Latvijas Republikas 7. Saeimas ziemas sesijas desmitā sēde

1999. gada 18. martā

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas un sāksim darbu.

Pirms sākam izskatīt darba kārtību, paziņoju, ka ir saņemti vairāki priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā tūlīt pēc sadaļas “Prezidija ziņojumi” Saeimas lēmuma projektu par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai Emigrācijas likuma projekta otrajam lasījumam. Vai ir iebildumi? Nav iebildumu. Paldies.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 31. panta otro daļu lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli. Vai ir iebildumi pret šī lēmuma projekta iekļaušanu darba kārtībā? Iebildumu nav. Iekļaujam to kā pēdējo darba kārtības jautājumu.

“Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51. pantu lūdzam izdarīt šīsdienas sēdes darba kārtībā izmaiņas un iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā”” trešajā lasījumā.” Šis ir Juridiskās komisijas priekšlikums. Vai ir iebildumi? (Starpsauciens: “Ir iebildumi!”) Kurš vēlas izteikties? Lūdzu! Kristiāna Lībane - frakcijas “Latvijas ceļš” deputāte.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie kolēģi! Vakar, tad, kad mēs izskatījām šo likumprojektu Juridiskās komisijas sēdē, es lūdzu Ārlietu ministrijai atzinumu par dažiem priekšlikumiem. Šodien šis atzinums ir saņemts, un tas nav labvēlīgs. Tā ka, es domāju, šo likumprojektu izskatīsim normālā kārtībā, nesteidzināsim tā izskatīšanas gaitu!

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “pret”. Vai kāds vēlas runāt “par”? Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Ārlietu ministrijas pārstāvis piedalījās šī likumprojekta izskatīšanā, un arī tie, kas šā likumprojekta izskatīšanā bija galvenie ieinteresētie, - Iekšlietu ministrijas pārstāvji - piedalījās un deva pozitīvu atzinumu. Tā ka šodien ļoti jocīga šķiet citāda veida domāšana. Es uzskatu, ka mums ir visas iespējas to šodien izskatīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā”” trešā lasījuma iekļaušanu šīsdienas darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par - 21, pret - 14, atturas - 31. Likumprojekts netiek iekļauts darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas priekšlikumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektus “Par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”, “Par Gunas Kalniņas-Priedes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli” un “Par Kārļa Beljāņa atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”. Vai pret šo lēmuma projektu iekļaušanu dienas kārtībā ir kādas iebildes? Nav. Šie lēmuma projekti tiek iekļauti kā pēdējie darba kārtības jautājumi.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51. pantu Juridiskā komisija lūdz iekļaut šīsdienas darba kārtībā lēmuma projektu “Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļaujam šo lēmuma projektu darba kārtības beigās.

Pieci Saeimas deputāti lūdz Saeimu sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”” kā pēdējo darba kārtības punktu.

Par šo jautājumu vēlas runāt... (Starpsauciens: “Balsot!”) Nevēlas runāt. Vai ir iebildumi? Ir piecu deputātu iesniegums. Tātad jūs pieprasāt balsošanu?

Kārlis Leiškalns - frakcija “Latvijas ceļš”. Runās “par” šo iesniegumu.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Es tūliņ pateikšu, Ābiķa kungs... Un arī jums, Šķēles kungs, pateikšu... Jūs taču vakar bijāt tik ļoti satraukts par to, ka šis likumprojekts netiek iekļauts darba kārtībā. Iekļauj vai neiekļauj darba kārtībā, vai izdara izmaiņas darba kārtībā nevis premjers, bet balstoties uz likumu - uz Saeimas kārtības ruļļa 51. panta pamata. Šobrīd sociāldemokrāts Jānis Leja ir piekritis atsaukt strīdīgos pārejas noteikumus, kas dod parlamentam tiesības pieņemt lēmumus par ārkārtas pasākumiem - palielināt muitas nodokli (tarifus). Šeit nav runas par taisnību, šeit ir runa par racionālu pieeju likumprojektiem un laicīgu to izskatīšanu. Un, ja Lejas kungs atsauc savus strīdīgos pārejas noteikumus, tad par šo tēmu Ministru kabinetam nav jāveic ekspertīze... vai arī viņš veiks ekspertīzi, un tad attiecīgie priekšlikumi tiks izskatīti līdzīgā likumprojektā, kas ir atvērts otrajā lasījumā un atrodas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā. Tā ka tās problēmas ir ļoti vienkāršas.

Sēdes vadītājs. Vai kāds vēlas runāt “pret”? (Starpsauciens: “Nevajag!”) Neviens nevēlas. Nav iebildumu? Iekļaujam darba kārtības beigās.

Sākam izskatīt šīsdienas darba kārtības jautājumus.

Pirmais jautājums sadaļā “Prezidija ziņojumi”. Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Seiles, Požarnova, Prēdeles, Rasnača, Vidiņa un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu statusu un sociālo nodrošināšanu” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Vai kāds vēlas runāt par šo jautājumu? Nevēlas. Iebildumi? (No zāles deputāts M.Lujāns: “Balsot!”) Deputāti lūdz balsošanu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 10, neviens neatturas. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav? Paldies.

Saskaņā ar izmaiņām darba kārtībā tagad izskatīsim lēmuma projektu par termiņa pagarināšanu priekšlikumu iesniegšanai Emigrācijas likuma projekta otrajam lasījumam.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā runās deputāts Antons Seiksts - frakcija “Latvijas ceļš”.

A.Seiksts (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātais priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu dot piekrišanu priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanai, jo daudzas mūsu valsts institūcijas un arī starptautiskās vēlas izteikt un izsaka dažādus priekšlikumus. Nekas nezudīs, komisija šo likumprojektu konceptuāli atbalsta, vienkārši negribētu steidzināt šo jautājumu. Tik steidzīgs tas nav. Ļoti lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Vairāk neviens runāt nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu - Emigrācijas likuma projekta otrajam lasījumam pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz šā gada 13. aprīlim. Lūdzu rezultātu! Par - 65, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu Mitrofanova, Cileviča, Maksimova, Jurkāna, Klementjeva, Plinera, Solovjova, Golubova, Sokolovska un Urbanoviča pieprasījumu Ministru prezidentam Vilim Krištopanam “Par Noteikumu nr. 34 - “Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība” 26. punkta neatbilstību Pilsonības likumam”.

Pieprasījumu komisijas vārdā - deputāts Jānis Bunkšs, frakcija “Latvijas ceļš”.

J.Bunkšs (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Pieprasījumu komisija izskatīja šodienas darba kārtībā ietverto dokumentu un savā lēmumā ierakstīja, ka šis pieprasījums nebūtu atbalstāms.

Jums šobrīd ir pieejama tieslietu ministres parakstīta vēstule, bez tam Pieprasījumu komisijas sēdē piedalījās Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Aldermanes kundze, un šāds Pieprasījumu komisijas lēmums un priekšlikums - noraidīt minēto pieprasījumu - ir pamatots ar to, ka komisija neatbilstību starp likumu un Ministru kabineta noteikumiem nekonstatēja. Tiesa gan, komisija konstatēja, ka Ministru kabineta noteikumos varbūt nav gluži precīzi uzskaitīti visi dokumenti, taču, ņemot vērā, ka likums nosaka, ka atbilde iesniedzējam ir dodama ne vēlāk kā gada laikā pēc visu dokumentu iesniegšanas (par pēdējo dokumentu ir uzskatāma arī valodas pārbaudes lapa ar atzīmi par pārbaudes nokārtošanu), līdz ar to šeit pretrunas starp likumu un Ministru kabineta noteikumiem nav. Kā to atzina arī pieprasījuma parakstītāju pārstāvji, šajā konkrētajā situācijā pretendentiem un tiem cilvēkiem, kuri gaida šīs atbildes, ir vienkārši jāizskaidro šī situācija un jāpaskaidro, ka arī pārbaudes lapa ir dokuments un ka līdz ar to Kabineta noteikumi ir pietiekoši precīzi.

Aicinu Saeimā noraidīt deputātu pieprasījumu.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par desmit deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Vilim Krištopanam! Lūdzu rezultātu! Par - 8, pret - 51, atturas - 10. Pieprasījums tiek noraidīts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Juris Dobelis, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Tā kā mēs nobalsojām par šā likumprojekta steidzamību, tad šodien otrais lasījums varētu būt arī pēdējais.

Uz šo lasījumu neviena priekšlikuma nav. Tātad es aicinātu nobalsot par šo projektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - nav, atturas - 1. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Par Latvijas Vides aizsardzības fonda padomi”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - Anna Seile, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr. 471.

Pirmais priekšlikums. To iesniedzis Juridiskais birojs un ieteicis mainīt pantu numerāciju. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

A.Seile. Otrais priekšlikums ir sakārtojošs priekšlikums, kas nosaka šā fonda padomes priekšsēdētāja tiesības. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

A.Seile. Trešais priekšlikums precizē, kuri likumi tiek mainīti un kuri zaudē savu spēku. Komisija šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Seile. Līdz ar to visi priekšlikumi trešajā lasījumā ir izskatīti. Aicinu balsot “par”.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par Latvijas Vides aizsardzības fonda padomi” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 64, pret un atturas - nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāte Anna Seile.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! 472. dokuments - “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”.

Pirmo priekšlikumu ir sagatavojusi pati atbildīgā komisija, lai precizētu likuma nosaukumu. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas priekšlikumam.

A.Seile. Arī otro priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija, pārejas noteikumos precizējot grozītā dokumenta nosaukumu. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

A.Seile. Līdz ar to šis projekts ir izskatīts trešajā lasījumā. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Patērētāju tiesību aizsardzības likums”. Trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Stirāns, Jaunās partijas frakcija.

I.Stirāns (Jaunās partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Patērētāju tiesību aizsardzības likums, dokuments nr.473 un nr.473-a.

1.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 2.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbildīgās komisijas slēdziens ir atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 3.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 4.priekšlikums. Labklājības ministra Makarova priekšlikums. Tas komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns. 5.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 6.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 7.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 8.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Pieņemts.

I.Stirāns. 9.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns. 10.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 11.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 12.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns. 13.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija to daļēji atbalsta, un tas ir iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 13. un 14. priekšlikumu.

I.Stirāns. 15.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 16.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 17.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 18.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 19.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija. Komisijas slēdziens - neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 19.priekšlikumu - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 47, atturas - 4. Priekšlikums ir noraidīts.

I.Stirāns. 20.priekšlikums. Atbildīgā komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 21.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbildīgās komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 22.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens - neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam.

I.Stirāns. 23.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 24.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 25.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 26.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 27.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 28.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 29.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 30.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 31.priekšlikums. Iesniegusi Juridiskā komisija... Es atvainojos, tas ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns. 32.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 33.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 34.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens - daļēji atbalstīt. Tas ir iestrādāts atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 34. un 35.priekšlikumu.

I.Stirāns. 36.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 37.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 38.priekšlikums. Iesniedzis labklājības ministrs Makarova kungs. Komisijas slēdziens - daļēji atbalstīt, jo tas ir iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 38. un 39.priekšlikumu.

I.Stirāns. 40.priekšlikums. Iesniedzējs - Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 41.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens - neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 41.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 33, atturas - 9. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns. 42.priekšlikums. Atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti to atbalsta.

I.Stirāns. 43.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija. Komisijas slēdziens - neatbalstīt, jo tas ir iestrādāts atbildīgās komisijas 33. priekšlikumā. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 43.priekšlikumu - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 43, atturas - 11. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns. 44.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 45.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens - neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt... (Starpsauciens: “Balsot!”) Prasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 45.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 44, atturas - 13. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Stirāns. 46.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisijas slēdziens - neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas slēdzienam.

I.Stirāns. 47.priekšlikums. Iesniegusi politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija. Komisijas slēdziens - neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Balsošanas režīmu! Balsosim par 47.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 8, pret - 48, atturas - 11. Priekšlikums ir noraidīts.

I.Stirāns. 48.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Stirāns. 49.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

I.Stirāns. 50.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 51.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

I.Stirāns. 52.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

I.Stirāns. 53.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Stirāns. 54. priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

I.Stirāns. 55.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgās komisijas slēdziens - atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Patērētāju tiesību aizsardzības likums” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”. Trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš, Tautas partijas frakcija.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

1.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina apvienot likumprojekta 1. un 2.pantu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 2.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 5.panta otro daļu piedāvātajā redakcijā. Šo priekšlikumu komisija ir noraidījusi, jo, pieņemot šo priekšlikumu, valsts amatpersonu statusā būs arī tās amatpersonas, kuras pieņem iekšējos aktus, - tātad tās, kuras soda, teiksim, savā pakļautībā esošos darbiniekus un personas, kuras ieceļ vai atceļ no amata savā pakļautībā esošās personas. Ja pieņemtu šo priekšlikumu, valsts amatpersonu loks un to personu loks, uz kurām tiek attiecināts šis Korupcijas novēršanas likums, paplašinātos, un tādēļ šo priekšlikumu komisija noraidīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš. 3.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt 5.pantu ar jaunu trešo daļu, proti, noteikt, kas ir rīcība ar mantu vai finansu līdzekļiem. Faktiski šis nav atbildīgās komisijas priekšlikums, bet gan valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru viņa bija ierosinājusi par citu pantu (9.priekšlikums). Tas ir analoģisks Aijas Počas priekšlikumam. Ierosinu pieņemt atbildīgās komisijas ierosinājumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 4.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina aizstāt 5.panta trešajā daļā vārdu “minētajā” ar vārdu “amatpersonu”. Priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš. 5. un 6. priekšlikums skatāmi kontekstā. Juridiskā komisija ierosina aizstāt likuma 7., 8., 9. un 20.pantā vārdus “ģimenes locekļi” ar vārdu “radinieki”. Analoģisks priekšlikums ir arī atbildīgajai komisijai. Šis priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš. 7.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 6.panta otro daļu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš. 8.priekšlikums. Tieslietu ministre ierosina izteikt 6.panta ceturto daļu piedāvātajā redakcijā, proti, ka lēmums šā likuma izpratnē ir administratīvais akts. Šeit ir skarta tā pati problēma, godātie kolēģi, kas ir tieslietu ministres priekšlikumā par 5.panta otro daļu. Ja mēs pieņemsim šādu lēmumu, tad tiks paplašināti tie gadījumi, uz kuriem tiek attiecināts Korupcijas novēršanas likums, turklāt tiek netaisnīgi attiecināts šis likums. Tāpēc šis priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

J.Lagzdiņš. 9.priekšlikums tika pieņemts, izskatot jau 3.priekšlikumu, par kuru es runāju jau iepriekš.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

J.Lagzdiņš. 10.priekšlikums. Šis priekšlikums ir skatāms kontekstā ar 11. un 12.priekšlikumu. Tieslietu ministre ierosina papildināt 12. pantu ar otro daļu tādā redakcijā, ka valsts amatpersona nedrīkst izmantot valsts vai pašvaldību mantu personīgām vajadzībām, kā arī nodot to citai personai izmantošanai personīgām vajadzībām. Līdzīgu priekšlikumu (faktiski analogu) bija iesniegusi arī Tautas partijas frakcija, gan ierosinot nevis papildināt 12.pantu ar otro daļu, bet gan papildināt likumprojektu ar jaunu pantu, proti, papildināt likumu ar 12.1.pantu. Atbildīgā komisija izveidoja no šiem abiem savu priekšlikumu, proti, 12.priekšlikumu, kuru es aicinātu pieņemt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 10., 11.un 12.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 13.priekšlikums. Godātie kolēģi, tas ir ļoti svarīgs priekšlikums, ko iesniegusi valsts ieņēmumu valsts ministre. Diemžēl komisija šo priekšlikumu noraidīja, kaut gan pēc būtības likumā būtu jādefinē, kas ir amats. Taču, ja pieņemtu šādu Aijas Počas priekšlikumu, tas nozīmētu, ka valsts amatpersonas 19.pantā noteiktajā kārtībā un gadījumos varētu savienot savu valsts amatpersonas amatu tikai ar tādiem citiem amatiem, kuri atbilst valsts ieņēmumu valsts ministres piedāvātajiem kritērijiem. Un faktiski tas ir pretrunā ar to, uz ko, kritizējot šo likumu pirms kāda laika, norādīja valdības pārstāvji: proti, ka valsts amatpersonai nav atļauts ieņemt citās institūcijās dažādus konsultatīvus amatus. Šis priekšlikums sašaurina atļauto amatu loku, proti, atļauj valsts amatpersonai ieņemt tikai citus varas amatus. Es aicinātu tomēr šo priekšlikumu noraidīt, jo pretējā gadījumā būs ļoti, ļoti lielas problēmas valdībai ar šā likuma izpildi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam.

J.Lagzdiņš. 14.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina papildināt 19.panta otrās daļas 2.punktu ar šādu tekstu, proti, “un arodbiedrībās”. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka 19.panta otrās daļas 2.punktā (ja tas tiks pieņemts) minētajām valsts amatpersonām ir atļauts savienot savu valsts amatu arī ar amatiem arodbiedrībās.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 15.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina aizstāt 19.panta ceturtās daļas 1.punktā vārdus “Ministru kabineta lēmumiem” ar vārdiem “Ministru kabineta rīkojumiem”. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 16.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministre ierosina izslēgt 19.panta septīto daļu. Šo priekšlikumu atbildīgā komisija noraidīja, jo, mūsuprāt, būtu jādod tiesības tiem civildienesta ierēdņiem, kuri neveic varas funkcijas, ar priekšnieka rakstveida atļauju pildīt jebkuru darbu, nevis tikai tos darbus, kas ir atļauti tiem civildienesta ierēdņiem, kuri veic varas funkcijas, jo, mūsuprāt, tie civildienesta ierēdņi, kuri veic tehniskas funkcijas, sagatavo dažādus lēmuma projektus, faktiski pilda, ja tā varētu teikt, tādu vienkāršu darbu, kura ietvaros netiek iekļauta varas funkciju veikšana, sodīšanas funkciju veikšana, tāpēc šiem darbiniekiem nav iespējas nonākt korumpētā stāvoklī, tādējādi nebūtu taisnīgi šiem cilvēkiem noteikt ierobežojumus. Svītrojot šo 19.panta septīto daļu, mēs faktiski šos cilvēkus netaisnīgi nostādīsim sliktākā stāvoklī.

Turklāt es gribētu teikt, ka šobrīd spēkā esošais likums viņiem atļauj šos darbus veikt ar priekšnieka rakstveida atļauju, turpretī tagad, ja mēs pieņemsim šo priekšlikumu, viņiem šī darba pildīšana būs jāizbeidz. Līdz ar to faktiski mēs pēc pāris mēnešiem būsim viņus nostādījuši sliktākā stāvoklī.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Aija Poča - valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča (valsts ieņēmumu valsts ministre).

Cienījamie deputāti! Varbūt šeit ir notikusi neliela alošanās, jo faktiski šis priekšlikums - izslēgt 19.panta septīto daļu - bija iesniegts par citu... Un vienīgi tādēļ, lai likumu sakārtotu no tīri tehniskās puses. Jo faktiski ir tā, ka septītās daļas pēdējie divi teikumi jau ir atrunāti citos pantos, citās redakcijās un īstenībā šīs normas, šeit iekļaujot, vairs nav dzīvas. Jo šobrīd Ministru kabinetam vairs nav uzdots sagatavot un apstiprināt šos sarakstus un ir arī noteikts, ka pārējiem civildienesta ierēdņiem ir atļauts savienot savus amatus, tās jau ir citu pantu normas. Es piekrītu, ka varbūt nebija precīzs šis priekšlikums par 19.panta septīto daļu kopumā, vajadzēja rakstīt - izslēgt septītās daļas pēdējos divus teikumus. Es atvainojos par neprecīzu priekšlikumu, bet būtība šeit bija pavisam cita.

Sēdes vadītājs. Vairāk neviens debatēt nevēlas. Komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš. Es Počas kundzei varētu daļēji piekrist. Kas attiecas uz valsts amatpersonu sarakstiem kopumā, tik tiešām mēs esam noteikuši citu kārtību. Bet, kas attiecas uz tiem civildienesta ierēdņiem, kuri neveic varas funkcijas, šis saraksts tik tiešām valdībai būs jāsastāda, lai šīs amatpersonas varētu ar priekšnieka atļauju veikt jebkuru citu darbu. Tāda norma ir saglabāta. Es aicinu tomēr noraidīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vai jūs, Počas kundze, prasāt balsojumu? Neprasāt. Tiek atbalstīts atbildīgās komisijas viedoklis.

J.Lagzdiņš. 17.priekšlikums. Deputāte Monika Zīle ierosina izteikt 19.panta astoto daļu šādā redakcijā: “Radošais darbs šā likuma izpratnē ir darbs, par kuru saņem autoratlīdzību vai honorāru sakarā ar publicistisko, literāro vai māksliniecisko darbību. Tātad papildus ir atļauta vēl literārā darbība. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. Pēc būtības 18.priekšlikums, ko iesniegusi Juridiskā komisija, ir līdzīgs. Arī šis priekšlikums, atbalstot iepriekšējo, ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. Juridiskā komisija ierosina izslēgt 22.panta otro daļu. Šis priekšlikums ir noraidīts, jo precizētā redakcijā ir pieņemts valsts ieņēmumu valsts ministres iesniegtais priekšlikums nr. 20.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam par 19.un 20.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 21.priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina aizstāt vārdus “veidlapas paraugu” ar vārdiem “veidlapu paraugus”. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 22.priekšlikums jāskata kontekstā ar 22.-a priekšlikumu. Mandātu un iesniegumu komisija ierosina izteikt 23.panta otrās daļas 8.punktu piedāvātajā redakcijā. Atbildīgā komisija šo priekšlikumu ir pieņēmusi precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 22. un 22-a priekšlikumu. (Starpsauciens: “Nē, nevar piekrist!”) Atvainojiet! Atklājam debates. Kristiāna Lībane - frakcija “Latvijas ceļš”.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamie kolēģi! Ja jau atbildīgā komisija vienojās par to, ka turpmāk, deklarācijas aizpildot, būs jānorāda arī personas kods, dzīvesvietas adrese un radniecība, tad tā arī vajadzēja rakstīt - ka tas būs jānorāda gan iesniedzējam, gan radiniekiem. Bet šobrīd priekšlikumā nr.22-a ir teikts, ka jānorāda nevis paša iesniedzēja, bet iesniedzēja radinieku vārds, uzvārds, personas kods un tā tālāk.

Sēdes vadītājs. Debatēs vairāk neviens pieteicies nav. Lūdzu! Komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš. Godātie kolēģi, paldies par šo priekšlikumu! Tātad pieņemsim Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vai deputāti piekrīt, ka tiek atbalstīts 22. - Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikums? Piekrīt.

J.Lagzdiņš. 23.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 24.panta otro daļu ar 3.punktu. Priekšlikums pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta. Atvainojiet! Atklājam debates. Kristiāna Lībane.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Te atkal ir ļoti uzmanīgi jāskatās, lai varētu saprast lietas būtību. Vidējā ailē ir jābūt visiem tiem priekšlikumiem, kas ir attiecībā uz šo lasījumu saņemti no jauna. Šeit ir tikai Tautas partijas frakcijas priekšlikums, ko es arī ierosinu atbalstīt. Turpretī labajā pusē esošajā ailē, kur jau parādās komisijas piedāvātā redakcija, ir ar tumšākiem burtiem izcelts vārds “(valdījumā)”, ko ir pielikusi klāt atbildīgā komisija. Tātad tas ir acīmredzot atbildīgās komisijas priekšlikums - pielikt klāt vēl šo vārdu “(valdījumā)”, tādējādi precizējot Tautas partijas frakcijas priekšlikumu. Ļoti iespējams, ka es maldos, bet es domāju, ka divu iemeslu dēļ šis ir pārsteidzīgs solis, lai gan varbūt labi domāts. Pirmais iemesls varbūt ir subjektīvāks un nebūtu tik nopietns - tas ir tas, ka kaut kādā mērā šī redakcija ļauj apšaubīt amatpersonas godīgumu. Jo amatpersonai gan ir jānorāda pirkuma summa, ja tā pārsniedz tās viena gada ienākumus, bet ja, cienījamie kolēģi, tas ir, piemēram, līzings, kas šeit ir domāts, tad tajā deklarācijā jau neparādīsies tas, cik tad gados amatpersona šo summu ir apņēmusies atmaksāt - trijos, piecos, septiņos vai desmit.

Otra lieta. Kā zināms, Civillikumā īpašumtiesības sastāv no valdījuma, lietojuma un rīcības. Es tiešām nesaprotu, kāpēc jūs esat izlēmuši, ka tieši valdījums ir tas, kas ļauj korumpēties, bet lietojums vai rīcība - ne. Manuprāt, tas ir ļoti dīvaini un rada sarežģījumus. Tāpēc es aicinu atbalstīt Tautas partijas frakcijas ieteikto redakciju, kurā ir runa par īpašumtiesībām un kura ir daudz precīzāka, skaidrāka un saprotamāka.

Sēdes vadītājs. Aija Poča - valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča (valsts ieņēmumu valsts ministre).

Cienījamie deputāti! Es arī gribētu šobrīd nedaudz pakavēties pie šī jaunā termina, kas noteiks deklarācijas iesniedzēja attiecības pret īpašumu, respektīvi, valdījumu. Jūs visi labi zināt, ka šobrīd darbojas tāds princips kā līzings. Mašīna formāli īpašumā ir līzinga devējam, bet šo īpašumu lieto jeb valda līzinga ņēmējs. Un šādos gadījumos ļoti bieži mantas vērtība var pārsniegt amatpersonas gada ienākumu. Tajā pašā laikā tas ir, manuprāt, ļoti progresīvs tirgus modelis vai princips, ka mēs maksājam ar atlikto maksājumu. Mēs uzrādām deklarācijā savas saistības. Bet pieprasīt no tām līzinga institūcijām informāciju par visiem viņu izsniegtajiem līzinga priekšmetiem jeb mantām (to skaitā var būt arī nekustamais īpašums), par to, kāda ir šo mantu vērtība? Es stipri apšaubu, vai šīs biznesa struktūras šādu informāciju vispār sniegs. Tas ļoti bieži saistīts ar viņu komerciālās darbības noslēpumu. Kā lai Valsts ieņēmumu dienests praktiski šo normu iedzīvina? Nu, es nezinu, vai bieži mums būs iespējams nekustamam īpašumam precīzi noteikt vērtību, lai precīzi izrēķinātu, vai amatpersonas ienākums gadā pārsniedz šā īpašuma iespējamo vērtību. Pirms balsojat par šo normu, es ļoti lūgtu padomāt par tās reālo iedzīvināšanu un administrēšanu. Es lūgtu atbalstīt Tautas partijas frakcijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debatēs vairāk deputāti pieteikušies nav. Komisijas vārdā - Jānis Lagzdiņš.

Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 23. - Tautas partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - 1, atturas - 2. Priekšlikums ir pieņemts.

J.Lagzdiņš. 24.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina izteikt 24.panta trešo daļu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums ir pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 25.priekšlikums. Juridiskais birojs ierosina precizēt 28.panta pirmo daļu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt 25.priekšlikumam.

J.Lagzdiņš. 26.priekšlikums. Juridiskā komisija ierosina precizēt 28.panta pirmo daļu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 27. un 28.priekšlikums ir skatāmi kontekstā. Atbildīgā komisija ir pieņēmusi Tautas partijas frakcijas priekšlikumu - 29.panta pirmo daļu papildināt ar jaunu teikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 27. un 28.priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 29.priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 29.panta otro daļu ar otro teikumu. Tātad šī norma pieņemšanas gadījumā dod tiesības jebkurai personai, tai skaitā masu informācijas līdzekļu žurnālistiem, jebkurā laikā iepazīties ar ziņām, kas iekļaujamas valsts amatpersonas deklarācijā.

Šo priekšlikumu atbildīgā komisija noraidīja, uzskatot, ka par to jau reiz ir balsots otrajā lasījumā un ka tas tātad radīs problēmas valsts amatpersonām sakarā ar šīs informācijas sniegšanu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Arnis Razminovičs - Tautas partijas frakcijas deputāts.

A.Razminovičs (Tautas partijas frakcija).

Labdien, cienījamie kolēģi! Mēs daudzkārt esam publiski deklarējuši, tajā skaitā arī valdības vadītājs, ka galvenais līdzeklis cīņā ar korupciju ir atklātība. Mūsu piedāvātais variants ir taisni tāds, kas pastiprina šo lietu. Ļoti daudz jau ir izdarīts, pieņemot Informācijas atklātības likumu. Diemžēl jāatzīst, ka Informācijas atklātības likums neregulē visas šīs normas. Likums par korupcijas novēršanu taisni mūsu piedāvātajā redakcijā varētu pastiprināt tās vietas, kur nepieciešams, lai šī korupcija nenotiktu.

Es negribētu izplūst emocionālās runās, tomēr nedaudz pacitēšu partiju priekšvēlēšanu programmas. Lūk, ko saka sociāldemokrāti: “Tautai jābūt pilnīgi informētai par visu valsts varas institūciju un amatpersonu darbību. Amatpersona var atteikties izpaust viņas rīcībā esošo informāciju tikai tad, ja pēc likuma šī informācija ir slepena un nav publicējama.” “Latvijas ceļš” šajā sakarā saka tā: “Visās publiskās pārvaldes iestādēs jāizveido informācijas pieejas mehānisms un atskaitīšanās mehānisms par pieņemto lēmumu izpildi. Iedzīvotājiem jānodrošina tiesības iepazīties ar valsts pārvaldes iestāžu darbību, to paveiktajiem uzdevumiem, izlietotajiem līdzekļiem un pieņemtajiem tiesību aktiem.”

Un pašā nobeigumā minēšu izvilkumu no valdības deklarācijas: “Ministru kabinets paredz nodrošināt atklātību nomaksāto nodokļu jomā un panākt iekasēto nodokļu izmantošanas caurskatāmību, kā arī pastiprināt budžeta līdzekļu izmantošanas caurskatāmību.” Es vienkārši gribētu vērst jūsu uzmanību uz to, kas ir runāts pirms vēlēšanām, un aicināt, lai jūsu darbi pirms vēlēšanām sakristu ar to, ko jūs darāt pēc. Paldies.

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es, protams, saprotu patīkamo satraukumu, staigāšanu zālē. Es skatos uz pustukšajām rindām un saprotu, ka šis likums patiešām mūs dziļi aizrauj. Un šinī gadījumā man gribētos pievērst cienījamo deputātu uzmanību faktam, ka diemžēl mūsu parlamentā patiešām ir maz juristu. Man ir ļoti žēl, ka cienījamais jurists Lagzdiņa kungs nav kvalitatīvi pastrādājis savā frakcijā ar šo likumu.

Arī es cienu cienījamo Razminoviča kungu, bet es piedāvātu viņam pašam ļoti uzmanīgi izlasīt savas frakcijas priekšlikumu.

Cienījamie deputāti! Protams, sarunāties savā starpā ir ļoti patīkami, bet es ieteiktu paklausīties tās domas, kas tuvākajā laikā, ja mēs nobalsosim šo, skars jūs pašus. Tātad ir piedāvājums: masu informācijas līdzekļiem, žurnālistiem, kā arī citām personām ir tiesības jebkurā laikā pieprasīt no valsts amatpersonas šā likuma 23. un 24.pantā paredzētās ziņas. Tātad mēs iedomājamies šādu faktu: Razminoviča kungs, jums naktī piezvana vēlētājs “iks” vai tantiņa “igrek” un saka: “Razminoviča kungs, jūs, lūdzu, atskaitieties man par saviem pagājušā gada ieņēmumiem, cik lieli jums bija šomēnes ieņēmumi vai cik lieli jūsu radiniekam ir ieņēmumi.” Tāds ir šā likuma piedāvājums... Jā, Lagzdiņa kungs, tas ir tiešs tulkojums un tieša iespēja pieprasīt. Jebkurš žurnālists jebkurā laikā par jebkuru cilvēku, kas ir valsts amatpersona, var lietot šo faktu. Ja jūs viņam pateiksiet: “Bet kas tu tāds esi?” - par tevi rīt avīzē nopublicēs, ka tu esi koruptants. Un šeit, piedodiet, sākas jau absurds. Es neesmu pret atklātību, bet šeit ir ielikts absurds, un tāpēc es aicinātu, lai Tautas partija diemžēl šinī brīdī atsauc savu priekšlikumu, jo ieslēgt likumā absurdu nedrīkst. Man ir kauns par juridisko neizglītotību. Varbūt vajag rīkot kursus vai palūgt parlamentam, lai palīdz jūsu frakcijai ar juristiem.

Sēdes vadītājs. Juris Dobelis - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputāts.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Izrādīšanās tautai, protams, ir ļoti saprotama lieta, un politiķim tā ir ļoti nepieciešama, bet, godīgi sakot, šeit ir laba lieta - patiesība par bezjēdzību. Vienkārši par bezjēdzību! Nav jau runas par to, ka ir jāatsakās sniegt informāciju. Arī žurnālistu piedalīšanās dažādās pārraidēs un dažāda veida saietos nav problēma, bet tiešām, ja es izlasu šo konkrēto tekstu... Izlasiet jūs paši, ko jūs tur esat “uzcepuši”! To jūs neesat uzrakstījuši, to jūs esat, draugi mīļie, vienkārši “uzcepuši”! Iedziļinieties paši savā “cepumā”! Un nevajag te nākt un runāt, un citēt kaut kādus priekšvēlēšanu solījumus. Tam nav nekāda sakara ar šiem diviem bezjēdzīgajiem savirknējumiem - citām personām (..) jebkurā laikā. Te absolūti nav norādīta sistēma, saskaņā ar kuru amatpersonai ir jāsniedz par sevi ziņas. Nav šīs sistēmas! Jo jebkura persona un jebkurš laiks - tas nav nekas. Tātad tas tiešām jebkuram demagogam, jebkuram cilvēkam, kas grib otram kaut kādā veidā kaut vai laiku kavēt, novilcināt kaut ko, dod iespēju rīkoties. Tad esiet tik laipni, ja jūs to tiešām vēlaties un izdarīsiet tā, lai būtu kārtīgi noformēts tas, ko mēs saucam par atklātību, un šī atskaites sistēma. Tad nevienam nebūs nekādu iebildumu. Bet nevajag principu novest līdz bezjēdzībai. Tas ir daudz sliktāk, nekā mazliet pagaidīt un noformulēt kārtīgi šo savu priekšlikumu. Atvainojiet, es nevaru par tādu balsot.

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts - frakcijas “Latvijas ceļš” deputāts.

A.Seiksts (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātais priekšsēdētāj! Godātie kolēģi deputāti! Te pat nav jālieto epiteti un dažādas literāras parafrāzes. Šeit ir pilnīgi skaidrs: ja šo priekšlikumu mēs pieņemam, mēs, pirmkārt, nonākam tiešā pretrunā ar Satversmes astoto sadaļu, ar jebkuru konvenciju, un tad Satversmes tiesai momentā sāksies darbs, lai pieņemtu šo redakciju.

Doma jau ir bijusi laba, un es negribētu apvainot tā autorus negodprātībā vai ļaunprātībā, bet šādā redakcijā, godātie kolēģi, tā nav pieņemama. Es ļoti lūdzu atbalstīt atbildīgās komisijas viedokli.

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

A.Požarnovs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij, cienītie kolēģi! Taisnība Razminoviča kungam, kas teica, ka Ministru kabinets apņemas nodrošināt atklātību, bet, ja Ministru kabinets to reiz apņemas nodrošināt, tad tādā gadījumā šī atklātība ir jānodrošina ar Ministru kabineta rīcībā esošajām struktūrām. Un tādēļ būtu atbalstāms šāds priekšlikums, ja tas gadījumā skanētu tā, ka, teiksim, Valsts ieņēmumu dienests reizi nedēļā vai trīs reizes nedēļā savā darbalaikā nodrošinātu šīs informācijas sniegšanu žurnālistiem. Tādā gadījumā iestājas kaut kāda veida sakārtotība. Pretējā gadījumā iznāk tā, ka faktiski šo apņemšanos uzņemas katra atsevišķā amatpersona, un pēc manas pieredzes ir tā, ka faktiski dažādas sūdzības par amatpersonām ir atkarīgas arī no mēness fāzēm, un tādēļ tiešām būs tāda situācija, ka tad, ja būs šī Ministru kabineta apņemšanās nodrošināt katru atsevišķo amatpersonu, tad nakts laikā vienkārši nevarēs atkauties no cilvēkiem, kuri vēlēsies iegūt šo informāciju.

Ja pieņem šādu redakciju, tad faktiski iznāk tā, ka pie dzīvokļa durvīm ārpusē ir jāpielipina šī deklarācija, lai jebkurš, kurš grib to izlasīt, varētu tajā paskatīties. Tādēļ vispār šī ideja nav slikta, ka žurnālisti varētu regulāri iepazīties ar šīm deklarācijām. Bet tādā gadījumā tas būtu jādara Valsts ieņēmumu dienestā. Lai žurnālisti iet uz turieni un darbalaikā trīs reizes nedēļā ar to iepazīstas.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis - Latvijas Sociāldemokrātu apvienības frakcijas deputāts.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātu apvienības frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Principā man patīk tas teātris, ko pašlaik Tautas partija ļoti veiksmīgi spēlē, jo mums jau tās sēdes kļuva tādas garlaicīgas. Mans vectēvs kādreiz mācīja... (tikai neņemiet katrs to uz sevi): “Imant, ja kāds bļauj, ka viņš ir ļoti godīgs, turi kabatas ciet! Noteikti apzags!” Es tāpēc aicinu atbalstīt visus labojumus, ko piedāvā Tautas partija, jo tautai viņi patīk. Viņi taču neanalizē, un viss būs ļoti kolosāli. Likums nedarbosies! Nu nedarbosies! Mums visiem pirms vēlēšanām būs pilnīgas iespējas pateikt citam uz citu: “Tas ir korumpēts, tas ir korumpēts!” Atkal bļaut, ka likums nedarbojas un ka nākošais būs labāks. Tāpēc es aicinu balsot “par”. Jo stulbāk būs - jo labāk!

Sēdes vadītājs. Anna Seile - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Es ierosinu Tautas partijas frakcijai priekšlikumā tomēr izsludināt nelielu pārtraukumu laikā no 24.00 līdz 7.00 no rīta, kad žurnālisti nevarētu zvanīt korumpētiem un arī nekorumpētiem ierēdņiem, jo tomēr kaut neliela nakts atpūta būtu vajadzīga, lai šie zvani nepienāktu nakts laikā.

Sēdes vadītājs. Arnis Razminovičs, otro reizi.

A.Razminovičs (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Kā jūs labi zināt, pašvaldību sēdes visās vietās ir atklātas. Žurnālistiem ir iespējams piedalīties un saņemt arī dokumentus. Vai pašvaldību sēdēs ir bijušas tādas reizes, kad žurnālisti stāvējuši rindām? Un kad pašvaldībām ir bijušas problēmas ar žurnālistiem? Es diemžēl nezinu. Nav!

Runājot par iesniegumiem. Ir pieņemta iesniegumu izskatīšanas kārtība, kādā veidā ir jāizskata iesniegumi, un tur šī kārtība ir stingri noteikta. Paldies.

Sēdes vadītājs. Aija Poča - valsts ieņēmumu valsts ministre.

A.Poča (valsts ieņēmumu valsts ministre).

Paldies visiem tiem deputātiem, kuri ar pilnīgu izpratni izturas pret šo normu. Es vēlreiz lūgtu domāt par likumu sakārtotību. Šobrīd man ir tāda sajūta, ka mēs mēģinām uz ielāpa uzlikt vēl vienu ielāpu un arī trešo reizi uzlikt vēl stiprāku ielāpu, jo - drošs paliek nedrošs! - zeķe varbūt novalkāsies, bet ielāps paliks vesels.

Šobrīd ir noteikts, ka visas amatpersonu deklarācijas ir publicējamas. Žurnālistiem šīs deklarācijas ir pieejamas. Deklarācijās tagad ir noteikts maksimāli viss, kas cilvēkam dzīvē var būt, - gan visa veida ienākumi, gan manta, gan dāvinājumi, gan radinieki. Viss ir redzams! Ko vēl vajag? Es lūdzu noraidīt. Paldies.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis, otro reizi.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātu apvienības frakcija).

Cienījamie kolēģi! Atkārtotajā uzrunā Razminoviča kungs un Počas kundze vēlreiz mani pārliecināja, ka jābalso par visiem labojumiem. Sociāldemokrātu galvenais moto ir - radīt darba vietas! Šis priekšlikums radīs tik daudz ierēdņu darba vietu, ka mums varbūt nebūs laika strādāt ražošanā, turpretī Počas kundzes dienestos būs ļoti daudz cilvēku. Tā ka balsojiet “par”!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš. Godātie kolēģi deputāti! Viedokļi ir izteikti. Es domāju, ka mums te katram ir jābalso.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 29. - Tautas partijas frakcijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 23, pret - 42, atturas - 5. Priekšlikums nav pieņemts.

J.Lagzdiņš. 30.priekšlikums. Mandātu un iesniegumu komisija ierosina papildināt 29.panta trešo daļu pēc vārdiem “to radinieku” ar vārdiem “personas kodu un”. Priekšlikums pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta. (No zāles valsts ieņēmumu valsts ministre A.Poča: “Nē, nē! Tad pasaki precīzi!”) Atvainojiet, atklājam debates! Lūdzu, Počas kundze!

A.Poča (valsts ieņēmumu valsts ministre).

Es atvainojos, vai mēs runājam par 31. vai par 30.?

Sēdes vadītājs. Par 30.

A.Poča. Es ļoti atvainojos. Es gribēju teikt par 31.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vai pret 30.priekšlikumu iebildumu nav?

J.Lagzdiņš. 31. priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 33. pantu ar piekto daļu. Piedāvātā redakcija jums ir redzama. Komisija ir atbalstījusi precizēto redakciju. Bet, ņemot vērā to, ka mēs problēmu, kas saistīta ar valdījumu, jau esam atrisinājuši, nepieņemot atbildīgās komisijas pozīciju, tātad ir pieņemams Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt un atbalsta 31. - Tautas partijas frakcijas priekšlikumu.

J.Lagzdiņš. 32. priekšlikums. Tautas partijas frakcija ierosina papildināt 34. panta otro daļu. Piedāvātā redakcija jums ir redzama. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš. 33. priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina izteikt likuma pārejas noteikumu 1. punktu piedāvātajā redakcijā. Priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Kristiāna Lībane - frakcija “Latvijas ceļš”.

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Šis priekšlikums, protams, nav principiāls. Katrs var balsot pēc savas saprašanas un izpratnes. Bet ir viena problēma un tā ir radusies sakarā ar to, ka atbildīgā komisija ir drusku tā kā pārcentusies, formulējot šādu normu. Un kāpēc? Ļoti, ļoti daudzos mūsu likumos ir pārejas noteikumi, kuros ir uzskaitīti... šajā likumā tie ir tie amatpersonu saraksti, kas Ministru kabinetam ir jāgatavo, citos likumos ir minēti citi Ministru kabineta noteikumi. Un pats fakts, ka Ministru kabinetam ir uzdots to izdarīt, liecina par to, ka viņiem ir pienākums to darīt. Šis ir vienīgais likums, kurā mēs speciāli uzsvērsim, ka ir obligāts pienākums apstiprināt normatīvos aktus. Tas pats par sevi ir ļoti labi. Bet kā tad ar visiem citiem likumiem? Ja visos citos likumos šāda teikuma nav, tad iznāk, ka tur tā pienākuma nebūs, ka tur būs tikai tiesības vai kaut kas cits... Nu iznāk tāda diezgan liela nesaskaņa.

Sēdes vadītājs. Vai ir nepieciešams balsojums? Labi, tātad turpinām.

J.Lagzdiņš. 34. priekšlikums. Atbildīgā komisija ierosina redakcionāli precizēt pārejas noteikumu 9. punktu. Priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 35. priekšlikums. Godātie kolēģi! Šeit ir viena neuzmanības kļūda. Atbildīgās komisijas pieņemtajā priekšlikumā par pārejas noteikumu pirmo punktu, šā priekšlikuma otrajā rindiņā, ir vārdi “5. panta trešajā daļā”. Bet, tā kā mēs esam pieņēmuši grozījumus 5. pantā, proti, papildinājuši to ar vēl vienu daļu, šeit būtu jāraksta “5. panta ceturtajā daļā”. Ir vajadzīgs šāds precizējums, ņemot vērā mūsu iepriekšējos balsojumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim sakarā ar precizējumu par 5. panta attiecīgo daļu - tātad ceturto daļu.

J.Lagzdiņš. 36. un 37. priekšlikums ir jāskata kontekstā. Juridiskā komisija ierosina papildināt pārejas noteikumus ar jaunu punktu. Piedāvātā redakcija jums ir redzama. Arī valsts ieņēmumu valsts ministre ierosina papildināt pārejas noteikumus ar jauniem punktiem. Precizētā redakcijā ir pieņemts gan Juridiskās komisijas priekšlikums, gan arī Aijas Počas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par šiem priekšlikumiem.

J.Lagzdiņš. 38. priekšlikums, ko iesniegusi valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, ir pieņemts precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš. 39. - atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. 40. un 41. priekšlikums ir jāskata kontekstā. Atbildīgā komisija ir pieņēmusi Juridiskās komisijas priekšlikumu papildināt pārejas noteikumus ar šādu normu: “Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.”

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš. Pēc būtības mēs esam atbalstījuši arī 41. - valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. Atbildīgā komisija ierosina pārejas noteikumos ierakstīt, ka Korupcijas novēršanas likuma 12.1. pants stājas spēkā 1999. gada 1. jūlijā. Tas ir nepieciešams tādēļ, lai valdība varētu sagatavot attiecīgos normatīvos aktus. Aicinu pieņemt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas redakcijai.

J.Lagzdiņš. Aicinu balsot par pieņemšanu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - nav, atturas - 2. Likums pieņemts.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Strādāsim ar dokumentu nr. 240. Kā jau priekšsēdētāja kungs minēja, tas ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””.

Komisija ir atbalstījusi piecu deputātu iesniegto likumprojektu pirmajā lasījumā. Vēl vairāk, ņemot vērā, ka šeit ir tikai tehniska rakstura normas, komisija lūdz jūs noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Par steidzamību izteikties neviens nevēlas? Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai noteiktu steidzamību likumprojektam “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 10, atturas - 3. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Gribu paskaidrot, ka likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” mērķis ir novērst šī likuma iekšējās juridiskās pretrunas, tā neatbilstību daudziem citiem Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, kā arī šaubas par to, vai šis likums atbilst Latvijas Republikas Satversmei, kurā ir teikts, ka ikvienam ir tiesības uz taisnu tiesu. Tāpēc es lūdzu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - nav, atturas - 1. Lūdzu jūsu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un otrā lasījuma datumu.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Priekšlikumus komisija lūdz iesniegt līdz šā gada 30. martam un izskatīšanu otrajā lasījumā veikt nākamajā - pirmajā sēdē pēc pavasara pārtraukuma, tātad 15. aprīlī.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt? Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Tiesnesis - Tautas partijas frakcija.

A.Tiesnesis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Darba dokumenti ir dokuments nr. 465 un 433. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos””. Komisijas vārdā ir lūgums piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, atvainojiet... Anna Seile vēlas runāt.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Zemes reforma laukos ir gandrīz pabeigta. Protams, ir palikušas dažas problēmas, bet iesniegtais un sagatavotais likumprojekts, kuru Tautsaimniecības komisija ar balsu vairākumu ir atbalstījusi (un ir atbalstījusi arī tā steidzamību), tomēr precīzi nesakārto visas tās normas, kuras vajadzētu šajā likumā izlabot. Pieredze rāda, ka, zemes reformas likumus sasteidzot, lielā steigā tos izskatot un pieņemot Saeimā, pēc tam rodas vesela rinda juridisku problēmu. (Mēs esam konsultējušies arī ar attiecīgās nozares juristiem.) Tādā tempā gribam pieņemt šo likumu! Pie tam, noklausoties Tiesneša kunga ziņojumu komisijā, es atklāju, ka gatavojas ļoti daudzi labojumi attiecībā uz šā likumprojekta otro lasījumu. Ļoti daudzi deputāti parasti iesniedz labojumus otrajam lasījumam.

Es aicinu nekādā ziņā nepārsteigties, neatbalstīt šo steidzamību.

Sēdes vadītājs. Anna Seile runāja “pret” steidzamību. Kārlis Leiškalns vēlas runāt “par”.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Augsti godātie deputāti! Šie likumprojekti, gan labojumi likumā par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās, gan arī labojumi likumā par zemes reformu lauku apvidos, nav no jauna sagatavoti likumprojekti. Tad tik tiešām šādiem nozīmīgiem likumprojektiem steidzamība nebūtu vēlama. Likumprojektā ir ietvertas normas, kuras mēs vai nu izskatīsim steidzamā kārtā un līdz ar to intensīvi strādāsim pārtraukumā starp Saeimas sesijām, vai arī neizskatīsim vispār (ņemot vērā termiņu, kurā beidzas privatizācijas sertifikātu izlietošana). Es aicinu jūs atbalstīt steidzamību, jo mēs neskatām konceptuālā ziņā pilnīgi jaunu likumu, mēs novēršam tās nepilnības, kas ir radušās, Augstākajai padomei un vēlāk 5., 6. un 7. Saeimai pieņemot likumus, kas saistīti ar zemes reformu šajā valstī.

Aicinu atbalstīt steidzamību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos”” atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par - 52, pret - 12, atturas - 13. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Tiesnesis. Paldies, cienījamie kolēģi, par izpratni. Lūgums pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 2, atturas - 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un otrā lasījuma datumu.

A.Tiesnesis. Termiņš būtu 9. aprīlis.

Sēdes vadītājs. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 9. aprīlis. Un izskatīšana otrajā lasījumā?

A.Tiesnesis. 11. aprīlī.

Sēdes vadītājs. Paldies. Nav iebildumu?

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 56. Pirmajā lasījumā skatīsim grozījumus likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām”.

Minētie likuma grozījumi nosaka, ka ieguldījumu sabiedrības saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu drīkst pārvaldīt valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļus. Es aicinu kolēģus balsot par šā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 69, pret un atturas - nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

P.Apinis. Godātie kolēģi! Es aicinu iesniegt labojumus un grozījumus likumprojekta otrajam lasījumam līdz 22. martam.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem iebildumu nav? Nav.

P.Apinis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 470 - “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” otrajā lasījumā.

Pirmais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta priekšlikumu.

P.Apinis. Otrais ir redakcionālas dabas valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, ko atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav? Pieņemts.

P.Apinis. Trešais ir redakcionālas dabas valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, ko atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Vai deputāti piekrīt?

P.Apinis. Ceturtais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas redakcionālas dabas labojums, ko atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis. Piektais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izskatījusi, atbalstījusi un iestrādājusi savā priekšlikumā, ko, protams, pati arī atbalsta. Es aicinu balsot par sesto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 5. un 6. priekšlikumu.

P.Apinis. Septītais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums - svītrot 2. panta 17. daļas pēdējo teikumu. To komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Vai iebildumu nav? Pieņemts.

P.Apinis. Astotais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, ko atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis. Devītais ir valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, ko atbalstījusi komisija.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 10. priekšlikums. Aijas Počas priekšlikums, kas pilnībā tika atbalstīts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

P.Apinis. 11.priekšlikums. Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

P.Apinis. 12.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

P.Apinis. 13.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums - svītrot dažus vārdus. To komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis. 14.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums - svītrot 6.panta pirmās daļas 17.punkta e) apakšpunktu. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

P.Apinis. 15.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums - mainīt divus vārdus. Ļoti būtisks priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 16.priekšlikums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas viedoklis par tā saucamās tax-free sistēmas ieviešanu Latvijā, kur 100 latu vietā komisija ieteica 50 latu lielu šo summu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

P.Apinis. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas iesniegto 117. priekšlikumu atbalstījusi arī komisija.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis. 18.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi arī komisija.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 19.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi arī komisija.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 20.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi arī komisija.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

P.Apinis. 21.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru atbalstījusi arī komisija.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 22.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums - mainīt numerāciju. To savā versijā iestrādājusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Tas ir 23.priekšlikums, kuru komisija, protams, ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 22. un 23. priekšlikumu.

P.Apinis. 24. priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstījusi un iestrādājusi pārejas noteikumos.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

P.Apinis. 25.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas precizējošs priekšlikums attiecībā uz laikposmu. To komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

P.Apinis. 26.priekšlikums. Valsts ieņēmumu valsts ministres Aijas Počas priekšlikums, kuru komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

P.Apinis. Līdz ar to es aicinu, kolēģi, balsot par likumprojekta pieņemšanu otraja lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 74, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

P.Apinis. Godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu jūs iesniegt priekšlikumus trešajam lasījumam līdz 22.martam.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 22. marts. Paldies.

P.Apinis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts... Atvainojiet! Vēl par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Ātrākais termiņš ir 23. marts. Vai piekrītat, kolēģi?

Likumprojekts “Valsts valodas likums”. Otrais lasījums.

Pirms mēs sākam šā likumprojekta izskatīšanu, informēju, ka ir saņemts 10 deputātu iesniegums par likumprojekta “Valsts valodas likums” otrajam lasījumam iesniegto priekšlikumu balsošanas kārtību: “Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 101.pantu lūdzam likt uz balsošanu iesniegtos un tabulā sakārtotos priekšlikumus šādā secībā...” Tālāk ir uzskaitītas atbilstoši Saeimas kārtības rullim panta daļas. Es domāju, ka visiem deputātiem ir Saeimas kārtības rullis. Es, protams, pateicos par atgādinājumu. Vai vēlaties komentēt?

Lūdzu, Urbanoviča kungs!

J.Urbanovičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Augsti godātā Saeima! Mums diemžēl nācās rīkoties un atgādināt Kārtības rulli atbildīgajai komisijai, kura to ir aizmirsusi, sakārtodama priekšlikumus pilnīgi pretēji gan loģikai, gan arī Kārtības ruļļa prasībām. Paldies.

Sēdes vadītājs. Sākam izskatīt šo likumprojektu.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Ābiķis, Tautas partijas frakcija.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Pirms sākam likumprojekta izskatīšanu pa pantiem, es gribu atgādināt, ka komisija strādāja ļoti nopietni un ka komisijas darbā piedalījās gan Ārlietu ministrijas, gan Juridiskā biroja, gan Valsts valodas centra, gan Latvijas Universitātes pārstāvji.

Gribu atgādināt Urbanoviča kungam, ka arī jūsu frakcijas deputāti, balsojot par likumprojekta virzīšanu otrajam lasījumam, neizteica nekādus iebildumus pret to, kādā secībā ir sakārtoti attiecīgie priekšlikumi.

1.priekšlikums ir deputāta Kiršteina priekšlikums, kas ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 2.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 3.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 4.priekšlikums ir politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Tas ir noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas iesniegto 4.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 56, atturas - 10. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 6.priekšlikums... Es atvainojos! 5.priekšlikums ir deputāta Kiršteina priekšlikums. Šis priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 6.priekšlikums. Šis Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts un izteikts atbildīgās komisijas precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Kārtības rulli mums vispirms ir jāizskata 7.priekšlikums.

Dz.Ābiķis. 7.priekšlikums. Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu! Modris Lujāns vēlas izteikties.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Šodien es atkal dzirdu satraukumu no nacionāli radikālās frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK puses. Kulaki tiek sisti pa galdiem, mēģinot psiholoģiski ietekmēt pārējos kolēģus. Es ceru, ka arī “centra” deputāti nepakļausies šim radikālajam spiedienam un mēģinājumiem Tautas partiju padarīt radikālāku par “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Es aicinu šinī gadījumā “Latvijas ceļu” un Sociāldemokrātu deputātus, kas kādreiz palasa likumprojektus, nopietni iedziļināties, jo šeit ir ietverta konkrēta doma. Vai mums no valsts puses ir jālien iekšā privātajā sektorā? Tas ir arī tas jautājums, kas savā laikā izraisīja Ābiķa kungam histēriju šajā tribīnē. Cienījamie Sociāldemokrāti toreiz vēl nebija deputāti, viņi cīnījās par iedzīvotāju tiesībām Rīgas Domē. Ābiķa kungs arī toreiz taču šo likumu piedāvāja iepriekšējam parlamentam.

Šeit ir jautājums, uz ko ir norādījušas arī Eiropas komisijas. Šeit būs arī tālāka diskusija, cienījamie kolēģi!

Tiešām paldies, ka arī Ādamsona kungs sāk satraukties par šiem jautājumiem. Cienījamie kolēģi! Es aicinu nopietni iedziļināties un šinī gadījumā pat atbalstīt mūsu frakcijas priekšlikumu. Mums ir jānodala valsts sfēra no privātā sektora. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debatēs vairāk neviens pieteicies nav. Lūdzu, komisijas vārdā!

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es gribu atgādināt ne tikai politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijai, bet arī pārējiem kolēģiem, ka starptautisko tiesību normas paredz to, ka valsts var reglamentēt valsts valodas lietošanu arī privātuzņēmumos, privātajā uzņēmējdarbībā tur, kur tā skar strādājošo un patērētāju intereses, kā arī uzņēmuma attiecības ar valsti. Tāpēc es aicinu noraidīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 7. priekšlikumu, politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 49, atturas - 14. Priekšlikums nav pieņemts.

Par 6.priekšlikumu - Juridiskā biroja priekšlikumu iebildumu...

Dz.Ābiķis. 6.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 8.priekšlikums - Tautas partijas frakcijas priekšlikums... Es atvainojos! Vispirms ir jāskata radikālākais, atbilstoši Kārtības rullim. Tas ir 10.priekšlikums - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Komisija to ir noraidījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 10.priekšlikumu - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 12, pret - 49, atturas - 12. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 8.priekšlikums - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir atbalstīts daļēji un iestrādāts atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu pret 8. un 9.priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. Paldies. Nākamais ir 11.priekšlikums - atbildīgās komisijas priekšlikums izteikt līdzšinējo 2.pantu kā 3.pantu. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbilstoši Kārtības rullim nākamais balsojums ir jāveic par 12.priekšlikumu - deputāta Kiršteina priekšlikumu, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbilstoši Kārtības rullim nākamais priekšlikums ir 14. priekšlikums - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 14.priekšlikumu - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 11, pret - 48, atturas - 15. Nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 13.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot to precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Nākamais ir 17.priekšlikums - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 17.priekšlikumu - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 12, pret - 50, atturas - 13. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 15.priekšlikums - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot precizētā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 16.priekšlikums - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir atbalstīts daļēji, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Likumprojekta izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma. Bet tagad - daži paziņojumi.

Šodien sveicam mūsu kolēģi Vandu Keziku dzimšanas dienā! (Aplausi.)

Paziņojums. Vārds Atim Slakterim.

A.Slakteris (Tautas partijas frakcija).

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde notiks tūlīt Sarkanajā zālē.

Sēdes vadītājs. Vārds Robertam Zīlem.

R.Zīle (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas locekļi! Es aicinu jūs uz komisijas sēdi pēc sēdes beigām.

Sēdes vadītājs. Vārds Oskaram Grīgam.

O.Grīgs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie sportisti, hokejisti, tie, kas pieteikušies pie manis sarakstā! Vai jūs nevarētu pēc sēdes beigām ierasties šeit, blakus zālē? Ir jānoskaidro daži tehniski jautājumi - kurpju izmēri, zābaku izmēri un laiks, kad jūs vēlaties ledu savā rīcībā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Saeimas sekretāri lūdzu nolasīt reģistrācijas izdrukas rezultātus!

S.Dreimane (7.Saeimas sekretāre).

Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Juris Sokolovskis, Aleksandrs Bartaševičs, Boriss Cilevičs, Miroslavs Mitrofanovs, Igors Solovjovs, Viola Lāzo, Egils Baldzēns, Astrīda Mūrniece, Inese Birzniece, Jānis Vētra, Ivars Godmanis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Aleksandrs Kiršteins, Valdis Ģīlis, Rihards Pīks, Vaira Paegle, Jevgenija Stalidzāne, Andris Bērziņš, Dzintars Kudums, Ģirts Valdis Kristovskis, Oskars Grīgs, Juris Sinka, Vineta Muižniece un Guntars Krasts.

Sēdes vadītājs. Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(P ā r t r a u k u m s)

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs

Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Turpināsim izskatīt Valsts valodas likuma projektu. 18.priekšlikums. Lūdzu, Ābiķa kungs.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! 18.priekšlikums - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegtais priekšlikums nr.19.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis. Nākamais ir 20. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 21.priekšlikums - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 23. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Nākamais būtu jāskata 27. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Es atvainojos! Tos, kas vēlas pieteikties debatēs, es pēc katra priekšlikuma aicinu: vai ir iebildumi vai nav? Tā ka vajag aktīvāk iesaistīties!

Dz.Ābiķis. 27. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. Tas ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Vai vēlaties debatēt par 27.priekšlikumu? (Starpsauciens: “Balsot!”) Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas iesniegto 27.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 8, pret - 52, atturas - 4. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī šīs pašas frakcijas iesniegtais 28.priekšlikums. (Starpsauciens: “Pareizi darīts!”)

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 25. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. 24. - Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji ir atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts, izsakot atbildīgās komisijas redakcijā, ir arī 26. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 26.un 29.priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. Nākamais ir 30. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Balsot!”) Prasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 30.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 8, pret - 48, atturas - 7. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 31. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 31. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 8, pret - 52, atturas - 6. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. Nākamais ir 32. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts, izsakot precizētā Juridiskā biroja redakcijā, ir arī 33. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 34. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 35. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 35. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 9, pret - 47, atturas - 13. Priekšlikums ir noraidīts.

Dz.Ābiķis. 36. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums izslēgt 6.panta trešo daļu. Tas ir atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 36.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 40, pret - 21, atturas - 9. Priekšlikums ir pieņemts.

Dz.Ābiķis. Nākamais būtu skatāms 38. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 38. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 9, pret - 51, atturas - 10. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. Ir noraidīts arī 39. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. 37. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 40. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas priekšlikumam.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 41. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir 43. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts, izsakot precizētā atbildīgās komisijas redakcijā, ir 42. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 45. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts ir 44. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, kas iestrādāts precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tāpat daļēji ir atbalstīts 46. - Juridiskā biroja priekšlikums, kas izteikts precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 48. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums - ir noraidīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas - 48.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 10, pret - 47, atturas - 9. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 47. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir daļēji atbalstīts un izteikts precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 49. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tālāk būtu skatāms 51. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 53. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 54. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šā priekšlikuma noraidīšanu. (Starpsauciens: “Cik žēl!”)

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 50. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta 50.priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. Tāpat daļēji atbalstīts, iestrādājot to atbildīgās komisijas redakcijā 8.pantā, ir 52.priekšlikums - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 55. - deputāta Kiršteina priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 56. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 57. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav pret atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 58. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tālāk būtu skatāms 60. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kas ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 59. - Juridiskā biroja priekšlikums, gan ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 61. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir atbalstīts, iestrādājot to atbildīgās komisijas precizētā redakcijā 8.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tāpat daļēji atbalstīts un iestrādāts 2.lasījuma 11.panta redakcijā atbildīgās komisijas precizētais 62. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 63. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tāpat daļēji ir atbalstīts politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, ietverot to precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tālāk būtu skatāms 67.priekšlikums - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Ābiķis. 65. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 66. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot to precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 68. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts un iekļauts Juridiskā biroja precizētā redakcijā ir 69. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums, bet daļa šā priekšlikuma ir izteikta kā jaunais 15.pants.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir 70. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 71. - deputāta Kiršteina priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tālāk mums būtu jāskata 75.priekšlikums - deputāta Lujāna priekšlikums, kurš ir noraidīts. Šeit es gribu paskaidrot, ka visi šie priekšlikumi šajā sadaļā, kas ir noraidīti, ir noraidīti sakarā ar to, ka komisija un Juridiskais birojs izvēlējās iet to ceļu, ka valodu izglītībā nosaka jau pagājušajā Saeimā pieņemtais Izglītības likums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Tātad noraidīts ir arī... Es atvainojos, atbalstīts ir 72. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts ir 73. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 74. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 76. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 77. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 78. priekšlikums - izslēgt 15.pantu. Šis politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums ir atbalstīts. Gribu paskaidrot, ka komisijā virsroku guva viedoklis, ka valodu sabiedrības saziņas līdzekļos, konkrēti televīzijā un radio, regulē attiecīgais likums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 79. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. Šā paša iemesla dēļ ir atbalstīts arī politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas 80.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir 81. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts, izsakot to precizētā Tautas partijas frakcijas redakcijā, ir 82. - deputāta Modra Lujāna priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts ir arī 83. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 84. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums, tiesa gan, ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas redakcijai.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts, izsakot precizētā Tautas partijas frakcijas redakcijā, ir 85. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 86. - Juridiskā biroja priekšlikums, tiesa gan, ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts ir 87. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts, izsakot to precizētā Juridiskā biroja redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 88. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 90. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 91. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti noraida šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts, izsakot to precizētā Juridiskā biroja redakcijā (to var redzēt otrā lasījuma redakcijas 18.pantā), ir 89. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir 92. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 95. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 93. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti to atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts, izsakot to precizētā Juridiskā biroja redakcijā, ir 94. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 96. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts, izsakot to Juridiskā biroja precizētā redakcijā, ir 97. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 98. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts ir 99. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tāpat atbalstīts ir 100. - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 101. - deputāta Kiršteina priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti noraida šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. 102. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts, izsakot to precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 103. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums -, izsakot to precizētā atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts, izsakot to precizētā atbildīgās komisijas redakcijā, ir 104. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 105. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 106. - deputāta Kiršteina priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Tāpat noraidīts ir 109. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 107. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts daļēji, izsakot Juridiskā biroja iesniegtajā 21.panta redakcijā, ir 108. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. 110. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts, izsakot Juridiskā biroja iesniegtajā 21.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts ir arī politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, izsakot Juridiskā biroja iesniegtajā 21.panta redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts ir arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, izsakot Juridiskā biroja ierosinātajā 21.panta redakcijā. Tas ir priekšlikums nr.112.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir 113. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir arī 114. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Daļēji atbalstīts, izsakot Juridiskā biroja ierosinātajā 21.panta redakcijā, ir 115. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 117. - politisko oganizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts (un šo atbalstu var redzēt otrā lasījuma 24.panta redakcijā) ir 116. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 119. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums, kurš ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šī priekšlikuma noraidīšanu.

Dz.Ābiķis. 118. - atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. 120. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. 121. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts. To var redzēt otrā lasījuma 22.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. 122. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 123. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī identisks politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 125. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 126. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 127.- Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir arī 128. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 129.- Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Noraidīts ir deputāta Lujāna iesniegtais 131.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Atbalstīts ir 130. - Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi, paldies par lielo izpratni! Es novērtēju to, ka bija maz debašu, un gribu izteikt pateicību savas komisijas deputātiem, jo tas, ka debašu bija ļoti maz, liecina, ka komisijas deputāti tiešām ir ļoti nopietni strādājuši pie likumprojekta. Paldies kolēģiem par darbu! Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Valsts valodas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 11, neviens neatturas. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Dz.Ābiķis. Komisijai ir priekšlikums noteikt pietiekami ilgu, pietiekami garu termiņu priekšlikumu iesniegšanai - tieši mēnesi. Tātad lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 18.aprīlim.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir 18.aprīlis. Iebildumu nav. Paldies.

Dz.Ābiķis. Paldies, cienījamie kolēģi, par atbalstu!

Sēdes vadītājs. Saskaņā ar Kārtības ruļļa 144.pantu politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija iesniegusi paziņojumu par balsošanas motīviem, balsojot par likumprojekta “Valsts valodas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā, un vēlas to nolasīt pēc balsojuma par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā, pēc rezultātu paziņošanas.

Lūdzu, jūsu rīcībā piecas minūtes! Paziņojumu nolasīs Jānis Jurkāns.

J.Jurkāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Godātie kolēģi! Atļausiet man nolasīt mūsu frakcijas paziņojumu par balsošanas motīviem.

“Frakcija konsekventi iestājas par to, ka valsts valoda ir jāzina visiem Latvijas iedzīvotājiem. Latviešu valodai jāvieno sabiedrība un jāveicina tajā saskaņa. Tā nedrīkst kalpot kā instruments baiļu izraisīšanai, pazemošanai, profesiju aizliegumiem nacionālajām un lingvistiskajām minoritātēm. Valsts valoda ir galvenais sabiedrības integrācijas instruments. 1999.gada 18.martā Latvijas Republikas Saeima otrajā lasījumā pieņēma Valsts valodas likumu. Vērtējot tajā iekļautās normas, redzams:

1. Nav pareiza pati likuma koncepcija, kas paredz, ka mūsu valstī pastāv vienīgi valsts valoda un svešvalodas. Mēs iesakām noteikt valsts valodas, nacionālo minoritāšu valodu un svešvalodas statusu.

2. Valsts valodas likuma projektā nav ņemtas vērā EDSO komisāra rekomendācijas, kurās ieteikts neaiztikt privāto sfēru, ja tā nav saistīta ar valsts drošību un patērētāju interesēm.

3. Pieņemot šo projektu otrajā lasījumā, valdošais vairākums neņem vērā nacionālo un lingvistisko minoritāšu viedokli, kurš izteikts frakcijas deputātu iesniegtajos 36 likumprojekta labojumos.

4. Īpašu satraukumu rada tas, ka Valsts valodas likuma projekts paredz krievu valodas izslēgšanu no visām valsts dzīves sfērām. Pilnībā tiek aizliegta krievu valodas lietošana valsts un pašvaldību iestādēs, tiesās un citās institūcijās. (Starpsauciens: “Pareizi!”) Tas rada grūtības risināt problēmas cilvēkiem, kas vāji zina valsts valodu. Viņi būs spiesti izmantot tulku un notāru maksas pakalpojumus.

5. Projekts neparedz, ka Latvijas valsts uzņemtos atbildību par tādu apstākļu radīšanu, kas nodrošinātu nacionālo un lingvistisko minoritāšu pārstāvjiem iespējas apgūt valsts valodu. Mēs uzskatām, ka Valsts valodas likuma galīgā pieņemšana tagadējā redakcijā veicinās nevis mūsu sabiedrības integrāciju, bet piespiedu asimilāciju, kā arī negatīvi ietekmēs Latvijas tagadni un nākotni.”

Paldies jums! (Starpsaucieni: “Nav par ko! Jāni, Jāni!”)

Sēdes vadītājs. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu - lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par deputātes Annas Seiles ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli”. Prezidijs ierosina šo lēmuma projektu iekļaut pēc darba kārtības 16.jautājuma - lēmuma projekta “Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli”. Vai ir iebildumi, kādi priekšlikumi? Viens deputāts ir iebildis pret šī lēmuma projekta izskatīšanu šodien. Tātad šo lēmuma projektu mēs varam izskatīt nākamajā Saeimas sēdē.

Turpinām izskatīt darba kārtību. Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli”. Vai kāds vēlas izteikties Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā? Neviens izteikties nevēlas. Lēmuma projekts visiem deputātiem ir izdalīts. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli”. Balsošana ir aizklāta. Balsojam par deputātes Astrīdas Mūrnieces ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli. Aizklāta balsošana. (Starpsauciens: “Par ko jābalso!”) Lūdzu rezultātu! Par - 63, pret - 5, atturas - 6. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts “Par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas locekli”.

Juridiskās komisijas vārdā ziņos deputāts Dzintars Rasnačs - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputāts.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputāts).

Godātie deputāti! Vakar Juridiskā komisija izskatīja jautājumu par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Latvijas Republikas Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli un pieņēma lēmumu atbalstīt šo projektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Maijas Prāmas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. Valsts kontrole ierosina un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu - apstiprināt Kārli Beljāni par Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes locekli.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Kārļa Beljāņa atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”. Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 2, atturas - 10. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs. Valsts kontrole ierosina apstiprināt Gunu Kalniņu-Priedi par Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes locekli. Juridiskā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Gunas Kalniņas-Priedes apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - nav, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka iecelt par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi Baibu Kļavu. Juridiskā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Baibas Kļavas iecelšanu par Talsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret un atturas - nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies priekšsēdētāja kungam. Dāmas un kungi! Kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.455. Tas ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””, kuru ir trešajam lasījumam sagatavojusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

1.priekšlikums ir pašas atbildīgās komisijas priekšlikums par likumprojekta 1.pantu. Komisija lūdz izteikt likumprojekta 1.pantu tādā redakcijā, kāda ir redzama tabulā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies deputātu kungiem.

2. priekšlikums ir par pirmā pielikuma atsevišķām pozīcijām. Tātad mēs skatām Juridiskā biroja iesniegto priekšlikumu nr. 2. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

K.Leiškalns. 3. priekšlikums ir no Juridiskās komisijas. Patiesībā tas ir nevis priekšlikums, bet atzinums par attiecīgo likumprojekta pantu, atzinums par otrā lasījuma redakciju. Komisija norāda, ka ievedmuitas tarifu paaugstināšana margarīnam ir krasā pretrunā ar Eiropas līguma 25. pantu. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

K.Leiškalns. 4. priekšlikums ir deputāta Lujāna priekšlikums. Viņš savā priekšlikumā aicina atgriezties pie likuma sākotnējās redakcijas, līdz ar to ievērojot attiecīgos Eiropas līguma 25. panta nosacījumus. Komisija Lujāna kunga priekšlikumu nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par ceturto - deputāta Modra Lujāna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 50, pret - 20, atturas - 3. Priekšlikums pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! 5. priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Tiesnesis. Jums ir redzama šī redakcija, redzami šie skaitļi... Ir runa par valstīm, ar kurām Latvijai ir brīvās tirdzniecības līgumi. Komisija šo visnotaļ bezcerīgo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par piekto - deputāta Tiesneša priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 37, atturas - 8. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputātu kungi! Pārejam pie 6. priekšlikuma. To ir iesniegusi politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija. Aicina paaugstināt muitas nodokli (tarifu) tabakas izstrādājumiem. Patiesībā šeit ir runa par cigaretēm... līdz 35%... Tas ir krasā pretrunā ar Latvijā spēkā esošajiem starptautiskajiem nolīgumiem, un komisija šī iemesla dēļ šo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Modris Lujāns.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Mēs savā frakcijā esam ilgstoši diskutējuši par šo jautājumu. Tomēr mums laikam būtu... patiešām bieži vien sociāldemokrātu kungi mēģina runāt par to, ka mums ir jāparāda savs mugurkauls... Un es ceru, ka arī Tautas partija šinī gadījumā parādīs savu mugurkaulu un atbalstīs mūsu iniciatīvu, jo muitas paaugstinājums šīm cigaretēm pilnīgi reāli varētu radīt arī papildu darba vietas, tā ir reālā prakse, ko mēs esam, pētot šo jautājumu, redzējuši Polijā. Polijā muitas tarifi ir līdz 300% un pat 400%. Līdz ar to ārzemju kompānijas bija spiestas atvērt savus uzņēmumus Polijas teritorijā.

Es ceru, ka šinī gadījumā, kaut gan sociāldemokrātiem tas mugurkauls vēl ir tāds “pašķidrs”, ar skoliozi, - kā vējš pūš, tā liecas... un parasti iznāk tā, ka, ja vējš papūš, tad atsauc savus priekšlikumus... Šinī gadījumā tas ir mūsu priekšlikums un jūs par to neizmetīs ārā no valdošās koalīcijas, un tādēļ es aicinu šinī gadījumā atbalstīt Latvijas valsts intereses un nobalsot par mūsu radikālo priekšlikumu par muitas tarifiem cigāriem, cigaretēm un visiem pārējiem tabakas izstrādājumiem.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Debatēs deputāti pieteikušies vairs nav. Komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Komisijas vārdā man ir jāpiebilst viena lieta - mēs nevaram atbalstīt Latvijas valsts intereses, pārkāpjot šīs valsts starptautiskās saistības. Protams, mēs varam ar saistībām atbilstošajiem tarifiem aizsargāt vietējo ražotāju, par to nav šaubu, bet, pārkāpjot starptautiskās saistības, mēs nevaram atbalstīt valsts intereses. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par 6. - politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 13, pret - 54, atturas - 8. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Tabulas 9. lappusē ir 7. priekšlikums, kuru ir iesnieguši deputāti Imants Kalniņš un Dzintars Ābiķis. Komisija, visumā uzturot spēkā otrā lasījuma priekšlikumu un atbalstot zināmu ievedmuitas tarifu paaugstinājumu, nav atbalstījusi deputātu Kalniņa un Ābiķa priekšlikumu, jo komisijas lēmums vai nosacījums paaugstinājumam ir drusciņ cits. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 7. - deputātu Imanta Kalniņa un Dzintara Ābiķa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 24, atturas - 16. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Ļoti līdzīgs ir deputāta Sproģa priekšlikums, tas nedaudz atšķiras tikai ar dažiem cipariem. Tās pašas motivācijas dēļ komisija arī deputāta Sproģa priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem iebildumu nav?

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Mēs pārejam pie deputāta Kalniņa priekšlikuma, kas jūsu dokumentā ir 9. lappusē, un šā priekšlikuma numurs arī ir deviņi. Kalniņa kungs ierosinājis tabulā ievietot nosacījumu: “ja ir ievēroti brīvās tirdzniecības līguma nosacījumi”. Komisija uzskata, ka šādi pieraksti tabulās neatbilst likuma veidošanas tehnikai, tāpēc tā nav atbalstījusi Kalniņa kunga priekšlikumu.

Bez tam viņš nosaka arī no starptautiskajiem līgumiem atšķirīgu tarifu attiecībā ar trešajām valstīm, kuras nav Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstis, tātad esošo 17% vietā ir 30 procenti. Komisija nav atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Priekšlikums nr. 10. Iesniedzis deputāts Tiesneša kungs. Komisijā tas daļēji ir atbalstīts, jo tik tiešām brīvās tirdzniecības līgums neparedz fiksēto robežcenu ieviešanu likumos, tātad izejot tikai no procentuālās likmes. Tas gan neattiecas uz pamattarifa likmi, kura ir noteikta 30% apjomā ar valstīm, kuras ar Latviju nesaista īpaši labvēlīga tirdzniecības režīma noteikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

K.Leiškalns. 11. priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja, un komisija to ir atbalstījusi, iestrādājot atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Tāpat komisija daļēji ir atbalstījusi deputāta Lejas priekšlikumu nr. 12 un iestrādājusi to atbildīgās komisijas priekšlikumā, ņemot vērā tos balsojumus, kurus mēs tikko iepriekš izdarījām. Šis vairs nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Un es aicinu jūs, augsti godātie deputāti, atbalstīt arī atbildīgās komisijas priekšlikumu nr. 13, kur viss ir noteikts atbilstoši starptautiskajiem nosacījumiem un kur tabula ir sakārtota, vadoties pēc Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta 13. priekšlikumu.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti, manuprāt... Es paskatīšos... Manuprāt, mēs tagad pārejam pie priekšlikuma nr. 16...

Sēdes vadītājs. Pie 14. priekšlikuma 37. lappusē.

K.Leiškalns. Jā, pie priekšlikuma nr. 14 37. lappusē. Tas ir deputāta Kalniņa priekšlikums. Komisija to nav atbalstījusi. Tiem, kuriem nav tabulas, es paskaidrošu, ka Imants Kalniņš lūdz pārejas noteikumos noteikt, ka likumprojekts stājas spēkā ar 1999. gada 1. jūniju. Es domāju, ka likumprojekts visai ilgi atrodas Saeimas izskatīšanā, un arī sabiedrība ir ļoti labi informēta par šīm visām finesēm, tā ka, es domāju, šis priekšlikums... Šo priekšlikumu, ņemot vērā šos aspektus, komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebildumu pret atbildīgās komisijas... (Starpsauciens: “Balsot!”) Pieprasa balsojumu? Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 14. ...

K.Leiškalns. Un par 15. arī, jo tas ir analogs. (Starpsauciens: “Par dovoem nevar!”)

Sēdes vadītājs. ... Tas ir Imanta Kalniņa priekšlikums. Lūdzu rezultātu! Par - 37, pret - 31, atturas - 6.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim par 14. - deputāta Imanta Kalniņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 36, pret - 32, atturas - 9. Priekšlikums nav pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Priekšlikums nr. 15 ir analogs, un es domāju, ka to nav vērts balsot. (Starpsauciens: “Ir jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Nav jābalso, jo šie priekšlikumi ir identiski. Lūdzu, tālāk!

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Priekšlikums nr. 16, kā es saprotu, ir par pārejas noteikumiem...

Sēdes vadītājs. ... Tas ir atsaukts.

K.Leiškalns. Deputāts Leja ir atsaucis, un komisijas vārdā, augsti godātie deputāti, es atsaucu arī priekšlikumu nr. 17, kamēr valdība nav sniegusi ekspertīzi par to, vai parlaments bez komisijas atbalsta ir tiesīgs piemērot pagaidu muitas tarifus attiecībā uz precēm, kuru ražošana Latvijā ir apdraudēta. Līdz ar to likumprojekts ir izskatīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”” pieņemšanu trešajā lasījumā! (Starpsaucieni: “Pret! Pret!”) Lūdzu rezultātu! Par - 47, pret - 21, atturas - 8. Likums ir pieņemts.

K.Leiškalns. Paldies, godātie kolēģi!

Sēdes vadītājs. Saeimas Prezidijs ir saņēmis politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputātu jautājumus Latvijas Republikas finansu ministram Ivaram Godmanim sakarā ar Rīgas Komercbankas darbības apturēšanu un Latvijas Bankas prezidentam Einaram Repšem sakarā ar šo pašu iepriekš minēto jautājumu. Nododam šos jautājumus finansu ministram Ivaram Godmanim un Latvijas Bankas prezidentam Einaram Repšem.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Saeimas sekretāri Dreimanes kundzi lūdzu nolasīt reģistrācijas izdruku.

Kamēr tiek gatavota izdruka, vārds paziņojumam Jānim Lagzdiņam par komisijas sēdes sasaukšanu.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi, deputāti! Tūliņ pēc šīs sēdes slēgšanas es aicinātu uz Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdi.

S.Dreimane (7.Saeimas sekretāre).

Nav reģistrējušies šādi deputāti: Juris Sokolovskis, Aleksandrs Bartaševičs, Boriss Cilevičs, Miroslavs Mitrofanovs, Igors Solovjovs, Viola Lāzo, Egils Baldzēns, Astrīda Mūrniece, Inese Birzniece, Jānis Vētra, Kristiāna Lībane, Ivars Godmanis, Edvīns Inkēns, Silva Golde, Aleksandrs Kiršteins, Valdis Ģīlis, Rihards Pīks, Vaira Paegle, Andris Bērziņš, Dzintars Kudums, Andrejs Požarnovs, Ģirts Valdis Kristovskis, Anna Seile, Juris Sinka, Vineta Muižniece, Vladimirs Makarovs, Dzintars Rasnačs un Guntars Krasts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Kolēģi, pēdējā ziemas sesijas kārtējā sēde tiek slēgta. Sakarā ar jautājumu, ko ārlietu ministram bija uzdevuši politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas deputāti, varu paziņot, ka ārlietu ministrs pašlaik atrodas ārpus Latvijas, tātad ir attaisnotā prombūtnē, tāpēc atbildi uz šo jautājumu izskatīsim pēc nākamās sēdes. Paldies.

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, S.Bērziņa, M.Ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece, L.Andersone

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas ziemas sesijas 10.sēde

1999.gada 18.martā

Par darba kārtību - 1.lpp.

Priekšlikumi - dep. K.Lībane - 2.lpp.

- dep. J.Dobelis - 2.lpp.

- dep. K.Leiškalns - 3.lpp.

 

Par likumprojektu “Par Latvijas Republikas Augstākās

padomes deputātu statusu un sociālo nodrošināšanu”

(463. un 463.-a dok.) - 4.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā

īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās””

(466. un 466.-a dok.) - 4.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par termiņa pagarināšanu

priekšlikumu iesniegšanai Emigrācijas likumprojekta

otrajam lasījumam” - 4.lpp.

Ziņo - dep. A.Seiksts - 4.lpp.

 

Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu

pieprasījumu Ministru prezidentam V.Krištopanam “Par

noteikumu nr.34 “Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas

un izskatīšanas kārtība” 26.punkta neatbilstību Pilsonības

likumam” (Pieprasījums noraidīts)

(437., 437.-a un 437.-b dok.) - 5.lpp.

Ziņo - dep. J.Bunkšs - 5.lpp.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””

(2.lasījums) (Steidzams)

(356. un 443. dok.) - 6.lpp.

Ziņo - dep. J.Dobelis - 6.lpp.

 

Likumprojekts “Par Latvijas Vides aizsardzības fonda

padomi” (3.lasījums)

(471. dok.) - 6.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 6.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un

pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”” (3.lasījums)

(472. dok.) - 7.lpp.

Ziņo - dep. A.Seile - 7.lpp.

 

Likumprojekts “Patērētāju tiesību aizsardzības

likums” (3.lasījums)

(473. un 473.-a dok.) - 8.lpp.

Ziņo - dep. I.Stirāns - 8.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas

likumā” (3.lasījums)

(474. dok.) - 18.lpp.

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš - 18.lpp.

Debates - Valsts ieņēmumu valsts ministre A.Poča - 22.lpp.

- dep. K.Lībane - 24.lpp.

- 25.lpp.

- Valsts ieņēmumu valsts ministre A.Poča - 26.lpp.

- dep. A.Razminovičs - 28.lpp.

- dep. M.Lujāns - 29.lpp.

- dep. J.Dobelis - 30.lpp.

- dep. A.Seiksts - 31.lpp.

- dep. A.Požarnovs - 31.lpp.

- dep. I.Burvis - 32.lpp.

- dep. A.Seile - 32.lpp.

- dep. A.Razminovičs - 33.lpp.

- Valsts ieņēmumu valsts ministre A.Poča - 33.lpp.

- dep. I.Burvis - 33.lpp.

- dep. K.Lībane - 35.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu

Latvijas Republikas pilsētās”” (1.lasījums) (Steidzams)

(240. un 464. dok.) - 38.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 38.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas

pabeigšanu lauku apvidos”” (1.lasījums) (Steidzams)

(433. un 465. dok.) - 39.lpp.

Ziņo - dep. A.Tiesnesis - 39.lpp.

Priekšlikumi - dep. A.Seile - 39.lpp.

- dep. K.Leiškalns - 40.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ieguldījumu

sabiedrībām”” (1.lasījums)

(56. un 468. dok.) - 41.lpp.

Ziņo - dep. P.Apinis - 41.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās

vērtības nodokli”” (2.lasījums)

(332. un 470. dok.) - 42.lpp.

Ziņo - dep. P.Apinis - 42.lpp.

 

Likumprojekts “Valsts valodas likums” (2.lasījums)

(99. un 475. dok.) - 47.lpp.

Priekšlikums - dep. J.Urbanovičs - 48.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis - 48.lpp.

Debates - dep. M.Lujāns - 50.lpp.

Paziņojumi - dep. A.Slakteris - 53.lpp.

- dep. R.Zīle - 53.lpp.

- dep. O.Grīgs - 53.lpp.

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāre S.Dreimane - 54.lpp.

 

Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām

vienotā Latvijā” frakcijas paziņojums par likumprojekta

“Valsts valodas likums” otrā lasījuma balsošanas

motīviem

Nolasa - dep. J.Jurkāns - 75.lpp.

 

Par darba kārtību - 76.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par deputātes A.Mūrnieces

ievēlēšanu par Centrālās zemes komisijas locekli”

(484. dok.) - 76.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par M.Prāmas atkārtotu

apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas

departamenta kolēģijas locekli”

(486. dok.) - 76.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 77.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par K.Beljāņa atkārtotu

apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes

locekli”

(486. dok.) - 77.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 77.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par G.Kalniņas-Priedes

apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes

locekli”

(486. dok.) - 77.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 77.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par B.Kļavas iecelšanu par

Talsu zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”

(487. dok.) - 78.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 78.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par muitas

nodokli (tarifiem)”” (3.lasījums)

(455. dok.) - 78.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 78.lpp.

Debates - dep. M.Lujāns - 80.lpp.

 

Par Saeimas deputātu jautājumu finansu

ministram I.Godmanim un Latvijas Bankas

prezidentam E.Repšem sakarā ar Rīgas

Komercbankas darbības apturēšanu - 85.lpp.

Paziņojums - dep. J.Lagzdiņš - 85.lpp.

 

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāre S.Dreimane - 85.lpp.