumu ministru padomniekiem. Čepānes kundze arī ļoti kaismīgi aizstāvēja. Tagad, kad vēlēšanas beigušās, izrādās, ka vairs nekādus ierobežojumus nevajag. (No zāles: „Met kažoku uz otru pusi!”) Kungi, tas ir vairāk nekā divkosīgi!

Tāpēc mēs par šo priekšlikumu vienkārši nebalsosim.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātei Ilmai Čepānei.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Es gribu visupirms teikt, ka jāizbeidz ir tā prakse, ka mēs pēdējā brīdī... Proti, šorīt no rīta saņēmām smagu likumprojektu, kurš ir ar balsojumu atzīts par steidzamu un ir ar 55 priekšlikumiem. (No zāles: „Nuja!”) Vakar ar to varēja iepazīties internetā tikai vēlā pēcpusdienā. Es tagad gribu jums pajautāt: sakiet, lūdzu, cik no klātesošajiem (varbūt izņēmums ir komisijas locekļi, bet man liekas, ka tie arī visi nezina) ir tādu, kuri vispār saprot, kas šajā priekšlikumā un pārējos priekšlikumos ir? (No zāles dep. A.Seile: „Saprot, saprot!”)

Tālāk. Es gribu teikt, ka Kraukļa kungs... Nu, es nezinu, kā lai to pasaka... Vēlēšanas ir beigušās, nevajadzētu nodarboties ar populismu. Jūs minējāt vienu vēstures faktu, un es atkāpšos mazlietiņ vairāk vēl, dziļāk vēsturē. Proti, kāpēc šis koeficients 0,6 radās šajā likumprojektā? Koeficients 0,6 radās šajā likumprojektā tāpēc, ka Kalvīša un Godmaņa valdību laikā konsultatīvo amatpersonu atalgojums bija neadekvāts. Saskaņā ar likumu un Ministru kabineta noteikumiem viņu alga tajā laikā bija 2852 lati plus vēl vadības līgumi. Jūs ļoti labi zināt, kādēļ tomēr Saeimai šajā gadījumā bija jāiejaucas.

2009.gada 1.maijā patiešām „Jaunā laika” priekšlikums bija šeit noteikt koeficientu 0,6. Proti, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 14.pantā. Un tur pārejas noteikumos tika solīts, ka tad, kad tiks pieņemts Vienotā atalgojuma likums, kas nāca tajā lielajā paketē 2009.gada laikā, kad tika apstiprināts budžets... tika teikts, ka tas tiks ielikts iekšā šajā vienotā atalgojuma sistēmā. Tas arī tika izdarīts, un vienotā atalgojuma sistēmā... bija paredzēts pārejas noteikumos, ka šāds koeficients - 0,6 - būs vienīgi šiem konsultantiem. Tātad tiem, kuri savulaik patiešām bija dzīvojuši neadekvāti, ir koeficients 0,6.

Kancelejas mājaslapā mēs varam izlasīt, mēs jebkurš varam atrast šo atalgojumu, kāds viņiem pašlaik ir. Viņiem pašlaik patiešām ir ierobežojums, jo šī atalgojumu sistēma, es gribu teikt, ir līdzīga Ķīnas ābecei, to regulē vairāki likumi un vairāki Ministru kabineta noteikumi. Un, ja jums patiešām kāds žurnālists tagad pienāktu klāt un paprasītu: „Vai jūs vispār orientējaties jautājumā, par ko jūs balsosiet?”, tad lielākoties šeit vinnētāji būs tādi populisti kā Krauklis, kuri teiks, ka šajā gadījumā grib savējiem pacelt algas.

Un es gribu tālāk jums pateikt, ka šajā gadījumā, ja šis apakšpunkts netiek svītrots, tad, no vienas puses, šai kategorijai patiešām tiek liegta šī tiesiskā paļāvība, jo viņiem jau divas reizes tika teikts, ka viņi tiks izņemti ārā un ka viņiem no 2011.gada tas ir solīts.

Otrkārt. Šeit, pārejas noteikumos, Bērziņa kungs, tika solīts, ka viņiem no 2011.gada 1.janvāra... (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Kas solīja?”) Turklāt jums ir jāņem vērā, ka tas ir tā sauktajos Ministru kabineta noteikumos... Es lūdzu priekšsēdētājam pateikt, lai Bērziņš nebļaustās... (Zālē smiekli.)

Sēdes vadītājs. Čepānes kundze, saskaņā ar Kārtības rulli starpsaucieni no vietas ir atļauti. Protams, Bērziņa kungs, cieņai pret runātāju ir jābūt...

I.Čepāne. Viņš man vienkārši traucē runāt...

Un līdz ar to es gribu pateikt, ka būtu ārkārtīgi muļķīgi runāt par to, ka šajā gadījumā Ministru kabinets noteikti noteiks šo maksimālo atalgojumu, proti, ministra līmenī.

Patiešām, ja pieļaujam, ka tiek noteikts šis maksimālais atalgojuma apjoms, tad tādā gadījumā atalgojums šīm amatpersonām var celties patiešām pat par 90 procentiem. Tas tā varētu būt.

Taču tajā pašā laikā, ja mēs salīdzinām, kāda ir sistēma... Ja šajā ziņā salīdzināsim, teiksim, Ministru prezidenta biroja vadītāja algu ar jebkuras pašvaldības priekšsēdētāja biroja vadītāja algu, tad redzēsim, ka pašlaik saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem pašvaldības biroja vadītāja atalgojums ir par 450 latiem lielāks nekā Ministru prezidenta biroja vadītāja atalgojums.

Es redzu, ka mans debašu laiks tuvojas beigām, tāpēc gribu kolēģiem teikt, ka nesen es izlasīju šādu aforismu: politiķim nav jābūt īpaši gudram, taču viņam ir jābūt vismaz tādam, lai savu sievasmāti varētu iekārtot valdības mājā par apkopēju.

Es ceru, ka nākamā valdība un nākamā Saeima sakārtos šo lietu un ka netiks izceltas vienas amatpersonas pretstatā citām amatpersonām.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Valērijam Agešinam.

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Frakcija „Saskaņas Centrs” neatbalsta piedāvātās izmaiņas premjera padomnieku, kā arī ministru, valsts konsultatīvo amatpersonu un darbinieku atalgojumos. No grozījumiem izriet, ka daļai amatpersonu atalgojums vidēji var palielināties par 500 latiem. Tā es to te lasu!

Līdz pašreizējās valdības un Saeimas sasaukuma beigām atlikušas vairs tikai nepilnas trīs nedēļas. Mūsuprāt, tās ir pēdējā mirkļa izmaiņas, kas nav pieņemamas, it īpaši jau steidzamības kārtā.

Aicinu balsot „pret” 29.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Dzintaram Zaķim.

 

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, dāmas un kungi! Centīšos bez sarežģītiem juridiskiem terminiem paskaidrot būtību.

Tātad līdz brīdim, kamēr valstī nebija ieviesta vienotā atalgojumu sistēma, bija noteikts, ka ministra vai Ministru prezidenta biroja darbinieks var saņemt līdz 0,6 procentiem no ministra algas. Tas bija līdz brīdim, kamēr bija... Es atvainojos! 0,6 bija koeficients, tātad 60 procenti no ministra algas. Un tas bija noteikts līdz brīdim, kamēr ievieš vienoto atalgojuma sistēmu.

Kā jūs atceraties, kolēģi, - un es aicinu jūs būt konsekventiem savā rīcībā -, mēs visi kopā šeit pieņēmām Valsta pārvaldes iekārtas likumu, kurā tieši tā arī noteicām, ka līdz brīdim, kamēr būs ieviesta vienotā sistēma, koeficients ir 0,6. To mēs toreiz tā izdarījām.

Bet ko mēs darām tagad? Mēs tagad esam ieviesuši sistēmu, ka ir piramīda: augšā ir premjerministrs, tālāk - ministri, bet vēl tālāk - arī darbinieki. Un arī šiem biroja darbiniekiem ir jābūt šīs piramīdas sastāvdaļai! Tas taču ir ārkārtīgi loģiski un elementāri! Starp citu, saku visiem tiem, kas te nāk tribīnē un jandalējās par to, ka tagad vajadzētu saglabāt koeficientu 0,6: kolēģi, izlasiet, Dieva dēļ, likumu! Likumā šobrīd mēs labojam to pantu, kurš sākas ar vārdiem: 2010.gadā... Kols, un tad seko tālāk tas teksts... Tātad faktiski koeficients 0,6 (jeb 60 procenti no ministra algas) attiecas tik tiešām tikai uz šo gadu. Uz šo gadu! Gads beigsies - viss! Tā koeficienta vairs nebūs. Tāpēc arī lielas jēgas no tā nav.

Trešā lieta, kas mums būtu jāsaprot. Tik tiešām šie cilvēki ir iekļauti vienotā atalgojuma sistēmā, uz viņiem attieksies nevis kaut kādi koeficienti, bet ierēdņu 10., 14. un 16.grupa. Tātad - sākot no kādiem 500 latiem... precizēšu, neatceros precīzi no galvas... un beidzot ar pāri par 1000 latiem... Bet tas jau ir arī diezgan loģiski, jo lielas organizācijas vai struktūras vadītājam - neatkarīgi no tā, vai viņš ir tieši ministra pakļautībā vai pārraudzībā, vai kā tamlīdzīgi -, kurš bauda līdzīgu atbildību... kuram ir jārealizē līdzīga atbildība un jādara līdzīgi darbi, ir arī jāsaņem līdzīgs atalgojums. Tāpēc, kolēģi, es aicinu atbalstīt šo komisijas priekšlikumu. Tas ir ārkārtīgi loģisks, un tas izveido vienotu struktūru, kādai tai šobrīd valstī būtu jābūt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Jā, labrīt, dāmas un kungi!

Godātais Zaķa kungs! Es patiesībā esmu (No zāles dep. Dz.Zaķis: „Lasi likumu!”) sliecies atbalstīt jūsu viedokli un „Vienotības” viedokļa maiņu pēdējā pusgada laikā, jo... Mēs zinām, ka ir jālasa likumi... Ja politiskās darbu dalīšanas jeb, kā Saeimas priekšsēdētājs šorīt no rīta radiofonā teica, politiskā pasjansa rezultātā ministrs gadās pilnīgs nejēga, tad viņam vajag ļoti labi atalgotu padomnieku komandu.

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātei Ilmai Čepānei, otro reizi.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Kolēģi! Es uzskatu, ka šis likums pēc būtības būtu jāpieņem nākamajai Saeimai (No zāles: „Jā! Jā!”) un par visu to būtu jālemj nākamajai valdībai. Taču, ja jūs... Es vēl dažus ciparus laika trūkuma dēļ gribu nosaukt... Manuprāt, šī lieta nav samērīga.

Mēs pašreiz runājam par konsultatīvajām amatpersonām; viņu maksimālais atalgojums ir 1145 lati. Taču, ja mēs paskatāmies... Piemēram, direktora vietnieks par juridisko analīzi... Visu cieņu maniem kolēģiem! Par izpildes kontroli un pakalpojumiem alga viņiem ir ministru līmenī - 1715 lati.

Vienkāršam juriskonsultam ir 1240 lati. Ja mēs runājam par rīcības politikas ieviešanu, tad jāteic, ka viņam ir lielāka alga par šo konsultatīvo amatpersonu. Es nenoliegšu, ka man dažkārt ir dziļi pretīgi, ka par šādām konsultatīvām amatpersonām tiek iekārtoti savējie, proti, tie, kas nav tikuši deputātu skaitā, vai kas netiek par ministriem. Dažkārt šie cilvēki ir ļoti kompetenti. Es pazīstu ļoti daudzus kompetentus cilvēkus, piemēram, Dombrovska biroja vadībā; es viņus zinu kā ļoti labus juristus. Taču tajā pašā laikā es domāju, ka mums uz visiem laikiem ir jāizbeidz prakse iekārtot šeit par konsultatīvajām amatpersonām, nosakot neadekvāti lielu atalgojumu, savējos. Proti, līdz šim Kalvīša un Godmaņa valdību laikā šie amati bija apmēram kā politiskais pansionāts, kur ielika visus caurkritušos, kuri acīmredzot daļu no atalgojuma varēja novirzīt partiju pilnvērtīgai funkcionēšanai.

Piedodiet, ja esmu kādu aizvainojusi, bet šajā gadījumā es domāju, ka vajadzētu balsot, vadoties pēc veselā saprāta, nevis tikai pēc atsevišķiem populistiskiem izkliedzieniem.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Jānim Lagzdiņam.

J.Lagzdiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātie kolēģi deputāti! Es nebūtu runājis, ja „Saskaņas Centra” vārdā neuzstātos Agešina kungs.

Rīgā, tāpat kā visās pilsētās, ir pašvaldību namu pārvaldes, apsaimniekošanas uzņēmumi. Un šajos uzņēmumos ir tehniskās sekretāres un arī kancelejas - nelielas kancelejas, kuru pārziņā ir tehniskie darbi un daži cilvēki. Frakcijas „Saskaņas Centrs” kāda nākamā Saeimas deputāta vadītajā namu pārvaldē ir kanceleja, kuras vadītājas alga ir 1400 latu. (No zāles A.Klementjevs: „Smuka varbūt!”) Bet šeit nāk frakcijas „Saskaņas Centrs” deputāts, aicinot neatbalstīt priekšlikumu, lai Ministru prezidenta biroja vadītājam būtu lielāka alga, kuram tā šobrīd ir 900 vai 800 lati, savukārt „Saskaņas Centra” deputāta vadītajā namu pārvaldē kancelejas vadītājai ir 1400 latu liela alga. (Troksnis zālē.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

S.Šķesters. Cienījamie kolēģi! Skaidrs, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums tika pieņemts 2009.gadā, un jūs zināt, kā šo likumu pieņēma, un tāpēc es domāju, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai adresētie pārmetumi ir nevietā, jo, atklāti sakot, komisija visu šo laiku intensīvi strādāja un, piedaloties gan resoru ministriju darbiniekiem, gan sabiedriskajām organizācijām, varbūt atrada iespēju labot tās nepilnības, kuras bija radušās šā likuma pieņemšanas procesā. Protams, jebkurš jauns likums vienmēr prasa zināmu pārstrādi un varbūt ne viss tika ievērtēts. Tāpēc es gribu teikt, ka komisija tomēr pārskatīja šo likumu, ņemot vērā to, ko Ministru kabinets piedāvāja, - ka visu atalgojuma sistēmu vajadzētu skatīt Saeimai un pieņemt attiecīgu likumu. Tomēr mēs palikām pie tā, ka ir divi pielikumi: viens - par valsts un pašvaldību institūciju amatu saimēm, apakšsaimēm un to apraksti, bet otrajā pielikumā ir mēnešalgu grupas un to maksimālais apjoms. Kā jau tika minēts, ir izveidotas sešas šīs mēnešalgu grupas, kur pirmajai grupai atalgojums ir ne vairāk kā 218 lati, bet sestajai grupai, augstākajai grupai, ne vairāk kā 1715 lati. Tāpēc es domāju, ka te faktiski šīs Ministru kabineta locekļu konsultatīvās amatpersonas bija izrautas no šā konteksta, viņām palika šis koeficients 0,6. Lai mēs sakārtotu kopējo atalgojuma sistēmu valstī un pašvaldībās, mums ir jāpiemēro visiem vienādi nosacījumi. Mēs nevaram kādu vienu darbinieku kategoriju izraut ārā un pateikt, ka viņiem ir cits atalgojuma mehānisms.

Tāpēc es lūdzu atbalstīt 29. - atbildīgās komisijas priekšlikumu... Komisijas vārdā arī lūdzu to darīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 29. - atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 41, pret - 21, atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

S.Šķesters. 30. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Šķesters. 31. - deputāta Oskara Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 32. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 33. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 34. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 35. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 36. - Ministru prezidenta Valda Dombrovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 37. ...

Sēdes vadītājs. 78.lappusē... (No zāles: „Ai, ai! Sēdies, divi! Vajag padomnieku!”)

S.Šķesters. Tātad tas ir iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nē, pagaidiet... 37. ir Ministru prezidenta Valda Dombrovska priekšlikums...

S.Šķesters. Jā, atvainojos... Tieši tā! Tas ir Ministru prezidenta Valda Dombrovska priekšlikums. 37. ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 38. - iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. 39. - Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Šķesters. Visi priekšlikumi ir izskatīti.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - 1, atturas - 17. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1944/Lp9 - „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 8. - finanšu ministra Repšes priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. Un 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1945/Lp9 - „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā”.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 6. - finanšu ministra Repšes priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm””, trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Pimenovs.

I.Pimenovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Izskatīsim likumprojektu Nr.1499/Lp9.

Likumprojekta trešajam lasījumam iesniegti un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas izskatīti 12 priekšlikumi. Kopumā priekšlikumu būtība ir tāda, ka ir izdarīti juridiska rakstura precizējumi, uzlabota juridiskā tehnika, novērsta liekvārdība, kā arī veikti citi redakcionāli labojumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 12. - Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Patentu likumā”, trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Izskatīsim grozījumus Patentu likumā (dokuments Nr.6568). Saņemti pieci priekšlikumi, kas izskatīti komisijā.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Porietis. 2. - deputāta Plinera priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Dāmas un kungi! Kolēģis Jakovs Pliners, piedāvādams atcelt obligāto Eiropas Savienības pilsonības kritēriju, lai arī nepilsoņi varētu strādāt par Latvijas profesionālajiem patentpilnvarotajiem, aizstāv Alberta Einšteina godu. Šis ģeniālais zinātnieks strādāja par profesionālo patentpilnvaroto Šveicē, kura tā arī neiestājās Eiropas Savienībā.

Šis savādais un ar veselo saprātu neizprotamais ierobežojums nepilsoņiem ir uz jūsu sirdsapziņas, deputātu kungi, jo to ieviesa tieši mūsu sastāva Saeima un līdz pat šim laikam nevar izskaidrot - kādēļ.

Lūk, ko šajā sakarā ir paudis Latvijas tiesībsargs: „Uzskatu, ka šajā gadījumā prevalē princips, saskaņā ar kuru personai ir tiesības izvēlēties pārstāvi savu tiesību aizsardzībai, kā arī tas apstāklis, ka, no tiesību teorijas viedokļa, nepilsoņa statuss nav pielīdzināms bezvalstnieka vai ārvalstnieka statusam. Tas, ka persona ir iekļauta profesionālā patentpilnvarotā sarakstā, nenozīmē, ka attiecīgs uzņēmējs izvēlēsies tieši viņu; respektīvi, uzņēmējam pašam ir izvēles iespējas ņemt vai neņemt sev par pārstāvi nepilsoni. Atzīstams, ka nepilsoņiem noteiktie ierobežojumi iegūt profesionālā patentpilnvarotā statusu ir nesamērīgi.” Citāta beigas.

Tiesībsargs, pēc PCTVL frakcijas pieteikuma atzīdams 7 no 80 atšķirībām par nesamērīgām, kuras derētu atcelt, tomēr paziņojis sekojošo: „Valsts mērķis ir samazināt nepilsoņu skaitu. Nepilsoņa statuss tika veidots kā pagaidu statuss un nav pilsonības paveids. Valsts mērķis nav pilsoņa un nepilsoņa statusa saplūšana, bet gan personu motivēšana iegūt pilsoņa statusu.” Citāta beigas.

Dāmas un kungi! Rīt apritēs 19 gadi kopš Augstākās padomes lēmuma par Latvijas Republikas pilsoņa tiesību atjaunošanu un naturalizācijas pamatnoteikumiem pieņemšanas. Smieklīgi ir pēc 19 gadiem, kopš parādījās nepilsoņa statuss, dzirdēt par to kā par pagaidu statusu. Izcilais krievu dzejnieks Sergejs Jeseņins reiz teica, ka ikviens šajā pasaulē ir ceļinieks. Bet 19 gadi - tas ir laiks, kas aizņem gandrīz trešo daļu no mūsu dzīves šaisaulē.

Bet par to, kā valsts saskaņā ar savu mērķi cenšas samazināt nepilsoņu skaitu, vispār ir kauns dzirdēt. Naturalizācijas temps ir apmēram 2000 jaunpilsoņu gadā, un, lai šādā tempā varētu naturalizēt 340 tūkstošus atlikušo nepilsoņu ar viņu pagaidu statusu, būtu nepieciešams pusotrs gadsimts. Aptuveni 17 tūkstošus nepilsoņu noteikti nedrīkst nosaukt par okupācijas sekām, jo viņi ir piedzimuši Latvijā jau pēc neatkarības atjaunošanas un ir etnokrātiskās politikas dzīvs pierādījums.

No 100 tūkstošiem nepilsoņu vecumā virs 60 gadiem šogad ir sagaidāms, ka tikai aptuveni 80 personas saņems pilsonību naturalizācijas kārtā, aptuveni 64 procenti pretendentu nevar nokārtot naturalizācijas pārbaudes. Nepilsoņu skaita samazināšanās galvenais iemesls ir banāls - mirstība. Diemžēl! Tāpat tiek izpildīti arī citi valsts mērķi: vecos ļaudis - kapā, jaunos - uz Īriju!

Dāmas un kungi! Kārtējās Latvijai kaunpilnās aparteīda gadadienas priekšvakarā es aicinu jūs apzināties un izlabot kaut vai vienu, turklāt jūsu pašu, kļūdu. Es aicinu jūs cienīt tiesībsarga viedokli un atbalstīt Plinera kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Plinera priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 60, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Porietis. Līdzīgs ir 3. - deputāta Plinera priekšlikums. Komisijā, deputātiem balsojot, netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Porietis. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Patentu likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 12. Likums pieņemts.

J.Porietis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Bīstamo kravu aprites likums”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labrīt, godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešajā lasījumā ir izskatījusi likumprojektu „Bīstamo kravu aprites likums”.

Saņemti septiņi priekšlikumi.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lasmanis. 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. Tie ir visi priekšlikumi trešajam lasījumam. Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Bīstamo kravu aprites likums” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Izskatām likumprojektu trešajā lasījumā.

Ir saņemts 101 priekšlikums.

1.priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 3.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 4.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 5.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 6.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 7.priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 10.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 11.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 13.priekšlikumā, kurš atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. Un tas pats sakāms par 12.priekšlikumu. Atbalstīts daļēji, iekļauts 13.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 14.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 15.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 16.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 17.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 18.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 19.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 20.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 21.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 22.priekšlikumā, kurš atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 23.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 24.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 25.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 26.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 27. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 28. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 29. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 30. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 31. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 32. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 33. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 34. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 35. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 36. - atbalstīts daļēji, iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā. Tas ir nākamais - 37.priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

M.Segliņš. 38. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 39. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 40. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 41. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 42. - atbalstīts, iekļauts 51. Arī 43. ir iekļauts 51. Arī 44., 45., 46., 47., 48., 49. un 50. ir iekļauti Juridiskās komisijas izveidotajā priekšlikumā, kurš ir garš priekšlikums un kurā visi šie panti ir iekļauti un atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

M.Segliņš. 52. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 53. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 54. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 55. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 56. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 57. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 58. - atbalstīts daļēji, iekļauts 59. - komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 60. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 61. - daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas 62.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 63. - atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas 64.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 65. - atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas 66.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 66. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 67. - atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas 68.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 69. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 70. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 71. - atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas 72.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 73. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 74. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 75. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 76. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 77. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 78. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 79. - atbalstīts daļēji un iekļauts Juridiskās komisijas 80.priekšlikumā, kurš komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 81. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 82. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 83. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 84. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 85. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 86. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 87. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 88. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 89. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 90. - atbalstīts daļēji un iekļauts Juridiskās komisijas 91.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 92. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 93. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 94. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 95. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 96. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 97. - daļēji atbalstīts un iekļauts 99.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 100. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. Savukārt 101.priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā”, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātie kolēģi deputāti! Atbildīgā komisija, sagatavojusi likumprojektu otrajam lasījumam, liek jums priekšā 13 priekšlikumus.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 2., 3., 4., 5. un 6.priekšlikums attiecas uz problēmu, par kuru tika diezgan asi debatēts iepriekšējā sēdē, kad projektu vērtējām pirmajā lasījumā. Tas bija jautājums, kas paredzēja... grozījums paredzēja to, ka dzīvojamās mājas īpašniekam... tātad pārvaldniekam, ir atļauts veidotos uzkrājumus izmantot zaudējumu segšanai... parādu segšanai.

Atbildīgā komisija izvērtēja juristu, ekspertu viedokli, kā arī pārvaldnieku viedokli, sabiedrības pozīciju un atbalstīja 2. un 3., kā arī 4.priekšlikumu, proti, politisko organizāciju (partiju) apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikumu (No zāles: „Ko tu muldi?!”), partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu un Juridiskā biroja priekšlikumu. Minētie priekšlikumi paredz svītrot šo normu.

Sēdes vadītājs. Deputāti, kā es saprotu, piekrīt komisijas viedoklim... Vai Čepānes kundze gribēja debatēt par 2., 3. un 4.priekšlikumu? Pagaidiet, tad mēs... Lagzdiņa kungs, skatīsim pēc kārtas tomēr! Mēs tagad esam sajukuši...

Tātad 2.priekšlikums ir atbalstīts. Vai deputātiem ir iebildumi? Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 3. un 4.priekšlikums ir identiski.

Savukārt 5. - deputāta Madara Lasmaņa priekšlikums...

Sēdes vadītājs. Bet, kā es saprotu, Čepānes kundze grib debatēt par 4.priekšlikumu. Sākam debates par 4.priekšlikumu.

Vārds deputātei Čepānei.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Kolēģi! Es gribu jūs aizkavēt nedaudz, dažas minūtes, tikai tādēļ, lai tas paliktu stenogrammā.

Es ļoti lūdzu atbalstīt 4.priekšlikumu, kā arī PCTVL frakcijas deputātu priekšlikumu, jo gan komisija, gan arī Saeima līdz ar to labo savu kļūdu (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Tā bija valdības kļūda!”), kas tika pieļauta pirmajā lasījumā. Proti, ar to, ka pirmajā lasījumā svītrojām likuma 14.panta sestās daļas 2.apakšpunktu, mēs būtu radījuši situāciju, ka dzīvojamās mājas īpašnieka, tātad arī dzīvokļu īpašnieku, veidotos uzkrājumus pārvaldnieks būtu tiesīgs izmantot dzīvojamās mājas īpašnieka parādu segšanai (piemēram, lai segtu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas parādus par siltumu un citiem komunālajiem pakalpojumiem).

Ja atbalstām šo priekšlikumu, tad pamatoti atgriežamies pie spēkā esošās redakcijas, jo pirmajā lasījumā nobalsotā redakcija bija pretrunā ar Satversmes 105.pantu. Un es gribu uzsvērt, ka līdz ar to pašvaldībām šī norma aizliedz izmantot uzkrājumus komunālo maksājumu segšanai.

Par to, ka šī norma ir nelikumīga... par to, ka šī norma dažkārt ir neefektīva, liecina Valsts kontroles revīzijas ziņojumi par šo līdzekļu, šo uzkrājumu, izmantošanu vairākās pilsētās, piemēram, Rīgā, Valmierā, Rēzeknē un citur.

Valsts kontroles revīzijas materiālos 2009.gada 27.augustā ir norādīts, ka, pirmkārt, šāda prakse, ka uzkrājumus izmato komunālo maksājumu (proti, par siltumu un citām vajadzībām) segšanai, ir nelikumīga. Un, otrkārt, tas rada risku, ka netiek motivēta dzīvokļu īpašnieku komunālo parādu atgūšana.

Es katrā ziņā esmu arī gandarīta, ka mans priekšlikums šeit arī ir ievērots, kaut arī komisija norādījusi, ka tas nav atbalstīts. Mans priekšlikums bija izvērstāks, plašāks, taču es piekrītu Juridiskās komisijas viedoklim, ka mēs varam atgriezties pie iepriekšējās redakcijas.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Komisijas vārdā - deputāts Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš. Godātie kolēģi deputāti! Tikai informācijai. Tiešām pirmā lasījuma redakcija radās parlamenta atbildīgajā komisijā, uzklausot Rīgas domes pārstāvju, Rīgas domes izpilddirekcijas vadības, viedokli; tas nebija ne valdības, ne parlamenta viedoklis. Un, protams, komisija uz pirmo lasījumu atbalstīja. Savukārt uz otro lasījumu mēs šo kļūdu labojam. Es aicinu tātad atbalstīt arī 4.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vai kāds no deputātiem uzstāj uz balsojumu par 4.priekšlikumu? Neviens neuzstāj. Deputāti neiebilst.

Turpinām ar 5.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 5.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš. 6.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš. 7.priekšlikums. Nav atbalstīts, bet redakcionāli komisija ir precizējusi.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Dzintaram Zaķim.

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Dāmas un kungi! Runa 21.pantā ir par norīkotā pārvaldnieka iecelšanu gadījumos, kad kritiskā stāvoklī esoša ēka vai būve apdraud iedzīvotāju drošību un dzīvību. Spēkā esošā redakcija noteica norīkotā pārvaldnieka iecelšanu imperatīvi - respektīvi, noteica, ka obligāti jāieceļ. Turpretim uz pirmo lasījumu piedāvātā redakcija jeb formulējums nosaka to vairāk fakultatīvi - respektīvi, ka var to darīt vai var nedarīt. Bet mums tomēr šķiet, ka drošībai, iedzīvotāju drošībai, pašvaldībās ir jādominē pār pašvaldības kases vai, teiksim, kabatas interesēm. Un man tomēr šķiet, ka Juridiskā biroja priekšlikums, kas komisijā nav atbalstīts, būtu atbalstāms, jo tas atgriež atpakaļ pie nosacījuma, ka gadījumos, kad ēka vai būve ir kritiskā stāvoklī un apdraud iedzīvotājus... ka tad obligāti ir jānosaka... ka šīs pašvaldības pienākums ir noteikt... dzīvojamai mājai iecelt norīkoto pārvaldnieku ar tālāk izrietošo regulējumu.

Tā ka es tomēr aicinu atbalstīt Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Valērijam Buhvalovam.

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! 7. - Juridiskā biroja priekšlikums, kā arī divi nākamie PCTVL priekšlikumi ir pilnīgi pretēji tam, ko piedāvā atbildīgā komisija. Komisija piedāvā vispār atstādināt iedzīvotājus no norīkotā pārvaldnieka iecelšanas procesa, pilnībā uzticot šo lietu pašvaldībām. Vēl vairāk! Komisijas piedāvātajā likuma redakcijā pašvaldība faktiski tiek atbrīvota ne tikai no pienākumiem kaut ko darīt ar namu, kurā dzīves apstākļi nav savienojami ar tā iemītnieku veselību vai pat ar viņu dzīvību, bet arī no jebkādas atbildības par savu bezdarbību.

Juridiskais birojs uzskata, ka pašvaldībai noteiktos apstākļos ir pienākums iecelt norīkoto pārvaldnieku. Diemžēl Juridiskais birojs netika piedāvājis pašvaldības bezdarbības pārsūdzēšanas mehānismu, lai gan principā šajā gadījumā varētu iedarbināt arī parastos mehānismus, kas ir iestrādāti Administratīvā procesa likumā.

Tāpēc es piedāvāju balsot „par” to priekšlikumu, kuru bija noformulējuši izglītoti juristi, un tā pieņemšanas gadījumā man būtu pilnvaras atsaukt tam sekojošos PCTVL frakcijas priekšlikumus.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš. Godātie kolēģi deputāti! Situācija ir tāda, ka norīkotā pārvaldnieka iecelšanas procedūra gadījumos, ja tiek radīts apdraudējums, ir komplicēta, un ne visos gadījumos, kad šāds apdraudējums pastāv, vienīgais instruments, kā var reaģēt pašvaldība, ir tikai norīkotā pārvaldnieka iecelšana, jo ir arī cita veida sankcijas. Un tādējādi fakultatīvā norma, tātad tiesību došana, nevis obligāta pienākuma uzlikšana iecelt norīkoto pārvaldnieku, ir loģiska no tā viedokļa, ka arī apdraudējuma gadījumā pašvaldība lemj, kāda veida sankcijas piemērot, par kurām runāts tālākajā likuma tekstā.

Es tomēr aicinu, lai šeit nesabojātu, teiksim, juridisko konstrukciju, atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli.

Sēdes vadītājs. Paldies.

J.Lagzdiņš. Proti, neatbalstīt Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. - Juridiskā biroja priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 18, atturas - 1. Priekšlikums atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 8.priekšlikums...

Sēdes vadītājs. Es saprotu, ka iepriekšējais runātājs teica tā: ja gadījumā šis priekšlikums tiek atbalstīts, tad tiek atsaukti divi nākamie PCTVL priekšlikumi. Tā ka turpināsim ar 10.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Lagzdiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Reklāmas likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1938/Lp9 - „Grozījumi Reklāmas likumā”.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 4. - ekonomikas ministra Kampara priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 6. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Reklāmas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību”, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Aigars Štokenbergs.

A.Štokenbergs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labdien, kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6560.

Ir saņemti divi priekšlikumi.

1. - Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Štokenbergs. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Štokenbergs. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 13, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Štokenbergs. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā”, otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Māris Kučinskis.

M.Kučinskis (Tautas partijas frakcija).

Godājamie deputāti! Otrajam lasījumam likumprojekts „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” tiek iesniegts ar diviem ļoti labiem, faktiski Latvijas Pašvaldību savienības, bet juridiski Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegtiem priekšlikumiem.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kas precizē. Proti, ir runa nevis par bezpersonisku Ministru kabinetu, bet par konkrētu Ministru prezidentu. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Kučinskis. Arī 2.priekšlikums ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Kučinskis. Aicinu atbalstīt kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Kučinskis. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā ziņos... (No zāles: „Bērziņ! Bērziņ!”) Pabrika kungs, tas esot „jūsu” likumprojekts. Jūs tā ļoti dziļi iegrimis datorā esat šobrīd... (No zāles dep. J.Dobelis: „Balsojam!”)

A.Pabriks (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Jā. Dāmas un kungi! Es aicinu jūs atbalstīt un atzīt par steidzamu likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam”.

Pēc būtības šis ir viens no protokoliem, kas mums ir jāgroza saistībā ar pievienošanos Lisabonas līgumam, lai mēs ātrāk, ja kādam interesē, varētu nosūtīt uz Eiropas Parlamentu mūsu cienījamo deputātu Kārli Šadurski. Tā ka aicinu atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam, par kuru tikko ziņoja Pabrika kungs! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Lūdzu vēlreiz zvanu! Balsosim par likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

A.Pabriks. Jā, es atvainojos Daudzes kungam... Es aicinu uzreiz balsot arī otrajā lasījumā... Iesniegumam varbūt vienu minūti vai kaut ko tamlīdzīgu, jo pēc būtības šeit grozījumi vairs nav iespējami.

Sēdes vadītājs. Nē, pagaidiet, Pabrika kungs! Ja jūs ziņojat, tad... Es sapratu, ka Pabrika kunga priekšlikums ir balsot uzreiz arī otrajā lasījumā...

A.Pabriks. Uzreiz arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Taču nevar būt tā, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir viena minūte vai kaut kas tamlīdzīgs. Kārtības rullis kaut ko tādu neparedz.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts tiek balsots un uzreiz pieņemts arī otrajā lasījumā? Deputāti neiebilst.

A.Pabriks. Jā. Skaidrs.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību””, otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Porietis.

J.Porietis (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Izskatīsim dokumentu ar numuru 6566. Saņemti septiņi priekšlikumi, kurus komisija ir arī izskatījusi.

1. - deputāta Jāņa Porieša priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Porietis. 3. - Kultūras ministrijas parlamentārās sekretāres Elitas Šņepstes priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 5. - deputāta Jāņa Porieša priekšlikums, kas paredzēja stingrāku vēršanos pret īpašniekiem, kuri nenodrošina valsts nozīmes kultūras pieminekļu saglabāšanu. Diemžēl komisijā, aizbildinoties ar privātīpašuma svētumu, tas netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Jā, man gan jāpiezīmē, Porieša kungs, ka jums ir jāziņo komisijas vārdā un ka līdz ar to tas nav „diemžēl”, bet vienkārši „netika atbalstīts”.

Deputāti neiebilst.

J.Porietis. Jā, netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Turpināsim ar 6.priekšlikumu.

J.Porietis. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Porietis. Līdz ar to visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzu atbalstīt otrajā lasījumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Porietis. Paldies par vienprātīgo atbalstu! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 19.oktobris šajā gadā.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Paldies.

J.Porietis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par prekursoriem””, otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (Tautas partijas frakcija).

Godāto Prezidij! Cienījamie kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija ir izskatījusi likumprojektu otrajā lasījumā un pati iesniegusi vienu priekšlikumu, ko, protams, pati ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Ģīlis. Līdz ar to komisija aicina arī jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par prekursoriem”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Ģīlis. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību””, otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Minēto likumprojektu Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi izskatīšanai otrajā lasījumā. Uz otro lasījumu ir iesniegts viens priekšlikums, un tas ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas precizē pirmā lasījuma redakciju, kur tiek noteikts, ka Valsts policijai arī informācija par konfiscētām un aizturētām narkotiskajām un psihotropajām vielām būs jāsniedz bez uzaicinājuma Zāļu valsts aģentūrai.

Sociālo un darba lietu komisija šo savu sagatavoto precizējošo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte. Līdz ar to visi priekšlikumi likumprojekta otrajā lasījumā ir izskatīti. Aicinu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījums Saeimas kārtības rullī”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Likumprojekta „Grozījums Saeimas kārtības rullī” otrajam lasījumam ir saņemti astoņi priekšlikumi.

1.priekšlikums. Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 75, atturas - 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamās dāmas un kungi! Es piedāvāju atgriezt mūsu likumdošanas institūciju tajā civilizētības līmenī, kāds bija raksturīgs Saeimai pirms astoņdesmit gadiem, - proti, dot iespēju katram deputātam uzstāties no Saeimas tribīnes dzimtajā valodā, kā to arī paredzēja Kārtības ruļļa sākotnējā redakcija. Nedod Dievs, es ar šo priekšlikumu nekādi negrasos apstrīdēt to postulātu, ka par vienīgo darba valodu Saeimā jābūt latviešu valodai. Tieši tā arī bija pirmskara Saeimā, tomēr pašreizējā latviskā vairākuma senči bija daudz gudrāki un daudz tolerantāki nekā viņu pēcteči, kurus samaitāja piecdesmit gadus ilgā atrašanās padomju režīma apstākļos.

Mani priekšlikumi - numur 2 un numur 7 - arī kalpo tam, lai mēs atgrieztos pie iepriekšējās Kārtības ruļļa redakcijas, kura vēl nebija sagrozīta ar ksenofobiju un cilvēknīšanas psiholoģiju. Kā jūs redzat, mana priekšlikuma tekstā ir tieši teikts, ka visa lietvedība joprojām tiek īstenota valsts valodā. Bet cilvēka dzīvā runa komisijas sēdē vai Saeimas sēdē - tā nebūt nav lietvedība. Runā atklājas cilvēka dvēsele, viņa patiesā būtība, un svešvalodā to prot darīt tikai retais cilvēks; piemēram, es nepiederu to skaitam. Tādēļ tiek piedāvāts padarīt runas izvēli brīvu un atjaunot sekojošu sākotnējo Kārtības ruļļa normu: „Krievu valodā turētās runas pievienojamas stenogrammai oriģinālvalodā. Stenogrammai pievienojams arī tulkojums valsts valodā, atzīmējot, ka tā nav stenogramma.”

Saprotams, ka es rūpējos nevis par sevi un arī ne par tiem 13 jaunievēlētajiem deputātiem, kuri savās anketās norādīja, ka viņi ir krievi. Man gribētos, lai Latvija pakāpeniski tomēr kļūtu par eiropeisku, civilizētu valsti, kaut vai pietuvojoties tam līmenim, kādā tā atradās pirms 80 gadiem - Pirmās republikas laikā.

Par to es piedāvāju arī nobalsot.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vai Ābiķa kungam pietiks ar divām minūtēm? Vārds deputātam Dzintaram Ābiķim. (No zāles: „Balsojam! Pārtraukumu!”)

Dz.Ābiķis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Cienījamais Buzajeva kungs! Saistībā ar jūsu aktivitātēm Saeimā es personīgi iesniegtu vienu grozījumu Kārtības rullī, proti, aizliegt smēķēt nezināmas izcelsmes tabakas cigaretes, jo jūs padarāt neciešamus darba apstākļus visas biroju mājas visā ceturtajā stāvā.

Sēdes vadītājs. Bet tomēr par priekšlikumu!

Dz.Ābiķis. Protams, šo priekšlikumu es aicinu noraidīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vai deputātei Druvietei pietiks ar pusotru minūti? Vārds deputātei Inai Druvietei.

I.Druviete (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Šo deputāta Buzajeva atvadu sveicienu mūsu Saeimai, protams, nebūtu vērts pat apspriest. Mums taču tiek piedāvāts pārkāpt Satversmes 21.pantu, kur skaidri noteikts, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda. Bet šeit mums parādās indikācija bīstamai parādībai, ar ko mēs saskarsimies pēc 2.novembra: tātad jau apriori tiek pieņemts, ka Saeimā var būt deputāti, kuriem valsts valodas prasme sagādā grūtības. Šeit pierādās tas, ko teicām jau 1999.gadā, ka Latvijā tomēr ir daudz rūpīgāk jāizvērtē prasības, kas ir nepieciešamas tautas vēlētiem pārstāvjiem, jo ar tirgu un vēlētāju gribas izpausmi vien nepietiek.

Bet paldies deputātam Buzajevam par vienu lietu! Tūlīt mēs balsosim, un man būs ļoti interesanti redzēt, kā balsos „Saskaņas Centrs”, jo jau vairāk nekā gadu es izmisīgi mēģinu panākt, lai jūs beidzot paskaidrotu, ko nozīmē valsts valoda, oficiālā valoda un starpetniskās saziņas valoda. Lielākais, ko Urbanoviča kungs var ieteikt man - nomazgāt muti. Es muti mazgāju, bet, ziniet, nelīdz! Es tik un tā nesaprotu. Tāpēc es tagad gaidu, kāds būs jūsu balsojums, lai jūs skaidri parādītu, vai jūs tiešām esat tādi Latvijas patrioti, par kādiem pēdējā laikā uzdodaties. (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Vai Segliņa kungam ir kas piebilstams komisijas vārdā? Nav nekas piebilstams. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 4, pret - 84, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

Godātie kolēģi! Ir pienācis laiks pārtraukumam.

Pirms reģistrācijas es vēl gribu mūsu visu vārdā sveikt kolēģi Igoru Aleksandrovu, kuram pirms pāris dienām bija apaļa jubileja! (Aplausi.)

Tagad vārds paziņojumam deputātam Vitālijam Orlovam.

V.Orlovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi no Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas! Pēc 5 minūtēm komisijas telpās mums būs sēde.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātei Ingrīdai Circenei.

I.Circene (frakcija „Jaunais laiks).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde komisijas telpās pēc 5 minūtēm.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde notiks komisijas telpās. Tūlīt!

Paldies.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks pēc 3 minūtēm komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pēc 5 minūtēm 106.auditorijā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godājamie deputāti! Nav reģistrējušies: Māris Ārbergs, Inta Feldmane... Paldies, redzu! Visvaldis Lācis... strādāja. Paldies jums! Leopolds Ozoliņš, Jakovs Pliners, Dzintars Rasnačs, Inese Šlesere un Mihails Zemļinskis.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

 

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Es atgādinu, ka mēs pārtraukumā aizgājām, skatot grozījumus Kārtības rullī, un apstājāmies pie 3. - deputāta Buzajeva priekšlikuma, par kuru, liekas, ziņotājs nepaspēja noziņot, jo mēs nobalsojām par 2. un tad devāmies pārtraukumā.

Tāpēc tagad turpināsim skatīt likumprojektu „Grozījums Saeimas kārtības rullī” otrajā lasījumā.

Vārds deputātam Marekam Segliņam.

M.Segliņš. 3.priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

 

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Solvita Āboltiņa.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamās dāmas un kungi! Mans 3., 4., 5. un 6.priekšlikums, kas tika noraidīti, ir ļoti miermīlīgi, un, protams, visos šajos priekšlikumos jūs redzējāt rūpes par opozīcijas, par nākamās opozīcijas, garantijām.

Es ļoti ceru, ka šie priekšlikumi būtu lietderīgi ne tikai „Par labu Latviju”, bet arī „Visu Latvijai!”. 3. un 4.priekšlikuma būtība, kas attiecas uz vienu un to pašu pantu, ir sekojoša: nodot likumprojektus komisijām nulles lasījumam bez balsojuma, lai ministriju atbildīgie speciālisti varētu izpētīt un izteikt savu viedokli, kas, pēc mana uzskata, krietni palielinātu opozīcijas lomu un ietekmi Saeimas darbībā.

Taupot jūsu laiku, gribu pateikt, ka nākamie priekšlikumi attiecas uz termiņiem, kad likumprojektu skatīs komisijās, lai šie termiņi nebūtu bezgalīgi, bet būtu ierobežoti ar Saeimas balsojumu.

Līdz ar to es lūdzu visus četrus minētos priekšlikumus nobalsot, bet savu 7.priekšlikumu es atsaucu, lai tomēr neuzsildītu šeit Saeimas atmosfēru ar valodas debatēm.

Paldies.

Lūdzu 3., 4., 5. un 6.priekšlikumu atbalstīt.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kaut kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 4, pret - 61, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 4.priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 5.priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 60, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

Vai deputāts Lagzdiņš vēlas kaut ko par procedūru teikt? Deputāts Lagzdiņš nevēlas neko teikt.

Turpinām ar 6.priekšlikumu.

M.Segliņš. 6. - nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 16, pret - 59, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 7.priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 2, pret - 69, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 8. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst... (No zāles: „Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. - atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Es atvainojos... Es saprotu, ka pašreiz ir sajukums. Tātad deputāti tabulā paskatījušies nepareizo vietu. Lūdzu vēl vienreiz zvanu! Mēs balsosim par 8. - Juridiskās komisijas iesniegto priekšlikumu, kuru Juridiskā komisija ir atbalstījusi. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 5, atturas - 16. Priekšlikums atbalstīts.

M.Segliņš. Kolēģi! Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Saeimas kārtības rullī” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 4, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Paldies.

Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Likumprojekta otrajam lasījumam saņemti 15 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 3.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 4.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 5.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 6.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 7.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 8.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 9.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 10.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 11.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 12.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 13.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 14.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 15.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civillikumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 1, atturas - 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Šajā likumprojektā saņemti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Un 2.priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Likumprojekta „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” otrajam lasījumam saņemti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 55, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Likumprojekta „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” otrajam lasījumam saņemti 11 priekšlikumi.

Juridiskā komisija 1.priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 3. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 4. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 5. - atbalstīts un iekļauts 5. - komisijas priekšlikumā. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. 5. nevar īsti būt...

M.Segliņš. 4. - atbalstīts. Te tabulā ir kļūda.

Sēdes vadītājs. Pagaidiet! Par kuru jūs gribējāt, lai tagad balsojam? Par kuru priekšlikumu, Buzajeva kungs? Mēs līdz 5.priekšlikumam tagad esam tikuši.

M.Segliņš. Tas ir iekļauts 6.priekšlikumā. Tabulā vienkārši ir kļūda. Un 5. arī. Tas iekļauts 5. un 6.priekšlikumā. Mēs lūdzam atbalstīt gan 5., gan 6.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Jā. Tātad pret 5.priekšlikumu iebildumu nav. Par 6.priekšlikumu deputāts Buzajevs lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - Juridiskās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 6, atturas - 13. Priekšlikums atbalstīts.

M.Segliņš. 9. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 7. - atbalstīts. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. Šis jau vēl nav īstais...

Sēdes vadītājs. Nesarunājieties, lūdzu, ar zāli! Es atvainojos, mums 7.priekšlikums nupat bija. Pēc 6. nāk 7. - tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

M.Segliņš. Jā, jā! 7. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 8. - atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu par 8.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. - Juridiskās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 5, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

M.Segliņš. 9. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 10. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 11. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 8, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pirms mēs pārejam pie nākamā darba kārtības punkta, mums jālemj vēl par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz izdarīt izmaiņu un iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” (Nr.1979/Lp9) izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Savukārt Juridiskā komisija lūdz grozīt šodienas sēdes darba kārtību, iekļaut tajā izskatīšanai Juridiskās komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi Maksātnespējas likumā” un nodot to tikai Juridiskajai komisijai. Acīmredzot mums vispirms ir Prezidija vārdā par šo likumprojektu jāziņo...

Mums acīmredzot mūsu darba kārtības beigās vēl vienreiz jāatver sadaļa „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” un tad, ja deputātiem nav iebildumu, jāziņo par likumprojektu „Grozījumi Maksātnespējas likumā”. Vai deputāti neiebilst? Deputāti neiebilst. Paldies. Darba kārtība ir grozīta.

Tagad turpinām darbu ar nākamo apstiprinātās darba kārtības punktu - likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis. (No zāles dep. J.Dobelis:” 33.punktu!”)

Jā, patiešām es esmu pārlēcis pāri vienam punktam. Es atvainojos!

Likumprojekts „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija „Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrajā lasījumā ir izskatījusi grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā. Saņemti 18 priekšlikumi.

1. - zemkopības ministra Jāņa Dūklava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 2. - zemkopības ministra Jāņa Dūklava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 3. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 4. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 6. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 7. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 8. - veselības ministra Didža Gavara priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 9. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 10. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 11. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 12. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 13. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 14. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. 15. - veselības ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 16. - atbildīgās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lasmanis. 17. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. Un 18. - zemkopības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Lasmanis. Tie ir visi priekšlikumi otrajam lasījumam. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Lasmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Tagad gan likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Mārtiņš Roze.

M.Roze (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1965/Lp9 - „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu, tajā ir doti precizējumi terminiem. Komisija virza šo likumprojektu apstiprināšanai pirmajā lasījumā. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Roze. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par autoceļiem””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1957/Lp9 - „Grozījumi likumā „Par autoceļiem””.

Ņemot vērā, ka šie ir tehniska rakstura grozījumi un ir saistīti ar direktīvas pārņemšanu, aicinu noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par autoceļiem””! Vēlreiz atkārtoju: balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par autoceļiem””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par autoceļiem”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu, kā arī otrā lasījuma datumu.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 18.oktobris. Likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā - 21.oktobra sēdē.

Sēdes vadītājs. 18.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 21.oktobris - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1939/Lp9 - „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums”.

1. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Jāņa Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 2. - Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 6. - Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 7. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 9. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 10. - Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Man jāaizrāda, ka tas ir vides ministra priekšlikums...

V.A.Krauklis. Jā, vides ministra Vējoņa priekšlikums...

Sēdes vadītājs. Jā, var būt bez uzvārda, bet amatam tomēr jābūt.

Atbalstīts. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 12. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 48.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 14. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 16. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 17. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 19. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 20. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 24. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. Un 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 26. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 28.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 28.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 30. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 31. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 33. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 34. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 35. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 36. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 37. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 38. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 39.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 39. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 40. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 41. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 42. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 44.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 43. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 44.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 44. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Savukārt 45. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Tāpat 46. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 47. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 48.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 48. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 49. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 50. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 51. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 52. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 53. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 54. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 55. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 56. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 57. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 58. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 59. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 60. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 61. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 62. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 63. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 64. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 65. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 66. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 67. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 68. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 69. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 70. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 71. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 72. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 73. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 74. - priekšlikums, ko satiksmes ministra vietā iesniedzis zemkopības ministrs Dūklavs. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 75. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 76. - satiksmes ministra Gerharda priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 77.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 77. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 78. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 79. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 80. - satiksmes ministra vietā zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 77.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 81. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 82. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 83. - priekšlikums, ko satiksmes ministra vietā iesniedzis zemkopības ministrs Dūklavs. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 84. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 85. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 86. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 87. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 88. - priekšlikums, ko satiksmes ministra vietā iesniedzis zemkopības ministrs Dūklavs. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 89. - Juridiskā biroja un vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 90. - priekšlikums, ko satiksmes ministra vietā iesniedzis zemkopības ministrs Dūklavs. Daļēji atbalstīts, iekļauts 86.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 91. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 92.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 92. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis. 93. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. 94. - vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Notariāta likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi, izskatīsim tos priekšlikumus, kas iesniegti likumprojekta „Grozījumi Notariāta likumā” otrajam lasījumam.

1.priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst... (No zāles: „Balsot!”) Ā, deputāti tomēr prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 53, atturas - nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Segliņš. 2.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 4.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 5.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 6.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 7.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 8.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 9.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 10.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 11.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 12.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 13.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 14.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 15.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 16.priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 17.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 18.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 19.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 20.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 21.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 22.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 23.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 24.priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 25.priekšlikumā, kurš ir Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 26.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 27.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 28.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 29.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 30.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 31.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 32.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 33.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 34.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 35.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 36.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 37.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 38.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 39.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 40.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 41.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 42.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 43.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 44.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 45.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 46. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 47. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 48. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 49. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 50. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 51. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 52. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 53. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 54. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 55. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 56. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 57. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 58. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 59. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 60. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 61. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 62. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 63. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 64. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 65. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 66. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 67. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 68. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 69. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 70. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 71. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. 72. - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Segliņš. 73. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Notariāta likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 2, atturas - 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Andim Kāpostam!

A.Kāposts (ZZS frakcija).

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 28.oktobri.

Sēdes vadītājs. 28.oktobris. Tātad mums ir divi priekšlikumi: komisijas priekšlikums - 19.oktobris un deputāta Kāposta priekšlikums - 28.oktobris. Acīmredzot mums jāizšķir... Nē, vai ir iebildumi pret to, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 28.oktobris? (No zāles: „Nav! Ir!”) Esot iebildumi. Līdz ar to mums vispirms ir jābalso par tālāko datumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Kāposta priekšlikumu - noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam 28.oktobri! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 20, atturas - nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 28.oktobris.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Likumprojekta „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā” otrajam lasījumam nav saņemti priekšlikumi.

Līdz ar to aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Segliņš. 19.oktobris.

Sēdes vadītājs. 19.oktobris. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Šis ir likumprojekts, ko sagatavojusi Zemkopības ministrija. Likumprojektā ir ietvertas trīs galvenās lietas.

Pirmkārt, likumprojekts precizē valsts nodevu saistībā ar augu selekcionāru tiesību piešķiršanu un aizsardzību.

Otrkārt, likumprojekts precizē nodevu attiecībā uz ciltsdarbu un dzīvnieku audzēšanu, jo tiek sagatavots jauns Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums.

Treškārt, likumprojekts precizē nodevu, jo tiek lietota jauna terminoloģija Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Komisija likumprojektu vakardien izskatīja un lūdz Saeimai likumprojektam pirmām kārtām piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Saskaņā ar Kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamību. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisija lūdz likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15.oktobris. Un likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā - Saeimas 28.oktobra sēdē.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris - priekšlikumu iesniegšanas termiņš, un 28.oktobrī - otrais, galīgais, lasījums. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts „Grozījums Autopārvadājumu likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Šodien mēs trešajā lasījumā pieņēmām likumprojektu „Bīstamo kravu aprites likums”. Lai šajā jumta likumā minētos terminus par bīstamo kravu harmonizētu ar likumiem „Grozījums Autopārvadājumu likumā”, „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” un „Grozījums Jūras kodeksā”, mums vajadzētu tiešām šo darbu paveikt šodien, lai visi šie likumi varētu reizē stāties spēkā. Aicinu likumprojektam „Grozījums Autopārvadājumu likumā” noteikt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījums Autopārvadājumu likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Autopārvadājumu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

V.A.Krauklis. Aicinu šodien to atbalstīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā, bez atkārtotas izskatīšanas...

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebildumu pret to, ka mēs šodien izskatām šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā? Deputāti neiebilst.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Autopārvadājumu likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - 1. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Kā jau minēju, tieši tāda pati situācija ir ar likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā”, tāpēc aicinu atbalstīt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputāti neiebilst.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījums Jūras kodeksā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Trešais likumprojekts šajā paketē ir „Grozījums Jūras kodeksā”, kur ir analoga situācija ar diviem iepriekšējiem likumprojektiem. Tāpēc aicinu atbalstīt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījums Jūras kodeksā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

V.A.Krauklis. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Jūras kodeksā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

V.A.Krauklis. Un lūdzu atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījums Jūras kodeksā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

 

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Šis ir likumprojekts, ko sagatavojusi pati komisija. Un likumprojekts radās galvenokārt tāpēc, ka Rīgas dome uzskatīja, ka nekustamā īpašuma nodoklī ir neskaidrības tā piemērošanā attiecībā uz tādām neizmantojamām telpām, kādas ir garāžas, autostāvvietas, pagrabi, noliktavas un saimniecības telpas, bet tādām, kas faktiski ir saistītas ar dzīvojamām mājām. Likumprojektā tagad šie grozījumi paredz, ka, no nodokļu viedokļa, šādas neapdzīvojamas telpas arī tiek pielīdzinātas dzīvojamām telpām.

Bez tam likumprojekts sakārto arī situāciju saistībā ar kooperatīvajām garāžām, nostādot vienlīdzīgā situācijā tos īpašniekus, kas ir kooperatīvo sabiedrību īpašnieki, un tos, kam garāžas ir atsevišķi reģistrētas.

Bez tam likumprojektā ir skarti vēl divi citi jautājumi.

Komisija vakardien šo likumprojektu izskatīja un lūdz likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Komisija arī lūdz likumprojektu izskatīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Kolēģi! Ja Saeimai nav iebildumu, es komisijas vārdā gribu lūgt likumprojektu pieņemt arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vai deputāti neiebilst? Deputāti neiebilst. (No zāles: „Nē!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

G.Bērziņš. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā”.

Ministru kabineta vārdā - aizsardzības ministrs Imants Viesturs Lieģis.

 

I.V.Lieģis (aizsardzības ministrs).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Cienījamās deputātes! Godātie deputāti! Es vēlos sākt savu uzrunu ar pateicību Latvijas karavīriem. Latvijas karavīri teicami pilda savus uzdevumus operācijā Afganistānā, tādēļ saku ikvienam no viņiem lielu paldies. Viņi godam pārstāv valsts intereses. Un es aicinu atcerēties arī tos četrus mūsu kritušos karavīrus un deviņus ievainotos. Viņi ir varonīgi pildījuši savus pienākumus, un es noliecu galvu viņu pašaizliedzības priekšā.

NATO stratēģija un mērķi Afganistānā ir ļoti skaidri: stabilizēt valsti, izveidot iekšējās spējas un nodrošināt, ka neatgriezīsies Taliban vai Al Qaeda teroristu grupas.

Latvija operācijā iesaistījās jau 2003.gadā ar mediķu vienību astoņu karavīru sastāvā. Kopš tā laika mēs esam pakāpeniski palielinājuši savu iesaisti operācijā, uzņemoties aizvien sarežģītākus un atbildīgākus uzdevumus.

2008.gada nogalē sadarbībā ar ASV nosūtījām pirmo vienību Afganistānas armijas apmācībai, lai palīdzētu afgāņiem uzņemties atbildību par drošību savā valstī. Šis ir bijis liels izaicinājums Latvijas armijai, ar ko mūsu karavīri ir lieliski tikuši galā. Pateicoties mūsu sadarbībai ar ASV, Afganistānas austrumos mums ir apmācīti Gaisa spēku atbalsta speciālisti, kas būs noderīgi arī mūsu valsts aizsardzības spēju nodrošināšanā.

Afganistānas armijas apmācība ir sarežģīts uzdevums, taču tas ir priekšnoteikums drošības situācijas uzlabošanai. Šodien redzam, ka Afganistānas armijas izveide un attīstība ir nopietni progresējusi, un tas ir arī Latvijas nopelns.

Mūsu karavīri vairākkārt ir pierādījuši sevi kā profesionālus un atbildīgus partnerus, uz kuriem var paļauties. Tieši tāpēc Latviju uzskata par uzticamu sabiedroto pārējo alianses dalībvalstu vidū. Turklāt mūsu pieredze Afganistānā ir neaizvietojama, plānojot un nodrošinot sabiedroto atbalstu iespējamām krīzes situācijām Latvijā.

NATO operācija Afganistānā ir apliecinājums tam, ka turpinām pildīt savas NATO dalībvalsts saistības. Aicinu ikdienas debatēs par mūsu pienākumiem NATO neaizmirst, ka Latvija daudz ko saņem no mūsu partneriem kā viņu solidaritātes apliecinājumu mums. Te tikai daži piemēri.

Pirmkārt. NATO valstis iegulda mūsu valsts gaisa telpas patrulēšanā un Lielvārdes lidlauka modernizācijā.

Otrkārt. Latvijas ostas un dzelzceļš tiek intensīvi izmantots nemilitāro kravu pārvadājumiem uz operācijas reģioniem Afganistānā.

Treškārt. Notiek nozīmīgas starptautiskās mācības Baltijā, kas ne tikai stiprina mūsu aizsardzības spējas, bet arī dod zināmu finansiālu ieguldījumu Latvijas ekonomikā.

Tieši mūsu sabiedroto solidaritāte man nāk prātā, kad redzu sabiedroto militāro tehniku ierodamies uz nākamajā nedēļā plānotajām starptautiskajām mācībām „Sabre Strike 2011”.

Kamēr Latvija spēs dot savu ieguldījumu kopējā NATO kolektīvajā drošībā, mēs varam būt droši, ka krīzes situācijā mēs saņemsim visnepieciešamāko atbalstu un nepaliksim vieni, kā tas notika pirms septiņdesmit gadiem. Šinī sakarā mēs varam būt īpaši gandarīti par ASV prezidenta Obamas aizvakar izteikto pateicību Ministru prezidentam par Latvijas ieguldījumu operācijā. Tā arī bija solidaritātes izpausme.

Nākamais gads Afganistānas stabilizācijā būs izšķirošais, jo sāksies pakāpeniska atbildības par drošību nodošana afgāņiem. Prezidenta Karzaja mērķis ir panākt, lai afgāņu spēki līdz 2014.gada beigām būtu gatavi uzņemties atbildību par drošību visos reģionos.

Šajā izšķirošajā brīdī Latvijas karavīriem savas misijas uzdevumi jāturpina. Ir jāturpina apmācīt afgāņu karavīrus, ir jāturpina uzlabot drošības situāciju valstī. Zīmīgi, ka Afganistānas armija jau pašlaik spēj vadīt vairāk nekā 50 procentus no visām drošības operācijām, un tās skaitliskā sastāva pieaugums ir apsteidzis plānoto. Sagaidāms, ka atbildības nodošanas process Afganistānas varas iestādēm pakāpeniski varētu tikt uzsākts jau nākamgad.

Tomēr galvenais rādītājs tam būs situācija Afganistānas reģionos, nevis kāds politiķu vai militāro aprindu noteikts datums. Atbildības nodošanas procesu uzsākšana nenozīmēs tūlītēju NATO spēku samazināšanu, taču tas būs solis šajā virzienā.

NATO stratēģijas stūrakmens veiksmīgai operācijas pabeigšanai ir atbildības nodošana. Tieši tādēļ Latvija plāno koncentrēties vairāk uz Afganistānas armijas vienību apmācību un valsts stabilitātes stiprināšanu. Šā gada nogalē mēs plānojam pabeigt savu darbu pie afgāņu bataljona apmācības valsts austrumos un plašāk iesaistīties ar vienību sadarbībā ar Norvēģiju Afganistānas ziemeļos. Mūsu kontingents gada garumā tiks saglabāts 350 karavīru apmērā, un šīm vajadzībām mēs plānojam tērēt ap 12 miljoniem latu.

Tātad mūsu rīcība nākamā gada laikā būs cieši saskaņota ar tuvākajiem sabiedrotajiem un balstīsies uz afgāņu vajadzībām. Lai gan šobrīd mēs turpinām savu militāro iesaisti, vienlaikus jāatzīst, ka ilgtermiņā valsts stabilitāte un drošība balstīsies uz civilajiem risinājumiem.

Godātie deputāti! Veiksmīga Afganistānas operācija ir būtiska Eiropas un Ziemeļamerikas valstu drošībai. NATO un Latvijai kā alianses dalībvalstij nepieciešams demonstrēt solidāru ieguldījumu alianses svarīgākajā operācijā. Ieguldot kopējo mērķu sasniegšanā, mēs ieguldām mūsu pašu drošībā, tāpēc aicinu atbalstīt mandāta pagarināšanu Latvijas dalībai operācijā Afganistānā.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Dāmas un kungi! Šajā sakarā es gribu atgādināt jums stāstus par pazīstamo detektīvu Šerloku Holmsu un viņa uzticīgo asistentu ārstu Vatsonu. Vatsons pievienojās Holmsam ārstēšanās laikā. Viņš bija ievainots Afganistānā, izpildot savu internacionālo parādu lielbritu ierobežotā kontingenta sastāvā. Pēc tam jau 150 gadus eiropieši meklē uz sava dibena piedzīvojumus šajā valstī un tos atrod. Diemžēl jau četri mūsu karavīri ir nogalināti, 10 miljoni latu ir iztērēti veltīgi.

Es gribu atgādināt klātesošajiem par nesen pabeigto priekšvēlēšanu kampaņu, kur vismaz trīs partijas, to skaitā PCTVL, „Saskaņas Centrs” un Zaļo un Zemnieku savienība, solīja tikt galā ar mūsu piedalīšanos šajā kara avantūrā. Es aicinu šo valdības lēmuma projektu neatbalstīt un balsot „pret”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam (LPP/LC).

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Godātais aizsardzības ministr! Es gribu vispirms pateikt paldies aizsardzības ministram par to plašo un skaidri saprotamo ziņojumu, ar kuru viņš nāca klajā, par mūsu sadarbību NATO un par nepieciešamību šodien izlemt jautājumu par turpmāko līdzdalību NATO darbībā Afganistānā.

Godātie kolēģi! Es un frakcija, mēs esam vairākkārt balsojuši par to, ka Latvijai ir jābūt Afganistānā, jāpiedalās šajās starptautiskajās operācijās. Un mēs zinām, ka vienmēr līdzdalība Afganistānas operācijā ir saistīta ar ANO Drošības Padomes mandātu, kas parasti tika izsniegts pirms balsojuma, lai Saeima saprastu to, kāds ir statuss Latvijas dalībai šajā operācijā, - vai tas ir saskaņā ar ANO mandātu vai nav.

Godājamie kolēģi! Tieši tāpēc ļoti liels bija mans izbrīns, kad es izlasīju šo izdalīto dokumentu Nr.6597. Es atklāju, ka dokumenta iesniedzējus un, es gribētu teikt, arī Saeimas Prezidiju un vēl droši vien virkni cilvēku ir skārusi kāda briesmīga slimība, ko es gribētu nosaukt par apzināto aklumu. Ir klāt pielikts dokuments, kuram nav tulkojuma latviešu valodā. Godājamie kolēģi, es gribu atgādināt, ka Saeimas kārtības ruļļa 50.pants noteic (citēju): „Likumprojektu patstāvīgie priekšlikumi un citi lēmumu projekti, pieprasījumi, jautājumi un priekšlikumi, kā arī tiem pievienotie dokumenti iesniedzami valsts valodā.” Es negribu ticēt, godājamie kolēģi, ka no Prezidija puses tiek piekopta kaut kāda dubulta morāle, ka attiecībā pret kādu atsevišķu valodu tiek izvirzītas kaut kādas ļoti striktas prasības, bet attiecībā, piemēram, pret angļu valodu tiek izvirzītas vēl kādas citas prasības. Un es gribu uzdot jautājumu: ko lai dara tie Saeimā šodien esošie deputāti, kuri pilnībā nepārvalda angļu valodu un nevar izlasīt šo ANO Drošības Padomes dokumentu? (No zāles dep. J.Dobelis: „Lai mācās!”) Es absolūti ticu, ka, piemēram, profesore Ina Druviete, kura mums ir viena no lielākajām valodas kopējām, profesors Šadurskis, kurš ļoti par šo iestājas, profesore Kursīte, kura dara tieši to pašu... Es domāju, arī cīnītāji par latviešu valodas lietu - deputāti Tabūns un Dobelis, kā arī manis ļoti cienītais Visvaldis Lācis, kurš vienmēr skaļā balsī iestājas par to, ka latviešu valodai ir jābūt pārstāvētai visur... Protams, es nevaru aizmirst arī savu bijušo partijas biedru Dzintaru Ābiķi, kurš arī vienmēr ir runājis par to, ka viņš ir par latviešu valodu. Es brīnos, godājamie kolēģi, kas tas ir par aklumu, kas jūs ir sitis, šo dokumentu skatot? Kāpēc es neredzu jūsu pieprasījumus par to, lai Saeimas sēdē tiktu izsludināts pārtraukums, lai šim dokumentam tiktu pievienots tulkojums latviešu valodā un sēdi mēs varētu turpināt pēc tam? Kolēģi, ja mēs šeit, Saeimā, paši neievērosim likumus, kurus esam izdevuši mēs un kurus ir izdevuši mūsu priekšteči, tad, es domāju, tas nav tas labākais piemērs visai pārējai latviešu tautai!

Godājamie kolēģi! Sakarā ar to, ka šā jautājuma izskatīšana nav pietiekami kvalitatīva un visi deputāti perfekti nepārzina angļu valodu, es aicinu Saeimas sēdē izsludināt pārtraukumu līdz brīdim, kamēr tiks pievienots kaut vai neoficiāls tulkojums ANO Drošības Padomes rezolūcijai, un tad turpināt skatīt šo jautājumu un izlemt to pēc būtības. (No zāles dep. J.Dobelis: „Beidz, nu beidz!”)

Es pats angļu valodu pārvaldu un esmu gatavs balsot šobrīd, bet es zinu, ka vesela virkne cilvēku varbūt grib izlasīt to, kas tur ir rakstīts.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Artim Pabrikam.

A.Pabriks (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labdien, dāmas un kungi! Saeimas priekšsēdētāj, ministra kungs!

Es esmu ļoti priecīgs, ka ir vismaz dažreiz gadā tādas reizes, kad mēs Saeimā varam debatēt nopietnus drošības un ārpolitikas jautājumus. Un es domāju, ka tas ir tas, kā mums Saeimā līdz šim ir pietrūcis.

Tomēr, no šā viedokļa skatoties, man īsti arī nav pieņemams kolēģa Andra Bērziņa aicinājums atlikt šo debati vai atlikt šo balsojumu, tāpēc ka mēs, lūk, neesam saņēmuši Drošības Padomes rezolūcijas tulkojumu latviešu valodā. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Dubultmorāle! Dubultmorāle!”)

Es negribu šeit debatēt ar zāli no tribīnes, bet man tomēr... lai man netraucētu runāt, man tomēr ir jāatgādina arī vairāk pieredzējušajiem Saeimas deputātiem, ka mēs, Latvija, - pagaidām jāsaka diemžēl - neesam Drošības padomes locekle un ka mēs šodien nebalsojam šeit par Drošības Padomes rezolūciju. Līdz ar to šis balsojums ir pavisam par citu likumprojektu.

Un, no šā viedokļa skatoties, man šķiet, ir svarīgi, ka mēs visai valstij, klausītājiem, mums un mūsu karavīriem būtisku lēmumu un būtisku debati tiešām izrunājam pēc būtības, nevis pēc nepareizas formas. Tāpēc, ja mēs skatāmies uz šo mūsu parlamenta balsojumu pēc būtības, tad es šeit redzu vairākus faktorus, kuriem es gribu pievērst jūsu un visu pārējo interesentu uzmanību.

Kopš 2004.gada Latvija ir NATO dalībvalsts. Un viens no mūsu kā NATO dalībvalsts pienākumiem ir piedalīties starptautiskajās operācijās. Mēs esam par to lēmuši pirmām kārtām tāpēc, ka uzskatām, ka mūsu līdzdalība NATO, šajā organizācijā, patiesībā ir vienīgais reālais garants mūsu valsts un mūsu reģiona drošībai. Mēs neredzam nevienu labāku garantu mūsu drošībai.

Otrām kārtām ir pilnīgi skaidrs, ka tad, ja mēs nespēsim veiksmīgi dot arī savu ieguldījumu šajā organizācijā, agri vai vēlu pienāks laiks, kad mums, vismaz iekšēji, šajā organizācijā var tikt jautāts: kāpēc jūs gribat uz citu mugurām saņemt to, ko jūs neesat gatavi dot pretī?

Mēs jau pašreiz zinām, ka krīzes apstākļos un pat pirmskrīzes laikā mūsu aizsardzības budžets neatbilda un vēl joprojām neatbilst tām prasībām un tiem standartiem, kas ir ielikti mūsu vienošanās kārtībā, esot NATO, un, ja mēs nebūtu NATO, tad mums būtu jāmaksā vēl vairāk par šo drošību. Līdz ar to patiesībā mēs uz mūsu karavīru rēķina lāpām pašreiz savas krīzes problēmas.

Kas attiecas uz tiesisko pusi, tad mums ir pilnīgas tiesības turpināt šo līdzdalību šajā starptautiskajā misijā, jo kopš vakardienas mums ir Apvienoto Nāciju mandāts, un nav spēcīgāka dokumenta šai līdzdalībai kā Apvienoto Nāciju mandāts. (No zāles: „Nevar izlasīt!”)

Ir vēl arī cilvēciskais faktors, kāpēc es uzskatu, ka Latvijas karavīriem kopā ar citām NATO dalībvalstīm ir jāatrodas Afganistānā. Jūs saprotat, ka mēs jau vienmēr varam teikt: mēs neesam gatavi kādam palīdzēt tāpēc, ka mums pašiem kaut kā pietrūkst ceļiem, ka mums pašiem kaut kā pietrūkst mūsu bērniem, ka mums pašiem kaut kā pietrūkst mūsu pensionāriem. Bet, ticiet man, Rīga jau nekad nebūs gatava, un vienmēr mums būs mazāk līdzekļu, nekā mēs vēlētos, nu, vismaz tuvākajos desmit gados. Bet mēs nevaram dzīvot Sūnuciemā, mēs nevaram savu tautu barot pa spundi un balsot tikai formāli. (No zāles: „Kur tulkojums?”) Mums ir jāsaprot, ka tas, kas notiek apkārt pasaulē, skar gan mūs, gan arī tos cilvēkus, kuri dzīvo citur. Vai tiešām tie oponenti, kas, iespējams, šajā Saeimā sēž un varbūt tuvākajā laikā balsos „pret”, vēlas, lai sievietēm tiktu aizliegts iet skolā, lai bērni tiktu pazemoti, lai notiktu vēl citas lietas, lai narkotikas tiktu tirgotas...

Mēs esam Afganistānā nevis tādēļ, lai kaut kādā veidā uzspiestu citiem savu ideoloģiju, mēs vienkārši vēlamies, lai arī tur būtu cilvēciska dzīve un drošība... drīzāk nedrošība, kas izstaro pašreiz no šā reģiona gan uz Centrālāziju, gan uz mūsu citiem sabiedrotajiem, tiktu ierobežota. Līdz ar to Latvijas karavīriem atbildība ir ne tikai par mūsu dzimtenes drošību, ne tikai par Baltijas drošību; patiesībā mēs parādām, ka mēs neesam viena maza, provinciāla nācija, bet ka mēs domājam...

Sēdes vadītājs. Pabrika kungs, jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies.

A.Pabriks. Es tūlīt beigšu.

... ka mēs domājam arī tālāk par šīm lietām. Līdz ar to no šā viedokļa es diemžēl nevaru dot visus argumentus šīs šaurās debates dēļ, bet es uzskatu, ka mūsu interešu vārdā un starptautisko tiesību vārdā mums ir jāturpina šī dalība Afganistānas misijā, jāatbalsta mūsu karavīri, cik vien varam, un, protams, ir jāturpina cīnīties par to NATO iekšienē, lai tad, kad apstākļi ir pareizi, mēs spētu laicīgi atgriezt pēc iespējas vairāk mūsu karavīru... dzīvus un veselus savus karavīrus atpakaļ Latvijā.

Paldies.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Es gan aicinu tomēr ievērot Saeimas kārtības rulli un iekļauties piecās minūtēs.

Vārds deputātam Jurim Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Ministra kungs! Cienījamie kolēģi! Šīs debates ir ļoti būtiskas, un mums ir jāapzinās tas, ka mūsu karavīru līdzdalība šajā NATO operācijā nodrošina kolektīvās aizsardzības sistēmas pastāvēšanu. Mēs no savas puses dodam šajā sistēmā attiecīgo daļu drošības, lai pēc tam varētu paļauties uz šo sistēmu un izmantot šo sistēmu savas valsts drošības aizstāvēšanai.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vakardien savā sēdē izdebatēja šo jautājumu, iepazinās ar valdības sagatavoto lēmuma projektu „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā” un ar savu balsojumu to konceptuāli atbalstīja. Šodien no rīta mēs sagaidījām, saņēmām Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomes rezolūciju ar numuru 1943 (No zāles: „Kāpēc nav rezolūcijas tulkojuma?”), līdz ar to mūsu misija Afganistānā ir uzskatāma par pagarinātu no Apvienoto Nāciju Organizācijas puses. Šis mandāts ir, un mums ir jāizlemj pašiem, vai mēs kā pilntiesīga NATO dalībvalsts vēlamies stiprināt kolektīvo aizsardzību un vēlamies saņemt šīs kolektīvās aizsardzības augļus priekš savas valsts.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds Aizsardzības ministrijas parlamentārajam sekretāram Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs).

Godāto priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Godātais ministra kungs! Vispirms es gribu atbildēt uz kolēģa Andra Bērziņa pausto kritiku, kaut arī laikam viņu šis jautājums neinteresē vairs.

Kolēģi! Pieņemot lēmumu, mēs šodien balsosim, balstoties uz diviem dokumentiem - uz iesniegto lēmuma projektu un uz lēmuma projekta anotāciju. Šie abi ir valsts valodā. Protams, ir pievienots arī informatīvais materiāls, piemēram, Ministru kabineta sēdes protokollēmums, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomes rezolūcija.

Protams, būtu labāk, ja šis dokuments būtu iztulkots latviešu valodā un varbūt dažam labam deputātam arī pārcelts vieglajā valodā, lai vieglāk saprast, jo tādā gadījumā mums nebūtu jāklausās tādas nenopietnas runas, ko pauda kolēģis Buzajevs un kas liecina vai nu par nezināšanu, vai par galīgu nevēlēšanos zināt.

Godātie kolēģi! Mēs bieži, runājot par mūsu misiju Afganistānā, runājam par Latvijas līdzdalību starptautiskajā drošībā, par Latvijas nacionālās drošības aizstāvību šeit, piedaloties šajā starptautisko spēku sastāvā. Bet mēs ļoti reti runājam par vienu ārkārtīgi būtisku aspektu, ko mūsu karavīri pilda Afganistānā. Afganistānā darbojas likumīgi ievēlēta valdība, kura diemžēl vēl nespēj simtprocentīgi kontrolēt savas valsts teritoriju. Un, ja mēs paskatāmies uz nemiernieku darbību, kuri mēģina destabilizēt šo valdību, tad bieži vien šī darbība robežojas ar genocīdu pret savu tautu. Proti, pastāvīgajos nemiernieku uzbrukumos ļoti lieli civiliedzīvotāju upuri - Afganistānas pilsoņu, civiliedzīvotāju upuri - ir, tieši šiem nemierniekiem izrēķinoties ar valdībai lojāliem iedzīvotājiem. Pāri par 90 procentiem civiliedzīvotāju upuru ir tieši nemiernieku izrēķināšanās rezultāts.

Godātie kolēģi! Ja mēs teorētiski pieņemtu, ka Latvijas parlaments nepagarina mūsu karavīru mandātu un ka arī citu NATO dalībvalstu parlamenti rīkojas līdzīgi, tad Afganistānā iestātos vienkārši nemiernieku realizēts terors pret savu tautu, kas kolosāli destabilizētu drošību gan reģionā, gan starptautisko drošību. Mums ir jāņem vērā, ka tādā gadījumā izveidotos ļoti nopietns terorisma izplatības centrs šajā reģionā un ciestu absolūti visas pasaules valstis.

Līdz ar to, kolēģi, mūsu karavīri aizstāv arī Afganistānas pilsoņus, un šo viņu ieguldījuma aspektu arī nedrīkst neņemt vērā. Jo pretējā gadījumā mums būtu jāuzņemas atbildība arī par tiem milzīgajiem civiliedzīvotāju upuriem, kas pēc tam būtu.

Līdz ar to, kolēģi, es aicinu atbalstīt mūsu karavīru mandāta pagarināšanu. Prakse ir tāda, ka mums iepriekš ir jāsagaida ANO Drošības Padomes rezolūcija. Līdz ar to laika mums ir ļoti maz. Šis mandāts tiek pagarināts ik gadu - no 13.oktobra līdz 13.oktobrim. Tāda ir šī prakse, pie tās mums ir jāpieturas! Un visvairāk mūsu karavīriem ir vajadzīga drošība un skaidrība, kas notiks turpmāk, jo Afganistānā nākamā gada laikā ir ieplānotas nopietnas pārmaiņas, kas gan saistītas ar mūsu karavīru pārdislokāciju no ļoti nemierīgā austrumu reģiona uz salīdzinoši mierīgāko, bet bezgala svarīgo ziemeļu - Maimanas - reģionu.

Vēlēsim mūsu karavīriem ļoti labu apgādi, ļoti labu apmācību un veiksmi tālāko savu uzdevumu izpildē.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Visvaldim Lācim.

V.Lācis (Nacionālās apvienības VL! - TB/LNNK frakcija).

Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Jau pirms vairākiem gadiem no šīs tribīnes es vienreiz teicu un labprāt mēdzu atkārtot pirmā latviešu izdevēja mūsu tautas vēsturē, skotu izcelsmes vācu luterāņu mācītāja Vatsona vārdus: „Valoda ir pēdējā barjera tautai ceļā uz nekurieni.” Un, lai mēs uz šo „nekurieni” neaizietu, tad es šinī gadījumā, atsevišķā gadījumā, piekrītu Latvijas Pirmās partijas kolēģim Bērziņam, kurš mums atgādināja, ka šī barjera mums vienmēr jāatceras un ka mēs paši nedrīkstam arī sīkumos šo barjeru pazemināt.

Attiecībā uz to, ko Bērziņa kungs teica un ko es neatbalstu, protams, ka mums vajadzētu atlikt šodien šo sēdi, lai mākslīgi darītu to lietu un iztulkotu šo materiālu, bet atgādinājums tomēr ir vietā. Šajā Augstajā namā, kā to mēdz teikt mūsu parlamentārajā vēsturē, nav jāienāk nevienai svešvalodai.

Un kolēģis Pabriks izteicās, it kā tā ir arī mana runa, kolēģa Pabrika it kā formāli tikai... Nevajadzētu runāt par tādu lietu kā valodas sīkumi. Tur nav sīkumu! Rainis ir bijis tik liels, ka viņš man, Pabrikam un citiem ir atgādinājis: ja tīrā traukā ielej netīru ūdeni, tad arī trauks paliek netīrs. Tur jau viss ir pateikts! Tīrs ūdens - tā ir mūsu valoda; trauks - tā ir mūsu zeme Latvija. Un mums nevajag ieliet nevienu citu ūdeni, tikai latviešu valodas ūdeni.

Šeit debatēs ieminējās par naudu.... Par naudu neviena tauta brīvību nopirkt nevar un nevarēs, mēs visi to zinām. Naudai ir tikai viena cena - asins cena, diemžēl. Paldies mūsu karavīriem! Tie, kuri ir krituši vai ievainoti, ir šo cenu samaksājuši, šo dārgo cenu. Tāpēc mums, neapšaubāmi, šodien ir jāatbalsta aizsardzības ministra Lieģa izvirzītais priekšlikums un jādara viss, lai mūsu karavīri paliktu Afganistānā, jo tur viņi tiešām par asins cenu aizstāv mūsu brīvību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai Ministru kabineta vārdā vēl ir kas piebilstams? Nav nekas piebilstams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 16, atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Pievērsīsimies likumprojektam Nr.1979/Lp9.

Šā likumprojekta mērķis ir pārņemt jaunāko Eiropas Savienības Padomes direktīvu, kas attiecas uz akcīzi kā tādu. Šīs direktīvas pārņemšanas rezultāts būs tas, ka palielināsies akcīzes nodokļa likme smēķējamai tabakai (diemžēl!), tiks precizēta arī tabakas izstrādājumu definīcija un, iespējams, mainīsies statuss dažiem tabakas izstrādājumiem.

Bez tam likumprojekts un pārņemtā Eiropas Savienības Padomes direktīva mainīs arī dažas normas, kas attiecas uz vēl trim jautājumiem.

Pirmkārt, tas attieksies uz tiem ražotājiem, kas ražo vīnu vai raudzētos dzērienus, nepārsniedzot 1000 litru gadā

Otrkārt, tas attieksies uz kurināmo, kam ir pievienota biodegviela (5 procenti).

Treškārt, būs akcīzes nodokļa atbrīvojums dīzeļdegvielai, kas tiek izmantota lauksaimniecības zemei, par kuru maksā vienotu platības nodokļa maksājumu.

Kolēģi! Komisija šo likumprojektu izskatīja savā vakardienas sēdē, un es aicinu Saeimu likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 1, atturas - 13. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš. Kolēģi! Komisijas vārdā es aicinu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš. Komisija aicina iesniegt priekšlikumus rītdien līdz pulksten 17.00, bet izskatīt Saeimas šā gada 28.oktobra sēdē.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - rītdiena, 15.oktobris, bet izskatīšana galīgajā lasījumā - 28.oktobrī. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Kā jūs atceraties, mēs izdarījām grozījumus šodienas sēdes darba kārtībā, tāpēc ir netipiski, ka Prezidija ziņojums par iesniegtu likumprojektu ir darba kārtības beigās.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu „Grozījumi Maksātnespējas likumā” nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Savukārt, ja mēs esam nodevuši šo Juridiskās komisijas izstrādāto likumprojektu Juridiskajai komisijai kā vienīgajai atbildīgajai, tad mums ir jāizvērtē arī vēl viens Juridiskās komisijas iesniegums ar lūgumu iekļaut šo likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā šodienas sēdē bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: „Nav!”) Deputāti neiebilst. Tātad darba kārtība ir grozīta.

Un līdz ar to šis ir arī pēdējais šodienas darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Maksātnespējas likumā”, pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Šodien sanāca Juridiskā komisija uz savu sēdi un mēs skatījām to likumu, kuru pieņēmām visi šeit kopā pirms kāda mēneša un kurš stāsies spēkā 1.novembrī.

Juridiskajā komisijā bija pārstāvēti pilnīgi visi politiskie spēki. Mēs noklausījāmies Juridiskā biroja ziņojumu un secinājām, ka ir dažas nepilnības šajā likumā. Tās šeit ir tehniski precizētas, un tās mums ir iesniedzis Juridiskais birojs.

Juridiskajā komisijā visi deputāti vienbalsīgi piekrita šai redakcijai, kas ir jūsu priekšā, atbalstīja to un iesniedza skatīšanai Saeimas sēdē.

Un pirmām kārtām es lūdzu noteikt likumprojektam steidzamību, jo, kā mēs redzam, jau 1.novembrī lielais Maksātnespējas likums stājas spēkā, un, lai tas būtu bez defektiem, kas ir konstatēti, tos vajag izlabot... vienkārši visu pabeigt un izlabot.

Lūdzu pirmām kārtām noteikt steidzamību likumprojektam.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi Maksātnespējas likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

M.Segliņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Maksātnespējas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

M.Segliņš. Kolēģi! Man ir lūgums likumprojektu pieņemt arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputāti neiebilst.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Maksātnespējas likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Līdz ar to visa šodienai apstiprinātā darba kārtība ir izskatīta.

Es informēju, ka šodien bija paredzēta jautājumu un atbilžu sēde, kurā bija paredzēts sniegt atbildes uz diviem deputātu jautājumiem, no kuriem viens bija adresēts Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, bet otrs - tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Imantam Viesturam Lieģim.

Tieslietu ministram adresētā jautājuma nosaukums ir „Par nekustamā īpašuma pircēju interešu aizsardzību”. Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde, un tā apmierina jautājuma iesniedzējus. Līdz ar to šis jautājums vairs netiek izskatīts, sniedzot arī mutvārdu atbildes.

Savukārt Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim adresētais jautājums „Par emigrāciju” bija pāradresēts tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Lieģa kungam, kurš arī ir sniedzis rakstisku atbildi, bet tā tomēr neapmierina iesniedzējus. Savukārt Lieģa kungs ir rakstiski informējis Saeimas Prezidiju, ka viņš šodien pulksten 17.00 nevar ierasties, jo viņš tajā laikā atradīsies vizītē Ādažu garnizonā, kur pildīs savus pamatpienākumus, tātad aizsardzības ministra pienākumus.

Līdz ar to šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo nedēļu un šodien jautājumu un atbilžu sēde pulksten 17.00 nenotiks.

Tagad, pirms mēs reģistrējamies, vārds deputātiem, kuri pieteikušies sniegt paziņojumus.

Pirmajam vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde pēc piecām minūtēm komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi no Pieprasījumu komisijas! Aicinu uz sanāksmi tepat blakuszālē tūlīt pēc Saeimas sēdes beigām.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija pulcējas pulksten 12.45 Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Reģistrācijas rezultāta nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Māris Ārbergs, Leopolds Ozoliņš, Jakovs Pliners, Dzintars Rasnačs, Inese Šlesere un Mihails Zemļinskis.

Paldies par darbu.

Uz redzēšanos!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2010.gada 14.oktobra sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9. Saeimas rudens sesijas 7. sēde

2010. gada 14. oktobrī

 

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Par Sadarbības līgumu starp Eiropas Savienību un iesaistītajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un British-American Tobacco (Holdings) Limited un Publicitātes līgumu saistībā ar Sadarbības līgumu starp Eiropas Savienību un iesaistītajām Eiropas Savienības dalībvalstīm un British-American Tobacco (Holdings) Limited” (Nr. 1977/Lp9)
(Dok. Nr. 6554, 6554A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par norēķinu galīgumu maksājumu un finanšu instrumentu norēķinu sistēmās”” (Nr. 1978/Lp9)
(Dok. Nr. 6561, 6561A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” (Nr. 1979/Lp9)
(Dok. Nr. 6562, 6562A)
Par likumprojektu „Grozījums Civillikumā” (Nr. 1980/Lp9)
(Dok. Nr. 6563, 6563A)
Par likumprojektu „Grozījums Autopārvadājumu likumā” (Nr. 1981/Lp9)
(Dok. Nr. 6578, 6578A)
Par likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” (Nr. 1982/Lp9)
(Dok. Nr. 6579, 6579A)
Par likumprojektu „Grozījums Jūras kodeksā” (Nr. 1983/Lp9)
(Dok. Nr. 6580, 6580A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” (Nr. 1984/Lp9)
(Dok. Nr. 6595, 6595A)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dzintaram Rasnačam šā gada 14.oktobrī
(Dok. Nr. 6588)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Mihailam Zemļinskim šā gada 14.oktobrī
(Dok. Nr. 6589)
Deputātu Dzintara Jaundžeikara, Māra Kučinska, Mareka Segliņa, Antas Rugātes, Jura Dalbiņa, Jāņa Porieša, Ulda Brieža, Intas Feldmanes, Ainara Baštika, Andra Bērziņa (LPP/LC) pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim „Par bezdarba likvidēšanu un aktīvu nodarbinātības pasākumu īstenošanu” (Nr. 36/P9) (Noraidīts)
(Dok. Nr. 6484, 6484A)
Ziņo - dep. A.Brigmanis
Debates - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
- dep. J.Dukšinskis
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Valsts civildienesta likumā” (Nr. 1934/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6378A)
Ziņo - dep. S.Šķesters
Likumprojekts „Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” (Nr. 1935/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6379A)
Ziņo - dep. S.Šķesters
Debates - dep. V.A.Krauklis
- dep. I.Čepāne
- dep. V.Agešins
- dep. Dz.Zaķis
- dep. K.Leiškalns
- dep. I.Čepāne
- dep. J.Lagzdiņš
Likumprojekts „Grozījumi Rīgas brīvostas likumā” (Nr. 1944/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6424B)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi Ventspils brīvostas likumā” (Nr. 1945/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6425B)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”” (Nr. 1499/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6567)
Ziņo - dep. I.Pimenovs
Likumprojekts „Grozījumi Patentu likumā” (Nr. 1202/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6568)
Ziņo - dep. J.Porietis
Debates - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Bīstamo kravu aprites likums” (Nr. 1843/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6583)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Likumprojekts „Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām” (Nr. 1613/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr. 6585)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā” (Nr. 1929/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6555)
Ziņo - dep. J.Lagzdiņš
Debates - dep. I.Čepāne
- dep. Dz.Zaķis
- dep. V.Buhvalovs
Likumprojekts „Grozījumi Reklāmas likumā” (Nr. 1938/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6556)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību” (Nr. 1827/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6560)
Ziņo - dep. A.Štokenbergs
Likumprojekts „Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā” (Nr. 1943/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6564)
Ziņo - dep. M.Kučinskis
Likumprojekts „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” (Nr. 1958/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6465, 6565)
Ziņo - dep. A.Pabriks
Likumprojekts „Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam” (Nr. 1958/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6465, 6565)
Ziņo - dep. A.Pabriks
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”” (Nr. 1598/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6566)
Ziņo - dep. J.Porietis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par prekursoriem”” (Nr. 1912/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6570)
Ziņo - dep. V.Ģīlis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” (Nr. 1914/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6571)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Likumprojekts „Grozījums Saeimas kārtības rullī” (Nr. 1940/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6572)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Debates - dep. V.Buzajevs
- dep. Dz.Ābiķis
- dep. I.Druviete
Paziņojumi
- dep. V.Orlovs
- dep. I.Circene
- dep. G.Bērziņš
- dep. V.A.Krauklis
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs
Debašu turpinājums (par likumprojektu „Grozījums Saeimas kārtības rullī”) - dep. V.Buzajevs
Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā” (Nr. 1901/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6573)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1899/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6574)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā” (Nr. 1892/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6575)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” (Nr. 1898/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6576)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā” (Nr. 1917/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6577)
Ziņo - dep. M.Lasmanis
Likumprojekts „Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā” (Nr. 1965/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr. 6509, 6581)
Ziņo - dep. M.Roze
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par autoceļiem”” (Nr. 1957/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6464, 6582)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums” (Nr. 1939/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6584)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi Notariāta likumā” (Nr. 1900/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6586)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā” (Nr. 1849/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr. 6587)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” (Nr. 1975/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6548, 6594)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījums Autopārvadājumu likumā” (Nr. 1981/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6578)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Autopārvadājumu likumā” (Nr. 1981/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6578)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” (Nr. 1982/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6579)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā” (Nr. 1982/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6579)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Jūras kodeksā” (Nr. 1983/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6580)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījums Jūras kodeksā” (Nr. 1983/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6580)
Ziņo - dep. V.A.Krauklis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” (Nr. 1984/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6595)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” (Nr. 1984/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6595)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Lēmuma projekts „Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā” (Nr. 1000/Lm9)
(Dok. Nr. 6597)
Ziņo - aizsardzības ministrs I.V.Lieģis
Debates - dep. V.Buzajevs
- dep. ?.B?rziņš (LPP/LC)
- dep. A.Pabriks
- dep. J.Dalbiņš
- dep. K.Šadurskis
- dep. V.Lācis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” (Nr. 1979/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6562, 6598)
Ziņo - dep. G.Bērziņš
Par likumprojektu „Grozījumi Maksātnespējas likumā” (Nr. 1985/Lp9)
(Dok. Nr. 6599)
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi Maksātnespējas likumā” (Nr. 1985/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6599)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Likumprojekts „Grozījumi Maksātnespējas likumā” (Nr. 1985/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr. 6599)
Ziņo - dep. M.Segliņš
Informācija par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem
Paziņojumi
- dep. O.Spurdziņš
- dep. Ē.Zommere
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs A.Klementjevs

Balsojumi

Datums: 14.10.2010 09:05:43 bal001
Par - 71, pret - 1, atturas - 1. (Reģistr. - 82)
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Dzintaram Rasnačam šā gada 14.oktobrī

Datums: 14.10.2010 09:06:17 bal002
Par - 69, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 85)
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Mihailam Zemļinskim šā gada 14.oktobrī

Datums: 14.10.2010 09:18:07 bal003
Par - 44, pret - 43, atturas - 3. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par bezdarba likvidēšanu un aktīvu nodarbinātības pasākumu īstenošanu (36/P9)

Datums: 14.10.2010 09:20:49 bal004
Par - 64, pret - 12, atturas - 2. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projekta Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā (1000/Lm9) iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā

Datums: 14.10.2010 09:21:51 bal005
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Valsts civildienesta likumā (1934/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 09:42:09 bal006
Par - 41, pret - 21, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.29. Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (1935/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 09:43:51 bal007
Par - 58, pret - 1, atturas - 17. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (1935/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 09:45:26 bal008
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Rīgas brīvostas likumā (1944/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 09:46:42 bal009
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ventspils brīvostas likumā (1945/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 09:48:45 bal010
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” (1499/Lp9), 3.lasījums

Datums: 14.10.2010 09:54:42 bal011
Par - 17, pret - 60, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījumi Patentu likumā (1202/Lp9), 3.lasījums

Datums: 14.10.2010 09:55:25 bal012
Par - 65, pret - 0, atturas - 12. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Patentu likumā (1202/Lp9), 3.lasījums

Datums: 14.10.2010 09:56:45 bal013
Par - 76, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Bīstamo kravu aprites likums (1843/Lp9), 3.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:02:19 bal014
Par - 74, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām (1613/Lp9), 3.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:11:58 bal015
Par - 63, pret - 18, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.7. Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā (1929/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:12:51 bal016
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā (1929/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:14:05 bal017
Par - 74, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Reklāmas likumā (1938/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:15:00 bal018
Par - 59, pret - 13, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību (1827/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:16:19 bal019
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Attīstības plānošanas sistēmas likumā (1943/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:18:09 bal020
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas ... (1958/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:18:40 bal021
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam (1958/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:19:51 bal022
Par - 85, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par Protokolu, ar ko groza Protokolu par pārejas noteikumiem, kurš pievienots Līgumam par Eiropas Savienību, Līgumam par Eiropas Savienības darbību un Eiropas Atomenerģijas kopienas dibināšanas līgumam (1958/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 10:21:46 bal023
Par - 87, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” (1598/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:22:44 bal024
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par prekursoriem” (1912/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:24:12 bal025
Par - 88, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” (1914/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:25:07 bal026
Par - 10, pret - 75, atturas - 2. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 10:30:57 bal027
Par - 4, pret - 84, atturas - 0. (Reģistr. - 93)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.2. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:05:19 bal028
Par - 4, pret - 61, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.3. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:05:54 bal029
Par - 17, pret - 60, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.5. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:06:27 bal030
Par - 16, pret - 59, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.6. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:06:57 bal031
Par - 2, pret - 69, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.7. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:07:58 bal032
Par - 52, pret - 5, atturas - 16. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.8. Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:08:29 bal033
Par - 72, pret - 4, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Saeimas kārtības rullī (1940/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:09:45 bal034
Par - 76, pret - 1, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civillikumā (1901/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:10:38 bal035
Par - 75, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilprocesa likumā (1899/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:11:21 bal036
Par - 20, pret - 55, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā (1892/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:11:51 bal037
Par - 79, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā (1892/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:13:13 bal038
Par - 51, pret - 6, atturas - 13. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.6. Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā (1898/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:14:00 bal039
Par - 51, pret - 5, atturas - 12. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.8. Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā (1898/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:14:38 bal040
Par - 71, pret - 8, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā (1898/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:18:29 bal041
Par - 84, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā (1917/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:19:33 bal042
Par - 84, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā (1965/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:20:39 bal043
Par - 79, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par autoceļiem” (1957/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:21:04 bal044
Par - 78, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par autoceļiem” (1957/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:28:33 bal045
Par - 87, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Jūras ūdeņu aizsardzības un pārvaldības likums (1939/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:29:33 bal046
Par - 23, pret - 53, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu Nr.1. Grozījumi Notariāta likumā (1900/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:33:07 bal047
Par - 79, pret - 2, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Notariāta likumā (1900/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:34:10 bal048
Par - 61, pret - 20, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 28.10.2010. Grozījumi Notariāta likumā (1900/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:34:56 bal049
Par - 81, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Dokumentu legalizācijas likumā (1849/Lp9), 2.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:36:38 bal050
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” (1975/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:37:06 bal051
Par - 82, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” (1975/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:38:38 bal052
Par - 77, pret - 1, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījums Autopārvadājumu likumā (1981/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:39:00 bal053
Par - 83, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Autopārvadājumu likumā (1981/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:39:29 bal054
Par - 80, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Autopārvadājumu likumā (1981/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 11:40:12 bal055
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā (1982/Lp9), 1.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 11:40:34 bal056
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā (1982/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:40:59 bal057
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Dzelzceļa pārvadājumu likumā (1982/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 11:41:36 bal058
Par - 70, pret - 0, atturas - 3. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījums Jūras kodeksā (1983/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:42:01 bal059
Par - 73, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Jūras kodeksā (1983/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:42:29 bal060
Par - 80, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījums Jūras kodeksā (1983/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 11:44:34 bal061
Par - 76, pret - 0, atturas - 3. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” (1984/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:45:08 bal062
Par - 79, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” (1984/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 11:45:48 bal063
Par - 82, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” (1984/Lp9), 2.lasījums, steidzams

Datums: 14.10.2010 12:17:38 bal064
Par - 64, pret - 16, atturas - 0. (Reģistr. - 92)
Balsošanas motīvs: Par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vadītajā operācijā Afganistānā (1000/Lm9)

Datums: 14.10.2010 12:19:58 bal065
Par - 60, pret - 1, atturas - 13. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” (1979/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 12:20:28 bal066
Par - 80, pret - 0, atturas - 1. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” (1979/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 12:23:18 bal067
Par - 76, pret - 0, atturas - 3. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Grozījumi Maksātnespējas likums (1985/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 12:23:43 bal068
Par - 80, pret - 0, atturas - 3. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Maksātnespējas likums (1985/Lp9), 1.lasījums

Datums: 14.10.2010 12:24:18 bal069
Par - 77, pret - 0, atturas - 0. (Reģistr. - 94)
Balsošanas motīvs: Grozījumi Maksātnespējas likums (1985/Lp9), 2.lasījums, steidzams