Ziemas sesijas pirmā sēde  

2000.gada 13.janvārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs  Jānis Straume.

Satura rādītājs

Balsojumi

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas 2000.gada ziemas sesijas pirmo kārtējo sēdi.

Pirms izskatām ne pārāk apjomīgo darba kārtību, informēju, ka ir saņemti daži priekšlikumi par izmaiņām tajā.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūdz iekļaut 13.janvāra Saeimas sēdes darba kārtībā pēc Prezidija ziņojumiem Saeimas lēmuma projektu “Par Jāņa Ozoliņa 7.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus”. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies.

Desmit Tautas partijas deputāti ierosina šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Estas atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”. Vai ir iebildumi? Nav.

Tāpat desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jēkaba Sproģa atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas”. Iebildumu nav.

Desmit deputāti ierosina iekļaut sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Antas Rugātes atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”. Iebildumu nav.

Tāpat desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Antas Rugātes ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Deputāti neiebilst.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Estas ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Nav iebildumu.

Un ir desmit deputātu ierosinājums iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jēkaba Sproģa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Nav iebildumu.

Ir vēl divi desmit deputātu iesniegti priekšlikumi, bet par šo lēmuma projektu iekļaušanu darba kārtībā lemsim pēc tam, kad tiks izskatīts lēmuma projekts par deputāta mandātu. To mēs jau esam iekļāvuši.

Prezidija ziņojumi. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanas līgumu”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ciltsdarba likumā”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Vispasaules intelektuālā īpašuma organizācijas līgumu par autortiesībām” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Vispasaules intelektuālā īpašuma organizācijas līgumu par publisko izpildījumu un fonogrammām” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Prokuroru izdienas pensiju likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas... Jūs vēlaties runāt “par” vai “pret”? “Pret” vēlas runāt deputāts Jānis Ādamsons.

 

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Godājamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Diemžēl, pieņemot pagājušajā gadā likumu par pensijām, mēs esam pārsteidzīgi pieņēmuši arī lēmumu, ka šie grozījumi attiecas arī uz jautājumiem, kuri skar izdienas pensijas. Šodien mums ir jāpieņem lēmums, kas skar prokuroru izdienas pensijas, bet nākamajā nedēļā acīmredzot mēs lemsim jautājumus, kuri skar armijas virsnieku izdienas pensijas jautājumus un arī Iekšlietu ministrijas virsnieku izdienas pensijas jautājumus. Diemžēl mēs nekādi negribam saprast vienu elementāru lietu - to, ka sociālajam budžetam ar izdienas pensijām nav nekāda sakara, jo finansējums ir absolūti cits.

Mēs nekādi negribam saprast arī to, ka valstij ir jāuzņemas atbildība un jāsniedz sociālās garantijas tiem cilvēkiem, kuri saņem nosacīti lielāku atalgojumu par riska pakāpi, par to, ka viņi riskē gan ar savu veselību, gan arī ar dzīvību, aizsargājot mūsu valsts iekšējās un arī ārpolitiskās intereses.

Kā es jau teicu, izdienas pensijas finansējums tiek ņemts no absolūti citiem avotiem, un tāpēc tam nav nekāda sakara ar sociālo budžetu. Es neredzu nepieciešamību tagad pieņemt grozījumus Prokuroru izdienas pensiju likumā. Tāpat neredzu arī nepieciešamību izskatīt nākamos likumprojektus - tos, kuri skar armijas virsnieku un Iekšlietu ministrijas virsnieku izdienas pensijas.

Es aicinu kolēģus nenodot šo likumprojektu komisijām un pārskatīt arī savu attieksmi, jo mums ir jāuzņemas atbildība. Es vēlreiz uzsveru: mums ir jāuzņemas atbildība par tiem cilvēkiem, kuri katru dienu riskē ar savu dzīvību, aizsargādami mūsu intereses. Paldies.

 

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “pret”. Vai kāds vēlas runāt “par”? Runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Prokuroru izdienas pensiju likumā” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 46, pret - 16, atturas - 1. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 8.panta otrās daļas nosacījumiem ir piešķīris bezalgas atvaļinājumu šā gada 12. un 13.janvārī deputātam Jānim Gaigalam.

Nākamā izskatāmā lieta ir lēmuma projekts “Par Jāņa Ozoliņa 7.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus”. Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā - deputāte Vineta Muižniece.

 

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie Saeimas deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.1453. Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi deputāta Māra Vītola iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu uz laiku, kamēr viņš pilda ministra amata pienākumus. Nākamais kandidāts attiecīgajā sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā ir Jānis Ozoliņš. Jums tiek piedāvāts Saeimas lēmuma projekts, kas paredz apstiprināt Jāņa Ozoliņa 7.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus. Aicinu jūs balsot par mandāta apstiprināšanu Jānim Ozoliņam!

 

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu: “Apstiprināt Jāņa Ozoliņa 7.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus.” Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - nav, atturas - nav. Lēmums ir pieņemts. Apsveicam kolēģi un aicinām ieņemt vietu sēžu zālē. (Aplausi.)

Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts: “Atsaukt deputātu Jāni Estu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 1, atturas - 5. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par deputāta Jēkaba Sproģa atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas”. Atklājam debates. Imants Burvis.

 

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie valdošās koalīcijas deputāti! Es jums ierosinātu vispār izveidot vienu komandu - staigājošo deputātu komandu, kuri nestrādās nevienā komisijā, bet kurus, atkarībā no likumprojekta, jūs uzreiz, desmit vai piecpadsmit cilvēkus, vienlaicīgi pārvietosiet no vienas komisijas uz otru. Tā jūs ietaupīsiet mūsu un jūsu laiku.

 

Sēdes vadītājs. Paldies. Vairāk debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu: “Atsaukt deputātu Jēkabu Sproģi no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas.” Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret - 1, atturas - 7. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputātes Antas Rugātes atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 7. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputātes Antas Rugātes ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Runāt vēlas deputāts Dzintars Rasnačs.

 

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Politiskā konjunktūra, protams, prasa zināmu Tautas partijas frakcijas reakciju. Es to saprotu, bet varbūt tomēr pakavēsimies pie vēstures.

Tātad vispirms Juridiskajā komisijā strādāja Mareks Segliņš, jūsu deputāts, un viņš savā laikā, kad bija šajā komisijā, principā arī neko neizdarīja. Pēc tam jūs izvirzījāt Arni Razminoviču, jūsu deputātu, un arī viņš šajā komisijā neko neizdarīja. Jūs viņu atsaucāt un atkal pārcēlāt, bet tagad jūs virzāt Antu Rugāti un Jāni Estu. Es ceru, ka vismaz šie divi deputāti šajā komisijā kaut ko izdarīs un strādās tur ilgāku laiku. Paldies. (Starpsauciens no zāles: Ko tu pats esi darījis!”)

 

Sēdes vadītājs. Imants Burvis.

 

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Cienījamais Prezidij! Es nepievienojos Rasnača kunga cerībai, jo tas ir “bezceris” - viņi nāk uz vienu likumprojektu, kas ir vajadzīgs šodien Tautas partijai, un viss ir kārtībā.

Es tikai kārtējo reizi gribēju pievērst jūsu uzmanību tam, ka, teiksim, opozīcijas deputātiem diemžēl nav tādu tiesību, pareizāk sakot, jūs ar balsu vairākumu šīs tiesības noraidāt, jo opozīcijā ir deputāti, kuri pastāvīgi grib strādāt vienā komisijā, kur jūs viņus nelaižat iekšā, bet jūs, izmantojot balsu vairākumu, klejojat, nekur neko nedarāt un tikai nedodat iespēju pieņemt vajadzīgos likumprojektus. Un tas viss ir jauki!

 

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Ievēlēt deputāti Antu Rugāti Juridiskajā komisijā”. Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 3, atturas - 14. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Jāņa Estas ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 56, pret - 2, atturas - 14. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Jēkaba Sproģa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - nav, atturas - 9. Lēmums ir pieņemts.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā divus šāda satura lēmuma projektus: “Par deputāta Jāņa Ozoliņa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā” un “Par deputāta Jāņa Ozoliņa ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Vai ir iebildumu? Iebildumu nav.

Izskatīsim lēmuma projektu: “Ievēlēt deputātu Jāni Ozoliņu Sociālo un darba lietu komisijā”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret - nav, atturas - 4. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Jāņa Ozoliņa ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - nav, atturas - 4. Lēmums ir pieņemts.

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu reģistrācijas režīmu. Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Kamēr tiek gatavota reģistrācijas izdruka, uzklausīsim vairākus paziņojumus. Dzintars Kudums.

 

Dz.Kudums (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde būs pulksten 10.00 mūsu telpās, bet braucējus, kas dodas komandējumā, aicinu tūlīt pēc sēdes pulcēties augšā.

 

Sēdes vadītājs. Edvīns Inkēns.

 

E.Inkēns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie kolēģi, kuri ir apvienotās komisijas ar Eiropas Parlamentu dalībnieki! Aicinu tūlīt pēc sēdes pulcēties Sarkanajā zālē, jo mums vajag sasaukt organizatorisku sapulci.

 

Sēdes vadītājs. Anna Seile.

 

 

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie Saeimas deputāti! Es gribu izteikt aicinājumu 7.Saeimas Čečenijas atbalsta grupas sieviešu vārdā. Es aicinu apsvērt iespēju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi sakarā ar pēdējiem notikumiem Ičkērijā, jo Krievijas militāristi ir pieteikuši ultimātu un draud iznīcināt desmit gadus vecus bērnus. Un tāpēc es ierosinu tik daudz nenodarboties ar deputātu pārmainīšanu komisijās, bet vairāk pievērst uzmanību šim jautājumam un pirmdien vai otrdien nekavējoties sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai šie bērni, kuri ir jaunības maksimālisma vecumā, varbūt pat bērnības maksimālisma vecumā, nesamaksātu par šiem notikumiem ar savu dzīvību. Paldies par uzmanību.

 

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Šodien mēs sveicam savus kolēģus Violu Lāzo un Māri Grīnblatu dzimšanas dienā. (Aplausi.)

Saeimas sekretāres... Atvainojiet, vēl viens paziņojums ir Aijai Počai.

 

A.Poča (frakcija “Latvijas ceļš”).

Budžeta un finansu (nodokļu) komisiju lūdzu 9.45 sapulcēties komisijas telpās.

 

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedru Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

 

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Gundars Bojārs, Jānis Gaigals, Vilis Krištopans, Andrejs Panteļējevs, Helēna Soldatjonoka, Romualds Ražuks, Guntis Dambergs, Antons Seiksts, Helēna Demakova, Aleksandrs Kiršteins, Atis Slakteris, Raimonds Pauls, Ingrīda Ūdre, Imants Kalniņš, Roberts Zīle.

 

 

Sēdes vadītājs. Paldies. Sēde ir slēgta.

 

Redaktore: J.Kravale

Datoroperatore: I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas ziemas sesijas 1.sēde

2000.gada 13.janvārī

 

 

           

Par darba kārtību              - 1.lpp.

 

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par

apdrošināšanas līgumu””

            (1420. un 1420-a dok.)    - 2.lpp.

 

 

Par likumprojektu “Grozījumi Ciltsdarba likumā”

            (1421.un 1421-a dok.)            - 2.lpp.

 

 

Par likumprojektu “Par Vispasaules intelektuālā

īpašuma organizācijas līgumu par autortiesībām”

            (1422. un 1422-a dok.)    - 2.lpp.

 

 

Par likumprojektu “Par Vispasaules intelektuālā

īpašuma organizācijas līgumu par publisko

izpildījumu un fonogrammām”

            (1423. un 1423-a dok.)    - 2.lpp.

 

 

 

Par likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem

un nodevām””

            (1424. un 1424-a dok.)    - 2.lpp.

 


Par likumprojektu “Grozījums Prokuroru izdienas

pensiju likumā”

            (1425. un 1425-a dok.)    - 3.lpp.

 

Priekšlikums            - dep. J.Ādamsons-             3.lpp.

 

 

Par atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim

Gaigalam

            (1426. dok.)                - 4.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par Jāņa Ozoliņa 7.Saeimas

deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no

Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie

deputāti pilda ministra pienākumus (M.Vītola vietā)            - 4.lpp.

 

Ziņo                 - dep. V.Muižniece            - 4.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Estas

atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”

            (1458. dok.)                - 5.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jēkaba Sproģa

atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas”

            (1459. dok.)                - 5.lpp.

 

Debates                        - dep. I.Burvis            - 5.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputātes Antas Rugātes

atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”

            (1460. dok.)                - 5.lpp.

 

 


Lēmuma projekts “Par deputātes Antas Rugātes

ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”

            (1461. dok.)                - 5.lpp.

 

Debates                        - dep. Dz.Rasnačs            - 5.lpp.

                        - dep. I.Burvis            - 6.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Estas

ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”

            (1462. dok.)                - 6.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jēkaba Sproģa

ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides

un reģionālās politikas komisijā”

            (1463. dok.)                - 6.lpp.

 

Par darba kārtību              - 7.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Ozoliņa

ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”

            (1464. dok.)                - 7.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Ozoliņa

ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”

            (1465. dok.)                - 7.lpp.

 

 

Paziņojumi            - dep. Dz.Kudums            - 7.lpp.

                        - dep. E.Inkēns            - 7.lpp.

                        - dep. A.Seile - 8.lpp.

                        - dep. A.Poča - 8.lpp.

 

 

 

Reģistrācijas rezultāti

 

Nolasa             - Saeimas sekretāres

                        biedrs A.Bartaševičs            - 8.lpp