Latvijas Republikas 7.Saeimas rudens sesijas septiņpadsmitā sēde

2001.gada 20.decembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim darbu.

Pirms izskatām darba kārtību, ir jālemj par iespējamām izmaiņām tajā.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz atcelt darba kārtības 19.punkta likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas
Zemessardzi”“ -
izskatīšanu. Nav iebildumu.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz atcelt arī 20.punkta - likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Aizsardzības spēkiem”“ - izskatīšanu. Iebildumu nav.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, kā arī frakcijas “Latvijas ceļš” 15 deputāti lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu” pēc darba kārtības 4.punkta. Vai ir iebildumi? Nav iebildumu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz atlikt likumprojekta “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”“ izskatīšanu. Vai ir iebildumi? Nav iebildumu.

Deputāti Imants Kalniņš un Vaira Paegle ir iesnieguši lūgumus piešķirt viņiem bezalgas atvaļinājumu šā gada 20.decembrī. Ir priekšlikums šos iesniegumus izskatīt darba kārtības sadaļā “Par atvaļinājuma piešķiršanu” - pēc darba kārtības 4.punkta. Nav iebildumu?

Izskatīsim Saeimas Prezidija ziņojumus par saņemtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas valdības un Rumānijas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Birkava, Zvejsalnieka, Raimonda Paula, Labanovska, Plinera un Seiksta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Augstskolu likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Jānobalso!")

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - nav, atturas - 43. Likumprojekts netiek nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ražuka, Panteļējeva, Damberga, Pīka, Straumes un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātajam sabiedriskajam fondam” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Deputāts Romualds Ražuks vēlas runāt “par”.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamās kolēģes, godājamie kolēģi! Izskatāmais jautājums - likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātajam sabiedriskajam fondam” - ir loģisks turpinājums pirms 7 gadiem izveidotās sabiedriskās organizācijas tālākai attīstībai un darbībai. 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātais sabiedriskais fonds tika radīts pirms 7 gadiem kā sabiedriska organizācija, un tāds tas arī turpina pastāvēt, lai tālāk attīstītu tās tradīcijas un to vēsturisko mantojumu, kas tika radīts ar visas Latvijas tautas centieniem 1991.gada janvārī Rīgas aizstāvēšanas laikā - barikāžu epopejas laikā. Šinī laikā tika izveidota un radīta 1991.gada barikāžu piemiņas zīme, ko sākumā pasniedza sabiedriskā organizācija, bet vēlāk ar fonda dalībnieku pūliņiem tika uzrakstīts attiecīgs likums, un tagad šī piemiņas zīme ir valstisks apbalvojums, un to pasniedz valsts struktūra, valde, Saeimas priekšsēdētāja Jāņa Straumes vadībā. Tāpat tika izveidots attiecīgs likums par sociāliem pabalstiem bojāgājušo bērniem. 1991.gada barikāžu piemiņas centrā ir izveidots muzejs, kur tiek glabāts tālaika vēsturiskais mantojums. Fonds nemitīgi katru gadu organizē skolēnu konkursus, lai atcerētos to laiku, aprakstītu savas pilsētas, sava pagasta, savas apdzīvotās vietas vēsturi. Fonda darbības kulminācija bija 1991.gada barikāžu piemiņas desmitgade, ko organizēt valdība uzticēja 1991.gada barikāžu dalībnieku fondam, un tas godam tika veikts.

Aicinu atbalstīt likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās. Tā mērķis ir tālāk nostiprināt šo sabiedrisko organizāciju, kas ir pierādījusi savu efektivitāti un veikusi labu darbu pagājušo gadu laikā, kopjot šo vēsturisko mantojumu, piemiņu, un nodrošināt, lai uzkrātais nepazustu, lai būtu šis centrs, kur glabāt uzkrāto par 1991.gada notikumiem un kur šo darbu attīstīt nākotnē.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Viens ir runājis “par”. Vai kāds vēlas runāt “pret”? Vai ir nepieciešams balsot? Nav. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis 10 deputātu ierosinājumu izslēgt no šīsdienas sēdes darba kārtības likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”“. Vai ir iebildumi? Nav iebildumu. Izslēdzam.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 20.decembrī deputātam Valdim Birkavam! Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - 1. Iesniegtais lūgums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 20.decembrī deputātam Imantam Kalniņam! Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret un atturas - nav. Iesniegtais lūgums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 20.decembrī deputātei Vairai Paeglei! Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret un atturas - nav. Iesniegtais lūgums apstiprināts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie prezidija locekļi! Godātie deputāti! Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izskatījusi un atbalsta Ilmāra Rimšēviča kandidatūru ievēlēšanai par Latvijas Bankas prezidentu. Ir arī sagatavots dokuments nr.3945, tas ir lēmuma projekts “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”, un lēmums stāsies spēkā 2001.gada 21.decembrī.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates! Arnis Kalniņš.

A.Kalniņš (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! Es arī atbalstu komisijas priekšlikumu. Uzskatu par lietderīgu, ka Latvijas Bankas prezidenta amatu varētu pildīt Ilmārs Rimšēvičs. Ceru, ka iespējamais jaunais Latvijas Bankas prezidents turpinās stiprināt valūtas stabilitāti un tāpat ierobežot inflāciju. Ceru arī, ka iespējamais jaunais Latvijas Bankas prezidents varēs ar viņa rīcībā esošajiem instrumentiem, tas ir, Latvijas Bankas instrumentiem, vēl tiešāk ietekmēt kredītlikmes, panākt kredītlikmju vēl pozitīvāku pazemināšanu Latvijas komercbankās, kā arī vēl tiešāk, nopietnāk un izsvērtāk domāt par Latvijas un lata iespējamo tālāko iesaistīšanos Eiropas monetārajā sistēmā, jo mums ir neizbēgams šis process - lata tālāka piesaiste Eiropas vienotajai valūtai.

Un visbeidzot es varu uzsvērt tādu pozitīvu iezīmi, ka jaunais Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts kādreiz, 10 pirms gadiem, arī Latvijas Tautas frontē tuvu būdams tautsaimniecības jautājumu risināšanas lietām, devās uz ārvalstīm papildināt zināšanas un atgriezās jaunā kvalitātē un, lietderīgi šīs zināšanas un jaunību saskaņojot, ir devis savu ieguldījumu līdzšinējā Latvijas Bankas darbā, izpildot valdes priekšsēdētāja amatu.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo kandidatūru. Paldies.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Godātais prezidij! Jāapzinās ir tas, ka, protams, no tik daudziem kandidātiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, cik mums šodien priekšā ir nostādīti, jāizvēlas pats labākais, un, pēc visa spriežot, Rimšēviča kungs varētu tāds arī būt. Kaut vai tāpēc vien, ka - nevienam tas nav noslēpums! - viņš bija pietiekami spēcīga un ietekmīga figūra Latvijas Bankā arī iepriekš. Gribētos vienīgi novēlēt Rimšēviča kungam divas lietas. Pirmām kārtām novēlu tomēr raudzīties, lai Latvijas Bankas politika vairāk nāktu par labu nevis monetārajai politikai valstī, bet tautsaimniecības attīstībai valstī. Jo daudzi uzņēmēji tomēr tā vai savādāk vaidēja zem stingrās monetārās politikas nastas. Un, godīgi sakot, gribētos, lai Rimšēviča kungs dažus vārdus no šīs tribīnes bilstu mums par to, kā viņš plāno... ja mēs atļausim, tad tas tā būs... kā viņš plāno bankas darbību valstī un vai mums ir cerības sagaidīt, ka, aizejot no Latvijas Bankas prezidenta amata, viņš, tāpat kā iepriekšējais Latvijas Bankas prezidents, veidos jaunu partiju - jaunu, spēcīgu un vēl godīgāku nekā līdz šim.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Burvja kungs, jums bija iespēja uzaicināt Rimšēviča kungu uz frakciju, kur viņš varēja sniegt atbildes uz šiem jautājumiem.

Tagad debates beidzam. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”. Lūdzu rezultātu! Par - 68, pret - 1, atturas - 17. Lēmums pieņemts. Apsveicam Rimšēviča kungu un vēlam sekmes darbā! (Aplausi.)

Izskatīsim likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”“.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.3113-b. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” ir sagatavots izskatīšanai otrajā lasījumā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, izskatot grozījumus un tos gatavojot otrajam lasījumam, kā savus priekšlikumus iekļāva likumprojektā arī tos nodokļu un nodevu likumu grozījumus, kas kā atsevišķi likumprojekti bija nodoti komisijai, un šajā tabulā tie parādās kā atsevišķi komisijas priekšlikumi.

1.priekšlikums ir deputāta Vītola priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 2.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts ir arī 3.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Komisija ir atbalstījusi arī 4.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

M.Vītols. 5.priekšlikums ir iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā 6.priekšlikumā un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 7.priekšlikums ir iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā 8.priekšlikumā un ir atbalstīts.

9., 10. un 11.priekšlikums nav atbalstīts iesniegtajā redakcijā, bet ir iestrādāts un atbalstīts komisijas sagatavotajā 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 11.priekšlikumu.

Jānis Lāčplēsis.

J.Lāčplēsis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Labdien, cienījamie kolēģi! Lūdzu, pievērsiet uzmanību 11.priekšlikumam! Tas ir virzīts uz to pašu mērķu sasniegšanu, kādi ir paredzēti 12.priekšlikumā, kas ir iestrādāts pārejas noteikumos, bet pārejas noteikumi ir 12.priekšlikumā paredzēti tikai uz vienu gadu, un ir arī virkne ierobežojumu - ierobežojumu, ko likumdevējs uzliek Ministru kabinetam, tādā veidā izsakot viņam savu daļu neuzticības un arī ierobežojot viņa lemtspēju. Tāpēc es ierosinu atbalstīt gan 11.priekšlikumu, kas paredz, ka Ministru kabinetam vajag risināt jautājumu savas kompetences ietvaros, un paredz neuzlikt mākslīgus un principā nepamatotus ierobežojumus, gan arī 12.priekšlikumu kā pārejas periodā iestrādātu normu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols. Atbildīgā komisija, balstoties uz šiem priekšlikumiem, izstrādāja savu priekšlikumu, kurš ir precīzāks un nosaka arī pareizāku kārtību, nosaka konkrētus ierobežojumus, kādā apmērā šī norma varētu tikt izmantota. Tāpēc komisija neatbalstīja 11.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Lāčplēša priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 3, atturas - 32. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

M.Vītols. Sakarā ar to 12.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. Ir atbalstīts 13. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”“ pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” ir dokuments nr. 3911-b. Likumprojekta reģistrācijas numurs ir 1114. Juridiskā komisija saņēma virkni priekšlikumu. Sakarā ar to, ka tiek piedāvāts likumprojektu izskatīt kā steidzamu un valdības priekšlikumi bija vērsti pārsvarā uz to, lai likumprojektu, tā teikt, piekārtotu veselai rindai paketes likumprojektu, kas saistīti ar Valsts veterinārā dienesta un pārtikas uzraudzības sistēmas reorganizāciju, mēs izšķīrāmies rīkoties valdības priekšlikumu gultnē un sakārtot šeit nosaukumus.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums izslēgt likumprojekta 2.pantu. Priekšlikums tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. - Juridiskā biroja priekšlikums atrisināt jautājumu par Farmācijas inspekcijas nosaukumu. Arī tas ir svarīgs.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 3. - zemkopības ministra priekšlikums - faktiski ir centrālais, jo šeit būtiski tiek sakārtotas valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora tiesības uzlikt naudas sodu līdz 3000 latiem, valsts vecākajiem pārtikas un valsts vecākajiem veterinārajiem inspektoriem - naudas sodu līdz 1000 latiem un piemērot konfiskāciju un valsts vecākajiem sanitārajiem inspektoriem - tāpat uzlikt naudas sodu līdz 1000 latiem un piemērot konfiskāciju, parastajiem valsts pārtikas inspektoriem un valsts veterinārajiem inspektoriem, kā arī valsts sanitārajiem robežinspektoriem noteikt tiesības uzlikt naudas sodu līdz 250 latiem. Tātad visām šīm amatpersonām tiek piedāvāts palielināt viņu tiesības administratīvo sodu uzlikšanā, protams, saprotot, ka līdz ar to palielinās arī viņu atbildība par to, lai šie sodi tiktu uzlikti juridiski un faktoloģiski pareizi.

Juridiskā komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums - precizē nosaukumu. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. - Juridiskā biroja priekšlikums - precizē nosaukumu. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā otrajā un galīgajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Dokuments nr.3918 (reģistra numurs 991) - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””.

Trešajam lasījumam netika saņemts neviens priekšlikums. Likumprojekts sakārto jautājumu par nelegālo imigrantu nodošanu no valsts policijas pārziņas Valsts robežsardzei. Juridiskā komisija to atbalstīja trešajā lasījumā. Aicinām to atbalstīt trešajā un galīgajā lasījumā. Paldies.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj, augsti godātie deputāti! Aizsardzības un iekšlietu komisija 18.decembra sēdē nolēma virzīt trešajam lasījumam likumprojektu “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” ar atsevišķiem grozījumiem.

Dokuments nr.3901-a.

1. ir Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Augsti godātais prezidij, cienījamie kolēģi! Runājot par mūsu likumdošanu, it sevišķi par vienu otru likumprojektu, kas nāk no Aizsardzības un iekšlietu komisijas, pārfrāzējot zināmo teicienu, jāsaka tā: “Jo dziļāk mežā, jo resnāki tie partizāni paliek.” Mums ar tiem likumiem iznāk tāpat kā ar tām bitēm.

Šis Aizsardzības un iekšlietu komisijas 1.priekšlikums ir obligāti jāskatās kontekstā ar 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu un arī ar 7. - otru Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Runājot par dokumenta kvalitāti, atcerēsimies, ka iepriekšējā Saeimas sēdē šis dokuments jau tika noņemts no darba kārtības pēc Valsts prezidentes kancelejas lūguma. Un arī es uzskatīju, ka cilvēki ir nākuši pie prāta un ka uz trešo lasījumu nedrīkst iesniegt konceptuāli jaunas lietas jau divos lasījumos izskatītajā likumprojektā.

Kas šobrīd tiek piedāvāts? Šobrīd tiek piedāvāts izveidot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sastāvā Speciālo operāciju spēkus, un tas pats par sevi būtu apsveicams. Tādi spēki mums būtu nepieciešami. Un no šāda viedokļa ir tīri loģiski, ka 1.priekšlikums būtu atbalstāms. Taču, ja mēs paskatāmies 2.priekšlikumu, tad redzam, ka šā priekšlikuma būtība nosaka, kādi ir Speciālo operāciju spēku uzdevumi miera laikā. Visunikālākais ir tas - un es gribētu šeit pievērst uzmanību mūsu juristiem, arī Juridiskai komisijai -, ka, pieņemot šo likumu tādā redakcijā, kādā tas ir iesniegts, mēs izveidosim vēl vienu specdienestu, tāpēc ka 10.panta otrā daļa piedāvā mums izveidot vēl vienu speciālo dienestu, specdienestu. Šis pants nosaka, ka “speciālo operāciju spēkiem, pildot šā panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus, ir operatīvās darbības subjekta tiesības”.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka operatīvās darbības subjekta tiesības pilnā apjomā varēs izmantot arī Speciālo operāciju spēki, un 7.pantā ir atšifrējums, kas ietilpst šo spēku sastāvā. Tātad Speciālo operāciju spēku sastāvā ietilpst Speciālo uzdevumu vienība, Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienests, Zemessardzes speciālā vienība “Vanags”, kā arī Latvijas Bankas Aizsardzības pārvalde.

Cienījamie kolēģi, kādu monstru mēs gribam veidot? Es labi atceros, kā 1993.gadā man kā Jūras spēku štāba priekšniekam pienācās pārņemt Speciālo uzdevumu vienību no Saeimas Drošības un apsardzes dienesta. Kāpēc toreiz radās tāda situācija? Viena elementāra iemesla dēļ - tāpēc ka Saeimas Drošības dienests jau toreiz pilnībā pārsniedza savas pilnvaras, un, pateicoties tam, ka viņi ieradās notikuma vietā, kur tika aizturēta jahta, kura ieveda kādam pazīstamam baņķierim dārglietas, kuru summa pārsniedza visu toreizējo aizsardzības ministra budžetu, konfiskācija nenotika. Pēc pāris gadiem atsevišķi darbinieki no šī paša dienesta atļāvās paņemt arī vienu apcietināto personu, kura atradās Centrālcietumā, un aizvest viņu pie privātpersonas, lai kārtotu kaut kādus privātus darījumus! Tad viņi gāja vēl tālāk un sāka veikt jau “jumta” pakalpojumus vai arī nelikumīgi aizturēt (tas bija 1999.gadā) cilvēkus, lai atrisinātu kādu jautājumu par labu vienai vai otrai privātpersonai.

Ko tad mēs šajā gadījumā panāksim? Vai mēs gribam atgriezties pie tādas situācijas, ka, pateicoties tieši šim Drošības dienestam, 1995.gadā, kad viņi nostājās ar automātiem pretī policistiem un prokuroriem, kuri ieradās tā saucamajos “7 luksos”, lai arestētu aizdomās turamo Raigorodska kungu, arests nenotika?

Ko mēs gribam izveidot? Vai mēs gribam izveidot vēl vienu supermonstru un pēc tam paši mocīties? Vai nepietiek jau ar to, ka mēs esam izveidojuši SAB, kas no sākuma tika veidots it kā ar labvēlīgu mērķi - koordinēt un uzraudzīt.

Sēdes vadītājs. Laiks!

J.Ādamsons. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Komisija ir atbalstījusi to, ka mums jāveido Speciālo operāciju spēki. Šobrīd tie tiešām ir sadrumstaloti un tiem nav kopīgas vadības. Pastāvot kopīgai vadībai, nevar notikt šādas lietas, kādas nupat šeit Ādamsona kungs minēja, un, manuprāt, šis ir optimālais risinājums. Kā valsts risinās šo jautājumu vēlāk - pēc gadiem diviem, trijiem vai četriem, - tas ir cits jautājums. Šobrīd piedāvājums ir šāds.

Lūdzu atbalstīt 1. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - 1, atturas - 14. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Kudums. 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais prezidij! Cienījamie kolēģi! Es ierosinu 10.pantu dalīt divās daļās un attiecīgi arī balsot atsevišķi par pirmo daļu un par otro daļu.

Cienījamie kolēģi! Tātad speciālās vienības veiks ar Latvijas Republikas iedzīvotājiem dažādas darbības. Tur ietilpst telefona sarunu noklausīšanās, izsekošana, pasta sūtījumu pārbaude, kratīšana dzīvokļos un viss cits. Cienījamie kolēģi! Mums jau ir trīs iestādes, kuras saskaņā ar visiem likumiem... tikai tās var veikt šīs darbības. Tā ir Iekšlietu ministrija, tā ir prokuratūra, tā ir tiesa.

Un tagad mēs veidojam vēl vienu šādu organizāciju, kura kopumā veiks visas tādas darbības. Diemžēl tie, kuri radīja šo likumu un iesniedza priekšlikumu no Nacionālo bruņoto spēku puses, ir aizmirsuši paskatīties, ko tad šinī sakarā nosaka Satversme, it sevišķi Satversmes astotās nodaļas 89., 92., 94., 95., 96., 97., 100. un 110.pants. Šie panti norāda to, ka tādas darbības šāda izveidota organizācija nevar veikt. Šim nolūkam ir tiesa, ir prokuratūra, ir Iekšlietu ministrija. Tas ir pirmais.

Otrais. Nacionālo bruņoto spēku vadība pati netiek galā ar savām problēmām. Mēs zinām, cik ir bijis nāves gadījumu Nacionālajos bruņotajos spēkos, vaininieki tur tā arī nav atklāti, un nav zināms, kāpēc tas ir noticis. Ir bijušas karakuģu sadursmes. Karakuģi noslīcina, un viss tas pārējais... Nozūd viņiem dokumenti, viņiem ir izveidotas ofšora kompānijas, un vēl viss pārējais notiek mūsu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Un tagad viņi vēl grib, lai mēs viņus pilnvarojam veikt speciālas operācijas, kurās viņiem būs operatīvās darbības subjekta tiesības. To pieļaut nevar, un tāpēc, ja viņi reiz grib tā vienoti un labi strādāt... Kas viņiem ir liedzis arī līdz šim laikam koordinēt savu darbību un darboties?

Šā likuma izmaiņas diemžēl ir domātas citām vajadzībām un citiem nolūkiem. Tas vēl nav viss, kas te ir pateikts, un tāpēc es jūs aicinu sadalīt un balsot 10.panta pirmo daļu atsevišķi un otro daļu - atsevišķi. Tātad otro daļu, kas attiecas uz operatīvās darbības subjekta tiesībām, atbalstīt nevar! Mums ir tiesa, prokuratūra un Iekšlietu ministrija! Paldies.

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es vēlreiz gribu atgādināt Saeimas pagājušās sēdes debašu gaitu. Toreiz, kad tika skatīts jautājums par grozījumiem likumā “Par valsts noslēpumu”, lielākā daļa deputātu no šīs tribīnes uzsvēra: “Jā, šie grozījumi ir nepieciešami, bet nevar konceptuālas lietas lemt uz trešo lasījumu!”

Kādi tad priekšlikumi ir ietverti šajā 10.pantā? Pirmām kārtām es aicinu atbalstīt to, ko ierosināja Leons Bojārs, un šo pantu balsot pa daļām. Mēs varam diskutēt par to, ir vai nav vajadzīgi Speciālo operāciju spēki. Tie noteikti ir vajadzīgi, un būtu loģiski, ka Speciālo operāciju spēki apvienotu visas mūsu specvienības, jo Saeimas Drošības un apsardzes dienests un specvienība - tās ir divas dažādas lietas.

Ko nozīmē tas, ka viņiem ir dots viss plašais spektrs, kas skar operatīvo darbību? Arī sevišķajā veidā.

Man diemžēl komisijā neizdevās kolēģiem pierādīt, ka mēs nedrīkstam ierakstīt likumā normu, ka Speciālo operāciju spēkiem būs tiesības izmantot operatīvo darbību pilnā apjomā, un ka te ir jābūt ierakstam, ka tas notiek ierobežotā veidā. Turpretī tagad pilnā apjomā šīs te tiesības būs gan specuzdevumu vienībai “Vanags”, gan specuzdevumu vienībai, kura atrodas Jūras spēkos, gan arī Latvijas Bankas Apsardzes pārvaldei, nemaz nerunājot par Saeimas drošības dienestu.

Kolēģi, varbūt attapsimies un padomāsim, uz kurieni mēs ejam! Vai mēs veidojam vēl vienu specdienestu? Un pie kā mēs nonāksim? Vai šie specdienesti būs spējīgi valsts interesēs ierosināt un izstrādāt operatīvās izstrādes lietas pilnā apjomā, kā arī pēc tam ierosināt un nodot krimināllietas kriminālvajāšanai prokuratūrā, un novest līdz tiesai un tamlīdzīgi? Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums. Augsti godātie kolēģi! Es tomēr neatbalstu šo balsojumu pa daļām. Šeit tiešām ir runa par to, ka Speciālo operāciju spēkiem, pildot šā panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus, ir operatīvās darbības subjekta tiesības. Šāda subjekta tiesības jau bija Valsts drošības dienestam - vienai institūcijai, kā šeit pilnīgi pareizi Ādamsona kungs jau minēja. Es varu jums pateikt arī to, ka, debatējot komisijā par šo jautājumu, ir pilnīgi skaidrs, ka nedz Valsts Bankai, nedz “Vanagam”, nedz Speciālo uzdevumu vienībai nebūs šādu tiesību. Tādas tiesības būs šiem Speciālo operāciju spēkiem, bet tā būs tikai atsevišķa nodaļa, un principā faktiski šī darbība aprobežosies tikai ar to, ko jau dara šodien.

Vēl es gribu piebilst to, ka nākamā gada maijā Aizsardzības un iekšlietu komisija skatīs jautājumu par Speciālo operāciju spēkiem un ka mēs iepazīsimies ar visu šo struktūru, kā tā ir sakārtota un kādi normatīvie akti būs pieņemti. Es lūdzu atbalstīt 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vispirms ir jālemj par divu deputātu ierosinājumu - balsot 2.priekšlikumu pa daļām.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šo priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 21, atturas - 48. Priekšlikums noraidīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - 6, atturas - 4. Priekšlikums guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Kudums. 3. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 4. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 4.priekšlikumu.

Andrejs Panteļējevs.

A.Panteļējevs (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! 4. un 5.priekšlikums ir skatāmi saistībā, jo tie ir savstarpēji izslēdzoši. Un būtība ir tāda, ka manā piedāvājumā, atšķirībā no citiem spēkiem, Speciālo operāciju spēkiem komandieru iecelšana tiek saskaņota gan ar Saeimas Prezidiju, tāpēc ka tas skar Valsts drošības dienestu, gan arī ar Valsts prezidenti. Un tā zināmā mērā bija iniciatīva no Valsts prezidentes puses, ka šiem specifiskajiem spēkiem, kuriem faktiski lielākā daļa darbību ir operācijas valsts iekšpusē, ka amatpersonu saskaņošana notiek ar Valsts prezidenti un ar Saeimas Prezidiju. Tāpēc es piedāvāju noraidīt 4.priekšlikumu un pieņemt manējo - 5.priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Paldies.

Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Augsti godātais prezidij! Cienījamie kolēģi! Un augsti godātais Kuduma kungs! Ja jūs nemākat vadīt komisijas sēdes un nevarat izpildīt tos lēmumus, kādus ir pieņēmusi komisija, tad atbrīvojiet šo vietu ļoti elementāru apsvērumu dēļ!

Panteļējeva kungs! Jūs neesat iesniedzis šo priekšlikumu likumā noteiktajā kārtībā un laikā! Par ko tad vispār mēs šodien debatēsim? (Starpsauciens: “Ja nav priekšlikuma, tad jādebatē!”) Kādā veidā šis priekšlikums vispār varēja parādīties likumprojektā? Jūs varat izteikt daudz ko. Tam jābūt rakstiskā veidā iesniegtam. Tā ka jūsu priekšlikums pat nav izskatāms pēc būtības.

Sēdes vadītājs. Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Es, protams, nerunāšu par to, cik pareizi vai nepareizi tas iesniegts, bet tikai vienu būtisku lietu es gribu pateikt šā priekšlikuma sakarā. Nejauksim kopā politiku ar konkrēto pienākumu izpildīšanu! Atvainojiet, es varu iedomāties to jūkli, kāds radīsies, ja mēs šādu priekšlikumu, Panteļējeva kunga priekšlikumu, pieņemtu. Prezidijā pārstāvji nāk un iet, politiskie grupējumi mainās, Prezidijs pat vienas Saeimas sasaukuma laikā vairākkārt maina savu sastāvu, un, atvainojiet, visu laiku šādā veidā sarežģot… Kā jau te pareizi aizrāda, pietiek jau ar to, ka Ministru kabinets mainās. Ja mēs gribam vēl vairāk sarežģīt to visu, tad par to arī tā būtu jārunā.

Tā ka, kolēģi, nu tomēr drusciņ pieturēsimies arī pie tādas nostādnes, ka tomēr izrādīsim cieņu mūsu bruņotajiem formējumiem, ar viņiem jokoties arī neieteiktu! Es nevaru atbalstīt šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons - otro reizi.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi un augsti godātais priekšsēdētāj! Es aicinu jūs konsultēties ar Kusiņa kungu, ņemot vērā to, ka iesniegšanas termiņi ir pārkāpti. Vēl vakar Aizsardzības un iekšlietu komisijā tāda Panteļējeva kunga iesniegta priekšlikuma vispār nebija. Es nesaprotu, par ko mēs vispār tādā gadījumā diskutējam. Ievērosim Kārtības rulli un attiecīgi arī tādā veidā izskatīsim šos likumprojektus!

Sēdes vadītājs. Kārtības rullis tiek ievērots, tāpēc ka es vados pēc dokumenta, kuru ir parakstījis komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums.

Debates beidzam.

Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

Dz.Kudums. Lūgums balsot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 4. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 8, atturas - 17.

4.priekšlikums ir guvis atbalstu.

Dz.Kudums. 5.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

Dz.Kudums. 6. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Arī 7. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu - lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Neapšaubāmi, šajā zālē ir daudzi pieredzējuši juristi, tādēļ mani vienkārši pārsteidz tas, ka neviens negrib komentēt to viedokli, ko ir izteicis Kuduma kungs, - ka, redziet, Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē ir pateikts, ka operatīvās darbības tiesības pilnā apjomā nevarēs izmantot tāpēc, ka kāds izdos pavēli... Uzreiz gribu pateikt, ka šī pavēle tādā gadījumā būs nelikumīga tāpēc, ka primārs ir likums.

Šā iemesla dēļ es aicinu neatbalstīt ne 7.priekšlikumu, ne arī likumprojektu kopumā.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

Dz.Kudums. 7.priekšlikums ir izveidots tāpēc, ka bija lūgums uzskaitīt, kas tad Speciālo operāciju spēkos vispār ietilps. Šeit ir uzskaitīts, ka tajos ietilpst Zemessardzes speciālā vienība “Vanags”, bet kara gadījumā - Latvijas Bankas Aizsardzības pārvalde. Tā ka šeit nu ir skaidri un gaiši pateikts, kas tad tur ir. Vajadzētu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - 1, atturas - 13. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Dz.Kudums. Lūgums atbalstīt likumprojektu kopumā trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 1, atturas - 14. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Dokuments nr.3928. Priekšlikumu nav sevišķi daudz. Visaktīvākais bijis Leons Bojārs un Juridiskais birojs.

1.priekšlikums. Iesniedzis Leons Bojārs, mainījis terminoloģiju. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Te bija ielikts paskaidrojums vārdam “dabsaimniecība”. Droši vien labāk būtu teikt - “saimnieciskā darbība”. Tas tik tiešām attiecas uz saimniecisko darbību, kas notiek vai nu īpašos dabas aizsardzības objektos, vai citās vietās... lai saglabātu Latvijas dabu un lai arī apsaimniekotu... Un tāpēc izslēgt laukā šo skaidrojumu nevar, jo Latvijas daba ir unikāla, tā ir jāsaglabā. Tāda pati, kādu mēs esam to saņēmuši, tā ir jānodod nākamajām paaudzēm. Un arī esošie iedzīvotāji un tie, kas izmanto mūsu dabu, ir jāmāca, jāaudzina, lai viņi to saudzīgi izmantotu. Mēs zinām, ka mierīgi norok kāpas, lai ierīkotu savas skaistās kotedžas, “nogriež” priežu mežus, lai būtu tenisa lauki, un dara vēl citus jokus, kuri, kā saka, ietekmē mūsu dabu, to kropļo, un tā nu visdažādākajā veidā mēs zaudējam to, ko esam saņēmuši. Un tāpēc saimnieciskā darbība ir jāapraksta, tā ir jāpaskaidro. Ja ir šāds skaidrojums, tad mūsu tiesībsargājošās institūcijas vai tie, kas aizstāv mūsu dabu, var konfliktsituācijās attiecīgi vadīties pēc tiem norādījumiem, kas ir šinī paskaidrojumā. “Dabsaimniecība” varbūt ir smagāks vārds, varbūt to mazāk izmanto literatūrā. Taču attiecībā uz saimniecisko darbību jāteic, ka tā ir visiem saprotama, tā tik tiešām ir akurāti un labi jāizpilda. Es vēlreiz pasvītroju, ka Latvijas daba ir unikāla un ir jāsaglabā! Diemžēl šodien tas tā nenotiek. Notiek ļoti daudz kropļojumu, un tāpēc es aicinu atbalstīt to, ka šis paskaidrojums likumā ir jāatstāj.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja tieši tāpēc, ka ir īpašs skaidrojums, kas ir dabsaimniecība. Tie ir īpaši ierobežojumi vai īpaši pasākumi gadījumos, kuros ir nepieciešams saglābt situāciju, kad ir noticis piesārņojums.

Komisija priekšlikumu neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 27, pret - 31, atturas - 15. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile 2.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Ierosina mainīt pantu kārtību, sakārtojot likumu. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. 3.priekšlikumu iesniedzis Leons Bojārs. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Seile. Arī 4. - Leona Bojāra priekšlikumu - komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 4.priekšlikumu! Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mūsu Ekonomikas ministrija sāk izsolīt visu teritoriju, kas atrodas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā un pieder Latvijai, un tāpat arī ekskluzīvo zonu, kura stiepjas līdz Zviedrijas ekskluzīvajai zonai, - naftas ieguvei, tas ir, meklēšanai un pēc tam, protams, arī izmantošanai. Darbi bija veikti vēl 80.-90.gados, un nafta, protams, tur ir. Cik tās ir daudz - to nav vēl pilnībā aprēķinājuši, bet attiecīga darbība ir.

Katra darbība, kas notiek uz jūras un ir saistīta ar naftas produktu iegūšanu, ir ārkārtīgi bīstama videi. Kā jau jūs esat redzējuši, vismaz šinī gadā bija ļoti lielas katastrofas... Platformas, kuras tika izmantotas naftas ieguvei, sagruva un tika piesārņota jūra. Es nemaz nerunāju par to, kas notiek sakarā ar tankkuģu katastrofām!

Pie mūsu robežas ir Būtiņģes naftas uzpildes vieta, kur pārsūknē naftas produktus no Lietuvas naftas krātuvēm. Tas ir Baltijas jūras krastā - netālu no Liepājas un attiecīgi arī no mūsu jūras robežas. Jūs zināt, ka speciālisti no mūsu ministrijām vienā mierā parakstīja līgumu, lai tiktu celts šis termināls. To uzcēla, un tagad ik pa diviem trim mēnešiem notiek avārijas. Pēdējā avārija varbūt drusciņ pārmācīja lietuviešus pašus, jo viņi sagandēja savu krastu. Desmit tuvāko gadu laikā Baltijas jūras piekraste līdz Liepājai un arī aiz Liepājas būs ļoti nožēlojamā stāvoklī. Tas norāda uz to, ka mums, veicot naftas atradņu apgūšanu vai gāzes iegūšanu jūrā, ir jārīkojas ļoti akurāti. Un jāņem vērā ne tikai ieguve, bet arī transportēšana. Vienalga, vai no urbuma līdz krastam tiks novilkts cauruļvads vai tā tiks veikta ar tankkuģiem. Vienalga, tas ir jāievēro. Naftas produkti, kuri tiek iegūti, tiek arī transportēti, un tāpēc 9.panta 9.punktā ir jānorāda arī uz to, ka visas tās prasības attiecas arī uz transportēšanu. Es aicinu atbalstīt priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Vai vēlaties ko piebilst komisijas vārdā?

A.Seile. Leona Bojāra priekšlikums netika atbalstīts gluži vienkārši tāpēc, ka tad būtu jāgatavo īpaši Ministru kabineta noteikumi. Tādi jau eksistē, un arī likums “Par piesārņojumu” regulē deputāta Bojāra pieminētās darbības.

Tālāk ir 5.priekšlikums... Ā, ir jāveic balsojums!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 14, atturas - 36. Priekšlikums nav atbalstīts.

Tālāk, lūdzu!

A.Seile. 5.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Seile. 6.priekšlikumu iesniedzis deputāts Leons Bojārs. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Var tikai brīnīties par to, ka speciālisti no Ekonomikas ministrijas vai no citurienes mierīgi izslēdz tādu normu no likuma. Agrāk šinī likumā tas pants bija, tas darbojās, un tam ir īpaša nozīme, jo tas attiecas uz slodzi, kuru saņem vide, ūdens vai mūsu daba, ja mēs to piesārņojam. Ja mēs tagad izslēdzam 19.pantu - un tas tiek darīts speciāli! - , tad ieguvēji būs ļoti daudzi ārvalstu ražotāji, kas tiecas izmantot Latvijas teritoriju savām ražotnēm. Tas attiecas arī uz slaveno celulozes kombinātu, kuru viņi, negribēdami piesārņot jau tā dēļ celulozes kombinātiem piesārņoto dabu Zviedrijā vai Somijā, noteikti grib izvietot Latvijā. Neviens nav aprēķinājis, kas notiks ar Daugavu un jūras līci. Tas slēdziens, kurš ir Zemkopības ministrijā un kuru ļoti rūpīgi slēpa, piešķirot tam slepena dokumenta statusu, apraksta tikai virspusējo darbību, bet viņi nav analizējuši, kas notiks ar Daugavas ūdeņiem, kuri būs piesātināti ar dioksīniem, kas notiks ar slapjajiem atkritumiem, kur tie paliks, un kur paliks sausie atkritumi, un kas notiks ar dabu, kad tūkstošiem tonnu sēra dioksīda būs izplatīts visapkārt šai celulozes rūpnīcai. Tātad par bioloģiski tīriem produktiem nevar runāt. Protams, cietīs daba un fauna. Tāpēc tas ir neprāts - izslēgt 19.pantu! Pants ir noteikti jāatstāj likumā. Turklāt ir jau arī citas ražotnes, kuras arī negatīvi iedarbojas uz dabu, un šis likuma pants tomēr liek tām kaut cik ievērot to, ka daba ir jāsaglabā. Taču, ja mēs to izslēgsim, tad būs diezgan nopietnas sekas, jo mēs nevarēsim arī stāvēt pretī tai slodzei, ko mums rada Ignalinas atomelektrostacija. Vēl līdz pat šim laikam nav veikta analīze par to, ko dara Akmenes cementa rūpnīca un kas notiek ar tiem izmetumiem un ko dara Mažeiķos esošais naftas pārstrādāšanas komplekss. Tādu pašu kaitējumu dabai nodara arī Būtiņģes naftas termināls. Diemžēl mūsu ministri sēž vienā mierā, pretenziju nekādu nav.

Cienījamie kolēģi, 19.pants savulaik tika izstrādāts kvalitatīvi, un tas ir jāatstāj likumā.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - Anna Seile.

A.Seile. Minēto darbību dēļ radušās antropogēnās slodzes regulē citi likumi: likums par bīstamiem atkritumiem, likums par piesārņojumu. Tāpēc no šā likuma šī sadaļa tiek izslēgta.

Aicinu neatbalstīt Bojāra priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Leona Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 14, atturas - 34. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile. 7.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi. Būtībā tas ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Seile. 8.priekšlikumu iesniedzis deputāts Leons Bojārs. Viņš lūdz saglabāt nodaļu, kuru ir paredzēts izslēgt, - nodaļu par īpašām ekoloģiskām situācijām. Par šīm īpašajām ekoloģiskajām situācijām tiek runāts tālākajos pantos un arī citos likumos, tāpēc komisija nav atbalstījusi deputāta Bojāra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likums saucas tā: “Par vides aizsardzību”. Tātad uz vides aizsardzību attiecas arī septītā nodaļa. Es nemaz nerunāju par sesto nodaļu, kuru mēs jau daļēji esam izslēguši un kuras izslēgšana vēl turpinās. Vai teiksim, ka kūrvietu un atpūtas vietu aizsardzība Latvijā jau vairs nav vajadzīga? Nu tāpēc jau arī Rīgas Jūrmala stāv tukša!

Taču attiecībā uz īpašajām ekoloģiskajām situācijām es jums, cienījamie kolēģi, atgādinu: nevajag aizmirst 11.septembri! Jā, tā ir ļoti nopietna lieta, un it sevišķi tas attiecas uz slimībām. Tagad izplatās Sibīrijas mēris, taču tas nav vēl viss! Ir jau vēl arī citas lipīgas slimības, kuras ir ļoti bīstamas gan dzīvniekiem, gan arī cilvēkiem, jo cilvēki tā vai citādi kontaktējas ar dzīvniekiem. Ja mēs izslēdzam šo nodaļu, tad mēs parādām to, ka mūs neinteresē potenciālas ekoloģiski bīstamas situācijas. Tādas bija, ir un būs. Teiksim, tankkuģa avārija. Nedod Dievs, ka tā būtu pie Latvijas krastiem! Ja tad pie mums sacelsies vētra, vai tad tā nebūs potenciāli bīstama situācija, ekoloģiski bīstama situācija, tāda, kas attiecas uz apkārtējās vides piesārņošanu? Būs! Jūs ļoti labi atceraties, kas notika, kad apgāzās ar naftu pildītās cisternas. Nu labi, ka tas vēl bija ziemā un ka nebija liels vēja ātrums. Bet ja tajās cisternās naftas produktu vietā būtu bijis slāpeklis vai skābes, kas tad būtu noticis? Ekoloģisku nelaimju situācijas taču mēs nevaram izslēgt!

Man nav saprotams, kāpēc komisija ar mierīgu prātu visu to mierīgi izslēdza un kāpēc tas it kā nav vajadzīgs.

Tātad kārtējo reizi likumprojekts tiek gatavots par labu tiem ārzemniekiem, kas domā ierīkot Latvijā ražotnes, kuras izraisītu dabas piesārņošanu. Jo attīstītās valstis, lai saglabātu tīru savu teritoriju, vienmēr mēģina citās valstīs izvietot netīras ražotnes, tas ir, tādas, kurām ir ļoti bīstami izmetumi. Mēs neesam nekādi aborigēni, un Latvija nav tā teritorija, kur var izvietot tās ražotnes, kuras viņi nevar izvietot savā etniskajā dzimtenē!

Tāpēc mēs nevaram izslēgt septīto nodaļu. Tā ir vajadzīga, un tā ir jāsaglabā! Man rada izbrīnu tas, ka mūsu deputāti, kas strādā pie šā likuma, mierīgi piekrita, ka varētu tikt izslēgti šie panti, šī nodaļa.

Cienījamie kolēģi! Šīs nodaļas izslēgšanu nevar atbalstīt, jo šī nodaļa ir saistīta ar Latvijas dabas saglabāšanu. Aicinu atbalstīt manu priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

A.Seile. Es gribu klausītājiem un deputātiem novērst tās bažas, par kurām runāja Leons Bojārs. Mēs nupat nesen, pirms mēneša, esam pieņēmuši likumu par piesārņojumu, kur daudz stingrākā pakāpē visas šīs lietas ir regulētas atbilstoši Eiropas Savienības noteikumiem, tur šīs normas ir padarītas stingrākas.

Atstājot likumprojektā šo nodaļu, mēs nodarītu Latvijai lielu zaudējumu. Aicinu neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 19, atturas - 34. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Seile. Arī 9.priekšlikumu iesniedzis deputāts Leons Bojārs, lūdzot atstāt spēkā esošā panta redakciju par vides aizsardzības kontroles uzdevumiem. Komisija ir pārkārtojusi šo likumprojektu, un šajā vietā šis teksts nav vajadzīgs. Aicinu neatbalstīt Bojāra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamā Seiles kundze! Man rada izbrīnu tas, ka jūs ar tādu vieglu roku svītrojat visu no šā likuma laukā, to, kas attiecas uz mūsu vides saglabāšanu. Jūs pati dzīvojat tik skaistā vietā, un vai tad jums patiks, ka tā daba tiks izkropļota? Bez tam 42.pantā taču ir rakstīts: “Sekot vides kvalitātei un pārmaiņām, ko tajā izraisa saimnieciskā vai cita veida darbība.” Vai tad tas nav jādara? Tas ir jādara! Turklāt strikti jādara!

Jūs droši vien atceraties, kā dega ķīmiskie atkritumi Rīgas pievārtē pirms kādiem četriem gadiem. Un vai tad kāds noskaidroja, kas tie bija par materiāliem, kuri dega un piesārņoja gaisu tā, ka cilvēki nevarēja elpot? Toreiz bija diezgan lielas nepatikšanas, tikai to mierīgi noklusēja. Jā, visi droši vien atceras šo lietu.

… “Pārbaudīt noteikto vides kvalitātes normatīvu un standartu ievērošanu.” Vai tad tas nav jāveic? Kāpēc var vienā mierā nodarboties ar dzīvsudraba vai svina akumulatoru un to detaļu izgatavošanu, neievērojot tās prasības, kuras ir noteiktas, lai saglabātu vidi un, protams, veidotu cilvēkiem labvēlīgus apstākļus, kur viņi strādā.

… “Pārbaudīt vides atveseļošanas programmu izpildi.” Mums taču ir desmitiem programmu, kurām miljoni tika izlietoti, tad kāpēc mēs nevaram vismaz pārbaudīt, kur tā naudiņa ir aizgājusi?

Un - “pārbaudīt vides aizsardzības likumdošanas aktu ievērošanu”. Vai tad tas nav jāveic? Tas ir jāveic! Un es aicinu arī jūs paskatīties Satversmes astoto nodaļu, kur ir runāts par to, ka cilvēkiem jādzīvo tīrā vidē, bet valstij un valdībai ir jārūpējas par to, lai šī vide būtu sakārtota un cilvēkiem nekaitīga. Diemžēl mēs arī Satversmi negribam ievērot, tāpēc, Seiles kundze, man rada izbrīnu… Jūs vienmēr tā ļoti strikti iestājaties par vidi, bet tajā pašā laikā sakāt, ka tas ir noteikts citos likumos… Ja jau mēs strādājam ar likumu par vides aizsardzību, tad tas ir pirmais dokuments, kura sakarā cilvēki griežas pie mums ar tām pretenzijām, kuras attiecas uz vidi, bet mēs te to visu “norakstām” un nolikvidējam. Paldies.

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Man ir viens lūgums: Leon, es aicinu tevi iestāties mūsu Vides apakškomisijā, tur tava enerģija, kas veltīta vides aizsardzībai, ļoti noderētu. Tā ir viena lieta.

Otra lieta, uz kuru es gribu norādīt kolēģiem. Latvija smagās pārrunās ar Eiropas Savienību nesen slēdza Vides sadaļu, kurā ir noteikti vēl smagāki kritēriji, un, tā kā Latvijai būs jāpilda visi šie Eiropas kritēriji attiecībā uz vides sakārtotību, tad Latvija diemžēl nevarēs piemānīt Eiropas Savienību, neievērojot to un neveicot gan pārbaudes, gan kontroles.

Šinī brīdī patiešām šajā likumā viss nav īsti pareizi, tāpēc es aicinu Leonu nākt uz Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, kur mēs labprāt viņu uzklausīsim - diemžēl viņam laikam nebija
laika - , un arī obligāti iestāties Saeimas Vides apakškomisijā. Mēs labprāt viņu gaidīsim.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Komisijas vārdā lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu, jo visi minētie uzdevumi ir iestrādāti šā paša likuma 44.pantā. Šis 42.pants par vides aizsardzības kontroles uzdevumiem ir pārāk deklaratīvs.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 13, pret - 20, atturas - 38. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile. 10.priekšlikumu iesniedzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Gailis. Tas ir par valsts inspektoru formas tērpiem, kas arī ir ļoti svarīgs punkts. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. Tā, nākamais priekšlikums...

Sēdes vadītājs. 27.lapa...

A.Seile. ...ir 11., arī to iesniedzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Gailis. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Seile. 12.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to ir atbalstījusi daļēji. Arī Jānis Gailis ir iesniedzis līdzīgu priekšlikumu - 13.priekšlikumu, un komisija šos abus priekšlikumus ir apvienojusi un izteikusi savā redakcijā, ka šā likuma atsevišķi panti stājas spēkā tikai 2004.gadā, jo tiem ir vajadzīga ļoti ilgstoša normatīvu izstrāde.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

A.Seile. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Vēl ir jāizskata 15. un 16. - Juridiskā biroja priekšlikumi.

A.Seile. Es atvainojos! Juridiskā biroja 15.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Seile. Un arī 16. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. Nu un tagad varam balsot par likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”“ pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret - nav, atturas - 2. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu "Iepakojuma likums". Trešais lasījums

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.3929. Es domāju, ka šis likumprojekts gan Vides apakškomisijā, gan arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā ir kvalitatīvi izstrādāts, ir notikušas daudzas diskusijas par šo likumu. Tas ir arī ļoti vajadzīgs, jo darbosies Eiropas Savienības Vides sakārtošanas sadaļas ietvaros.

Šeit pēc būtības veidojas jauna sistēma - gan atkritumu apsaimniekošanas sistēma, gan arī dalītā atkritumu savākšanas kārtība, un tāpēc es aicinu atbalstīt atbildīgās komisijas lēmumus. Ķersimies pie projekta!

Tātad 1.pantā ir veikti redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. 2.pants. Redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Tālāk ir tas pats - 3., 4. un 5.pantā ir redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Arī 6.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Arī 7., 8. un 9.pants ir redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. 10. un 11.pants...

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. 12.pants...

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir 1.priekšlikums ir par 13.pantu, to iesniegusi deputātu grupa, bet atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lujāns. Tālāk ir 2. - atkal deputātu grupas priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir Gaiļa kunga priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tāpat ir atbalstīts 4. - Gaiļa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk 15.pantā daļēji ir atbalstīts gan Urbanoviča kungs, gan Juridiskais birojs, gan arī Gaiļa kungs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Daļēji atbalstīts arī deputātu grupas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Un precizētā redakcijā ir atbalstīts deputāts Freimanis.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk 15.panta otrajā daļā nav atbalstīts Urbanoviča kungs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk ir atbalstīts Juridiskā biroja 11.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Ir atbalstīts Juridiskā biroja 12.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk ir Gaiļa kunga priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tālāk nav atbalstīts 14. - deputātu grupas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lujāns. Nav atbalstīts arī 15. - deputātu grupas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir atbalstīts 16. - Freimaņa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Daļēji atbalstīts ir Gaiļa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 17., 18., 19., 20. un 21.priekšlikumu.

M.Lujāns. Tālāk redakcionāli ir precizēta 17.panta trešā daļa.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Tālāk ir atbalstīts un precizēts 18.pants.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. 23. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Tāpat ir atbalstīts 24. un 25.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. 23. un 24.priekšlikums ir atbalstīts.

M.Lujāns. Arī 25. - Gaiļa kunga priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tālāk redakcionāli ir precizēta 19.panta trešā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Ir atbalstīti pārejas noteikumi, kas ar 26.priekšlikumu tika piedāvāti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Es aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Iepakojuma likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli”“. Trešais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.3933.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Leons Bojārs, kas precizē redakciju, un komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 2. - iesniedzis deputāts Leons Bojārs. Tas nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

V.Balodis. 3. - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Gaiļa priekšlikums - ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.4.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 5. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums - nav atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Nav atbalstīts arī 6. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 6.priekšlikumu. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mūsu ministrijas, protams, vienmēr vēlas iegūt arvien vairāk līdzekļu un tos izlietot savām vajadzībām. Tā tas ir arī šinī likumā. Ministrija grib izmantot savām vajadzībām 70% no maksājumiem par radioaktīvo vielu ievešanu jeb importu. Tātad tikai 30% ir paredzēti tām pašvaldībām, kurās tiek šīs radioaktīvās vielas uzglabātas (vai arī pēc tam tās nonāk krātuvēs, kur tās tālāk uzglabā kā pārstrādātas vielas).

Cienījamie kolēģi! Vai tad ministrija nodarbojas ar to radioaktīvo vielu apsaimniekošanu? Tas notiek tajā pašvaldībā, kurā ir izvietots tas objekts vai rūpnieciskais uzņēmums. Tātad tā lielākā naudas daļa ir jāsaņem pašvaldībai, nevis ministrijai. Mūsu ministrijas nezina, kur naudas līdzekļi tiek izlietoti. Tā tagad tas notiek Labklājības ministrijā: veselības aizsardzības sistēmā nezina, kā galus ar galiem savilkt kopā. Tā tas ir tikai tāpēc, ka neizlieto budžeta līdzekļus tā, kā tos vajadzētu izlietot.

Tāpēc es ierosinu pārdalīt tos līdzekļus tā, lai 80% tiktu nodoti tai pašvaldībai, kurā tiek šīs radioaktīvās vielas izvietotas un izmantotas un kurā rodas arī visi tie kaitējumi, un ministrijas darbiniekiem pietiktu ar 20%.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - Vents Balodis.

V.Balodis. Godātie deputāti! Nav taisnība Leonam. Tā nauda, kas tiešām tiek iegūta no maksājumiem par radioaktīvo vielu ievešanu jeb importu, ir ļoti maza, jo Latvijā tiek ievesti speciāli, medicīniskajām aparatūrām nepieciešami radioaktīvie elementi, kas paredzēti galvenokārt vēža slimnieku ārstēšanai. Un, kad tās vielas nonāk Baldonē, tajā glabātavā, tad tomēr valsts ir tā, kas veic gan apsardzi, gan arī sedz visus tos izdevumus, kas saistīti ar šo radioaktīvo atkritumu uzglabāšanu. Tādēļ es lūdzu neatbalstīt Leona Bojāra iesniegto 6.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 14, atturas - 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 7.- Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts un kurš tikai precizē līdzšinējo redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 8. - Jāņa Gaiļa priekšlikums, kurš ir ņemts vērā un iestrādāts 9. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 10. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums - nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Arī 11. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Atvainojiet! Atklājam debates par 11. priekšlikumu.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Diemžēl ļoti daudzās valstīs ir uzkrājies liels radioaktīvo atkritumu daudzums un viņas ar vislielāko prieku samaksā lielas naudas summas, lai tikai no savām teritorijām tos izvestu un novietotu kādā citā valstī, un tādējādi saglabātu savu vidi tīru un nekaitētu dabai. Un tad tai valstij, kas paņem to naudu un noglabā tos atkritumus pie sevis, par tiem ir jārūpējas. Panta tekstā noteikti ir jāieliek vārdi “Latvijas Republikai nepieciešamo”. Un kāpēc? Paskatieties, - tur tālāk jau ir runa par radioaktīvo atkritumu apglabāšanu! Tātad šis pants - 5.pants - atļauj... Ja pantā nav ierakstīts, ka ir runa par Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešanu (importu), tad to mierīgi var pieskaņot tā, ka Latvijā var ievest arī atkritumus. Taču, ja tur ir ievietots šis noteikums, tad to apiet vairs nevar. Jo atkritumi Latvijai nav vajadzīgi, un neviens tos nevar izmantot. Var izmantot tikai tās vielas, kuras ir vajadzīgas vai nu medicīnai, vai rūpniecībai, vai zinātnei. Un tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu. Tas ir nepieciešams gan šodienai, gan arī nākotnei, lai mēs nekļūtu par dažādu darboņu darbības upuriem. Jo, ja jau Latvijā var ievest tūkstošiem tonnu gaļas un dažādas citas, varbūt pat nederīgas vielas, tad, protams, radioaktīvos atkritumus, kuri nav lieli pēc apjoma, vienā mierā var atvest un arī noglabāt, un neviens par to nezinās.

Tāpēc es aicinu noteikti ielikt iekšā šo teikumu! Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Vai vēlaties komisijas vārdā kaut ko piebilst?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 27, pret - 12, atturas - 40. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Balodis. 12. - Jāņa Gaiļa priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 13. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 14. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis atbalstu. (Starpsauciens: “Par trīspadsmito jābalso!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. - deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 36, pret - 17, atturas - 36. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 14. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 15. - deputāta Jāņa Gaiļa priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 16. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie kolēģi! Nākamais ir 18. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums, kas ir 19.lappusē tabulā. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. 17.priekšlikums... Vai deputāts Bojārs vēlas debatēt par 17.priekšlikumu? Lūdzu! Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Nu mēs ļoti labi zinām, kā izmanto mūsu dabas bagātības. Diemžēl tās ir pārgājušas citu rīcībā, tās izmanto ne jau Latvijas uzņēmēji un arī ne latvieši, bet citi. Ģipšakmens ir viens no izrakteņiem, ko mēs iegūstam no dabas. Diemžēl ar izrakteņiem nav tā, ka tie būs mūžīgi. Tie ir arī jāapsaimnieko, un ir jādomā arī par to, vai kaut kas no tiem būs arī nākamajām paaudzēm palicis. Ģipšakmeni izmanto ļoti daudz, un lielāko daļu, kas ir Rīgas apkaimē, izmanto ārzemju firmas un labi nopelna. Tāpēc ir arī jāpalielina maksa par tā iegūšanu - skaitlis “0,22” jāaizstāj ar skaitli “0,28”. Tā nav liela summa, ņemot vērā to, ka ārzemnieki ne pārāk lielas algas maksā mūsu darbiniekiem.

Otrkārt, rekultivācija un viss pārējais pēc ģipšakmens iegūšanas… Tur ir jāveic attiecīga darbība un arī turpmāk būs jāapsaimnieko, tā ka tie naudas līdzekļi atbilst tiešiem aprēķiniem. Rodas izbrīns par to, ka mūsu ministrijas darbinieki, vienā mierā veicot savus aprēķinus, neaprēķina, kas būs rīt un parīt.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Vai vēlaties komisijas vārdā ko piebilst?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 27, pret - 11, atturas - 40. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 18. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Bīstamo atkritumu apglabāšana ir ļoti nopietna lieta, jo visi bīstamie atkritumi ļoti ilgi saglabājas un arī negatīvi ietekmē mūsu dabu, gruntsūdeņus un arī augsni, jo tie noteiktā vietā tiek apglabāti. Desmit latu par vienu tonnu - tas ir ļoti maz. Tas maksājums ir jāpaaugstina līdz 20 latiem. Kāpēc? Tiem, kas rada bīstamos atkritumus, ir jāstrādā arī attiecībā uz tehnoloģiju, lai tos produktus, kuri paliek pēc galvenās ražošanas, varētu pārstrādāt. Tie ir jāpārstrādā. Diemžēl firmām tas ir neizdevīgi, jo bīstamo atkritumu pārstrādāšana ir diezgan dārga, tāpēc rūpniecības uzņēmumos viņi neierīko papildu pārstrādi atkritumiem. Viņiem vieglāk ir samaksāt to naudu, lai tos apglabātu citur. Taču daba ir jāsaglabā. Bīstamie atkritumi saglabājas ļoti ilgi, un tāpēc maksai ir jābūt lielai, un arī 20 latu - tas ir maz. Es vēlreiz atkārtoju - tas ir maz! Tas aprēķins ir jāpārskata, un maksājums ir jāpaaugstina, lai šo tehnoloģisko procesu izmantotāji domā par to, lai nebūtu atkritumu, kuri bojā dabu un kuri negatīvi iedarbojas uz cilvēku veselību.

Tāpēc es aicinu paaugstināt to maksājumu - no 10 latiem par vienas tonnas bīstamo atkritumu apglabāšanu pacelt to līdz 20 latiem.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. - deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 12, atturas - 41. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 19. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Gailis vēlas debatēt par šo priekšlikumu? Nevēlas.

Leons Bojārs. Lūdzu!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd ir runa par bīstamo atkritumu sadedzināšanu.

Man vienmēr rada izbrīnu, ka Latvija noslēdz tādus līgumus, kas valstij absolūti nav izdevīgi. Es pilnīgi atbalstu ekonomikas ministru, kurš teica, ka 1993.gadā parakstītais līgums ar “Lattelekom” bija attiecībā pret Latviju nodevīgs. Un tik tiešām tā mēs arī tagad rīkojamies - vēlamies izvietot Latvijas teritorijā bīstamo atkritumu dedzinātavas. Bija jau viens mēģinājums izvietot Dobeles rajonā, taču tur cilvēki savāca ļoti daudz, desmitiem tūkstošu parakstu un tur apstājās tā darbība, bet tā jau vēl nav atcelta. Tātad kāds no mūsu ierēdņiem ir parakstījis līgumu ar noteiktām valstīm, lai Latvijā ierīkotu bīstamo atkritumu dedzinātavu. Presē pat pavīdēja tāds neliels raksts, ka arī Lietuva ir ieinteresēta, lai Latvijas teritorijā tiktu ierīkota tāda dedzinātava, un ka viņi tās celtniecību atbalstītu ar naudas līdzekļiem un tad vestu pie mums dedzināt savus bīstamos atkritumus. Bet kāpēc tad viņi negrib tādu dedzinātavu ierīkot savā teritorijā un lai Latvija iedotu tos naudas līdzekļus, lai to tur uzceltu?

Otrs jautājums ir par dzīvnieku dedzinātavu, kuru Zemkopības ministrija vēlas celt Latvijā. Kāpēc to neuzcelt Igaunijā vai Lietuvā? Viņiem varētu samaksāt tos naudas līdzekļus, lai kopīgi izveidotu tādu dedzinātavu. Man vispār nav saprotams, kāpēc visi šitie draņķi ir noteikti jāizvieto Latvijā! Var jau arī Somiju pierunāt, lai viņi ziemeļos izvieto tādu dedzinātavu, un tā tur vispār nekam nekaitēs, jo tur iedzīvotāju daudzums uz vienu kvadrātkilometru ir 2-3 cilvēki. Kāpēc tas ir jādara Latvijā? Un paskatīsimies uz tiem cipariem: dedzināšana - 12 latu par vienu tonnu! Bet kas tagad notiks ar apkārtējo vidi, kad dedzinās tos bīstamos atkritumus? Neviens taču nav veicis aprēķinus, jo šie cipari, kas te tika iestrādāti, ir paņemti, kā saka, no gaisa.

Cienījamie kolēģi, mēs nevaram atļaut Latvijas teritorijā ierīkot šīs dedzinātavas! Tas ir pirmkārt.

Un otrkārt. Tam, kas rada bīstamos atkritumus, ir jādomā, kā tos pārstrādāt, kā tos neitralizēt. Visu to var izdarīt. Protams, tas maksā naudu. Tam, kas veiks tādu darbību, ir arī jādomā, kur viņš ņems šos naudas līdzekļus un kā viņš tiks galā ar to visu. Un tāpēc es ierosinu, ka 12 latu vietā par vienu tonnu ir jāmaksā 25 lati, tas ir, aicinu te ievietot skaitli “25”, lai gan arī tas ir par mazu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam! Lūdzu zvanu! Balsosim par 19.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 32, pret - 13, atturas - 46. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 20. - deputāta Jāņa Gaiļa priekšlikums. Komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 21. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 22. - deputāta Leona Bojāra priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates! Jūsu rīcībā 2 minūtes, Bojāra kungs!

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Arī šis priekšlikums attiecas uz radioaktīvo vielu ievešanu vai importu Latvijā. Lai Latvijā netiktu ievesti radioaktīvie atkritumi, ir noteikti jānorāda, ka tā ir Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešana, tādu, kas ir vajadzīgas medicīnā, zinātnē vai rūpniecībā. Tikai un vienīgi tādu vielu ievešana! Taču, ja ir tā, kā jūs nobalsojat, Latvijā varēs vienā mierā ievest arī atkritumus, un mūsu darbīgie ierēdņi to mierīgi atļaus. Jūs taču labi zināt, kas notiek arī uz robežas! Un 2-3 kubikmetri būs ievesti iekšā, bet to neviens nemanīs, un arī noglabās tos tā, ka neviens neredzēs. Tāpēc es aicinu jūs obligāti te ierakstīt iekšā, ka tā ir Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešana.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Lūdzu zvanu! Balsosim par 22.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 18, atturas - 45. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Lūdzu, balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 91, pret - 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, ir jānoklausās vairāki paziņojumi.

Manā rīcībā ir informācija, ka, garām ejot, Saeimā ir iegriezies Ziemassvētku vecītis, un jūs visi tiekat laipni aicināti tūlīt, šajā pārtraukumā, blakuszālē, kur ir sagatavots, kā mani informēja, sapņains pārsteigums.

Šodien mēs sveicam mūsu kolēģi Miroslavu Mitrofanovu 35 gadu jubilejā! (Aplausi.)

Vārds paziņojumam Romualdam Ražukam.

R.Ražuks (frakcija “Latvijas ceļš”).

Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pēc īsas tikšanās ar Ziemassvētku vecīti tiek aicināti uz komisijas sēdi komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. ... Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie Sporta apakškomisijas deputāti! Lūgums pēc šīs tikšanās pulcēties Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā apmēram pēc minūtēm 10 uz sēdi. Paldies.

Sēdes vadītājs. ... Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Kolēģus no Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūdzu pulcēties komisijas telpās uz darbu.

Sēdes vadītājs. ... Imantam Burvim.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Lai Ziemassvētku vecītis vispār nepaliktu bez apmeklētājiem, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem lūgums sapulcēties lielajā pārtraukumā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. ... Linardam Muciņam.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Juridiskā komisija pēc 10 minūtēm pulcējas Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

Atvainojiet, nolasīsim reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Vaira Paegle, Imants Kalniņš, Valdis Birkavs.

Sēdes vadītājs. Paldies.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Pārtraukumam paredzētais laiks ir beidzies. Izskatīsim likumprojektu “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godātais priekšsēdētāj! Cienītās kolēģes! Godātie kolēģi! Gatavojot likumprojektu trešajam lasījumam, Sociālo un darba lietu komisija saņēma pavisam 23.priekšlikumus, kuru lielākais vairākums ir atbalstīts.

1.priekšlikums. Izstrādājis Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 2.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikums - daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 3.priekšlikums - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 3.panta otrā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Tālāk, lūdzu!

A.Barča. Arī 3.panta trešā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 4. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātajā priekšlikumā - ir piedāvāta 4.panta jauna redakcija. Komisijas sēdē tā ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 5.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 6.priekšlikums. Tieslietu ministre Ingrīda Labucka. Nav atbalstīts atbildīgajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 7.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

A.Barča. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir daļēji atbalstīts, iekļaujot atbildīgās komisijas 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 9. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir jau atbalstīts.

A.Barča. 10. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 12.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 13. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 14. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 15. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 17. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 18. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 22. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 23. - tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Pārejas noteikumos ir redakcionāli precizēts un mainīts vietām 2. un 3.punkts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Vairāk priekšlikumu nav.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Dokuments nr.3935, likumprojekta reģistra numurs 1038. Juridiskā komisija izskatīja un pieņēma savu lēmumu par attiecīgajiem priekšlikumiem.

1. - deputāta Razminoviča priekšlikums - tika noraidīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Arnis Razminovičs.

A.Razminovičs (Tautas partijas frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! Lai netiktu patērēts pārāk garš laiks, es vēlētos tikai atgādināt, kad parlaments vairākas reizes tiešām ir lēmis par šo terminu un ka ir bijušas reizes, kad esam arī pozitīvi balsojuši. Es ļoti ceru, ka tā būs arī šoreiz.

Tiem, kuri varbūt nav dzirdējuši, es vēlētos nolasīt Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas Valsts valodas centra atzinumu, kur ir runa tieši par šiem terminiem. Valsts Valodas centra darbinieki ir norādījuši, kad pamatā ir jēdzieniska atšķirība starp terminiem “komercija”, “komercdarbība”, “komersants”, “uzņēmējdarbība”, “uzņēmējs”, tāpēc nebūtu vēlama šo terminu sapludināšana, kāda pašreiz ir vērojama Komerclikumā. Tātad, ja tas būtu tā, ja Komerclikums reglamentētu fizisko un juridisko personu darbību tikai finansiāli tirdznieciskos darījumos, tas ir, tirdzniecības vai arī finansu tirdzniecības zinātnēs, tad mums būtu pamatojums šo terminu nomaiņai uz “komercdarbību” un “komersantu”. Taču Komerclikuma mērķis ir reglamentēt fizisko un juridisko personu uzņēmējdarbību, tāpēc tajā ieteicams arī lietot atbilstošus terminus - “uzņēmējdarbība” un “uzņēmējs”. To saka Valsts valodas centra vadītāja Hiršas kundze.

Aicinu arī parlamentu atbalstīt to! Paldies.

Sēdes vadītājs. Pēteris Apinis.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātā Tautas partija! Tad, kad jūs kādu aicināt runāt un izteikties par terminoloģiju vai par latviešu valodu, es lūdzu jūs nekad nesūtīt tribīnē Arni Razminoviču! Šajā nelielajā debašu tekstā viņš pieļāva četras būtiskas stila kļūdas. Būtiskākās: “iet runa”, “kad” un “ka” jēdzienu sajaukšana trīs reizes... Lai labi veicas!

Sēdes vadītājs. Debates turpinās.

Vineta Muižniece.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! It īpaši godātais Apiņa kungs! Es aicinu ievērot to, kas ir noteikts Saeimas kārtības rullī, - izteikties par priekšlikumiem un, nenovirzoties no tēmas, neapspriest priekšlikumu autorus. Ne jau šim mērķim mēs kā tautas priekšstāvji šeit esam aicināti! Un es lūdzu arī Saeimas priekšsēdētāju aizrādīt tiem kolēģiem, kuri novirzās no tēmas. Jautājums ir nopietns, Komerclikums ir liels, tāpēc runāsim par priekšlikumiem.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Diemžēl Razminoviča kungs maldina gan deputātus, gan sabiedrību. Pēc šīs vēstules sagatavošanas tika izdots kopējs Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas un Valsts valodas centra paziņojums, kurā skaidri un gaiši tika norādīts, kas ir katras institūcijas kompetencē, un Razminoviča kunga šeit nepieminētais Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas lēmums ir viennozīmīgs un skaidrs - tās ir divas dažādas lietas, un Komerclikumā saskaņā ar mūsu otrajā lasījumā pieņemto 2.priekšlikumu runāts par to, ka komercdarbība ir viens no uzņēmējdarbības veidiem, tātad komercdarbība un komersants ir viens no uzņēmējdarbības un uzņēmēju veidiem, kurus mēs nošķiram no pārējās daļas.

Ja Razminoviča kungs un attiecīgi arī tie deputāti, kuri uztur spēkā šo priekšlikumu, vēlas jau pieņemtā likumā ar šādiem grozījumiem, kas ir pretrunā ar visiem citiem likumiem, uzturēt šādu balsojumu, kas faktiski būtiski sagroza visu Komerclikuma koncepciju un ir pretrunā ar valdības savā laikā iesniegtajiem priekšlikumiem, par kuriem bija vairākus gadus ilgas debates par to, vai lietot vienu vai otru, vai trešo terminu… Tātad bija trīs termini: tika apspriests arī vēsturiskais “tirgotājs”, bet izvēlējās neitrālāku svešvārdu. Tā ka mūsu, juristu, mērķis šeit ir nošķirt no visiem uzņēmējiem tikai tos uzņēmējus, kuri ir ietverti Komerclikumā un reģistrēti Komercreģistrā un kuri nodarbosies ar nopietnāku komercdarbību, tajā pašā laikā atstājot iespēju darboties arī zemnieku saimniecībām, amatnieku saimniecībām, sīktirgotājiem un citiem, attiecībā uz kuriem mēs šodien padomju tiesību iespaidā lietojam jēdzienu “individuālā darba darītāji”. Tādējādi mēs arī viņiem atstājam iespēju nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet nebūt šā Komercreģistra un šīs komercdarbības dalībniekiem. Tāda ir bijusi mūsu pieeja, un tāds ir bijis mūsu mērķis.

Ja Razminoviča kunga mērķis un to personu mērķis, kuras atbalsta šo priekšlikumu, ir rīkoties pretēji lietu loģikai, tad jāteic, ka katrs deputāts, protams, ir suverēns, viņš to var darīt, bet vienkārši vajadzētu uzņemties arī pašam visu atbildību par to, kādas sekas būs šādai rīcībai. Paldies.

Juridiskā komisija neatbalstīja Razminoviča kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 24, atturas - 13. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

L.Muciņš. 2. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercdarbība” ar vārdu “uzņēmējdarbība” - nav atbalstīts. Juridiskā komisija uzskata, ka nav atbalstāms šāds priekšlikums. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 24, atturas - 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 3. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercsabiedrība” ar vārdu “uzņēmējsabiedrība” - Juridiskajā komisijā netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 23, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

Tālāk - 4.priekšlikums.

L.Muciņš. 4. - deputāta Razminoviča priekšlikums vārdu “komercreģistrs” aizstāt ar vārdu “uzņēmējreģistrs” - Juridiskajā komisijā netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 26, atturas - 8. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 5. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “firma” ar vārdu “nosaukums” - netika atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 25, atturas - 11. Priekšlikums atbalstīts.


L.Muciņš. 6. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “prokūra” ar vārdiem “īpašā uzņēmējpilnvara (prokūra)” - netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 25, atturas - 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 7. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “principāls” ar vārdu “pilnvarotājs (principāls)” - netika Juridiskajā komisijā atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 25, atturas - 11. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 8. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “delkrēdere” ar vārdiem “īpašā atlīdzība (delkrēdere)” - netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 24, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 9. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “provīzija” ar vārdiem “aģenta papildu atlīdzība (provīzija)” - netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 23, atturas - 13. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 10. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercpilnvara” ar vārdu “uzņēmējpilnvara” - netika atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 10.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 26, atturas - 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 11. - deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “mākleris” ar vārdu “starpnieks (mākleris)” - netika atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 24, atturas - 12. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 12. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 23, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 13. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 24, atturas - 13. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 14. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 50, pret - 25, atturas - 14. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 15. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (No zāles dep. A.Razminovičs: “Noņemu!”)

Sēdes vadītājs. Tiek atsaukts.

Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 16. - Juridiskās komisijas priekšlikums - tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. - deputāta Razminoviča priekšlikums - netika atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 45, pret - 22, atturas - 13. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 18. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 42, pret - 22, atturas - 16. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 19. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 19.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 24, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 20. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 20.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 45, pret - 25, atturas - 19. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 21. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 24, atturas - 19. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

L.Muciņš. 22. - deputāta Muciņa priekšlikums - Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 24. - deputāta Muciņa priekšlikums - Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. - Juridiskās komisijas priekšlikums - nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 26. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 26. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 43, pret - 25, atturas - 18.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Atkārtoti balsosim par 26. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 25, atturas - 25. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 27. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 27.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu, balsosim! Lūdzu balsošanas rezultātus! Lūdzu, vēlreiz balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 41, pret - 26, atturas - 22. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 28. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 28. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 27, atturas - 23. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 29. - deputāta Razminoviča priekšlikums - Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 29. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 26, atturas - 26. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 30. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst! Lūdzu zvanu! Balsosim par 30.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 44, pret - 27, atturas - 22. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 31. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 31. - deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 51, pret - 27, atturas - 10. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 32. - deputāta Muciņa priekšlikums. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. (Starpsauciens: "Balsot!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par 32. - deputāta Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 45, pret - 37, atturas - 5. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 33. - Juridiskās komisijas priekšlikums - nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 34. - deputāta Muciņa priekšlikums. Ir atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 34.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 49, pret - 34, atturas - 4. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 35.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 36. - deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 38. - deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 40. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 41. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 42. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 25, atturas - 28. Nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 43. - deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 45. - deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 47. - deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 49. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 49.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 27, atturas - 25. Nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 50. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 50. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 27, atturas - 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 51. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 53. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 53.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 28, atturas - 24. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 54. - deputāta Razminoviča priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskās komisijas 55.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 56. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 58. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 60. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 60.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 25, atturas - 8. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 61. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisija.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 62.priekšlikums netiek balsots.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 63. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts, iestrādājot to Juridiskās komisijas 64. priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. - deputāta Razminoviča priekšlikums. Atbalstīts, iestrādājot

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. - deputāta Razminoviča priekšlikums - ir atbalstīts, iestrādājot to 66. - Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 67. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 68.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 69. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 70.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Nav balsojams. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 71. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 72.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 73. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 74.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 75. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 75.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 41, pret - 25, atturas - 23. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 76. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 76. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 41, pret - 26, atturas - 24. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 77. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 77.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 26, atturas - 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 78. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 78.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 39, pret - 26, atturas - 27. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 79. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 80.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 81. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 81.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 26, atturas - 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 82. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 82.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu. Par - 39, pret - 24, atturas - 28. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 83. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 83.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 43, pret - 24, atturas - 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 84. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 84. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 26, atturas - 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 85. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. 88. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 88.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 26, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 89. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

L.Muciņš. Deputāta Muciņa 91.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 92. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 93.priekšlikums nav balsojams

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 94. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 95.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 96. - deputāta Muciņa priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 97.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 98. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 98. - deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 54, pret - 24, atturas - 9. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 99. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 99.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - 24, atturas - 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 100. - deputāta Razminoviča priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 100.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 38, pret - 26, atturas - 28. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 101. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 102. - deputāta Lujāna priekšlikums - nav atbalstīts Juridiskajā komisijā. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 102. - deputāta Lujāna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 53, pret - 30, atturas - 7. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. Līdz ar to vairs nav balsojams deputāta Muciņa 103.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Godātie kolēģi! Pirms izskatām tālāk šo likumprojektu, ir saņemts 11 deputātu iesniegums. Deputāti lūdz Saeimu izsludināt šīsdienas sēdē 30 minūšu ilgu pārtraukumu, lai sasauktu Juridiskās komisijas sēdi. Vai ir iebildes? Nav... Tādā gadījumā mums ir jābalso par šo priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Pirms balsošanas vārds iesniedzējiem motivācijai par pārtraukumu. Lūdzu!

L.Muciņš. Cienījamie deputāti! Tā kā likumprojekta tekstā ir sabalsoti izcili pretrunīgi priekšlikumi, Juridiskajai komisijai ir nepieciešams sanākt savā sēdē un apspriest izveidojušos situāciju, kā arī lemt par priekšlikumiem Saeimas sēdē! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 11 deputātu ierosinājumu - izsludināt sēdē 30 minūšu ilgu pārtraukumu! Lūdzu rezultātu! Par - 39, pret - 7, atturas - 47. Deputātu priekšlikums tiek noraidīts.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Komerclikumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 57, pret - 14, atturas - 23. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie deputāti! Cienījamo priekšsēdētāj! Dokumenta numurs 3936, likumprojekta reģistrācijas numurs 733.

Juridiskā komisija ir saņēmusi un atbalstījusi gandrīz visus priekšlikumus, kuri tika iesniegti.

1. - Juridiskās komisijas priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 2. - Juridiskās komisijas priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 2.priekšlikumu.

Andris Šķēle.

A.Šķēle (Tautas partijas frakcija).

Godātais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Pagājušās Saeimas sēdes laikā es izvirzīju priekšlikumu pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu speciālajam likumam - Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumam (pieļaujot to, ka Komerclikumā varētu būt kādi atšķirīgi grozījumi). Priekšlikums toreiz neguva atbalstu. Līdz ar to uzskatu, ka šobrīd Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma izskatīšana pēc būtības ir jāpārtrauc, ir jāizsludina papildu priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lai sakārtotu, saskaņotu šo speciālo likumu - Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumu - ar tikko pieņemto Komerclikumu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Šķēles kungs, šāds priekšlikums ir jāiesniedz rakstiski! Kamēr tāda rakstiska priekšlikuma nav, mēs turpinām izskatīt likumprojektu.

L.Muciņš. Juridiskā komisija atbalstīja 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

L.Muciņš. 6. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. - Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Tiesneša priekšlikums - ir atbalstīts...

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. ... atbalstīts, iestrādājot tajā Juridiskā biroja priekšlikumu.

28. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 29. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 36. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 41. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 42. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 47. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 49. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 51. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52. - Juridiskās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 58. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš.62. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 64. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 65. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 72. - Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 73. - Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Aivara Tiesneša priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 73.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - 1, atturas - 2. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 74. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 75. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 78. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 79. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. - Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Vārds Arnim Razminovičam, pirms balsojam par likumprojektu galīgajā lasījumā.

A.Razminovičs (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tā kā mēs Komerclikumā iebalsojām terminu izmaiņas, es aicinu šo likumprojektu neatbalstīt un atdot to atpakaļ Juridiskajai komisijai, jo neatkarīgi no tā, vai mēs to šodien nododam vai nenododam, Juridiskajā komisijā šis likumprojekts būs jāskata vēlreiz, tā ka tas būs jānodod atpakaļ. Aicinu pašu Saeimu nenodot šo likumprojektu tālāk, bet atdot to atpakaļ komisijai.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Es vēlreiz aicinu visus, arī Leiškalna kungu, kurš runās par to, kā lieta tālāk virzāma, atcerēties, kāda procedūra paredz likumprojekta atdošanu atpakaļ komisijai.

Lūdzu! Leiškalna kungs runās par to, kā lieta tālāk virzāma.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Tā kā šis likumprojekts runā par Komerclikuma spēkā stāšanos, tad tā pieņemšana šobrīd nerada nekādas problēmas. Nav jau teikts, ka mēs vēlāk neizdarīsim izmaiņas likuma spēkā stāšanās nosacījumos, kurus mēs ar Lujāna priekšlikumu atlikām uz veselu gadu, un ir labāk, ka šis likums jau ir spēkā.

Komerclikums var stāties spēkā tikai ar Saeimas noteikto datumu, tā ka šeit nekādas izmaiņas, iespējams, vairs nav vajadzīgas, un nav vērts balsot pret labi sagatavotu likumu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Arī Dzintars Rasnačs runās par to, kā lieta tālāk virzāma.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Kad Juridiskā komisija piedāvāja pasludināt pārtraukumu, tad ar Tautas partijas gādību tai tika iedots “kurvītis”. (No zāles dep. Dz.Ābiķis: “Mums ir tikai 24 balsis. Ko tu muldi!”) Tagad jūs gribat aizvietot Juridisko komisiju, šeit publiski debatējot.

Situācija ir tāda, ka Komerclikums ir pieņemts. Tas, ko mēs pieņēmām šodien, ir grozījumi Komerclikumā. Ja kāds iestājas pret Komerclikuma spēkā stāšanos, tad viņš iestājas pret mūsu starptautiskajām saistībām un pret civilizēta biznesa vidi.

Tā ka aicinu balsot “par” Komerclikuma spēkā stāšanos.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - nav, atturas - 41. Likums pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”“. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais priekšsēdētāj! Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Izskatot grozījumus likumā “Par valsts pensijām” trešajā, galīgajā, lasījumā, es jūs aicinu padomāt vispirms par to, ka šis likumprojekts ir ļoti būtisks vairāk nekā 650 000 jau Latvijā esošajiem pensionāriem un mums, visiem pārējiem, kuri katrs savulaik dosimies pensijā.

Komisijas vārdā, pirms runāju par katru konkrēto priekšlikumu, mans uzdevums ir jums vēstīt, ka katrā komisijas sēdē piedalījās Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvji, Latvijas Brīvo arodbiedrību pārstāvji un Labklājības ministrijas atbildīgi un zinoši speciālisti. Tāpēc es lūdzu, kolēģi, būt maksimāli uzmanīgiem un ieklausīties it sevišķi Sociālo un darba lietu komisijas viedoklī.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”“ trešajā lasījumā.

1.priekšlikums. Deputāts Urbanovičs. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 2.priekšlikums. Deputāts Andrejs Klementjevs. Komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. - deputāta Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 22, pret - 16, atturas - 49. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 3. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums - ir atbalstīts, iestrādājot to komisijas priekšlikumā nr.4.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 4. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

A.Barča. 5.priekšlikums. Deputāte Aija Barča. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. Komisija ir precizējusi 8.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Tāpat komisija ir precizējusi 9.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 6.priekšlikums. Deputātes Anta Rugāte un Žanete Vasaraudze. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 7.priekšlikums. Deputāts Urbanovičs. Priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Komisija precizējusi 11.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 8.priekšlikums. Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs. Kolēģi, man ir nepieciešams jums vēstīt, ka šajā 8.priekšlikumā ir ieviesusies tehniska kļūda. Labklājības ministrs šajā gadījumā ir atbalstīts, bet mums ir pazudis viens vārds, un tas ir “indeksa” .

Lai pārliecinātos par to, ka es jums stāstu taisnību, palūkojieties kreisajā pusē, kur ir 26.panta nosaukums “Valsts pensijas palielināšana atkarībā no patēriņa cenu un apdrošināšanas iemaksu algas indeksa izmaiņām”. Līdz ar to komisijas atbalstītā redakcija skan šādi: “Valsts pensijas apmērs pārskatāms Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ik gadu, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma indeksa.” Šī pamatnorma gan attieksies uz laika periodu, kas būs pēc 2010.gada, tātad ar 2011.gadu, jo par indeksēšanu, tas ir, par pensiju pārskatīšanu, runa ir arī pārejas noteikumos.

Tātad es lūdzu atbalstīt pantu šādā precizētā redakcijā, kuru es tikko nolasīju.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 9.priekšlikums. Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 10. ir deputāta Jura Dobeļa priekšlikums. Atbildīgā komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Es, godīgi sakot, ar lielu izbrīnu skatos uz to, ka tik nopietna komisija šādu priekšlikumu nav atbalstījusi. Lūdzu, iedziļinieties! Un es ļoti aicinu deputātus vismaz atbalstīt manu priekšlikumu.

Uz ko tad tas ir balstīts? Es gribētu atgādināt, ka pensionāriem jau tāpat ir ārkārtīgi sarežģīta dzīve šodien Latvijā, viņiem ir grūti jau ikdienā, taču mēs negribam pensionāriem atvieglot viņu stāvokli kaut vai tik daudz, lai neliktu katru gadu atrādīties attiecīgajās iestādēs. Daudziem tas ir ļoti sarežģīti.

Mēs patlaban esam viņiem izvirzījuši prasību, ka pieprasījums pārskaitīt pensiju kontā ir atjaunojams reizi 12 mēnešos. Man ir vairākkārt bijusi saruna ar pensionāriem, kuri ir lūguši šo pazemojošo normu izņemt ārā. Ar šo mēs jau apgrūtinām ne tikai pensionārus. Galu galā arī ierēdņiem ir sarežģīti strādāt pie visiem šiem atjaunojumiem, reizi pa reizei tos pārskatīt. Tā ka es nezinu, ar kādiem vārdiem vēl man vajadzētu griezties pie jums, bet es nevaru saskatīt nekādu pamatojumu, kāpēc nevarētu izņemt ārā šo apkaunojošo normu. Lūdzu, izlasiet to uzmanīgi pirms balsošanas!

Tagad es te esmu dzirdējis, ka mans priekšlikums ir noraidīts tāpēc, ka, lūk, kāds aizbraukšot prom no Latvijas uz visiem laikiem un ka viņam turpināšot pārskaitīt pensiju. Tas ir absurds! Tas ir absurds! Es gribētu pateikt, ka pirmām kārtām pilsonības un imigrācijas iestādēm ir līgums ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, un visus datus par aizbraukšanu šī aģentūra saņem. Tas ir pirmkārt.

Otrkārt, kolēģi, nedaudz tālāk ir vairāku deputātu iesniegts un atbalstīts priekšlikums par personām, kuras izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs un kurām Latvijas Republikā piešķir pensijas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, protams, ja starptautiskajos līgumos, ko Saeima ir apstiprinājusi, nav noteikts citādi. Tā ka šis arguments noraidīšanai, kāds esot izskanējis komisijā, ir galīgi nepamatots. Tas pilnīgi nebalstās uz kaut kādu nopietnu domāšanu.

Tādējādi, godātie kolēģi, ja jūs cienāt pensionārus, ja jūs kaut nedaudz gribat viņiem palīdzēt, lai viņiem nav lieki apgrūtinājumi, braucot atrādīties... Gandrīz iznāk tā, ka ir jābrauc un jāparādās, ka tu vēl esi dzīvs!

Tā ka lūdzu atbalstīt manu priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs, labklājības ministrs.

A.Požarnovs (labklājības ministrs).

Augsti godātais prezidij! Cienītie deputāti! Es gribētu jūs informēt, ka valdības viedoklis parādās tajā redakcijā, kas ir nobalsota otrajā lasījumā. Mēs esam konsultējušies ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru par to, kāda ir šobrīd reālā situācija. Proti, šī norma bija nepieciešama tamdēļ, ka agrāk šai aģentūrai nebija informācijas par gadījumiem, kad cilvēks ir aizgājis aizsaulē, tāpēc viņa nauda uz kontu tika skaitīta, un līdz ar to reizi gadā bija nepieciešams šo informāciju atjaunot.

Šobrīd ir uzlabojusies sadarbība starp Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru un visiem citiem dienestiem, un šobrīd aģentūra saņem regulāri informāciju. Taču šis priekšlikums tika skatīts komisijā, un deputātiem bija bažas par to, vai nevar būt arī kādi atsevišķi gadījumi, kad tomēr šīs informācijas nebūs. Tomēr jebkurā gadījumā šī norma ar laiku būtu atceļama.

Tajā pašā laikā es gribu teikt, ka oficiālais jeb valdības viedoklis ir redzams otrā lasījuma redakcijā, tāpēc jums jālemj. Taču mēs šobrīd varētu saglabāt arī komisijas redakciju, ņemot vērā to, ka mēs nākotnē šo normu tomēr atcelsim.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča. Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu jūs ieklausīties komisijas viedoklī, un es jums jau motivēti skaidroju, kāpēc Sociālo un darba lietu komisija nolēma neatbalstīt deputāta Jura Dobeļa priekšlikumu. Tas netika darīts pirmām kārtām jau tādēļ, ka tas ir valdības viedoklis - saglabāt pašreiz likumā šo normu.

Otrkārt, tā nu gluži nav, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ir ļoti perfekta informācija. Nav Latvijā vēl kārtībā šī datu bāze, lai mēs varētu šos datus zināt ļoti perfekti un ātri, un, lūk, tieši šis 32.pants pamatlikumā ir viens no tiem, kas rada vislielākās pārmaksas pensijās, jo nereti ir bijuši tādi gadījumi... Es gribētu pat teikt, ka tā gadās bieži, ka Latvijas pensionārs izbrauc ārpus Latvijas robežām, bet Latvijā informācija par to, ka viņš ir aizgājis viņsaulē, atgriežas mēnešus piecus vai sešus, gandrīz vai gadu pēc šā notikuma. Tāpēc, ja nav šā konkrētā fakta, kad pensionārs aiziet uz kredītiestādi un tik tiešām tur parādās, ka viņš ir vēl šeit, šajā saulē, tad tādā gadījumā var rasties šīs lielās pārmaksas, un tad mēs brīnāmies. Uz kā rēķina tās nomaksās? Arī darbinieki tur nav vainīgi.

Es lūdzu, kolēģi, atbalstīt Sociālo un darba lietu komisijas viedokli, bet deputāta Jura Dobeļa priekšlikumu pašreiz neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. - deputāta Dobeļa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 17, atturas - 60. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. Paldies.

11.priekšlikums. Deputāte Aija Barča. Priekšlikums daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas priekšlikumā nr.12.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 12. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - ir atbalstīts, mainot attiecīgi tālāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 13., 14., 15. un 16.priekšlikums attiecas uz 38.pantu - “Pensijas izmaksa personām, kuras izbrauc uz ārvalstīm”. Lūdzu jūs ļoti uzmanīgi šos priekšlikumus izskatīt!

13.priekšlikums. To ir iesniedzis frakcijas “Latvijas ceļš” vārdā deputāts Ražuks, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas vārdā - deputāte Anna Seile, Jaunās Kristīgās partijas deputātu grupas vārdā - deputāte Stalidzāne, Tautas partijas frakcijas vārdā - deputāts Vītols. Komisija ir atbalstījusi, iestrādājot komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.16.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 14.priekšlikums. Iesnieguši deputāti Vidiņš, Tabūns, Jurdžs, Gailis, Leja un Paegle. Atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.16.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 15. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 16. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Turpmāk mainīta pantu numerācija.

17.priekšlikums. Iesnieguši deputāti Jurkāns, Urbanovičs, Solovjovs, Sokolovskis, Rastopirkins, Bekasovs, Pliners, Klementjevs, Deņisovs, Maksimovs un Tolmačovs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. - deputātu grupas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 18, atturas - 53. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. 18.priekšlikums. Iesniedzējs deputāts Andrejs Klementjevs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Labdien, augsti godātie deputāti! Es gribu pievērst jūsu uzmanību tam, ka šodien mēs izskatām likumu “Par valsts pensijām”, kurš risina sociālos jautājumus, nevis politiskos. Mēs tajā neskatām jautājumus par politiskiem spēkiem, partijām un elektorātu, kuram dot vai nedot tiesības balsot vēlēšanās. Mēs tajā skatām jautājumus par sociālo palīdzību, ko cilvēks saņem no valsts puses un ko viņš ir nopelnījis ar savu darbu, tādēļ šajā likumā nedrīkst cilvēkus dalīt pilsoņos un nepilsoņos. Mūsu frakcija lūdz atbalstīt deputāta Klementjeva priekšlikumu, jo likumu vajag sakārtot tā, lai vienā likumā nebūtu divu šķiru cilvēku.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Atbildīgās komisijas vārdā - deputāte Aija Barča.

A.Barča (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamie kolēģi! Godātais deputāt Andrej Klementjev! Man ir nepieciešams komisijas vārdā jums paskaidrot, ka 18.priekšlikumā ietvertā norma attiecas tikai uz tiem cilvēkiem, kuri dosies pensijā, jo likumā, pamatlikumā, ir norma, kura nedod tiesības, pārrēķinot pensiju, pārskatīt darba stāžu, kurš bija nostrādāts līdz 1991.gadam. Un līdz ar to 18.priekšlikums, manuprāt un arī komisijasprāt (komisija to izdiskutēja), pagaidām ir tikai politiski deklarēts priekšlikums. Mēs nevaram ar šo normu palīdzēt cilvēkiem, kuri pašreiz jau ir pensijā. Komisijas vārdā lūdzu deputāta Andreja Klementjeva kunga priekšlikumu šoreiz neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. - deputāta Andreja Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 17, pret - 19, atturas - 44. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. Paldies.

19.priekšlikums. Iesniedzējs - deputāts Juris Dobelis. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi, iestrādājot atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.20.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 20.priekšlikums - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi pilnībā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 21. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 21.priekšlikumu.

Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Likums par politiski represēto personu statusu un likums par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem nosaka vienādas tiesības kā vieniem, tā otriem. Taču no Pensiju likuma, aprēķinot stāžu, mēs esam izslēguši nacionālās pretošanās kustības dalībniekus. Kādreiz šī norma bija likumā, un mūsu frakcija ir ierosinājusi atkārtoti likumā iekļaut nacionālās pretošanās kustības dalībniekus. Pavisam viņu, pēc Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas komisijas datiem, Latvijā ir apmēram 400 cilvēku. Daļa šo cilvēku jau saņem pensijas... viņiem par šo stāžu tiek aprēķinātas pensijas, ja viņi ir bēguļojuši.

Vienu mirkli, Lagzdiņa kungs! Es pabeigšu un pateikšu arī par apliecībām.

Viena daļa viņu jau saņem pensiju par palielināto stāžu, ja viņi ir bēguļojuši. Bet kāpēc viņiem jāatzīstas kā bēgļiem, ja viņi ir oficiāli bijuši nacionālās pretošanās kustībā? Jā, viņiem ir apliecības, bet visbiežāk viņiem ir tiesas spriedumi, ka viņi ir bijuši nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, un vēl papildus ir arī Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas komisijas lēmumi. Šo cilvēku skaits ir neliels. Neaizvainosim viņus, dosim viņiem tādas tiesības, kādas divos citos likumos mēs jau esam viņiem noteikuši!

Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Vai vēlaties komisijas vārdā kaut ko piebilst?

A.Barča. Jā, vēlos piebilst.

Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Komisija apsvēra 21.priekšlikumu - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumu -, kurā ir runa par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Man jums ir jāvēsta, ka ir gan apliecības šiem cilvēkiem, par kuriem mēs esam interesējušies un visu noskaidrojuši, bet pamatu pamatos apliecības ir izdotas uz liecinieku liecību pamata, fakts ir pierādīts tiesā arī ar liecinieku liecībām. Man negribētos šeit nekādā ziņā apšaubīt tiesu varu, bet man gribētos teikt, ka likumā savulaik esošo normu Saeima bija svītrojusi, un līdz ar to arī attiecībā uz Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūru, kura nodarbojas ar pensiju piešķiršanu, savulaik tika izsvītrota norma par iespēju noteikt darba faktu pēc liecinieku liecībām. Man negribētos jums teikt - un arī cilvēkus negribētos aizvainot -, kādus priekšlikumus un kādus piemērus mēs noklausījāmies. Variācijas ir daudzas un dažādas. Es gribētu, kolēģi, komisijas vārdā aicināt jūs 21.priekšlikumu neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 15, atturas - 52. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. 10.apakšpunkta redakcija ir precizēta komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 22. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 23. - deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Komisija ir precizējusi 13.punkta redakciju.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 24.priekšlikums. Iesniedzēji ir deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze. Vienlaikus mums jāskata arī 25.priekšlikums (labklājības ministrs Požarnovs), 26.priekšlikums (deputāts Klementjevs), 27.priekšlikums (deputāte Barča), 28.priekšlikums (deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze) un 29.priekšlikums.

Cienītās kolēģes un godātie kolēģi! Visi šie priekšlikumi ir saistīti ar pensiju indeksēšanu, tātad ar pensiju pārskatīšanu.

24.priekšlikums, kuru ir iesnieguši deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze, ir atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 25. - labklājības ministra Andreja Požarnova priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 26. - deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 27. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 28.priekšlikums. Iesniedzēji - deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze. Daļēji atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 29.priekšlikums. Sociālo un darba lietu komisija ir izstrādājusi, pamatojoties uz iepriekš nosauktajiem un atbalstītajiem priekšlikumiem, komisijas redakciju. Ir runa par turpmāko pensiju indeksēšanas jeb pārskatīšanas kārtību. Kolēģi, atcerēsimies 8.priekšlikumu, par kuru es jums stāstīju! Jūs atbalstījāt atbildīgo komisiju, tātad arī šajā gadījumā ir jāprecizē, un tātad šos vārdus par iemaksu algas reālo pieaugumu, reālā pieauguma indeksu ir nepieciešams ierakstīt arī atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Paldies.

Komisija precizējusi 8.apakšpunkta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 30.priekšlikums. Iesniedzis deputāts Andrejs Klementjevs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 30. - deputāta Klementjeva priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 5, atturas - 48. Nav pieņemts.

A.Barča. 31.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 32. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 33. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 33. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 13, atturas - 48. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. 34.priekšlikums. Iesniedzējs - deputāts Čibulis. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 35.priekšlikums. Iesniedzēji - deputāti Vidiņš, Tabūns, Jurdžs, Gailis, Leja un Paegle. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 36. - Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāts priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 37.priekšlikums. To ir iesniegusi deputāte Aija Barča, frakcijas “Latvijas ceļš” vārdā - deputāts Ražuks, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas vārdā - deputāte Seile, Jaunās Kristīgās partijas deputātu grupas vārdā - deputāte Stalidzāne, Tautas partijas frakcijas vārdā - deputāts Vītols. Atbildīgā komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Komisija aicina turpmāk mainīt punktu numerāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 38. - Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 39. - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 40. - deputātes Aijas Barčas priekšlikums - atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 41.priekšlikums. Iesniedzēji - deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze. Daļēji atbalstīts, iestrādāts atbildīgās komisijas sagatavotajā priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 42. - frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums - ir daļēji atbalstīts, iestrādājot to atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 43. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kurā ir apkopoti mūsu iepriekš atbalstītie priekšlikumi, un tas nosaka minimālo pensiju apmēru līdz 2006.gada 31.decembrim.

Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāto priekšlikumu atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 44. - deputāta Leona Bojāra priekšlikumu - atbildīgā komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 44. - deputāta Leona Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 15, pret - 7, atturas - 61. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 45. - labklājības ministra Andreja Požarnova priekšlikumu - atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Es komisijas vārdā aicinu godātos deputātus un cienītās deputātes atbalstīt Pensiju likumu, kas vienlaikus būtu arī mūsu visu kopīgs sveiciens - kaut pieticīgs, bet tomēr sveiciens - Latvijas pensionāriem - gan esošajiem, gan topošajiem - Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Vienlaikus mēs sakām lielu paldies ļoti daudziem cilvēkiem Latvijā, kuri rakstīja Sociālo un darba lietu komisijai, kuri rakstīja deputātiem un aicināja mūs izdarīt šos grozījumus. Es aicinu balsot “par”!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”“ pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 96, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

(Zālē aplausi.)

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Agra Bukava apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi”. Iebildumu nav. Tiek iekļauts darba kārtības beigās.

Ir saņemts arī deputātu jautājums finansu ministram “Par valsts galvojumu SIA “Jelgavas ūdens”“. Jautājumu nododam ministram.

Izskatīsim likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Kazahstānas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Varu jūs informēt, ka otrajam lasījumam šim likumprojektam priekšlikumi nav saņemti. Aicinu to atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu "Sporta likums". Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Vispirms Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā es gribu izteikt pateicību visiem Sporta apakškomisijas deputātiem, kuri paveica lielu darbu, izdiskutējot šo likumprojektu un arī atbalstot tā izskatīšanu.

Sporta jomu valstī reglamentē dažādi normatīvie akti, un tie nepietiekami nosaka valsts institūciju - pašvaldību un sporta sabiedrisko organizāciju kompetenci, bet it īpaši to savstarpējo koordināciju, un tāpēc, lai nodrošinātu šo savstarpējo koordināciju, lai sporta dzīvei būtu attiecīgs juridiskais pamatojums, ir izveidots Sporta likumprojekts, ko mēs, kā zināms, esam saņēmuši no Ministru kabineta.

Likumprojekts nosaka sporta organizatoriskos un tiesiskos pamatus, sporta sabiedrisko organizāciju, valsts un pašvaldību institūciju savstarpējās attiecības, finansējumu un līdzdalību starptautiskajā sporta kustībā.

Cienījamie kolēģi! Likumprojekta izstrādāšanā ir piedalījusies gan Latvijas Olimpiskā komiteja, gan Latvijas Sporta federācijas padome, kura apvieno 67 nevalstiskās sporta organizācijas, gan Latvijas Pašvaldību sporta padome. Gribu arī kolēģiem atgādināt, ka Saeimas Sporta apakškomisija saņēma arī Sporta veterānu apvienības izstrādātu alternatīvu likumprojektu, kura daudzas normas mums likās ļoti pieņemamas, un tomēr gan Sporta apakškomisija, gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisija respektēja Saeimas Juridiskā biroja viedokli, kurš uzskata, ka, raugoties no juridiskā viedokļa, korektāks ir valdības iesniegtais likumprojekts, tāpēc mēs aicinām Saeimu šo likumprojektu atbalstīt.

Bez tam varu jūs informēt, ka šobrīd ir izveidota darba grupa, kurā piedalās arī alternatīvā likumprojekta autori, un tiek rūpīgi gatavoti priekšlikumi otrajam lasījumam, lai visas tās labās idejas, kuras ir arī alternatīvajā likumprojektā, tiktu iestrādātas Saeimas galīgajā variantā pieņemtajā likumā.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā es aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Piedodiet, ka es drusciņ aizkavēšu jūsu laiku, bet esmu Sporta apakškomisijas vadītājs un tāpēc gribu šā likumprojekta sakarībā bilst dažus vārdus.

Šis likumprojekts ir ļoti, ļoti svarīgs, un ir patīkami, ka beidzot 7.Saeima ir ķērusies pie Sporta likuma. Tas ir ārkārtīgi apsveicami, jo sports, fiziskā kultūra skar faktiski ikvienu, gandrīz katru ģimeni jau nu noteikti, un tāpēc es ceru, ka 7.Saeimas laikā mēs šo likumprojektu pieņemsim.

Likumprojekts ir interesants ar to, ka tapis desmit gadu laikā. Tas viļāts kā karsts kartupelis, skatīts desmitiem reižu dažādās sporta institūcijās, bet līdz galarezultātam nekad nav tikts, un, lūk, arī tagad domas ir ļoti atšķirīgas šā likumprojekta sakarā. Ne velti paralēli Ministru kabineta iesūtītajam likumprojektam radās alternatīvais likumprojekts, ko pamatā sagatavoja Latvijas Sporta veterānu apvienība D.Znatnaja kunga vadībā, un šis likumprojekts ir konceptuāli atšķirīgs, kolēģi! Ne velti mēs lūdzām izvērtēt abus šos likumprojektus Juridiskajam birojam, un Juridiskais birojs izteica savu viedokli. Viņi patiešām, nebūdami sporta speciālisti, ir ļoti precīzi uztvēruši abu likumprojektu būtību, un šī būtība ir tāda, ka šie likumprojekti faktiski atšķiras konceptuāli.

Viens no iesniegtajiem likumprojektiem pašlaik ir traktējams šaurāk nekā tīri Sporta likums. Tātad augstie sasniegumi sportā, kas nav galvenais... Es tūlīt pateikšu... Otrais likumprojekts ir daudz plašāks, kas ietver sevī arī cilvēka nodarbības ar fizisko kultūru visa mūža garumā. Tur jau ir tā starpība! Runa tātad ir par to, kas faktiski ir pats galvenais, kas būtu paņemams un kas būtu atbalstāms.

Tomēr mēs nevarējām atrast, tā sakot, kopsaucēju, tāpēc mēs, vairākums komisijas deputātu, vienojāmies, ka virzīsim tālāk šo Ministru kabineta iesniegto likumprojektu, kas ir stipri šaurs, vienojoties arī par to, ka šajā likumprojektā iestrādāsim varbūt pat veselas nodaļas, pantus un daudzus citus priekšlikumus no alternatīvā likumprojekta, kas ir krietni plašāks un, protams, lielā mērā atbalstāms.

Lūk, par to es gribēju sacīt! Es lūdzu visus ņemt dalību šā likumprojekta tālākajā tapšanā. Paldies.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Leiškalns izmantos 5 minūtes? (No zāles dep. K.Leiškalns: “Man pietiks ar divām!”)

Lūdzu, Kārlis Leiškalns!

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Dāmas un kungi! Es aicinu jūs pirmajā lasījumā atbalstīt šo neapšaubāmo juridiskās un sportiskās domas lidojumu. Tas ir viens no izcilākajiem likumiem, kādus es esmu redzējis izskatām Latvijas Republikas parlamentā. Jo sevišķu uzmanību es jums iesaku pievērst sportistu tiesībām - 15.pantam, kas nosaka, ka sportistam ir tiesības piedalīties sacensībās.

Bez tam es aicinu vai nu alternatīvajā likumā, vai arī otrajā likumā iestrādāt sportistu tiesības uz uzvarām, jo sportists bez uzvarām nav nekas, tā ka es aicinu šo neapšaubāmi... Varbūt nedaudz ir jāpaplašina profesionālā sportista definīcija, jo vienkārši ir sportisti, kas saņem atalgojumu, nenodalot to no gadskārtējām Ministru kabineta balvām. Tā ka likums, neapšaubāmi, ir vajadzīgs.

Tāpat es ceru, ka nākotnē būs arī likums par gleznošanu, likums par adīšanu un pārējām nodarbēm, kas ir Latvijas Republikas iedzīvotājiem raksturīgas, bet šo es aicinu atbalstīt un nopietni strādāt pie pantu izvēršanas. Šeit jābūt vismaz divreiz vairāk pantiem ar četrkārt lielāku tekstu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - lūdzu!

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es vēlreiz atkārtoju, ka gan Sporta apakškomisijā, gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā bija ļoti ilgas diskusijas, un tiešām šim likumprojektam, ko faktiski, Leiškalna kungs, ir sagatavojis jūsu partijas biedrs Einārs Fogeļa kungs, kurš vada Sporta pārvaldi, ir daudz trūkumu. Daudz trūkumu! Tomēr mēs ceram šos trūkumus līdz otrajam un trešajam lasījumam novērst, lai likumprojekts, kas tiks pieņemts Saeimā, būtu pilnvērtīgs. Tāpēc es aicinu pirmajā lasījumā balsot un atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu! Taču, tā kā tiešām likumprojektā ir daudz nepilnību - es atkārtoju: valdības iesniegtajā likumprojektā -, tad aicinu priekšlikumus iesniegt līdz 11.februārim. Tātad būs pietiekami ilgs priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Un es aicinu arī jūs, Leiškalna kungs, kā pieredzējušu deputātu piestrādāt pie šā tik svarīgā likuma!

Sēdes vadītājs. Paldies. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 11. februāris.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Linardam Muciņam.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Juridiskās komisijas sēde notiks tagad Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie izmeklēšanas komisijas locekļi! Atgādinu, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās pašlaik būs sēdīte.

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Ilmārs Geige, Jēkabs Sproģis, Helmuts Čibulis, Vaira Paegle, Raimonds Pauls, Oskars Grīgs, Anna Seile, Imants Kalniņš un Valdis Birkavs. Paldies.

Sēdes vadītājs. Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pārtraukumam atvēlētais laiks ir beidzies.

Pirms turpinām izskatīt likumprojektu, informēju, ka ir saņemts Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas piecu frakcijas deputātu jautājums labklājības ministram par Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras atteikšanos slēgt līgumu 2002.gadā ar trim reģionālajām pašvaldību slimokasēm. Jautājumu nododam labklājības ministram.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godājamie kolēģi deputāti! Ķersimies pie darba!

Atbildīgā komisija rūpīgi strādāja un sagatavoja otrajam lasījumam pavisam 34 ļoti nozīmīgus priekšlikumus un izvērtēja tos.

Tātad 1. ir deputāta Salkazanova priekšlikums, kas netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Lagzdiņš. 2. - atbildīgās komisijas redakcionālu priekšlikumu - es aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Uz otro lasījumu komisija kā priekšlikumus iekļāva arī Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”, kas reģistrēts ar 870.numuru, un 3.priekšlikums ir viens šāds Ministru kabineta priekšlikums. Aicinu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 4.priekšlikumā atbildīgā komisija ierosina izteikt 5.panta pirmo daļu jaunā redakcijā. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 5.priekšlikums. To iesniegusi atbildīgā komisija. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Ar 6.priekšlikumu atbildīgā komisija ierosina papildināt 5.pantu ar jaunu trešo daļu. Aicinu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Deputāts Pēteris Salkazanovs ierosina redakcionāli precizēt 6.panta pirmo daļu. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 10. - deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 11. - deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums - arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 12. - Pētera Salkazanova priekšlikums - arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 13.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt 6.panta sesto daļu ar piedāvāto tekstu. Priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Aicinātu atbalstīt arī 14.priekšlikumu, kuru iesniedzis Ministru kabinets.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 15. - Pētera Salkazanova priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 16. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 17. - Finansu ministrijas priekšlikums. Ministrija ierosina izteikt 13.pantu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums ir atbalstīts daļēji, proti, ir atbalstīta Finansu ministrijas iesniegtā 13.panta pirmā - piektā daļa.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 18.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina izteikt 13.panta līdzšinējo piekto daļu kā sesto daļu un aicina to pieņemt piedāvātajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 19.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt Korupcijas novēršanas likumu ar 13.1.pantu. Piedāvātā redakcija šeit ir redzama. Pants reglamentē naudas līdzekļu un mantas vākšanas ierobežojumus, par ko pēdējā laikā mūsu sabiedrībā ir daudz diskutēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš. 20. - deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu - atbildīgā komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 21. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 22. - atbildīgās komisijas priekšlikums par 19.panta otrās daļas sākumu - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 23. - Ministru kabineta priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 24. - atbildīgās komisijas priekšlikums - arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums 19.panta ceturtās daļas sākumu izteikt jaunā redakcijā. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 26. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek pieņemts.

J.Lagzdiņš. 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums - arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir akceptēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 29. un 30. - atbildīgās komisijas priekšlikums - vienbalsīgi...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. Jā, paldies, priekšsēdētāja kungs!

31. - deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums - pēc garām debatēm komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 32. - Finansu ministrijas priekšlikums izteikt 31.panta trešo daļu jaunā redakcijā - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 33. - deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums - nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Un pēdējais ir 34.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina izslēgt pirmajā lasījumā pieņemto noteikumu par likuma spēkā stāšanos. Es aicinu atbalstīt un pieņemt arī šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Paldies, kolēģi deputāti! Aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 81, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Kāds būs priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

J.Lagzdiņš. Kolēģi deputāti, priekšlikumu iesniegšanas termiņš būs 20.janvāris.

Sēdes vadītājs. 20. janvāris. Paldies!

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (Tautas partijas frakcija).

Godājamie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.3920.

1. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums izslēgt vārdu “stabila” no organizētas grupas apzīmējuma. Tātad: “Organizēta grupa ir vairāk nekā divu personu izveidota apvienība...” Lūdzu atbalstīt. Komisija priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums papildināt likumprojektu ar jaunu pantu “Miesas bojājums, pārkāpjot dzīvnieku turēšanas noteikumus”. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 3. - iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 4. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir iestrādāts 5. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kiršteins. 6. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums par pantu “Cilvēku tirdzniecības jēdziens” - pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 7. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums - pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek pieņemts.

A.Kiršteins. 8. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums - pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 9. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums - pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 10.priekšlikums arī ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 11. - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums - pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kiršteins. Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Pūķa kunga iesniegtie priekšlikumi - 12., 13. un 14.priekšlikums - ir noraidīti komisijā kā konceptuāli, jo tie pašreiz neiet kopā ar šiem priekšlikumiem, bet tie tiks sagatavoti un iesniegti pirmajam lasījumam.

Sēdes vadītājs. Atklāsim debates par 12.priekšlikumu!

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis.

M.Pūķis (Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs).

Cienījamie deputāti! 12.priekšlikums ir saistīts ar nepieciešamību novērst elektromagnētisko lauku izstarojošu iekārtu uzstādīšanu vai lietošanu bez atļaujas. Tas izriet no tās tiesiskās prakses, kāda ir bijusi līdz šim. Uzraugošajai iestādei ir vairākas reizes bijušas problēmas ar krimināllietu ierosināšanu šajos jautājumos. Tas ir pirmkārt.

Otrkārt, šis pasākums ir iesaistīts valdības apstiprinātajā plānā cīņai pret terorismu un principā atbalstīts.

Treškārt, ir pozitīvas atsauksmes no divām ministrijām, ar kurām tas ir saistīts, - no Aizsardzības ministrijas un Tieslietu ministrijas.

Tādēļ, ņemot vērā nepieciešamību pēc iespējas straujāk reaģēt uz jebkurām lietām, kas var būt saistītas ar terorismu vai ko citu, es aicinu otrajā lasījumā priekšlikumu pieņemt, un, ja būs nepieciešami kaut kādi labojumi, tos, protams, būs iespējams izdarīt tekstā, gatavojot likumprojektu izskatīšanai trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates beidzam.

Komisijas vārdā - Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins. Jā, es piekrītu, ka tas viss ir pareizi, bet - es vēlreiz atkārtoju! - mēs tik un tā sagatavosim... Problēmas jau ir ne tikai ar iekārtu uzstādīšanu vai lietošanu, bet, kā jūs tālāk redzēsiet, tur ir arī citi tīkli un ir pievienošanās datortīkliem. Tad mēs nonākam pie vīrusu problēmām un pie visa kā. Tāpēc komisijas vārdā es vēlreiz aicinu pašreiz priekšlikumu noraidīt un pēc tam pie tā atgriezties konceptuāli - pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - 1, atturas - 52. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Kiršteins. 13.priekšlikums - papildināt likumu ar pantu "Televīzijas un skaņas apraides signālu izplatīšanas kabeļtīklu sistēmu ierīkošana vai ekspluatācija bez atļaujas". Es jau teicu, ka skaņas apraides signāli var tikt izplatīti arī internetā, un līdz ar to mēs atkal nonākam pie daudz plašāka problēmu loka.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 30, pret - nav, atturas - 52. Nav pieņemts.

A.Kiršteins. 14.priekšlikums. Arī to ir iesniedzis Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Pūķis. Ierosina papildināt likumu ar 288.3.pantu: "Patvaļīga pieslēgšanās televīzijas un skaņas apraides signālu izplatīšanas kabeļtīklu sistēmām vai to bojāšana". Komisijas viedoklis - pagaidām atturēties no priekšlikuma pieņemšanas un to noraidīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 18, pret - nav, atturas - 64. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Kiršteins. Priekšlikumus trešajam lasījumam lūdzu iesniegt līdz 27.decembrim.

Sēdes vadītājs. Vispirms nobalsosim par likumprojektu otrajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par - 77, pret - nav, atturas - 1. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 27.decembris?

A.Kiršteins. Jā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes. Paldies.

Izskatīsim likumprojektu "Valsts pārvaldes iekārtas likums". Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Škapars.

J.Škapars (Tautas partijas frakcija).

Godātais prezidij! Godātie deputāti! Jūsu izskatīšanai ir nodoti dokumenti nr.3922 un nr.3922-a.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pagājušajā gadā saņēma no Ministru kabineta projektu "Valsts pārvaldes iekārtas likums". Minētais likumprojekts tika izskatīts pirmajā lasījumā, bet, ņemot vērā situāciju valsts pārvaldē, kā arī ļoti nelielo likumdošanu, kas līdz šim pastāvēja attiecībā uz valsts pārvaldi, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nācās ļoti nopietni pie likumprojekta strādāt tālāk un izdarīt iesniegtajā projektā vairākus pārkārtojumus, vairākas izmaiņas, dažām no tām ir konceptuāls raksturs.

Pie likumprojekta sagatavošanas otrajam lasījumam strādāja ļoti nopietna ekspertu grupa, tika pieaicināti arī vairāki ārzemju eksperti. Ņemot vērā to, ka likumprojektā, kas bija pieņemts pirmajā lasījumā, tika izdarītas būtiskas izmaiņas, mēs iesniedzām likumprojektu, ko sagatavojām otrajam lasījumam, izskatīšanai un atziņas sniegšanai Ministru kabinetam. Mēs saņēmām no Ministru kabineta atbilstošas atziņas un priekšlikumus un iestrādājām tos minētajā likumprojektā.

Mēs piedāvājam izskatīšanai šo likumprojektu, un ir priekšlikums apspriest šo likumprojektu otrajā lasījumā, skatot to pa priekšlikumiem.

Tātad 1.priekšlikums ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 2.priekšlikumu iesniedzis Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 3. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 4. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 5. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 6. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 7. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 8. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 9. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 11. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 13. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 14. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 15. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 16. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 17. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 19. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 20. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 21. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 22. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 23. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 24. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 26. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 29. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 30. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 31. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 32. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 33. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 34. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 35. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 36. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 37. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 39. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 37.priekšlikums - atbalstīts.

J.Škapars. 38. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Paldies. Tālāk!

J.Škapars. 39. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 40. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 41. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 42. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 43. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 44. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 45. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 46. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 47. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 48. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 49. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 50. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 51. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 52. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars.53. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 54. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 55. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 56. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 57. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 58. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 59. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 60. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 61. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 62. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 63. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 64. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 65. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 66. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 67. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 68. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 69. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 70. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 71. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 72.priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 73. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 74. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 75. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 76. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 77. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 78. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 79. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 80. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 81. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 82. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 83. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 84. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 85. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 86. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 87. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 88. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 89. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 90. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 91. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 92. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 93. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 94. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 95. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 96. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 97. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 98. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 99. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 100. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 101. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 102. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 103. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 104. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 105. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 106. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 107. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 108. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 109. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 110. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 111. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 112. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 113. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 114. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 115. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 116. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 117. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 118. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 119. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 120. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 121. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 122. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 123. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 124. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

J.Škapars. 125. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 126. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 127. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 128. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 129. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 130. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Tas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 131. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 132. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 133. - Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts un ietverts 132.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 134. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 135. - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 136. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 137. - īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās J.Krūmiņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un ietverts citos komisijas izstrādātajos pantos.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Škapars. 138. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 139. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 140.- atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 141. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 142. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 143. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 144. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. Un nākamajā dokumentā nr.3922.-a, kas jums ir izdalīts, jūs redzat 145. - atbildīgās komisijas priekšlikumu, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Škapars. Un 146. - atbildīgā komisija - atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. Līdz ar to ir priekšlikums pieņemt likumprojektu "Valsts pārvaldes iekārtas likums" otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 82, pret un atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

J.Škapars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam - 15.februāris.

Sēdes vadītājs. 15.februāris. Paldies!

Nākamais likumprojekts - "Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Augsti godātie kolēģi! Tā kā šis ir pēdējais Aizsardzības un iekšlietu komisijas ziņojums šinī gadā, es gribētu pateikties saviem kolēģiem Palmirai Lācei, Aleksandram Kiršteinam, Romānam Mežeckim, Martijanam Bekasovam, Andrejam Panteļējevam, Jānim Ādamsonam, Oskaram Grīgam, Tadeušam Ketleram, Jānim Čeveram, Mārtiņam Emsiņam un Imantam Stirānam par darbu komisijā un novēlēt visiem draugiem, radiem un viņu ģimenēm veiksmi! Paldies! Un arī jums, pārējiem kolēģiem, Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā novēlu to pašu!

Tagad par likumprojektu. Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 11.decembra sēdē izskatīja likumprojektu "Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā” pirmajā lasījumā. Mēs lūdzam jūsu atbalstu!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 9. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 14.janvāris.

Sēdes vadītājs. 14.janvāris.

Likumprojekts "Par 1924.gada Starptautisko konvenciju par dažu konosamenta noteikumu unifikāciju (Hāgas noteikumi), tās 1968.gada protokolu (Visbijas protokols) un 1979.gada protokolu (SDR protokols)". Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā - deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Pašlaik Latvijas likumdošanā ir iestrādātas atsevišķas šīs starptautiskās konvencijas, kuru dažas normas šis likumprojekts apstiprinās, ja mēs to pieņemsim. Taču pati konvencija un tās protokoli šobrīd Latvijai vēl nav saistoši.

Šīs konvencijas apstiprināšana pavērtu iespēju šīs prakses ieviešanai Latvijā attiecībā uz kravu pārvadājumiem un pārvadātāju tiesisko atbildību. Atbildīgā komisija - Ārlietu komisija - atbalstīja šā likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā. Aicinu to darīt arī jūs!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 15.janvāris.

Sēdes vadītājs. 15.janvāris. Paldies!

Nākamais izskatāmais jautājums - lēmuma projekts "Par Agra Bukava apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi". Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Šodien Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres I.Labuckas ieteikumu apstiprināt Agri Bukavu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Alūksnes rajona tiesas tiesneša amata. Minētais tiesnesis tiesā strādā no 1994.gada.

Juridiskā komisija aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja tieslietu ministres ieteikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu - ar 2002.gada 1.janvāri apstiprināt Agri Bukavu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Alūksnes rajona tiesas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par - 91, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Vārds Pēterim Apinim.

P.Apinis (frakcija "Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Dibināsim Latvijas un Turcijas parlamentāro atbalsta grupu! Aicinu visus, kuriem ir speciāla interese par musulmaņu zemēm, pēc piecām minūtēm pulcēties Sarkanajā zālē. Paldies.

Sēdes vadītājs. Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Andrejs Panteļējevs, Anta Rugāte, Jēkabs Sproģis, Dzintars Ābiķis, Vaira Paegle, Jevgenija Stalidzāne, Ainārs Šlesers, Ingrīda Ūdre, Imants Kalniņš un Valdis Birkavs. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Es novēlu jums mierīgus un priecīgus Ziemassvētkus! Lai Jaunajā gadā visi sapņi, izņemot murgainos, piepildās! Sēde ir slēgta.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

pēc Latvijas Republikas 7.Saeimas

rudens sesijas septiņpadsmitās sēdes

2001.gada 20.decembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pulkstenis ir 17.00. Un ir pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Ņemot vērā Ziemassvētku aizņemtību - ne deputāti, ne ministri šodien nav ieradušies uz šo sēdi, tāpēc es novēlu viņiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu un tiksimies Ziemas sesijā. Paldies.

 

SATURA RĀDĪTĀJS
7.Saeimas rudens sesijas 17.sēde
2001.gada 20.decembrī



Par darba kārtību


Par likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Rumānijas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību” (3912. un 3912-a dok., reģ. nr.1115)


Par likumprojektu “Grozījumi Augstskolu likumā” (Nav pieņemts)(3926. un 3926-a dok., reģ. nr.1116)

Par likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātajam sabiedriskajam fondam”(3930. un 3930-a dok., reģ. nr.1117)

Priekšlikums - dep. R.Ražuks


Par darba kārtību 

Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam V.Birkavam”(3939. dok.)


Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam I.Kalniņam”


Lēmuma projekts “Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei V.Paeglei”




Lēmuma projekts “Par I.Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”(3945. dok.)

Ziņo - dep. V.Balodis
Debates - dep. P.Salkazanovs
- dep. I.Burvis

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” (2.lasījums) (Steidzams)(3113. un 3113-b dok., reģ. nr.900)

Ziņo - dep. M.Vītols

Debates - dep. J.Lāčplēsis


Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (2.lasījums) (Steidzams)(3911. un 3911-b dok., reģ. nr.1114)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā”” (3.lasījums)(3918. dok., reģ. nr.991)

Ziņo - dep. L.Muciņš


Likumprojekts “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” (3.lasījums)(3901. dok., reģ. nr.1003)

Ziņo - dep. Dz.Kudums

Debates - dep. J.Ādamsons
- dep. L.Bojārs
- dep. J.Ādamsons
- dep. A.Panteļējevs
- dep. J.Ādamsons
- dep. J.Dobelis
- dep. J.Ādamsons
- dep. J.Ādamsons
Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” (3.lasījums)(3928. dok., reģ. nr.1016)

Ziņo - dep. A.Seile

Debates - dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. M.Lujāns


Likumprojekts “Iepakojuma likums” (3.lasījums)(3929. dok., reģ. nr.999)

Ziņo - dep. M.Lujāns


Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli”” (3.lasījums)(3933. dok., reģ. nr.1000)

Ziņo - dep. V.Balodis

Debates - dep. L.Bojārs 
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs
- dep. L.Bojārs

Paziņojumi - dep. R.Ražuks
- dep. P.Tabūns
- dep. K.Leiškalns
- dep. I.Burvis
- dep. L.Muciņš


Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs


Likumprojekts “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” (3.lasījums)(3934. dok., reģ. nr.749)

Ziņo - dep. A.Barča


Likumprojekts “Grozījumi Komerclikumā” (3.lasījums)(3935. dok., reģ. nr.1038)

Ziņo - dep. L.Muciņš

Debates - dep. A.Razminovičs
- dep. P.Apinis
- dep. V.Muižniece


Likumprojekts “Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums” (3.lasījums)(3936 dok., reģ. nr.733)

Ziņo - dep. L.Muciņš

Debates - dep. A.Šķēle

Priekšlikumi - dep. A.Razminovičs
- dep. K.Leiškalns
- dep. Dz.Rasnačs

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” (3.lasījums)(3937 dok., reģ. nr.948)

Ziņo - dep. A.Barča

Debates - dep. J.Dobelis
- labklājības ministrs A.Požarnovs
- dep. A.Klementjevs
- dep. A.Seile

Par darba kārtību 



Par Saeimas deputātu jautājumu finansu ministram G.Bērziņam “Par valsts galvojumu SIA “Jelgavas ūdens””


Likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Kazahstānas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem” (2.lasījums)(3680. un 3931. dok., reģ. nr.1056)

Ziņo - dep. G.Krasts


Likumprojekts “Sporta likums” (1.lasījums)(3256. un 3910 dok., reģ. nr.925)

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis

Debates - dep. P.Tabūns
- dep. K.Leiškalns


Paziņojumi - dep. L.Muciņš
- dep. I.Burvis


Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs


Par Saeimas deputātu jautājumu labklājības ministram A.Požarnovam “Par valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras atteikšanos slēgt līgumu 2002.gadā ar trim reģionālajām pašvaldības slimokasēm”


Likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” (2.lasījums)(3015. un 3917. dok., reģ. nr.870)

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš
Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” (2.lasījums)(3424. un 3920. dok., reģ. nr.992)

Ziņo - dep. A.Kiršteins

Debates - Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs M.Pūķis


Likumprojekts “Valsts pārvaldes iekārtas likums” (2.lasījums)(1665., 3922. un 3922-a dok., reģ. nr.508)

Ziņo - dep. J.Škapars


Likumprojekts “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā” (1.lasījums)(3821. un 3927 dok., reģ. nr.1085)

Ziņo - dep. Dz.Kudums


Likumprojekts “Par 1924.gada Starptautisko konvenciju par dažu konosamenta noteikumu unifikāciju (Hāgas noteikumi), tās 1968.gada protokolu (Visbijas protokols) un 1979.gada protokolu (SDR protokols)” (1.lasījums)(3830. un 3932. dok., reģ. nr.1086)

Ziņo - dep. G.Krasts


Lēmuma projekts “Par A.Bukava apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi”(3947. dok.)

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs


Paziņojums - dep. P.Apinis



Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres biedrs A.Bartaševičs

Balsojumi

Grozījumi Augstskolu likumā
Datums: 20.12.2001. 9:04:34 bal001
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3926 nodošanu komisijām

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam V.Birkavam"
Datums: 20.12.2001. 9:09:04 bal002
Balsošanas motīvs: Par lēmuma projektu ar dok. nr.3939

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam I.Kalniņam"
Datums: 20.12.2001. 9:09:24 bal003
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Imantam Kalniņam

Lēmuma projekts "Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei V.Paeglei"
Datums: 20.12.2001. 9:09:46 bal004
Balsošanas motīvs: Par atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (2.lasījums) (Steidzams)
Datums: 20.12.2001. 9:18:30 bal006
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (2.lasījums) (Steidzams)
Datums: 20.12.2001. 9:19:10 bal007
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3113B pieņemšanu 2. lasījumā

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (2.lasījums) (Steidzams)
Datums: 20.12.2001. 9:22:58 bal008
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3911B pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:24:06 bal009
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3918 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:31:26 bal010
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:38:50 bal011
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu balsot pa daļām

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:39:06 bal012
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:43:44 bal013
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:45:30 bal014
Balsošanas motīvs: Par 7.priekšlikumu

Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:45:54 bal015
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3901A pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:49:42 bal016
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:53:40 bal017
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 9:57:42 bal018
Balsošanas motīvs: Par 6.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:02:22 bal019
Balsošanas motīvs: Par 8.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:07:10 bal020
Balsošanas motīvs: Par 9.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par vides aizsardzību" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:08:46 bal021
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3928 pieņemšanu 3.lasījumā

Iepakojuma likums
Datums: 20.12.2001. 10:12:48 bal022
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3929 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:16:36 bal023
Balsošanas motīvs: Par 6.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:19:30 bal024
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:20:02 bal025
Balsošanas motīvs: Par 13.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:22:58 bal026
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:25:18 bal027
Balsošanas motīvs: Par 18.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:28:58 bal028
Balsošanas motīvs: Par 19.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:30:36 bal029
Balsošanas motīvs: Par 22.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 10:31:00 bal030
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3933 pieņemšanu 3.lasījumā

Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:05:18 bal031
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3934 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:12:40 bal032
Balsošanas motīvs: Par 1.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:13:16 bal033
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:13:42 bal034
Balsošanas motīvs: Par 3.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:14:18 bal035
Balsošanas motīvs: Par 4.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:14:44 bal036
Balsošanas motīvs: Par 5.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:15:10 bal037
Balsošanas motīvs: Par 6.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:15:42 bal038
Balsošanas motīvs: Par 7.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:16:08 bal039
Balsošanas motīvs: Par 8.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:16:34 bal040
Balsošanas motīvs: Par 9.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:16:58 bal041
Balsošanas motīvs: Par 10.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:17:24 bal042
Balsošanas motīvs: Par 11.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:17:52 bal043
Balsošanas motīvs: Par 12.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:18:16 bal044
Balsošanas motīvs: Par 13.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:18:38 bal045
Balsošanas motīvs: Par 14.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:19:08 bal046
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:19:34 bal047
Balsošanas motīvs: Par 18.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:19:58 bal048
Balsošanas motīvs: Par 19.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:20:20 bal049
Balsošanas motīvs: Par 20.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:20:46 bal050
Balsošanas motīvs: Par 21.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:21:34 bal051
Balsošanas motīvs: Par 26.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:21:58 bal052
Balsošanas motīvs: Par 26.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:23:04 bal053
Balsošanas motīvs: Par 27.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:23:38 bal054
Balsošanas motīvs: Par 28.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:24:04 bal055
Balsošanas motīvs: Par 29.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:24:34 bal056
Balsošanas motīvs: Par 30.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:24:56 bal057
Balsošanas motīvs: Par 31.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:25:20 bal058
Balsošanas motīvs: Par 32.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:25:48 bal059
Balsošanas motīvs: Par 34.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:26:56 bal060
Balsošanas motīvs: Par 42.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:27:46 bal061
Balsošanas motīvs: Par 49.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:28:10 bal062
Balsošanas motīvs: Par 50.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:28:40 bal063
Balsošanas motīvs: Par 53.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:29:30 bal064
Balsošanas motīvs: Par 60.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:31:00 bal065
Balsošanas motīvs: Par 75.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:31:24 bal066
Balsošanas motīvs: Par 76.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:31:46 bal067
Balsošanas motīvs: Par 77.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:32:10 bal068
Balsošanas motīvs: Par 78.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:32:42 bal069
Balsošanas motīvs: Par 81.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:33:06 bal070
Balsošanas motīvs: Par 82.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:33:30 bal071
Balsošanas motīvs: Par 83.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:33:56 bal072
Balsošanas motīvs: Par 84.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:34:46 bal073
Balsošanas motīvs: Par 88.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:35:54 bal074
Balsošanas motīvs: Par 98.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:36:16 bal075
Balsošanas motīvs: Par 99.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:36:44 bal076
Balsošanas motīvs: Par 100.priekšlikumu

Grozījumi Komerclikumā (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:37:14 bal077
Balsošanas motīvs: Par 102.priekšlikumu

Datums: 20.12.2001. 11:38:50 bal078
Balsošanas motīvs: Par sēdes pārtraukumu

Likumprojekts "Grozījumi Komerclikumā" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:39:18 bal079
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3935 pieņemšanu 3.lasījumā

Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:47:18 bal080
Balsošanas motīvs: Par 73.priekšlikumu

Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:50:52 bal081
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3936 pieņemšanu 3.lasījumā

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 11:52:42 bal082
Balsošanas motīvs: Par 2.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:01:58 bal083
Balsošanas motīvs: Par 10.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:04:06 bal084
Balsošanas motīvs: Par 17.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:06:26 bal085
Balsošanas motīvs: Par 18.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:10:30 bal086
Balsošanas motīvs: Par 21.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:13:52 bal087
Balsošanas motīvs: Par 30.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:14:30 bal088
Balsošanas motīvs: Par 33.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:17:12 bal089
Balsošanas motīvs: Par 44.priekšlikumu

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" (3.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:18:24 bal090
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3937 pieņemšanu 3.lasījumā

Par Latvijas Republikas un Kazahstānas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:19:42 bal091
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3931 pieņemšanu 2.lasījumā

Sporta likums (1.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 12:28:40 bal092
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3256 pieņemšanu 1.lasījumā

Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā (reģ. nr.870) (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:38:20 bal093
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3917 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Krimināllikumā (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:42:52 bal094
Balsošanas motīvs: Par 12.priekšlikumu

Grozījumi Krimināllikumā (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:43:32 bal095
Balsošanas motīvs: Par 13.priekšlikumu

Grozījumi Krimināllikumā (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:44:10 bal096
Balsošanas motīvs: Par 14.priekšlikumu

Grozījumi Krimināllikumā (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:44:36 bal097
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3920 pieņemšanu 2.lasījumā

Valsts pārvaldes iekārtas likums (2.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:58:10 bal098
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3922 pieņemšanu 2.lasījumā

Grozījumi Satversmes aizsardzības likumā (1.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 13:59:50 bal099
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3821 pieņemšanu 1.lasījumā

Par 1924.gada Starptautisko konvenciju par dažu komosamenta noteikumu unifikāciju (Hāgas noteikumi), tās 1968.gada protokolu (Visbijas protokols) un 1979.gada protokolu (SDR protokols) (1.lasījums)
Datums: 20.12.2001. 14:01:26 bal100
Balsošanas motīvs: Par likumprojekta ar dok. nr.3932 pieņemšanu 1.lasījumā