Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas astotā sēde

2001.gada 25.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim šīsdienas sēdi. Pirms sākam izskatīt darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir divi priekšlikumi par papildinājumiem darba kārtībā.

Juridiskā komisija lūdz iekļaut darba kārtībā sadaļā “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana” pēc 20.punkta lēmuma projektu “Par Kristīnes Zdanovskas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav.

Ir saņemts deputāta Jāņa Lejas iesniegums, kurā izteikts lūgums piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 25.oktobrī. Ir izteikts priekšlikums iekļaut šo iesniegumu pēc sadaļas “Prezidija ziņojumi”. Nav iebildumu.

Sāksim izskatīt darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jurkāna, Cileviča, Mitrofanova, Bekasova, Solovjova un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai, nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Šonedēļ, godinot Latvijas brīvības cīnītāju Gunāru Astru, prātā nāca tie daži teikumi, kurus Gunārs Astra minēja savā pēdējā vārdā, paužot satraukumu par latviešu valodas nākotni. Mūsu valodai bija jāiztur uzbrukumi dažādos laikmetos, bet visnožēlojamākais ir tas, ka pat tagad, kad pagājuši desmit gadi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, mums šādi uzbrukumi ir jāpieredz Saeimā. Te daži ierosina jebkuram mūsu valstī ieklīdušajam, kurš kaut kā iemanījies tikt pie Latvijas Republikas pilsonības, bet nav spējīgs apliecināt savu latviešu valodas prasmi un, izņemot “labdēēn”, citu neko nevar izdvest, tomēr dot iespēju tikt Latvijas Republikas augstākajā varas iestādē kā lēmējam par Latvijas valsti un latviešu tautas likteņiem. Paņēmieni, kādus lieto šie ģeniālie izgudrotāji, jau nu gan nav nekādi jaunie. Izraudzīts īstais laiks - nepilns gads pirms kārtējām Saeimas vēlēšanām. Daži “cep” jaunas partijas, daži atkal “stumj cauri” visādus brīnumdarbus. Tāda jauka spēlīte sanāk! Savējo balstiņu nostiprināšana un kāda svārstīgāka pabiedēšana. Paldies Dievam, ir jau arī tādi vēlētāji, kurus nevar iebiedēt. Līdzīga darbība jau pēdējā laikā ir izpaudusies. Latvijas salīdzināšana ar Maķedoniju, aicinājumi nepildīt Latvijas Republikas likumus, nezinošo un maz ko saprotošo pusaudžu maldināšana un kūdīšana. Tā ka aktivitātes ir bijušas un būs vēl. Viņi savās izdarībās aizgājuši jau tik tālu, ka nekaunas savā propagandas darbībā iesaistīt Valsts prezidenti, Ministru prezidentu un ārlietu ministru. Tā teikt, būs kam uzvelt vainu par kaut kādām neveiksmēm. Tiek kārtējo reizi piesaukta Eiropa, kaut gan arvien skaidrāk fonā spīd sārtais Maskavas Kremlis.

Runājot par kaut kādām Latvijai uzspiestām prasībām, jāatbild skaidri un gaiši. Tāpēc mēs, politiķi, esam, lai prasmīgi aizstāvētu savu valsti un varētu pamatoti atspēkot jebkuru uzmākšanos. Ja kāds to nevar vai negrib, ir taču iespēja pārcelties uz dzīvi kādā citā pasaules malā un visus savus spožos talantus izmantot, piemēram, Kuriļu salu nākotnes risināšanas jomā. Latvijā šobrīd daudzu mutēs ir tāds briesmīgi skanīgs vārds “integrācija”. Neesmu šā vārda īpašs pielūdzējs, taču tiem minētā vārda cienītājiem, kas piedāvā apskatāmo likumprojektu, varu uzdot jautājumu - kā tad tie integrētie sazināsies, ja katrs runās savā valodā? Kā ķiļķēns ar klimpu vai plātīsies ar rokām. Protams, dažiem jau paliek cerība, ka atgriezīsies atkal tie laiki, kad būs viena partija un viena diža valoda, kurā sazinājās daudzu tautību bērni - Staļins, Ļeņins, Dzeržinskis, Berija, Kaganovičs un viņam līdzīgie. Aicinu visus rūpīgāk pasekot tam, kā līdzīgus jautājumus risina tās pašas vecās Eiropas valstis un kā tās cenšas nostiprināt tieši savas valodas pozīcijas. To vajadzētu darīt, izskatot jebkura starptautiski nozīmīga dokumenta ratifikācijas iespējas. Bet īpaši svarīgi tas ir tajos gadījumos, kad šie dokumenti kaut kā skar mūsu valsts valodu - latviešu valodu. Ja jau nu kāds ir aizdomājies līdz ceļa bruģēšanai uz Saeimu un neprot latviski izteikties, lai paskatās spogulī un saprot, ka tādam Saeimā nav vietas.

Es aicinu neatbalstīt šādu projektu.

Sēdes vadītājs. Jānis Jurkāns runās “par”.

J.Jurkāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Godātie deputāti! Vispirms varētu teikt tā: tas nav jurkāniešu piedāvājums. Šie grozījumi, kurus mēs piedāvājam, ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un citu Eiropas valstu ieteikums. Jūs labi zināt, ka viens no mūsu ārpolitikas galvenajiem mērķiem ir panākt, lai šogad slēdz EDSO misiju šeit. Kāpēc? Tāpēc, ka tādā gadījumā, ja šogad neslēdz EDSO misiju, mums būs lielas problēmas nākamgad. Ja mēs runājam par mūsu ārpolitiku… Es zinu, ka te ir daudzi ārpolitikas speciālisti un viņi labi saprot, ka tas ir viens no uzdevumiem, kas jādara, un priekšnoteikums ir mainīt šo likumu. Tas nav jautājums par valodu. Dārgie kolēģi, neviens nesagaida, ka deputāti, kas ir ievēlēti bez valodas zināšanām, uzstāsies šeit citā, nevis valsts valodā. Par to nav runas. Runa ir par to, ka valstī katram pilsonim ir tiesības vēlēt un būt ievēlētam. Šī ir norma, kas ierakstīta visu Eiropas valstu likumos. Nav runas par to, ka Zviedrijā kāds runātu franciski vai kā citādi. Ir runa par to, ka ir šādas tiesības. Un mums bija šāds gadījums: viens vīrs, kurš neprata valsts valodu, sēdēja, viņš nekad nerunāja. Un nav jau runa par to, ka šie deputāti strādās kādos valsts uzņēmumos vai valsts pārvaldes struktūrās. Ir runa par vēlētām institūcijām. Tas ir ārpolitiskais aspekts šai lietai.

Runājot par iekšpolitisko aspektu, es uzskatu, ka tas ir viens no integrācijas elementiem. Es zinu, ka tie cilvēki, kuri no mūsu frakcijas ir ievēlēti Rīgas Domē un kuriem varbūt ir ne spīdošas valsts valodas zināšanas, to apzinās, un ir izveidota grupa, kas mācās ļoti cītīgi latviešu valodu. Es domāju, ka tas būtu arī labs žests un labas gribas zīme, kas liecinātu, ka mēs tiešām gribam šo sabiedrību integrēt. Un, ja ir kādi vēlētāji, kuriem ir vienalga, vai viņu deputāts runā valsts valodā vai nerunā, - vai viņš uzstāsies šeit vai neuzstāsies, tad viņiem ir tādas tiesības. Tāpēc es lūdzu - respektēsim. Respektēsim mūsu valsts likteni, jo es jums vēlreiz atgādinu: būt vai nebūt Latvijai nākamgad tanīs struktūrās, kurās mēs gribam iekļauties - tas ļoti lielā mērā ir atkarīgs no jūsu balsojuma. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Viens deputāts ir runājis “par”, viens - “pret”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 55, atturas - 17. Likumprojekts komisijām netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jurkāna, Cileviča, Mitrofanova, Bekasova, Solovjova un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Ar vienu balsošanu nu esam tikuši galā. Un rindas kārtībā mūsu priekšā nonācis vēl viens “diždarbs”. Ja jau nevar tikt tajā tik bieži sapņos redzētajā pilī - Saeimā bez latviešu valodas prasmes, tad tik spersies uz tām pašām pašvaldībām, ja ir, kā daži gudreļi saka - tur jau vispār nekas neesot jārunā. Paceļ tik kanalizācijas lūku un viss tāpat kļūst skaidrs. Un ziniet, dažam labam jau tas ir izdevies.

Tepat netālu ir Latvijas galvaspilsētas Rīgas Dome. Un tur tā pamatīgi ir iegruntējušies īsti interfrontistu darboņi ar vairāk nekā nožēlojamām latviešu valodas zināšanām. Aizejiet uz Rīgas Domi un pamēģiniet ar viņiem parunāt latviešu valodā! Katrā ziņā tas būs ļoti interesanti.

Te viens žurnālists bija aizsapņojies pat tiktāl, ka Rīgas Dome nu beidzot esot īstā vieta, kas būšot īstā integrācijas paraugiestāde. Jā, Rīgas Domē krietns skaits darboņu ir tiešām integrējušies. Taču ne jau ar latviešu valodas palīdzību: pilnvarnieki, padomnieki, pasūtījumi, izpildījumi, un galvenais - netraucēt citiem strādāt. Tur tiešām valda starptautiskā internacionāle, bet šos sasniegumus neviens starptautiskajām misijām nezin kāpēc negrib uzrādīt. Kādam jau gribas teikt: “Pašvaldībā taču viss ir tik vienkārši. Vai tad tur nevar iztikt ar pavisam trūcīgām valsts valodas zināšanām?”

Lielie cilvēktiesību mīlētāji un pielūdzēji! Kā ir ar cilvēka, bieži vien veca un slima cilvēka tiesībām. Kā viņš var vietējā pašvaldībā latviešu valodā saprasties ar kādu konkrētu deputātu? Vai nopietnai sarunai tiks uzaicināts tulks?

Esmu tiešām vairākkārt dzirdējis šos dīvainos izteikumus, ka pašvaldība jau esot pavisam kas cits nekā Saeima un tur varot citādi.

Gan Saeimā, gan pašvaldībās strādā Latvijas Republikas pilsoņu ievēlēti deputāti. Tāpēc pienākumu pildīšanas ziņā viņus nevajadzētu šķirot. Arī valodas prasmes ziņā. Ja kādi pilsoņi ir nolēmuši savu darbu veltīt Latvijas valstij kopumā vai arī kādai mūsu valsts pašvaldībai, tad vispirms jāpauž sava cieņa pret Latvijas valsts pamatvērtībām, no kurām viena ir valsts valoda. Tieši darbojoties pašvaldībās, ikdienā ir jāsazinās ar daudz un dažādiem cilvēkiem. Un latviešu valodas nezināšana var kļūt par nopietnu traucēkli viena vai otra jautājuma apspriešanā.

Gribu vēlreiz atgādināt vēl vienu secinājumu: skan runas par minoritātēm, to tiesībām, aizsardzību, to cilvēktiesībām uz visu ko. Taču praksē jau nu sanāk tā, ka tie cietēji jau ir tie paši krieviski runājošie un neviens cits. Un, tā ka vēlētāju vidū tieši viņi ir krietns skaits, tad jau ir arī vērts pacensties, lai viņus noturētu savās pozīcijās.

Tā jocīgi ir sanācis, ka tieši krieviem klājas grūti, gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā. Viņi bēg no Aizkaukāza, no Vidusāzijas, bet visjocīgākais ir tas, ka daudziem krieviem visgrūtāk klājas viņu pašu tēvzemē - Krievijā.

Aicinu vēlreiz balsot “pret”.

Sēdes vadītājs. “Par” vēlas runāt deputāts Boriss Cilevičs. Lūdzu!

B.Cilevičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es aicinu jūs pievērsties šā likumprojekta tīri juridiskajiem aspektiem. Izlasīsim kārtīgi, par ko ir runa. Runa nav par citu valodu lietošanu Saeimā vai pašvaldībās. Man ar zināmu nožēlu jākonstatē, ka mūsdienu Eiropas Cilvēktiesību komisijas un arī Cilvēktiesību tiesas praksē minoritāšu lingvistiskās tiesības vēlēšanu procesā un vēlētāju institūciju darbībā netiek atzītas.

Var minēt, piemēram, vienu Eiropas Cilvēktiesību komisijas atzinumu 1985.gadā. Frīzu Nacionālā partija sūdzējās pret Holandi par to, ka šai partijai neļāva iesniegt dokumentus reģistrācijai līdzdalībai vēlēšanās frīzu valodā. Bet Cilvēktiesību komisija šo sūdzību noraidīja.

Divus gadus vēlāk divi deputāti no Beļģijas iesniedza sūdzību sakarā ar to, ka viņiem neļāva dot deputāta zvērestu dzimtajā valodā, bet prasīja, lai šis zvērests tiktu nolasīts oficiālajā valodā. Arī šī sūdzība tika noraidīta. Tātad diemžēl šobrīd nav pamata prasīt, lai minoritāšu valodas tiktu lietotas oficiāli vēlētās institūcijās, kaut gan, protams, tas nav nekādā gadījumā pretrunā ar cilvēktiesībām, un, piemēram, Somijas un citu valstu pieredzi varētu minēt. Bet ir runa par pavisam ko citu - par diskrimināciju. Es jums gribu atgādināt Starptautiskā pakta par pilsoņu un politiskajām tiesībām 25.pantu. Mēs ratificējām šo pantu vēl pirms 11 gadiem. Saskaņā ar šo normu katram pilsonim bez jebkādas 2.pantā minētās diskriminācijas un bez nepamatotiem ierobežojumiem jādod tiesības un iespējas balsot un tikt ievēlētam patiesās periodiskās vēlēšanās un tā tālāk. Tātad, protams, pamatoti ierobežojumi var būt. Bet šajā pantā konkrēti ir runa par to, kādus ierobežojumus nedrīkst uzlikt. Un 2.pants runā pilnīgi skaidri. Ikviena šā panta dalībvalsts apņemas respektēt un nodrošināt visām tās teritorijās esošajām un to jurisdikcijā pakļautajām personām šajā paktā atzītās tiesības bez jebkādas atšķirības, piemēram, bez rasu, valodas u.c. atšķirībām. Tātad šis ierobežojums ir tieši pretrunā ar mūsu saistībām, ko uzliek šis pants. Es saprotu, ka vienmēr gribas, lai deputātu sastāvs būtu labāks. Bet tie argumenti, kā cilvēks strādās, nezinot valsts valodu... Piedodiet, bet kā Saeimā vai pašvaldībās strādās cilvēks bez izglītības? Kā strādās muļķis? Kā strādās psihopāts? Vai mūsu vēlēšanu likumos ir kaut kādi mehānismi, kas neļauj ievēlēt psihopātus? Nav tādu mehānismu, un es negribu rādīt ar pirkstu, bet principā varētu minēt piemērus, lai pamatotu, ka ir tādas situācijas. Varbūt domāsim arī par to? Diemžēl to nedrīkst darīt, jo tās ir tikai vēlētāju pilnīgi suverēnās tiesības. Mēs labi zinām, ka šā gada jūlijā ANO Cilvēktiesību komiteja atzina šo normu par pretrunā esošu Latvijas starptautiskajām saistībām. Līdzīgs lēmums pavisam drīz tiks pieņemts acīmredzot arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, bet tas jau būs saistīts ar izmaksām no budžeta. Ziniet, šī situācija man ļoti atgādina situāciju, kas veidojās sakarā ar Pilsonības likuma grozījumiem un ar jauno valodas likumu, jo, kad mēs saņemam tādus draudzīgus mājienus no mūsu draugiem starptautiskajā arēnā un no Eiropas sabiedrības, ka vajadzētu šo likumu grozīt, mēs to saprast negribam. Mēs gaidām, kamēr šīs prasības tiek formulētas ultimāta formā, kamēr visā pasaules presē parādās informācija, ka, redz, Latvija negrib grozīt tos likumdošanas aktus, kas ir pretrunā ar cilvēktiesībām. Bet galu galā, dāmas un kungi, mēs taču visi ļoti labi saprotam, ka šī norma būs jāgroza. Vai patiešām mēs kārtējo reizi gaidīsim, kamēr mums piespiedīs, kamēr, piedodiet, mūsu parlamentu izvaros? Varbūt tomēr būsim reiz godīgi un darīsim paši to, kas mums ir jādara. Paldies. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Inesei Birzniecei. Viņa runās par to, kā lieta tālāk virzāma. Lūdzu, Birznieces kundze! Es atvainojos, Birznieces kundze, bet deputāti nedzird. Varbūt nāciet tribīnē!

I.Birzniece (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie deputāti! Es uzskatu, ka saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 66.pantu lieta nav tālāk virzāma vairāku iemeslu dēļ. Pretēji likumprojekta autoru atzinumā rakstītajam un teiktajam ANO Cilvēktiesību komitejas atzinums ir lēmums tikai par procesuāliem pārkāpumiem. Ņemot vērā to, ka Ministru prezidents ir izveidojis darba grupu, lai sagatavotu attiecīgus grozījumus šajā lietā, un it īpaši, ņemot vērā to, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa drīzumā izteiks spriedumu par šo likumu, mums vajadzētu atlikt šo jautājumu līdz tam laikam, kamēr būs šis spriedums. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Viens ir runājis “par”, viens - “pret”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Pilsētas domes, novada padomes un pagastu padomes vēlēšanu likumā” nodošanu komisijām!

Lūdzu rezultātu! Par - 14, pret - 61, atturas - 14. Likumprojekts komisijām netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Kredītiestāžu likumā" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu”“ nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par valsts budžetu 2002.gadam" nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Leons Bojārs. Lūdzu!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais prezidij, cienījamie kolēģi! Cienījamie Latvijas Republikas iedzīvotāji! Šodien izskatām likumprojektu “Par valsts budžetu 2002.gadam”. Tas ir galvenais dokuments mūsu valsts dzīvē 2002.gadā. Ieņēmumi - 1,52 miljardu latu apmērā, izdevumi - 1,65 miljardu latu apmērā. Tātad valdība ir iesniegusi mums budžetu ar fiskālo deficītu 140,4 miljonu latu apmērā vai 2,46 procenti no iekšzemes kopprodukta. Valsts parāds noteikts 860,5 miljoni latu apmērā. Tas ir pusotra miljarda dolāru, un tā ir Latvijas nelaime.

Cienījamie kolēģi! Šis ir pēdējais 7.Saeimas budžets, un mums ir jāpaskatās arī pirmais mūsu Saeimas budžets 1999.gadā. Tautas partijas deputāti tad ierosināja balsot pret 1999.gada budžetu. Balsojumu “pret” ierosināja sakarā ar līdzekļu aizņemšanos, dzīvošanu uz parādu, lieli tēriņi parāda apkalpošanai tad bija 23,6 miljoni latu, tagad būs ap 60 miljoni latu gadā. Tā rezultātā nevarēs atraisīt tautsaimniecības potenciālu un veidot jaunas darba vietas, tā būs krājumu noēšana. Neskatoties uz šo kritiku, 1999.gada budžets tika izstrādāts 2-2,5 mēnešu laikā, un tas bija labākais 7.Saeimā un droši vien bija labākais pēdējos astoņos deviņos gados. Jūs atceraties bargo kritiku, kuru nācās noklausīties Krištopana kungam un Godmaņa kungam, un tāda zaimošana, kas bija adresēta šiem mūsu kolēģiem, bija nepatīkama un arī neobjektīva. Kas sagaida Latvijas Republikas iedzīvotājus 2002.gadā, ja mēs pieņemsim šādu budžetu? Tas ir nabadzības turpinājums. Palielināsies aizņemšanās un līdzekļu diedelēšana no jebkuras valsts, kas tikai varēs iedot. Tā ir neapdomīgu līgumu slēgšana, valsts īpašuma izsaimniekošana un Latvijas ekonomikas pakļaušana citu valstu ietekmei. Ja uzmanīgi analizējam šī budžeta veidošanu, tad redzam, ka drusciņ tika pielikts medicīnai, izglītībai, labklājībai un zemkopībai. Bet diemžēl visi šie pielikumi ir uz parāda rēķina. Tas iekļaujas tajos 140 miljonos, ko mēs gribam aizņemties, lai varētu izpildīt budžetu.

Kas un par kādiem līdzekļiem šo parādu atmaksās? Kura paaudze atmaksās 860 miljonus latu, cienījamie kolēģi? Tas ir milzīgs parāds, ar kuru gribam ieiet nākamajā Saeimā. Attiecībā uz ienākumu izpildi 2002.gadā jāteic, ka tā nebūs pusotra miljarda apmērā. Ienākumi budžetā nepalielinās, ja tie 2001.gadam ir aprēķināti 1,43 miljonu apmērā, bet iekasēti ir apmēram 68 procenti. No kurienes tad nākamajā gadā parādīsies vairs pusotra miljarda? Tādu ienākumu nebūs. Tāpēc, ka naudiņu nav kur ņemt. Diemžēl iedzīvotāju maciņi jau tā ir iztukšoti. Tātad nereāls ir ieņēmums 1,52 miljardu apmērā.

Es saprotu, ka pozīcija izmisīgi turas pie varas. Diemžēl mums parādās jaunas valsts iestādes - aģentūras, klubi un pieaug darbinieku skaits. Un, protams, nav aizmirsts par viņu algu lielumu. Kur ir visi tie plāni, kuros noteikta mūsu valsts dzīve, runa ir par ekonomikas, zemkopības un rūpniecības attīstību? Tādu plānu nav, jo mēs ik gadu dzīvojam no rokas mutē. Nodokļu nasta ir ļoti liela un smaga. Sevišķi nežēlīgi nodokļi un nodevas ir sīkiem, maziem un vidējiem uzņēmējiem. Tie visu samaksā. Bet, ja viņi nevar samaksāt, viņus iedzen bankrotā un iznīcina. Lielie uzņēmumi dzīvo ar daļēji samaksātiem nodokļiem un plaukst.

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. Jā, paldies. Tāpēc es ierosinu šo budžetu pārstrādāt. Un tas būs vispareizākais. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

“Par” runāt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par valsts budžetu 2002.gadam” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret - 1, neviens neatturas. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Nav iebildumu? Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu?

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par šā likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 28, atturas - 1. Likumprojekts nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2002. - 2003.gadā” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Nav saprotams, kāpēc pozīcijas partijas neciena Latvijas Republikas iedzīvotājus. Kāpēc no iedzīvotājiem jebkurā veidā vēlas izspiest naudu, palielinot nodokli. Mums jau tā ir kuriozi, jo pensijas virs 100 latiem apliek ar nodokli, un tagad vēl paceļas roka palielināt nodokli par transportlīdzekļiem. Jūs taču ļoti labi zināt, ka tie transportlīdzekļi, ko ir iegādājušies mūsu republikas iedzīvotāji, nav tie labākie, un tie ir no 10 līdz 30 gadu veci. Un tagad jūs tādā veidā gribat aizlāpīt valsts budžetā to caurumu, kurš ir radies nevis iedzīvotāju vainas dēļ, bet diemžēl valdības vainas dēļ, turklāt vakar jūs pa televizoru redzējāt, ka mūsu valsts slavenā Privatizācijas aģentūra izlieto naudas līdzekļus ļoti daudzu miljonu apmērā, un pats galvenais, ka nedz finansu ministrs, nedz ekonomikas ministrs nezina, cik tad ir izlietots to slaveno advokātu apmaksai. Premjers it kā zinot.

Un kas tad tagad notiek ar tiem nodokļiem! Ja vieglajai mašīnai līdz pusotrai tonnai bija jāmaksā 7,5 lati, tad tai tagad būs jāmaksā 12 latu, un attiecīgi arī visi palielinās par 40 procentiem. Kur tad ir palikusi tā nauda, kuru mēs ievācam no nodokļu maksātājiem? Mēs visu laiku raudam, ka ceļi nav sakārtoti. Protams, tie nebūs sakārtoti, ja noslēgs līgumus tā, kā noslēdz tagad, kad par 1 kubikmetru ar ekskavatoru izraktu zemi samaksā 5 lati un vairāk. Un tāpat ir ar asfaltu, kuru katru gadu klāj 1 centimetra biezumā un tad noraksta tūkstošiem tonnu. Kontroles kā nebija, tā nav, un tā arī nebūs.

Kāpēc iedzīvotājiem ir jāmaksā papildu maksājumi? Vai tad jūs nezināt, ka to īpašnieku maciņi jau tā ir visai tukši, un tagad vajag paņemt pēdējos santīmus. Tas ir ļoti negodīgi. Atcerēsimies tos solījumus, ko partijas deva, ejot uz 7.Saeimu. Un “Latvijas ceļa” solījums nepalielināt nodokļus, bet samazināt nodokļus. Cienījamie kolēģi no “Latvijas ceļa”! Tad varbūt vajag izpildīt savus solījumus un nepalielināt to nodokļu nastu, kas jau tā ir liela. Vai veselības aprūpe uzlabos ieguldījumus medicīnas nozarei un mediķu algu palielināšanai. Diemžēl arī tas nenotiek! Jūs zināt, ka medicīnas aprūpe ir novesta apmēram līdz 1920.gada līmenim. Mēs esam aizgājuši atpakaļ. Un tagad mēs skatāmies, kādā veidā no iedzīvotājiem iekasēt papildu maksu. Tas ir negodīgi, tas nav labi, un šo likumprojektu pieņemt nevar. Tas ir jānoraida un jāatstāj tās pozīcijas, kuras bija līdz šā likumprojekta ierosināšanai. Tāpēc es aicinu balsot “pret”. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 24, atturas - 2. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildes.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”“ nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Arnis Kalniņš.

A.Kalniņš (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Sociāldemokrāti kopš 7.Saeimas sākuma ir pastāvējuši uz to, ka uzņēmumiem vislabāk motivētais variants ir tāds, ka nosaka atlaides par ieguldītajām investīcijām šajā uzņēmumu ienākuma nodoklī. Tas ir orientieris uz jaunām darba vietām, uz augstāku darba samaksu, uz peļņu pašam uzņēmējam tālākā nākotnē.

Un, ja jūs vairākus gadus negribat piekrist opozīcijas konsekventajam viedoklim, es varu minēt šādu vēl komentāru par Tautsaimniecības padomē notikušām aktivitātēm, kas bija šā gada sākumā, marta mēnesī, tieši šajā jautājumā. Tika izveidota darba grupa, kuru vadīja cienījamā Kauliņas kundze no Finansu ministrijas, un šajā darba grupā bija pārstāvēti visu galveno ražotāju asociāciju vadītāji, gan Kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozaru ekspertu padome, gan Pārtikas nozaru ekspertu padome, Latvijas Attīstības aģentūra, Mašīnbūves un metālapstrādes asociācija, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija un tā tālāk. Un visi nonāca pie vienota secinājuma, ka šādas atlaides būtu jāsaista ar rezervju izveidošanu, kuras ir domātas veiktajām investīcijām. Protams, šie priekšlikumi bija diferencēti - lielajiem uzņēmumiem 30 procentu apmērā, vidējiem - 40 un mazajiem - 50 procentu apmērā no kopējā apliekamā ienākuma.

Taču Tautsaimniecības padomes galasēdē ekonomikas ministrs pateica - tā nebūs, būs tā, kā domājam mēs. Tātad tas, kas ir šodien iesniegts - no 25 procentiem mehāniski pāriet nākamajā gadā uz 22 procentiem.

Es varu vēlreiz atgādināt, ka uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaižu sistēma ir ļoti raiba, tā ir vesela mozaīka, un tas nav pats labākais variants. Protams, iebilst, ka ir it kā grūti administrēt šādu mehānismu. Bet vēlreiz atkārtoju, ka šajā minētajā darba grupā bija vairāki Finansu ministrijas speciālisti, un tādi iebildumi izteikti netika.

Turklāt tagad ir arī metodika tiem projektiem, tātad atvieglojumiem, kuru investīcijas pārsniedz 10 miljonu latu. Tāda metodika izdota - kā visu to noteikt, ka tās ir investīcijas, kā jāveido šis mehānisms par atlaidēm no uzņēmumu ienākumu nodokļa. Es domāju, ka visiem arī ir labi zināms tas, ka gadu gaitā ir ieguldītas lielas investīcijas Valsts ieņēmumu dienesta darba racionalizēšanā, datorizācijā.

Tāpēc mans priekšlikums ir gaužām vienkāršs - atdot šo likumu atpakaļ valdībai, atgriezties pie Tautsaimniecības padomes, ja negribat uzklausīt opozīcijas viedokli, atdošana nozīmē nevis budžeta kalkulācijas karkasa grozīšanu, jo šā vai tā atlaides ir ierēķinātas jau nākamā gada budžeta projektā, bet mainīt principā šo koncepciju. Tas būtu labs darbs, kvalitatīvāks darbs, nekā tas ir šobrīd.

Aicinu jūs uz šo soli un izmantot šo iespēju šodien, jo, ieliekot neprecīzu koncepciju, būs nākamajos gados grūtāk sakārtot uzņēmumu ienākuma nodokli un atlaižu sistēmu. Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. “Par” runāt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 12, atturas - 1. Likumprojekts nodots komisijām.

Izskatīsim deputāta Jāņa Lejas iesniegumu, kurā izteikts lūgums piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 25.oktobrī. Lūdzu zvanu! Balsosim par šā iesniegumu akceptēšanu! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, neviens neatturas. Iesniegums akceptēts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Andra Gruduļa atcelšanu no Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! 2000.gada 2.oktobrī Ziemeļu rajona tiesa izskatīja un savā sēdē notiesāja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Andri Gruduli ar kriminālsodu un atzina viņu par vainīgu noziegumā, kas paredzēts Latvijas Kriminālkodeksa 162.1. pantā “Par dienesta pilnvaru pārsniegšanu”. Spriedums izskatīts visās institūcijās un atzīts par pamatotu. Tiesnesis visu šo laiku tika atstatīts no pienākumu izpildīšanas. Juridiskā komisija savā sēdē izskatīja tieslietu ministres priekšlikumu atbrīvot šo tiesnesi no amata sakarā ar nozieguma izdarīšanu, un atbalstīja šo lēmuma projektu.

Aicinu jūs atbalstīt šo lēmuma projektu! Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Atcelt Andri Gruduli no Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata”. Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Ināras Strautiņas apstiprināšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikumu par Rīgas rajona tiesas tiesneses Ināras Strautiņas apstiprināšanu amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. Ināra Strautiņa strādā tiesā jau no 1994.gada. Juridiskā komisija aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Ināru Strautiņu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Dagnijas Bērziņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministre iesaka apstiprināt amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma tiesnesi Dagniju Bērziņu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā. Arī šajā gadījumā Juridiskā komisija aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja tieslietu ministres priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Dagniju Bērziņu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Jūlijas Kamiševas apstiprināšanu par Balvu rajona tiesas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministres priekšlikumu apstiprināt amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma Jūliju Kamiševu Juridiskā komisija atbalstīja vienprātīgi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Jūliju Kamiševu par Balvu rajona tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Jāņa Utāna apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministres ieteikumu apstiprināt amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Jāni Utānu Juridiskā komisija aizklātā balsojumā atbalstīja vienprātīgi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Jāni Utānu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par Argitas Eniņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Ventspils zemesgrāmatu nodaļas priekšniece un arī attiecīgās nodaļas tiesnese Argita Eniņa ir mainījusi dzīvesvietu no Ventspils uz Rīgu. Līdz ar to viņa ir griezusies ar atbilstošu iesniegumu Tieslietu ministrijā un lūgusi apstiprināt viņu Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatā. Juridiskā komisija šo Tieslietu ministrijas un konkrētās tiesneses lūgumu atbalstīja vienprātīgi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Argitas Eniņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmumprojekts “Par Kristīnes Zdanovskas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministres ieteikumu apstiprināt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi Kristīni Siliņu amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma Juridiskā komisija atbalstīja vienprātīgi, taču te vienlaikus jāmin, ka starp to tieslietu ministres iesniegumu un brīdi, kad Juridiskā komisija šo jautājumu izskatīja, minētā tiesnese apprecējās un līdz ar to šī dokumenta noformēšana nedaudz aizkavējās. Tātad galīgais formulējums ir tāds, ka Juridiskā komisija atbalsta ieteikumu apstiprināt Kristīni Zdanovsku (jau jaunajā uzvārdā) par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu apstiprināt Kristīni Zdanovsku par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Banku”“. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.3507-b. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir saņēmusi un izskatījusi otrajam lasījumam šādus priekšlikumus.

Pirmais ir deputāta Modra Lujāna priekšlikums par 3.panta redakciju, kuru komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Žēl, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neizanalizē visus priekšlikumus. Jo es domāju, ka šodien mēs beidzot ķeramies pie tā likuma, kas ir būtiski jāgroza. Varbūt sākotnējā procesā bija loģiski Latvijas Banku izdalīt kā ofšora zonu ārā no Latvijas valsts teritorijas. Notika politiskas diskusijas, bija vajadzīgs veidot stabilu latu, un tas tika arī paveikts. Par to ir jāizsaka, protams, liela pateicība “lata tēvam” cienījamam Repšes kungam. Bet šodien, strādājot aizvien tālāk un tālāk, arī jebkurš tēvs var palikt par vectētiņu, un diemžēl ir iespējams, ka arī Latvijas Bankas prezidents tāds ir kļuvis. Tādēļ ir nedaudz jāmaina šā likuma uzbūve. Un tādēļ jebkurā normālā valstī banka, it sevišķi centrālā valsts banka nevar eksistēt autonomi un pilnīgi neatkarīgi no valsts tautsaimniecības. Latvijā mēs esam radījuši šādu paradoksu. Pat Savienotajās Valstīs valsts centrālā banka atkarībā no ekonomiskās situācijas pasaulē palielina vai samazina Amerikas valūtas uzkrājumus un attiecīgi emitē vai iepērk valsts naudas zīmes, līdz ar to veicinot Savienoto Valstu ekonomikas uzplaukumu. Latvijas Banka, man liekas, eksistētu un arī normāli justos pat tad, ja Latvijas tautsaimniecība būtu pilnībā sabrukusi. Tādēļ šinī tādā kā ideoloģiskas nozīmes punktā būtu jāiekļauj tas, ka Latvijas Bankas uzdevums ir veicināt Latvijas tautsaimniecības attīstību. Tas būtu loģiski, un es domāju, ka cienījamais Repšes kungs par to priecātos, jo viņa partija arī runā par to, ka iepriekšējos gados ir sagrauta Latvijas tautsaimniecība. Tad dosim iespēju Latvijas Bankai radoši iekļauties šajā procesā un saglabāsim bankas vadību. Cienījamie kolēģi! Es aicinātu atbalstīt manu pirmo priekšlikumu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

M.Vītols. Lūdzu balsojumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Modra Lujāna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 34, pret - 19, atturas - 33. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

M.Vītols. 2. - deputāta Lujāna priekšlikums ir saistīts ar pirmo priekšlikumu, kas netika atbalstīts. Arī šo priekšlikumu komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Paldies.

M.Vītols. 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas nav guvis atbalstu Budžeta komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 4. ir deputāta Spurdziņa iesniegtais priekšlikums, kas paredz Latvijas Bankai līdztekus peļņas daļai, kas tiek aprēķināta, piemērojot likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” noteikto nodokļu likmi, noteikt arī atskaitījumus valsts budžetā kā maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu 15 procentu apmērā no pārskata gadā iegūtās peļņas, paredzot, ka šī norma stātos spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 5. ir deputāta Lujāna priekšlikums par 22.panta 4.punkta redakciju. Šo priekšlikumu komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien vēlreiz, cienījamie kolēģi! Patiešām ir patīkami, ka Latvijas Saeima daļēji jau ir nobriedusi kādām izmaiņām, bet varbūt vēl nav pienācis īstais laiks, bet es tomēr ceru, ka arī jūs šinī pantā aktīvāk atbalstīsiet manu ideju. Šinī likumā būtu jāieliek normas par to, kāds mehānisms eksistē, lai tomēr kaut kādā veidā varētu atsaukt šos padomes locekļus. Citādi šie padomes locekļi savos amatos ir vēl stabilāki nekā Latvijas Valsts prezidente. Es izmantoju shēmu, kāda ir noteikta ar likumu, lai atsauktu Latvijas Valsts prezidenti. Tāpēc es akcentēju lielo godu, kāds tiek izrādīts visiem padomes locekļiem, ka viņus varēs atbrīvot tikai tad, ja viņi pārkāps Latvijas likumdošanu, pēc 1/3 Saeimas deputātu ierosinājuma un ja 2/3 Saeimas deputātu atbalstīs šo iniciatīvu. Pretējā gadījumā mēs saskarsimies ar to, ka šie kungi var darīt visu ko un ka viņi nav atsaucami. Viņiem ir dotas daudz lielākas garantijas nekā Saeimas deputātiem. Viņiem ir lielākas garantijas nekā regulatoram un vēl daudzām citām institūcijām.

Nav pareizi radīt šādas grupas, un tāpēc es aicinu, cienījamie kungi un dāmas, atbalstīt manu iniciatīvu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst? Lūdzu!

M.Vītols. Jā. Komisija, izskatot šo priekšlikumu, uzsvēra nepieciešamību ievērot to principu, ka Latvijas Bankai tāpat kā arī citu valstu centrālajām bankām ir jānodrošina maksimāla autonomija un neatkarība no valdības institūcijām, neparedzot iespēju, teiksim, kaut kādā veidā politiski ietekmēt ievēlētās amatpersonas ar kritērijiem, ka politiski varētu tikt neapmierinoši vērtēts darbs un ka tas varētu būt par pamatu ievēlēto amatpersonu atsaukšanai. Tāpēc mēs neatbalstījām šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. - deputāta Lujāna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 24, atturas - 35. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Vītols. 6. ir deputāta Lujāna priekšlikums par 30.panta papildināšanu ar rindkopu jaunā redakcijā. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien vēlreiz, cienījamie kolēģi! Atgriezīsimies atkal pie Latvijas Bankas amatpersonām. Kad es gatavoju šo priekšlikumu, es ilgi domāju, kam pielīdzināt Latvijas Bankas amatpersonu atalgojumu: vai Saeimas Prezidija priekšsēdētāja atalgojumam vai Valsts prezidentes atalgojumam? Beigās es tomēr nolēmu, ka Latvijā oficiāli vislabāk atalgotā persona ir Latvijas Valsts prezidente. Bez tam, pastāvīgi klausoties pēdējā laika uzstāšanās, kurās arī Latvijas Bankas prezidents pats norāda, ka Latvijā ir ļoti nepareiza amatalgu sistēma, es nolēmu, ka arī to vajadzētu tomēr beidzot kodificēt, lai varētu saprast, ka ir kāda vienota atalgojuma sistēma, lai neveidotos paradoksāla situācija, ka Latvijas Bankā mēnesī var saņemt aptuveni gandrīz vairāk par 6 tūkstošiem latu, turpretī mūsu Latvijas Valsts prezidente un Saeimas priekšsēdētājs ir pabērnu lomā, kuri saņem minimālu atalgojumu salīdzinājumā ar šo kungu vai šiem padomes locekļiem. Es domāju, arī Vītols atzīst, ka tas ir vajadzīgs, lai Latvijas Bankas prezidents vai citas amatpersonas nenodarbotos ar korupciju, tādēļ šāds atalgojums ir vajadzīgs, bet es tomēr ceru, ka tas dotu arī lielu naudas ekonomiju, ko varētu racionāli izmantot, it sevišķi rūpējoties par maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Ja jūs parēķinātu, tad redzētu, ka uz katru amatpersonu Latvijas Bankā mēs ekonomiju mēnesī iegūtu vismaz 4,5 tūkstošus latu. Tas ir uz vienu amatpersonu! Cik daudz pensionāru, cik daudz skolēnu varētu dabūt papildu atvieglojumus! Mums ir jāpieiet valstī nopietni svarīgām problēmām. Līdz ar to piesaistot līdzekļus Valsts prezidentes atalgojumam. Un mēs panāksim to, ka Latvijas Banka būs daudz dinamiskāk ieinteresēta Latvijas tautsaimniecības attīstībā, jo Valsts prezidentes atalgojums tomēr ir saistīts ar Latvijas tautsaimniecības attīstību. Nevar veidot kaut kādu amorālu struktūru, kura dzīvo pati no sevis un bieži vien vairs nesaprot, kas notiek Latvijā.

Tāpēc es aicinu patiešām šinī brīdī atbalstīt manu priekšlikumu, jo citādi, ja labējās partijas “sedz” atsevišķas amatpersonas Latvijas Bankā, tad tas ir ļoti neglīti. Es ceru, ka varbūt prokuratūra painteresēsies, vai te nav arī kaut kādas savtīgas ieinteresētības.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Lujāna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 5, atturas - 42. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. 7. - deputāta Lujāna kunga priekšlikums - ir saistīts ar 6. - iepriekšējo priekšlikumu, kas netika atbalstīts. Tas netika atbalstīts arī komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. 8. ir deputāta Lujāna priekšlikums, kas arī nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

M.Vītols. 9. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums par to, ka likums stājas spēkā ar nākamā gada 1.janvāri. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Banku” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - 2, atturas - 8. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”“. Trešais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr. 3667 - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”“. Trešais lasījums.

Komisija ir saņēmusi un izskatījusi šādus priekšlikumus.

1. ir deputāta Bojāra priekšlikums par 4.panta pirmās daļas redakciju, ko Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amats ir ļoti nozīmīgs. Ja paskatāmies, tad redzam, ka 7.Saeimas laikā un 10 pēdējo gadu laikā nepārtraukti tiek reorganizēts Valsts ieņēmumu dienests, un ir izlietots ap 12 miljoniem latu tā modernizācijai. Diemžēl noziedzība, kontrabanda un viss cits, kas ir saistīts ar “ēnu” ekonomiku, turpina pastāvēt - bija, ir un droši vien arī būs, ja nekas netiks darīts. Tas ir viens.

Otrs. Mums ir parādījusies arī tāda parādība - iecelt ierēdņus vai nu uz pieciem, vai uz desmit, vai pat uz mūžīgiem laikiem amatā, kamēr viņi vēl dzīvo uz šīs zemes. Četri gadi - tas ir ļoti pietiekams laiks ģenerāldirektora amatam, un ir jābūt lielākai rotēšanai šajā amatā, jo diemžēl viszemākais reitings, kādu jūs atrodat tabulā, protams, ir Latvijas Privatizācijas aģentūrai, bet no tās neatpaliek arī Valsts ieņēmumu dienests. Tāpēc ir šie priekšlikumi, kuri bija ierosināti.

Te ir vēl viena interesanta pārvērtība notikusi, kura negaidīti tika ierosināta trešajam lasījumam, tāpēc mans ierosinājums ir atstāt termiņu - četri gadi, kā tas bija. Šo amatpersonu ieceļ amatā un apstiprina Ministru kabinets, bet ieteic finansu ministrs. Ieteic, protams, tad, kad kandidatūras ir piedalījušās attiecīgajā konkursā. Te gan grib atstāt šajā amatā uz pieciem gadiem, bet to nevar pieļaut, jo tas nav valsts interesēs. To apliecina arī tie brīnumi, kuri notiek mūsu Valsts ieņēmumu dienestā un vispār valstī. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols. Komisija pēc diskusijas otrajā lasījumā atbalstīja valdības iesniegto redakciju par kārtību, kādā veidā ir apstiprināma ģenerāldirektora kandidatūra, un līdz ar to neatbalstīja 1. - deputāta Bojāra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Leona Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 26, pret - 21, atturas - 38. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

M.Vītols. 2. ir deputāta Lāčplēša priekšlikums par 4.panta pirmās daļas redakciju, ko komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Lāčplēša priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 47, pret - 5, atturas - 35. Priekšlikums guvis atbalstu.

M.Vītols. 3. ir deputāta Bojāra priekšlikums, kas nav atbalstīts tāpēc, ka netika atbalstīts 1. iesniegtais priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. Arī 4. ir deputāta Bojāra priekšlikums, kas nav atbalstīts iepriekš minēto iemeslu dēļ.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. 5. ir finansu ministra Bērziņa priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 5.priekšlikumu. Deputāts Leons Bojārs... Nevēlas. Nav iebildumu. Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. Arī 6. - finansu ministra Bērziņa priekšlikumu - komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Nav atbalstīts 7. - deputāta Bojāra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Arī 8.priekšlikums nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildes.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi 9. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. 10. - deputāta Bojāra priekšlikums - nav guvis komisijas atbalstu. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 1, atturas - 43. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Vītols. Komisija neatbalstīja arī 11. - deputāta Bojāra priekšlikumu. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 4, atturas - 51. Priekšlikums nav atbalstīts.

M.Vītols. Komisija nav atbalstījusi 12. - deputāta Bojāra priekšlikumu par 19.panta papildināšanu ar jaunu teikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Arī 13. - deputāta Bojāra priekšlikumu - komisija pēc diskusijas nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. 14. - Juridiskā biroja priekšlikumu - komisija ir izstrādājusi un izteikusi kā 15. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 16. - finansu ministra priekšlikums - ir guvis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi arī 17. - Juridiskā biroja iesniegto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Līdzīgi komisija ir atbalstījusi 18. - finansu ministra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Tā nav atbalstījusi 19. - deputāta Bojāra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Arī 20. - Bojāra kunga priekšlikums - nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Vītols. Arī 21.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

M.Vītols. Komisija neatbalstīja arī 22. - deputāta Bojāra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas 24.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 25. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir iestrādāts 26. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. Un atbalstīts ir arī 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums par pārejas noteikumu papildināšanu ar 15.punktu, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu lemt par likuma pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”“ pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

M.Vītols. Paldies.

Sēdes vadītājs. Izskatīsim likumprojektu “Administratīvā procesa likums". Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Izskatīsim dokumentu nr.3679. Likumprojekts ir sagatavots trešajam lasījumam, un vēl daži ievadvārdi par sagatavošanas gaitu.

Tātad šis likumprojekts acīmredzot ieies Saeimas vēsturē ar vislielāko priekšlikumu skaitu darba gaitā no pirmā līdz trešajam lasījumam - gandrīz vai pusotra tūkstoša priekšlikumu. Apakškomisija ir izskatījusi visus, un arī Juridiskā komisija ir devusi savu vērtējumu.

Lūdzu visus apbruņoties ar pacietību, un varam sākt izskatīt šos vairāk nekā 750 priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs. 1. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 4. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 5. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 8. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 9. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 10. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 2.pants arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 12. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 13. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 13. un 14.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. 15. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts un iestrādāts 18.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 16., 17. un 18.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. Attiecīgais pants ir arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 19., 20., 21. un 22. - Juridiskā biroja priekšlikumi ir iestrādāti 23. - Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 24. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts un iestrādāts trešajā lasījumā sagatavotajā 14.pantā, arī 25., 26.priekšlikums tur ir iestrādāts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 27. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 28. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums, 30. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums, 31. - Juridiskā biroja priekšlikums un 32. - arī Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts kā trešajam lasījumam sagatavotais 13.pants.

Sēdes vadītājs. Paldies. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 33. - Juridiskās komisijas un 34. - iekšlietu ministra priekšlikums ir atbalstīts un iestrādāts attiecīgajos pantos.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 35. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 37. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 38. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 39. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 40. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 41. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 42. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 43. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 44. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 45. - tieslietu ministres priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 46. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 47. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. … Te jāsaka, ka viens cipars numerācijā ir izkritis, tātad uzskatīsim to par drukas kļūdu. 49. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Un te atkal parādās 49. … Tātad mēs 49. uzskatīsim par 48.priekšlikumu. Tātad 49. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 50. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 51. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 52. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 53. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 54. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 55. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 56. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 57. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 58. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 59. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 60. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 61. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 62. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 63. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 64. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 65. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 66. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 67. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 68. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 69. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts...

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. ... un pants redakcionāli precizēts.

70. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Nākamais priekšlikums ir bez numura. Tātad mēs to varam uzskatīt par 70.-a priekšlikumu, ko iesniegusi Juridiskā komisija un kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 71. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 72. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 73. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 74. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 75. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 76. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 77. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 78. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 79. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 80. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 81. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 82. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 83. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 84. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 85. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 86. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Arī 87. - tieslietu ministres priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 88. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 89. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 90. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 91. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministres I.Labuckas 92.priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 93. - Juridiskais birojs atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 94. - Juridiskais birojs atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 95. - Juridiskais birojs atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 96. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 97. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Dz.Rasnačs. 98. - Juridiskais birojs atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 99. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 100. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 101. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 102. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 103.- tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 103. un 104.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs.105. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 106. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 107. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 108. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 109. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 110.- iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 111. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 112. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 113. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 114. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 115. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 116. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 117. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Arī 118. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 119. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 120. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 121. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Ceturtā nodaļa. 122. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Rasnačs. 123. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 124. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 125. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 126. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs.127. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 128. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 129. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 130. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 131. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 132. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 133. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 134. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Piektā nodaļa. 135. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 136. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 137. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 137. un 138.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. 138.priekšlikumā pants ir vēl papildus redakcionāli precizēts.

139. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 140. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 141. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 142. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 143. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 144. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 145.priekšlikumā Juridiskā komisija precizē sestās nodaļas nosaukumu. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 146. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 147. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 148. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 149. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 150.- tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 151. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 152. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 153. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 154. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 155. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Dz.Rasnačs. 156. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 58.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 157. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 158. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 159. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 160.- Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 161. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 162. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 163. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 164. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 165. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 166. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 167. - arī Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 168. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 169. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums tika atbalstīts jau iepriekš - 167.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Te jāmin, ka ir ieviesusies neliela kļūdiņa - 170.priekšlikuma šeit nav. Tātad 171. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 172. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 173. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 174. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 175. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 176. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. Pēc 176. nākamais priekšlikums nav numurēts, tāpēc lūdzu to protokolā fiksēt kā 176.-a priekšlikumu. To iesniedzis Juridiskais birojs, un tas ir atbalstīts, iestrādājot 179.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 176., 176.-a, 177., 178. un 179.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. Paldies.

180. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 181. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 182. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 183. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. Vienlaikus attiecīgais pants tika arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. Nākamais… Es atvainojos, 66.pants ir redakcionāli precizēts, un pēc jaunās numerācijas tas ir 68.pants.

184. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 185. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 186. - deputāta Lujāna priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 187. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 188. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 189. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Un pants ir arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 190. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 191. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 192. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 193. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 194. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 195. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 196. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 197. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 198. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir gan atbalstīts, gan arī pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. Tāpat arī 199. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir gan atbalstīts, gan pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Rasnačs. 200. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 201. - Juridiskās komisijas priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 202. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 203. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 204. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 205. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 206. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 207. - deputāta Imanta Burvja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 208. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 209. - Juridiskā biroja priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 210. - Juridiskā biroja priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Tāpat 211. un 212. Tātad 211. ir iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums un 212. - Juridiskās komisijas priekšlikums - tie abi ir atbalstīti. Skatīt trešajam lasījumam sagatavoto 77.pantu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Dz.Rasnačs. 213. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 214. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 215. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 216. - Juridiskā biroja priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 217. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 218. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 219. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 220. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 221.numuriņa mums šeit nav. Tātad 222.priekšlikums, ko iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 223. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 224. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 225. - Juridiskās komisijas priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 226. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 227. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 228. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 229. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 230. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 231. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 232. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu... Labi! Kolēģi, turpināsim likumprojekta izskatīšanu pēc pārtraukuma.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Kamēr tiek gatavota izdruka, vārds paziņojumam deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātus lūdzu komisijas sēžu zālē uz sēdi par telekomunikāciju likumu un likumu par zemes privatizāciju pilsētās, lai sakārtotu redakciju. Paldies.

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Igors Solovjovs, Leons Bojārs, Jānis Leja, Guntars Krasts, Ērika Zommere, Jānis Lagzdiņš. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pārtraukums ir beidzies. Turpināsim izskatīt likumprojektu “Administratīvā procesa likums".

Komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs. 233. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 234. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 235. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav... (No zāles dep.A.Golubovs: “Balsot!”)

Dz.Rasnačs. 236....

Sēdes vadītājs. Deputāts Golubovs ierosina balsot par 235.priekšlikumu.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 235. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 42, pret - nav, atturas - 1. Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim par 235.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 58, pret un atturas - nav. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 236. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 237. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 238. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 239. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 240. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 241. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 242. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 243. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 244. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 245. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 246. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 247. un 248.priekšlikums - abi ir atbalstīti 246.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 249.priekšlikums, kurā tiek precizēts astotās nodaļas nosaukums, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 250. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 251. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 252. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 253. - tieslietu ministres Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 254. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 255. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums atbalstīts un iestrādāts 254.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 256. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums ir atbalstīts daļēji un iestrādāts 254.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 257. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums atbalstīts daļēji un iestrādāts 254.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 258. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 259. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 260. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 261. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 262. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 263. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 264. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 265. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 266. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 94.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 267. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 268. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 269. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 270. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 271. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 272. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 273. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 274. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 275. - Juridiskā biroja priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 276. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums atbalstīts daļēji, iestrādāts 277.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 277. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 278. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 279. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 279., 280. un 281.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. 282.priekšlikums, ko iesniegusi Juridiskā komisija, atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 283. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Nākamais jāmin 108.pants, kas ir redakcionāli precizēts.

287. - Juridiskās komisijas...

Sēdes vadītājs. … 284.,285. un 286.priekšlikums ir atbalstīts.

Arī 287. tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 288. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 289. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 290. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 291. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 292. ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 293. - Juridiskā biroja priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

Dz.Rasnačs. 294. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 295. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 296. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 297. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 298. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 299. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 300. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 301. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 301., 302., 303. un 304.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. Paldies.

305. - Juridiskā biroja priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 306. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 307. - deputāta Lujāna priekšlikums nav atbalstīts. Pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 308. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 309. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 310. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 311. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 312. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji, iestrādāts 316.priekšlikumā. Līdz ar to 312., 313. un 314., 315. un
316. …

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 312., 313., 314., 315., 316. un 317.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. 318. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 319. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 320. - Juridiskās komisijas priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 321. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 322. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 323. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 324. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 325. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 326. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Rasnačs. 327. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 328. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 329. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 330. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 331. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 332. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 333. - arī šis Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 334. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 335. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 336. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts, pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 337. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 338. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 339. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 340. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts un iestrādāts 343.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 340., 341., 342. un 343.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. 344. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 145.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Dz.Rasnačs. 347. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 348. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 349. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 150.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. Deviņpadsmitā nodaļa. 350.priekšlikums - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 351. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 352. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 353. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 354. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 355. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 154.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 356. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 157.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 357.priekšlikums ir atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Juridiskās komisijas 358. priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 359. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 360. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 361. - tieslietu ministres priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 362. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 363. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 364. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 365. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 366. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 367. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 368. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 167.pants pēc vecās redakcijas, pēc jaunās - 177. ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 369. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 169. pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 370. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 371. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 372. - Juridiskā biroja priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 373. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Trešā sadaļa. Tiesvedība pirmās instances tiesā.

374. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 375. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 376. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 377. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 378. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 379. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 380. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 381. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 382. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 383. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 384. - komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 385. - atbildīgās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 386. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 387. - Juridiskā biroja, 388. - Juridiskās komisijas, 389. - Juridiskās komisijas, 390. - Juridiskās komisijas, 391. - Juridiskās komisijas un 392. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts, un tie visi iestrādāti 188.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 393. - Juridiskās komisijas un 394. - Juridiskā biroja, 395. - Juridiskās komisijas, 396. - Juridiskās komisijas un 397. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, un tie visi ir iekļauti trešajam lasījumam sagatavotajā 185.pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 398. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 399. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 400. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 401. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 402. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 403. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 404. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 405. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 406. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 407. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 408. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 409. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Arī 410. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 411. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 412. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 184.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Divdesmit pirmā nodaļa. 413. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 414. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Rasnačs. 415. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 416. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 417. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 418. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 419. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 420. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 421. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 422. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

Dz.Rasnačs. Divdesmit otrās nodaļas nosaukums ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 423. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Rasnačs. 424. - Juridiskās komisijas, 425. - Juridiskā biroja un 426. - Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, tie iestrādāti 194.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 427. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 428. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 428.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - nav, atturas - 5. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Dz.Rasnačs. Es atvainojos, pie kura priekšlikuma mēs palikām?

Sēdes vadītājs. Pie 429.priekšlikuma.

Dz.Rasnačs. 429. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 430. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 431. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 432. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 433. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Te jāmin, ka divdesmit trešās nodaļas nosaukums ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 434. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 435. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 436. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 437. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Tāpat arī 438., kas iestrādāts trešā lasījuma 208.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 439. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 440. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 441. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 442., 443., 444. un 445. - šie Juridiskās komisijas priekšlikumi ir iestrādāti trešā lasījuma 208.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 446., 447. un 448.priekšlikums ir iestrādāts trešā lasījuma 209.panta redakcijā, un tie visi ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 449. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 450. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 451. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 452. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 453. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 454. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 455. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 456. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 457. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 458. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 459. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 460. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 461. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 462. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 463. - minētās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 214.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 264. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 265. - atbildīgās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 266. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Es atvainojos, tas bija 466.priekšlikums.

467. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 468. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 469. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 470. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 471. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 472. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 473. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 474. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 475. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 476. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 477. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 228. pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

Dz.Rasnačs. 478. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 479. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 480. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 481. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 482. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 483. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 484. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 485. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 486. - Juridiskās komisijas priekšlikums tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 487. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 488. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 489. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

Dz.Rasnačs. 490. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 491. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 492. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 493. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 494. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 495. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 496. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 497. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 498. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 499. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 500. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 501. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 502. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 503. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 504. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts un iestrādāts 505.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Tātad 505. ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

Dz.Rasnačs. 506. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Arī 507. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 508. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 509. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 510. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 511. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 512. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 513. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 514. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 515. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 516. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 517. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 518. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 519. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 520. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 521. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 522. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 523. - Juridiskās komisijas priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Arī 524. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 525. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 258.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Divdesmit piektās nodaļas nosaukums redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 526. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 527. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 528. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 529. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 530. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 531. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 532. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 533. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 534. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 535. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 536. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 267.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 537. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 538. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 539. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 272.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

Dz.Rasnačs. Divdesmit astotās nodaļas nosaukums redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 540. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 541. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 542. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 274. pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 543. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 544.- Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 545. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 546. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tāpat atbalstīts 547. - Juridiskās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 548. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 549. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Ceturtā sadaļa. Tiesvedība apelācijas instancē.

550. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 551. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 552. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 553. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un panta pirmā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 554. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 555. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 555. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. 556.priekšlikums.

Dz.Rasnačs. Jā, 556...

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 557. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 558. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 559. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 560. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 561. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 562. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 563. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 564. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Arī 565. - Juridiskās komisijas priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 285.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 566. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 567. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 568. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 569. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Nākamais priekšlikums nav numurēts, tātad mēs to protokolā fiksējam kā 569.-a - Juridiskās komisijas priekšlikumu, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 570. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 571. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 572. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 573. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 574. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 575. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 576. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Trīsdesmit pirmā nodaļa. 577. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 578. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 579. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 580. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Tāpat arī 581. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 582. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 583. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 584. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 585. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 586. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 587. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 588. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 589. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 590. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 591. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 592. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 593. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 594. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 595. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 596. - deputāta Imanta Burvja priekšlikums atbalstīts daļēji, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 596. un 597.priekšlikumu.

Dz.Rasnačs. Paldies.

598. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 599. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 600. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 601. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tātad 602. - Juridiskās komisijas, 603. un 604. - Juridiskā biroja un 605. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir ietverts trešajam lasījumam sagatavotajā 311.pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 606. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 607. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 608. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 609. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 610. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 611. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 612. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 309.pants redakcionāli precizēts.

613. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 614. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 615. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 616. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 617. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 618. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 619. - arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 313.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. 620. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 621. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 622. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 623. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 624. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 625. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 626. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 627. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 628. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 629. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 630. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 631. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 632. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 633. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 634. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 635. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 636. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 637. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 638. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 639. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 640. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 641. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 337.panta redakcijā ir neliels precizējums. Tātad tur ir tehniska kļūda - tātad ir minēts nevis 3328., bet 328.pants.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Trīsdesmit piektā nodaļa. 642. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 643. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 644. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 645. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 646. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 647. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 648. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tāpat 649. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 650. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 651. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 333.pants ir redakcionāli precizēts.

Tāpat arī 334.pants ir redakcionāli precizēts.

652. priekšlikums, ko iesniegusi Juridiskā komisija, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 653. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 654. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 655. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Pants ir arī redakcionāli precizēts.

656. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Trīsdesmit sestā nodaļa un pēdējie simts priekšlikumi.

Juridiskās komisijas 657.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 658. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 659. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 660. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 661. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tāpat 662. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 663. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 664. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Arī 665. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tāpat 666. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 667. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 668. - atbildīgās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

. Dz.Rasnačs. Septītās sadaļas nosaukums ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 669. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Tāpat ir atbalstīts 670. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. Tāpat ir atbalstīts 671. - tagad jau Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 672. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 673. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 674. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 675. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 676. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 677. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 678. - tieslietu ministres I.Labuckas priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 679. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 680. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 681. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Te vienlaikus jāsaka, ka trešā lasījuma redakcijā atkal ir tā pati tehniskā kļūda - 353.panta vietā ir uzrakstīts 3353, tātad pirmais trijnieks ir lieks.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Dz.Rasnačs. 347.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 682. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 683. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 684. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 685. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 686. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tāpat 687. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Un arī 688. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 689. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 690. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 691. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 692. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 693. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 694. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 695. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Rasnačs. 696. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 697. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 698. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 354.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 699. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 700. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 701. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 702. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts un redakcionāli otrajā daļā precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 703. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 704. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 705. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Arī 706. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 707. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 708. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 709. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 710. - Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts, un panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 711. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 712. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 713. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 714. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. Tāpat ir atbalstīts 715. - Juridiskā biroja priekšlikums un 716. - Juridiskās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

Dz.Rasnačs. 717. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 718. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 361. pants ir redakcionāli precizēts.

719. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 720. - iekšlietu ministra M.Segliņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 721. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un panta trešā un ceturtā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 722. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, un pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs. 723. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 724. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 725. - Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 726. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 727. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. Tāpat 728. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 729. - atbildīgās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 730. - arī šis komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 731.priekšlikums, ko iesniegusi Juridiskā komisija, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 732. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 733. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 734. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Jāmin, ka 373.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

Dz.Rasnačs. 735. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Rasnačs. 736. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 737. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Tā, te ar numuriem ir nelielas neprecizitātes. Te ir rakstīts, ka tas ir 734.priekšlikums, bet mēs to varētu protokolā fiksēt kā
737.-a. priekšlikumu. Tātad šis Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 373.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Te atkal ir problēmas ar numerāciju. Vienu mazu mirklīti!

Sēdes vadītājs. 734.priekšlikums...

Dz.Rasnačs. Es ļoti atvainojos, te laikam ir divas 269.lapas iekļuvušas iekšā.

Sēdes vadītājs. 733. un 734.priekšlikums ir atbalstīts.

Dz.Rasnačs. Jā, te tehniskas kļūmes dēļ divas vienādas lapas ir iekļuvušas. Tās mēs veiksmīgi pāršķiram un...

Sēdes vadītājs. ... tālāk ir priekšlikumi par 374.pantu.

Dz.Rasnačs. Jā, tātad par 374.pantu ir 735.priekšlikums, ko Juridiskā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 736. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 737. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

Dz.Rasnačs. 738. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 739. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 740. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts, pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 741. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 742. - Juridiskā biroja priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 743. - Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 744. - Juridiskā biroja priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 745. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Rasnačs. 746. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums - tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 747. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Rasnačs. 748. - finansu ministra G.Bērziņa priekšlikums - arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

Dz.Rasnačs. 749. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Rasnačs. 750. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 751. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. 752. - Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Godātie deputāti! Mēs esam veiksmīgi nonākuši līdz pārejas noteikumiem, un tiem visiem ir precizēta redakcija ar 753. un 754.priekšlikumu.

Tātad vispirms par 753.priekšlikumu. Tieslietu ministrija līdz šā gada martam izstrādās šā likuma spēkā stāšanās likumu, un acīmredzot Juridiskā komisija turpinās pie tā darbu, kad valdība to būs nodevusi jau Saeimai.

Tātad 753.priekšlikumu Juridiskā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Stalts vēlas debatēt? Nevēlas. Deputāti piekrīt.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. Par 754.priekšlikumu. Sākotnēji spēkā stāšanās termiņš bija paredzēts 2003.gada 1.janvārī, taču jāsaka, ka valdība 2002.gada budžetā nevarēja iedot nepieciešamos līdzekļus tiesnešu korpusa sagatavošanai, līdz ar to Tieslietu ministrija, pārstāvot valdību, lūdza noteikt par šo spēkā stāšanās termiņu 2003.gada 1.jūliju. Līdz ar to, plānojot 2003.gada budžetu, varēs finansiāli pietiekami labi nodrošināt šo tiesnešu sagatavošanu.

Papildus jāmin, ka vēlākam spēkā stāšanās termiņam ir gan pozitīva, gan arī negatīva puse, un šī pozitīvā puse ir tāda, ka būs lielāks laiks un labākas iespējas apmācīt tos daudzus desmitus tūkstošu amatpersonu, kurām būs dotas tiesības izdot administratīvus aktus.

Līdz ar to komisija atbalstīja 754.priekšlikumu, kuru principā bija ieteikusi tieslietu ministre Ingrīda Labucka, un šis priekšlikums nosaka, ka likums stājas spēkā 2003.gada 1.jūlijā. Lūdzu atbalstīt šo redakciju.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Administratīvā procesa likums” pieņemšanu trešajā, pēdējā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Pēc Rasnača kunga smagā darba man tas paredzams itin viegls.

Godājamie deputāti! Dokuments nr.3669. Pirmo Juridiskās komisijas priekšlikumu komisija ir atbalstījusi, izslēdzot likumprojekta nosaukumā datumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

R.Labanovskis. Komisija ir atbalstījusi arī 2.priekšlikumu sakarā ar to, ka tas vairs nav aktuāls. Līdz ar to ir piedāvājums mainīt pantu tālāko numerāciju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

R.Labanovskis. 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas skaidrības labad ir redakcionāli precizēts. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

R.Labanovskis. Lūdzu izteikt savu viedokli par šo likumprojektu balsojot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu "Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Ārlietu komisija lūdz par šo likumprojektu nobalsot otrajā lasījumā, jo neviens priekšlikums nav saņemts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Dokumenta nr. 3671. Komisija ir saņēmusi Juridiskā biroja priekšlikumu - aizstāt dokumenta nosaukumā vārdu “grozījums” ar vārdiem “par papildinājumu”, kas pēc būtības precīzāk atbilst minētā likumprojekta garam. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

R.Labanovskis. Tāds pats ir 2., 3. un 4.priekšlikums, kurā tiek pieprasīts aizstāt šo vārdu “grozījums” ar vārdu “papildinājums”.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

R.Labanovskis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu "Elektronisko dokumentu likums". Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Elektronisko dokumentu likumu, par kuru atbildīga ir Juridiskā komisija, tika iesniedzis Ministru kabinets kā likumdošanas iniciatīvu, un tas ir Saeimas sēdē izskatāmais dokuments nr.3506 (reģistra numurs 1017).

Likumprojekts tika nodots izskatīšanai arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kura deva pozitīvu atzinumu par šo Elektronisko dokumentu likumu. Arī Juridiskā komisija, uzklausījusi speciālistus un darba grupu, kura izstrādāja šo likumu, deva pozitīvu atsauksmi šim dokumentam un aicina to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Kāda tad ir šā likuma būtība un saturs? Ar šā likuma, tāpat kā ar citu līdzīgu likumu, pieņemšanu, kuri ir pieņemti tuvākās un tālākās ārvalstīs pēdējo 6-12 mēnešu laikā, mēs šajā ziņā neesam ne pirmie, ne arī pēdējie. Tātad šis likumprojekts nosaka juridisko kārtību, juridisko saturu un juridisko spēku jautājumos, kas saistīti ar elektroniskajiem dokumentiem. Faktiski mūsu likumprojekts juridiski sakārto tos jautājumus, kurus mēs jau savā praksē izmantojam, jo daudzās jomās, pat tiesu lietās, krimināllietās, elektroniskais dokuments faktiski jau tiek izmantots kā pierādījums, un, lai šo jautājumu sakārtotu un dotu tam pietiekami tiesisku pamatu, tiek piedāvāts šis likumprojekts.

Tātad pirmām kārtām ir jāmin likuma 3.pants, kurā runāts par to, kas tad ir elektroniskais dokuments. Un šis pants nosaka, ka elektroniskais dokuments, ja tiek izpildītas šā likuma prasības, atbilst rakstiskas formas dokumentam. Tas ir pirmais šīs būtības stūrakmens, un elektroniskais dokuments iegūst šo rakstiskas formas dokumenta juridisko spēku, ja tas ir parakstīts atbilstoši likuma prasībām ar elektronisko parakstu un satur šajā likumdošanā un normatīvajos aktos noteiktos rekvizītus. Tātad elektroniskais dokuments ar šo likumu tiek pielīdzināts vienkāršam rakstiskam dokumentam, ko mēs, teiksim, varam izmantot kā dokumentu savstarpējās attiecībās starp privātām vai publiskām personām.

Otrais moments, kam ir veltīta lielākā likuma teksta daļa, protams, ir saistīts ar elektronisko parakstu. Elektroniskais paraksts tātad ir vesels mehānisms, kādā veidā elektroniski tiek reģistrēta attiecīgā persona, kas ir parakstījusi šo elektronisko dokumentu. Tātad šeit tiek regulēta visa šī prasību summa, kas saistīta ar elektronisko parakstu.

Elektroniskie paraksti ir divu veidu: tātad ir vienkārši elektroniskais paraksts un ir drošs elektroniskais paraksts. Bez tam ir noteikta vesela rinda prasību, kā tiek veidotas šīs institūcijas, kas šo elektronisko parakstu veido, kādā veidā tiek izdoti šie sertifikāti, kā šie sertifikāti tiek saskaņoti, pārbaudīti, uzglabāti un tā tālāk.

Tātad faktiski ir paredzēts diezgan būtisks pagrieziens šajā sfērā, un tādējādi mēs likumdošanā reaģējam uz praktiskās dzīves prasībām. Šādi elektroniskie dokumenti jau šodien ir saimnieciskajā, tiesiskajā un vēl citā apritē. Mums jau ir elektroniskā komercija un tā tālāk.

Lai šīs darbības sakārtotu un padarītu daudz drošākas, tātad tiek piedāvāts šis likumprojekts. Juridiskā komisija, protams, rūpīgi izjautāja darba grupu locekļus un veica zināmu skaidrošanu attiecībā uz šā elektroniskā dokumenta veidošanas metodēm, problēmām un vietām, kur varētu būt vājie punkti, parakstot un veidojot elektronisko dokumentu, jo elektroniskais dokuments tikai apliecina to, ka šī persona, kurai ir piešķirts šis elektroniskais paraksts, ir parakstījusi šo dokumentu, bet tajā pašā laikā, protams, var notikt arī kādi drošības jautājumu pārkāpumi, kad šo dokumentu var parakstīt kāds cits, tāpēc ir jābūt skaidrībā, kas būtu darāms, lai šādas iespējas samazinātu vai vispār nepieļautu.

Tātad šie pasākumi varētu būt šādi: speciālas čipkartes lietošana darbībās ar datoriem, attiecīgās pieejas kodēšana un paroļu veidošana. Te, protams, būtu minama arī drošības pasākumu izstrādāšana, kas katrā institūcijā vai katrai privātai personai, kura lieto vai paraksta šo juridisko vai šo elektronisko dokumentu, būs jārisina atsevišķi.

Protams, visvairāk diskusiju mums izraisījās saistībā ar šā likuma spēkā stāšanās laiku. Es domāju, ka gan pasaulē šādi likumi ir pieņemti, gan arī mūsu apritē šodien jau ir elektroniskie dokumenti, tāpēc Juridiskā komisija izteica savas šaubas, vai būtu nepieciešams atlikt spēkā stāšanos līdz 2002.gadam, jo, ja abas puses ir gatavas apmainīties ar elektroniskajiem dokumentiem un ja abas puses ir gatavas sertificēt savus elektroniskos parakstus, kā arī, ja tos var izmantot tiesvedībā, tad kāpēc mēs nevarētu jau pēc likuma pieņemšanas, teiksim, kaut vai ar 1.janvāri, ieviest šā likuma reālu darbību, attiecīgi dodot iespēju tām institūcijām, ja viena no pusēm nepiekrīt atlikt spēkā stāšanos līdz 2002.gada 1. ... Ai, es atvainojos, 2004.gada 1.janvārī bija paredzēta šā likuma spēkā stāšanās. Tātad šo spēkā stāšanos varētu atlikt uz vēlāku laiku tajās institūcijās, kurās ir kaut kādas grūtības. Tāpēc Juridiskā komisija aicina atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā un iesniegt priekšlikumus otrajam lasījumam. Un arī pati komisija ir gatava izstrādāt priekšlikumus attiecībā uz teksta precizēšanu un spēkā stāšanās termiņiem.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Elektronisko dokumentu likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

L.Muciņš. 8.novembris.

Sēdes vadītājs. 8.novembris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi Komerclikumā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Juridiskā komisija vēlreiz ir izstrādājusi likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā”. Juridiskā komisija uzskatīja, ka šis jautājums ir atkārtoti skatāms no paša sākuma, tāpēc komisijā šis likumprojekts tika atbalstīts vienbalsīgi.

Vēlreiz atgādināšu, kādi priekšlikumi un kādas priekšlikumu grupas ir iekļautas šajā likumprojektā, ko Juridiskā komisija piedāvā jums skatīt.

Tātad pirmā priekšlikumu grupa ir saistīta ar valodnieciskiem precizējumiem Komerclikumā. Mēs esam precizējuši terminus “komandītsabiedrība” (ar garo “ī”), “komandīts” (ar garo “ī”), “delkrēderi” (ar garo “ē”). Tāpat likumā lietotos terminus vēl precīzāk esam saskaņojuši ar grāmatvedības terminiem, arī ar Civillikumā lietotajiem terminiem, pirmpirkuma tiesības aizvietojām ar pirmtiesībām.

Otrā priekšlikumu grupa ir redakcionālie precizējumi, kuri pēc savas būtības negroza Komerclikumu, bet redakcionāli to precizē vai novērš kādas iespējamās neizpratnes vai divdomības, kādas mums šeit likuma piemērošanas laikā varētu rasties. Pats likums ir pieņemts jau pirms samērā ilga laika, un tā studēšanas un pētīšanas laikā dažādu interešu grupu pārstāvji, to skaitā Ārvalstu investoru padome, ir iesnieguši dažādus priekšlikumus un precizējumus. Tātad šī otrā priekšlikumu grupa ir saistīta ar redakcionāliem precizējumiem, kuri ir nepieciešami šajā likumā, bet kuri nemaina šā likuma būtību. Tie tikai redakcionāli likumu precizē, lai tas būtu labāk izprotams.

Trešā grozījumu grupa ir saistīta ar jēdziena “rezerves kapitāls” izslēgšanu. Šos priekšlikumus ir iesnieguši ne tikai investori, bet arī Latvijas ekonomisti, it sevišķi Latvijas Bankas ekonomisti un juristi, kuri mums diezgan argumentēti komisijā pierādīja, ka šā jēdziena saglabāšana pašreizējā uzņēmējdarbībā un arī šobrīd vēl spēkā neesošajā Komerclikumā nav nepieciešama… tātad šāds termins “rezerves kapitāls” nav nepieciešams, jo tas tikai nevajadzīgi bloķē uzņēmēju, komersantu līdzekļus, tas šos līdzekļus liek glabāt pieejamā veidā, lai gan šobrīd, protams, visam kapitālam ir jābūt darbībā, kapitālam ir jāatrodas apgrozībā, tāpēc šāda rezerves kapitāla nepieciešamība nebūtu lietderīga. Mēs šajā jautājumā esam saņēmuši pozitīvas atsauksmes, un līdz ar to tātad šī trešā priekšlikumu grupa no Komerclikuma izslēdz veselu rindu pantu, kas paredz rezerves kapitāla veidošanu, sadali, izmantošanu un vispār tā esamību.

Arī ceturtajai priekšlikumu grupai lielāko tiesu priekšlikumu ir sagatavojusi Ārvalstu investoru padome, un tie ir saistīti ar vairākiem jautājumiem kapitālsabiedrību sadaļā.

Tātad pirmā šo priekšlikumu grupa ir saistīta ar pirmpirkuma tiesībām, šeit tiek precizēts jautājums par akciju pirmpirkuma tiesībām, un var teikt, ka tās ir grozītas dažos gadījumos.

Otrā grupa ir saistīta ar personālakcijām, un tagad daudz precīzāk ir noteikts, ka personālakcijas nav atsavināmas, nav pārdodamas, nav mantojamas un tā tālāk. Tās tātad ir domātas speciālam mērķim un līdz ar to ir arī jāizmanto šim mērķim. Tās nevar aizplūst brīvā kustībā tāpat kā pārējās akcijas. Tas ir savdabīgs stimulēšanas veids, lai ieinteresētu personālu kapitālsabiedrības kopējos finansu rādītājos.

Un trešā grupa attiecas uz kvoruma jautājumiem, kuri daudzos gadījumos, kad tiek izvirzīta ģenerālā prioritāte, paredz mazākuma akcionāru tiesību aizsardzību, tātad kvorums no piektdaļas vai desmitdaļas tiek samazināts uz vienu divdesmito daļu. Tātad tas attiecas uz akcionāru skaitu, kas ir nepieciešams, lai izvirzītu vai risinātu dažādu akciju sabiedrības pārvaldes un revīzijas jautājumus. Un šis mehānisms šobrīd ir diezgan augsts. Tātad šī pakāpe tiek samazināta līdz vienai divdesmitajai daļai, un šie minimumi arī savstarpēji tiek saskaņoti, lai nebūtu tā, ka mēs vienā pantā runājam par desmitdaļu, otrajā - par divdesmito daļu, trešajā - par piektdaļu un tā tālāk. Ņemot vērā Eiropas Savienības direktīvas, mēs šeit iestrādājām lielāku mazākuma akcionāru tiesību aizsargātību un samazinājām šo formu skaitu.

Visi šie minētie tad arī ir galvenie grozījumi, par kuriem mums līdz šim nav bijis lielu strīdu un diskusiju, tāpēc mēs, Juridiskā komisija, iesniedzām šo likumprojektu un aicinām to atbalstīt pirmajā lasījumā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Komerclikumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 84, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

L.Muciņš. 8.novembris.

Sēdes vadītājs. 8.novembris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu””. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Cienījamais prezidij! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.3637. Šis likumprojekts ir no likumprojektu paketes, kas saistīta ar Latvijas Privatizācijas aģentūras likvidāciju. Uz otro lasījumu ir saņemts tikai viens priekšlikums no atbildīgās komisijas, un tas ir šāds - izteikt pārejas noteikumu 3.punktu jums piedāvātajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Stalidzāne. Ir priekšlikums likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām”“. Pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Mitrofanovs.

M.Mitrofanovs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 3516 - likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām”“. Likumprojekts paredz, ka svētku un atceres dienu saraksts tiks papildināts ar jaunu atceres dienu -
21.augustu kā konstitucionālā likuma - “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienu.

Mūsu komisija izskatīja likumprojektu un vienbalsīgi to atbalstīja. Ir konstatēts, ka likumprojekta pieņemšana un stāšanās spēkā nav saistīta ar budžeta izdevumu palielināšanu.

Lūdzu komisijas vārdā atbalstīt likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām”“ pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

M.Mitrofanovs. 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Šis likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” ir skatāms kopā ar mūsu darba kārtības 24. dokumentu, kuru mēs nupat izskatījām, un tā ir 1993.gada 29.maija Hāgas konvencija par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos. Uz otro lasījumu neviens priekšlikums nav iesniegts, tāpēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

I.Geige. 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Geige.

I.Geige (frakcija “Latvijas ceļš”).

Šos grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā mēs esam iestrādājuši dokumentā nr.3509, un šeit ir paredzēti divi būtiski grozījumi.

Pirmais grozījums ir nepieciešams, lai garantētu bērnam nepieciešamo ienākumu nodrošinājumu. Tā kā 41,1% no visiem bērniem Latvijā dzīvo trūcīgās ģimenēs, kuru ienākumi nesasniedz pat valstī noteikto krīzes iztikas minimumu, rēķinot uz vienu ģimenes locekli, tad līdzekļu daudzums, kas tiek atvēlēts bērnu tiesību nodrošināšanai, ir ļoti dažāds. Ģimenēm, kurās objektīvu apstākļu dēļ nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu bērna tiesības, ir nepieciešams atbalsts ienākumu līmeņa paaugstināšanai.

Pašreiz bērna labklājības minimālo līmeni nosaka Ministru kabineta noteikumi, un šāda norma bija paredzēta Bērnu tiesību aizsardzības likuma 10.panta ceturtajā daļā, tādēļ, lai šo jautājumu sakārtotu, ir paredzēti šie grozījumi. Tātad šā 10.panta ceturto daļu ir paredzēts izslēgt un papildināt šo likumu ar 26.panta piekto un sesto daļu, kur būs noteikts, ka speciāli likumi nosaka valsts un pašvaldību pienākumus bērnu labklājības minimālā līmeņa noteikšanā un ka ģimenei ir tiesības saņemt atbalstu sociālās palīdzības pabalsta veidā tādā apmērā, lai tiktu sasniegts Ministru kabineta noteiktais un garantētais minimālais ienākumu līmenis, kuru noteiks grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību” un citi normatīvie akti, kas pašreiz tiek izstrādāti.

Un vēl arī pārejas noteikumi tiek papildināti ar normu, ka 26.panta sestajā daļā noteikto sociālo pabalstu visas pašvaldības izmaksā ar 2004.gada 1.janvāri, bet līdz tam pašvaldības izmaksā trūcīgo cilvēku sociālās palīdzības pabalstu.

Otrais grozījums ir saistīts ar obligāto ārstēšanu bērnam, kurš ir saslimis alkoholisko dzērienu pārmērīgas lietošanas dēļ vai kuram ir radusies atkarība no narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošajām vielām.

Izdarot grozījumus likuma 48. un 49.pantā, būs noteikts, ka tiek nodrošināta obligātā ārstēšana Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Bez tam esošā likuma pārejas noteikumos tagad ir paredzēts, ka ir jāizstrādā likumprojekts par ārstnieciska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem, taču, vadoties pēc iepriekš minētā, šo normu ir paredzēts izslēgt, jo ārstnieciska rakstura līdzekļu izvēli nosaka pacienta veselības stāvoklis, nevis piederība atsevišķai vecuma grupai.

Komisijas vārdā es aicinu šos grozījumus pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais prezidij! Godātie kolēģi! Ir nepieciešams pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ziņojuma nākt šeit tribīnē un stāstīt par pašreizējo faktisko situāciju. Man šodien ir visai nepatīkami sacīt, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums pašlaik tiek pildīts, ja teikšu maigi, slikti.

Ko tad pašreiz paredz piedāvātie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem mēs šodien tiekam iepazīstināti un par kuriem būs jādiskutē? Tātad faktiski līdz ar to pieņemšanu bērnu situācija ne par mata tiesu netiek uzlabota, kāda tā jau ir pašreizējā likumdošanā. Lūk, likumprojektā pārejas noteikumu 8.punkts tiek izteikts interesantā redakcijā. Tātad runa ir par pabalstu - par atbalstu ģimenēm ar bērniem, bet beigās to visu nosaka cita likumdošana. Jau šodien spēkā ir likums par sociālo palīdzību, kas pašvaldības aicina arī tagad piešķirt pabalstus bērniem, kuri dzīvo trūcīgās ģimenēs, un tas ir trūcīgās ģimenes pabalsts, kuru diemžēl vairāk nekā 250 pašvaldības šodien nepiemēro.

Man izbrīnu rada tas, ka Ministru kabinets aicina izslēgt šajā likumā 10.panta ceturto daļu. Un kas tad ir sacīts šā 10.panta ceturtajā daļā? To, taisnību sakot, kolēģi, varam redzēt tikai tad, ja noliekam blakus šim jaunajam likumprojektam jau spēkā esošo likumu par bērnu tiesību aizsardzību. Un šī ceturtā daļa skan tā: “Minimālo bērna labklājības līmeni valstī nosaka Ministru kabinets.” Un, lūk, mēs dzīvojam Latvijas valstī, taču Ministru kabinets līdz pat šai dienai nav noteicis minimālo bērna labklājības līmeni valstī un tagad mūs aicina šo daļu izslēgt.

Vēl interesantāki ir nākamie panti, kurus mums šodien iesaka balsot un mainīt. Tāda ir 48.panta piektā daļa, un 48.panta piektajā daļā šodien ir rakstīts: “Bērnam, kurš ir saslimis alkoholisko dzērienu pārmērīgas lietošanas rezultātā, nodrošināma obligāta ārstēšana un reintegrācija sabiedrībā.” Lūk, jaunajā piedāvātajā likumprojektā ir pazudis šis vārds “reintegrācija”. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka bērnu mēs ārstēsim Narkoloģiskajā nodaļā desmit dienas, intensīvi atindēsim šo bērniņu no alkohola vai narkotiskajām vielām un pēc tam palaidīsim atpakaļ tajā pašā vidē, tajā pašā sabiedrībā, viņu nereintegrējot normālā sabiedrībā, un, manuprāt, te parādās viena ļoti nopietna lieta. Manuprāt, šī reintegrācija, tātad bērnu sūtīšana uz speciālajām iestādēm, lai turpinātu viņa ārstēšanu, maksā līdzekļus, lai gan šajā pašā piektajā daļā paliek nākamais teikums, kas skan tā: “Valsts budžetā tam atvēlami līdzekļi.” Taču palūkojieties anotācijā! Tur šo minēto līdzekļu nav! Un mani tas, kolēģi, nopietni satrauc.

Vēl interesantāka ir situācija ar pārejas noteikumiem, kur tiek ieteikts grozīt pārejas noteikumu 1.punktu. Un kas tad ir teikts pārejas noteikumu 1.punktā? Tie ir uzdevumi Ministru kabinetam, kur skaidri un gaiši ir rakstīts, ka līdz 2000.gada 31.decembrim Ministru kabinetam ir jāiesniedz Saeimai likumprojekts par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem un likumprojekts par ārstnieciska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem. Redziet, mēs savulaik Saeimā par to balsojām 2000.gada 9.martā un tagad esam nokļuvuši līdz tam brīdim, kad, lūk, svītrojam šo tekstu no likuma, un līdz ar to Ministru kabinetam vairs nebūs jādomā par speciālu likumu izstrādāšanu.

Man gribētos teikt, ka šodien, balsojot par likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” mēs izdarām vairākas interesantas lietas, tas ir, mēs atļaujam Ministru kabinetam un līdz ar to arī atbildīgajām ministrijām - šoreiz tā ir Labklājības ministrija un, protams, arīdzan Izglītības un zinātnes ministrija, jo bērnu tiesību aizsardzības jautājumi tiek risināti šo abu ministriju sadarbības rezultātā… tātad mēs vienkārši atļaujam šīm ministrijām un Ministru kabinetam gadu un vairāk nedarīt neko un pēc tam ar vieglu sirdi šos mūsu pašu Saeimas dotos uzdevumus no likuma svītrot.

Es aicinu jūs, kolēģi, visu ļoti labi pārdomāt, nebūt vieglprātīgiem un bezatbildīgiem un, zem labiem vārdiem anotācijā slēpjoties, ka šis likumprojekts uzlabos mūsu bērnu stāvokli Latvijā, nenobalsot par pirmo lasījumu un neakceptēt Ministru kabineta neizdarības.

Es to saku ne jau tāpēc, ka esmu opozīcijas deputāte, bet tādēļ, ka man patiesi rūp tā situācija, kāda ir Latvijā ģimenēm, kuras audzina bērnus. Un man gribētos atgādināt mūsu varas partijām, it sevišķi Tautas partijai, “Latvijas ceļam” un apvienībai “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, ka jūsu partiju programmās vai nostādnēs ir bijusi runa par ģimeni un bērniem.

Taču atvainojiet, godātie kolēģi un cienītās kolēģes! Nav šajā likumprojektā nekā tāda un nevienas normas, kas nodrošinātu un palīdzētu šīm ģimenēm Latvijā izdzīvot. Esiet tik laipni, sauciet pie kārtības savu Ministra kabinetu un godātos ministrus, lai beidzot tie likumi, kuri ir pieņemti un nobalsoti Saeimā, kaut kad arī tiktu pildīti, nemaz jau nerunājot par solījumiem.

Un šajā sakarā es gribu pieminēt Ministru prezidenta solījumu pagājušā gada pavasarī par valsts noteiktajiem bērnu pabalstiem. Tika teikts: “Būs! Palielināsim, izdomāsim, izrēķināsim!” Tagad, es atvainojos, 2001.gads tuvojas jau noslēgumam, tātad praktiski jau esam šā gada pēdējā ceturksnī, bet nekā nav!

Kādēļ es to saku? Tādēļ, ka ļoti ilgu un garu ceļu līdz Saeimai nāca likumprojekts “Grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību”“ par garantēto minimālo ienākumu līmeni. Un, lūk, tagad, kad garantētais minimālais ienākumu līmenis pēc Saeimas akcepta tika diskutēts atbildīgajā - Sociālo un darba lietu komisijā, mēs šeit lasām likumprojektu “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā”, kur varonīgi ir ierakstīts: redziet, būs tāds speciāls pabalsts! Būs, kā tas ir rakstīts pārejas noteikumu jaunizveidotajā 8.punktā. Un šeit ir runa arī par laika sprīdi, kurā šo pabalstu vajadzētu piešķirt pašvaldībām.

Tie nav nekādi jaunumi, un tie nav nekādi jaunatklājumi, ko mēs šeit runājam par laika periodu līdz 2004.gada 1.janvārim, ka, lūk, pašvaldības ir tiesīgas. Pašvaldībām jau šodien ir tāds pienākums - maksāt pabalstus šīm trūcīgajām ģimenēm.

Pateicos, kolēģi, par izturību, bet es aicinu jūs būt vīrišķīgiem un likt Ministru kabinetam un ministrijām strādāt, lai tās pildītu spēkā esošo likumu, nevis ar vieglu sirdi nobalsot par to, ka Ministru kabinets var mierīgi uzelpot pēc saviem neizdarītajiem darbiem.

Sēdes vadītājs. Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu, kurā šie deputāti izsaka vēlmi turpināt darbu bez pārtraukuma līdz visu sēdē iekļauto jautājumu izskatīšanai.

Vai ir iebildumi? Ir nepieciešams balsot? Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par desmit deputātu ierosinājumu! Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 22, atturas - 36.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam Ventam Balodim.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas locekļi! Tiksimies pārtraukumā komisijas telpās uz komisijas sēdi!

Sēdes vadītājs. ...Modrim Lujānam.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie Vides apakškomisijas locekļi! Atgādinu, ka otrdien, 30.oktobrī pulksten 14.30 Sarkanajā zālē notiks apakškomisijas sēde, kurā mēs skatīsim Iepakojuma likumu. Lūdzu visus piedalīties!

Sēdes vadītājs. Saeimas priekšsēdētāja biedru Romualdu Ražuku lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

R.Ražuks (Saeimas priekšsēdētāja biedrs).

Godājamie Saeimas deputāti! Tātad nav reģistrējušies: Aleksandrs Bartaševičs, Igors Solovjovs, Pāvels Maksimovs... ir. Jānis Leja... Lejas kunga nav, Guntara Krasta nav, Lāčplēša kungs ir, Ketlera kungs ir, Čibuļa kungs ir, Stalidzānes kundze ir, Andris Bērziņš ir, Dreimanes kundze ir.

Sēdes vadītājs. Paldies. Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

(Pārtraukums)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Turpināsim debates par likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam.

A.Bērziņš (Jaunā frakcija).

Cienījamie kolēģi! Ļoti patīkami, ka tādā šaurā un ieinteresētu personu lokā mēs varam diskutēt par šo jautājumu. Man gribētos pateikt par vienu lietu, par kuru acīmredzot būs nopietni jārunā. Šodien acīmredzot šis likumprojekts tiks pieņemts pirmajā lasījumā, bet man gribētos nedaudz atskatīties vēsturē, kā ir tapušas šīs izmaiņas. Pirmām kārtām par to, kas ir saistīts par piespiedu jeb obligāto speciālo ārstēšanos.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27.pantā ir paredzēta bērnu šķiršana no ģimenes. Kādos gadījumos tas ir iespējams? 2.punkts nosaka, ka tas var notikt tad, ja bērns nopietni apdraud savu veselību vai attīstību, lietojot alkoholu, narkotiskās vai toksiskās vielas. Vadoties pēc šā punkta, Bērnu tiesību aizsardzības likumā bija paredzēts pārejas periodā izstrādāt divus likumus, no kuriem viens būtu saistīts ar audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem. Un šeit ir jāpasaka tomēr paldies, ka Ministru kabinets ir izskatījis savā sēdē šo likumprojektu. Mēs ceram, ka tas arī tiks akceptēts Ministru kabinetā, un tad tuvākajā laikā mēs varēsim šo likumprojektu apspriest arī šeit, Saeimā.

Un otru likumprojektu bija paredzēts veidot, iepriekš jau teicu, vadoties pēc 27.panta. Runa ir par bērnu šķiršanu no ģimenes tajos gadījumos, ja viņš pats sev apdraud veselību un arī apkārtējo sabiedrību. Tad bija paredzēta ārstnieciska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana bērniem. Es uzskatu, ka pats interesantākais ir tas, ka tās ģimenes, kuras ir piemeklējusi šī nelaime, kur šis bērns ir saslimis ar šo bīstamo slimību un kļuvis par narkomānu, skaidri apzinās, ka pašas nevar izārstēt šo bērnu, ja viņam netiks piemēroti kādi piespiedu - es gribu akcentēt - piespiedu līdzekļi! - lai viņš varētu izkļūt no šā stāvokļa. To pašu atzīst arī paši bērni, un, ja mēs dalītu bērnus grupās, tad arī paši pusaudži izsaka šādu vēlēšanos, jo viņi slimību nespēj pārvarēt paši un paši izārstēties.

Mēs bieži operējam ar vārdiem “cilvēku tiesības”. Tad kur ir šīs cilvēku tiesības, ja mēs redzam, ka šis bērns iet postā, ja mēs redzam, ka šis bērns apdraud sevi un sabiedrību? Vai nebūtu labāk, ka mēs tomēr mēģinātu šo bērnu izvilkt ārā no šā purva un atgrieztu viņu atpakaļ kā normālu sabiedrības locekli?

Mums ir bijušas diskusijas arī Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā, un lielākā daļa Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputātu atzīst, ka acīmredzot šis likuma pants, kas tagad ir ierosināts pirmajam lasījumam, ir stipri, stipri jāpaplašina un jākonkretizē. Ir konkrēti jānorāda, kādas iespējas un izvēli dod šis likums pusaudzim. Kā vienu no paraugiem var minēt Zviedriju, kur skaidri un gaiši ir noteikts, ka, notverot šo pusaudzi lietojam narkotiskās vielas, viņam ir dotas divas iespējas: vai nu atrasties speciālā audzināšanas iestādē, kolonijā, kā mēs to varētu saukt, vai arī viņš pats parakstās un labprātīgi iet ārstēties. Es domāju, ka šis likums nekādā gadījumā nevarētu izdarīt ļaunumu pašam pusaudzim. Manuprāt, mums pie šā likuma panta būs vēl nopietni jāstrādā, un es domāju, ka mūsu diskusija par šo tēmu izvērsīsies vēl arī tad, kad pie mums nonāks likumprojekts "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem". Es domāju, ka arī šajā likumā šis jautājums noteikti būs ietverts. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts (frakcija "Latvijas ceļš”).

Godātais priekšsēdētāj, godātie kolēģi! Es gribētu teikt nevis aizstāvības, bet kādu paskaidrojošu vārdu, kas būtu adresēts Labklājības ministrijai. Labklājības ministrija, godprātīgi strādājot pie šā projekta, ir ņēmusi vērā to, ka Eiropā diemžēl, kā te daudzi dzied: "Eiropa mūs nesapratīs!" Tur vārds "piespiedu" vispār tiek svītrots no visām iespējamām vietām. Bērziņa kungs, paldies jums pirmām kārtām par apakškomisijas vadīšanu mūsu komisijā! Un arī Barčas kundzei ir taisnība, ka mums viss ir jāsabalansē un jāsamēro, sagatavojot otro un trešo lasījumu. Mēs to noteikti darīsim. Mēs gaidīsim priekšlikumus gan no jums, gan arī savā komisijā par to runāsim. Katrā ziņā diskusijām te ir pamats, bet es vienkārši gribētu uzsvērt to, ka šis likumprojekts nav radies tā voluntāri Labklājības ministrijā. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige. Godātie kolēģi! Es gribētu vēlreiz uzsvērt, ka šis jautājums ir izskatīts trīs komisijās - gan Sociālo un darba lietu komisijā, gan Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā, gan Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

Visas komisijas uzklausīja ekspertus un izanalizēja gan pirmo jautājumu par sociālajiem pabalstiem, gan arī šo otro jautājumu, un tāpēc es jau savā pirmajā uzstāšanās reizē uzsvēru, ka šis pirmais grozījums ir jāskatās kopā ar grozījumiem likumā par sociālo palīdzību. Tā ka šeit nav nekādu pretrunu, un šis jautājums tiks sakārtots.

Es aicinu atbalstīt un pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 12, atturas - 16. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

I.Geige. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam - 16.novembris.

Sēdes vadītājs. Paldies. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu "Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm"". Otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Šis likumprojekts ir nepieciešams, lai saskaņotu mūsu likumdošanu ar Eiropas Savienības prasībām. Uz otro lasījumu nav iesniegts neviens deputātu priekšlikums, tāpēc aicinu balsot otrajā lasījumā "par".

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es aicinu jūs iesniegt priekšlikumus līdz 30.oktobrim.

Sēdes vadītājs. 30.oktobris. Paldies.

Nākamais likumprojekts - "Grozījums likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām"". Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas
vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Dokuments nr.3596. Šos priekšlikumus ir sagatavojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un akceptējis Ministru kabinets. Arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija tos vienprātīgi ir atbalstījusi.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

A.Seile. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 8.novembris.

Sēdes vadītājs. 8.novembris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu - "Par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Rakstnieku savienībai". Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā deputāts - Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Juridiskā komisija laikā starp pirmo un otro lasījumu ir formulējusi divus redakcionālus priekšlikumus, bet no citām amatpersonām un institūcijām priekšlikumi nav bijuši.

1.priekšlikums. Juridiskā komisija iesaka precizēt vārdus, kas skar zemes kadastra numuru.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Rasnačs. Un beidzot 2.priekšlikums. Juridiskā komisija iesaka saīsināt 1.panta redakciju. Tātad līdz ar to tā redakcionāli būs lakoniskāka un precīzāka.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Rasnačs. Piedāvājam 30.oktobri.

Sēdes vadītājs. 30.oktobris. Iebildumu nav. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu "Cilvēka genoma izpētes likums". Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (frakcija "Latvijas ceļš”).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, pareizāk sakot, tās Sabiedrības veselības apakškomisija, kura ir šā likumprojekta izstrādātāja, piedāvā pirmajā lasījumā ārkārtīgi svarīgu, zinātnes un medicīnas progresu Latvijā kopumā raksturojošu likumprojektu "Cilvēka genoma izpētes likums".

Šis likums ir ārkārtīgi svarīgs. Tas ir viens no pēdējiem attīstības virzieniem medicīnā un medicīnas zinātnes garantiem. Šis ir virziens, kurā ārkārtīgi intensīvi strādā mūsu ziemeļu kaimiņi - igauņi, kas jau vairāk nekā pirms gada ir pieņēmuši šo likumu un pašreiz ir apstiprinājuši arī valsts genoma izpētes programmu. Šis darbs viņiem norit pakāpeniski, un varbūt ne tik veiksmīgi, kā tas sākās, jo tam visam ir nepieciešams arī finansējums. Runa ir par genoma datu bāzes veidošanu Igaunijas Republikā.

Arī mums ir jāiet šis ceļš, un tāpēc, lai vispār varētu sākt jebkuru darbību šajā jomā, Latvijas Republikā ir nepieciešams Cilvēka genoma izpētes likums. Likuma galvenais mērķis ir nodrošināt donoru, tātad cilvēku, kas sniegtu šos datus, brīvprātīgu piekrišanu genoma izpētei, garantēt genoma datu uzglabāšanas drošību un datora anonimitāti, jo tas viss tiks glabāts datorizētā veidā, pasargāt donoru no ģenētiskās informācijas prettiesiskas vai donoram nevēlamas izmantošanas; tātad nodrošināt cilvēktiesības un reglamentēt iedzīvotāju ģenētiskās informācijas savākšanas, genoma pētīšanas un datu izmantošanas kārtību, kā arī nodrošināt valsts pārraudzību šajā jomā.

Es gribu uzsvērt, ka valsts saskaņā ar šo likumu uzņemas pamatatbildību un galveno kontrolējošo lomu cilvēka genoma izpētes jomā. Atbilstoši prasībām mēs esam saņēmuši pozitīvu atsauksmi no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, kā arī pozitīvu atsauksmi no Labklājības ministrijas un no Finansu ministrijas, kas neiebilst pret šāda likuma nepieciešamību pēc būtības, bet ir piesardzīga, domājot par finansējumu, kas būtu nepieciešams šādas programmas ieviešanai Latvijā, taču tas jau ir nākotnes jautājums.

Šis likums papildus neprasa lielus naudas līdzekļus. Šie līdzekļi varētu būt nepieciešami, ieviešot Latvijā plašu genoma izpētes programmu. Šo jautājumu risināt Latvijas Republikas Ministru kabinets ir uzdevis Labklājības ministrijai, un jau tuvākajā laikā Labklājības ministrija konceptuāli ziņos par šādas programmas iespējām, tās lietderību un nepieciešamību.

Šajā gadījumā Cilvēka genoma izpētes likums ir nepieciešams, lai pasargātu mūsu cilvēkus, Latvijas iedzīvotājus, neatkarīgi no tā, vai mēs veiksim vai neveiksim šo programmu kopumā, kurai būtu nepieciešami šie lielie līdzekļi. Dzīve ap mums neapstājas. Ja to nedarīsim mēs paši, to veiks mūsu igauņu kolēģi vai citas ārzemju firmas, tāpēc mūsu -parlamentāriešu, Saeimas deputātu - uzdevums ir ieviest šo likumu, kas nodrošina mūsu cilvēku tiesības.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Cilvēka genoma izpētes likums" pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - 1. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

R.Ražuks. 15.novembris.

Sēdes vadītājs. Paldies. Iebildumu nav.

Izskatīsim likumprojektu "Grozījums Iedzīvotāju reģistra likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Augsti godātais prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 3.oktobra sēdē izskatīja grozījumu Iedzīvotāju reģistra likumā. Šis grozījums būtu nepieciešams, jo likums "Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā” paredz, ka personas aizliegums vai atļauja izmantot savu ķermeni pēc nāves tiek fiksēts konkrētās personas pasē. Tāpēc ļoti būtiski ir šīs lietas fiksēt arī Iedzīvotāju reģistrā, jo faktiski tas ir pieejams visu diennakti, tā ka šos datus varētu dabūt.

Šeit ir pievienots arī atzinums no Sociālo un darba lietu komisijas, kas ir pozitīvs. To parakstījusi Aija Barča.

Lūgums atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 1.novembris.

Sēdes vadītājs. 1.novembris. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā". Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija "Latvijas ceļš").

Priekšsēža kungs! Dāmas un kungi! Strādāsim ar darba dokumentu, kura nr. ir 3668, - likumprojektu "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā”.

Un man ir jāteic, ka komisija ir redakcionāli precizējusi 9.pantu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Redakcionāli precizējusi 10.pantu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Komisija ir izdarījusi redakcionālus precizējumus 35.pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ir 36.pantā. Komisija saņēma priekšlikumu no Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra M.Sprindžuka, un tas attiecas uz pārejas noteikumiem. Priekšlikums paredz, ka Ministru kabinetam līdz zināmam termiņam ir jāizstrādā noteikumi. Komisija atbalsta parlamentāro sekretāru un aicina jūs darīt tāpat.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Mēs esam izskatījuši likumprojektu otrajā lasījumā. Aicinu jūs nobalsot par otro lasījumu kopumā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Komisija aicina priekšlikumus iesniegt līdz 30.oktobrim šajā gadā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies.

Nākamais likumprojekts - "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā". Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā deputāts - Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija "Latvijas ceļš").

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokuments, kuru izskatīsim šobrīd, ir nr.3678 - likumprojekts "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā".

Visi priekšlikumi, kas ir iesniegti šajā likumā, ir redakcionālas dabas, un tos ir iesniedzis Juridiskais birojs.

Tātad 1.priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja. Komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Par 1.pantu. Par 1.panta 5.punktu ir komisijas atbalstīts Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ir šā panta 3. un 4.punktā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. 3.panta 4.punktā ir komisijas atbalstīts Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Redakcionālu precizējumu 6.pantā ieteikusi pati atbildīgā komisija.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Tātad šajā pašā pantā ir vairāki redakcionāli precizējumi.

Nākamais ir 4.priekšlikums, kas saņemts no Juridiskā biroja. Tas ir 13.lappusē. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. 5.priekšlikums ir no Juridiskā biroja, un komisija to atbalsta. Runa ir par 5.panta grozījumiem.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums par 12.pantu. Komisija, to redakcionāli precizējot, ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs iesaka redakcionāli precizēt trešās nodaļas nosaukumu. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Izslēgumu 13.pantā ierosina Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk ir aizstājums 13.panta pirmajā daļā. Komisija atbalsta Juridiskā biroja priekšlikumu, to redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Arī 13.panta otrajā daļā ir Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 13.panta trešajā daļā ir līdzīga situācija. Iesniedzis Juridiskais birojs, komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 14.pantā aizstājumu piedāvā Juridiskais birojs, tas guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Pirmās daļas sākuma teksts ir saņemts no Juridiskā biroja. Komisija izveido savu redakciju, bet priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Komisija, redakcionāli precizējot, ir atbalstījusi 14.panta pirmajā daļā Juridisko biroju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Priekšlikums par 14.panta otrās daļas sākumu saņemts no Juridiskā biroja. Komisija to atbalsta un turpat arī redakcionāli precizē.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Izslēgumu 14.pantā piedāvā Juridiskais birojs. Komisija piekrīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 17.priekšlikums ir par 16.panta pirmo daļu. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta pilnīgi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Izslēgumu 16.pantā, ko piedāvā Juridiskais birojs, komisija atbalsta, turpmāk precizējot panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Par izslēgumu 16.panta trešajā daļā ir saņemts Juridiskā biroja ierosinājums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs piedāvā aizstājumu 16.panta trešajā daļā. Komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Arī aizstājumu 16.panta ceturtajā daļā komisija atbalsta, redakcionāli to precizējot. Turpat ir precizēta arī 5.daļa.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 22.priekšlikums - aizstājums 21.panta pirmajā daļā. Komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk ir vairāki redakcionāli precizējumi, uz kuriem ir jāvērš deputātu uzmanība.

23.priekšlikums paredz izslēgumu 21.panta pirmajā daļā. To komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Atbildīgā komisija atbalsta Juridiskā biroja piedāvāto aizstājumu šā paša panta pirmajā daļā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk šajā pantā ir veikta virkne redakcionālu precizējumu, kuriem aicinu pievērst uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Nākamais priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja par 25.pantu. Komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāli precizēta šā panta otrā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 26.priekšlikums paredz izslēgumu 25.panta devītajā daļā. Komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Vienpadsmitajā daļā ir izdarīts komisijas redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 27.panta nosaukumu ieteicis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Visā 27.pantā ir vārda "importētais" izslēgums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Aizstājumu 27.panta pirmajā daļā, ko ierosinājis Juridiskais birojs, komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāli precizēta otrā daļa šim pašam pantam.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 30.priekšlikums ir Juridiskā biroja aizstājums 27.panta trešajā daļā. Tas ir atbalstīts no komisijas puses kā redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Aizstājumu 28.panta nosaukumā komisija ir atbalstījusi. Iesniedzis Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 28.panta pirmās daļas sākuma redakciju komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk visās daļās ir veikta virkne komisijas redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

K.Leiškalns. Aizstājums 28.pantā, ko piedāvājis Juridiskais birojs, ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

K.Leiškalns. Trešo daļu komisija ir redakcionāli precizējusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 34.priekšlikums ir Juridiskā biroja piedāvātais izslēgums 28.pantā. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Juridiskā biroja piedāvātais aizstājums 28.panta trešajā daļā ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Nākamā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

K.Leiškalns. Ceturtā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Piektā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Septītā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies.

K.Leiškalns. Astotā daļa ir redakcionāli precizēta. Pārejam pie 29.panta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu!

K.Leiškalns. Tā sākumā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Ir precizēts 29.panta pirmās daļas teksts. Juridiskā biroja priekšlikums ir guvis komisijas atbalstu, to redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Izdarīti arī vairāki citi redakcionāli precizējumi šajā pantā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

K.Leiškalns. 37. ir Juridiskā biroja priekšlikums - aizstājums šā panta trešajā daļā. Komisija to atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Redakcionāli precizētas vairākas šā panta daļas.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 29.panta ceturtajā daļā Juridiskā biroja priekšlikums pēc redakcionālas precizēšanas ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 29.pantā piektās daļas vārdi ir nomainīti Juridiskā biroja redakcijā. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ir 31.panta trešajā daļā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

K.Leiškalns. 40.priekšlikums ir divu deputātu - deputāta Freimaņa un deputāta Lauska - ierosinājums par patērētāju tiesībām un paredz prasīt morālo atlīdzību par morālo kaitējumu. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi, ņemot vērā, to, ka šāds priekšlikums ir cita likuma jautājums un patiesībā jau ir paredzēts Latvijas likumdošanā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Valdis Lauskis.

V.Lauskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Augsti godātais prezidij! Godātie deputāti! Tagad es lūdzu nedaudz uzmanības mūsu priekšlikumam, kurā ir paredzēts, ka patērētājam ir tiesības uz morālā kaitējuma atlīdzinājumu.

Iepriekšējā likumā šī norma bija, un tas, ka šis jautājums šajā likumā ir izņemts ārā, varbūt tomēr ir pārpratums, jo tad, kad tiesas saskaras ar prasību par goda un cieņas aizskaršanu citos jautājumos vai kad divas personas savā starpā apmainās ar ne īpaši labiem citātiem, tad tiesa to izskata un problēmu nav. Arī šajā gadījumā tā varētu būt. Arī līdz šim, kad patērētājam bija tiesības pieprasīt morālo kaitējumu, tiesa vienmēr atrada iespēju noteikt šo kaitējuma apmēru un atrisināt jautājumu. Līdz ar to es domāju, ka patērētāja tiesības no šāda viedokļa būtu vairāk aizsargātas.

Mēs atceramies arī aizvadītajā gadā vismaz trīs šādus gadījumus. Pavasarī, kā jūs zināt, tāds bija Tukumā saistībā ar "Tukuma piena" darbību, kad Tukuma pilsētā bija pietiekami nopietna dizentērijas epidēmija, un, ņemot vērā to, ka "Tukuma piens" savu produkciju realizē visā Latvijas teritorijā, faktiski šoka terapija bija visai Latvijas sabiedrībai.

Vasaras vidū salmonelozes epidēmija bija Dziesmu un deju svētku laikā, un mūsu jauniešiem, kuri piedalījās Dziesmu svētkos, - viņi patiešām visu gadu gatavojās šiem svētkiem -, šī svētku sajūta kaut kā izpalika.

Arī tagad, rudenī, Tukuma pilsētā vismaz 200 bērni - skolēni, viņu vecāki un skolotāji vienā no pilsētas skolām atkal tika pakļauti dizentērijas epidēmijai. Līdz ar to mums ir par ko padomāt. Tādējādi es uzskatu, ka mūsu priekšlikums, no vienas puses, varētu palielināt daudzu cilvēku atbildību par to, kādi produkti tiek realizēti. No otras puses, patērētājam būtu papildu garantijas, ka viņš saskarsies ar produktiem, kuri nekādā gadījumā neietekmēs viņa veselības stāvokli.

Tikai balstoties uz šādu apsvērumu un balstoties varbūt uz katra no jums personīgo pieredzi, kad jūs saskārāties ar atsevišķām, mazākām veselības traucējumu izpausmēm, lietojot nekvalitatīvus produktus, es domāju, ka jūs atbalstīsiet mūsu priekšlikumu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Vai komisijas vārdā vēlaties kaut ko piebilst?

K.Leiškalns. Priekšsēža kungs! Dāmas un kungi! Komisijā, izskatot šo vienīgo deputātu priekšlikumu, jo pārējie nāk no Juridiskā biroja un nav politiska rakstura, mēs izsaucām uz sēdi vairākus ekspertus, tiesību speciālistus un Juridiskā biroja pārstāvjus, un viņi visi vienā balsī uzskatīja, ka patērētājs kompensāciju var prasīt kā persona, un Latvijas likumdošana to neliedz. Viņš var prasīt atlīdzību par morālo kaitējumu, taču šī norma, kas šeit ir iestrādāta, nav šā likuma jautājums. Vēl vairāk! Var izrādīties tā, ka, šādā veidā sašaurinot tiesības, ka tikai un vienīgi patērētājs var prasīt atlīdzību par morālo kaitējumu, visos citos gadījumos, kad mūs apsaukā no tribīnes vai tamlīdzīgi, mēs vairs nevarēsim prasīt šo morālo kaitējumu, tāpēc es komisijas vārdā aicinu neatbalstīt deputātu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 40. - deputātu Freimaņa un Lauska priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 31, pret - 14, atturas - 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

K.Leiškalns. Paldies deputātiem un pārējiem! Par šo pašu pantu ir 41. - Juridiskā biroja priekšlikums par vārdu aizstājumu, kuram līdzīgus labojumus mēs jau esam izdarījuši. Komisija atbalsta, redakcionāli precizējot panta daļas redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. 42.priekšlikums. Mēs, dāmas un kungi, jau esam pietuvojušies pārejas noteikumiem. Šis ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas guvis komisijas atbalstu, redakcionāli precizējot visu tekstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Aizstājumu pārejas noteikumu 9.punktā ir piedāvājis Juridiskais birojs, un tas ir guvis vienbalsīgu deputātu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Izslēgums ir arī pārejas noteikumu 10.punktā no 1. līdz 7.apakšpunktam. Visos apakšpunktos ir izslēgti konkrēti vārdi. To ierosinājis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

K.Leiškalns. Vēl ir... viens, divi, trīs, četri, pieci, seši, septiņi... redakcionāli precizējumi, ko komisija ir izdarījusi pārejas noteikumos. Tie nav politiskas dabas, tāpēc aicinu deputātus tos atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Paldies. Aicinu deputātus nobalsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Paldies.

Un tāpat kā iepriekšējam likumprojektam komisija lūdz jūs iesniegt priekšlikumus līdz 30.oktobrim šajā pašā 2001.gadā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Deputāti piekrīt.

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Ir saņemts piecu Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputātu jautājums iekšlietu ministram Marekam Segliņam "Par organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja darbu". Jautājums tiek nodots ministram.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam Dzintaram Kudumam.

Dz.Kudums (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Augsti godātie Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti! Lūdzu pēc piecām minūtēm pulcēties komisijas zālē uz īsu sēdi.

Sēdes vadītājs. Arī Dzintars Ābiķis vēlas sniegt paziņojumu.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Informēju, ka, balsojot par darba kārtības 12.jautājumu - par likumprojektu nodošanu komisijām, es acīmredzot kļūdījos. Lūdzu stenogrammā fiksēt, ka esmu "par" nodošanu komisijām, nevis "pret", kā ir fiksēts balsojuma izdrukā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Igors Solovjovs, Imants Burvis, Jānis Leja, Guntars Krasts, Aleksandrs Kiršteins.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Atgādinu, ka pulksten 17.00 ir cerība uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.

Sēde ir slēgta.

Redaktores: M.Freija, J.Kravale

Datoroperatores: M.Ceļmalniece, B.Strazdiņa, S.Bērziņa

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece-Solovjova, L.Andersone

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

pēc Latvijas Republikas 7.Saeimas

rudens sesijas astotās sēdes

2001.gada 25.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pulkstenis ir 17.00. Ir pienācis laiks ministriem atbildēt uz deputātu jautājumiem. Ņemot vērā to, ka ministri - daži attaisnotu iemeslu dēļ, daži - neminot iemeslu - nav ieradušies atbildēt uz jautājumiem, atbildes tiek pārceltas uz nākamo ceturtdienu, pulksten 17.00. Paldies.

Redaktores: M.Freija, J.Kravale

Datoroperatores: S.Bērziņa

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece-Solovjova, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS
7.Saeimas rudens sesijas 8.sēde
2001.gada 25.oktobrī




Par darba kārtību
Par likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” (Nav pieņemts)(3660. un 3660-a dok., reģ. nr.1042)
Priekšlikumi - dep. J.Dobelis
- dep. J.Jurkāns
Par likumprojektu “Grozījumi Pilsētas domes, novada padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” (Nav pieņemts)(3661. un 3661-a dok., reģ. nr.1043)
Priekšlikumi - dep. J.Dobelis
- dep. B.Cilevičs
- dep. I.Birzniece
Par likumprojektu “Grozījums Kredītiestāžu likumā”(3663. un 3663-a dok., reģ. nr.1053)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu””(3664. un 3664-a dok., reģ. nr.1054)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””(3677. un 3677-a dok., reģ. nr.1055)
Par likumprojektu “Par valsts budžetu 2002.gadam”(3651., 3651-a un 3651-b dok., reģ. nr.1044)
Priekšlikums - dep. L.Bojārs
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem””(3652. un 3652-a dok., reģ. nr.1045)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””(3653. un 3653-a dok., reģ. nr.1046)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””(3654. un 3654-a dok., reģ. nr.1047)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””(3655. un 3655-a dok., reģ. nr.1048)
Par likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2002.—2003.gadā”(3656. un 3656-a dok., reģ. nr.1049)
Par likumprojektu “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”(3657. un 3657-a dok., reģ. nr.1050)
Priekšlikums - dep. L.Bojārs
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””(3658. un 3658-a dok., reģ. nr.1051)
Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””(3659. un 3659-a dok., reģ. nr.1052)
Priekšlikums - dep. A.Kalniņš
Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam J.Lejam”
Lēmuma projekts “Par A.Gruduļa atcelšanu no Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata”(3640. dok.)
Ziņo - dep. L.Muciņš
Lēmuma projekts “Par I.Strautiņas apstiprināšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”(3672. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par D.Bērziņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”(3673. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par J.Kamiševas apstiprināšanu par Balvu rajona tiesas tiesnesi”(3674. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par J.Utāna apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”(3675. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par A.Eniņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”(3676. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Lēmuma projekts “Par K.Zdanovskas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”(3690. dok.)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Banku”” (2.lasījums) (Steidzams)(3507. un 3507-b dok., reģ. nr.1018)
Ziņo - dep. M.Vītols
Debates - dep. M.Lujāns
- dep. M.Lujāns
- dep. M.Lujāns
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”” (3.lasījums)(3667. dok., reģ. nr.961)
Ziņo - dep. M.Vītols
Debates - dep. L.Bojārs
Likumprojekts “Administratīvā procesa likums” (3.lasījums)(3679. dok., reģ. nr.34)
Ziņo - dep. Dz.Rasnačs
Paziņojums - dep. K.Leiškalns

Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs

Likumprojekts “Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos” (2.lasījums)(3386. un 3669.dok., reģ. nr.967)

Ziņo - dep. R.Labanovskis


Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās” (2.lasījums)(3404. un 3670. dok., reģ. nr.978)

Ziņo - dep. R.Labanovskis


Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām” (2.lasījums)(3375. un 3671. dok. reģ. nr.960)

Ziņo - dep. R.Labanovskis


Likumprojekts “Elektronisko dokumentu likums” (1.lasījums)(3506. un 3618. dok., reģ. nr.1017)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Komerclikumā” (1.lasījums)(3613. dok., reģ. nr.1038)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”” (2.lasījums)(2801. un 3637. dok., reģ. nr.825)

Ziņo - dep. J.Stalidzāne

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par svētku un atceres dienām”” (1.lasījums)(3516. un 3638. dok., reģ. nr.1022)

Ziņo - dep. M.Mitrofanovs


Likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” (2.lasījums)(3385. un 3641. dok., reģ. nr.966)

Ziņo - dep. I.Geige


Likumprojekts “Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā” (1.lasījums)(3509. un 3642. dok., reģ. nr.1020)

Ziņo - dep. I.Geige

Debates - dep. A.Barča

Paziņojumi - dep. V.Balodis
- dep. M.Lujāns

Reģistrācijas rezultāti
Nolasa - Saeimas priekšsēdētāja biedrs R.Ražuks
Debašu turpinājums - dep. A.Bērziņš
- dep. A.Seiksts

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”” (2.lasījums)(3400. un 3647. dok., reģ. nr.975)

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis


Likumprojekts “Grozījums likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” (1.lasījums)(3596. un 3648. dok., reģ. nr.1036)

Ziņo - dep. A.Seile


Likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Rakstnieku savienībai” (2.lasījums)(3229. un 3649. dok., reģ. nr.921)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs


Likumprojekts “Cilvēka genoma izpētes likums” (1.lasījums)(3338. un 3662. dok., reģ. nr.947)

Ziņo - dep. R.Ražuks


Likumprojekts “Grozījums Iedzīvotāju reģistra likumā” (1.lasījums)(3463. un 3665. dok., reģ. nr.1006)

Ziņo - dep. Dz.Kudums


Likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” (2.lasījums)(3348. un 3668. dok., reģ. nr.951)

Ziņo - dep. K.Leiškalns


Likumprojekts “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” (2.lasījums)(3413. un 3678. dok. reģ. nr.984)

Ziņo - dep. K.Leiškalns

Debates - dep. V.Lauskis


Par Saeimas deputātu jautājumu iekšlietu ministram M.Segliņam “Par organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja darbu”

Paziņojumi - dep. Dz.Kudums
- dep. Dz.Ābiķis

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs

Balsojumi

Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā
Datums: 25.10.2001. 9:09:48 bal001 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3660 nodošanu komisijām

Grozījumi Pilsētas domes, novada padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā
Datums: 25.10.2001. 9:20:38 bal002 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3661 nodošanu komisijām

Par valsts budžetu 2002.gadam
Datums: 25.10.2001. 9:27:50 bal003 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3651 nodošanu komisijām

Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"
Datums: 25.10.2001. 9:29:22 bal004 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3655 nodošanu komisijām

Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu
Datums: 25.10.2001. 9:34:16 bal005 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3657 nodošanu komisijām

Grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli"
Datums: 25.10.2001. 9:39:44 bal006 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr. 3659 nodošanu komisijām

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam J.Lejam"
Datums: 25.10.2001. 9:40:10 bal007 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu dep.J.Lejam

Grozījumi likumā "Par Latvijas Banku" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 25.10.2001. 9:50:10 bal015 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 1. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Latvijas Banku" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 25.10.2001. 9:54:08 bal016 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 5. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Latvijas Banku" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 25.10.2001. 9:57:20 bal017 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 6. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Latvijas Banku" (2.lasījums, steidzams)
Datums: 25.10.2001. 9:58:04 bal018 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3507B pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 10:01:16 bal019 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 1. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 10:01:44 bal020 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 2. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 10:03:04 bal021 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 10. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 10:03:26 bal022 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 11. priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 10:05:24 bal023 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3667 pieņemšanu 3. lasījumā

Administratīvā procesa likums (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:01:10 bal024 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 255. priekšlikumu (atkārto balsošanu)

Administratīvā procesa likums (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:01:42 bal025 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 235. priekšlikumu

Administratīvā procesa likums (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:19:14 bal026 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 428. priekšlikumu

Administratīvā procesa likums (3.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:56:30 bal027 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3679 pieņemšanu 3. lasījumā

Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:58:00 bal028 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3669 pieņemšanu 2. lasījumā

Par Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 11:58:42 bal029 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3670 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījums Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:00:00 bal030 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3671 pieņemšanu 2. lasījumā

Elektronisko dokumentu likums (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:07:40 bal031 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3506 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījumi Komerclikumā (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:13:42 bal032 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3613 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:15:16 bal033 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3637 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījums likumā "Par svētku un atceres dienām" (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:16:46 bal034 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3516 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā (reģ.nr. 966) (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 12:18:00 bal035 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3641 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījums ???
Datums: 25.10.2001. 12:30:46 bal036 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par sēdes turpināšanu bez pārtraukuma

Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā (reģ. nr. 1020) (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:37:06 bal037 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3509 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm" (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:38:18 bal038 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3647 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījums likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:39:22 bal039 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3596 pieņemšanu 1. lasījumā

Par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Rakstnieku savienībai (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:40:50 bal040 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3649 pieņemšanu 2. lasījumā

Cilvēka genoma izpētes likums (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:45:40 bal041 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3338 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījums Iedzīvotāju reģistra likumā (1.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:47:14 bal042 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3463 pieņemšanu 1. lasījumā

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 13:48:36 bal043 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3668 pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (2.lasi`jums)
Datums: 25.10.2001. 13:59:48 bal044 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par 40. priekšlikumu

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (2.lasījums)
Datums: 25.10.2001. 14:01:16 bal045 Lapa1
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok.nr.3678 pieņemšanu 2. lasījumā