Latvijas Republikas 9.Saeimas

ziemas sesijas desmitā sēde

2009.gada 12.martā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

 

Sēdes darba kārtība
Satura rādītājs
Balsojumi
Frakciju viedokļi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2009.gada 12.marta sēdi.

Pirms mēs sākam skatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Sociālo un darba lietu komisija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.1060/Lp9) izskatīšanai otrajā lasījumā līdz 2009.gada 26.martam”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” izskatīšanai otrajā lasījumā. Likumprojekts atzīts par steidzamu. Tātad šis lasījums ir arī galīgais. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam skatīt šodienas sēdes apstiprināto darba kārtību ar sadaļu „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Publiskās un privātās partnerības likums” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par privātajiem pensiju fondiem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Politisko partiju likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Plinera, Mitrofanova, Buhvalova, Sokolovska un Buzajeva iesniegto likumprojektu „Grozījumi Vispārējās izglītības likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Valērijam Buhvalovam. Viņš acīmredzot runās „par” likumprojekta nodošanu komisijai.

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! Masu informācijas līdzekļos jau daudzkārt tika izskanējuši paziņojumi par nepieciešamību aizvērt skolas. Pirmām kārtām runa ir par nelielas komplektācijas lauku skolām un pilsētu skolām ar nepietiekamu komplektāciju. Pilsētās pie šādām skolām tiek pieskaitītas arī krievu skolas. Saprotams, ka finansiālās krīzes apstākļos ir nepieciešams meklēt ceļus, kā samazināt izdevumus. Bet kādēļ ir jāaizver tieši skolas? It īpaši runa ir par nelielām lauku skolām, kuras lielākajā daļā gadījumu ir ne tikai izglītības iestādes, bet arī lauku kultūras centri. Tiek aizvērta kāda skola, un sekas tam - parasti degradējas tas lauku rajons, kurā tā bija atradusies.

Valdošās koalīcijas pūles jau sen novedušas Latviju līdz nabadzībai, it īpaši lauku apvidū, tagad atlicis vien iznīcināt jebkuru kultūru laukos. Vai tad jūs to vēlaties?

Piedāvāto grozījumu būtība ir ietverta divos galvenajos aspektos.

Pirmais. Reorganizēto skolu audzēkņiem jābūt iespējām turpināt izglītību pēc tām izglītības programmām, pēc kurām viņi tikuši apmācīti pirms tam. Līdz šim vairākumā gadījumu ir noticis pretēji. Kā mums ir zināms, pirmām kārtām slēdz krievu skolas, bet bērnus sūta mācīties uz latviešu skolām. Tas ir nepieļaujami.

Un otrs aspekts. Skolu reorganizācija nedrīkst novest pie bērnu tiesību uz izglītības pieejamību un kvalitāti pārkāpumiem. Runa ir par nopietnas problēmas, kas ir saistīta ar transportu, novēršanu, jo virknē gadījumu skolēniem ik dienas ir jābraukā uz skolām, kuras atrodas citās pilsētās 40-50 kilometru attālumā, kā, piemēram, tas ir noticis pēc Kalnciema skolas reorganizācijas.

Aicinu jūs atbalstīt mūsu frakcijas ierosinātos grozījumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

„Pret” likumprojekta nodošanu komisijai neviens nav pieteicies runāt. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Jābalso!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Plinera, Mitrofanova, Sokolovska un Buzajeva iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Vispārējās izglītības likumā” nodošanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 56, atturas - 6. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Godātie kolēģi, pirms sākam skatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības sadaļu, mums jālemj par iespējamiem grozījumiem darba kārtībā. Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu - Zaķa, Grīnblata, Kučinska, Brigmaņa, Seiles - iesniegtu likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””, un šie paši pieci deputāti ir lūguši iekļaut šo likumprojektu šodienas sēdes darba kārtības sadaļā „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”.

Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem grozījumiem darba kārtībā? (No zāles dep. V.Buzajevs: „Ir!”) Deputāti iebilst. Tādā gadījumā mums ar balsojumu ir jāizšķir tas, vai darba kārtība tiek grozīta. Lūdzu zvanu! Balsosim par grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot sadaļā „Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” Prezidija ziņojumu par deputātu Zaķa, Grīnblata, Kučinska, Brigmaņa un Seiles iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 21, atturas - 1. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Zaķa, Grīnblata, Kučinska, Brigmaņa un Seiles iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens - „pret” likumprojekta nodošanu komisijai. Vārds deputātam Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Ļoti žēl, ka neviens neprezentē šo likumprojektu un neizstāsta, kāpēc pirms…cik?... nu, 12 dienas… jā, 12 dienas pirms likuma stāšanās spēkā jeb šīs normas stāšanās spēkā pieci deputāti lūdz grozīt šā likumprojekta pamatprincipu.

Es gribu atgādināt jums, ka 1.aprīlī bija paredzēta pensiju indeksācija. Tā indeksācija nav tāda, ka mēs kaut ko kompensējam vai taisām, vai pieliekam pensionāriem kaut ko vairāk. Mēs reāli kompensējam tikai to, ka dzīve ir palikusi dārgāka, ka pensionāri dzīvo trūcīgāk nekā pirms pusgada, kurš jau ir pagājis. Tā ir kompensācija, kuru aprēķina Labklājības ministrija, un tā kompensē tikai tiem pensionāriem, kuru pensija ir mazāka par 135 latiem. Padomājiet, kā šodien klājas cilvēkiem, pensionāriem, kuriem ir darba stāžs, kuriem ir piešķirta pensija! Katrs piektais mūsu pensionārs dzīvo trūcīgi, un sakarā ar to, ka dzīve palikusi dārgāka, mēs viņiem piemērojam šo indeksāciju. Šogad tā bija plānota ap pieciem latiem, un no valsts budžeta tā izmaksātu tikai 10 miljonus. Tā nav liela summa, ja mums ir informācija no Valsts kases, ka tur ir pārpalikums ap 1 miljardu.

Sakarā ar to tas ir necilvēciski šodien, jo cilvēki jau gaida šo indeksāciju. Līdz šīs normas spēkā stāšanās brīdim ir atlikušas drusciņ vairāk nekā 10 dienas, un cilvēki jau cer 1.aprīlī saņemt… Tie, kuri pensiju saņem 1.aprīlī, šo pensiju cer saņemt lielāku, taču mēs gribam ņemt un atcelt šo normu. Tas pierādīs tikai to, ka šodien apstiprināmais Ministru kabinets un arī tas Ministru kabinets, kas šodien tehniski beigs savu pastāvēšanu, tik un tā reāli ietaupa tikai uz to cilvēku rēķina, kuri paši nevar sevi aizstāvēt. Es saprotu, ka varbūt arī paši šie cilvēki ir vainīgi, ka viņiem ir tik maza pensija, ka nav liels darba stāžs. Bet šodien mēs nevaram sodīt viņus par to. Un tie cilvēki, kuri saņem mazāku pensiju par 135 latiem, viņi tik un tā tērē naudu nevis kaut kādām ekskluzīvām precēm, bet šī nauda, kuru viņi tērē, paliek tepat Latvijā. Viņi apmaksā komunālos pakalpojumus, pērk zāles, apmeklē ārstus.

Tādējādi, ietaupot līdzekļus šajā laika posmā un nepieliekot viņiem pie pensijas 5 latus, mēs grūžam viņus vēl dziļākā nabadzībā. Un cilvēki reāli tik un tā ies uz pašvaldībām, un pašvaldībām tik un tā vajadzēs kompensēt to, lai viņus uzturētu pie dzīvības.

Sakarā ar to es vēlreiz lūdzu deputātus atteikties no šīs normas pieņemšanas un padomāt par tiem simts tūkstošiem pensionāru, kuri saņem tik mazu pensiju; padomāt par to, ka ar šo balsojumu mēs sagrausim pilnīgu uzticību valstij, tāpēc ka ir atlikušas tikai 10 dienas - tikai 10 dienas! -, lai likums stātos spēkā. Un pirmo reizi vēsturē mēs grozām likumu pēdējā momentā. Kad Valsts prezidents to parakstīs un izsludinās, vispār būs atlikušas vairs tikai piecas dienas. Es nezinu, kā skatās profesionāli juristi uz šo normu, bet tiesiskā paļāvība te vispār tiek pārkāpta. Cilvēks domā, gaida, bet mēs ņemam un atņemam viņam visu. Tas ir pirmais. Turklāt tā nav kompensācija uz priekšu, bet tā ir kompensācija par pagājušo. Mēs kompensējam to, ka dzīve pusgada laikā ir palikusi dārgāka.

Paldies jums par atbalstu, un es ceru, ka šis likumprojekts netiks virzīts divos vai trijos lasījumos, bet, redzot, kas to parakstīja, un redzot rezultātu, ka 64 deputāti bija „par”… Vai tas būs labi, to redzēsim vēlēšanās. Bet, manuprāt, ja mēs domājam valstiski, tad mums vajag domāt par šiem cilvēkiem, kuri šodien dzīvo par 1 vai 2 latiem dienā.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

„Par” likumprojekta nodošanu komisijai neviens nav pieteicies runāt. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Zaķa, Grīnblata, Kučinska, Brigmaņa un Seiles iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” nodošanu Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 22, atturas - 7. Likumprojekts komisijai nodots.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu”.

Deputāts Sergejs Dolgopolovs ir lūdzis piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu no 2009.gada 10.marta līdz 2009.gada 12.martam. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli sesijas laikā deputātam vienreiz ir tiesības uz šādu atvaļinājumu, bet mums jebkurā gadījumā par šā atvaļinājuma piešķiršanu ir jābalso. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Sergejam Dolgopolovam no šā gada 10.marta līdz 12.martam! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - nav, atturas - 1. Atvaļinājums deputātam Sergejam Dolgopolovam piešķirts.

Dolgopolovam piešķirts.

Nākamais darba kārtības punkts - „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Leopoldam Ozoliņam šā gada 12.martā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Leopoldam Ozoliņam šā gada 12.martā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Atvaļinājums deputātam Leopoldam Ozoliņam šā gada 12.martā piešķirts.

Nākamais darba kārtības punkts - „Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Inesei Šleserei šā gada 12.martā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Inesei Šleserei šā gada 12.martā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Atvaļinājums deputātei Inesei Šleserei šā gada 12.martā piešķirts.

Nākamā darba kārtības sadaļa „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”. Lēmuma projekts „Par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā”.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā ziņos… Kurš?… Dalbiņa kungs, kurš ziņos par šo lēmuma projektu? Tātad Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā šā gada 4.marta sēdē izskatīja Normunda Vilnīša kandidatūru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam, un pēc izskatīšanas komisija balsojot atbalstīja šo kandidatūru.

Lūdzu Saeimu atbalstīt komisijas lēmumu.

 

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 25, atturas - nav. Lēmuma projekts „Par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu Mārai Marijai Čerkasovai”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas lēmuma projektu… Dokuments Nr.3871…

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi, lūdzu ievērot klusumu zālē! Un godātajiem žurnālistiem es gribu palūgt, ka intervēt varētu tomēr ārpus Saeimas Sēžu zāles, jo visi kopā mēs taisām lielu troksni… Mēs nedzirdam un nevaram strādāt.

Lūdzu, turpiniet, Muižnieces kundze!

V.Muižniece. Jā, es aicinu deputātus pievērst uzmanību šim lēmuma projektam, jo šādu lēmumu mēs pieņemam pirmo reizi. Pirmo reizi mūsu praksē tiek piemērots Tiesu varas likuma 66.pants. Un šis pants, kas saucas „Goda tienesis”, paredz, ka tieslietu ministrs var ierosināt Saeimai piešķirt Augstākās tiesas, apgabaltiesas vai rajona (pilsētas) tiesas tiesnesim, kurš visu mūžu godprātīgi strādājis un nu ir beidzis tiesneša darbību, Goda tiesneša nosaukumu. Tāpēc tieslietu ministrs ir griezies Saeimā ar šādu priekšlikumu - piešķirt Goda tiesneša nosaukumu Mārai Marijai Čerkasovai.

Goda tiesneša nosaukums nedod nekādas papildu privilēģijas, un tas ir pagodinājums tiesnesim, kas godprātīgi strādājis. Māra Marija Čerkasova ir ilgus gadus strādājusi Rīgas apgabaltiesā par tiesnesi.

Saeimas Juridiskā komisija izskatīja šo iesniegumu, sagatavoja lēmuma projektu un pilnīgā vienprātībā to atbalstīja. Es aicinu arī Saeimu atbalstīt lēmuma projektu „Par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu Mārai Marijai Čerkasovai”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu Mārai Marijai Čerkasovai”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Sandras Grozas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatām Saeimas lēmuma projektu „Par Sandras Grozas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Ar priekšlikumu izskatīt šo jautājumu Saeimā ir griezies tieslietu ministrs. Saeimas Juridiskā komisija savā 5.marta sēdē izskatīja šo priekšlikumu un to atbalstīja.

Lūdzu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Sandras Grozas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Andreja Grūbes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatām lēmuma projektu ar numuru 3873.

Tieslietu ministrs ierosina apstiprināt Andreju Grūbi par Ventspils tiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Kurzemes apgabaltiesas tiesneša amata.

Saeimas Juridiskā komisija ir izskatījusi šo ierosinājumu un uzklausījusi arī tiesnesi. Vēlme atstāt darbu Kurzemes apgabaltiesā un strādāt par Ventspils tiesas tiesnesi atbilst tiesneša interesēm un arī profesionālajai kvalifikācijai, kā arī ir saņemts pilnīgs atbalsts no visām atbildīgajām institūcijām. Arī Juridiskā komisija šo lēmuma projektu ir atbalstījusi. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Andreja Grūbes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Lailas Fogeles apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatām dokumentu ar numuru 3874. Tieslietu ministrs ir ierosinājis apstiprināt Lailu Fogeli par Jelgavas tiesas tiesnesi.

Juridiskā komisija ir izskatījusi šo dokumentu, uzklausījusi tiesnesi un ir atbalstījusi šo lēmuma projektu.

Lūdzu atbalstīt sagatavoto lēmuma projektu „Par Lailas Fogeles apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Lailas Fogeles apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - lēmuma projekts „Par Ivetas Kniplokas apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3875. Tieslietu ministrs ir vērsies ar iesniegumu un lūdz apstiprināt tiesnesi Ivetu Kniploku Jelgavas tiesas tiesneša amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Juridiskā komisija ir izskatījusi attiecīgos dokumentus savā 5.marta sēdē un ir atbalstījusi lēmuma projektu „Par Ivetas Kniplokas apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Ivetas Kniplokas apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Arņa Nagļa apstiprināšanu par Ogres rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim dokumentu Nr.3876. Tieslietu ministrs ir vērsies ar iesniegumu un lūdz apstiprināt Arni Nagli par Ogres rajona tiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Ogres zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata.

Juridiskā komisija ir izskatījusi šos dokumentus un ir atbalstījusi lēmuma projektu „Par Arņa Nagļa apstiprināšanu par Ogres rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Arņa Nagļa apstiprināšanu par Ogres rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts „Par Anna Mihailovas iecelšanu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim dokumentu Nr.3877. Juridiskā komisija saņēma tieslietu ministra iesniegumu iecelt Annu Mihailovu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata. Izskatot dokumentus un uzklausot tiesnesi, tika pieņemts lēmums atbalstīt lēmuma projektu „Par Annas Mihailovas iecelšanu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesnesi”. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Annas Mihailovas iecelšanu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - Saeimas deputātu Inas Druvietes, Kārļa Šadurska, Aigara Štokenberga, Sandras Kalnietes, Dzintara Zaķa, Janīnas Kursītes-Pakules, Arta Pabrika, Artura Krišjāņa Kariņa, Ilmas Čepānes un Annas Seiles pieprasījums izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par rīcību izglītības un zinātnes sistēmā”.

Pieprasījumu komisijas vārdā - deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Godājamie kolēģi! Šis pieprasījums tika rūpīgi izskatīts, bija ļoti daudzi un dažādi viedokļi. Paldies par aktivitāti šā jautājuma izskatīšanā, bet pieprasījums tika noraidīts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Sākam debates. Vārds debatēs deputātei Inai Druvietei.

I.Druviete (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Latvijas izglītības un zinātnes attīstība ir visu mūsu kopējā rūpe. Un, protams, ikviens deputāts, ikviens Latvijas pilsonis uzmanīgi seko līdzi tam, kā pašreizējās ekonomiskās krīzes apstākļos notiek pārmaiņas mūsu izglītības sistēmā, un mēs esam pārliecināti, ka finansējuma samazinājumam un faktiskajai rīcībai jābūt tādai, lai pēc iespējas ātrā laikā, kad mūsu valsts būs atguvusi ekonomisko stabilitāti, mēs varētu kompensēt šos materiālos un morālos zaudējumus.

Mūsuprāt, pašreizējā situācijā rīcība izglītības un zinātnes sistēmā varēja būt citāda, un tādēļ atgādināšu, ka mēs uzdevām vairākus jautājumus.

Pirmkārt. Par skolu tīklu optimizāciju.

Otrkārt. Par procesiem augstākajā izglītībā un zinātnē.

Treškārt. Par Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas finansiālo nodrošinājumu.

Ceturtkārt, par iespējamo Valsts valodas aģentūras un Latviešu valodas apguves valsts aģentūras reorganizāciju.

Un visbeidzot par ontopsiholoģijas virziena piekritējiem Izglītības un zinātnes ministrijā.

Šo jautājumu mēs iztirzājām Pieprasījumu komisijā, esam saņēmuši arī rakstveida atbildi. Acīmredzot diskusija turpināsies. Bet pilnīgu neapmierinātību varam izteikt sakarā ar vienu lietu - ar to, ka tiek degradēts valsts valodas statuss, apvienotās aģentūras nosaukumā atsakoties no termina „valsts valoda”, un ka aģentūru reorganizācijai tiek izvēlēts ekonomiski neizdevīgs un loģiski nepiemērots modelis.

Pēc dažām stundām iestāsies jauna ēra Latvijas politikā - mēs apstiprināsim jaunu valdību. Un šajā reizē mums ir iespēja pārvilkt svītru pagātnei un turpmākajā darbībā vadīties nevis pēc politiskās konkurences, bet pēc sadarbības principiem. Un tādēļ, cerot uz labu sadarbību nākotnē un piedāvājot savu palīdzību akūtu jautājumu risināšanā, pieprasījuma iesniedzēji neuztur prasību pēc balsojuma, bet, protams, turpinās sekot līdzi procesiem mūsu izglītības un zinātnes sistēmā.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Saskaņā ar Kārtības rulli mums tomēr jebkurā gadījumā ir jābalso par pieprasījumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Druvietes, Šadurska, Štokenberga, Kalnietes, Zaķa, Kursītes-Pakules, Pabrika, Kariņa, Čepānes un Seiles pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par rīcību izglītības un zinātnes sistēmā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 13, pret - 42, atturas - 11. Pieprasījums noraidīts.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas - „Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Likumprojektam „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” komisija saņēma divus priekšlikumus, kuri tika izskatīti komisijas 11.marta sēdē.

1. - Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Rubeža kunga priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 2. - parlamentārā sekretāra Rubeža kunga priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - 19, atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Likumprojekta otrajam lasījumam tika saņemti 13 priekšlikumi, kas izskatīti komisijas 11.marta sēdē.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 6. - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš. Un 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījums Farmācijas likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu Nr.3831B - likumprojektu „Grozījums Farmācijas likumā”, otrais, galīgais, lasījums.

Tika saņemts viens priekšlikums, ko sagatavoja Juridiskais birojs. Tas precizēja uz pirmo lasījumu sagatavoto redakciju, kuru bija iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Tas ir atbalstīts.

Līdz ar to lūdzu atbalstīt likumprojektu „Grozījums Farmācijas likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Farmācijas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Informācijas atklātības likumā”, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar izskatāmo dokumentu Nr.3852 - likumprojektu „Grozījumi Informācijas atklātības likumā”. Komisija uz trešo lasījumu saņēma 20 priekšlikumus.

1. - deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Vārds debatēs deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Šajā likumprojektā no 20 iesniegtajiem priekšlikumiem 19 ir iesniedzis strādīgais deputāts Šadurskis. (Aplausi.) (No zāles dep. K.Leiškalns: „Malacis!” Dep. J.Dobelis: „Kauns!”) Ir jāsaka, ka mums bija ļoti interesantas debates Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, un par to es gribu izteikt sirsnīgu paldies komisijas vadītājam un komisijas locekļiem. Mēs tiešām saturīgi debatējām par visiem šiem priekšlikumiem. Man bija iespēja izstāstīt savu argumentāciju, uzklausīt komisijas locekļu argumentāciju, un man par lielu gandarījumu ir jāsaka, ka puse no viena priekšlikuma ir atbalstīta. Tieši tāpēc šajā likumprojektā ir 20 priekšlikumi, jo viens bija komisijas priekšlikums, kurā daļēji tika atbalstīts mans viedoklis.

Kolēģi, mēs palikām zināmā mērā katrs pie sava viedokļa. Es nenākšu debatēt par katru no šiem priekšlikumiem, bet dažas fundamentālas lietas, kam es dziļi ticu un esmu par tām pārliecināts, es gribu pateikt šeit no tribīnes. Runāšu kopumā par visiem priekšlikumiem.

Es esmu absolūti pārliecināts par to, ka viena no fundamentālām cilvēktiesībām ir tiesības uz informāciju. Un es esmu absolūti pārliecināts arī par to, ka valsts pienākums ir nemitīgi paaugstināt šīs pamattiesības līmeni. Un valsts nekādā ziņā nedrīkst to pazemināt.

Es esmu dziļi pārliecināts par to, ka viss, kas ir… ka viss, kas nav klasificēts kā slepens, ir atklāts. Līdz ar to tās Ministru kabineta sēdes, kas ir atklātas, būtu stenografējamas un šīm stenogrammām būtu jābūt pieejamām.

Tāpat es esmu dziļi pārliecināts par to, ka ikviens jautājums, kas civilizētā valstī tiek izskatīts tiesā un ir izskatāms trijās instancēs, nedrīkst būt samazināts ne ar kādiem vāji argumentētiem pamatojumiem. Līdz ar to arī tās lietas, kas skar iestādes... kas skar sūdzību par iestādes atteikumu sniegt informāciju, būtu izskatāmas trijās instancēs. Es kategoriski nepiekrītu apgalvojumam, ka šīs lietas parasti ir mazsvarīgas un ka laika vai citu administratīvo resursu vai līdzekļu taupības nolūkos tās būtu skatāmas tikai divās instancēs. Šīs ir principiāli svarīgas lietas, tāpēc nekāda argumentācija, ka vajag taupīt laiku vai naudu, nedrīkst būt par iemeslu cilvēktiesību līmeņa samazinājumam.

Kolēģi! Es neloloju ilūzijas, ka šeit, Sēžu zālē, šie priekšlikumi tiks atbalstīti. Acīmredzot lēmums būs tieši tāds pats kā komisijā, tāpēc es lūgšu balsojumu tikai par diviem saviem priekšlikumiem, kurus uzskatu par visbūtiskākajiem. Es gribu lūgt sēdes vadītājam tūlīt, kad mēs būsim nonākuši līdz tam, aicināt nobalsot 2. un 16. manu priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

O.Spurdziņš. Ļoti īsi piebildīšu, ka komisijā, runājot par pamatvērtībām, šie viedokļi mums neatšķīrās, bet tie vairāk atšķīrās jautājumā par to, ka Šadurska kunga pieeja šīm pamatvērtībām finansiāli šobrīd ir ļoti resursietilpīga.

Tātad 1. ir Šadurska kunga priekšlikums, kas netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 2. - Šadurska kunga priekšlikums. Arī neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Šadurska kungs lūdza balsojumu par 2.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 14, pret - 59, atturas - 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Spurdziņš. 3. - deputāta Šadurska priekšlikums. Neguva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 4. - deputāta Šadurska kunga priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 5. - Šadurska kunga priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 6. - Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā, kas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. 7. - deputāta Šadurska priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 8. - deputāta Šadurska priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 9. - deputāta Šadurska priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Netika atbalstīts arī deputāta Šadurska 10.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Un arī 11.priekšlikums nav atbalstāms.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Atbalstu komisijā neguva arī deputāta Šadurska 12.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš. Netika atbalstīts arī deputāta Šadurska 13.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 14. - deputāta Šadurska priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 15. - deputāta Šadurska priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 16. - deputāta Šadurska priekšlikums. Netika komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāts Šadurskis lūdz balsojumu par 16.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. - deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 62, atturas - 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Spurdziņš. 17. - deputāta Šadurska priekšlikums. Neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 18. - deputāta Šadurska priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. 19. - deputāta Šadurska priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Neguva atbalstu arī 20. - deputāta Šadurska priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Informācijas atklātības likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 2, atturas - 1. Likums pieņemts.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā”, trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Atbildīgā komisija ir izskatījusi trešajam lasījumam likumprojektu „Grozījumi Gada pārskatu likumā”. Diemžēl šajā likumprojektā nebija neviena kāda strādīga deputāta priekšlikuma, līdz ar to aicinu nobalsot likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Gada pārskatu likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību””, trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” ir izskatīts atbildīgajā komisijā, kura par šo likumprojektu bija saņēmusi vienu - Juridiskā biroja priekšlikumu par pārejas noteikumiem, ko atbildīgā komisija atbalstīja. Es aicinu jūs darīt tāpat.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. Paldies.

Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojekta trešo lasījumu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatāmais dokuments ir ar numuru 3865 - likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””. Komisija saņēma vienu Juridiskā biroja priekšlikumu, ko arī atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš. Aicinu un lūdzu akceptēt šo grozījumu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

O.Spurdziņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts „Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā””, trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu numur 3867. Uz trešo lasījumu ir sagatavoti 14 priekšlikumi, kurus visus komisija ir atbalstījusi vienbalsīgi.

1. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, kas faktiski tikai redakcionāli precizē un sakārto 2.panta otrās daļas tekstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. 2.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas komisijā ir guvis nedalītu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas guvis komisijas locekļu nedalītu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. Visi komisijas locekļi ir piekrituši arī Juridiskā biroja 4.priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. Juridiskā biroja 5.priekšlikums arī ir no visu komisijas locekļu puses vienbalsīgi atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. Arī 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas guvis nedalītu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. Arī 7. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. 8. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts un saskaņots arī ar Juridisko biroju. Tas ir guvis vienbalsīgu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. 9. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, kas faktiski, redakcionāli precizējot, tikai sakārto visu uzskaitījumu. Tas ir guvis pilnīgu un nedalītu komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. 10. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. Arī 11. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, kas guvis nedalītu komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Bērziņš. Kolēģi, jūs varbūt brīnīsieties, bet arī 12. - Ārlietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Mēs tiešām esam pārsteigti!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. Arī 13. ir ārlietu ministra Māra Riekstiņa priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. Kolēģi! Pats pēdējais ir 14. - Ārlietu komisijas priekšlikums. Tas guvis nedalītu un vienotu atbalstu Ārlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Bērziņš. Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - 1, atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (Nr.192/Lp9), kurā ir iekļauts arī likumprojekts Nr.582/Lp9 un likumprojekts Nr. 975/Lp9.

Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Imants Valers.

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3869 - ar likumprojektu „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”. Likumprojekts ir ļoti apjomīgs. Uz otro lasījumu bija 410 priekšlikumi, uz trešo ir 308.

1. - tieslietu ministra Gaida Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 2. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 3. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 4. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 5. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 6. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 7. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 8. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 9. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 10. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 11. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 12. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 13. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 14. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 15. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 16. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 17. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 18. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 19. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 20. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Komisijā nav guvis atbalstu. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 20. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 35, pret - 43, atturas - 5. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 21. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 22. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 23. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 24. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 25. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 26. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 27. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 28. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 29. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 30. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 31. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 32. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 33. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 34. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 35. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 36. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 37. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 38. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 39. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 40. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 41. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 42. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 43. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 44. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 45. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 46. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 47. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 48. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 49. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 50. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 51. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 52. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 53. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 54. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 55. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 56. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī to komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. Juridiskā komisija ir izstrādājusi 57.priekšlikumu un ir šo savu priekšlikumu atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 58. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 59.priekšlikumu iesniegusi frakcija „Jaunais laiks”. Nav komisijā atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 59. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 24, pret - 49, atturas - 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

Vai deputāts Dukšinskis vēlas kaut ko par procedūru teikt? Kļūda?

Turpinām ar 60.priekšlikumu.

I.Valers. 60. - deputāta Valera priekšlikums. Komisijā nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

I.Valers. 61. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Komisijā nav guvis atbalstu. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 61. - Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 60, atturas - 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 62. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 63. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 64. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 65. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 66. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 67. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 68. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 69. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 70. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 71. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 72. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 73. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 74. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 75. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 76. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 77. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 78. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 79. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 80. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 81. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 82. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 83.priekšlikumu ir sagatavojusi Juridiskā komisija un, protams, arī atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 84. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļaujot 85.priekšlikumā, kas ir Juridiskās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 85. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 86. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 87. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 88. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 89. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 90. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 91. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 92. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 93. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 94. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 95. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 96. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 97. izstrādājusi Juridiskā komisija kā savu priekšlikumu, un, protams, komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 98. - arī Juridiskās komisijas izstrādāts priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 99. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 100. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 101. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 102. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 103. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 104. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 105. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 106. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 107. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 108. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 109. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 110. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 111. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 112. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 113. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 114. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 115. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 116. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 117. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 118. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 119. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 120. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 121. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 122. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 123. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 124. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 125. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 126. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 127. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 128. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 129. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 130. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 131.priekšlikums, ko sagatavojis tieslietu ministrs Bērziņš, komisijā nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 132. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 133. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 235., 237. un 238.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 134. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 135. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 136. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 137. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 138. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 139. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Komisijā diemžēl nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 139. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 50, atturas - 9. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 140. - līdzīgs priekšlikums. To iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisijā nav guvis atbalstu. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 140. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 26, pret - 32, atturas - 12. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 141. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 142. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 143. - tieslietu ministra Bērziņa iesniegts priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 144. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 145. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 146.priekšlikumu sagatavojusi Juridiskā komisija un pati, protams, arī atbalstījusi

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 147. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 148. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 149. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 150. - Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Rubeža iesniegts priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 151. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 152. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 153. - tieslietu ministra priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 154.priekšlikumu sagatavojusi Juridiskā komisija. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 155 - arī Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 156. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 157. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 158. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 159. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 160. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 160.priekšlikums - Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (reģistrācijas numurs 975). Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tas gan ir 161.priekšlikums…

I.Valers. Jā! Es atvainojos, tas ir 161.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 162. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 163. ir izstrādājusi Juridiskā komisija, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 164. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 165. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 166. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 167. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 168. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 169. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 170. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 171. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 172.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 172. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 173. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 174. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 175. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 176.priekšlikumu sagatavojusi Juridiskā komisija un arī atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 177. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 178. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 179. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 180. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 181. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 182.priekšlikums ir veidots no Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 975/Lp9. Tas ir iekļauts šajā likumprojektā un atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 183. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums, kas komisijā netika atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 183. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 55, atturas - 10. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 184. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 185. - deputāta Valera priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 188.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 186. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 187. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 188.priekšlikumu ir izstrādājusi pati Juridiskā komisija, un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 189. - arī tas ir Juridiskās komisijas izstrādāts priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 190. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 191. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 191. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 53, atturas - 13. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 192. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 193. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 194. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 195.priekšlikumu ir izstrādājusi Juridiskā komisija. Komisijā tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 196. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 197. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 198. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī tas komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 199.priekšlikumu ir sagatavojusi Juridiskā komisija. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 200. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 201. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 202. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 203. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 204.priekšlikums ir veidots no Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 975/Lp9. Tas ir iekļauts šajā likumprojektā un ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 205. - Tautas partijas frakcijas deputāta Imanta Valera priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 206.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 206. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 207. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 208. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 209. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 210. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 211. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 212. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 213. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 214. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 215.priekšlikumu sagatavojusi Juridiskā komisija, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 216. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 217. - tieslietu ministra priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 218. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 219. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 220. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 221. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 222. - deputāta Valera priekšlikums. Komisijā guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 223. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 224. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 225. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī tas komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 226. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 227. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 228.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 228. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 229. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 230. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 231. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 232. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 233. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 234. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 235. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 236. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 237. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 238. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 239. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 240. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 241. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 242. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 243. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 244. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 245.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 245. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 246. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 247. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 248. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 249 - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 250. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 251 - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 252. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 253. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 254. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 255.priekšlikums saņemts no tieslietu ministra Bērziņa, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 256. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 257. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 258. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 259. - Juridiskās komisijas sagatavots priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 260. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 261. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 262. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 263. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 264. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 265. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 266.priekšlikums ir iekļauts no Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (reģistrācijas numurs 975). Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 267. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 268. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 269. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 270. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 271. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 271. - Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 16, pret - 58, atturas - 12. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 272. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 273. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 274. - tieslietu ministra Bērziņa iesniegts priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 275. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 277.priekšlikumu ir sagatavojusi Juridiskā komisija un pati arī atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 278. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 279. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 280.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 280. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 281. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 282. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 283. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 284. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 285.priekšlikumu iesniedzis deputāts Buzajevs. Tas komisijā nav atbalstīts. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 285. - deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 58, atturas - 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers. 286. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 287. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 288. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 289.priekšlikums ir līdzīgs. Tas arī ir deputāta Buzajeva priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 290. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 291. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 292. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 293. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 294. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 295. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 296. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 297. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 298. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 299. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 300. - deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 301. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 302. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 303. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 304. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. 305. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Valers. Arī 306. ir Juridiskās komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. 307. ir tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. Un 308. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Valers. Lūdzu, atbalstiet likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

I.Valers. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts „Fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likums”, pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Oskars Kastēns.

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Jā, paldies, cienījamo priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Strādāsim ar dokumentu Nr.3846. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēma konceptuāli atbalstīt Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likums”.

Lūdzu Saeimu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Kastēns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 27.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

O.Kastēns. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts „Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Likumprojekts izstrādāts atbilstoši deklarācijai par Ministru kabineta iecerēto darbību un valdības rīcības plānam. Minētajos dokumentos ir noteikts uzdevums veikt pasākumu kompleksu, kas vērsts uz vienotas un centralizētas biometrijas datu apstrādes sistēmas izveidi atbilstoši koncepcijā par fizisko personu biometrijas datu izmantošanu Latvijā noteiktajiem darbības virzieniem.

Šobrīd esošais Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums pieņemts 2007.gada 31.maijā, taču tajā vajadzētu izdarīt daudzus būtiskus grozījumus, un līdz ar to tika nolemts izstrādāt jaunu likumu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja šo likumprojektu un konceptuāli to atbalstīja.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret - 1, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 30.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Ir pienācis laiks pārtraukumam. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Godātie kolēģi! Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, es vēlos mūsu visu vārdā sveikt mūsu kolēģi deputātu Visvaldi Lāci pusapaļā dzimšanas dienā. (Aplausi.)

Godātie kolēģi! Vārds paziņojumam deputātam Nilam Ušakovam.

N.Ušakovs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Kolēģi! Viesu zālē pulksten 10.35 deputātu grupas sadarbībai ar Krievijas parlamentu sanāksme. Paldies.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Guntim Blumbergam… Vai Blumberga kungs nevēlas neko paziņot?... Vārds paziņojumam tomēr deputātam Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Cienījamie un godājamie Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas locekļi! Lūdzu pēc piecām minūtēm uz komisijas sēdi mūsu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pulksten 10.35 Publisko izdevumu un revīzijas komisijas telpās.

Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks pulksten 10.40 Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Oskaram Kastēnam.

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Vēlos paziņot, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus lūdzu uz sēdi pulksten 12.00. Pulksten 12.00!

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Sergejs Dolgopolovs, Aleksandrs Golubovs, Leopolds Ozoliņš, Dzintars Rasnačs, Viktors Ščerbatihs, Inese Šlesere, Ainārs Šlesers un Artis Pabriks.

Paldies visiem par darbu!

Sēdes vadītājs. Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Man būtu lūgums vēlreiz nozvanīt. Man liekas, ka kāds vēl tepat kaut kur staigā un nedzird… Pulkstenis ir 11.00.

Godātie kolēģi! Pirms dodu vārdu deputātam Dalbiņam, lai viņš ziņotu par likumprojektu, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis 36 deputātu iesniegumu ar lūgumu saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 38.pantu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi šodien, 12.martā, pulksten 13.00 ar vienu darba kārtības jautājumu - „Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam”, un Saeimas Prezidijs ir pieņēmis lēmumu, ka šodien pulksten 13.00 tātad ir Saeimas ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā ir viens jautājums - lēmuma projekts „Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam”.

Un tagad turpināsim kārtējo - 12.marta sēdi. Likumprojekts „Grozījumi Prokuratūras likumā”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā - deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi deputāti! Attiecīgā likumprojekta mērķis ir paredzēt tiesisko pamatu prokurora atbrīvošanai no amata gadījumā, ja tiek likvidēts kāds amats vai ja tiek samazināts darbinieku skaits. Redakcionāla rakstura grozījumi nepieciešami Prokuratūras likuma 2., 12. un 13.pantā, jo kopš Kriminālprocesa likuma stāšanās spēkā abos šajos likumos lietotā terminoloģija nav harmonizēta. Turklāt tiek veikti redakcionāli precizējumi atsevišķās Prokuratūras likuma normās, izslēdzot virkni novecojušu normu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā 4.marta sēdē apsprieda šo likumprojektu un konceptuāli to atbalstīja. Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Prokuratūras likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - nav, atturas - 8. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 30.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Vispārīgās programmas „Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība” ietvaros izveidoto fondu vadības likums”, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Atbildīgā komisija ir sagatavojusi likumprojektu „Vispārīgās programmas „Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība” ietvaros izveidoto fondu vadības likums” otrajam lasījumam. Likumprojekta otrajam lasījumam atbildīgā komisija saņēma 11 priekšlikumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums par 6.panta izslēgšanu… par 6.panta teksta izslēgšanu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir jau tālajā 11.lappusē. Tas ir par 15.panta otro daļu. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Par šā paša panta trešo daļu ir Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Izslēgumu 15.pantā ierosina Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 5.priekšlikums paredz vārdu aizstājumu 18.pantā. Atbildīgā komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Tāpat komisija ir atbalstījusi 6. - Juridiskā biroja priekšlikumu par 18.panta papildināšanu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. Paldies.

Par 23.panta otro daļu ir Juridiskā biroja priekšlikums, ko atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Debatēs vārds deputātam Sergejam Fjodorovam... Deputāts Fjodorovs nejauši nospiedis pogu. Debates beidzam.

K.Leiškalns. Saprotu, ka deputāti neiebilst pret 7.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. 8.priekšlikums ir par 24.panta otro daļu. Tas ir Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija to atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Arī 9.priekšlikums ir par 24.pantu. Arī to ir iesniedzis Juridiskais birojs, un atbildīgā komisija arī to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. 10.priekšlikums. Izslēgumu 25.pantā piedāvā Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Un 11.priekšlikums ir šāds: „Izslēgt norādi par likuma spēkā stāšanos.” Likuma stāšanās spēkā, kā jūs redzat, ir bijusi paredzēta šā gada 1.martā. Tā ka aicinu atbalstīt šo Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Vispārīgās programmas „Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība” ietvaros izveidoto fondu vadības likums” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

K.Leiškalns. Atbildīgā komisija gaidīs priekšlikumus līdz šā gada 17.martam.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Pirms mēs sākam skatīt nākamo apstiprinātās darba kārtības punktu, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Sociālo un darba lietu komisija... Man gan saka, ka tas vēl nav pavairots... Barčas kundze, mums acīmredzot jūsu komisijas lūgums grozīt darba kārtību ir jāatliek uz vēlāku laiku, jo deputātiem šobrīd vienkārši nav iespējams iepazīties ar šo likumprojektu. Arī komisijas atzinums nav pavairots... Sakarā ar jūsu vēstuli to vajadzētu iekļaut šajā vietā darba kārtībā. Man būtu priekšlikums šo jautājumu varbūt atstāt uz darba kārtības beigām (No zāles dep. A.Barča: „Ļoti sarežģīti, priekšsēdētāja kungs. Es varu paskaidrot!”)… Jā, Barčas kundze, es jūs saprotu! Bet deputātiem šobrīd nav atzinuma par šo dokumentu, tāpēc mēs šobrīd par šo likumprojektu nevaram lemt.

Acīmredzot mēs turpināsim skatīt apstiprināto darba kārtību. Tad, kad deputātiem būs izdalīts komisijas atzinums, tad mēs varēsim arī lemt par grozījumiem darba kārtībā.

Turpināsim darbu. Skatīsim likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3861 - likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”.

Komisija pirms otrā lasījuma ir saņēmusi sešus priekšlikumus. Visus sešus priekšlikumus ir sagatavojis un iesniedzis Juridiskais birojs, un komisija arī visus ir atbalstījusi.

1. un 2. - Juridiskā biroja iesniegtie priekšlikumi - attiecas uz 2.panta trešās daļas redakciju. Komisija šos priekšlikumus ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Muižniece. 3.priekšlikums attiecas uz pantu par dzimtsarakstu nodaļu vadītājiem un darbiniekiem. Juridiskais birojs ir ierosinājis papildināt šo pantu ar jaunu piekto daļu. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Muižniece. 4.priekšlikums ir Juridiskā biroja ierosinājums papildināt likuma 22.pantu „Pienākums paziņot par bērna piedzimšanu” ar jaunu piekto daļu. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Muižniece. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums - attiecas uz likuma pārejas noteikumiem. Juridiskais birojs ir ierosinājis precizējumu pārejas noteikumu 4.punktā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Muižniece. Un arī 6.priekšlikums attiecas uz pārejas noteikumiem. Ir ierosināts izslēgt piedāvāto grozījumu pārejas noteikumu 5.punktā un pārejas noteikumu 5.punktu. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Muižniece. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Muižniece. Paldies par atbalstu.

Komisija ierosina priekšlikumus iesniegt līdz šā gada 17.martam.

Sēdes vadītājs. Un deputāti neiebilst.

Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.3862 - tātad ar grozījumiem Civillikumā pirms otrā lasījuma.

Uz otro lasījumu ir saņemti astoņi priekšlikumi.

Gribu komisijas vārdā tomēr atzīmēt, ka šie grozījumi Civillikumā ir ļoti svarīgi un būtiski, tāpēc būtu pieņemami tieši šobrīd, jo Civillikums nosaka, ka saistību tiesības rodas uz likuma vai līguma pamata vai no neatļautas darbības. Šādos trijos veidos. Līgums, kā mēs visi zinām, visbiežāk ir pats izplatītākais veids, kādā rodas saistības, un, slēdzot līgumu, katrs līdzējs šā līguma izpildi saista ar noteiktu ekonomisku mērķu sasniegšanu, jo civiltiesības regulē mantiskās attiecības, kuru loģiskais pamatojums ir ekonomisko resursu ekvivalenta apgrozība. Un ir skaidrs, ka līdzēji līguma mērķi sasniegs tikai tad, ja izpildīs savus apsolījumus.

Šobrīd ir vērojams, ka viena liela daļa no līgumu slēdzējiem ir atzinuši, ka, iestājoties vienas vai otras līgumslēdzējas puses saistību izpildes grūtībām, visefektīvākais veids, kā risināt šādus jautājumus, ir sēsties pie sarunu galda un vienoties par tālāko sadarbību, lai mazinātu iespējamos zaudējumus, kādi varētu rasties sakarā ar tiesvedības procesa uzsākšanu. Bet ir arī tādi gadījumi - es domāju, ka ikviens no mums, deputātiem, zina arī šos gadījumus -, ka cilvēki sūdzas par to, ka namīpašnieki izvairās no jebkādas sarunas par līguma grozīšanu, lai gan pašreizējos sociāli ekonomiskajos apstākļos līguma grozīšana atsevišķos gadījumos būtu nepieciešama un būtu objektīvi pamatota, un tas būtu tas veids, kādā tas jautājums būtu risināms.

Un tieši tāpēc ir izstrādāta šī jaunā 1588.1 panta redakcija, kura tiešām ir tapusi ļoti ilgi, ļoti garos kompromisa meklējumos; beidzot tai ir piekritusi gan Latvijas Komercbanku asociācija, gan Latvijas Darba devēju konfederācija.

Tātad tas darbs, kas ir ielikts šajā likumprojektā, tiešām ir kolektīvs darbs. Un es domāju, ka šajā situācijā gan uzņēmēji, gan arī cilvēki, kuri sastopas ar to, ka dēļ tā, ka ir mainījušies ārējie apstākļi, ir nepieciešams grozīt līguma nosacījumus… tātad viņiem būs iespēja… Šis pants dos iespēju, uzliks par pienākumu sēsties pie sarunu galda, un nebūs šādā situācijā iespējas izvairīties no tā: „Es nevēlos sēdēt un runāt, un mainīt šā līguma nosacījumus!” Protams, ja tas nebūs iespējams, tad tik un tās tas tiks darīts tiesas ceļā.

1. - tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2. - Juridiskās komisijas priekšlikumā. Lūdzu deputātus atbalstīt to.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 4. - tieslietu ministra priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. 7. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa. Un 8. - Juridiskās komisijas priekšlikums - arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Civillikumā” otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Civillikumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 31.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pirms sākam skatīt nākamo darba kārtības punktu, es informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Aināra Šlesera iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam šodien, 12.martā, bezalgas atvaļinājumu, un Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu viņam ir arī piešķīris. (No zāles dep. J.Urbanovičs: „Nekādā gadījumā! Lai strādā!”) Šis jautājums nav balsojams. Šim paziņojumam ir tikai informatīvs raksturs.

Otrkārt. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas parakstītu dokumentu, ka Sociālo un darba lietu komisija lūdz Saeimas Prezidiju grozīt Saeimas 12.marta sēdes darba kārtību un iekļaut pēc darba kārtības 34.jautājuma likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem darba kārtības grozījumu? Deputāti iebilst. Tas nozīmē, ka šis jautājums jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šodienas sēdes darba kārtības grozīšanu, iekļaujot tajā likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” izskatīšanai pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 17, atturas - 6. Darba kārtība ir grozīta.

Līdz ar to nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””, pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Šis nav viegls brīdis mums šodien Saeimā, bet Sociālo un darba lietu komisija tomēr ir izskatījusi piecu frakciju vadītāju parakstītos un komisijai nodotos grozījumus likumā „Par valsts pensijām”. Šie grozījumi attiecas uz pensiju pavasara indeksācijas atcelšanu. Un jāsaka tā, ka šis darba kārtībā būs darbs numur viens, kas ir atstāts jaunajam Ministru kabinetam (ja šodien to, protams, apstiprinās). Tas bija jāizdara jau Godmaņa valdībai, nevis sabiedrībā un mums šeit, Saeimā, jāuztur dzīva ilūzija, ka mēs varam nepildīt iepriekšējās valdības noslēgto līgumu ar starptautiskajiem finanšu aizdevējiem par summu, kas vispār šajā budžetā nav ieplānota - un tā ir 11 miljoni latu -, atstājot šādu mīnusu jaunajam Ministru kabinetam un pašiem nerisinot savus jautājumus.

Vajadzēja to darīt tad, kad bija šāda iespēja. Tad, kad ar finanšu aizdevējiem notika vienošanās, bija divi dažādi dokumenti, un tie tiešām neliedza lielākā mērā iestāties par pensijām, tajā skaitā arī par mazajām pensijām. Tomēr valdība, Godmaņa valdība, nebija spējīga šo viedokli aizstāvēt un pierādīt, ka mūsu pensiju sistēmā pastāv tāds princips kā pensiju indeksācija, ko varbūt, kā mēs to uzskatām, nevar pievienot viedoklim, ka tā ir pensiju paaugstināšana. Mūsu viedoklis ir tāds, ka tā ir pensiju saglabāšana. Diemžēl valdība, Godmaņa valdība, nav spējusi šo mūsu principu aizstāvēt. Un tas, ka šajā parakstītajā dokumentā ir parādījies šis stingrākais variants, nozīmē iesaldēšanu… šis jēdziens tomēr nozīmē iesaldēšanu. Un tas nozīmē, ka mēs nedrīkstam nevienu latu likt šai pensijai klāt.

Tajā pašā laikā arī jaunās, topošās, valdības deklarācijā ir ietverts šis uzstādījums, ka pensijas netiks pazeminātas. Tātad, lai saglabātu pensiju esošo līmeni, valdība ir ierakstījusi to savā deklarācijā, un visi, kas parakstījušies, to ir apliecinājuši ar saviem parakstiem. Cerams, ka turpmāk šie signāli sabiedrībai un darbs ar Saeimu būs daudz precīzāki un ka ne mēs, ne sabiedrība netiksim padarīti par ķīlniekiem tik jutīgā jautājumā.

Es aicinu atbalstīt komisijā lemto, jo, ja mēs šo jautājumu šodien neizšķirsim, tad tas nozīmēs, ka tiks „norauta” pensiju izmaksa. Tātad es aicinu atbalstīt komisijas vairākuma viedokli, atbalstīt šo izskatīto pensiju grozījumu pirmajā lasījumā un piešķirt tam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - 23, atturas - 6. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Savukārt tagad sākam debates. Vārds debatēs deputātam Aigaram Štokenbergam.

A.Štokenbergs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Es domāju, ka tas, ko šobrīd Saeima dara, ir netaisnīgi. Es domāju, ka tas ir netaisnīgi, un es domāju, ka ir iespēja to labot.

Pirmkārt, kā jurists teikšu, ka šī anotācija, kas te ir sagatavota, ir pilnīgi analfabētiska. Tajā nav ierakstīts neviens teikums par to, kāda tad ir ietekme uz budžetu. Tur ir saskaitīts, kāds ir kopējais sociālais budžets, kādi ir ieņēmumi un izdevumi, bet nav neviena teikuma par to, kāda ir ietekme uz budžetu. Mēs te dzirdējām viedokli, ka valsts tādējādi ietaupa 11 miljonus latu. Es domāju, vajadzētu parunāt par kaut ko citu - par to, ka no tā cietīs simts tūkstoši to cilvēku, kuru pensija šobrīd ir mazāka nekā 135 lati. 135 lati - tā ir summa, kādu Bertolds Fliks nopelna stundas laikā. Tāda ir tā starpība! Tāda ir tā mūsu izvēle! Mums ir tādi cilvēki, kas šajos trūkuma laikos turpina saņemt 135 latus stundā, un ir tādi cilvēki, kas saņem mazāk nekā 135 latus mēnesī. Vai valsts budžetā ir iespējams atrast 11 miljonus latu? Protams, ir! Protams, ir, bet to droši vien nedarīs ne šī - aizejošā valdība, ne arī tā, kas nāks tās vietā. Jo tas prasītu, lai nodokļu sistēma ir taisnīgāka. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Štokenbergu vajag par labklājības ministru!”) Lai šo krīzes smagumu uzņemas tādi kā Bertolds Fliks, kuri pelna 135 latus stundā. Lai viņi maksā lielāku ienākuma nodokli! Tā ir tā vienkāršā ābece! Un tad viņi maksātu arī lielāku sociālo nodokli… Pilnīga taisnība!

Es aicinu jūs, cilvēki, vienkārši apdomāties. Ko jūs liekat pretī? Jūs liekat pretī kaut kādas abstraktas konstrukcijas par 11 miljoniem latu, aizmirstot, ka aiz tā ir 100 tūkstoši jūsu valsts pilsoņu. Par viņiem padomājiet pirmām kārtām!

Vēl viens piemērs. Jaunās iecerētās valdības deklarācijā ir skaists teikums par to, kā turpmāk jaunā valdība sadarbosies ar nevalstiskajām organizācijām. Tiesa, tur nav pieminēts, kā jaunā valdība sadarbosies ar opozīciju; arī tas vienmēr ir bijis tāds klupšanas akmens visām valdībām. Bet pat tad, ja mēs pieminam tikai nevalstiskās organizācijas… Paskatieties anotācijā! Visas sabiedriskās organizācijas, nevalstiskās organizācijas ir pret šo jūsu iecerēto lēmumu, un to skaitā ir ne tikai arodbiedrības un pensionāru organizācijas, bet arī Latvijas Darba devēju konfederācija. Darba devēji lieliski saprot, ka tiesiskās paļāvības principam ir jādarbojas - beidzot jādarbojas! - šajā valstī. Tiem cilvēkiem, kuri šo ziemu jau ir pārlaiduši ar augstākiem komunālajiem maksājumiem, bija pilnīgs pamats cerēt, ka šo parādu viņiem sāks atdot, sākot ar aprīli. Un par ko ir runa? Runa ir par nepilnu 5 procentu palielinājumu pensijām. Runa ir par to, ka par 4,8 procentiem palielinātu pensiju, kura ir zem 135 latiem. Atjēdzieties!

Vēl viens skaitlis jums salīdzinājumam tad, kad jūs runājat par budžetu. Manuprāt, tas bija vai nu „Jaunais laiks”, vai „Pilsoniskā Savienība”, kas pieprasīja informāciju par to, kādi šobrīd ir valsts uzņēmumu kontu atlikumi „Parex bankā”. Tur bija viens tāds skaists ieraksts: „Parex bankā” šobrīd Latvijas Valsts radio un televīzijas centram konta atlikums ir 31 miljona latu apmērā. Tā ir nauda, kura šim uzņēmumam nav bijusi vajadzīga. Tā ir nauda, ko Latvijā katrs mobilā telefona lietotājs ir samaksājis kā peļņu, no kuras ir pēc tam maksātas dividendes. Atjēdzieties! Padomājiet par to, ka jūs šobrīd aizskarat simts tūkstošu cilvēku intereses, kuri ticēja jums, paļāvās uz jums! Viņi iepriekšējā reizē noticēja šai valdībai. Pagājušajā gadā... nu, atcerieties, kas te notika! Barčas kundze toreiz nāca tribīnē ar gandarījumu un teica, ka budžets ir izpētīts un oktobrī beidzot ir iespēja indeksēt pensijas, kuras nu jau vairs… nu ir nevis 135 lati, bet 150 lati. (No zāles dep. A.Barča: „Tieši tā! Tā bija!”) Tā bija! Atzīstu, toreiz tas bija milzīgs valdības sasniegums, jo mēs runājam par tiem cilvēkiem, kuru ienākumi ir knapi Flika vienas stundas algas apmērā. Tagad, jau 2009.gadā, šī indeksācija jau vairs netiek attiecināta uz tiem, kam pensijas ir līdz 150 latiem. Palikuši vairs tikai tie, kam ir 135 lati. Ir atcelta indeksācijas arī tiem, kam pensija pārsniedz 225 latus. Mēs saprotam. Šobrīd ir grūta situācija valsts budžetā. Mēs to saprotam. Bet tie cilvēki, kas šobrīd dzīvo galējā trūkumā… Viņu vienīgā cerība bija uz tiem 6 latiem, kurus viņiem pieliktu indeksācijas rezultātā. Un tā cena ir 11 miljoni latu, tā ir trīs reizes mazāka nekā Latvijas Valsts radio un televīzijas centra kontā esošais atlikums „Parex bankā”. Salīdziniet tos svaru kausus!

Protams, būs cilvēki, kas atkal runās par populismu. Tas ir tas, ko jūs spējat atkārtot katru reizi, kad nav citu argumentu, lai pateiktu, ka simts tūkstošu cilvēku likteņi jums ir vienaldzīgi. Tas ir tas parastais stāsts. Nu jūs varat turpināt tādā garā... Jūs varat tādā garā turpināt, bet es domāju, ka tas labais tests būtu šāds: vai katrs no jums, kas esat šeit, zālē, varētu aiziet ārā un ieskatīties acīs tiem cilvēkam, kuriem jūs to indeksāciju atņemat šodien? Aizejiet, parunājiet ar tiem cilvēkiem! Pajautājiet viņiem!

Visbeidzot par to vienošanos… par tiem līgumiem, kurus ir slēgusi Godmaņa valdība. Droši vien te, zālē, ir cilvēki, kas prot lasīt angļu valodā. Es skatos uz Gravas kungu - pirmo, ko es te redzu… Tajā Starptautiskā Valūtas fonda dokumentā, kuru katrs no jums var atrast internetā, ir lietoti vārdi „freeze pensions”, un tur arī ir rakstīts, ka jebkuri pasākumi nedrīkst skart sociālo sfēru. Vai jūs kā iesaldēšanu uztverat to, ka cilvēku ienākumi no pensijas saglabātos iepriekšējā līmenī? Faktiskā viņu pirktspēja tikai paliktu iepriekšējā līmenī. Tāda ir tā realitāte!

Tāpēc es aicinu balsot „pret”, un es ceru, ka zālē atradīsies cilvēki, kuri to izdarīs kopā ar opozīciju.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Borisam Cilevičam.

B.Cilevičs (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Tas patiešām ir apbrīnojami, cik ātri var mainīties cilvēka uzskati. Vēl pirms pāris nedēļām, kad darbojās vecā valdība, „Jaunais laiks” strikti iestājās pret jebkuriem mēģinājumiem atcelt pensiju indeksāciju. Tagad „Jaunais laiks” ir citā pozīcijā un tā pati Bendrātes kundze jau aizstāv pilnīgi pretējus viedokļus.

Piedodiet, bet par kādu jaunu valdību šādā situācijā var runāt? Tā ir tā pati vecā valdība! Jūs atsaucaties uz saistībām, kuras Godmaņa valdība it kā uzņēmusies, kaut gan gluži tā tas nav. Un jābūt kaut kādiem principiem, jābūt kaut kādām prioritātēm... Nu nevar tā! Jūs uzaicina iet valdībā, un jūs uzreiz aizmirstat visu, par ko jūs iestājāties gadiem ilgi, kamēr jūs bijāt opozīcijā, un principā darāt absolūti to pašu, ko darīja jūsu daudz kritizētā valdība.

Es neatkārtošu to, ko jau teica kolēģis Andrejs Klementjevs par tiesisko paļāvību. Gribu pievērst uzmanību kādam citam jautājumam. Nu nevar izraut no konteksta vienu teikumu, vienu momentu no vienošanās ar starptautiskajām finanšu institūcijām! Daudz vairāk tika runāts un daudz vairāk tika prasīts no mums.

Attiecībā uz birokrātiskā aparāta samazināšanu, piedodiet, šīs runas turpinājās mēnešiem ilgi, bet ļoti maz ir izdarīts, jo tur jātaupa nevis uz to nabaga pensionāru rēķina, bet... Tur laikam patiešām ir grūti aiztikt, jo tur ir visādas intereses, bet ar pensionāriem var nerēķināties. Vienā dienā var vienkārši ņemt un atņemt viņiem to indeksāciju, ko viņi mēnešiem ilgi gaidīja.

Es negribu dot kaut kādu ētisku vērtējumu šādai rīcībai. No likuma viedokļa tā patiešām pārkāpj tiesiskās paļāvības principu. Neviens no jums pat nemēģina to noliegt. Bet tomēr paturēsim prātā arī to ētisko pusi!

Un pats pēdējais. Nu aizmirsīsim ideālus! Cik es sapratu, jūs daudz runājat par ideāliem, kamēr jūs esat opozīcijā. Tikko jūs tiekat pie varas (vēl netikāt, bet cerat, ka šodien jūs tiksiet), par ideāliem var aizmirst, var darīt to pašu, ko darīja jūsu kritizētā valdība.

Bet, tīri pragmatiski runājot, mums ir recesija, mums ir krīze. Kas jādara, lai pārvarētu šo krīzi? Tomēr jāveicina tirgus attiecības, jāveicina cilvēku pirktspēja. Jā, jūs plānojat lielus pasākumus - atbalstīt uzņēmējus, atbalstīt bankas. Kam tiks tā nauda, ko jūs ieguldīsiet bankās? Nu visādi var gadīties... Bet tā nauda, kas tiks nabaga pensionāriem, būs tirgū uzreiz. Tajā pašā dienā.

Atbalstot pensionārus, atbalstot visnabagākos cilvēkus, jūs patiešām veicināsiet tirgu, jo līdz ar to jūs veicināsiet mūsu ražotājus, mūsu lauksaimniekus, jo nekur citur jau tie nabaga pensionāri šo naudu netērēs. Viņi to neliks bankā, viņi to neieguldīs nekustamajā īpašumā, viņi ies un pirks. Un tas ir tieši tas, kas mums ir vajadzīgs. Tātad sociālā aizsardzība, pensiju indeksācija - tas arī ir viens pretkrīzes pasākums, tas ir veids, kā veicināt tirgu. Neaizmirsīsim par to!

„Saskaņas Centrs” noteikti balsos „pret” šo priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Vladimiram Buzajevam. (No zāles dep. J.Dobelis: „Vai dieniņ!”)

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Es gribu pievērst jūsu uzmanību tam faktam, ka mūsu frakcijas vadītāja paraksta zem šā kaunpilnā dokumenta nav. Un nebūtu pat tādā gadījumā, ja mūsu partija būtu iekļauta jaunajā valdībā. Un tieši sakarā ar to mums nekādu piedāvājumu nav.

Diemžēl valdības mainās, bet nekas nemainās, tikai opozīcijas, tajā skaitā arī partijas „Jaunais laiks” frakcijas, uzskati šobrīd mainījušies un ir pilnīgi pretēji.

Cienījamie kolēģi! Šeit ir teikts, ka Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda ziņojumā norādīts, ka Latvijas pensiju indeksācijas sistēma jeb kārtība, vērtējot pēc starptautiskiem standartiem, ir pārmērīgi dāsna. Es gan nezinu, ko darīja valdības pārstāvji šajās sarunās. Varbūt viņi runāja par šo summu - 135 lati mēnesī -, kas ir slieksnis pensiju pārskatīšanai. Man zināma pieredze šajā jomā ir, jo es biju manas klientes, Latvijas nepilsones, pārstāvis Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielajā palātā tieši pensijas jautājumos. Un visi tie Lielās palātas tiesneši domāja, ka šis skaitlis, kuru mēs piedāvājam apspriest, visa šī summa, ir pensijas apmērs nevis mēnesī, bet dienā - 135 lati dienā, un tā tālāk!

Es neticu, ka tieši mūsu pārrunās ar šīm struktūrām ir izskanējis aizliegums indeksēt pensijas aprīlī, jo ir runa nevis par pensiju apmēra palielināšanu, bet tikai par inflācijas pieauguma kompensāciju. Un punkts! Un inflācija diemžēl paliek 10 procentu apmērā.

Ja mēs runājam par 2010.gadu un tālākiem gadiem, tad problēma tomēr ir, jo inflāciju nomainīs deflācija, un tāpēc šis apstāklis esošajā pensiju indeksācijas sistēmā noteikti nestrādā. Tomēr mēs nevaram divu nedēļu laikā pirms pensiju indeksācijas atcelt visus savus mums saistošos pienākumus pensionāru priekšā.

Un sakarā ar to es tomēr aicinu jūs neatbalstīt šo likumprojektu un to pieņemt jau pēc 1.aprīļa un, protams, bez nākamās indeksācijas atcelšanas.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Jurim Sokolovskim.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Godātie kolēģi, parunāsim par finansēšanas avotiem! Jā, mums ir speciālais budžets, kurā tiek veikti atskaitījumi no sociālā budžeta. Tā sauktajos treknajos gados tur izveidojās pārpalikums gandrīz viena miljarda latu apmērā. Tas tā bija nevis tāpēc, ka iepriekšējās valdības izdarīja tur visu pareizi, bet tāpēc, ka iepriekšējās valdības nevarēja izmantot šo speciālo budžetu citām vajadzībām kā vien tām, kas ir paredzētas likumā.

Tāpēc cilvēki godīgi maksāja savu sociālo nodokli, un tāpēc viņi cerēja uz to… Kāds ir princips šim nodoklim? Kad cilvēkam ir labi, viņš strādā un maksā nodokļus, jo viņam ir cerība, ka valsts palīdzēs viņam, kad viņam būs grūti - kad būs krīze, kad viņš pazaudēs darbu, kad viņš pazaudēs darbspēju, kad viņš kļūs vecs.

Taču iznāk tāda situācija, ka tā sauktajos treknajos gados mēs vācām šo sociālo nodokli, cilvēki godīgi maksāja, bet, kad cilvēkam vajadzīgs valsts atbalsts, mēs sakām: „Naudas nav un nebūs!”

Bet, godātie kolēģi, nauda tomēr ir. Ir šis pārpalikums gandrīz viena miljarda apmērā! Šis pārpalikums ir izvietots… daļa no šī pārpalikuma ir izvietota kā noguldījums Valsts kasē, daļa - norēķinu kontos. Bet reālā situācija ir tāda, ka šie līdzekļi tiek izmantoti, lai lāpītu caurumu pamatbudžetā. Tas nozīmē, ka mēs paņēmām šo sociālā budžeta naudu un devām finansējumu pamatbudžetam. Nu tad jābūt godīgiem līdz galam: tad mums ir jāsamazina sociālais nodoklis! Varbūt jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodoklis, lai pārdalītu šo naudu? Kādēļ mums bija vajadzīgs šis speciālais budžets? Kādēļ mums bija vajadzīgs teikt cilvēkiem - cik uzkrāsiet, tik saņemsiet? Tagad ir plānots samazināt šo atskaitījumu otrajam pensiju līmenim. Reiz mēs teicām: „Jo vairāk jūs samaksājat nodoklī, jo lielāka jums būs pensija.” Tagad šī sistēma būs atcelta, un diez vai tā tiks atjaunota tuvāko gadu laikā. Tātad iznāk tāda situācija, ka mēs sūtām nepareizus signālus visiem tiem cilvēkiem. Tātad viņi teiks: „Kādēļ man maksāt sociālo nodokli? Kādēļ vispār maksāt nodokli tagad?” Agrāk mēs varējām viņiem pateikt: „Sociālās atbildības sajūtai vajadzētu būt. Tev valsts palīdzēs, kad tev būs grūti laiki.” Bet tagad diemžēl mēs to viņiem pateikt nevaram. Un tagad atkal sāksies tā situācija ar aplokšņu algām. Tagad cilvēki piekritīs darba devēja piedāvājumam - saņemt minimālo algu, bet pārējo saņemt aploksnē, nemaksājot nodokļus, jo viņi zina, ka viņi no tā iegūst. Ka valsts nekādā veidā viņiem nepalīdzēs - tādu signālu mēs sūtīsim viņiem, nodokļu maksātājiem, šodien. Tādu signālu mēs sūtīsim nodokļu maksātājiem rīt, kad būs atcelta, gandrīz atcelta, šī uzkrāšanas sistēma otrajam pensiju līmenim. Kāda jēga, kāda motivācija cilvēkam tagad maksāt nodokli?

Godātie kolēģi, tomēr padomāsim par to, kādu signālu mēs sūtīsim! Padomāsim par to, ka tomēr šie līdzekļi ir uzkrāti šajā speciālajā budžetā! Varbūt tie, kuri saistīti ar šīm finansēm, varētu paskaidrot, kur šis miljards ir pazudis. Vai vispār šo miljardu var izmantot? Vai tas ir jau iztērēts un skaitās tikai uz papīra? Domāsim! Skaitīsim! Šie 10 miljoni, kuri vajadzīgi pensiju indeksācijai šajā gadā, - tas ir tikai 1 procents no šā uzkrājuma summas.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Visvaldim Lācim.

V.Lācis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Šis balsojums ir grūts šajā brīdī arī man kā neatkarīgam, bezpartejiskam deputātam. Un paskaidrošu, kāpēc.

Mazs atskats beidzamo mēnešu un beidzamo gadu politiskajā vēsturē.

Tad, kad Valsts prezidents Zatlers vēl nebija pirmo reizi nosaucis iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu, viņš tiešām bija ļoti demokrātisks. Kā jūs zināt, toreiz uzaicināja arī mūs - trīs cilvēkus, kas sēžam Saeimas labajā spārnā, tas ir, kolēģi Štokenbergu, Pabriku un mani -, lai arī mēs pateiktu savas domas par iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu. Un jau toreiz man nekādu šaubu nebija. Iznācis Latvijas televīzijas kameru priekšā, es paziņoju, ka es atbalstu kā Ministru prezidenta amata kandidātu, respektīvi, ierosinu izraudzīties Valdi Dombrovski. Arī tagad es esmu tādās pašās domās un neesmu mainījis savus uzskatus. Minēšu, ka pagājušā gada beigās pie manis kā pie vietējā cilvēka vērsās Madonas laikraksts „Stars”, lai es uzrakstītu īsu rakstiņu par politisko situāciju valstī un par to, kā es domāju no tās izkļūt… kā varētu mēs visi kopā izkļūt no tās. Nu, lūk, es atkal uzsveru to pašu, ka, manā skatījumā, pašreiz pats svarīgākais ir tas, lai visas valsts amatpersonas būtu saistītas ar vārdu „godīgums”. Un par godīgumu uzskatu to, ka katrs no mums, gan vismazākais ierēdnis ar to 300 latu algu pēc nodokļu atvilkšanas, gan visaugstākā līmeņa ierēdnis, dara savu darbu godīgi, domājot nevis par savu personīgo labumu, bet par valsts labumu. Un es vēlreiz uzsveru: uzskatu un zinu, pazīdams viņu tikpat daudz kā jūs visi, ka uz Valdi Dombrovski kā Ministru prezidenta amata kandidātu liek cilvēki cerības... liek savas cerības tieši uz viņa godīgumu, kāds, manā skatījumā, neapšaubāmi, viņam ir.

Tā, šis garais bija ievads.

Tagad es arī cenšos saprast partijas „Jaunais laiks” pozīciju. Šeit pārmet, ka, lūk, viņi ir mainījuši savus uzskatus. Bet pati dzīve, tautsaimnieciskā situācija tak ir dramatiski strauji mainījusies un mainās arī tagad pa dienām... ne tikai pa nedēļām, bet pa dienām. Un es cenšos saprast arī šo partiju, kas, protams, ir šajā Saeimā vismazāk skarta no korupcijas. Vismazāk no visām partijām, ieskaitot kreiso spārnu. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Kā tad to var nomērīt?”)

Tālāk. Šis nav populistisks balsojums. Tas nav tāds! Es piekrītu kolēģim Štokenbergam. Dzīvoju laukos, kur, kā rāda statistikas dati, daudzos pagastos, arī manējā un apkārtējos, cilvēki, kas pensijas gados, ar 100, 110 un 120 latu... ar tādām pensijām... Veci tēvi un vecas mammiņas, kam nav ģimenes, sēž vientulībā vieni paši, salst un nevar paēst. Nedomāt par viņiem - tā būtu... man grūti atrast īstos vārdus... ne gluži nejēdzība, bet... var arī lietot šo vārdu... Vai šī nauda ir? Jā, ir! Un to nav teicis Visvaldis Lācis no šīs tribīnes, bet to ir teikusi tāda persona, ko mēs visi augstu vērtējam, - valsts kontroliere Sudraba. Proti, atkārtoja to, ko teica Štokenberga kungs, - šī nauda ir. Un nosauca, kur tā ir. Jā, tā ir tur - Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā. Desmitiem miljonu. Un tiešām Sudraba to ir teikusi, domājot tieši par šīs naudas atrašanās vietu, ko es pašreiz nosaucu un ko nosauca iepriekšējais runātājs, kolēģis, - ka tieši tur tā nauda ir un ka tā netiek pienācīgi izmantota. Kādēļ mums būtu pašreiz jāstrīdas par to, ka šo naudu nevar izmantot?

Es jau esmu runājis gan komisijā, gan arī no šīs tribīnes „maratonnaktī” un arī pēc tam, ka, ar vienu cirtienu paņemot nelielas summiņas no šiem pašiem miljoniem, katram tur vienu vai pusotra miljona... ar vienu cirtienu mēs varam panākt arī to, ka Latvijas Radio un Latvijas Televīzija turpina savu darbību. Tas taču būtu milzīgs kauns mūsu zemei, ja bankrota dēļ pēkšņi mēs vai nu vispār pārtrauktu, vai ierobežotu Latvijas Radio darbību vai Latvijas Televīzijas darbību. Vienu miljoniņu no tā nost! Un tur ir arī šie 11 miljoni.

Es aicinu kolēģus pārdomāt. Saprotu grūtības, ar kādām tika sastādīta šī valdība... No šīs pašas tribīnes „maratonnaktī”, kad bijām strādājuši divdesmit stundas, es teicu, ka es uzskatu, ka vajadzīga ir partiju vienotības valdība. Tāda nu ir. Tas ir liels sasniegums. Taču var šīs partijas vienotības apstākļos arī pārdomāt un, lūk, atrast to naudu, dot to tiem, kam ir visgrūtāk un vissmagāk.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātei Solvitai Āboltiņai.

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Es īpaši gribu uzrunāt vienu kolēģi - savu kursabiedru Aigaru Štokenbergu. Aigar, mēs kopā beidzām juristus, bet tev, atšķirībā no manis, ir arī ļoti laba ekonomista izglītība. Un tu, atšķirībā no manis, daudz labāk zini, kāda ir situācija Valsts kasē. Tu, atšķirībā no manis, daudz biežāk kontaktējies ar Starptautisko Valūtas fondu, zini, kas ir un kas būs. Tu, atšķirībā no manis, zini, kas notiek „Parex bankā”, jo tavas partijas vadītājs uz turieni ir aizgājis. Tu, atšķirībā no manis un no tiem cilvēkiem... pat Lāča kungs tev noticēja jautājumā par to, ka tā nauda, kas ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā, būtu paņemama un atdodama. Tu zini, ka tā ir „Parex bankā”, un tu zini, ka to nevar no turienes izņemt.

Tu zini arī to, kāpēc mēs neindeksējam pensijas. Tu ļoti labi atceries to Saeimas sēdi, kurā mēs runājām par to, vai tā nauda, kas ir ieekonomēta, ir atdodama dažādiem labdarības projektiem vai tomēr ieliekama valsts budžetā, lai mums būtu pēc kāda brīža vieglāk. Tu ļoti labi zini, ka mēs vēl atrodamies „brīvajā kritienā” un ka būs pieņemami vēl grūtāki lēmumi, un ka šobrīd mēs pieņemam šo smago lēmumu nevis tāpēc, ka mēs negribētu iedot pensionāriem šos 6 latus, bet tikai tāpēc, lai pēc tam nav jāatņem 12 lati.

Tikai tāpēc šīs valdības deklarācijā ir ierakstīts, ka mēs nesamazināsim pensijas. Taču naudas nav ne tikai pensionāriem, naudas nav arī jaunajām māmiņām; naudas nav ne tikai skolotājiem, naudas nav arī skolu pavāriem. Un pašreiz mēs cīnāmies par to, lai nebūtu vēl jāņem nost.

Ir tik viegli iedot un pēc tam mēģināt paskaidrot, kāpēc ir jāatņem! Es varu aiziet un ieskatīties acīs tiem cilvēkiem - es vienmēr esmu varējusi! - un es varu pateikt viņiem, ka šis lēmums šodien tiek pieņemts tāpēc, lai nav jāņem nost... Es ceru, ka, skatoties uz tevi, man nenāks prātā šīs skaistās dzejas rindas:

„Bagāts viņš, bet mīkstu sirdi:

Dzird par grūtdienīšu raudām,

Tūdaļ kabatā bāž roku,

Izvelk savu... nēzdodziņu.” (Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Aigaram Štokenbergam, otro reizi.

A.Štokenbergs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Vispirms par to, kas debatēs tika teikts.

Deputāts Sokolovskis pieminēja, ka sociālajā budžetā esot 1 miljona latu… 1 miljarda latu... kaut kāds uzkrājums. Es gribu vēlreiz atgādināt: šādu uzkrājumu tur vienkārši nav! Nu, vajadzētu atcerēties, ka šādas naudas tur vienkārši nav! Tie cilvēki, kuri ir lasījuši vai lasīs kādus Labklājības ministrijas dokumentus, viegli atradīs tur, ka šī nauda ir aizdota... tā ir Valsts kasē un līdz katra gada 31.decembrim ir iztērēta pamatbudžeta vajadzību segšanai.

Ja mēs ieskatāmies vēl rūpīgāk tajos dokumentos... Un kāds te runā par kaut kādu parādu atdošanu, taču es gribu atgādināt, ka saskaņā ar Labklājības ministrijas izstrādāto koncepciju, kuru ir apstiprinājis Ministru kabinets, šo tā saukto parādu valsts ir iecerējusi atdot pensionāriem 2042.gadā (tātad pēc 33 gadiem!), ko droši vien daudzi no tiem cilvēkiem, kas šobrīd ir pensijā, vienkārši nepiedzīvos. Tādi ir tie fakti.

Otrs fakts par to, kur ņemt naudu, ir redzams jaunās, vēl netapušās valdības deklarācijā, kurā ir paredzēts tieši otrā līmeņa pensijām atstāt vairs nevis 8 procentu iemaksu, bet tikai 2 procentu iemaksu. Tie, kas no jums daudzmaz pārzina budžetu, viegli sapratīs, ka tie ir vairāk nekā 100 miljoni latu, kuri netiks novirzīti uzkrājumiem nākotnē, un šajā sakarā es aicinu visus, kas iepriekš runāja par kaut kādiem stabilizācijas fondiem, atcerēties Latvijas ilgtermiņa attīstību.

Kučinska kungs! Tie, kuri savulaik ir pieņēmuši tādu dokumentu kā Nacionālās attīstības plāns, kur rakstīts, ka cilvēks centrā jeb ka cilvēks pirmajā vietā, nu visu to, lūdzu, atcerieties! Vēlreiz saku: ir vismaz 100 miljoni latu, ko uz nākamo paaudžu rēķina valdība grasās novirzīt šai pensionāru daļai... Kāpēc... kāpēc ne šī nauda tiek izmantota? Auguļa kungs, cienījamais ministra amata kandidāts, kaut kad pirms nedēļas tā piesardzīgi ierunājās, ka tas ir normāls avots. Kāpēc ne? Kāpēc jūs to neizmantojat? Kas jūs attur no tā? Jums tur nav 11 miljonu? Es domāju, ka tad, kad mēs te... atkal atceramies jaunās valdības deklarāciju, par kuru vēl nav nobalsots... Es te tagad skatos Zemnieku savienības deputātu virzienā. Jūs esat panākuši to, ka tur ir saglabāti tie 27 miljoni piensaimniecībai. Kāpēc jūs neturat šo pozīciju? Kāpēc jūs to nedarāt? Tāpēc, ka zemniekiem atšķirībā no pensionāriem ir traktori un viņi spēj aizbraukt uz Zemkopības ministriju? Tāda ir tā vienīgā atšķirība.

Kur ir tie jūsu principi palikuši? Kur tie ir?

Es joprojām aicinu balsot „pret”.

Paldies jums par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātei Solvitai Āboltiņai, otro reizi. (No zāles dep. J.Dobelis: „Vairāk neviena nav no jūsu kursa?”)

S.Āboltiņa (frakcija „Jaunais laiks”).

Jā, es aizmirsu pateikt pašu galveno! Kad tapa šī jaunā valdība, mēs runājām ar saviem partneriem, ar kuriem mēs noslēdzām vienošanos kā opozīcijas partijas, - ar „Pilsonisko Savienību” un „Sabiedrību citai politikai”. Viņi bija pirmie, ar kuriem mēs runājām un kurus aicinājām pievienoties. Un pēc tam es presē izlasīju paziņojumu, ka „Sabiedrība citai politikai” gatava deleģēt Egonu Liepiņu ekonomikas ministra amatam. Aizkulisēs bija runa vēl arī par Loskutovu kādā no tā sauktajām spēka ministrijām. Taču mēs nezin kādēļ nesaņēmām tādu piedāvājumu: Aigars Štokenbergs - labklājības ministrs.

Jūsu partija taču dibināta, lai risinātu jautājumus par pensijām, tā ir tā tēma, par ko jūs iestājaties, un tā ir ļoti būtiska tēma - par cilvēku, par viņa labklājību. Taču es, Aigar, nesaņēmu no tevis piedāvājumu, ka tu vēlētos nākt šajā valdībā un atbalstīt… un piedāvāt pensionāriem un citiem cilvēkiem, kam ir vajadzīga šī sociālā aizsardzība, savas lieliskās gan ekonomista, gan jurista zināšanas, lai mēs kopīgi varētu izvest valsti no tās krīzes, kurā mēs esam, un nodrošināt visiem, katram, to, kas pienākas.

Es ceru, ka tas bija vienkārši tavas iedzimtās kautrības dēļ un ka tu tomēr atbalstīsi ar savu padomu jauno valdību, un ka tu palīdzēsi mums rast risinājumu ne tikai tādā veidā, ka naudu pārbīdītu no viena projekta otrā, bet arī pateiksi, kā tiešām var reāli palīdzēt pensionāriem.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātei Aijai Barčai.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie Prezidija locekļi! Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Es centīšos izteikties pavisam īsi.

Atšķirība starp ļoti kvēlu pensionāru aizstāvi kolēģi Štokenbergu un mani ir šāda.

Vienā pusē ir bijušais Ministru prezidenta padomnieks, ekonomikas ministrs, pašvaldību lietu ministrs un tā tālāk, kurš, jā, ir ļoti gudrs, ļoti erudīts un, manuprāt, vislabāk zina, kā mūsu valsts aizgāja pa to ceļu jeb nonāca tādā situācijā, kādā tā ir šobrīd. Es domāju, ka viņš ļoti labi to zina, skatoties uz ekonomiskajiem procesiem un veicot šos aprēķinus.

Otrā pusē esmu es, kas vairāk nekā 23 gadus esmu strādājusi šajā jomā - sociālajā jomā. Man šodien tas tik tiešām ir ļoti smagi - balsot par grozījumiem Pensiju likumā. Taču man ir jāsaprot, ka Latvijas valsts pašreiz ir tādā situācijā, ka, neizdarīdami to šodien, mēs dodam signālu starptautiskajiem naudas aizdevējiem, ka nākamās naudas Latvijai nebūs. Un diez ko tad, nācis tribīnē, teiks mans kolēģis Aigars Štokenbergs?

Kad mēs abi vienā un tajā pašā reizē Latvijā, nu, kaut vai Bauskā, tiekamies un runājam ar pensionāriem, tad mēs it kā saprotam gan sociālā bloka jautājumus, gan pensionārus. Bet pēc tam mēs diez kāpēc it kā atšķiramies. Man nav šodien patīkami, bet nav arī neērti teikt Latvijas pensionāriem un viņu tuvākajiem radiniekiem, ka, 9.Saeimas laikā strādājot Sociālo un darba lietu komisijā, mēs esam pēc savas izpratnes, vadoties pēc reālās situācijas, centušies paaugstināt pensijas. Un, manuprāt, galvenais mūsu panākums šo gadu laikā ir piemaksa par darba stāžu līdz 1996.gadam. Manuprāt, tas ir pats būtiskākais, jo mēs esam novērtējuši cilvēku darba mūžu. Tā piemaksa par katru darba stāža gadu, kas tiek maksāta, sākot ar šā gada 1.janvāri, un kas kopā ir 70 santīmu, - tas nav daudz, bet tas vismaz ir kaut kas. Labāk būtu, ja mēs varētu priecāties, ka ir par vienu darba stāža gadu viens lats. Esmu pārliecināta, ka, sākot vismaz ar 2010.gada otro pusi vai, vēlākais, ar 2011.gadu, mēs pensionāriem šādu lietu varēsim pasniegt.

Bez tam es gribētu, lai kolēģi apzinātos arī to, ka, sākot ar šā gada 1.janvāri, šī piemaksa tomēr ir arī visiem invalīdiem, kuriem ir darba stāžs. Tātad šī ir tā reālā pensijas palielināšana atbilstoši darba mūžam.

Diemžēl - diemžēl! - tad, kad valdība, konkrēti Ministru prezidents un finanšu ministrs, diskutēja ar Starptautisko Valūtas fondu, mēs tur klāt nebijām. Mums vajadzēja paļauties uz to informāciju, kura mums šeit, parlamentā, tika sniegta. Es domāju, ka varbūt nedaudz citādāka būtu šī vienošanās, ja arī parlaments būtu piedalījies šajās diskusijās. Diemžēl tā nebija.

Un vēl viena lieta, ko gribu pateikt kolēģiem. Latvijā vidējā pensija valsts vecuma pensijas saņēmējiem pēdējo divu trīs gadu laikā tomēr ir palielinājusies. Cilvēkiem, kuriem šodien pensija ir zem 100 latiem vai nedaudz lielāka, diemžēl, kolēģi, arī darba stāžs ir visai neliels. Jo Latvijā pensiju sāk piešķirt tad, ja cilvēks savā darba mūžā, tas ir, līdz 62 gadu vecumam, ir strādājis 10 gadus, par kuriem ir maksāti nodokļi.

Godātie kolēģi, varbūt šis būs nākamais jautājums, par kuru mums vajadzēs diskutēt, jo nekur, nevienā citā Eiropas Savienības valstī, nav tā, ka par desmit gadiem jau piešķir pensiju. Vairākumā gadījumu tur darba stāžs ir 25 gadi, 30 gadi un 35 gadi. Mēs komisijā vairākkārt esam tikušies ar citu valstu kolēģiem, deputātiem, un par to esam diskutējuši, un viņi visi - visi kā viens! - ir brīnījušies. Gan Eiropas Savienības valstis, gan arī ārpus Eiropas Savienības esošās brīnījās: „Kāpēc pie jums tik dāsni tiek maksāta nauda par 10 gadiem… tikai par 10 gadiem, kas nostrādāti Latvijas valstī?”

Tiešām, kolēģi, šis nav viegls lēmums. Bet ir jāizšķiras starp to, vai Latvija saņems nākamo finansējumu vai indeksēsim pensijas. Es lūdzu Latvijas pensionārus izprast šo situāciju. Es lūdzu Latvijas pensionārus izprast situāciju, ka valstij tomēr ir jāsaglabā ģimenes valsts pabalsts, pabalsts vecākiem, kuri audzina bērnu līdz gada vecumam.

Šodien šajā konkrētajā gadījumā es balsošu „par” likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Visvaldim Lācim, otro reizi.

V.Lācis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Pēc manas pirmās uzstāšanās šeit kolēģi norādīja uz to, ka šo naudu it kā nevarot paņemt no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra un ka tas viss ir ieguldīts pašreiz bankā. Es domāju, ka varam paņemt. Varam paņemt arī citā veidā, un mēs taču to zinām. Likumprojektā par budžeta grozījumiem mēs varam paredzēt - un neviens to nevar aizliegt -, ka valsts uzņēmumā, kur valstij ir 50… tas ir, jauktā uzņēmumā, kur valstij ir 52 procenti akciju, mēs šo summu paņemam no šī uzņēmuma un atdodam tiem, kam klājas visgrūtāk.

Kolēģi! Tad, kad es runāju šeit, es nevienam neuzbrūku, arī nevienam no tiem, kas, kā jūs zināt, parakstījuši šo vienošanos. Kā es jau teicu, tas man ir saprotami.

Barčas kundze, jums tiešām ir lielas zināšanas sociālajā jomā. Bet man acu priekšā ir Aronas pagasta „Aperēnu” mājās dzīvojusī un nu jau aizsaulē aizgājusī slaucēja ar 25 gadu darba stāžu kolhozā, kur izstrādes dienas bija nožēlojamas un bija nožēlojama samaksa. Un, caurvējā un aukstumā strādājusi kūtī, viņa vairs nevarēja pirkstus iztaisnot. Un viņai bija šis 25 gadu stāžs. Un, ja viņa būtu tagad dzīva, viņai šie 6 lati sagādātu lielu prieku.

Es vēlreiz uzsveru, ka tas nav populisms un ka mēs varam palīdzēt tiem, kam ir vissmagāk un visgrūtāk.

Un attiecībā uz mūsu jauno Ministru prezidentu, kuru mēs, cerams, noteikti visi, vismaz vairākums, atbalstīsim, es gribu pateikt, ka savā ziņā viņš ir nedaudz ideālists… pat diezgan lielā mērā ideālists. Kā mēs zinām, Eiropas Parlamenta deputāta alga ir krietni lielāka nekā tā, kas ir Latvijas Republikas Saeimā. Un Valdis Dombrovskis, būdams jau četrus gadus Eiropas Parlamentā, ir parādījis savas spējas tik augstā līmenī, ka viņš tur... (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Par pensijām!”) nē, tas skar šo pašu jautājumu… Nevajag vienmēr sašaurināt tā, ka drīkst runāt tikai par pensijām! Pie tā jautājuma mēs tūlīt nonāksim...

Sēdes vadītājs. Nesarunājieties, lūdzu, ar zāli!

V.Lācis. Labi... Viņš ir tur parādījis sevi, un viņš ir izvirzīts tur Eiropas jaunāko politiķu forumā, tajā grupā, ar lielu atzinību… Un nu viņš no Eiropas Parlamenta nāk uz Latviju, lai saņemtu trīsarpus reižu mazāku algu nekā tur.

Balsosim „par”, apstiprināsim viņa valdību! Taču es vēl palieku pie sava: mums vajadzētu mēģināt... jā, jā, mums vajadzētu atrast naudu tiem, kam ir vissmagāk un visgrūtāk.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam.

Komisijas vārdā - deputāte Bendrāte.

S.Bendrāte. Kolēģi! Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli komisija ir saņēmusi arī Finanšu ministrijas atzinumu par šo likumprojektu, un tajā ir teikts, ka Finanšu ministrija atbilstoši savai kompetencei ir izskatījusi šā gada 12.martā elektroniski saņemto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” un atbalsta likumprojekta tālāku virzību.

Es aicinu jūs nobalsot „par” tā pieņemšanu pirmajā lasījumā. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Vai steidzamību nevajadzēja?”) Par steidzamību mēs jau nobalsojām.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 22, atturas - 7. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī laiku, kad otrajā lasījumā likumprojekts tiks izskatīts Saeimas sēdē.

S.Bendrāte. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15 minūtes, šodien. Un likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā - šodien.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Valērijam Agešinam!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Mums ir cits priekšlikums. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - viena nedēļa.

Sēdes vadītājs. Viena nedēļa. Un kad izskatīt otrajā lasījumā?

V.Agešins. Nākamajā sēdē...

Sēdes vadītājs. Nākamajā kārtējā sēdē. Labi.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms ir jābalso par tālāko termiņu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Agešina priekšlikumu - noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu vienu nedēļu un otrajā, galīgajā, lasījumā likumprojektu izskatīt nākamajā kārtējā Saeimas sēdē! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 59, atturas - 2. Agešina kunga priekšlikums ir noraidīts.

Līdz ar to priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15 minūtes (No zāles dep. J.Urbanovičs: „Kauns! Šitādu kaunu piedzīvot!”), tātad līdz pulksten 12.25, un likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā - šodien, acīmredzot kārtējās sēdes beigās.

Pārejam pie nākamā darba kārtības punkta.

Likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie deputāti! Dokumenta numurs 3767. Šis likumprojekts atšķirībā no likumprojekta „Grozījumi likumā „Par pensijām”” rada mazāk nepatikšanu un dod iespēju ar gaišu skatu nākotnē raudzīties tām kooperatīvajām sabiedrībām, kuras nodarbojas ar lauksaimniecisko darbību.

Šajā likumprojektā ir paredzēts, ka gan kooperatīvu biedri, gan mazās kooperatīvās sabiedrības var darboties arī lielākās kooperatīvajās sabiedrībās. Un tas dod iespēju saņemt Eiropas naudas un arī no Latvijas valsts atbalsta maksājumus un veiklāk iekļauties saražotās produkcijas realizēšanā.

Komisija izskatīja likumprojektu un atbalstīja to pirmajam lasījumam. Lūdzam arī jūs atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - 2, atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Seile. 23.marts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts - likumprojekts „Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā”, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vairākkārt izskatīja un izdebatēja likumprojektu „Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā”. Saeimā to iesniedza Ministru kabinets, un jūs atvēlējāt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai būt par atbildīgo komisiju.

Atbilstoši Saeimas kārtības rullim komisija nolēma atzīt, ka Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts ir noraidāms.

Kādēļ? Tūlīt paskaidrošu.

Ministru kabinets savos piedāvātajos grozījumos norādījis, ka jāatsakās no paziņojumu izsūtīšanas vēlētājiem, jo šobrīd Latvijai ir spiedīgi finansiālie apstākļi un tas ir nelietderīgs naudas izlietojums.

Mūsu argumenti, komisijas argumenti, ir šādi. Tieša un nepastarpināta vēlētāju informēšana par vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso vēlēšanu dienā, Latvijā ir viena no galvenajām vēlēšanu sistēmas sastāvdaļām Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Vēlētāju reģistra likumā noteiktā vēlētāju reģistrācijas kārtība paredz, ka vēlētājam nav vēlēšanām jāreģistrējas pašam. Šo funkciju Latvijā nodrošina valsts, iekļaujot vēlētāju tā vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā, kurš atbilst Iedzīvotāju reģistrā reģistrētajai vēlētāja dzīvesvietai, 90 dienas pirms vēlēšanu dienas. Līdz ar to vēlētājs nav informēts par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņam būtu jābalso vēlēšanās, kā tas būtu tad, ja viņam vajadzētu vēlēšanām reģistrēties pašam. Tādējādi vēlētāju informēšana par reģistrāciju vēlēšanām šādā vēlētāju reģistrācijas kārtības modelī ir valsts pienākums.

Savukārt likumprojektā piedāvātas alternatīvas paziņojumu izsūtīšanai (piemēram, informācijas publicēšana vietējos laikrakstos, izlikšana pašvaldību ēkās, pakalpojumu centros un vēlēšanu iecirkņos), kā arī iespējas ziņas no Vēlētāju reģistra saņemt elektroniski, un tas tātad paredz, ka tikai daļa vēlētāju tiktu informēta, un nenodrošina vienādas iespējas iegūt informāciju dažādām vēlētāju grupām.

Atteikšanās no paziņojumu izsūtīšanas nav vēlama arī tāpēc, ka Latvijā dažādās vēlēšanās tiek izmantota atšķirīga vēlētāju reģistrācijas kārtība. Turklāt tā kārtība, ka vēlēšanās tiek lietoti iepriekš sastādīti vēlētāju saraksti, līdz šim tikusi izmantota tikai 2004.gadā Eiropas Parlamenta vēlēšanās un 2005.gadā pašvaldību vēlēšanās. Savukārt laikā no 2006.gada līdz 2008.gadam ir notikušas Saeimas vēlēšanas un trīs tautas nobalsošanas, kurās vēlētājiem ir bijusi iespēja balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Ja vēlētājiem netiks izsūtīti paziņojumi, ka šā gada 6.jūnija vēlēšanās viņiem jābalso noteiktā vēlēšanu iecirknī, var prognozēt ievērojamas nekārtības vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu dienā, jo vēlētājiem netiks ļauts nobalsot tajā vēlēšanu iecirknī, uz kuru viņi būs atnākuši tāpat kā iepriekš, bet kura vēlētāju sarakstā viņi nebūs iekļauti.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā esošo informāciju laikā no 2005.gadā notikušajām pašvaldību vēlēšanām pašvaldības ir mainījušas apmēram 10 procentu vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietu, un saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu šā gada 6.jūnija vēlēšanas pirmoreiz notiks jaunizveidoto novadu teritorijās.

Papildu arguments, lai neatteiktos no paziņojumu izsūtīšanas vēlētājiem, ir apstāklis, ka paziņojumi nodrošina to, lai vēlētāji par reģistrāciju vēlēšanām uzzinātu savlaicīgi un, ja tas būtu nepieciešams, varētu informēt par to, ka viņiem ir jāmaina vēlēšanu iecirknis.

Nobeigumā es gribu uzsvērt, ka būtiska vēlēšanu nosacījumu maiņa laikā pēc vēlēšanu izsludināšanas ir pretrunā ar starptautiski atzīto demokrātisku vēlēšanu rīkošanas praksi.

Ņēmusi vērā visus šos apsvērumus un uzklausījusi Centrālo vēlēšanu komisiju un ekspertus, komisija lūdz Saeimu noraidīt šo Ministru kabineta iesniegto likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu „Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 12, pret - 70, atturas - 4. Likumprojekts pirmajā lasījumā noraidīts.

Godātie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis sešu deputātu parakstītu iesniegumu ar lūgumu izsludināt šodienas kārtējā sēdē pārtraukumu uz 60 minūtēm, tātad uz vienu stundu, pēc darba kārtības 38.punkta izskatīšanas. Mēs tikko beidzām izskatīt 38.punktu.

Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu pārtraukumu? Deputāti neiebilst.

Taču, ņemot vērā to, ka pulksten 13.00 sākas ārkārtas sēde, acīmredzot kārtējā sēde turpināsies pēc ārkārtas sēdes beigām.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie Juridiskās komisijas locekļi! Juridiskās komisijas sēde sāksies piecas minūtes pēc pārtraukuma sākuma. Sēde notiks Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde sāksies pēc piecām minūtēm, un tā notiks komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde notiks šodien pulksten 12.35 Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godājamie deputāti! Nav reģistrējušies: Inta Feldmane, Aigars Štokenbergs, Sergejs Dolgopolovs, Aleksandrs Golubovs, Visvaldis Lācis, Leopolds Ozoliņš, Dzintars Rasnačs, Viktors Ščerbatihs, Inese Šlesere, Ainārs Šlesers, Artis Pabriks un Gunārs Upenieks.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Godātie kolēģi! Atgādinu, ka pulksten 13.00 sākas Saeimas ārkārtas sēde.

(Pārtraukums.)

 

Latvijas Republikas 9.Saeimas

ziemas sesijas desmitā sēde

2009.gada 12.martā (turpinājums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre

Vineta Muižniece.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet savas vietas! Ir pienācis laiks turpināt Saeimas kārtējo sēdi.

Kā nākamo skatīsim likumprojektu „Par Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Jānis Eglītis.

J.Eglītis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1080/Lp9. Ārlietu komisijas vārdā aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta „Par Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret un atturas - nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Eglītis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 29.maijs.

Sēdes vadītāja. 29.marts.

J.Eglītis. Maijs.

Sēdes vadītāja. 29.maijs. Paldies. Priekšlikumu iesniegšanas laiks noteikts.

J.Eglītis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Kā nākamo skatīsim lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.1060/Lp9) izskatīšanai otrajā lasījumā līdz 2009.gada 26.martam”. Lēmuma projektu iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija.

Vai vēlaties ko teikt komisijas vārdā? Nē. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Kā nākamo skatīsim likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godājamie kolēģi! Skatām likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Uz otro lasījumu saņemti 67 priekšlikumi.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 2. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Taisnīgi!”)

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 5. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Aizdomīgi!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 6. - deputātes Barčas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 7.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 6. un 7.priekšlikumu.

M.Ārbergs. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir guvis atbalstu komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 9. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Mazdūšīga rīcība!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 11. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 12. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 13. - frakcijas „Jaunais laiks” priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 34., 52., 55. un 58.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 14. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 15. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā ar 16.numuru, kas ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 15. un 16.priekšlikumu.

M.Ārbergs. 17. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 18. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 19. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 20. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 21. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 22. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 23. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 24. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 25. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. Tāpat ir atbalstīts šīs pašas partijas frakcijas iesniegtais 26.priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. Atbalstīts ir arī šīs partijas frakcijas iesniegtais 27.priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. Atbalstīts ir arī šīs partijas frakcijas iesniegtais 28.priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 29. - deputāta Tutina priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

M.Ārbergs. 30. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 31. - deputāta Tutina priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Jocīgi!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Ārbergs. 32. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 34.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 33. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 34.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 34. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 35. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 36. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 37. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 38. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 39. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 40. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 41. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 42. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 43. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 44. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 45. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 46. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 47. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 48. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 49. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 50. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 51. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Leģitīmi!”)

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 52. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 53. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Racionāli!)

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 54. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 55.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 54.priekšlikumu.

M.Ārbergs. 55. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Lietišķi!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 56. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 57. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 58.priekšlikumā. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Strukturēti!”)

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. 58. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 59. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 60. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 61. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 58.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates par 61.priekšlikumu.

Debatēs runās deputāte Ilma Čepāne.

I.Čepāne (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Visupirms es gribu teikt, ka esmu ļoti pateicīga par šo priekšlikumu atbalstīšanu. Taču 61.priekšlikuma un iepriekšējo divu priekšlikumu sakarā es gribu pievērst jūsu uzmanību vienai ārkārtīgi lielai problēmai, proti, tai, ka likums līdz šim neregulēja valdes locekļu sociālo garantiju, pabalstu un kompensāciju piešķiršanas kārtību. Un kāda bija prakse? Faktiski, pētot šo lietu dziļāk, mēs varētu sacīt, ka tie ir veiksmes stāsti. Un, proti, piemērs tam ir šeit jau šodien pieminētais Flika kunga atalgojums, kas stundā ir 135 lati un par ko faktiski ir atbildīgs… es gribētu teikt Paegles kundzei, ka par to atbildīgs zināmā mērā ir viņas partijas biedrs Edmunds Krastiņš, kas ir airBaltic padomes priekšsēdētājs.

Un kāda tad bija prakse, uz ko ir norādījusi Valsts kontrole, izdarot revīziju vairākās valsts akciju sabiedrībās? Proti, papildus mēneša atlīdzībai tika noteikti pabalsti tuvu radinieku nāves gadījumos, bērnu piedzimšanas gadījumos, kā arī darbinieku kāzām, un tie bija sešu mēnešu minimālās algas apmērā. Pabalsti tika noteikti arī tad, ja persona sasniedza 50 un 60 gadu jubileju. Bija arī mācību pabalsti, un sešu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā tika piešķirti atlaišanas pabalsti, ja persona tika atlaista pirms noteiktā termiņa beigām. Un tas bija neatkarīgi no tā, ka, piemēram, padomes locekļi paralēli darbam vienā valsts akciju sabiedrībā bija darbojušies arī citās valsts akciju sabiedrībās vai sabiedrībās ar ierobežotu atbildību, to valdēs vai padomēs.

Kādi secinājumi būtu izdarāmi? Lai atdzīvinātu sabiedrisko ētiku, savulaik Francijas prezidents Nikolā Sarkozī kā vienu no savām pirmajām iniciatīvām ierosināja aizliegt „zelta izpletņus” no amata aizejošiem vadītājiem biržā kotētās firmās, lai apturētu milzīgu aiziešanas pabalstu izmaksāšanu viņiem bez akcionāru piekrišanas. Sarkozī, manuprāt, pilnīgi pareizi pieņēma, ka kotēto firmu vadītāji Francijā lielā mērā - tāpat kā politiķi - ir sabiedriskas figūras, kurām savā uzvedībā ir jāievēro minimālie ētikas standarti. Un, lai mēģinātu atdzīvināt sabiedrības uzticību šai valdībai, par kuru mēs tikko nobalsojām, es lūdzu jaunos ministrus pasekot līdzi tam, kas notiks ar atlaišanas pabalstu saņemšanu kapitālsabiedrībās.

Es īpaši vēršos pie Repšes kunga, tāpēc ka likums līdz šim neregulēja šo valdes locekļu sociālo garantiju, pabalstu un kompensāciju piešķiršanas kārtību. Likums stājas spēkā ar 1.aprīli. Un jūs jau nobalsojāt par to, ka sabiedrībās ar ierobežotu atbildību padomes vispār tiek likvidētas. Jūs jau nobalsojāt par to, ka lielās un ļoti lielās valsts akciju sabiedrībās paliek padomēs tikai trīs locekļi. Un, pastāvot pašreizējam tiesiskajam regulējumam, ka visas šīs lietas tiek regulētas ar iekšējiem normatīvajiem aktiem, ar stratēģijām, ar savstarpēji noslēgtiem līgumiem, ar Darba likumu, ar Komerclikumu, ar Civillikumu, pastāv vienkārši briesmas, ka šajos gadījumos patiešām šie pabalsti tiks izmaksāti nesamērīgi lielā apmērā. Un, manuprāt, protams, šeit likumā diezgan grūti bija iestrādāt normu, ka šī norma attiektos... ka tai būtu atpakaļejošs spēks. Bet, es domāju, morāli ētisku apsvērumu dēļ tomēr vajadzētu drusciņ padomāt, piešķirot šos pabalstus padomes locekļiem sabiedrībās ar ierobežotu atbildību. Vai nu tiem tiešām jābūt sešu mēnešu algas apmērā?

Es neuzspiežu, ka šo vienu mēnesi… Ja valdes loceklis aiziet no darba pirms termiņa beigām, viņš saņem viena mēneša pabalstu. Es piekrītu, ka šis ir kompromisa variants, jo komisijā tika nobalsots, ka tie ir divi mēneši. Bet es atkārtoti lūdzu tiešām paskatīties, kas notiks līdz 1.aprīlim.

Paldies jums par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Nākamais debatēs runās deputāts Visvaldis Lācis.

V.Lācis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Es visā pilnībā pievienojos iepriekšējai runātājai - deputātei Čepānei, ar kuru kopā mēs tiešām jau ilgāk nekā gadu cīnāmies pret šo… es šo terminu varbūt drusku nepieklājīgi esmu lietojis, bet, domāju, tas ir lietots tomēr pareizi… pret valsts mantas un tautas mantas izzagšanu, nenosaucot nevienu konkrētu personu.

Diemžēl šī tautas un valsts mantas izzagšana turpinās. Kā mēs zinām, tā turpināsies līdz pat 1.jūnijam, un, negribēdams atkārtot jau teikto, es tomēr gribu uzsvērt, ka šai lietai jādara gals. Kolēģe Čepāne vienmēr ir vairāk, spēcīgāk, kā jau juriste, pamatojusi šīs lietas juridisko pusi, savukārt es esmu uzsvēris šīs lietas ētiski morālo pusi. Diemžēl šī amorālā tautas un valsts mantas izzagšana turpinās, un iepriekšējā valdība ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani priekšgalā nekad nav gribējusi to novērst.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

M.Ārbergs. Es vēlos piebilst tikai to: kā jau šeit tika minēts, šis priekšlikums tika daļēji atbalstīts un iekļauts 58.priekšlikumā, un mēs pieņēmām šo kompromisu, ka kompensācijas tiek izmaksātas ne vairāk kā divu mēnešu atlīdzības apmērā. Un sakarā ar to, ka šis likums stājas spēkā ar 1.aprīli, pēc 1.aprīļa arī šīs kompensācijas vairāk par divām mēnešalgām netiks izmaksātas.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Deputāti neprasa balsojumu, piekrīt komisijas viedoklim.

Lūdzu, turpiniet!

M.Ārbergs. 62. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 63. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 64. - partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 65.priekšlikumā, kas ir atbildīgās komisijas priekšlikums un kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 64. un 65.priekšlikumu. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): „Sen bija laiks!”)

M.Ārbergs. 66. - deputāta Tutina priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Ārbergs. 67. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

M.Ārbergs. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts. (Aplausi.)

Kā nākamo skatīsim likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””, otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija „Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Tātad izskatām likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””. Uz otro lasījumu ir saņemti trīs priekšlikumi. Komisija tos ir izskatījusi.

1.priekšlikums ir saņemts no deputātiem Agešina, Klementjeva un Orlova. Komisija ar savu balsojumu (7 pret 3, vienam atturoties) neatbalstīja to. (No zāles: „Balsot!”)

Sēdes vadītāja. Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputātu Agešina, Klementjeva un Orlova priekšlikumu!

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs

Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu! Par - 24, pret - 61, atturas - 3. Priekšlikums noraidīts.

S.Bendrāte. 2.priekšlikums ir saņemts no Saeimas Juridiskā biroja. Komisija, izvērtējusi šo priekšlikumu, atbalstīja to. Aicinu jūs šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Bendrāte. 3.priekšlikums ir saņemts no deputātiem Agešina, Klementjeva un Orlova. Un šo priekšlikumu, ka valsts pensijas 2009.gadā pārskatītas netiek, komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Sākam debates. Vārds debatēs deputātam Aigaram Štokenbergam.

A.Štokenbergs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! It īpaši vēršos pie tiem, kuriem ir juridiskā izglītība. Ieskatīsimies likumā! Kas šobrīd ir rakstīts likumā? Kas ir valsts pensija? Likuma 3.panta pirmā daļa noteic, ka valsts ir paredzējusi, ka tā ir valsts pensija, proti, valsts sociālās apdrošināšanas pensija saskaņā ar šā likuma nosacījumiem.

7.pants noteic, ka valstī ir ne tikai vecuma pensija… Vai es varētu palūgt jūsu uzmanību?…

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ievērojiet klusumu!

Lūdzu, turpiniet!

A.Štokenbergs. 7.pantā ir teikts, ka valstī pastāv ne tikai vecuma pensija, bet arī invaliditātes pensija un apgādnieka zaudējuma pensija.

12.pantā ir minēti tie apstākļi (ne tikai indeksācija!), kuri ietekmē pensijas apmēru. Pensijas aprēķināšanai - pilnīga taisnība! - ir tas slavenais „G” skaitlis, un tam es pievērsīšos vēlāk. (No zāles dep. K.Leiškalns: „Vai die!”)

24., 25. un 26.pantā ir minēti tie trīs veidi, kādos tiek pārskatītas valsts pensijas. Es gribu vērst jūsu uzmanību uz to, ka par pensiju pārskatīšanu runā ne tikai 26.pants, kurā ir minēta indeksācija, bet arī 24. un 25.pants. Protams, kāds, kuram te ir valodnieka izglītība, varēs pēc tam varbūt vērsties ar lūgumu kaut kāda ekspertu atzinuma saņemšanai… Tas, ko piedāvā likumprojekta autori, ir, ka 2009.gadā valsts pensijas pārskatītas netiek. Tas attiecas arī uz 24. un 25.pantu. Proti, nebūs iespējams pārskatīt tās pensijas, kuras attiecas uz apgādnieka zaudējumu, un nebūs iespējams pārskatīt arī tās pensijas, kuras būtu jāpārskata. Tas ir tāpēc, ka izmainās sociālās apdrošināšanas iemaksu apjoms. Vēl vairāk!… Ne velti es pieminēju slaveno tā saukto skaitli „G”. Valsts šogad jau ir pārskatījusi pensijas. Proti, pieņemot Ministru kabineta noteikumus 2008.gada 16.decembrī, valsts ir grozījusi šo „G” skaitli. Tas 2008.gadā bija 18,48 (es ņēmu to skaitli, kurš attiecas uz tiem, kas iet pensijā 62 gadu vecumā), taču šogad šis skaitlis jau ir pārskatīts - 18,43.

Es varu pieminēt vēl arī to, ka šajā priekšlikumā, kas tapa pirmajam lasījumam… Arī tas nav saskaņots ar pārejas noteikumu 46.punktu, jo tajā ir atsauce uz 15.punktu. Un tas nav saskaņots arī ar 53.punktu, jo arī tajā ir atsauce uz 15.punktu. Tāpēc es aicinu… jo mums, vadoties pēc Saeimas kārtības ruļļa, nav citas izejas kā vien atbalstīt 3.priekšlikumu, lai novērstu to juridisko un faktisko absurdu, kuru ir radījuši šā priekšlikuma autori.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Valērijam Agešinam.

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Es mēģināšu īsi un kodolīgi pamatot mūsu priekšlikuma būtību un sniegt motivāciju.

Mēs ierosinām izslēgt likumprojekta 2.pantu, jo indeksācija bija paredzēta sakarā ar dzīves dārdzības pieaugumu laika periodā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada aprīlim. Indeksācijas rezultātā mazās pensijas pieaugtu vidēji par pieciem latiem, un tam būtu nepieciešami aptuveni 10 miljoni latu no valsts pensiju speciālā budžeta līdzekļiem. Aprīļa indeksācijas atcelšana tiek pamatota, cik es esmu dzirdējis, ar to, ka 2009.gada otrajā pusē, iespējams, veidosies iztrūkums citā valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta sadaļā - nodarbinātības speciālajā budžetā, no kura maksā bezdarbnieku pabalstus.

No iepriekšējiem gadiem valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir izveidojies vairāk nekā 940 miljonu latu liels uzkrājums (tajā skaitā vairāk nekā 70 procenti valsts pensiju budžeta līdzekļu), kurš izvietots Valsts kases termiņnoguldījumos; par to šodien jau tika debatēts.

Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību un likumu „Par valsts budžetu 2009.gadam” apropriāciju pārdale starp valsts sociālās apdrošināšanas budžetu un pamatbudžetu, kā arī no izdevumiem, kas paredzēti pensijām, uz citiem izdevumiem nav atļauta.

Tādējādi valsts pensiju speciālā budžeta līdzekļu izmantošana citiem mērķiem nav iespējama.

Un šajā situācijā absolūti nav saprotams pamatojums, ka valsts sociālās apdrošināšanas budžetā šobrīd nav iespējams atrast 10 miljonus latu, lai veiktu mazo pensiju indeksāciju.

Līdz ar to lūdzu atbalstīt 3.priekšlikumu un balsot „par”.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātei Aijai Barčai.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Centīšos pateikt ļoti kodolīgi un īsi, kā saka Leiškalna kungs.

Arī mans kolēģis Štokenberga kungs, stāstot par pensiju pārskatīšanu, kā jurists, manuprāt, ir stipri kļūdījies. Ja viņš būtu izlasījis vismaz 24.panta virsrakstu, tad nestāstītu tādus brīnumus no tribīnes.

Likuma „Par valsts pensijām” 24.pants „Valsts pensijas apmēra palielināšana sakarā ar apdrošināšanas iemaksu veikšanu par periodu pēc pensijas piešķiršanas” runā par to, ka jebkurš pensionārs, kurš strādā algotu darbu, ir sociāli apdrošināts, maksā nodokļus, ir tiesīgs vienu reizi gadā pieprasīt pensijas pārrēķinu. Diemžēl, kolēģi Štokenberg, šī nav pensijas pārskatīšana, bet pārrēķināšana.

Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, kurus izskatām šodien, pensiju pārrēķinu neskar, tur ir runa tikai par indeksāciju.

Tāpēc es aicinu 3.priekšlikumu neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds debatēs deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es uzmanīgi klausījos Štokenberga kungu un Barčas kundzi, taču nevaru pateikt, kuram no abiem ir taisnība. (No zāles dep. V.A.Krauklis: „Barčai!”) Bet viena lieta gan ir skaidra. Ja, kā Štokenberga kungs saka, šeit ir problēma, tad šī problēma pastāv jau esošajā likuma tekstā, jo pārejas noteikumu 15.punkts skaidri un gaiši runā par pensiju pārskatīšanu; visur ir runa par faktisko patēriņa cenu indeksu.

Tātad, ja bija derīgs 15.punkts līdz šim, tad no juridiskā viedokļa ir pilnīgi skaidrs, ka tas tikpat derīgs būs arī turpmāk.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Aigaram Štokenbergam, otro reizi.

A.Štokenbergs (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Tiem, kas mēģina veikt šeit kaut kādu semantisku likuma tulkošanu, tādiem kā kolēģei Barčai, es gribu atgādināt, ka likums lieto vairākus jēdzienus, to skaitā arī jēdzienu „palielināšana”, kurš ir virsrakstā gan 24., gan 25., gan 26.pantā, kas attiecas uz pārskatīšanu. Virsraksti visiem pantiem ir pilnīgi vienādi. Ja mēs tagad runājam par to, ko skāra kolēģis Šadurska kungs, jums ir pilnīgi taisnība… Jums būtu pilnīga taisnība, ja pārejas noteikumu 15.punkts netiktu grozīts vispār, pilnībā, kā tas ir izdarīts tagad, un ja tajā tiktu atstāts trešais apakšpunkts. Proti, līdz šim 15.punkta trešais apakšpunkts paredzēja, ka pastāv iespēja pārskatīt pensijas apmēru. Pārskatot valsts pensijas, tiek pārskatīts piešķirtās pensijas apmērs. Ja tas formulējums būtu saglabāts 15.punktā, tas ļautu pārskatīt gan tā saucamās invalīdu apgādības pensijas… gan apgādības pensijas, gan arī pārrēķināt pensijas tiem cilvēkiem, kuriem ir palielinājušās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tā ir tā būtiskā atšķirība.

Ja cienījamie likumdevēji būtu tik gudri un būtu atstājuši šeit šo trešo punktu, tad es te tribīnē nekāptu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte. Paldies, kolēģi, par komentāriem.

Komisijas vārdā uzaicinu Štokenberga kungu iesaistīties mūsu komisijas darbā. Mums tieši tādas juridiskas smadzenes noderētu. Tā ka labāk mazāk runāt un vairāk darīt.

Es komisijas vārdā aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu, jo komisija ir balsojusi, savu lēmumu pieņēmusi ar balsu vairākumu: 7 - par, 3 - pret, 1 - atturas. Lūdzu atbalstīt komisijas viedokli.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputātu Agešina, Klementjeva un Orlova priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 58, atturas - 5. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Bendrāte. Līdz ar to, kolēģi, visi trīs iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Tos bija arī iepriekš izskatījis Saeimas Juridiskais birojs un atradis par likumam atbilstošiem, tāpat balsoja arī komisija. Aicinu jūs atbalstīt komisijas viedokli, lai mēs šo karsto kartupeli… nepadarīto iepriekšējās valdības darbu beidzot varētu pabeigt.

Aicinu balsot un šo likumprojektu atbalstīt galīgajā lasījumā - otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 29, atturas - nav. Likums pieņemts.

Līdz ar to visa sēdes darba kārtība izskatīta.

Informēju, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Plinera, Sokolovska, Mitrofanova, Buzajeva un Buhvalova jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par ministrijas iespējām nodrošināt valodas prasmes pārbaudi 70 000 strādājošo”. Jautājums tiek nodots izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei.

Un tagad lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labvakar, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Aija Barča, Silva Bendrāte, Aigars Štokenbergs, Ausma Ziedone-Kantāne, Sergejs Dolgopolovs, Ina Druviete, Aleksandrs Golubovs, Nikolajs Kabanovs, Māris Kučinskis, Visvaldis Lācis… paldies, redzu…, Sergejs Mirskis, Leopolds Ozoliņš, Raimonds Pauls, Dzintars Rasnačs, Jānis Strazdiņš, Viktors Ščerbatihs, Inese Šlesere, Ainārs Šlesers, Artis Pabriks un Gunārs Upenieks.

Paldies par darbu. Uz redzēšanos!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2009.gada 12.marta sēdi pasludinu par slēgtu.

 

 

 

SATURA RĀDĪTĀJS

9.Saeimas ziemas sesijas 10.sēde

2009.gada 12.martā

Par darba kārtību
Par likumprojektu „Publiskās un privātās partnerības likums” (Nr.1125/Lp9)
(Dok. Nr.3840, 3840A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par privātajiem pensiju fondiem”” (Nr.1126/Lp9)
(Dok. Nr.3841, 3841A)
Par likumprojektu „Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” (Nr.1127/Lp9)
(Dok. Nr.3842, 3842A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”” (Nr.1128/Lp9)
(Dok. Nr.3843, 3843A)
Par likumprojektu „Grozījumi Politisko partiju likumā” (Nr.1129/Lp9)
(Dok. Nr.3844, 3844A)
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” (Nr.1130/Lp9)
(Dok. Nr.3845, 3845A)
Par likumprojektu „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” (Nr.1131/Lp9)
(Dok. Nr.3847, 3847A)
Par likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi” (Nr.1132/Lp9)
(Dok. Nr.3849, 3849A)
Par likumprojektu „Grozījumi Vispārējās izglītības likumā” (Nr.1133/Lp9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.3868, 3868A)
Priekšlikums - dep.V.Buhvalovs (par)
Par darba kārtību
Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” (Nr.1139/Lp9)
(Dok. Nr.3898)   
Priekšlikums - dep. A.Klementjevs (pret)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Sergejam Dolgopolovam no šā gada 10.marta līdz 12.martam
(Dok. Nr.3860)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Leopoldam Ozoliņam šā gada 12.martā
(Dok. Nr.3880)
Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Inesei Šleserei šā gada 12.martā
(Dok. Nr.3881)
Lēmuma projekts „Par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā” (Nr.635/Lm9)
(Dok. Nr.3856)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Lēmuma projekts „Par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu Mārai Marijai Čerkasovai” (Nr.637/Lm9)
(Dok. Nr.3871)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Sandras Grozas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi” (Nr.638/Lm9)
(Dok. Nr.3872)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Andreja Grūbes apstiprināšanu par Ventspils tiesas tiesnesi” (Nr.639/Lm9)
(Dok. Nr.3873)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Lailas Fogeles apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi” (Nr.640/Lm9)
(Dok. Nr.3874)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Ivetas Kniplokas apstiprināšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi” (Nr.641/Lm9)
(Dok. Nr.3875)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Arņa Nagļa apstiprināšanu par Ogres rajona tiesas tiesnesi” (Nr.642/Lm9)
(Dok. Nr.3876)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Lēmuma projekts „Par Annas Mihailovas iecelšanu par Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesnesi” (Nr.643/Lm9)
(Dok. Nr.3877)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Saeimas deputātu pieprasījums izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par rīcību izglītības un zinātnes sistēmā” (Nr.22/P9) (Noraidīts)
(Dok. Nr.3785, 3785A)
Ziņo - dep. A.Brigmanis
Debates - dep. I.Druviete
Likumprojekts „Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” (Nr.1091/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3690)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums” (Nr.1102/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3723)
Ziņo - dep.J.Dalbiņš
Likumprojekts „Grozījums Farmācijas likumā” (Nr.1123/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3831)
Ziņo - dep. V.Orlovs
Likumprojekts „Grozījumi Informācijas atklātības likumā” (Nr.855/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3852)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Debates - dep. K.Šadurskis
Likumprojekts „Grozījumi Gada pārskatu likumā” (Nr.1051/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3854)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par grāmatvedību”” (Nr.1052/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3855)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” (Nr.944/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3865)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Likumprojekts „Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā” (Nr.849/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3867)
Ziņo - dep. A.Bērziņš (LPP/LC)
Likumprojekts „Grozījumi Kriminālprocesa likumā” (Nr.192/Lp9) (Iekļauti likumprojekti Nr.582/Lp9 un Nr.975/Lp9) (3.lasījums)
(Dok. Nr.3869)
Ziņo - dep. I.Valers
Likumprojekts „Fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likums” (Nr.1088/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3682, 3846)
Ziņo - dep. O.Kastēns
Likumprojekts „Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums” (Nr.1105/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3726, 3850)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Paziņojumi
- dep. N.Ušakovs
- dep. G.Blumbergs
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
- dep. O.Kastēns
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs
Likumprojekts „Grozījumi Prokuratūras likumā” (Nr.1114/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3766, 3851)
Ziņo - dep. J.Dalbiņš
Likumprojekts „Vispārīgās programmas „Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība” ietvaros izveidoto fondu vadības likums” (Nr.1076/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3853)
Ziņo - dep. K.Leiškalns
Likumprojekts „Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā” (Nr.1004/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3861)
Ziņo - dep. V.Muižniece
Likumprojekts „Grozījumi Civillikumā” (Nr.528/Lp9) (2.lasījums)
(Dok. Nr.3862)
Ziņo - dep. S.Āboltiņa
Informācija par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Aināram Šleseram
Par darba kārtību
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” (Nr.1139/Lp9) (1.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3900)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Debates - dep. A.Štokenbergs
- dep. B.Cilevičs
- dep. V.Buzajevs
- dep. J.Sokolovskis
- dep. V.Lācis
- dep. S.Āboltiņa
- dep. A.Štokenbergs
- dep. S.Āboltiņa
- dep. A.Barča
- dep. V.Lācis
Likumprojekts „Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” (Nr.1115/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3767, 3864)
Ziņo - dep. A.Seile
Likumprojekts „Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā” (Nr.1107/Lp9) (1.lasījums) (Noraidīts)
(Dok. Nr.3735, 3866)
Ziņo - dep. O.Spurdziņš
Paziņojumi
- dep. V.Muižniece
- dep. O.Spurdziņš
- dep. A.Bērziņš (ZZS)
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs
Likumprojekts „Par Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu” (Nr.1080/Lp9) (1.lasījums)
(Dok. Nr.3638, 3870)
Ziņo - dep. J.Eglītis
Lēmuma projekts „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.1060/Lp9 ) izskatīšanai otrajā lasījumā līdz 2009.gada 26.martam” (Nr.646/Lm9)
(Dok. Nr.3887)
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” (Nr.1071/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3897)
Ziņo - dep. M.Ārbergs
Debates - dep. I.Čepāne
- dep. V.Lācis
Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām”” (Nr.1139/Lp9) (2.lasījums) (Steidzams)
(Dok. Nr.3900, 3898B)
Ziņo - dep. S.Bendrāte
Debates - dep. A.Štokenbergs
- dep. V.Agešins
- dep. A.Barča
- dep. K.Šadurskis
- dep. A.Štokenbergs
Par Saeimas deputātu jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei „Par ministrijas iespējām nodrošināt valodas prasmes pārbaudi 70 000 strādājošo” (Nr.145/J9))
Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāra biedrs   A.Klementjevs

Balsojumi

Grozījumi Vispārējās izglītības likumā
Datums:12.03.2009. 09:07:36 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3868 nodošanu komisijai

Datums:12.03.2009. 09:09:08 bal002
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām"
Datums:12.03.2009. 09:14:04 bal003
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3898 nodošanu komisijai

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam S.Dolgopolovam
Datums:12.03.2009. 09:15:02 bal004
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu dep. S.Dolgopolovam

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam L.Ozoliņam
Datums: 12.03.2009. 09:15:36 bal005
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu dep. L.Ozoliņam

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei I.Šleserei
Datums: 12.03.2009. 09:16:14 bal006
Balsošanas motīvs: Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu dep. I.Šleserei

Par Goda tiesneša nosaukuma piešķiršanu Mārai Marijai Čerkasovai
Datums: 12.03.2009. 09:21:16 bal008
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3871

Par Saeimas deputātu pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei T.Koķei "Par rīcību izglītības un zinātnes sistēmā"
Datums: 12.03.2009. 09:31:38 bal015
Balsošanas motīvs: Par pieprasījumu ar dok. nr.3785

Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 09:33:20 bal016
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3690B pieņemšanu 2.lasījumā

Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas apmaiņas likums (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 09:35:32 bal017
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3723B pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums Farmācijas likumā (2.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:36:40 bal018
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3831B pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Informācijas atklātības likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:42:00 bal019
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Informācijas atklātības likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:43:34 bal020
Balsošanas motīvs: Par 16.priekšlikumu

Grozījumi Informācijas atklātības likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:44:22 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3852 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Gada pārskata likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:45:12 bal022
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3854 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par grāmatvedību" (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:46:06 bal023
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3855 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:47:12 bal024
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3865 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:49:54 bal025
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3867 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:52:46 bal026
Balsošanas motīvs: Par 20.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:56:58 bal027
Balsošanas motīvs: Par 59.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 09:57:42 bal028
Balsošanas motīvs: Par 61.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:05:26 bal029
Balsošanas motīvs: Par 139.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:05:58 bal030
Balsošanas motīvs: Par 140.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:11:14 bal031
Balsošanas motīvs: Par 183.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:12:32 bal032
Balsošanas motīvs: Par 191.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:21:36 bal033
Balsošanas motīvs: Par 271.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:23:24 bal034
Balsošanas motīvs: Par 285.priekšlikumu

Grozījumi Kriminālprocesa likumā (3.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:26:08 bal035
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3869 pieņemšanu 3.lasījumā

Fizisku personu, kuras veic saimniecisko darbību, diskriminācijas aizlieguma likums (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:27:14 bal036
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3682 pieņemšanu 1.lasījumā

Biometrijas datu apstrādes sistēmas likums (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 10:29:02 bal037
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3726 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Prokuratūras likumā (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 11:03:32 bal038
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3766 pieņemšanu 1.lasījumā

Vispārīgās programmas "Solidaritāte un migrācijas plūsmu pārvaldība" ietvaros izveidoto fondu vadības likums (2.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 11:06:48 bal039
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3853 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā (2.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 11:10:24 bal040
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3861 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Civillikumā (2.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 11:14:50 bal041
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3862 pieņemšanu 2.lasījumā

Datums: 12.03.2009. 11:16:40 bal042
Balsošanas motīvs: Par izmaiņām darba kārtībā

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 11:20:56 bal043
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3900 steidzamību

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 12:07:56 bal044
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3900 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 12:09:18 bal045
Balsošanas motīvs: Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu /19.03.2009./

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 12:11:18 bal046
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3767 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 12:16:34 bal047
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3735 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Pārskatīto Eiropas Sociālo hartu (1.lasījums)
Datums: 12.03.2009. 16:02:20 bal049
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3638 pieņemšanu 1.lasījumā

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektam "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" (Nr.1060/Lp9) izskatīšanai otrajā lasījumā līdz 2009.gada 26.martam
Datums: 12.03.2009. 16:03:36 bal050
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3887

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 16:17:56 bal051
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3897 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 16:19:12 bal052
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 16:32:38 bal053
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (2.lasījums. Steidzams)
Datums: 12.03.2009. 16:33:38 bal054
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3898B pieņemšanu 2.lasījumā




Frakciju viedokļi

2009.gada 12.martā

 

Vadītāja. Labdien, godātie radioklausītāji! Ir noslēgusies Saeimas kārtējā sēde, un tūlīt Saeimas deputāti jums stāstīs par šodien padarīto. Tātad tiešraidē no Saeimas nama Sarkanās zāles skan „Frakciju viedokļi”.

Pirmais šodien runās Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Lūdzu!

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šodien faktiski ir notikušas divas Saeimas sēdes - kārtējā sēde un ārkārtas sēde.

Kārtējā sēdē mēs esam izskatījuši vairākus likumprojektus, kuri ir ārkārtīgi būtiski, lai veicinātu ekonomikas attīstību un maksimāli radītu stimulus, kas mazinātu šķēršļus ekonomiskās attīstības, aktivitātes atjaunošanai, darba vietu radīšanai, nodokļu ieņēmumu pieaugumam. Pirmām kārtām tas ir likumprojekts „Publiskās un privātās partnerības likums”, tie ir arī citi ekonomiska rakstura likumprojekti.

Kārtējā sēdē mēs esam pieņēmuši arī būtisku lēmumu par Normunda Vilnīša ievēlēšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā. Mēs atbalstījām šo kandidatūru, jo mums likās, ka šis cilvēks… ka viņam ir pieredze un izglītība. Un pats galvenais - viņš izskatījās neatkarīgs un neangažēts. Manuprāt, tās ir tās kvalitātes, kas ir nepieciešamas vadītājam tādā iestādē kā KNAB. Pats galvenais - viņam ir arī vadītāja pieredze. Tas, iespējams, novērsīs visas tās nelaimes, kādas bija Loskutovam, kas faktiski vairāk domāja, taču mazāk prata vadīt.

Godājamie kolēģi! Šodien bija arī ārkārtas sēde. Es gribu teikt, ka mēs šorīt no rīta LPP/LC frakcijas sēdē pieņēmām lēmumu atbalstīt Dombrovska kunga valdību. Mēs pateicām, ka mēs to atbalstām tāpēc, ka faktiski šīs valdības deklarācija ir Ivara Godmaņa valdības iesāktā jeb uzsāktā ekonomikas stabilizēšanas plāna sastāvdaļa, lai gan drusku citādāk izteikta, un ka mēs, balsojot par Dombrovska valdību, esam balsojuši par pēctecību. Mēs norādījām, ka mums ir svarīgi pēc iespējas ātrāk panākt, lai par valdību tiek nobalsots. Vai tā ir labāka vai sliktāka - tas ir cits jautājums. Katra diena, kad mums nav valdības, ir faktiski Latvijas valstij kaitējums, par kuru mēs visi, Latvijas pilsoņi, būsim spiesti maksāt. Šīs divas nedēļas politiskās nestabilitātes un haosa izraisīja to, ka Latvijai ir pazeminājušies kredītreitingi, Latvijas kredītreitingi ir pazemināti. Un, kā vakar izteicās Latvijas Bankas vadītājs, nauda aizvien plašākā straumē plūst prom no Latvijas, no Latvijas bankām.

Mēs uzskatījām, ka savā ziņā Dombrovska kungs un jaunā koalīcija respektējusi uzstādījumus, kurus mēs devām savas pirmās sarunas laikā, - to, ka ir jāturpina ģimenes un bērnu atbalsta politika, ka ir jāturpina integrācijas politika, ka nedrīkst samazināt ne brīvpusdienas skolās, ne māmiņu algas. Deklarācijā gan nav teikts, ka viņi nekad nesamazinās, bet tur viņi vismaz nav ierakstījuši neko par to, ka viņi plānotu šādu pirmo vai otro soli - tos samazināt.

Godājamie radioklausītāji! Es domāju, ka šie jautājumi arī turpmāk būs mūsu redzeslokā. Mēs apsolījām visas Saeimas klātbūtnē, ka mēs būsim kārtīgi, konstruktīvi partneri, ka mēs kritizēsim tur, kur ir jākritizē, atbalstīsim tur, kur ir jāatbalsta. Taču nekādā gadījumā mēs neļausim darīt pāri valstij.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Latvijas Pirmās partijas un partijas „Latvijas Ceļš” frakcijas priekšsēdētājam Andrim Bērziņam.

Nākamajam vārds Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātam Jānim Strazdiņam. Lūdzu!

J.Strazdiņš (ZZS frakcija).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Man arī ir liels prieks, ka šodien ir pieņemts lēmums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka apstiprināšanu amatā. Es Vilnīša kungu sen jau pazīstu, kopš tiem laikiem, kad mēs kopā cīnījāmies pret narkotikām. Tas ir godīgs, ļoti darbīgs, ļoti mērķtiecīgs, ļoti zinošs profesionālis, kas noteikti būs vietā savā jaunajā amatā, un nu beigsies šī garā epopeja par kandidātu trūkumu KNAB vadītāja amatam.

Šodien ir pieņemti arī ilgi gatavotie grozījumi Kriminālprocesa likumā - tā saucamie „antimafijas” grozījumi, kas tautā jau ir kļuvuši slaveni. Beidzot ir atrasts kompromiss, un par likumprojektu tika nobalsots trešajā lasījumā.

Un arī es uzskatu, ka tas, ka šajā ārkārtas sēdē tika apstiprināta jaunā valdība, ir ļoti svarīgs notikums mūsu valsts dzīvē, jo beidzot mazinās šī politiskā spriedze. Dzīvot divas nedēļas bez valdības nebija viegli, un nebija arī viegli ātri sastādīt šo valdības deklarāciju un arī memorandu, kurā tika iekļauti ļoti konkrēti uzdevumi, kā stabilizēt mūsu ekonomiku, kā apstādināt tās lejupslīdi, kā veicināt uzņēmējdarbību, kā noturēt šo budžeta deficītu, kā mainīt nodokļu politiku, ko darīt ar akcīzes nodokli un kur un ko paaugstināt, lai mums ienākumi pieaugtu un mēs varētu veicināt uzņēmējdarbību un preču eksportu un nebūtu tik daudz atkarīgi no importa, būtu vairāk pašpietiekami, paši ražotu un paši patērētu.

Un galvenais - lai mēs spētu samaksāt mūsu cilvēkiem algas un nebūtu daudz atlaisto, un cilvēki varētu turpināt darbu savās profesijās, savās darba vietās. Taču, dabīgi, šis ir taupīšanas laiks. Mums ir jānostiprina sava ekonomika, mūsu lielākais uzdevums ir iziešana no krīzes. Un iziet no krīzes mums vajadzēs ļoti, ļoti nopietnā darbā. Šeit nepalīdzēs raudāšana, gaušanās, tikai vienu kaut kādu savu tiesību vai prasību izvirzīšana priekšplānā, bet jāsaprot, ka tas ir šoreiz visas valsts uzdevums.

Ne jau mēs vieni esam nonākuši šādā krīzes situācijā. Šī piramīdas sistēma pasaulē ir sagruvusi. Banku darbības atjaunošana un kreditēšanas sakārtošana, un arī tā saucamā ekonomikas pūšļa plīšana (ar visām tās izrietošām sekām) notiek visā pasaulē. Mums ir jāpanāk, lai atgriežas uzticība mūsu bankām un arī mūsu kredītņēmējiem, un jāpalīdz tiem, kas ir godīgi izturējušies pret savām bankām, jāpalīdz, lai viņi spētu savus kredītus atdot. Tāpēc mums ir jāatjauno ražošanu tā, lai viss atkal Latvijā sāktu uzlaboties.

Mūsu frakcija ir ļoti priecīga, ka valdībā ir ievēlēti mūsu ministri, tādi kā Tatjana Koķe, jo neviens negribēja uzņemties Izglītības un zinātnes ministrijas vadīšanu. Tā ir vispieredzējušākā mūsu ministre, un liels prieks par viņas darbu. Tāpat ļoti liels prieks, ka Labklājības ministrijas vadību uzņēmās Uldis Augulis. Liels prieks arī par to, ka mēs atradām jaunu zemkopības ministru - Jāni Dūklavu, bezpartejisko. Viņš pazīst zemniecību, un visas sabiedriskās organizācijas viņu labprāt pieņēma. Turpina darbu Raimonds Vējonis, mūsu pieredzējušais vides ministrs. Gribas novēlēt viņiem veiksmi darbā, jo arī no viņu darba būs atkarīga mūsu valdības darbības efektivitāte.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Strazdiņa kungam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

Partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcijas vārdā šodien runās deputāte Janīna Kursīte-Pakule. Lūdzu!

J.Kursīte-Pakule (partijas „Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Es gribu sākt ar citātu no deputāta Borisa Cileviča teiktā. Viņš gan varbūt izsacīja skepsi par jauno valdību, bet, manuprāt, ar būtisku teikumu raksturoja jauno valdību: „Atliek cerēt uz brīnumiem.”

Situācija patiešām ir smaga, un gan „Jaunais laiks”, gan „Pilsoniskā Savienība”, ieejot koalīcijā, apzinās, cik smaga ir situācija, ka jārīkojas konkrēti un brīžam pat nežēlīgi, pirmām kārtām pret sevi, bet arī jācer uz brīnumu. Jo, esot smagai finanšu, ekonomiskai un turklāt vēl arī garīgai krīzei, patiešām tikai visu trīs komponentu veiksmīga kopā salikšana var nest šo brīnumu - īsā laikā Latvijas valsts atjaunotni.

Man un „Pilsoniskajai Savienībai” kopumā, es domāju, ir patīkami, ka jaunajā valdības memorandā (nevis deklarācijā, bet gan memorandā, jo deklarācija - tie ir kopīgi principi) ir tas, kas iepriekš paslīdēja garām, - izložu un azartspēļu nodokļa paaugstināšana. Jo tai šeit ir jābūt, ja paaugstina pievienotās vērtības nodokli tādām Latvijas valsts izdzīvošanai, identitātei svarīgām jomām kā grāmatniecībai, kā lauku tūrismam, kā alternatīvās enerģijas avotiem. Izložu un azartspēļu nodokļa paaugstināšana bija paslīdējusi garām.

Un ir arī ļoti svarīgi, ka šajā memorandā ir akcentēta akcīzes nodokļa paaugstināšana, koordinējot to ar citām Baltijas valstīm. Mēs nedzīvojam bezgaisa telpā, daudzas lietas daudz aktīvāk ir jākoordinē Baltijas kontekstā.

Tāpat ir svarīgi, ka memorandā paredzēts veikt sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojuma samazināšanu (tas ir slikti!) vidēji par 20 procentiem, tomēr proporcionāli vairāk samazinot lielās algas. Protams, būs grūts laiks, bet tomēr ir jāskatās, lai samazinātu un atlaistu nevis sētniekus un nevis tehnisko personālu, bet tieši tos, kas tomēr saņem vairāk.

Jaunajā valdības deklarācijā ļoti svarīga ir sadaļa par kultūrizglītības līmeņa saglabāšanu. Ir svarīgi saglabāt, atjaunot Latvijas ekonomisko spēku, bet tikpat svarīgi, ja ne vēl svarīgāk, ir saglabāt Latvijas kultūras, izglītības spēku un identitāti.

Es ļoti ceru uz brīnumu, ko radīsim mēs visi kopā, paļaujoties arī uz Visaugstāko.

Vadītāja. Paldies deputātei Janīnai Kursītei-Pakulei partijas no „Pilsoniskās Savienība” frakcijas.

„Frakciju viedokļus” turpina apvienības „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats. Lūdzu!

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Šodien ir apstiprināts(ar vairāk nekā divu trešdaļu balsu vairākumu) jaunais KNAB priekšnieks (to izdarīt bijām apņēmušies, Ziemassvētku priekšvakarā būdami pie Valsts prezidenta) un pieņemti arī Kriminālprocesa likuma grozījumi, par kuriem diskusijas ilga jau divus gadus.

Bet neapšaubāmi būtiskākais jautājums šodien bija jaunās valdības (Valda Dombrovska vadībā) apstiprināšana. Šobrīd pozitīvais, protams, ir tas, ka šeit kopā sagājuši gan pozīcijas, gan opozīcijas pārstāvji, divas frakcijas no opozīcijas un divas - no pozīcijas. Jācer, ka ļaus saglabāt pēctecību tajās lietās, kas bijušas labas, un tomēr ievest arī stingrāku roku un svaigāku skatienu tajos jautājumos, kuros līdz šim ir valdījusi zināma nenoteiktība, vilcināšanās vai neskaidrība.

Valdībā ir pietiekami daudz jaunu seju, par ko pirms tam runāja; apmēram puse no vecajiem ministriem ir pazuduši. Apmēram puse no ministriem ir jauni, to skaitā daži ir tādi, kas ir, tā teikt, mainījuši ministrijas un valdībā strādās citā amatā nekā agrāk. Protams, šobrīd pats būtiskākais ir tas, ka valdībai priekšā stāv ārkārtīgi smagi uzdevumi. Ieņēmumi samazinās, un tas, ka šobrīd šī samazināšanās ir pat lielāka, nekā decembrī prognozēja, spiež krietni samazināt izdevumus. Izdevumu samazināšanas plāns ir pārrunāts frakciju starpā, kā arī ar jauno premjera amata kandidātu un ministru amata kandidātiem jau pirms valdības izveidošanas. Tas visai nopietni „spiež” uz visiem sektoriem. Lai mazliet mazāk samazinātu līdzekļus veselības aprūpei un izglītībai, kā visi beigās vienojās, uzklausījuši ministrus, nedaudz vairāk tiks samazināti citi sektori, piemēram, autoceļu fonds, tātad autoceļu būvniecība un uzturēšana kārtībā (kaut arī šobrīd tā ir svarīga, tomēr tā nav tik svarīga kā veselības aprūpe un izglītība).

Mūsu apvienība ir mainījusi savu atrašanās vietu valdībā. Šobrīd mums būs tikai viens ministrs - tas ir Kaspars Gerhards. Viņš no Ekonomikas ministrijas pāriet uz Satiksmes ministriju. Vairāki pasākumi, kas ieplānoti uzņēmējdarbības atbalstam un eksporta veicināšanai tiks iedarbināti jau jaunās valdības laikā. Jācer, ka tie sāksies jau martā. Satiksmes nozare ir diezgan sarežģīta, tā izpelnījusies gan uzslavas par lielākiem apjomiem un mazāku krīzi nekā citās nozarēs, gan arī tajā pašā laikā saņēmusi diezgan daudz kritikas, kas skar lielo uzņēmumu pārvaldīšanu un to, kādas personas tur atrodas un kādus atalgojumus tās saņem.

Tātad būs daudz nopietnu jautājumu. Ar tiem arī valdībai būs jānodarbojas, un cerams, ka tā spēs sekmīgi nostrādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies apvienības „Tēvzemi un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājam Mārim Grīnblatam.

Nākamais runās partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners. Lūdzu!

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Pirmām kārtām gribu jūs „apsveikt” (pēdiņās) ar to, ko kārtējo reizi izdarīja valdošā koalīcija. Saeimas kārtējā sēdē tika pieņemti labojumi Pensiju likumā. Faktiski vectēviem un vecmammām ir atņemta pensiju indeksācija - tik ilgi gaidītā pensiju indeksācija, kuras veikšanu bija plānots sākt ar 1.aprīli. Punkts, āmen! Indeksācijas vismaz 2009.gadā nebūs.

Ārkārtas sēde. Dažus teikumus es gribu pateikt par jauno apstiprināto valdību.

Diemžēl visi, kas bija pie varas, arī palika pie varas. Tie, kuri noveda mūsu valsti krīzē, tie „rullēja” vakar un „rullē” šodien. Neviens ne par ko neatbild, viņi neatzīst savas kļūdas, neatvainojas tautai. Šajā gadījumā nevar runāt arī par tik ļoti izdaudzināto tautas uzticības valdību un koalīcijas paplašināšanu, jo no koalīcijas vienkārši viena partija, LPP/LC, tika izslēgta, savukārt partija „Jaunais laiks” tika iekļauta; pārējie koalīcijas jaunie biedri ir, mūsuprāt, „bezmaksas pielikums”, tas ir, bijušie TB/LNNK un bijušie „Jaunā laika” biedri.

Vēl nesākusi savu darbu, valdība jau demonstrēja savu nekonsekvenci. Kā jūs atceraties, no sākuma Dombrovska kungs teica, ka būs jāieekonomē un budžets jāsamazina uz 700 miljoniem, pēc tam - 380… Šodien ieplānots - 256 miljoni… Bet joprojām netiek atmesta iespēja to samazināt par 700 miljoniem latu. Vai tad tā nav bērnišķīga un nenopietna pieeja?

Diemžēl jaunā valdība joprojām plāno glābt valsti uz maznodrošināto iedzīvotāju rēķina, un tā, mūsuprāt, ir rupja kļūda, ja ne noziegums.

Tāda pati kļūda ir mazo skolu un mazo slimnīcu slēgšana. Padomājiet, skoliņa strādāja Ulmaņa, Hitlera, Staļina, Hruščova, Brežņeva un Gorbačova laikā, bet šodien, Latvijas brīvvalsts laikā, tā tiks slēgta! Kā jūs novērtējat tādu turpmāko valdības rīcību?

Tiekoties ar Dombrovska kungu, PCTVL frakcijas deputāti ieteica viņam mūsu ārkārtējos apstākļos rakstīt pavisam citādu deklarāciju: ko izdarīt, kam izdarīt, līdz kuram termiņam, par kādiem līdzekļiem, noteikt atbildības pakāpi, sākot no ministra un beidzot ar mazākiem ierēdņiem. Diemžēl deklarācija ir uzrakstīta tādā pašā garā, kāds bija līdz šim, kad neviens ne par ko neatbildēja.

Pēdējo 20 gadu laikā Latvijas politiskā vēsture ir parādījusi, ka valdība, kurā nedarbojas PCTVL, ir slikta valdība. Mēs nevarējām atbalstīt valdību, kura neprot vai negrib palīdzēt mazajiem un vidējiem biznesiem, bērniem un pensionāriem. Valdību, kura nerēķinās ar mazākumtautību interesēm. Tāpēc PCTVL frakcija balsoja „pret”.

Lai jums labi veicas!

Vadītāja. Paldies partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšsēdētājam Jakovam Plineram.

Nākamajam vārds Tautas partijas frakcijas deputātam Imantam Valeram. Lūdzu!

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Labdien, godātie radioklausītāji! Šodien mums bija divas sēdes - kārtējā Saeimas sēde un ārkārtas sēde.

Vispirms par kārtējo Saeimas sēdi un būtiskākajiem lēmumiem.

Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma apjomīgu likumprojektu „Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, kas vērsts uz to, lai padarītu kriminālprocesu efektīvāku, samazinātu laika patēriņu, kā arī ar procesa virzīšanu saistītās izmaksas. Sākotnēji likumprojekts nebija ļoti apjomīgs un paredzēja ieviest Padomes ietvarlēmumu par to, kā Eiropas Savienībā izpilda īpašuma vai pierādījumu iesaldēšanas rīkojumus. Vienlaikus likumprojekts paredzēja izdarīt grozījumus Kriminālprocesa likumā, lai saskaņotu tajā lietoto terminoloģiju ar likumu „Par valsts kompensāciju cietušajiem”. Likumprojekts paredzēja izdarīt Kriminālprocesa likumā arī grozījumus, kas dotu iespēju plašākam personu lokam sadarboties ar tiesībaizsardzības institūcijām un veicinātu to, ka personas, kuras pašas izdarījušas smagus un sevišķi smagus noziegumus, sniedz liecību par citu personu izdarītiem noziegumiem.

Šie rosinātie grozījumi tika likumprojektā saglabāti, un bez tiem otrajā un trešajā lasījumā likumprojekts ievērojami papildināts ar jauniem priekšlikumiem. Otrajam lasījumam tika iesniegti un izskatīti 410 priekšlikumi, bet šodien, kad likumprojektu izskatījām trešajā lasījumā, bija 308 priekšlikumi. Priekšlikumu iesniegšanā un apspriešanā iesaistījās ļoti daudz ekspertu - gan no Augstākās tiesas, gan no Ģenerālprokuratūras, gan no advokatūras -, kā arī sabiedriskās organizācijas. Tādējādi Kriminālprocesa likums, kas ir samērā jauns (tas stājies spēkā 2005.gadā), tika būtiski uzlabots: praktiski visās nodaļās, daudzos likuma pantos tika izdarīti grozījumi, lai padarītu kriminālprocesu efektīvāku. Es kā tās apakškomisijas vadītājs, kura vadīja Kriminālprocesa likuma grozījumu sagatavošanu, gribu teikt paldies visiem ekspertiem un ceru, ka Kriminālprocesa likums tagad ir būtiski uzlabots un tā piemērotājiem būs vieglāk ar to strādāt.

Nākamais jautājums, kas šodienas sēdē bija būtisks. Saeima pieņēma lēmumu par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā. Nacionālās drošības padomes locekļi jau bija vienbalsīgi vienojušies par atbalstu Normunda Vilnīša kandidatūrai KNAB priekšnieka amatam, un Saeima ar lielu balsu vairākumu atbalstīja Normunda Vilnīša iecelšanu par KNAB vadītāju. Vēlam Normundam Vilnītim sekmes darbā.

Par Goda tiesnešiem. Likumā „Par tiesu varu” noteikts, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājs vai tieslietu ministrs var ierosināt Saeimai piešķirt tiesnesim, kurš godprātīgi strādājis un izbeidzis darbību tiesneša amatā, Goda tiesneša nosaukumu. Šodien pirmoreiz Latvijā Saeima piešķīra Goda tiesneša nosaukumu; tas tika piešķirts ilggadējai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Mārai Marijai Čerkasovai. Apsveicam Čerkasovas kundzi!

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijā un divos lasījumos pieņēma likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pensijām””, kas paredz 2009.gadā neveikt pensiju indeksāciju. Tas ir smags, bet šajā ekonomiskajā situācijā acīmredzot nepieciešams lēmums. Likumprojekts paredz, ka turpmāk valsts pensijas apmērs būs pārskatāms reizi gadā - 1.oktobrī -, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Turklāt, ja indekss būs mazāks par ciparu 1, kas nozīmē, ka attiecīgajā periodā nav novērots patēriņa preču cenu kāpums, tad valsts pensijas pārskatītas netiks.

Likumprojekts „Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Būtiskākie labojumi, kas tika pieņemti, paredz, ka valsts un pašvaldību izveidotām SIA vairs nebūs padomes; akciju sabiedrību padomju locekļu skaits tiks samazināts līdz 3 locekļiem; tiek noteikti kritēriju valžu un padomju locekļu amatu kandidātiem, kā arī tiek noteikts, ka kapitālsabiedrības valdes un padomes loceklis nevarēs darboties vairāk kā divās kapitālsabiedrībās.

Un tagad par ārkārtas sēdi, kurā mēs šodien apstiprinājām valdību. Valdība tika apstiprināta ar ievērojamu balsu vairākumu - 67 balsīm, kas faktiski ir divas trešdaļas no Saeimas deputātu skaita. Mēs ceram, ka valdība darbosies veiksmīgi šajos krīzes apstākļos. Vēlam viņiem un pašiem sev veiksmi un sekmes darbā.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Valera kungam no Tautas partijas frakcijas.

Nākamajam vārds partijas „Jaunais laiks” frakcijas priekšsēdētājam Dzintaram Zaķim. Lūdzu!

Dz.Zaķis (frakcija „Jaunais laiks”).

Labdien, augsti godājamie radioklausītāji! Kā jau iepriekš runājušie kolēģi minēja, šodien ir notikušas divas sēdes, vienā no tām mēs skatījām likumprojektus un otrā apstiprinājām jaunu valdību, kuras vadību uzticēja mums, „Jaunajam laikam”, konkrēti, Valdim Dombrovskim. Tāpēc es vēlos paust pateicību visiem tiem kolēģiem, kas mums šo augsto godu ir uzticējuši. Un jums, radioklausītāji, vēlos paust gatavību no „Jaunā laika” puses veikt visu, kas ir nepieciešams un kas ir mūsu spēkos, lai pēc iespējas ātri, tas ir, vismaz gada laikā, izvestu valsti no ekonomiskajām grūtībām un spētu arī atgūt sabiedrības uzticību.

Lai pierādītu to, ka mēs tik tiešām esam gatavi darīt daudzas nepopulāras lietas, pateikšu to, kas varbūt nedaudz paslīdēja garām manu kolēģu iepriekš teiktajās uzrunās. Mēs šodien esam izdarījuši pirmo un, manuprāt, ļoti nozīmīgo darbu, un tas darbs ir šāds: mēs pieņēmām likumu, ar kuru turpmāk valsts kapitālsabiedrībās - neatkarīgi no tā, vai tās ir valsts SIA vai valsts akciju sabiedrības, - nebūs padomes. Vairs nebūs to jau daudzkārt pelto padomnieku, kuri atrodas vienlaicīgi nezin cik padomēs un saņem nezin kādus atalgojumus. Un arīdzan samazinājām valsts kapitālsabiedrību vadītājiem algu apjomu. Tātad lielo kapitālsabiedrību vadītājiem turpmāk vairs nebūs 6 tūkstošus, 4 tūkstošus latu lielas algas. Šīs algas ir pielīdzinātas šobrīd ministru algām vai zemākas. Tātad mēs esam noteikuši augstāko slieksni.

Šķiet, tas ir ļoti nozīmīgs lēmums, kurš tā klusītēm varbūt ir pagājis garām šodien sabiedrības uzmanībai. Uzskatu, ka tas ir ļoti nozīmīgs, jo šāda veida padomes, kādas bija izveidojušās valsts kapitālsabiedrībās, tomēr bija lielā mērā tāda kā sile, kur politiķu pārstāvji varēja bez liela darba ieguldījuma saņemt lielas atlīdzības. Turpmāk tas tā vairs nebūs.

Otra lieta. Komisijā ir atbalstīts likumprojekts, kas šodien nebija vēl Saeimā, bet būs nākamajā ceturtdienā, es ceru, - grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā. Saskaņā ar šiem grozījumiem arī ministru padomnieki vai valsts sektorā strādājošo… valsts sekretāru vai citu ierēdņu padomnieki arīdzan nevarēs vairs saņemt nezin kādas milzīgi lielas algas. Un ļoti līdzīgi, starp citu, ir arī ar ostu valdēm. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā tiek skatīts Ostu likums, un mēs esam nolēmuši, ka būs jāierobežo arī ostas valdē strādājošajiem šīs milzīgi lielās algas un atalgojumi.

Mēs uzskatām, ka apstākļos, kad valstī ir samērā grūti, tās grūtības ir jāizcieš solidāri visiem sabiedrības locekļiem un pirmām kārtām samazinājumi ir jāattiecina varbūt ne uz algām, bet, ja arī uz algām, tad pirmām kārtām uz tiem, kas saņem neproporcionāli lielas algas. Šie grozījumi likumā „Par valsts kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” tapa diezgan lielā steigā. Es vēlos pateikt lielu paldies deputātei Ilmai Čepānei par to, ka palīdzēja mums šo likumprojektu sagatavot, deputātei Annai Seilei un arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājam Guntim Blumberga kungam.

Tātad viens liels un labs darbs ir izdarīts. Es ceru, ka tā mums veiksies arī turpmāk. Es esmu pārliecināts, ka mēs varam šajā valstī sakārtot gan ekonomiku, gan daudzas citas lietas. Es esmu pārliecināts, ka „Jaunā laika” valdība to spēs izdarīt.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Zaķa kungam no partijas „Jaunais laiks” frakcijas.

Un šodien „Frakciju viedokļos” kā pēdējais runās apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputāts Valērijs Agešins. Lūdzu!

V.Agešins (frakcija „Saskaņas Centrs”).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Problēmu mūsu valstī nav mazums, un viena no tām ir tā, ka varas partijas, kā varam spriest pēc jaunās valdības deklarācijas, nodod sabiedrībai pozitīvas cerības. Šodien Saeimas labējās frakcijas pēc pašu iniciatīvas steidzamības kārtā, vienā dienā, atcēla likumā „Par valsts pensijām” noteikto mazo pensiju - līdz 135 latiem - indeksāciju, kuru bija paredzēts veikt 2009.gada aprīlī. Tātad indeksācijas nebūs.

Indeksācija bija paredzēta sakarā ar dzīves dārdzības pieaugumu laika periodā no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada aprīlim. Indeksācijas rezultātā mazās pensijas pieaugtu vidēji par 5 latiem, un tam būtu nepieciešami aptuveni 10 miljoni latu no valsts pensiju speciālā budžeta līdzekļiem. Vēl pirms dažām dienām vairums šo pašu labējo partiju publiski solīja, ka 2009.gadā pensiju indeksācija nekādā ziņā netiks atcelta. Acīmredzot šīs partijas Latvijas pensionāriem ir atklāti melojušas, un esmu pārliecināts, ka pensionāri ar šiem meliem nesamierināsies.

Aprīļa indeksācijas atcelšana tiek pamatota ar to, ka 2009.gada otrajā pusē, iespējams, veidosies iztrūkums citā valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta sadaļā - nodarbinātības speciālajā budžetā, no kura maksā bezdarbnieku pabalstus. Vienlaicīgi ar šo soli jaunā valdība plāno pārdalīt valsts pensiju speciālo budžetu otrā līmeņa pensijām, novirzot otrajam līmenim nevis likumā paredzētos 8 procentus no valsts pensiju speciālā budžeta, bet gan tikai 2 procentus; tas ļaus kārtējām pensiju izmaksām 2009.gadā papildus izlietot 106 miljonus latu.

2009.gadā valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumu daļa ir sabalansēta ar izdevumu daļu un iztrūkuma šajā budžetā nav. No iepriekšējiem gadiem valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir izveidojies vairāk nekā 940 miljonus latu liels uzkrājums (tajā vairāk nekā 70 procentu valsts pensiju budžeta līdzekļu), kurš izvietots Valsts kases termiņnoguldījumos.

Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību un likumu „Par valsts budžetu 2009.gadam” apropriāciju pārdale starp valsts sociālās apdrošināšanas budžetu un pamatbudžetu, kā arī no izdevumiem, kas paredzēti pensijām, uz citiem izdevumiem nav atļauta. Tādējādi valsts pensiju speciālā budžeta līdzekļu izmantošana citiem mērķiem nav iespējama. Šajā situācijā absolūti nav saprotams pamatojums, ka valsts sociālās apdrošināšanas budžetā šobrīd nav iespējams atrast 10 miljonus latu, lai veiktu mazo pensiju indeksāciju.

Aizgājušās un esošās valdības solījumi starptautiskajām finanšu institūcijām samazināt valsts kopbudžeta izdevumus, lai saņemtu aizdevumus valsts pamatbudžetam, nekādi nevar attiekties uz valsts pensiju speciālo budžetu, jo šie budžeti ir šķirti un šie starptautiskie finanšu līdzekļi netiks izmantoti pensiju izmaksai, jo nav tādas nepieciešamības. Par valdību locekļu rīcību nevar atbildēt Latvijas pensionāri, kuriem ir tiesības saņemt likumā paredzēto pensiju indeksāciju par pagājušo laika periodu un paļauties, ka ar atpakaļejošu datumu Saeima viņiem šīs tiesības neatņems.

Indivīda un valsts attiecībās darbojas tiesiskās paļāvības princips, kurš nosaka, ka persona var paļauties, ka iestādes rīcība ir tiesiska un konsekventa. Iestādes kļūda, kuras pieļaušanā persona nav vainojama, nedrīkst radīt personai nelabvēlīgas sekas. Mēs uzskatām, ka Saeimas pieņemtais likums neatbilst tiesiskas valsts principiem, ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi un tāpēc atdodams atpakaļ Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. „Saskaņas Centra” deputāti ir pārliecināti, ka nepopulāras partijas nevar veidot populāru valdību.

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Valērijam Agešinam no apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas.

Līdz ar to „Frakciju viedokļi” šodien ir izskanējuši.

Paldies, ka klausījāties! Visu labu! Līdz nākamajai ceturtdienai!