Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas piektā sēde

2002.gada 9. un 10.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pirms sākam izskatīt šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir jālemj par iespējamajām izmaiņām.

Deputāts Pēteris Apinis ir iesniedzis prezidijam lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 9. un 10.oktobrī. Ir priekšlikums iekļaut šo iesniegumu izskatīšanai pēc darba kārtības 10.jautājuma. Nav iebildumu.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šīsdienas sēdes darba kārtībā un pirms sadaļas “Likumprojektu izskatīšana” iekļaut Mandātu un iesniegumu komisijas ziņojumu “Par Mareka Segliņa 7.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”. Iebildumu nav.

Izskatīsim sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Lujāna, Solovjova, Sokolovska, Deņisova un Klementjeva iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 10, atturas - 42. Likumprojekts komisijai netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jurkāna, Urbanoviča, Golubova, Rastopirkina un Bekasova iesniegto likumprojektu “Par valsts un pašvaldību tiesisko palīdzību” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Aleksandrs Golubovs.

A.Golubovs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mēs šodien piedāvājam likumprojektu, kas nosaka, ka mūsu iedzīvotāji varēs saņemt tiesisko palīdzību.

Sakarā ar ko mēs piedāvājam šo likumprojektu? Mūsu iedzīvotāji, daži no viņiem, ir tik maznodrošināti, ka nevar saņemt tiesisko palīdzību civillietās, jo likums garantē tikai kriminālprocesa bezmaksas tiesisko palīdzību, un tāpēc šis likums ir ļoti vajadzīgs. Tas neprasīs arī lielus ieguldījumus no budžeta, un tāpēc lūdzam to komisijām nosūtīt uz izskatīšanu.

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas. (No zāles dep. K.Lībane: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 12, atturas - 44. Likumprojekts komisijām netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Baldzēna, Labanovska, Salkazanova, Burvja un Lejas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (Sociāldemokrātu savienības frakcija).

Godājamie kolēģi! Sociāldemokrātu savienība ir iesniegusi grozījumus likumā “Par sociālo palīdzību”, jo jau pašreiz ir spēkā likums “Par sociālo palīdzību”. Mūsu priekšlikums ir vērsts uz jau pašlaik spēkā esošajām tiesību normām. Neviens nevar paredzēt, kad un kāds cits likums varētu stāties spēkā un vai tas vispār stāsies spēkā.

Pamatojoties uz likumu “Par sociālo palīdzību”, Ministru kabineta noteikumi paredz 35 latu lielu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem kopš bērnības, ja viņiem nav cita ienākuma veida, piemēram, pensijas.

Mūsu priekšlikums paredz palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu līdz 70 latiem, un tas palīdzētu uzlabot šo cilvēku dzīves apstākļus. Finansiāli šī summa ir valsts budžetam pa spēkam. Mēs savus izstrādātos, kā arī citus paredzētos priekšlikumus iesniegsim turpmāk.

Paldies.

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas. Vai ir nepieciešams balsot? (Starpsauciens: “Balsot!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 35, pret - 1, atturas - 38. Likumprojekts komisijai netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija kopā ar Saeimas Juridisko biroju vairākkārt ļoti rūpīgi izskatīja Latvijas Universitātes Satversmes grozījumus. Pēc to izskatīšanas Universitātes vadība iesniedza precizētu tekstu ministrijā, un šobrīd Latvijas Universitātes Satversmes grozījumi, mūsuprāt, ir pietiekami noslīpēti.

Tāpēc man ir lūgums nodot tos mūsu komisijai un noteikt mūsu komisiju par atbildīgo komisiju. Un tad, kad tas būs izdarīts, arī man būs lūgums iekļaut šo likumprojektu mūsu šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 86.panta trešo daļu.

Sēdes vadītājs. Vai kāds vēlas runāt “pret”? Vai ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām, par atbildīgo nosakot Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju? Iebildumu nav.

Vai ir iebildumi pret likumprojekta iekļaušanu darba kārtības beigās, lai to izskatītu pirmajā lasījumā? Nav. Paldies.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Kuveitas Valsts valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par šā likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret - nav, atturas - 15. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Grīnblata, Straumes, Jurdža, Vidiņa un Požarnova iesniegto likumprojektu “Veselības aprūpes finansēšanas likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Deputāti pieprasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - nav, atturas - 41. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtības sadaļā “Prezidija ziņojumi” likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi””. Vai ir iebildumi? Nav iebildumu.

Ir saņemts priekšlikums iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtības sadaļā “Prezidija ziņojumi” likumprojektu “Par Latvijas ārkārtējo sūtņu Kārļa Zariņa un Alfreda Bīlmaņa reabilitāciju”. Nav iebildumu. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts deputāta Jāņa Ādamsona iesniegums ar lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 9. un 10.oktobrī. Ir priekšlikums šo iesniegumu izskatīt pēc darba kārtības 10.jautājuma. Nav iebildumu.

Ir saņemts desmit deputātu ierosinājums strādāt šīsdienas sēdē bez pārtraukumiem un sēdi beigt pulksten 18.00. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo desmit deputātu ierosinājumu. Lūdzu, balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 49, pret - 2, atturas - 30. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Straumes, Požarnova, Grīnblata, Stalta un Rasnača iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Straumes, Požarnova, Grīnblata, Seiles, Krasta un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Par Latvijas ārkārtējo sūtņu Kārļa Zariņa un Alfreda Bīlmaņa reabilitāciju” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir piešķīris bezalgas atvaļinājumu 3.oktobrī deputātam Edvīnam Inkēnam.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Pēterim Apinim šā gada 9. un 10.oktobrī! Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - nav, atturas - 9. Iesniegums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 9. un 10.oktobrī deputātam Jānim Ādamsonam! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti!

Juridiskā komisija izskatīja Augstākās tiesas priekšsēdētāja Guļāna kunga iesniegumu, kurā viņš, pamatojoties uz likuma “Par tiesu varu” 62.pantu, izvirza Aiju Brantu apstiprināšanai par Augstākās tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežošanas.

Juridiskā komisija izskatīja visus pievienotos materiālus, kuri arī jums ir izsniegti, veica pārrunas ar šo tiesnesi un pēc tam, aizklāti balsojot, atbalstīja lēmuma projektu “Par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Aicinu arī jūs atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Augstākās tiesas priekšsēdētājs Guļāna kungs ir iesniedzis Saeimai iesniegumu, kurā viņš, pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma “Par tiesu varu” 62.pantu, izvirza Irēnu Vinkšno apstiprināšanai par Augstākās tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežošanas.

Juridiskā komisija izskatīja visus materiālus, kas pievienoti šai lietai, veica pārrunas ar Augstākās tiesas tiesnesi un, aizklāti balsojot, vienbalsīgi atbalstīja lēmuma projektu par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi.

Aicinu arī jūs atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim Mandātu un iesniegumu komisijas ziņojumu “Par Mareka Segliņa 7.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”.

Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie Saeimas deputāti! Saeimas Prezidijs un Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Mareka Segliņa iesniegumu ar lūgumu atjaunot deputāta pilnvaras, kuras viņš bija nolicis uz ministra amata pildīšanas laiku. Tā kā Mareks Segliņš bija ievēlēts Saeimā no Tautas partijas Kurzemes vēlēšanu apgabala saraksta, un pēdējais no šā saraksta, kamēr ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus, Saeimas sastāvā iestājās Māris Sprindžuks, tad ar šā paziņojuma brīdi tiek atjaunotas 7.Saeimas deputāta pilnvaras Marekam Segliņam un beidzas deputāta pilnvaras Mārim Sprindžukam.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Mums šis jautājums vairs nav jālemj balsojot. Tas notiek automātiski.

Bet tagad būs pārtraukums līdz pulksten 15.30, lai varētu sagatavot darbam balsošanas iekārtu.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Tehniskā pauze ir beigusies. Pirms turpinām darbu, ir lūgums izņemt no balsošanas aparatūras kartes un atkārtoti ievietot tās balsošanas aparātā.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Cienījamās deputātes! Godājamie deputāti! Tātad mēs izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Sakarā ar to, ka šis Radio un televīzijas likums ir atvērts vairāku grozījumu izdarīšanai, es paskaidrošu, kas tie ir par grozījumiem.

Tātad šoreiz, cienījamie kolēģi, mēs izskatīsim grozījumus, kuri attiecas uz Nacionālās radio un televīzijas padomes pilnvarām uzlikt administratīvos sodus. Jūs zināt, ka pašlaik likumā ir noteikts, ka Nacionālā radio un televīzijas padome var vai nu tikai atņemt licenci, vai arī izteikt tikai brīdinājumu.

Tātad, priekšsēdētāja kungs, 1., 2. un 3.grozījums attiecas uz vienu - 39.pantu. Komisija šos visus priekšlikumus nav atbalstījusi.

1.grozījumu, ko iesniedzis deputāts Leons Bojārs, komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 1.priekšlikumu.

Deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Labdien! Runa ir par to, ka mūsu ierēdņi tiecas iegūt sev tiesu iestāžu tiesības. Mums taču spēkā esošajā likuma redakcijā ir norādīts, ka vadošie speciālisti var uzlikt sodu, tas ir, sastādīt administratīvo protokolu, var atņemt arī licenci. Tā ir ļoti nopietna lieta! Un viņi var arī nodot šos materiālus tiesībsargājošo iestāžu izskatīšanai, ja būtu ierosināma vai nu krimināllieta, vai arī noticis administratīvais pārkāpums. Un, ja mums ir Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, tad kāpēc mēs atsevišķām personām deleģējam to, ar ko ir jānodarbojas tiesībsargājošajām iestādēm? Ir mums prokuratūra, ir tiesa, ir policija, un tad lai tās arī nodarbojas ar šīm lietām.

Diemžēl sāk norādīt uz to, it kā Eiropas Savienība ir pieprasījusi, lai būtu tādas tiesības. Eiropas Savienība neko tamlīdzīgu nav prasījusi! Tā nodarbojas ar savām lietām, un, tā kā mums ir Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, tad tas jau ir pietiekami, lai šis lielais priekšnieks, kurš vēlas iegūt īpašas tiesības, varētu izskatīt kādu lietu un nodot to tālāk, un attiecīgi tad visu piespriedīs.

Ja te ir jautājums par to, ka šis tiesas process var ievilkties… Nekas tur ievilkties nevar! Vienmēr, ja ir tāda vajadzība, ja ir kāds steidzīgs jautājums, tas arī tiek izskatīts.

Taču patiesībā ir vēl viena lieta: mums nav nekādu datu, nav nekādas analīzes, cik tad tādu pārkāpumu Latvijā gadā vai četros, piecos gados ir bijis un cik tad to sodu par visiem šiem pārkāpumiem ir bijis jāuzliek.

Cienījamie kolēģi, tad, kad mēs savā laikā pieņēmām 39.panta otro daļu, tas tika izdiskutēts. Šis priekšlikums ir korekti īss, un nevajag veidot to tā, lai pēc tam šo likumu varētu izmantot balto apkaklīšu speciālisti, lai tādā vai citādā veidā ietekmētu to organizāciju vai tos speciālistus, kuri strādā ar to, ja viņiem būs tādas tiesības.

Tātad es lūdzu neatbalstīt šo pirmajā lasījumā pieņemto redakciju, bet atstāt to, kas pašlaik ir spēkā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo. Šāda informācija par pārkāpumiem ir mūsu rīcībā. Šie pārkāpumi galvenokārt skar tās jomas, kas ir atrunātas Radio un televīzijas likumā, proti, tā ir vardarbība, tā ir slēpta dažnedažādu sabiedrībai ētiski nepieņemamu darbību atspoguļošana, tā ka šādas lietas mums tiesvedībā ir. Tiesvedība velkas gadiem ilgi, un tad, kad tiesvedība ir beigusies, tad bieži vien tiesājamais praktiski vairs neeksistē kā juridiskā persona, tātad tas sen jau ir nokavēts. Tā kā šīs sabiedriski ir ārkārtīgi jutīgas lietas, tad tās būtu jākonstatē un nekavējoties jāmēģina piemērot sods.

Tāds bija komisijas viedoklis.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Leona Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 9, pret - 16, atturas - 42. Priekšlikums noraidīts.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. 2. - deputāta Muciņa priekšlikums - nav tik kategorisks, un tas aicina nosūtīt šos pārkāpumu protokolus uz Tieslietu ministriju, kur tad tiktu izskatīts jautājums par administratīvo sodu. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Latvijas Nacionālā radio un televīzijas padome ir ļoti īpatnēja institūcija. Tā neatrodas Latvijas Republikas Ministru kabineta padotībā, un līdz ar to šeit attiecībā uz šāda veida institūcijām vienmēr var tikt izvirzīts jautājums par šādas institūcijas eksistences atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 58.pantam, kas nosaka, ka visas valsts pārvaldes iestādes ir padotas Ministru kabinetam.

Politiski, bez šaubām, Latvijas Nacionālā radio un televīzijas padome darbojas autonomā režīmā un veic divu veidu funkcijas - pārrauga, kā “Latvijas Radio” un “Latvijas Televīzija” sniedz savus pakalpojumus Latvijas Republikas iedzīvotājiem, tātad pārrauga sabiedrisko radio un sabiedrisko televīziju, un tai ir arī otra funkcija, kuru mēs varam saistīt ar lietderības principu un kura ir ar zināmām valsts pārvaldes iezīmēm. Tātad šī padome uzrauga privātās radio un televīzijas raidorganizācijas, izsniedz tām licences, kā arī sastāda protokolus, ja tas ir nepieciešams. Un šajā darbā acīmredzot Nacionālajai radio un televīzijas padomei nav paveicies vai nu ar juristiem, vai ar spēju pārliecināt un ietekmēt savas uzraugāmās raidorganizācijas un privātās televīzijas. Un tā vietā, lai tiesas ceļā panāktu savas darbības efektivitāti, viņa iet šādu ceļu. Kā man izskaidroja Nacionālās radio un televīzijas padomes darbinieki, tur ir zināmas problēmas, jo zināma ietekmēšana un atcelšana saistībā ar licencēm notiek arī caur tiesu un īsti labs nav arī tas mehānisms, ka šos sodus uzliek tiesa. Nacionālajai radio un televīzijas padomei var tajā ziņā piekrist.

Taču ar nākamā gada 1.jūliju spēkā būs Administratīvā procesa likums, kurš nosaka pamatprincipu (ar retiem izņēmumiem), ka administratīvie sodi tiek uzlikti valsts pārvaldes iestādēs un, ja kāds iebilst pret šiem sodiem, tie tiek pārsūdzēti tiesā.

Arī mans priekšlikums aicina iet šo ceļu, ka Nacionālā radio un televīzijas padome sastāda protokolus sodu uzlikšanai un nosūta tos uz Tieslietu ministriju. Jo, ja Nacionālā radio un televīzijas padome grib pārņemt sev valsts pārvaldes funkciju, tad jāteic, ka, vadoties nevis pēc tās nosaukuma, bet pēc tās funkcijām, mēs analizējot nonāksim - un katrā ziņā Satversmes tiesa nonāks - pie secinājuma, ka tā ir valsts pārvaldes iestāde un ka Nacionālajai radio un televīzijas padomei būtu jābūt Ministru kabineta padotībā.

Dažādu politisku un sabiedrisku iemeslu dēļ, kā arī tādēļ, lai nodrošinātu neatkarīgu sabiedrisko radio un sabiedrisko televīziju, tas, protams, nav pieļaujams, un šis likums ir uzbūvēts tā, ka Nacionālā radio un televīzijas padome, nedz arī Latvijas valsts televīzija un valsts radio nav padoti Ministru kabinetam. Tādā veidā tiek nodrošināta gan sabiedrisko interešu ievērošana šajās raidorganizācijās, gan arī Nacionālajai radio un televīzijas padomei iespēja kontrolēt šīs raidorganizācijas.

Pēc būtības Nacionālā radio un televīzijas padome, tāpat kā Latvijas Banka un Finansu un kapitāla tirgus komisija, ir autonoma iestāde. Tātad tā darbojas neatkarīgi no Latvijas Republikas Ministru kabineta.

Tā ka nevajadzētu pastiprināt jau tā diskutablos valsts pārvaldes elementus, kurus, kā es saprotu, lietderības dēļ - Latvija ir maza valsts - mēs esam iekļāvuši Nacionālās radio un televīzijas padomes funkcijās. Pēc būtības šai padomei vajadzētu nodarboties tikai ar sabiedriskā radio un sabiedriskās televīzijas pārraudzību. Toties privātās radio organizācijas un privātās televīzijas organizācijas vajadzētu pārraudzīt valsts pārvaldes iestādēm - vai nu Kultūras ministrijai, vai Tieslietu ministrijai.

Šis priekšlikums ir loģisks un saprotams, un es varu ziņot, ka tāda ir arī faktiski visas Juridiskās komisijas pozīcija. Paralēli tika iesniegti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, un šis jautājums mums ir jārisina Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Nekādā ziņā mēs nevaram piekrist tam viedoklim, ka Nacionālā radio un televīzijas padome varētu pati uzlikt sodus. Tas nozīmē, ka tad tā sāktu pildīt valsts pārvaldes funkcijas. Tā kā šī padome pildītu valsts pārvaldes funkcijas, tā būtu jāatzīst par valsts pārvaldes iestādi, bet valsts pārvaldes iestādei, jebkurai valsts pārvaldes iestādei, ja par to nav atrodama atruna Satversmē, ir jābūt padotai Ministru kabinetam.

Kāds tas rezultāts būs, man grūti prognozēt. Es redzu, ka šī tendence nav atbalstāma.

Aicinu atbalstīt savu - 2.priekšlikumu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

V.Lāzo. No juridiskās loģikas viedokļa, Muciņa kungam var simtprocentīgi piekrist. No juridiskās loģikas viedokļa, protams! Patiesi, - Nacionālajai radio un televīzijas padomei pašlaik nav atrasta vieta Satversmē.

Muciņa kungs un arī visi pārējie cienījamie deputāti un godājamās deputātes! Principā par Nacionālās radio un televīzijas padomes statusu jau ir arī šīs Saeimas laikā vairākkārt diskutēts. Ja atceraties, mēs pie šā darba ķērāmies jau 1999. un 2000.gadā, taču toreiz diemžēl Saeima neatbalstīja šos konceptuālos grozījumus, kas tika iesniegti no sociāldemokrātu puses. Tā ka, raugoties no juridiskās loģikas viedokļa, te vēl ļoti daudz kas ir labojams un darāms.

Taču tajā pašā laikā, Muciņa kungs, jūs minējāt, ka jau šodien eksistē izņēmumi, un šāds izņēmums ir arī Radio un televīzijas likums, jo pēc būtības sods ir gan licences noņemšana, gan brīdinājums. Tā ka faktiski, raugoties no loģikas viedokļa, ja mēs pieņemam šos grozījumus tādā veidā, kā to ir darījusi atbildīgā komisija, tad mēs būtībā no loģikas viedokļa neko nemainām.

Muciņa kungs, ir vēl viena lieta attiecībā uz Tieslietu ministriju, un proti, Nacionālās radio un televīzijas padomes skatītie pārkāpumi neattiecas tikai uz Tieslietu ministrijas kompetenci. Pati par sevi Nacionālā radio un televīzijas padome un ar to saistītā likumdošana tiek pārraudzīta Kultūras ministrijā, daļa izdarīto pārkāpumu ir Ekonomikas ministrijas kompetencē, daļa - vēl citu ministriju kompetencē, it sevišķi tie pārkāpumi, kuri attiecas uz Valodas centru un tā tālāk un tā joprojām.

Līdz ar to varbūt varētu vēl diskutēt par nākamo - 3.priekšlikumu, kuru mēs tūliņ apskatīsim, bet, Muciņa kungs, komisija nevarēja piekrist jūsu viedoklim un tāpēc šo priekšlikumu noraidīja.

Aicinu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Linarda Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - nav, atturas - 33. Priekšlikums guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir līdzīgs tam, kāds bija Muciņa kunga priekšlikums, tikai Juridiskais birojs kompetenci aicina nosūtīt kompetentai valsts pārvaldes institūcijai. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

V.Lāzo. 4. ir deputāta Muciņa priekšlikums, kas Nacionālo radio un televīzijas padomi aicina nosaukt par pilntiesīgu, autonomu iestādi, kā Muciņa kungs to minēja debatēs jau iepriekš.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti!

Likumprojekta 4.priekšlikums ir loģisks, jo ir saistīts ar nepieciešamību konkrēti definēt Nacionālās radio un televīzijas padomes statusu, jo tas, ka šī iestāde jeb institūcija, kā šobrīd ir teikts likumā, ir patstāvīga institūcija, tas viss ir pareizi, un arī jaunais definējums (es nezinu, kāpēc komisija to ir noraidījusi) nav pretrunā ar šodienas definējumu, varēja pat to likt iekavās sliktākajā gadījumā, taču jurisprudence ir tāda lieta, kura prasa attiecīgus definējumus, lai mēs šo likumu varētu savienot ar citiem likumiem.

Mums šobrīd Saeimā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, ko vada Lagzdiņa kungs, top attiecīgi likumi valsts pārvaldes jautājumos. Šī ir joma, par kuru mums visvairāk pārmet Eiropas Savienības un dažādu citu ārvalstu konsultanti, un viņi norāda, ka mums nav pietiekama administratīvā kapacitāte. Minot šo administratīvo kapacitāti, izskan konkrēti pārmetumi par to, ka mums ir dažādi iestāžu statusi, ka tie likumos nav skaidri un noteikti definēti, ka šie definējumi ir pretrunīgi un saputroti.

Tādējādi es vienkārši piedāvāju turpināt to, ko ļoti veiksmīgi ir izdarījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija. Tā Saeimā likumā “Par Latvijas Banku” un likumā “Par Finansu un kapitāla tirgus komisiju” ir iestrādājusi šos noteikumus, ka šīs minētās iestādes ir pilntiesīgas, autonomas iestādes. Tādā veidā mēs vismaz sakārtojam un vairs nepastiprinām pretrunu ar Satversmes 58.pantu. Mēs ļaujam šīm autonomajām iestādēm tiesisku pastāvēšanu ārpus Ministru kabineta padotības, un tajā pašā laikā es vēl šodien aicinu Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā izņemt ārā tekstu par šo administratīvo sodu, kā to Juridiskā komisija savā laikā jums lūdza, bet jūs pārliecinājāt Saeimas sēdi to neizdarīt. Pār mums šobrīd vienmēr karājas attiecīgais Satversmes tiesas iespējamā sprieduma cirvis, kas regulatora jautājumā piespieda mūs grozīt šā regulatora tiesisko statusu un nodot to Ministru kabineta padotībā, un tāpēc es negribētu...

Es arī domāju, ka gan valsts pārvaldes, gan naudas principi, gan arī Nacionālās radio un televīzijas padomes statuss tomēr ir pietiekami svarīgas lietas, lai mēs saglabātu to neatkarību, taču tajā pašā laikā ir jāpanāk, lai šim statusam visu laiku nedraudētu Satversmes tiesas kaut kādas iespējamās prasības.

Es jūs aicinu un lūdzu atbalstīt 4.priekšlikumu.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā - deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo. Jā, cienījamie deputāti, godājamās deputātes! Tātad šis likums ir tapis 1995.gadā, bet likums, kas regulē Finansu un kapitāla tirgus komisiju, ir tapis pavisam nesen. Pa šo laiku ir ļoti mainījušās pašas nostādnes, un es ļoti daudz kur varu piekrist iepriekš minētajam, bet tikai ar vienu “bet” - Nacionālā radio un televīzijas padome vienlaicīgi sēž uz vairākiem krēsliem.

Numur 1 - tā ir valsts pilnvarniece divās valstij piederošās valsts bezpeļņas sabiedrībās ar ierobežotu atbildību - “Latvijas Radio” un “Latvijas Televīzijā”.

Numur 2 - tā uzrauga visas raidorganizācijas, kādas vien ir Latvijā, piešķir tām licenci un iekasē licences maksu.

Numur 3 - tā veic arī nacionālo pasūtījumu, kas, raugoties pēc likuma redakcijas, varētu tikt piemērots ne tikai attiecībā uz šīm divām valsts bezpeļņas sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, bet arīdzan uz komerciālajām raidorganizācijām. Līdz ar to šo manis minēto iemeslu dēļ, kamēr nav grozīts Nacionālās radio un televīzijas padomes statuss pašā Radio un televīzijas likumā, mēs acīmredzot varētu atstāt spēkā tikai pašlaik likumā esošo redakciju, un tieši šo manis minēto iemeslu dēļ komisija Linarda Muciņa priekšlikumu diemžēl nepieņēma, kaut gan bija ārkārtīgi ilgas debates un daudzkārt tika piekrists Muciņa kunga konceptuālajām nostādnēm.

Aicinu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - nav, atturas - 38.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim atkārtoti par deputāta Linarda Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - nav, atturas - 37. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. Tālākie priekšlikumi attiecas uz 46.pantu. Deputāta Leona Bojāra priekšlikumu komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mūsu Nacionālā radio un televīzijas padome diemžēl nerūpējas par to, lai radio vai televīzijā raidījumi būtu interesanti. Radioraidījumi vēl puslīdz apmierina Latvijas Republikas iedzīvotājus, bet tos lielākoties nedzird, jo tieši šī padome bija tā, kas slēdza translēšanu vidējos viļņos, tāpēc tagad ļoti daudzos Latvijas nostūros Latvijas radio nedzird. Dzird Lietuvu, Igauniju, Krieviju un Baltkrieviju, bet Latvijas radio neskan! Tas ir pirmais.

Otrais. Ja mēs paanalizējam televīzijas raidījumus, tad redzam, ka 80% iedzīvotāju galvenokārt noklausās un noskatās pēdējās ziņas, varbūt vēl kādu filmu. Pārējos televīzijas raidījumus neskatās. Kuriem ir speciālās antenas, tie skatās pavisam citu valstu raidījumus, bet nevis Latvijas. Kāpēc? Tāpēc, ka mums ir krimināla satura filmas un visdažādākie raidījumi bieži vien ar ļoti nejēdzīgu tematiku. Un tā jau ir viena vienīga bezdarbība, ko viņi dara.

Un nākamais. Šī padome, likvidējot vidējo viļņu raidījumus, panāca to, ka tirgoņi saņēma papildu pasūtījumu radioaparātiem, kurus viņi varēja simtiem tūkstošu izpārdot un vēl arī tagad pārdod.

Otrkārt. Iedzīvotāji nevar noklausīties konkrētas radiopārraides.

Un trešais. Līdzekļi no valsts budžeta tiek novadīti privātām radiostacijām, kuras it kā izpildot valsts pasūtījumus, bet patiesībā šie raidītāji ir ļoti nekvalitatīvi, un cilvēki raidījumus nedzird.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, Nacionālajai radio un televīzijas padomei ir vairāk jādomā tieši par savu darbu, nevis jādomā par to, kādā veidā tā varētu administratīvi sodīt. Tieši tiesai ir tiesības sodīt, nevis Nacionālajai radio un televīzijas padomei vai tās priekšsēdētājam. Tikai nezin kāpēc priekšsēdētājs domā nevis par pārraižu kvalitāti, par to, kas notiek Latvijā, bet diemžēl rūpējas par to, kādā veidā varētu iegūt sev īpašas tiesības, arī tiesas tiesības kā instrumentu, lai viņš varētu iedarboties uz to vai citu raidstaciju.

Tāpēc mans priekšlikums ir atstāt spēkā esošo redakciju. Un nevajag te veidot balto apkaklīšu reketu.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst? Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - 3, atturas - 54. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Lāzo. Arī 6.priekšlikums, kas attiecas uz 46.pantu, priekšsēdētāja kungs, pēc būtības ir procesuāla norma, kas izteic jau 39.pantā nobalsoto deputāta Muciņa 2.priekšlikumu. Tā ka faktiski šis priekšlikums vairs nebūtu balsojams.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Lāzo. Un tas pats attiecas arī uz 7. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. Tālāk ir 8. - atbildīgās komisijas atbalstītais priekšlikums, kas nosaka, ka Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājs ar padomdevēja tiesībām var piedalīties Ministru kabineta sēdēs.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Lāzo. 9.priekšlikums. Arī 9., 10. un 11.priekšlikums attiecas uz 51.pantu. Pēc būtības kā atbalstīts ir atstājams tikai 10.priekšlikums, jo Saeima to jau ir iebalsojusi attiecīgi 39.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Lāzo. 12. ir deputāta Muciņa priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi saskaņā ar jaunā Komerclikuma terminoloģijas precizējumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Lāzo. Juridiskais birojs ierosina noteikt pārejas noteikumos, ka šie grozījumi Radio un televīzijas likumā stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 13. un 14.priekšlikumu.

V.Lāzo. Un visbeidzot 14. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts. Proti, runa ir arīdzan par līdzīgu normu, kurai mēs iepriekš jau piekritām. Tātad Saeima piekrita, ka likuma 1. un 2.pants stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Lāzo. Pateicos, cienījamās deputātes un godātie deputāti! Es aicinu jūs balsot par likuma grozījumiem kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 14. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.4949-c - likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” otrajā, galīgajā, lasījumā.

Komisija priekšlikumus ir apkopojusi un arī izteikusi savu attieksmi.

1. ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Makarova priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts ir 2. - deputāta Vītola priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Arī 3. - ministra Makarova priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 4. - ministra Makarova priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Atbalstīts ir arī 5., 6. un 7. - ministra Makarova priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 8., 9. un 10. - ministra Makarova priekšlikumus - komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Komisija atbalstīja arī 11., 12., 13. un 14. - ministra Makarova priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Komisijas atbalstu guva arī 15., 16., un 17. - ministra Makarova priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 17. - deputāta Lāčplēša priekšlikumu - komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsot par 18. - deputāta Lāčplēša priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. - deputāta Jāņa Lāčplēša priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 48, pret - 1, atturas - 36. Priekšlikums guvis atbalstu.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu lemt par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - 1, atturas - 1. Likums ir pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par ostām””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas
vārdā - deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (Tautas partijas frakcija).

Godātais prezidij, cienījamie kolēģi! Darba dokuments nr.1193.

Ir saņemti daži iesniegumi.

1.priekšlikumu iesniedzis deputāts Lujāns, kuru komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Tiesnesis. 2.priekšlikumu iesnieguši deputāti Tiesnesis un Šķēle. Komisija neatbalstīja. Es lūdzu vārdu…

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Kā komisijas priekšsēdētājam man būtu jāaicina neatbalstīt šo priekšlikumu, bet kā deputāts es varētu aicināt to atbalstīt, jo priekšlikums ir ārkārtīgi skaidrs. Viss ir aprakstīts, un šeit ir runa tikai par tiem gadījumiem, kad Ostu pārvalde noteiktā situācijā nevar pieņemt lēmumu, bet lēmums ir vajadzīgs. Es aicinu atbalstīt Satiksmes ministriju šajā izšķirošajā balsojumā par šiem lēmumiem. Tā ka es aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Arī es aicinu šo priekšlikumu atbalstīt, taču dažas lietas būtu jāatrunā.

Pirmā lieta. Ja mēs vēlamies pamatā sabalansēt valsts intereses un pašvaldību iespējas, tad mums diemžēl pēdējās dienās ir gūta bēdīga pieredze saistībā ar šo Rīgas brīvostas pasākumu, kurā tomēr nezin kāpēc tiek ignorēta šī sabalansētība attiecībā uz tā saucamo kredītlīnijas atvēršanu, bet tajā pašā laikā bankā tiek dotas tās zemes garantijas, kura vēl nemaz nav pašu īpašumā, pārvaldījumā. Un tomēr, lai nebūtu iespējami šādi varianti, kādi ir pašreizējā strīdus situācijā, tomēr ir jāatstāj tā, ka šos strīdīgos jautājumus izlemj ministrija.

Tāpēc es lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Ostu valdes sastāvā ir amatpersonas, kuras amatā ieceļ un atbrīvo ar pilsētas domes lēmumu, un vēl pa vienai valsts amatpersonai no Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Ja šīs personas nav varējušas vienoties, tad kā gan mēs varam ar šādu ierosinājumu lēmuma pieņemšanu uzdot satiksmes ministram - tātad tikai vienai ministrijai, ja zinām, ka Ostu valdē darbojas vairāku ministriju pārstāvji?

Bez tam Satiksmes ministrija nelikumīgi uz sava vārda ir ierakstījusi ostas teritorijā esošo bijušo īpašnieku zemi, kā to ir atzinusi arī prokuratūra. Un tagad, ja, piemēram, satiksmes ministrs pēkšņi pieņemtu lēmumu par šīs Rīgas brīvostas teritorijā esošās zemes ieķīlāšanu - un runa jau ir par šādu lietu, lai saņemtu kādas garantijas -, tad es domāju, ka tas nebūtu sevišķi likumīgi. Manuprāt, mēs iedodam pārāk lielas pilnvaras vienas ministrijas pārstāvim.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tik tiešām izraisa izbrīnu tas, ka mēs neuzticamies tām personām, kuras ir ievēlētas kādā padomē. Ir izveidojusies situācija, ka nu ir izdevīgi kādus jautājumus risināt, un pat tad, ja tas varbūt arī nav izdevīgi Latvijai, līdz pat šim laikam tos vispār nevar atrisināt. Jā? Un neviens ministrs netiek iesaistīts visā šajā darbībā.

Tagad par ostām. Trīs ostas ir ļoti lielas. Protams, tās ir nozīmīgas. Tagad satiksmes ministrs viens pats tos jautājumus risinās. Tas ir tāpat kā ar KNAB - visā Latvijā nevar vēl līdz pat šim laikam atrast riktīgu tā slavenā KNAB direktora amata pretendentu. Izrādās, ka Latvijā nav ne juristu, ne arī citu personu, kas varētu izpildīt tādu darbu.

Arī tagad parādās, ka, šinī likumā iestrādājot tādas izmaiņas, mēs neuzticamies piecām, sešām vai desmit personām. Tagad uzticība būs izteikta tikai vienam ministram. Interesanti, ko tad darīs mūsu ievēlētās personas? Varbūt tad vispār nav tie pilnvarnieki vajadzīgi? Viņi, šī institūcija, tad ir jāiznīcina - ne fiziski, protams -, jo viņi vairs nav vajadzīgi, tāpēc ka šo jautājumu izlemšanu atstājam vienas ministrijas ziņā.

Tik tiešām nevar atbalstīt šo priekšlikumu, jo strīdīgu jautājumu ir ļoti daudz un viens ministrs diemžēl tos nevar izlemt. Mēs labi zinām, pie kā tas noved, ja izlemj tikai viens ministrs. Pietiekami daudz ir mums visdažādāko negatīvo rādītāju, tādi ir bijuši, ir un būs tur, kur visu risina tikai viens ministrs.

Tāpēc es aicinu neatbalstīt priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

A.Tiesnesis. Es mēģināšu sniegt kolēģim Bojāram nelielu paskaidrojumu par to vārdiņu “nevar”. Šeit kontekstā vārdiņš “nevar” domāts nevis saistībā ar nekompetenci, bet gan ar nespēju vienoties. Tā ka tas ir tīri būtisks moments.

Lūdzu balsot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputātu Tiesneša un Šķēles priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 22, atturas - 11. Priekšlikums guvis atbalstu.

A.Tiesnesis. 3. - deputāta Freimaņa priekšlikums. Komisija diemžēl to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 3.priekšlikumu. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Lūkojoties uz deputāta Freimaņa iesniegto priekšlikumu nr.3, mums ir jāņem vērā, ka atbildīgā komisija, izstrādājot minēto likumprojektu, bija radījusi atbildīgās komisijas redakciju, kas ārkārtīgi precīzi pateica tos nosacījumus. Tos, kas ierakstīti otrā lasījuma redakcijā. Freimaņa kungs šajā gadījumā mēģināja. Šeit, kā jūs saprotat, runa ir par kompensācijas apjomu, ko mēs izmaksājam sertifikātos cilvēkiem, kuriem zeme ir pirms kara piederējusi ostas teritorijā, un šobrīd tā ir noteikta pēc 1940.gada kadastra vērtības. Freimaņa kungs ļoti pamatoti iebilda, ka daudzi cilvēki, kas ir saņēmuši kompensācijas sertifikātus, jutīsies apkrāpti no valsts. Tādēļ viņš ir iesniedzis šo priekšlikumu. Mēs it kā vienojāmies par priekšlikuma atsaukšanu, bet pamanījām, ka otrā lasījuma redakcija gan nav tehniski pārāk pilnīga. Manuprāt, būtu jāpilnveido tieši otrā lasījuma redakcija. Un tieši šā iemesla dēļ... Ja mēs atbalstīsim Freimaņa kunga priekšlikumu, tas nozīmēs, ka patiesībā parlaments atbalsta taisnīgu pieeju minētajam likumprojektam.

Atbalstot Freimaņa kungu, es jūs tomēr aicinu galarezultātā neatbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā un veikt šā likumprojekta atkārtotu izskatīšanu atbildīgajā komisijā un trešajā lasījumā. Citādi tā redakcija, kas šobrīd kļūs par galīgo redakciju (kopā ar Freimaņa kunga iesniegto redakciju), būs ārkārtīgi nepilnīga un tās piemērošana būs vai nu apgrūtināta, vai arī tā nebūs piemērojama vispār. Tāpēc aicinu tomēr parlamentu pēc pārejas noteikumu izskatīšanas neatbalstīt likumprojektu uzreiz trešajā lasījumā un mēģināt to vēlreiz izskatīt šajā parlamentā, vienā no šā parlamenta beidzamajām sēdēm.

Sēdes vadītājs. Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Katrā ziņā Leiškalna kungs man ļoti atviegloja uzstāšanos, jo tas ir faktiski tieši tas, ko es arī gribēju teikt. Mans priekšlikums ir iesniegts pārsvarā tikai dēļ viena apsvēruma - tādēļ, ka šo muļķīgo priekšlikumu Saeima atbalstījusi otrajā lasījumā. Un tas nozīmē, ka cilvēki kārtējo reizi tiek iedalīti divās daļās: likumpaklausīgie, kuri, ievērojot likumu, paņēma kompensācijas sertifikātus par savām ostas zemēm, paliek kārtējo reizi apmuļķoti, bet tie, kuri uzskatīja, ka viņiem par labu var pakārtot šos jautājumus un pat izmainīt likumus, tagad gaida, kaut viņu ir maz, un mēģinās saņemt daudz ievērojamākas summas.

Tā ka es lūdzu, ja var, atbalstīt manu priekšlikumu, bet pilnīgi pievienojos Leiškalna kunga izteiktajai domai, ka likumprojekts galīgajā lasījumā nav atbalstāms.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Nevajag boikotēt likumu! Ja šie bijušie zemes īpašnieki ir samierinājušies ar to, ka viņi saņem īpašuma kompensācijas sertifikātus zemes pašreizējās kadastrālās vērtības apmērā, tad, manuprāt, tā varbūt ir diezgan taisnīga norma.

Bet, ja runājam par Freimaņa kunga priekšlikumu, kurš loģiski papildina otrā lasījuma redakciju un nenodara tai nekādu ļaunumu, es domāju, ka to var atbalstīt. Jo, kā es noskaidroju Rīgas pilsētas Zemes komisijā, neviens no ostas teritorijā esošās zemes īpašniekiem it kā nav saņēmis zemes kompensāciju 1940.gada cenās. Nav šādu cilvēku! Bet, ja nu tomēr varbūt ir kāda kļūda un daži tādi cilvēki ir, tad uz viņiem attieksies šis Freimaņa kunga ierosinātais labojums un arī tie tad saņems sertifikātos šo starpību starp 1940.gadā pastāvējušo zemes novērtējumu un zemes pašreizējo vērtību. Taču nekādā ziņā nevajag boikotēt likuma pieņemšanu! Mēs jau tā šiem ostas zemes īpašniekiem esam nodarījuši pārāk lielu ļaunumu, atļaujot valsts institūcijām zemi iznomāt dažādām firmām. Viņi nesaņem nekādu labumu no šīs zemes, un arī vietā viņiem nekas nav ticis dots. Turklāt ir pārkāpts arī Zemes reformas likums - šī zeme ir reģistrēta uz Satiksmes ministrijas vārda. To nedrīkstēja darīt, kamēr šie norēķini ar bijušajiem īpašniekiem nebija nokārtoti.

Tātad es mīļā miera labad aicinu atbalstīt Freimaņa priekšlikumu kā papildinājumu otrā lasījuma redakcijai un visu likumu kopumā!

Sēdes vadītājs. Debates par 3.priekšlikumu beidzam.

Komisijas vārdā - deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis. Komisijai nav ko piebilst. Lūdzu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. - deputāta Gunāra Freimaņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 4, atturas - 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Tiesnesis. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 5. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 19, atturas - 25. Likums nav pieņemts.

Lūdzu noteiksim priekšlikumu iesniegšanas termiņu! 14.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Par Konvenciju par savstarpēju izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K.3 pantu Līgumā par Eiropas Savienību”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Informēju jūs, ka otrajam, galīgajam, lasījumam ir saņemti vairāki priekšlikumi. Izskatīsim tos pēc kārtas.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums, kuru Ārlietu komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Krasts. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums par 3.panta redakciju. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums -3.panta redakcijas precizējums. Arī tas ir guvis atbalstu Ārlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts un iestrādāts Ārlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. 5. - pašas Ārlietu komisijas priekšlikums. Arī tas, protams, ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. Juridiskā biroja iesniegtais priekšlikums nr.6. Tas arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 7. - Ārlietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī pret to nav iebildumu.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par Konvenciju par vienkāršotu savstarpējās izdošanas procedūru Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

1. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3.priekšlikums - tāpat.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 4.priekšlikums - tāpat.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 5. - arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 6. - arī.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 7. - arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 7. un 8.priekšlikumu.

G.Krasts. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir iestrādāts Ārlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 12. - arī tas guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādāsim ar diviem dokumentiem: ar dokumentu nr.4837 un komisijas sagatavoto dokumentu nr.4948. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi deputātu grupas iesniegtos grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, bet ir sagatavojusi alternatīvus priekšlikumus, par kuriem mēs acīmredzot runāsim un lūgsim atbalstīt alternatīvos priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Runāt vēlas deputāts Pēteris Salkazanovs. Atklājam debates.

P.Salkazanovs (Sociāldemokrātu savienības frakcija).

Augsti godātais prezidij! Cienījamie deputāti! Tajā laikā, kad Budžeta un finansu (nodokļu) komisija skatīja šo jautājumu, arī es biju šajā komisijā. Nenoliedzami, jēdziens “apkure” neatbilst tam, kas ir lietots Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas alternatīvajā variantā - “siltumenerģija”, jo šis jēdziens ietver arī to, kas bija kļūdaini līdz šim ietverts likumā - normu par silto ūdeni. Un tagad vārds “siltumenerģija” paredz daudz pareizāku risinājumu. Katrā ziņā tas ir piedāvāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas alternatīvajā variantā, taču šis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas alternatīvais variants neatrisina problēmu līdz galam - vismaz ne attiecībā uz 6.1 panta spēkā stāšanās laiku - 2006.gada 1.janvāri. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija piedāvā 2004.gada 31.decembri.

Otrkārt, siltumenerģijas piegāde nav vienīgais pakalpojumu veids, kuram mainās pievienotās vērtības nodoklis. Šis pievienotās vērtības nodoklis, kaut arī samazināts, no 1.janvāra stāsies spēkā arī attiecībā uz citiem maksājumiem - par kanalizāciju, sadzīves atkritumiem, medicīnas pakalpojumiem, veterinārajiem pakalpojumiem, medikamentiem, veterinārajām zālēm, bērnu pārtiku un tā tālāk. Šā pievienotās vērtības nodokļa pacelšana katrā ziņā radīs būtiskas problēmas, un tāpēc Budžeta un finansu (nodokļu) komisija un arī finansu ministrs neatbalstīja šā termiņa pārbīdīšanu uz vēlāku laikposmu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija tam piekrita tikai jautājumā par siltumenerģiju, un, ja šis likums stāsies spēkā tādā redakcijā, kādā tas ir pašlaik, tad šis pakalpojums tiks aplikts ar 18% lielu nodokli, tātad tiks pacelts no nulles uz 18 procentiem.

Domāju, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā un Saeimā pirmajā lasījumā varēja palikt tie grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kurus iesniedza Sociāldemokrātu savienība, nenoliedzami papildinot tos ar grozījumiem, kuri ir jāizdara šajā likumā attiecībā uz apkuri, uz tūrisma pakalpojumiem, uz grāmatām un uz tipogrāfiskajiem pakalpojumiem.

Kopumā tas risinājums, ko piedāvā Budžeta un finansu (nodokļu) komisija kā alternatīvu, neatrisina problēmu līdz galam, jo te ir ietverts tikai daļējs problēmas risinājums, un kopumā jāteic, ka problēmas risinājumam būtu jāatspoguļojas arī sarunās ar Eiropas Savienību starp Latvijas valdību un Eiropas Savienību par pārejas noteikumiem, un attiecībā uz pievienotās vērtības nodoklim tiem būtu jābūt tādiem, kādi ir iestrādāti Igaunijā sarunu procesā ar Eiropas Savienību.

Mēs bieži vien runājam par to, ka valdībai ir grūti atgriezties pie tām lietām, par kurām jau ir panākta vienošanās, bet, nenoliedzami, ja tas ir valsts interesēs, tad tas ir jādara, nevis vienkārši jāaizbildinās ar to, ka sarunu procedūrā ar Eiropas Savienību nodokļu likumdošanā ir panākta vienošanās un ka tā nav grozāma.

Mēs domājam, ka tā tomēr ir grozāma un ka to drīkst darīt, ja tas ir valsts interesēs. Un šoreiz ir runa par komunālajiem maksājumiem, veselības aprūpi, veterinārajiem pakalpojumiem, kas jau šodien maksā diezgan dārgi. Arī valsts budžetam medicīnas pakalpojumi maksā diezgan dārgi, un, ja tos apliek ar pievienotās vērtības nodokli, tad, nenoliedzami, šo pakalpojumu cenas ceļas un budžetā ir jāmeklē jau tā trūkstošā nauda medicīnas pakalpojumiem.

Lūdzu atbalstīt nevis alternatīvo, bet deputātu grupas iesniegto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Arnis Kalniņš.

A.Kalniņš (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Protams, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas ierosinājums ir labāks par to, ko pagājušajā gadā ierosināja finansu ministrs un ko Saeima apstiprināja, un tad siltumenerģijai būtu jāmaksā 18% liels pievienotās vērtības nodoklis.

Šinī gadījumā pēc komisijas priekšlikuma šis nulles procents būtu līdz 2004.gada 31.decembrim, taču paliek vēl jautājums: kas notiks pēc tam? Pēc tam acīmredzot stāsies spēkā PVN nodoklis siltumenerģijai, un Eiropas Savienības direktīvas paredz, ka standartlikme šinī gadījumā ir 15 procenti. Tātad 2005.gada 1.janvārī PVN likme tiktu paaugstināta no nulles uz 15 procentiem. Taču tajā pašā laikā jums visiem labi zināmā Eiropas Savienības direktīva paredz arī to, ka var būt viena vai pat divas samazinātas PVN likmes, bet ne mazākas par 5 procentiem.

Tātad es domāju, ka kļūda ir arī tā, ka esošā valdība neņem vērā arī otru pusi šim priekšlikumam - prasīt pārejas periodu, ka tad, kad mēs būsim iestājušies Eiropas Savienībā, lai mums piemēro šo zemāko likmi - 5 procentus.

Un es arī domāju, ka vajadzētu iet kopsolī un veidot vienotu politiku ar mūsu kaimiņiem, jo Igaunija šo pārejas periodu, šos 5% līdz 2007.gada 31.jūnijam, jau ir panākusi. Tad kāpēc mēs šo iespēju neizmantojam? Kāpēc mūsu cilvēkiem pēc 2005.gada 1.janvāra, kad būsim, cerams, Eiropas Savienības dalībvalsts, par siltumenerģiju būs jāmaksā vairāk nekā Igaunijas iedzīvotājiem?

Tāpēc es gribētu piebilst un minēt vēl vienu piemēru no vēstures, kad mēs liktenīgi un, manuprāt, nepareizi nobalsojām, neprasīdami pārejas periodu attiecībā uz lauksaimniecības zemes iegādes ierobežošanu ārvalstniekiem. Un tā ir kļūda, ka mēs neesam vienoti šajā politikā, ejot uz Eiropas Savienību, jo tādi pārejas periodi ir noteikti gan Polijai, gan Čehijai, gan Lietuvai... Es nezinu, par ko mēs domājam un kā interesēs strādājam.

Tāpēc es domāju, ka ir jāpieņem radikālākais priekšlikums, kā to ir darījuši kolēģi Igaunijā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Kārli, tev vienmēr ir svēta patiesība! Tu jau tomēr esi ticīgais!

Cienījamie kolēģi! Vai nav saprotams, ka nodokļu un dažādu nodevu slogs Latvijas Republikas iedzīvotājiem, mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ir ļoti liels? Valdība četru gadu laikā nevēlējās izprast iedzīvotāju zemo maksātspēju. Nodokļi un citi visdažādākie maksājumi visu laiku tika palielināti, un patiesībā budžeta papildināšana vienmēr tika uzlikta uz iedzīvotāju pleciem. Valdība nerisināja problēmu, kur ņemt naudas papildlīdzekļus, lai pildītu mūsu valsts kasi. “Pelēkā” ekonomika kā zēla, tā zeļ arī tālāk.

Un tagad - par siltumenerģiju. Protams, mūsu iedzīvotāji jau tā knapi spēj samaksāt maksājumu par siltumenerģiju, un, ja mēs vēl uzliksim 18% lielu nodokļa likmi, tad, protams, tas slogs palielināsies, bet vai iedzīvotāju ienākumi ir palielinājušies? Nē, tie nav palielinājušies! Tikai deklaratīvi! Valdība sāk kaut ko stāstīt, ka iedzīvotāji saņemot lielākus maksājumus. Neko viņi vairāk nesaņem, jo ir palielinājušās pārtikas produktu cenas, ir palielinājušās medikamentu cenas, ir palielinājušās cenas arī apaviem un apģērbiem... Tātad cilvēki tiks nostādīti ļoti smagā situācijā, bet diemžēl neviens nevēlas to izprast.

Ļoti interesants zīmējums pirms vēlēšanām bija uz tilta, kur ar bultu bija parādīts, ka nodokļu ieņēmumi slīd uz leju. Tas nozīmē, ka nodokļi ir piespieduši cilvēkus, to skaitā arī mazos un vidējos uzņēmējus, tik ļoti pie zemes, ka viņi vairs nespēj eksistēt un tāpēc ir spiesti visdažādākajā veidā pat izvairīties no nodokļu maksāšanas. Tas ir noticis ļoti nepareizas valsts politikas dēļ, kas ir novedusi pie tā, pie kā mēs esam nonākuši. Tātad iedzīvotāji, ja viņi nodarbojas ar kādu biznesu, visdažādākajā veidā mēģina šos nodokļus vai nu samazināt, vai no tiem izvairīties. Tā nav pareiza valdības politika!

Bet tagad par 18% lielo nodokļa likmi, kas attiecas uz siltumenerģiju, uz zālēm, uz medicīnas pakalpojumiem un uz mācību grāmatām. Es nemaz nerunāju par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir pārvērtusi mācību grāmatu izdošanu par ļoti ienesīgu biznesu dažām personām, jo mācību grāmatas ir ļoti dārgas. Mācību grāmatu, kas maksātu mazāk par 3 latiem, jūs nemaz nenopirksiet! Un vēl ir tādas speciālas burtnīcas, kuras it kā ir vajadzīgas skolēniem. Tās jau arī maksā vismaz pusotru vai gandrīz divus latus. Un izdevējiem tās ir ļoti izdevīgi drukāt, jo tām nav sarežģīta satura un arī visa tipogrāfiskā darbība ir ļoti lēta, tāpēc uzņēmēji gūst ļoti lielu peļņu. Diemžēl ministrija to visu veicina. Un, ja tagad to visu vēl apliks ar 18%, tad, protams, iedzīvotāji nevarēs iegādāties mācību grāmatas. Satiekoties ar pasniedzējiem, ar vecākiem, pirmās pretenzijas bija tādas, ka lauku ļaudis nevar nopirkt grāmatas tikai tāpēc, ka tās ir ļoti, ļoti dārgas. Es nemaz nerunāju par citiem rādītājiem.

Cienījamie kolēģi! Vēl, protams, te ir iestrādāts tā, ka šie 18% attieksies tikai pēc 2004.gada 31.decembra. Bet vai tad vēlāk Latvijas iedzīvotāji un Latvija nedomā eksistēt? Kāpēc ir minēts šis 2004.gada 31.decembris? Vai tad iedzīvotāji pēc šā datuma būs kļuvuši bagātāki? Diemžēl ne! Ar katru gadu iedzīvotāju ienākumi samazinās, jo sadārdzinās visi pakalpojumi un visi pārējie izdevumi, kuri ir jāsedz cilvēkiem no tās aldziņas un tās peļņas, ko viņi iegūst, izpildot to vai citu darbu. Diemžēl šie ienākumi ir mazi. Deklaratīvi, protams, var teikt, ka cilvēkiem algas ir pacēlušās ļoti augstu un ka vidējā alga jau ir gandrīz vai 200 latu, bet, ja satiekamies ar iedzīvotājiem, tad redzam, ka nav vis tā.

Turklāt mēs aizmirstam arī to, ka mums ir ļoti augsts bezdarba līmenis, it sevišķi laukos, kur tas sasniedz 60%, bet pilsētās ir 20-30 procentu augsts. Es gan domāju, ka, skaitot arī slēpto bezdarbu, tas ir vēl augstāks, un tātad iedzīvotāju maksātspēja ir ļoti zema. Lai iedzīvotāji spētu samaksāt visu šo summu, kas attiecas uz siltumenerģiju, 18% palielinājums nav iekļaujams likumā.

Un otrs - attiecībā uz zālēm, uz medicīnas pakalpojumiem un uz mācību grāmatām. Protams, arī tur šie 18% nav pieļaujami. Tas arī nedos pārāk lielu ieņēmumu valsts budžetā un neizraisīs arī nekādu būtisku robu mūsu valsts budžetā, jo, lai budžetu papildinātu, ir jānodarbojas ar pavisam citiem jautājumiem. Diemžēl Finansu ministrija visu vienmēr vēlas novelt uz iedzīvotāju pleciem, bet nenodarbojas ar to, ar ko tai būtu jānodarbojas. Valsts ieņēmumu dienesta darbība ir ļoti neapmierinoša, un es šo atzinumu neatkārtošu, jo jūs un iedzīvotāji to ļoti labi zināt, kas notiek gan te, gan arī citās Finansu ministrijas struktūrās ar visdažādākajiem valsts pasūtījumiem un visdažādākajām garantijām. Es nemaz nerunāju par starptautisko tiesu darbībām. Mums vajag ekonomēt naudas līdzekļus, un tad budžets būs sakārtots.

Tāpēc es aicinu atbalstīt to priekšlikumu, kuru iesniegusi deputātu grupa.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Vents Balodis.

 

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Man laikam ir jāpaskaidro, kāds bija tas iemesls, kāpēc mēs šo deputātu grupas priekšlikumu nevarējām atbalstīt. Ar 2003.gada janvāri stājas spēkā diferencētā 93% likme, un tā ir paredzēta arī mācību grāmatām, zinātniskajai, bērnu un oriģinālliteratūrai. Diemžēl deputāti, veicot savus piedāvājumus un grozot likumprojekta pārejas noteikumus, bija kļūdījušies, un, skatoties pēc viņu jaunās redakcijas, iznāk tā, ka mācību grāmatas, zinātnisko, bērnu un oriģinālliteratūru, kā arī masu informācijas līdzekļu un viesnīcu pakalpojumus līdz 2006.gadam apliks ar pievienotās vērtības 18% likmi. Mēs komisijā tiešām to nevarējām atbalstīt, tāpēc es ieteiktu Baldzēna kungam citreiz padomāt, ar kuru galu iesniedzēji domā.

Sēdes vadītājs. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (Sociāldemokrātu savienības frakcija).

Katrā ziņā man ir skaidrs, ar kuru galu Vents Balodis domā. Tā ka paldies Ventam!

Es šeit gribētu parunāt par to, ko tad Vents Balodis mums piedāvā. Viņš piedāvā nevis otrajā lasījumā precizēt, kā viņš saka, tās normas, kur valdība jau zināmā mērā ir piekāpusies opozīcijas spiedienam šeit parlamentā, bet gan saglabāt esošo likmi tikai apkurei un 18% vietā pašreiz divus gadus nepiemērot šo nodokli. Un tas tad arī ir viss!

Un tāpēc es ļoti brīnos, kā Vents Balodis, būdams nopietns politiķis, nepamana šo būtisko atšķirību - to, ka mūsu priekšlikumā ir runa ne tikai par apkuri, bet arī par ūdens piegādi centralizētai ūdens apgādes sistēmai, un tas, piemēram, varētu skart arī Rīgu. Vents Balodis droši vien varētu pamanīt arī kanalizācijas pakalpojumus, sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un apglabāšanas pakalpojumus, medicīnas pakalpojumus, medikamentu un medicīnas preču piegādes. Un arī visi tie cilvēki, kuri ir saistīti ar zāļu tirdzniecību, atzīst, ka zāles kļūs dārgākas. Taču Vents Balodis diemžēl, ar pareizo galu domājot, to nav pamanījis. Tā ka te rodas diezgan bēdīga šī situācija. Tas attiecas arī uz veterinārmedicīnas pakalpojumiem, veterināro medikamentu un veterinārmedicīnas preču piegādēm.

Diemžēl šoreiz valdība un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav gājusi pretim Sociāldemokrātu savienības priekšlikumam... Jā, tas attiecas arī uz zīdaiņiem paredzēto speciālo produktu piegādēm. Paldies par traucējumiem, bet šinī gadījumā mēs turpināsim.

Es gribētu uzsvērt arī vēl to, ka šeit ir ļoti daudz problemātisku lietu, bet mums ir jāņem vērā mūsu tautas maksātspēja, un, kā es saprotu, daudzas partijas to nav pamanījušas, jo tās ir gatavas piekāpties vienā atsevišķā punktā, tas ir, šajā apkures lietā. Paldies arī par minimālu veselā saprāta paraugu!

Tomēr es gribētu uzsvērt to, ka Latvija vēl aizvien nav Eiropas Savienības dalībvalsts un ka mums tās likumdošana vēl nav obligāta. Par to vēl lems tauta referendumā, un tāpēc mums nevajadzētu steigties priekšā notikumiem un viennozīmīgi paust tautas gribu. Mēs šinī gadījumā pakļausimies tautas lēmumam, un tāpēc mums līdz tam brīdim nav obligāti jāievēro šīs pievienotās vērtības nodokļa likmes.

Mēs arī atgādināsim kolēģiem no valdības, kas, neapšaubāmi, pareizi domā - kā viņi paši ir pārliecināti - , Igaunija vismaz apkures jautājumā izcīnīja pārejas periodu līdz 2007.gada 30.jūnijam, bet tajā pašā laikā diemžēl mums ir jāatzīst, precīzi citējot Finansu ministrijas augstākās amatpersonas, kuras pasaka skaidri un gaiši, ka Finansu ministrija Eiropas Savienības un Latvijas sarunu laikā šo apkures jautājumu neidentificēja kā problēmu. Vispār mūsu iedzīvotājiem nebija problēmu uzreiz no nākamā gada 1.janvāra maksāt 18% likmi. Tā ir vēl viena lieta, attiecībā uz kuru man ir jāatbild, ka, neapšaubāmi, Ventam ir uzdots pareizs jautājums: ar kuru galu domā valdības partijas un ar kuru - Baldzēna kungs? Pareizi!

Tomēr, redziet, Igaunijā rīkojas vēl nepareizāk par Baldzēna kungu, jo tur vairāk domā par tautu.

Nākamais, kas mums būtu šeit jāapsver. Mēs, neapšaubāmi, aicinām atbalstīt Sociāldemokrātu savienības priekšlikumu, tās atsevišķās nepilnības, kuras tik tiešām ir saglabājušās par godu Ventam Balodim, taču tās mēs varam otrajā lasījumā izlabot. Ir tikai viena problēma - tas viss ir jāizdara ar politisko gribu! Redziet, arī Māris Vītols grib uzsākt debates, taču tas ir aizliegts. Viņš kā likumpaklausīgs pilsonis to pašreiz mēģina jau darīt, bet es gribētu uzsvērt vienu: Māri Vītol, šis jautājums ir ļoti nopietns, un tas skar mūsu vēlētāju intereses! Un ir pilnīgi vienalga, kādas partijas ir šajā Saeimā, taču ar šīm interesēm ir jārēķinās. Piemēram, Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociācija ir norādījusi, ka nākamajā gadā šie jaunie tarifi, kuriem Finansu ministrija piekrita bez ierunām, papildus prasīs 10 miljonu latu no mūsu cilvēku kabatām. Tāda ir tā patiesība, par kuru Māris Vītols nupat iestājās!

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis. Jā, godātie kolēģi! Man tomēr jāsaka, ka debatēs priekšlikuma iesniedzēji mūs ir maldinājuši, jo viņu iesniegtais priekšlikums atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa paredzēja tikai apkurei, bet, tā kā reālajā dzīvē komunālajās saimniecībās mēs nevaram nošķirt un atsevišķi uzskaitīt silto ūdeni un apkuri, jo tas tomēr ir kopīgs cikls, tad Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sagatavotie priekšlikumi paredz, ka visu siltumenerģiju, tas ir, gan apkuri, gan silto ūdeni, mēs līdz 2004.gada 31.decembrim ar pievienotās vērtības nodokli neapliekam. Tāpēc es lūdzu neatbalstīt deputātu grupas iesniegto priekšlikumu, bet atbalstīt Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas iesniegto grozījumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Vispirms balsosim par deputātu grupas iesniegtā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 25, atturas - 29. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir noraidīts.

Tagad mums jālemj par alternatīvā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Vai kāds vēlas runāt pret steidzamību? Nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

V.Balodis. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Ja kolēģiem nebūtu iebildumu, man būtu priekšlikums likumprojektu pieņemt arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ. Lūdzu zvanu! Balsosim par alternatīvā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret - 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

V.Balodis. Paldies par PVN!

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns.

 

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Darbam ir nepieciešams dokuments nr.4922 - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām””. Pēc savas būtības tie ir formāli jeb tehniski grozījumi, ar kuriem tiek spēkā esošais likums “Par akciju sabiedrībām” saskaņots ar nule kā Saeimas pieņemto likumu “Par valsts un kapitāla daļu uzraudzību valsts un pašvaldību uzņēmumos”.

Tā ka es aicinu atbalstīt šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns. Lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Priekšsēdētāja kungs! Ja dāmas un kungi neiebilst, es aicinātu Augsto namu atbalstīt šo likumprojektu arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.4978.

Tabulā ir sakārtoti priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums noteikt to personu grupu, uz kuru attiektos šis likums. Tas ir ņemts vērā un iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.3, kas paredz, ka sākumdeklarēšana ir vienreizējs un obligāts pienākums ikvienam Latvijas pilsonim un nepilsonim, kā arī personai, kurai ir izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja, ja šā likuma spēkā stāšanās brīdī viņa deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā un ja viņa īpašumā vai arī kopīpašumā ar citu personu ir kāda no minētajām lietām.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 1., 2. un 3.priekšlikumu.

V.Balodis. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums par 2.panta redakciju. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi arī 5. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 6. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisijā esam atbalstījuši 7. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Paldies.

8. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas nosaka, ka sākumdeklarēšanas pienākums ir arī personām, kuras viena gada laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās ieradušās Latvijā uz pastāvīgu dzīvi un kuru īpašumā uz ierašanās brīdi ir kāda no minētajām lietām. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 9. un 10. - Juridiskā biroja priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. Mēs komisijā neesam atbalstījuši priekšlikumus, kas ir saistīti ar mākslas darbiem.

Mēs neesam atbalstījuši 11. - Juridiskā biroja priekšlikumu. Neesam atbalstījuši arī 12. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Komisija lūdz vispār izslēgt šo panta daļu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 11., 12. un 13.priekšlikumu.

V.Balodis. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi 14., 15., 16. un 17. - Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu pret komisijas viedokli.

V.Balodis. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ierosina izslēgt arī panta ceturto daļu un piekto daļu, tas ir 18. un 19.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums, un arī 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tie ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

V.Balodis. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir ņemts vērā un izteikts kā 23. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas paredz, ka esošās un bijušās valsts amatpersonas un viņu radinieki, kuri iesnieguši valsts amatpersonas deklarāciju saskaņā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, sākumdeklarāciju iesniedz tikai tādā gadījumā, ja to īpašumā ir šā panta pirmās daļas 5., 6., 7. un 8.punktā minētās lietas, kuras netika norādītas valsts amatpersonas deklarācijā. Ja valsts amatpersonas un viņas radinieku īpašumā nav bijušas šā panta pirmās daļas 6., 7. un 8.punktā minētās lietas, tad deklarācija, ko šī persona iesniegusi saskaņā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, ir uzskatāma par sākumdeklarāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 24. un 25. - Juridiskā biroja priekšlikumi. Tie ir iestrādāti 26. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi arī 27. - komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir iestrādāts 29. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā un nosaka: “Par šā panta otrajā daļā minētajiem ienākumiem Valsts ieņēmumu dienests Ministru kabineta noteiktajā kārtībā aprēķina personas apliekamo ienākumu.”

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 31. un 32. - Juridiskā biroja priekšlikumi. Tie ir iestrādāti 33. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā...

Sēdes vadītājs. Vispirms ir jāizskata 30.priekšlikums.

V.Balodis. Es atvainojos! Jā.

30. - deputāta Arņa Kalniņa priekšlikums - nav guvis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. Ir atbalstīts 33. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas nosaka: “Šā likuma 2.panta pirmajā daļā minētās personas sākumdeklarāciju iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc deklarētās dzīvesvietas līdz 2003.gada 1.jūlijam. Persona, kas šajā laika posmā neatrodas Latvijā vai uz kuru attiecas šā likuma 2.panta otrā daļa, deklarāciju iesniedz triju mēnešu laikā kopš attiecīgā persona ieradusies Latvijā.”

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 31., 32. un 33.priekšlikumu.

V.Balodis. Esam atbalstījuši Juridiskā biroja priekšlikumu...

Sēdes vadītājs. 34.priekšlikums tiek atbalstīts. Tālāk!

V.Balodis. 35. - deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Ierosina papildināt likumprojekta 5.panta otro daļu ar jaunu - 6.apakšpunktu: “ienākumu iegūšanas avots.”

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

V.Balodis. Ir atbalstīts 36. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Nav atbalstīts 37. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. Mēs esam atbalstījuši 38., 39. un 40.priekšlikumu, tas ir, 38. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas, 39. - Juridiskā biroja un 40. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Pieņemts.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 41. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi 42. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 43. - Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to ņēmusi vērā un iestrādājusi savā - priekšlikumā nr.44.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 45. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Mēs esam to ņēmuši vērā un esam noteikuši 46. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā -, ka likums stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie deputāti, mēs esam izskatījuši visus jūsu iesniegtos priekšlikumus. Lūgums būtu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Balodis. Godātie deputāti! Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz 25.oktobrim.

Sēdes vadītājs. 25.oktobris. Paldies.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu ierosinājumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Juridiskās komisijas sastāvā” un lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskās komisijas sastāvā”. Ierosinu iekļaut šos lēmuma projektus un tos izskatīt tūlīt. Iebildumu nav.

Lūdzu zvanu! Balsosim “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Juridiskās komisijas sastāvā”. Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskās komisijas sastāvā”.

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 61, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā šā gada 25.septembra sēdē apsprieda likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Komisija to atbalstīja. Lūdzam arī jūsu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 12, atturas - 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi Civillikumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Skatīsim likumprojektu “Grozījumi Civillikumā” (reģistra numurs 1300), kurā ir iekļauti likumprojekti nr.950, nr.1010, nr.566 un nr.1319.

1. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Tagad būtu jāpievēršas 5.lapai, kura izdalīta kā dokuments nr.4986-a. Tur ir Juridiskās komisijas 2.a priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2.b - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 5. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Tas ir atbalstīts daļēji un ietverts 7. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. - Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa, Goldes un citu deputātu priekšlikums. Tas ir atbalstīts daļēji, iekļaujot to 10. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Jakovs Pliners runās par 162.pantu. Lūdzu!

J.Pliners (politisko organizācijas apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Godājamais prezidij! Cienījamie deputāti! Bērna adopcija ir civiltiesisks akts, ar kuru kāda persona cita bērnu pieņem par savu. Adopcija sākas ar to brīdi, kad adoptētājs bērnu ir pieņēmis savā ģimenē ar dēla vai meitas tiesībām, lai viņu audzinātu kā savu miesīgu bērnu. Bērnunama bērnu adoptētāja ģimenē nodod tikai pēc tiesas sprieduma, un ar šo brīdi viņam ir adoptēta bērna statuss, tātad viņš ir tiesiski aizsargāts. Bez tiesiska akta, tas ir, bez tiesas sprieduma, bērnunama bērnu adoptētāja ģimenē nodot nevar, jo tādam bērnam ar likumu nav noteikts juridiskais statuss, kas to aizsargātu, tāpēc bērnunama vadītājs nevar uzņemties par viņu atbildību.

Bērns nevar atrasties adoptētāja ģimenē ar ciemiņa statusu, jo tad bērnam nav zināmas viņa nākotnes perspektīvas. Gadījumā, ja adoptētāji no bērna atsakās, tad bērnam tiek nodarīta dziļa psiholoģiska trauma, un līdz ar to samazinās viņa iespējas tikt adoptētam, jo ir palielinājies viņa vecums.

Pieņemot Juridiskās komisijas iesniegtos likuma 162.panta grozījumus, bērnunamu bērnu adopcija nevar notikt vispār, jo adopciju, raugoties pēc komisijas piedāvātā projekta, ar tiesas spriedumu var apstiprināt tikai tad, ja adoptējamais atradies adoptētāja aprūpē ne mazāk kā sešus mēnešus, lai gan adoptētāja aprūpē bērns nevar nonākt bez tiesas sprieduma.

Šāda likuma izsludināšanas gadījumā bērnunamu bērnu adopcija tiek izbeigta, jo Latvijā nav tādu bērnunama bērnu, kuri pirms adopcijas būtu atradušies adoptētāja aprūpē ne mazāk kā sešus mēnešus.

Bērnu adoptē, tas ir, pieņem ģimenē, jo viņu mīl, un šādu attiecību rašanās laiku nevar noteikt ar likumu. Es uzskatu, ka komisija nav ņēmusi vērā apstākli, ka personiskās attiecības likums neregulē.

Nav arī saprotams, vai zīdaiņa vecumā adoptētam bērnam ir nepieciešami seši mēneši, lai viņš pierastu pie saviem nākamajiem vecākiem. Pie tam priekšlikuma autors nav ņēmis vērā to, ka ģimenes tiesības regulē privātās attiecības, ka tās ir privātās tiesības, kurās tieša valsts regulējošā darbība ir ierobežota. Šā iemesla dēļ Eiropas Konvencijas par bērnu adopciju 7.pantā netiek dots terminēts laiks, kas nepieciešams, lai adopcijas nodibināšanas gadījumā dotu iespēju spriest par adopcijas attiecībām nākotnē, jo katrā ziņā tās ir individuālas, un līdz ar šo grozījumu pieņemšanu Civillikuma 162.pants nonāks pretrunā ar Konvencijas 17.pantu.

Manuprāt, nav ņemts vērā arī tas, ka, pieņemot šos grozījumus, tiek radītas pretrunas arī nacionālajā likumdošanā, jo Civillikuma 162.panta otrā daļa nonāks pretrunā ar Civillikuma 168.pantu, kurā noteikts, ka adopciju nedrīkst aprobežot ne ar kādiem nosacījumiem vai termiņiem.

Es vēršu jūsu uzmanību uz to, ka, iesniedzot minēto grozījumu projektu, manuprāt, Juridiskā komisija ir pilnīgi ignorējusi ANO Bērnu komitejas aicinājumu Latvijai - vienkāršot likumdošanu bērnu adopcijas jautājumos. Katrs nākamais Latvijas likumdošanas akts adopcijas jomā arvien vairāk apgrūtina bērnunamu bērnu adopciju, liedzot viņiem iespējas dzīvot labi nodrošinātās ģimenēs, bet atsevišķos gadījumos - pat iespēju izdzīvot vispār.

Netiek ņemts vērā arī tas, ka bērni, kuriem bērnunami ir jāatstāj pēc pilngadības sasniegšanas, nespēj integrēties sabiedrībā un apmēram puse no viņiem kļūst bezdarbnieki, puse nespēj izveidot normālu ģimeni, bet apmēram 20% izdara noziegumus vai nodarbojas ar prostitūciju.

Sēdes vadītājs. Laiks!

J.Pliners. Tātad, ja mēs nevaram izdomāt kaut ko gudrāku, tad es aicinu atstāt spēkā šā panta iepriekšējo redakciju.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Inese Birzniece.

I.Birzniece (frakcija “Latvijas ceļš”).

Diemžēl es nebiju klāt Juridiskās komisijas sēdē, kurā tika izskatīts šis jautājums, taču man ir liels pārsteigums par 9. un 10.priekšlikumu, jo tas nesaskan ar vairākām konvencijām, kurās runāts par adopciju uz ārzemēm. Vai jūs to domājāt tikai Latvijas mērogā? Ko darīs tie, kuri grib adoptēt uz ārzemēm? Vai arī viņiem būs trīs vai seši mēneši jādzīvo Latvijā? Es tiešām nesaprotu! Varbūt es kaut ko esmu palaidusi garām?

Sēdes vadītājs. Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Es gribētu ieviest nelielu skaidrību šinī jautājumā. Tas tika ilgi un dikti diskutēts, un te nav runa tikai par starptautisko adopciju, te ir domāta arī vietējā adopcija, un tāpēc Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā un arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā tika nolemts tas, ka tas varētu ilgt ne vairāk par gadu un ne mazāk par trim mēnešiem. Un tas viss ir saistīts arī ar vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri ir savstarpēji saistīti. Tā ka paskatīsimies arī šo starptautisko pieredzi!

Pašlaik daudzās valstīs ir pārtraukta, teiksim, starptautiskā adopcija, jo nav skaidrības, kā tad šis bērns jūtas un jutīsies kopā ar nākamajiem vecākiem. Un trīs mēneši ir tas laika posms, kamēr tiek kārtoti šie dokumenti, un tad adoptējamais bērns vismaz iepazīstas ar nākamajiem potenciālajiem vecākiem. Man ļoti negribētos, lai mēs izpostītu šo iespēju, jo bērns tomēr ir dzīva būtne, un viņam būs jādzīvo šinī ģimenē. Šis bērns nebrauc vis ekskursijā kaut kur, un tāpēc, teiksim, šie trīs mēneši ir minimālais laiks, bet, protams, pēc tam jau lemj bāriņtiesa, vai tie varētu būt trīs, četri, pieci vai seši mēneši… Tas jau ir cits jautājums.

Es nepiekrītu tam - un man arī Tieslietu ministrija piekrita -, ka tie ir seši mēneši. Tas varētu radīt sarežģījumus attiecībā uz tiem bērniem, kuri ir vecumā līdz sešiem mēnešiem, jo tad varbūt būtu sarežģīti šo adopcijas procesu veikt, bet, teiksim, trīs mēneši būtu tas optimālais, kam piekrita arī Tieslietu ministrija, kad mēs par to runājām Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā.

Un tāpēc Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijai tomēr būtu tāds priekšlikums, lai panta redakcijā būtu norādīts laiks - ne vairāk par gadu un ne mazāk par trim mēnešiem.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamie deputāti! Tik tiešām arī Juridiskajā komisijā šis likumprojekta punkts izraisīja vētrainas debates, bet visādā ziņā mēs saņēmām diezgan pamatotus paskaidrojumus no klātesošajiem speciālistiem. Taču tajā pašā laikā mēs konstatējām, ka Juridiskajai komisijai piedāvātie risinājumi vispār nenosaka termiņu, cik ilgi bērnam būtu jādzīvo šajā ģimenē, jo starp bērnu un adoptētāju nevar izveidoties patiesas vecāku un bērnu attiecības, ja bērns kādu laiku nav padzīvojis šajā ģimenē.

Jā, Birznieces kundze, adoptētāji brauks arī no ārzemēm, īrēs šeit dzīvokļus un momentā nevedīs šos bērnus prom. Bērni dzīvos šajos dzīvokļos, nāks pārbaudītāji un skatīsies, interesēsies par to, vai šīs attiecības ir izveidojušās vai nav. Neko nevar darīt! Tā tas notiek pasaulē un civilizētās valstīs…

Ir arī tādas daudzas valstis, kur vispār to nepieļauj… Teiksim, viņi fiziski un juridiski pieļauj šo adopciju uz ārvalstīm, bet faktiski tā nenotiek, jo notiek vietējā adopcija - visus bērnus adoptē uz vietas un nevienu bērnu neaizved projām.

Mūsu situācijā ir otrādi. Runa ir tikai par to, vai ir vajadzīgi trīs mēneši, seši mēneši vai gads.

Lūdzu! Būs trešais lasījums! Iesniedziet priekšlikumus un aizstājiet ciparus, bet Juridiskā komisija ir sagatavojusi diezgan precīzu šo juridisko risinājumu. Mēs, tā sacīt, nebūt neuzskatām, ka mūsu variants - 6 mēneši - ir pats labākais, taču mums tas likās diezgan pamatots, jo trīs mēneši mums likās par maz, bet gads - par daudz, tāpēc mēs piedāvājam 6 mēnešu termiņu.

Tā ka es aicinu šobrīd pieņemt Juridiskās komisijas 10.priekšlikumu, kurā ir integrēts arī Juridiskā biroja un deputātu Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa un Goldes priekšlikums, bet uz trešo lasījumu iesniedziet savus ieteikumus: viens - 3 mēnešus, viens - nulle, viens - pusotra gada, un tad mēs komisijā tos izskatīsim un vēlreiz visu izsvērsim.

Tomēr neko nevajag pārspīlēt! Šeit mūs baidīja ar to, ka bērns nevar nokļūt ģimenē pirms tiesas sprieduma. Nekā tamlīdzīga! Tieši otrādi! Labklājības ministrijai ir jāmaina šī instrukcija attiecībā uz bērnunama direktoru, lai viņš attiecīgos apstākļos šo bērnu tik tiešām var izsniegt uz 3, 4, 5 vai 6 mēnešu ilgu laiku, lai bērns varētu dzīvot šajā ģimenē. Jo mērķis jau ir skaidrs - lai šis bērns tiktu adoptēts, nevis atgriezts atpakaļ. Tur neko nevar darīt! Nevar izveidoties patiesas attiecības, ja bērns nedzīvo ģimenē, bet tajā pašā laikā bērnu nevar adoptēt, kamēr mēs neesam konstatējuši patiesas vecāku un bērnu attiecības.

Tāpēc es, raugoties no juridiskā viedokļa, šobrīd aicinu jūs atbalstīt 10. - Juridiskās komisijas priekšlikumu, bet pie termiņa atgriezties vēl trešajā lasījumā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Vai kāds uztur spēkā balsojumu par 8. un 9.priekšlikumu? Neuztur. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. - Juridiskās komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 55, pret - 15, atturas - 2. Priekšlikums ir atbalstīts.

Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. Paldies!

11. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas 12.priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. - Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa, Goldes un citu deputātu priekšlikums ir atbalstīts daļēji un ietverts Juridiskās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 16. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

L.Muciņš. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. - iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 23. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji un ietverts 24. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskās komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 25. - tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 37. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 40. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 43. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Tālāk ir tabula. Tabulā ir pielikums Civillikuma 102.pantam, un šī Juridiskās komisijas piedāvātā 115.punkta redakcija ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Arī 116.pielikuma punkta redakcija ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civillikumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies. Iebildumu nav.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Juridiskā komisija izskatīja ar Civillikumu saistītus grozījumus arī likumā par Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību.

1. - Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies.

Nākamo izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Civilprocesa likumā ir iestrādāta rinda likumprojektu un ir saņemti priekšlikumi. Juridiskā komisija izskatīja saņemtos priekšlikumus.

1. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 6.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 16. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji - iestrādāts Juridiskās komisijas iesniegtajā 17.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 18. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 21. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 22 - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 27. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 35. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 39 - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 40. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 47. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas iesniegtā 48.priekšlikuma redakcijā. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

L.Muciņš. 49. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 50. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 59. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 62. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 64. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 65. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 72. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 73. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 74. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav atbalstīts.

L.Muciņš. Jā, es atvainojos, tas nav atbalstīts!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 75. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 76. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 79. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 79.a - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 81. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 82. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

L.Muciņš. 84. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 85. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 89. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 91. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 92. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 93. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 95. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 96. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 97. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 98. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskās komisijas viedoklim par 98. un 99.priekšlikumu.

L.Muciņš. Paldies.

100. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 101. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 102. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 105. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 106. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 107. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 108. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 109. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 110. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 111. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 112. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 113. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 114. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 115. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 116. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 117. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 119. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 120. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 121. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 122. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 123. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 124. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 125. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 126. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 127. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 128. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 129. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 130. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 131. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 132. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 133. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 134. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 135. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 136. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 137. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 138. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 139. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 140. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 141. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 142. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 143. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 144. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 145. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 146. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 147. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 148. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 149. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 150. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 151. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 152. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 153. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 154. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 155. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 156. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 157. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 158. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 159. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 160. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 161. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 162. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 163. - Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts daļēji un ietverts 164. - Juridiskās komisijas priekšlikumā precizētā redakcijā, kas ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 165. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 166. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 167. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 168. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 169. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 170. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 171. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 172. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 173. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 174. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 175. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 176. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 177. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 178. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 179. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 180. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 181. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 182. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 183. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 184. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 185. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 186. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 187. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 188. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civilprocesa likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”” ir dokuments nr.4989. (Likumprojekta reģistrācijas numurs 968.) Neviens priekšlikums nav saņemts.

Aicinu likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskajai komisijai ir iesniegti vairāki priekšlikumi par šo likumprojektu.

1. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 16. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 26. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 35. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies!

Nākamais likumprojekts - “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija ierosina likumprojektā “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” (reģistrācijas numurs 1253), kurš pieņemts pirmajā lasījumā, iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” (reģistrācijas numurs 875), kurš arī ir pieņemts pirmajā lasījumā, un izteikt to kā 1.priekšlikumu, ko Juridiskā komisija atbalstīja, tādā veidā abus likumprojektus apvienojot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - nav, atturas - 2. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamo izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Notariāta likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija izskatīja priekšlikumus, kas iesniegti par Notariāta likumu.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. -Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 16. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 24. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 33. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 36. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 41. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 44. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 46. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. - tieslietu ministres priekšlikums. Tas ir atbalstīts Juridiskās komisijas 52.priekšlikuma redakcijā, kas ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. - tieslietu ministres priekšlikums. Tas ir atbalstīts Juridiskās komisijas 54.priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 55. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. - tieslietu ministres priekšlikums. Tas ir atbalstīts Juridiskās komisijas 57.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 62. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 64. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 64.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. - tieslietu ministres priekšlikums. Tas ir atbalstīts Juridiskās komisijas 67.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 68. - tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 69. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 72. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 73. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 74. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 75. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 79. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 80. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji 81.priekšlikumā - Juridiskās komisijas sagatavotajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 82. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 84. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 85. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 87. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 89. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 91. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 92. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 93. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts...

Sēdes vadītājs. … daļēji.

Nav iebildumu.

L.Muciņš. Jā, daļēji atbalstīts 95. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 96. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji 97. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 98. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 99. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 100. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 101. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 102. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103.a - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 105. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 106. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas iesniegtā 107.priekšlikuma redakcijā, kas ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 108. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 109. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 110. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 111. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 112. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 113. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 114. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 115. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 116. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 117. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 119. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 120. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 121. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

L.Muciņš. 122. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 123. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 124. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 125. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 126. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 127. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 128. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 129. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 130. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 131. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 132. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 133. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 134. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 135. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 136. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 137. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 138. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 139. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 140. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 141. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 142. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 143. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 144. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 145. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 146. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 147. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 148. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 149. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 150. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 151. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 152. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 153. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 154. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 155. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 156. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 157. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 158. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 159. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 160. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 161. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 162. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 163. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 164. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

L.Muciņš. 165. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 166. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 167. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 168. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 169. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 170. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 171. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 172. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 173. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 174. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 175. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 176. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 177. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 178. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 179. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 180. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 181. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 182. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 183. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 184. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 185. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 186. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 187. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 188. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 189. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 190. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 191. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 192. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 193. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 194. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 195. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 196. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 197. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 198. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 199. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 200. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 201. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 202. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 203. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 204. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 205. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 206. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 207. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 208. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 209. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 210. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 211. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 212. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 213. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 214. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 215. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 216. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 217. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 218. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 219. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 220. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 221. - tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Notariāta likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Izskatīsim likumprojektu “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Par likumprojektu “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums” ir iesniegti vairāki priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Sprindžuka kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. - finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. - finansu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies!

Izskatīsim likumprojektu “Valsts sociālo pabalstu likums”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais prezidija priekšsēdētāj! Godājamie kolēģi!

Strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs ir 1276. Otrais lasījums.

1. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 2. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 3.panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 3. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Barča. 3.panta otrā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 4.panta nosaukums ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 4.panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Otrā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies. Nav iebildumu.

A.Barča. Trešā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Nav iebildumu.

A.Barča. 4. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Leiškalna priekšlikumu!

A.Barča. Nē, labāk jau atturēsimies... (No zāles dep. K.Leiškalns: “Nav kur steigties!”) Tas ir...

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu! Par - 32, pret - nav, atturas - 44. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

A.Barča. Godājamie kolēģi! Vēršu jūsu uzmanību uz to, ka Sociālo un darba lietu komisija ir visus priekšlikumus šajā likumprojektā ļoti nopietni izanalizējusi, tas attiecas arī uz turpmākajiem deputātu priekšlikumiem, un neviens priekšlikums komisijas vārdā nav populistiski atbalstīts.

Ceturtā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Piektā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Piektās daļas 1.apakšpunkts ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 5. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 6. - Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu! Nav balsojams.

A.Barča. 7. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 8. - nav balsojams. Arī tas ir Leiškalna.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 6.panta otrās daļas 2.apakšpunkts ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

A.Barča. 9. - Kārļa Leiškalna priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 10. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 11. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles dep. K.Leiškalns: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 2, atturas - 31. Priekšlikums guvis atbalstu.

A.Barča. Labi. 12. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 8.panta trešā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

A.Barča. 9.panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

A.Barča. Deputāta Leiškalna iesniegtais 13.priekšlikums komisijā nav atbalstīts. (No zāles dep. K.Lībane: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. - deputāta Leiškalna priekšlikumu!

A.Barča. Nevajag, nevajag...

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - nav, atturas - 40. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 14. - deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 10.panta otrā un trešā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies. Nav iebildumu.

A.Barča. 15. - deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 16. - deputātes Barčas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 11.panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 17. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 18. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu?

Atklājam debates. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Es tomēr aicinu atbalstīt deputāta Leiškalna priekšlikumu - izslēgt 11.panta ceturto daļu: “Atlīdzību piešķir audžuģimenei neatkarīgi no audžuģimenei nodoto bērnu skaita.” Man liekas, tas ir diezgan marasmatisks lēmums! Es domāju, ka tieši šīs reklāmu kampaņas gaisotnē mēs esam redzējuši ārkārtīgi daudzus uz bērnu tiesību aizsardzību, uz bērnu pabalstu palielināšanu, uz ģimenes attīstību un tamlīdzīgi vērstus klipus vai kā nu visu to kopā sauc. Un man pat ir bailes par to, kas notiks, ja šis parlaments manus priekšlikumus neatbalstīs... Ticiet man! Nāks jaunā valdība, nāks partija “Jaunais laiks”, nāks Pirmā partija jeb tā saucamā Mācītāju partija, un viņi tad pārskatīs šo likumu, ja tagad neatbalstīsiet manus priekšlikumus. Jo tā ir tā viņu piedāvātā ideoloģija, kuru atbalstīt es šodien aicinu aizejošo parlamentu. Es aicinu noteikti atbalstīt manus priekšlikumus, neskatoties uz frakciju disciplīnu. Vadieties pēc savas sirdsapziņas, savas pārliecības, savas izpratnes par valsts atbalstu bērnam! Es šobrīd nerunāju par bezdarbniekiem, par to likumu, ko mēs šodien pieņēmām. Es runāju tieši par šo starpposmu, kura reizēm trūkst, - par vecāku atbildību. Un, ja jau vecāku atbildības trūkst, tad es aicinu jūs atbalstīt to, ka valsts... Aicinu jūs atbalstīt valsti, uzņemties atbildību par trūkstošajiem vecākiem. Tas taču ir tik humāni! Un runāt par dažiem miljoniem nākamā gada budžetā, ja mēs jau šodien zinām, ka 400 miljoni nāks klāt ar vienu rāvienu, tikko atlaidīs trīs četrus neģēlīgus ierēdņus... Draugi, nē! (Zālē troksnis.) Atbalstīsim bērnus, cik mēs vien varam!

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs... Nevēlas debatēt. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - Aija Barča.

A.Barča. Godātie kolēģi! Man gribētos pēc šiem vētrainajiem aplausiem piebilst vēl vienu lietu. Acīmredzot deputāts Kārlis Leiškalns nedaudz citādi izprot to, kas šeit rakstīts. Manuprāt, kolēģis audžuģimeni nedaudz jauc ar ģimeņu bērnunamiem un ar tiem cilvēkbērniem, kuri nodoti adopcijai. Lūdzu nemaldināt cienītos mūsu klausītājus, nedz arī šā likuma pildītājus un pielietotājus, un izmantotājus! Es aicinu atbalstīt komisijas viedokli, jo deputāta kungs, tas ir, Kārlis Leiškalns, neskatoties uz aicinājumu ierasties komisijas sēdēs, kategoriski bija atteicies to darīt un mēs viņa gaišo tēlu nevienā komisijas sēdē neredzējām.

Sēdes vadītājs. Leiškalna kungs, debates par 18.priekšlikumu ir jau slēgtas!

Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. - deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 2, atturas - 52. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 19. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 20. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Ziedonis Mauliņš - Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs. Lūdzu!

Z.Mauliņš (Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs).

Cienījamais prezidij! Godātie deputāti! Es runāšu par 20. un 21.priekšlikumu.

Starp pirmā lasījuma tekstu un otrā lasījuma tekstu ir atšķirība tikai skaitļos. 12.panta pirmās daļas noslēgumā, kā jūs redzat, ir skaitlis “16”, bet tagad tiek piedāvāts skaitlis “18”. Man jāteic, ka šis skaitlis “16” ir harmonizēts ar likumu “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”. Ja mēs šeit ieliksim skaitli “18”, tad radīsies zināma disonanse šā likuma normu piemērošanā, jo, kā jūs zināt, bērnam no dzimšanas līdz 16 gadu vecumam invaliditāti nosaka ģimenes ārsti, bet vēlāk, no 16 gadu vecuma, invaliditāti nosaka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija. Tātad zināmā mērā izveidosies “vakuums”. Mēs varbūt varētu uz trešo lasījumu vēl precizēt šo sadaļu un varbūt varētu šeit neminēt skaitļus. Es domāju, ka Labklājības ministrija par to padomās un attiecīgu priekšlikumu iesniegs uz trešo lasījumu. Taču pašreiz, manuprāt, tas nebūtu būtiski - izdarīt šādas izmaiņas.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Aicinu atbalstīt gan savu priekšlikumu, gan arī deputātes Barčas priekšlikumu, kā to, paldies Dievam, ir izdarījusi atbildīgā komisija, kas konstatējusi, ka es nemākot lasīt.

Barčas kundze! Iepriekšējā gadījumā es precīzi izlasīju un sapratu, ka šeit ir runa par audžuģimenēm un pabalstiem. Un lielākam bērnu skaitam audžuģimenēs ir jādod lielāks valsts materiālais atbalsts. Tas ir viens jautājums.

Par neierašanos komisijas sēdēs. Barčas kundze, diemžēl jūsu komisijas sēdes sakrīt ar manas komisijas sēdēm! Man tās ir jāvada un tur jāatrod risinājumi, un es nevaru skraidīt šurpu, turpu! Es vienkārši cerēju, ka jūs, būdama sociāldemokrātiski noskaņota, gudra sieviete, sapratīsiet manas visnotaļ kreisās, bet uz bērnu atbalstu vērstās idejas.

Paldies jums.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs. (Zālē lielas ovācijas.)

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tik tiešām mani pārsteidz tas, ka ministrijas pārstāvis nekādi nevar saprast, ka cilvēks arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas vēl ir bērns, ka tas ir arī noteikts starptautiskos dokumentos! Kas tad izmainās, ja bērns ir invalīds arī pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas, līdz 18 gadu vecumam? Nekas nemainās. Leiškalna kunga priekšlikums, kā arī kolēģes Barčas priekšlikums ir absolūti pieņemams un ir jāatbalsta. Te nevar būt nekādas divdomības! Jo diemžēl bērniem invalīdiem ir ļoti smaga dzīve. Un tā tas ir gandrīz visās šādās ģimenēs, un izņēmums ir tikai ļoti mazs procents, varbūt tikai 0,1% šo ģimeņu. Tāpēc es aicinu, protams, atbalstīt šo priekšlikumu, un ministrija lai labāk padomā! Nav nemaz tik daudz to bērnu, un ministrijai ir tik daudz līdzekļu, lai varētu sniegt šādu atbalstu. Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu un neklausīties ministrijas negodīgajos izteicienos!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - Aija Barča.

A.Barča. Augsti godātie kolēģi! Kaut mēs tik tiešām šajā pēcvēlēšanu skurbulī saprastu, ko mēs runājam! Un es atkal varu dziļi brīnīties par Labklājības ministriju.

Cienītie kolēģi! 35 lati - tas ir sociālā nodrošinājuma pabalsts, kas bērnam invalīdam ir līdz 16 gadu vecumam. Mēs šo laiku pagarinām, lai šo ģimenes valsts pabalstu varētu šīs ģimenes saņemt, līdz bērns sasniedz 18 gadu vecumu. Tas nebija iespējams līdz šim. Un man ir pavisam nepatīkami klausīties - to es varu vēstīt komisijas vārdā - , kad Labklājības ministrijas pārstāvis šodien runā par likumu, kurš Latvijā pieņemts 1992.gadā un kurš diemžēl vēl līdz pat šim brīdim nav pārskatīts un nav labots, kaut gan jau 1998.gadā, laika posmā pa vidu, ir tapusi šī koncepcija - vienādas iespējas visiem.

Kolēģi, es aicinu atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli, kas ir ietverts 20. un 21.priekšlikumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 20. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikumu.

A.Barča. Tie abi ir vienādi - 20. un 21.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Balsot var tikai par vienu. Lūdzu, balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Godātie kolēģi! Mēs esam saņēmuši desmit deputātu ierosinājumu -pulksten 18.00 pārtraukt šodienas, 9.oktobra, sēdi un to turpināt rīt, 10.oktobrī, pulksten 9.00 un 10.oktobra sēdi sākt tūlīt pēc visu 9.oktobra sēdes darba kārtības jautājumu izskatīšanas. Iebildumu nav? (Starpsaucieni: “Nav! Nav!”)

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Imants Burvis, Leons Bojārs, Jānis Leja, Guntars Krasts, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Ņina Savčenko, Ingrīda Ūdre, Oskars Grīgs, Palmira Lāce un Juris Galerijs Vidiņš.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz 10.oktobrim pulksten 9.00.

(Pārtraukums)

 

Latvijas Republikas 7.Saeimas

rudens sesijas piektās sēdes turpinājums

2002.gada 10.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Turpināsim izskatīt 9.oktobra sēdes darba kārtību.

Likumprojekts “Valsts sociālo pabalstu likums”. Otrais lasījums. 22.priekšlikums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Labrīt, godājamo priekšsēdētāj un godājamie kolēģi!

22. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 23. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Panta trešā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies.

A.Barča. 24. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 25. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 26. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 27. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

A.Barča. 28. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 3.punktā izdarīts redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 29. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 30. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 31. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 32. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 33. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 34. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts. (Dep. K.Leiškalns: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 34. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - nav, atturas - 19. Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Nav kvoruma pašlaik.

Atkārtoti balsojam par 34. - deputāta Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - nav, atturas - 25. Priekšlikums atbalstīts.

A.Barča. 35. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts. (Dep. K.Leiškalns: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 35. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 19, pret - nav, atturas - 38. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 36. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 37. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 38. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (Dep. K.Leiškalns: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 38. - deputāta Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 7, pret - nav, atturas - 48. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 39. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. Redakcionāli precizēts 2.punkts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Tālāk!

A.Barča. 40. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 41. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. Panta piektajā daļā izdarīts redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

A.Barča. Redakcionāli precizēts arī 17.pants.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 42. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 43. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 44. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 45. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 46. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 47. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu… (Dep. K.Leiškalns: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par 47. - deputāta Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - nav, atturas - 25. Priekšlikums atbalstīts.

A.Barča. 48. - deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 49. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Valsts sociālo pabalstu likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - nav, atturas - 1. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

A.Barča. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies. Iebildumu nav.

A.Barča. Paldies.

Sēdes vadītājs. Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 27.septembra sēdē apsprieda Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” (reģistrācijas numurs 1345). Mēs neatbalstījām šo likumprojektu un izstrādājām alternatīvo likumprojektu (reģistrācijas numurs 1405).

Lūdzu Saeimu atbalstīt šādu lēmumu.

Sēdes vadītājs. Vispirms balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par - 4, pret - 3, atturas - 52. Nav atbalstīts pirmajā lasījumā.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Krimināllikumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Tas ir alternatīvais likumprojekts. Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - nav, atturas - 2. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Izglītības inovācijas fonda likums”. Otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Jānis Esta.

J.Esta (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Dokumenta numurs 4998. Izskatīsim priekšlikumus!

1. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, daļēji atbalstīts, un iekļauts 2. - atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 3. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

J.Esta. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 6. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Esta. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 9. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 12. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 14. - priekšlikums, ko Ministru prezidenta Andra Bērziņa vietā ir iesniegusi kultūras ministre Karina Pētersone. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Esta. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 17. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 21. - deputāta Jāņa Estas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Esta. 22. - deputāta Jāņa Estas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Esta. 23. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 24. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 29. - priekšlikums, ko Ministru prezidenta vietā ir iesniegusi kultūras ministre Karina Pētersone. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 30.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Izglītības inovācijas fonda likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - nav, atturas - 15. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

J.Esta. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem”. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi!

Es jau vakar teicu, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vairākkārt ļoti rūpīgi izskatīja Latvijas Universitātes Satversmes grozījumus. Kopā ar Juridisko biroju mēs ierosinājām mainīt atsevišķas normas, un to arī pati augstskolas vadība, augstskolas Senāts, izdarīja. Pēc tam likumprojekts vēlreiz tika izskatīts ministrijā, un ministrija akceptēja šos Latvijas Universitātes izdarītos grozījumus. Un mēs vienprātīgi (es atkārtoju - vienprātīgi!) komisijā, kurā ir visu frakciju pārstāvji, atbalstījām šos grozījumus un lūdzam arī Saeimu šodien to izdarīt.

Ņemot vērā to, ka Latvijas Universitātes Satversmē un vispār augstskolu satversmēs kā tādās, izskatot tās, Saeima nav tiesīga izdarīt grozījumus vai labojumus, bet tikai noraidīt tos principā vai pieņemt, es ļoti ceru, ka Saeima atbalstīs komisijas viedokli un akceptēs šodien šo likumprojektu. Tāpēc komisija lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

 

 

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret un atturas - nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es aicinu balsot par likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es redzu, ka zālē nav neviena, kam būtu iebildumi pret šiem grozījumiem. Tāpēc es aicinu tūlīt nobalsot par likumprojekta pieņemšanu arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par izpratni šajā svarīgajā jautājumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

 

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Modris Lujāns, Jānis Ādamsons, Gunārs Freimanis, Imants Burvis, Inese Birzniece, Guntars Krasts, Romualds Ražuks, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Mārtiņš Emsiņš, Andris Šķēle, Ingrīda Ūdre, Romans Mežeckis, Anna Seile un Juris Vidiņš.

Sēdes vadītājs. Paldies.

9.oktobra sēde ir slēgta.

 

SATURA RĀDĪTĀJS
7.Saeimas rudens sesijas 5.sēde
2002.gada 9. un 10.oktobrī


Par darba kārtību


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” (Noraidīts)(4968. un 4968-a dok., reģ. nr.1396)


Par likumprojektu “Par valsts un pašvaldību tiesisko palīdzību” (Noraidīts)(4974. un 4974-a dok., reģ. nr.1397)

Priekšlikums - dep. A.Golubovs


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību”” (Noraidīts)(4977. un 4977-a dok., reģ. nr.1399)
Priekšlikums - dep. E.Baldzēns


Par likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem”(4979. un 4979-a dok., reģ. nr.1400)
Priekšlikums - dep. Dz.Ābiķis


Par likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Kuveitas Valsts valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību”(4981. un 4981-a dok., reģ. nr.1401)


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību””(4982. un 4982-a dok., reģ. nr.1402)



Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””(4983. un 4983-a dok., reģ. nr.1403)


Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””(4984. un 4984-a dok., reģ. nr.1404)


Par likumprojektu “Veselības aprūpes finansēšanas likums”(4999. un 4999-a dok., reģ. nr.1406)

Par darba kārtību 

Par likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi””


Par likumprojektu “Par Latvijas ārkārtējo sūtņu Kārļa Zariņa un Alfreda Bīlmaņa reabilitāciju”


Informācija par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam E.Inkēnam(5000. dok.)

Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam P.Apinim”


Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam J.Ādamsonam”

Lēmuma projekts “Par A.Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”(4995. dok.)

Ziņo - dep. L.Muciņš

Lēmuma projekts “Par I.Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”(4996. dok.)

Ziņo - dep. L.Muciņš
Par M.Segliņa 7.Saeimas deputāta pilnvaru atjaunošanu (M.Sprindžuka vietā)
Ziņo - dep. V.Muižniece

Likumprojekts “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” (2.lasījums) (Steidzams)(4845. un 4845-b dok., reģ. nr.1367)

Ziņo - dep. V.Lāzo

Debates - dep. L.Bojārs
- dep. L.Muciņš

- dep. L.Bojārs


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” (2.lasījums) (Steidzams)(4949. un 4949-c dok., reģ. nr.1393)

Ziņo - dep. M.Vītols


Likumprojekts “Grozījumi “Likumā par ostām”” (3.lasījums) (Noraidīts)(4975. dok., reģ. nr.1193)

Ziņo - dep. A.Tiesnesis

Debates - dep. K.Leiškalns
- dep. A.Tiesnesis
- dep. A.Seile
- dep. L.Bojārs
- dep. K.Leiškalns
- dep. G.Freimanis
- dep. A.Seile


Likumprojekts “Par Konvenciju par savstarpēju izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību” (2.lasījums)(4051. un 4923. dok., reģ. nr.1152)

Ziņo - dep. G.Krasts
Likumprojekts “Par Konvenciju par vienkāršotu savstarpējās izdošanas procedūru Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību” (2.lasījums)(4052. un 4924. dok., reģ. nr.1153)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” (1.lasījums) (Noraidīts)4837. un 4837-b dok., reģ. nr.1362)

Alternatīvais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” (1.lasījums) (Steidzams)(4948. dok., reģ. nr.1392)

Ziņo - dep. V.Balodis

Debates - dep. P.Salkazanovs
- dep. A.Kalniņš
- dep. L.Bojārs
- dep. V.Balodis
- dep. E.Baldzēns


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām”” (1.lasījums) (Steidzams)(4922. un 4972. dok., reģ. nr.1386)

Ziņo - dep. K.Leiškalns


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām”” (2.lasījums) (4922. un 4972. dok., reģ. nr.1386)

Ziņo - dep. K.Leiškalns


Likumprojekts “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums” (2.lasījums)(4100. un 4978. dok., reģ. nr.1174)

Ziņo - dep. V.Balodis
Par darba kārtību 


Lēmuma projekts “Par deputāta M.Segliņa ievēlēšanu Juridiskās komisijas sastāvā”


Lēmuma projekts “Par deputāta M.Segliņa ievēlēšanu Saimnieciskās komisijas sastāvā”


Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (1.lasījums)(4921. un 4985. dok., reģ. nr.1385)

Ziņo - dep. Dz.Kudums


Likumprojekts “Grozījumi Civillikumā” (2.lasījums)(4617. un 4986. dok., reģ. nr.1300)

Ziņo - dep. L.Muciņš

Debates - dep. J.Pliners
- dep. I.Birzniece
- dep. A.Bērziņš


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību”” (2.lasījums)3465. un 4987. dok., reģ. nr.1008)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā” (2.lasījums)(3466. un 4988. dok., reģ. nr.866)

Ziņo - dep. L.Muciņš




Likumprojekts “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”” (2.lasījums)(3387. un 4989. dok., reģ. nr.968)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” (2.lasījums)(3346. un 4990. dok., reģ. nr.949)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” (2.lasījums)(4409. un 4991. dok., reģ. nr.1253)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Notariāta likumā” (2.lasījums)(1997. un 4992. dok., reģ. nr.579)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums” (2.lasījums)(4555. un 4993. dok., reģ. nr.1289)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Valsts sociālo pabalstu likums” (2.lasījums) (Izskatīšana pārtraukta)(4505. un 4994. dok., reģ. nr.1276)

Ziņo - dep. A.Barča

Debates - dep. K.Leiškalns
- labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Z.Mauliņš
- dep. K.Leiškalns
- dep. L.Bojārs


Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs



2002.gada 10.oktobrī

Likumprojekts “Valsts sociālo pabalstu likums” (2.lasījums) (Izskatīšanas turpinājums)(4505. un 4994. dok., reģ. nr.1276)

Ziņo - dep. A.Barča


Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” (1.lasījums) (Noraidīts)(4811. dok., reģ. nr.1345)

Alternatīvais likumprojekts “Grozījums Krimināllikumā” (1.lasījums)(4997. dok., reģ. nr.1405)

Ziņo - dep. Dz.Kudums


Likumprojekts “Izglītības inovācijas fonda likums” (2.lasījums)(4536. un 4998. dok., reģ. nr.1284)

Ziņo - dep. J.Esta





Likumprojekts “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” (1.lasījums) (Steidzams)(4979. un 4979-a dok., reģ. nr.1400)

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis


Likumprojekts “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” (2.lasījums) (4979. un 4979-a dok., reģ. nr.1400)

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis


Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs

Balsojumi

Grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli"
Datums: 09.10.2002. 15:03:02 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4968 nodošanu komisijām

Par valsts un pašvaldību tiesisko palīdzību
Datums: 09.10.2002. 15:04:58 bal002
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4974 nodošanu komisijām

Grozījumi likumā "Par sociālo palīdzību"
Datums: 09.10.2002. 15:06:52 bal003
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4977 nodošanu komisijām

Grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"
Datums: 09.10.2002. 15:09:56 bal004
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4984 nodošanu komisijām

Veselības aprūpes finansēšanas likums
Datums: 09.10.2002. 15:10:40 bal005
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4999 nodošanu komisijām

Datums: 09.10.2002. 15:12:28 bal006
Balsošanas motīvs: Par sēdes turpināšanu līdz plkst. 18.00

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam P.Apinim"
Datums: 09.10.2002. 15:14:02 bal007
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu dep. P.Apinim

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam J.Ādamsonam"
Datums: 09.10.2002. 15:14:24 bal008
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu dep. J.Ādamsonam

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:36:34 bal011
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:44:24 bal012
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams) (pārbalsots)
Datums: 09.10.2002. 15:50:00 bal013
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:50:20 bal014
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:53:52 bal015
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Radio un televīzijas likumā (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:56:22 bal016
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4845B pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:57:58 bal017
Balsošanas motīvs: Par 18.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 15:58:22 bal018
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4949C pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi "Likumā par ostām" (3.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:05:06 bal019
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi "Likumā par ostām" (3.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:10:56 bal020
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi "Likumā par ostām" (3.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:11:30 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4975 pieņemšanu 3.lasījumā

Par Konvenciju par savstarpēju izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:13:44 bal022
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4923 pieņemšanu 2.lasījumā

Par Konvenciju par vienkāršotu savstarpējas izdošanas procedūru Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:15:04 bal023
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4924 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (reģ. nr.1362) (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:37:44 bal024
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4837 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (reģ. nr.1392) (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:38:14 bal025
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4948 steidzamību

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (reģ. nr.1392) (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:38:34 bal026
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4948 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (reģ. nr.1392) (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 16:39:02 bal027
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4948 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par akciju sabiedrībām" (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:40:08 bal028
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4922 steidzamību

Grozījumi likumā "Par akciju sabiedrībām" (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:40:24 bal029
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4922 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi likumā "Par akciju sabiedrībām" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 09.10.2002. 16:40:52 bal030
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4922 pieņemšanu 2.lasījumā

Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:48:50 bal031
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4978 pieņemšanu 2.lasījumā

Lēmuma projekts "Par deputāta M.Segliņa ievēlēšanu Juridiskās komisijas sastāvā"
Datums: 09.10.2002. 16:49:46 bal032
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5052

Lēmuma projekts "Par deputāta M.Segliņa ievēlēšanu Saimnieciskās komisijas sastāvā"
Datums: 09.10.2002. 16:50:10 bal033
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.5053

Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā (1.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 16:51:04 bal034
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4921 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Civillikumā (reģ. nr.1300) (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:05:20 bal035
Balsošanas motīvs: Par 10.priekšlikumu

Grozījumi Civillikumā (reģ. nr.1300) (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:08:56 bal036
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4986 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību" (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:10:08 bal037
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4987 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Civilprocesa likumā (reģ. nr.866) (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:23:46 bal038
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4988 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums likumā "Par bāriņtiesām un pagasttiesām" (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:24:34 bal039
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4989 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Zemesgrāmatu likumā (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:27:26 bal040
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4990 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījums likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" (reģ. nr.1253) (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:28:32 bal041
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4991 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Notariāta likumā (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:43:32 bal042
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4992 pieņemšanu 2.lasījumā

Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:45:18 bal043
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4993 pieņemšanu 2.lasījumā

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:47:00 bal044
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:48:28 bal045
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:49:08 bal046
Balsošanas motīvs: Par 13.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:52:56 bal047
Balsošanas motīvs: Par 18.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 09.10.2002. 17:58:00 bal048
Balsošanas motīvs: Par 20.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:02:26 bal001
Balsošanas motīvs: Par 34.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:02:52 bal002
Balsošanas motīvs: Par 34.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:03:18 bal003
Balsošanas motīvs: Par 35.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:03:56 bal004
Balsošanas motīvs: Par 38.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:05:22 bal005
Balsošanas motīvs: Par 47.priekšlikumu

Valsts sociālo pabalstu likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:06:02 bal006
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4994 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Krimināllikumā (reģ. nr.1345) (1.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:07:20 bal007
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4811 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Krimināllikumā (reģ. nr.1405) (1.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:07:48 bal008
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4997 pieņemšanu 1.lasījumā

Izglītības inovācijas fonda likums (2.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:11:00 bal009
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4998 pieņemšanu 2.lasījumā

Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem (1.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:13:06 bal010
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4979 steidzamību

Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem (1.lasījums)
Datums: 10.10.2002. 09:13:34 bal011
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4979 pieņemšanu 1.lasījumā

Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem (2.lasījums, steidzams)
Datums: 10.10.2002. 09:14:08 bal012
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.4979 pieņemšanu 2.lasījumā