Latvijas Republikas 7.Saeimas pavasara sesijas 1999.gada 16. un 17.jūnija divpadsmitā sēde 

1999.gada 16.jūnijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Satura rādītājs
Balsojumi

Sēdes vadītājs. Un tagad sāksim 16. un 17.jūnija kārtējo Saeimas sēdi. Pirms izskatām darba kārtību, gribu jūs informēt, ka ir saņemti ļoti daudzi priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu Ārlietu komisija lūdz iekļaut 16.jūnija Saeimas sēdes darba kārtības trešajā sadaļā likumprojektu “Par 1954.gada 28.septembra Konvenciju par bezvalstnieka statusu” un izskatīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā. Vai ir iebildumi? Ir iebildumi. (Starpsaucieni: “Ir! Jābalso!”) Jābalso. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo priekšlikumu - iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Par 1954.gada 28.septembra Konvenciju par bezvalstnieka statusu” un izskatīt to otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 14, pret - 24, atturas - 54. Priekšlikums ir noraidīts.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51.pantu Juridiskā komisija lūdz izdarīt Saeimas šāgada 16. un 17.jūnija sēdes izsludinātajā darba kārtībā grozījumu un iekļaut trešajā sadaļā aiz darba kārtības 15.punkta Juridiskās komisijas atbalstīto likumprojektu “Autortiesību likums” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51.pantu Juridiskā komisija lūdz izdarīt Saeimas šāgada 16. un 17.jūnija sēdes izsludinātajā darba kārtībā grozījumu un iekļaut otrajā sadaļā kā 12.punktu lēmuma projektu “Par Arņa Dundura apstiprināšanu par Kurzemes apgabaltiesas tiesnesi”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Paldies.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šāgada 16.jūnija sēdē ir izskatījusi likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” un lūdz izdarīt izmaiņas šīsdienas sēdes darba kārtībā - iekļaut likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā aiz darba kārtības 15.punkta kā 16.punktu. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Paldies.

Saskaņā ar Kārtības ruļļa 51.pantu Juridiskā komisija lūdz iekļaut trešajā sadaļā šīsdienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums Komercķīlas likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies. Mēs to automātiski iekļaujam darba kārtības beigās. Ņemiet to vērā, kolēģi! Vai ir iebildumi, kolēģi, ka mēs šo likumprojektu iekļaujam pirms darba kārtības 28.punkta? Nav iebildumu.

Pieci Saeimas deputāti lūdz šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu “Par deputātes Ingrīdas Ūdres atsaukšanu no Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Latvijas valdības un Tilts Communication līguma izpildes analīzei un SIA Lattelekom Tarifu politikas un Telekomunikāciju tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai”. Vai ir iebildumi, ka iekļaujam šo lēmuma projektu sadaļā par amatpersonu ievēlēšanu un apstiprināšanu kā pēdējo šīs sadaļas jautājumu? Nav iebildumu.

Saeimas Juridiskā komisija lūdz iekļaut trešajā sadaļā aiz darba kārtības 15.punkta Juridiskās komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu “Grozījums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā”. Saeimas deputātu Kalniņa, Ādamsona, Baldzēna, Bojāra un Burvja iesniegtajam likumprojektam “Grozījums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts tiek iekļauts.

Ārlietu komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 86.panta trešās daļas nosacījumiem lūdz iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”” Saeimas sēdes darba kārtības trešajā sadaļā izskatīšanai pirmajā lasījumā. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Ārlietu komisijas priekšlikumu - iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”” šīsdienas sēdes darba kārtības trešajā sadaļā. Lūdzu rezultātu! Par - 13, pret - 8, atturas - 67. Priekšlikums tiek noraidīts.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā otrajā sadaļā pēc darba kārtības 11.jautājuma lēmuma projektus “Par deputāta Jura Dobeļa atsaukšanu no Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas” un “Par deputāta Jura Dobeļa ievēlēšanu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā”. Deputāti piekrīt. Paldies.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par likumprojekta “Valsts Valodas likums” sagatavošanu trešajam lasījumam”. Pievienots lēmuma projekts. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Ir iebildumi? Es nedzirdu iebildumus. Nav iebildumu. Iekļaujam to sadaļā par amatpersonu ievēlēšanu un apstiprināšanu kā pēdējo jautājumu. Nav iebildumu? Paldies.

Vai ir vēl kādi priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā? Vairāk priekšlikumu nav. Sākam izskatīt 16. un 17.jūnija sēdes darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Saimnieciskās komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums Saeimas kārtības rullī” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Saeimas kārtības rullī” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 14, atturas - 6. Likumprojekts komisijām tiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Koncesiju likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Reklāmas likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Antonam Seikstam.

A.Seiksts (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātais priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Es nevainoju Prezidiju, bet es brīnos, kā tie, kuri sagatavoja šo projektu, nav ņēmuši vērā, ka šis projekts visciešākajā veidā ir saistīts ar Radio un televīzijas likumu, tas ir saistīts arī ar Preses likumu, bet kā blakuskomisijai nav nodots Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Es ļoti lūdzu Saeimas atbalstu, jo mēs jau nepretendējam uz atbildīgās komisijas statusu. Mēs lūdzam, lai šis projekts tiktu nodots arī mūsu komisijai.

Sēdes vadītājs. Paldies. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka likumprojekts “Reklāmas likums” tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai? Iebildumu nav. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Konkurences likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Tiesneša, Seiles, Razminoviča, Vītoliņa, Mūrnieces un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt vēlas Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija vakar savā sēdē izskatīja šo piedāvāto grozījumu Krimināllikumā. Es gribētu atzīmēt, ka šajā apspriedē piedalījās arī Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas un Iekšlietu ministrijas vadītāji. Viennozīmīgi un vienbalsīgi Aizsardzības un iekšlietu komisija nonāca pie secinājuma, ka Centrālā zemes komisija līdz galam nav izpratusi tikko kā spēkā stājušos Krimināllikuma attiecīgā panta daļu. Un nekas netraucēja jau šodien īstenot to, ko piedāvā Centrālās zemes komisija.

Otrs. Kolēģi, Krimināllikums ir stājies spēkā tikai šā gada 1.aprīlī, un nebūtu prāta darbs, ka, tiklīdz likums ir stājies spēkā, mēs sāktu uzreiz grozīt spēles noteikumus. Tuvākajā laikā tiek plānots Augstākās tiesas plēnums, kurš tad arī skaidros atsevišķus Krimināllikuma pantus, kā tos varētu piemērot.

Nākošais. Mēs komisijas sēdē kopā ar Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras un Valsts policijas pārstāvjiem nonācām pie kopsaucēja, ka Krimināllikumam ir jādod iespēja strādāt vismaz pusgadu. Pēc pusgada apkopotu šos rezultātus, un tad šāgada beigās mēs varētu runāt par to, vai ir nepieciešams atvērt Krimināllikumu, lai precizētu vienu vai otru tā normu.

Šā iemesla dēļ Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā es aicinu nenodot šos Krimināllikuma grozījumus komisijām. Paldies.

Sēdes vadītājs. Deputāte Anna Seile runās “par”.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Izdarot grozījumus Krimināllikumā, šajā pantā grozījumi netika izdarīti. Tad vēl nebija atklājusies tā situācija, kāda ir konstatēta tagad, kad valsts budžetam iet garām ārkārtīgi daudz līdzekļu, kurus varētu piedzīt tiesā par nelikumīgu mežu ciršanu uz lietojumā nodotās zemes. Pēdējā laikā visas šāda veida tiesas lietas ir noraidītas ar negatīvu rezultātu un sodi par nelikumīgu ciršanu uz lietojumā piešķirtās zemes vairs netiek piespriesti. Tātad viens arguments ir šie budžeta zaudējumi.

Otra lieta. Pašu juristu starpā nav pilnīgi skaidras vienošanās, kā skaidrot šo spēkā esošā likuma pantu. Tajā runāts, ka sodu neuzliek par darbībām uz tās zemes, kura ir svešā zeme, taču šim jēdzienam “svešā zeme” nav precīza skaidrojuma. Tāpēc, lai precizētu šo situāciju, Centrālā zemes komisijas locekļi, kuras sastāvā ir visu frakciju deputāti, ir ierosinājuši, ka sodu par darbībām nevar uzlikt tikai attiecībā uz to zemi, kura ir cirtēja īpašums, bet attiecībā uz lietojumā nodoto zemi, tajā skaitā arī iznomāto zemi, ja šādi ciršanas pārkāpumi tiek izdarīti, sodi būtu piemērojami meža likumdošanas noteiktajā kārtībā.

Tāpēc es lūdzu šo likumprojektu nodot komisijai un juristiem rūpīgi iedziļināties tā izvērtēšanā. Es pat ierosinu par otru komisiju nozīmēt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, par pirmo atzīstot nevis Aizsardzības un iekšlietu komisiju, bet gan Juridisko komisiju.

Mani pārsteidza arī tas, ka kāda no komisijām jau pirms likumprojekta nodošanas Saeimas sēdē komisijām ir pieņēmusi savu lēmumu. Tomēr es, ļoti cienot Ādamsona kunga viedokli, būtu gribējusi, lai kāds no šiem iesniedzēju pārstāvjiem vai Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājs būtu ticis uzaicināts uz šo sēdi, jo acīmredzot šajā jautājumā nav bijusi pilnīga skaidrība.

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “par”, viens - “pret”. Runādama “par”, Seiles kundze ierosināja komisijas sarakstā iekļaut arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, kas jau ir iekļauta atzinumā. Otrs ierosinājums bija noteikt Juridisko komisiju par atbildīgo komisiju. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Ādamsonam.

J.Ādamsons (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījami kolēģi! Es aicinu nemainīt likuma izskatīšanas procedūru, kura ir pieņemta parlamentā visu šo laiku. Jautājumos, kas skar Krimināllikumu, arī Kriminālprocesa likumu, visu laiku atbildīgā ir bijusi Aizsardzības un iekšlietu komisija, tāpēc nevajadzētu mainīt spēles noteikumus.

Nākamais. Atverot šo likumu, diemžēl būs simtiem priekšlikumu, kurus mēs nevarēsim izskatīt normālā laikā.

Sēdes vadītājs. Paldies. Vai Seiles kundze uztur spēkā šo priekšlikumu par Juridisko komisiju? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Seilei!

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Lai savu viedokli izsaka arī Juridiskās komisijas priekšsēdētājs.

Sēdes vadītājs. Tā kā neviens vairs nav pieteicies runāt, tad mums ir jālemj par šo priekšlikumu - noteikt par atbildīgo Juridisko komisiju. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo priekšlikumu! Balsosim par to, lai Juridisko komisiju noteiktu par atbildīgo komisiju. Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 4, atturas - 51. Priekšlikums ir noraidīts.

Vai ir iebildumi pret Prezidija atzinumu? Iebildumu nav. Likumprojekts tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Tā kā Ādamsona kungs uzstāj par balsošanu, tad lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šā likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par - 66, pret - 3, atturas - 14. Likumprojekts komisijām tiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Razminoviča, Pīka, Rugātes, Bojāra, Paula un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija.

Runāt vēlas deputāts Mariss Andersons.

M.Andersons (frakcija “Latvijas ceļš”).

Augsti godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Pārlūkojot šos grozījumus, faktiski mēs atgriežamies pie tā, kas tika paveikts 5.Saeimā, kur divarpus gadu garumā tika izstrādāts šis likums - Radio un televīzijas likums. Faktiski visi šie grozījumi ir vērsti uz to, lai mūsu likums tiktu mainīts pēc būtības. Gribu atgādināt, ka šī pozīcija 5.Saeimā zaudēja. Tātad tagad ir mēģinājums panākt revanšu.

Es paskaidrošu, kādi ir būtiskie momenti. Starp citu, mūsu pieņemto likumu Eiropas eksperti ir atzinuši kā labāko Austrumeiropā. Tieši šajā nozarē. Būtiska nozīme ir tam, ka pastāvošais likums paredz šīs nozares vienotu vadību. Grozījumi, kas iesniegti, savukārt sašķels šo sistēmu, padarīs to gan neefektīvāku, gan arī smagnējāku, gan arī... faktiski tā būs sava veida cenzūras pastiprināšanās, nomainot profesionāļus ar citiem cilvēkiem, paplašinot šo loku ar cilvēkiem, kuri nav šīs jomas profesionāļi. Tas ir galvenais.

Turklāt saziņā ar Eiropas Pārrobežu konvenciju tik tiešām šis likums ir jāatver. Tas jāatver, lai saskaņotu atsevišķus jēdzienus un definīcijas, un tad varētu pievērsties arī šiem grozījumiem, kurus es uzskatu par nelietderīgiem.

Pats galvenais. Ja iesniedzēju mērķis bija pēc iespējas vairāk ietekmēt vecās Radio un televīzijas padomes locekļu ievēlēšanu rudenī, tik un tā šie grozījumi vairs neko nemainīs. Es aicinu nenodot komisijām šos grozījumus.

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “pret”. Vai Rihards Pīks vēlas runāt? Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par - 59, pret - 19, atturas - 11. Likumprojekts tiek nodots komisijām.

Nākamais jautājums - lēmuma projekts “Par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneses Ilanas Voldmanes atbrīvošanu no amata”.

Juridiskās komisijas vārdā ziņos deputāts Dzintars Rasnačs - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Tieslietu ministrijā ir saņemts Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneses Ilanas Voldmanes iesniegums, kurā viņa lūdz atbrīvot viņu no amata saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 82.panta 1.punktu un saskaņā ar Darba likumu kodeksa 31.pantu, pēc pašas vēlēšanās. Tieslietu ministrija atbalsta šo iesniegumu, un arī Juridiskā komisija atbalsta to.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu: “Atbrīvot Ilanu Voldmani no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata pēc pašas vēlēšanās.” Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - nav, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Agra Krūmiņa apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Saskaņā ar likuma “Par Valsts kontroli” 10.pantu un Saeimas kārtības ruļļa 31.pantu Valsts kontrolieris ir ierosinājis Saeimai apstiprināt Agri Krūmiņu par Valsts kontroles padomes locekli. Juridiskā komisija izskatīja šo jautājumu, uzklausīja Valsts kontrolieri, uzklausīja kandidātu un pieņēma pozitīvu lēmumu - atbalstīt lēmuma projekta pieņemšanu par Agra Krūmiņa apstiprināšanu Valsts kontroles padomes locekļa amatā.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Agri Krūmiņu par Latvijas Republikas Valsts kontroles padomes locekli.” Lūdzu rezultātu! Par - 42, pret - 25, atturas - 20. Lēmuma projekts nav pieņemts.

Tālāk. Lēmuma projekts “Par Ramonas Nadeždas Jansones apstiprināšanu par Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Juridiskā komisija saņēmusi Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētāja parakstītu iesniegumu, kurā viņš min, ka 1989.gada 13.jūlijā Ramona Nadežda Jansone tika ievēlēta par Augstākās tiesas tiesnesi uz laiku - uz desmit gadiem. Saskaņā ar likumu šis termiņš ir beidzies un ir pienācis laiks pieņemt lēmumu par minētās tiesneses apstiprināšanu amatā. Augstākā tiesa devusi pozitīvu atzinumu, pozitīvu raksturojumu, arī Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmums ir pozitīvs, un Juridiskā komisija atbalsta šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Ramonu Nadeždu Jansoni par Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesnesi.” Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - nav, atturas - 8. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par dažu apgabaltiesu tiesnešu apstiprināšanu”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Juridiskā komisija ir saņēmusi no Tieslietu ministrijas materiālus ar ieteikumu apstiprināt Anitu Poļakovu par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: apstiprināt Anitu Poļakovu par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret - nav, atturas - 6. Lēmums pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu par Normunda Salenieka apstiprināšanu par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša amata.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: apstiprināt Normundu Salenieku par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - nav, atturas - 9. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts par Arņa Dundura apstiprināšanu par Kurzemes apgabaltiesas tiesnesi”.

Lūdzu! Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Atvainojiet! Vispirms izskatāms darba kārtības 11.punkts - lēmuma projekts “Par dažu tiesu tiesnešu iecelšanu”.

Lūdzu! Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu par Irinas Beitānes iecelšanu par Preiļu rajona tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: iecelt Irinu Beitāni par Preiļu rajona tiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - 3. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu par Līgas Blūmiņas iecelšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: iecelt Līgu Blūmiņu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 70, pret - 1, atturas - 6. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu par Jāņa Grīnberga iecelšanu par Valmieras rajona tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Vai Jānis Lagzdiņš vēlas debatēt par šo jautājumu? Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: iecelt Jāni Grīnbergu par Valmieras rajona tiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, atturas - 6. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta lēmuma projektu par Anitas Simsones iecelšanu par Kuldīgas rajona tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: iecelt Anitu Simsoni par Kuldīgas rajona tiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - nav, atturas - 4. Lēmums pieņemts.

Dz.Rasnačs. Tieslietu ministrija iesaka un Juridiskā komisija atbalsta Ivetas Strucinskas iecelšanu par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: iecelt Ivetu Strucinsku par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - nav, atturas - 5. Lēmums pieņemts.

Nākamais ir lēmuma projekts par Arņa Dundura apstiprināšanu par Kurzemes apgabaltiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs. Juridiskajā komisijā ir saņemti materiāli no Tieslietu ministrijas un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas. Šis ir lēmuma projekts, kuru mēs gaidām jau trīs gadus. Runa ir par civillietu izskatīšanu Ventspilī, un šajā gadījumā ir tātad piedāvāts atbilstošs pretendents apstiprināšanai amatā. Atbalsta kolēģija, iesaka ministrija, un Juridiskā komisija atbalsta Arņa Dundura apstiprināšanu par Kurzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Ventspils tiesas tiesneša amata.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu: apstiprināt Arni Dunduru par Kurzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Ventspils tiesas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par - 76, pret - 1, atturas - 6. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts: “Atsaukt deputāti Ingrīdu Ūdri no Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Latvijas valdības un Tilts Communications līguma izpildes analīzei un SIA Lattelekom tarifu politikas un Telekomunikāciju tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai.”

Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šo Saeimas lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 90, pret - 1, atturas - 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Jura Dobeļa atsaukšanu no Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas”.

Deputāti runāt nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu “Par deputāta Jura Dobeļa atsaukšanu no Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Lūdzu rezultātu! Par - 80, pret - 3, atturas - 5. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts - “Par deputāta Jura Dobeļa ievēlēšanu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā”.

Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par - 71, pret - 17, atturas - 5. Lēmums pieņemts. (No zāles deputāts J.Urbanovičs: “Mēs balsojām “pret””!)

Nākamais darba kārtības jautājums - Saeimas lēmuma projekts “Par likumprojekta “Valsts valodas likums” sagatavošanu trešajam lasījumam”. Tas ir patstāvīgais priekšlikums.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Urbanovičam.

J.Urbanovičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Mums ir iebildumi.

Sēdes vadītājs. Tā kā viens deputāts ir izteicis iebildumus, šīsdienas sēdes darba kārtībā mēs šo jautājumu nevaram iekļaut. Vai ir priekšlikumi? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Andrejam Požarnovam!

A.Požarnovs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! Mēs jau pirmīt skatījām jautājumu par šī patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu darba kārtībā. Nevienam iebildumu tad nebija. Līdz ar to tas ir iekļauts darba kārtībā. Es uzskatu, ka ir jābalso par šo lēmuma projektu. Pretējā gadījumā es atbalstu tā iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā.

Sēdes vadītājs. Es precizēšu, Požarnova kungs. Tas tika iekļauts darba kārtībā kā Prezidija ziņojums. Līdz ar to visa šī procedūra, ko mēs ievērojam, ir pareiza.

A.Požarnovs. Tad ir priekšlikums to iekļaut nākamās sēdes darba kārtībā.

Sēdes vadītājs. Ir priekšlikums iekļaut nākamās sēdes darba kārtībā.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Modrim Lujānam.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Cienītie kolēģi! Es aicinu to nosūtīt uz Saimniecisko komisiju.

Sēdes vadītājs. Pirmais bija priekšlikums iekļaut šo lēmuma projektu nākamās sēdes darba kārtībā. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šā lēmuma projekta iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - 17, atturas - 1. Lēmuma projekts iekļauts nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījums likumā “Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai””. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Otrais un pēdējais lasījums.

1. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas iesniegts redakcionālas dabas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Lūdzu klusumu, kolēģi! Izskatām likumprojektu.

Pret pirmo - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Tālāk, lūdzu!

J.Dobelis. 2. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Līdzīgs.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Dobelis. 3. - deputāta Muciņa priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu ir kategoriski noraidījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Dobelis. 4. - deputāta Muciņa priekšlikums, kas daļēji ir pieņemts, apvienots un iestrādāts 5. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 4. un 5. priekšlikumu.

J.Dobelis. Pēdējais ir 6. - Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Dobelis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu balsot otrajā, pēdējā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par likumprojekta “Grozījums likumā “Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Nākamais. Likumprojekts “Par zemes gabala nodošanu Zviedrijas Karalistei”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā ziņos deputāts Linards Muciņš - frakcija “Latvijas ceļš”.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts ir dokuments nr. 744.

Attiecībā uz trešo lasījumu neviens priekšlikums nav iesniegts. Es aicinu deputātus šo svarīgo, starptautiski nozīmīgo likumu pieņemt trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Par zemes gabala nodošanu Zviedrijas Karalistei” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret - 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Izskatīsim dokumentu nr. 751 - likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””.

Iesniegts ir viens atbildīgās komisijas priekšlikums, kas precizē likumprojekta tekstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu par šo priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par atbildīgās komisijas priekšlikumu aizstāt 3. panta ceturtajā daļā vārdus “ierakstāma zeme” ar vārdiem “var ierakstīt zemi”. Lūdzu rezultātu! Par - 72, pret - nav, atturas - 12. Priekšlikums atbalstīts.

Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 88, pret - nav, atturas - 1. Likums pieņemts.

Nākamais - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Šis likums ir vienā paketē ar iepriekšējo. Dokuments nr. 752. Ir sagatavoti priekšlikumi.

1. - Juridiskā biroja priekšlikums.Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 2. - tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir izstrādājusi precizētu variantu - 3. priekšlikumu - un atbalstījusi atbildīgās komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 2. un 3. priekšlikumu.

L.Muciņš. 4. - Juridiskā biroja priekšlikums, kas redakcionāli sakārto pārejas noteikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret un atturas - nav. Likums pieņemts.

Saskaņā ar izmaiņām darba kārtībā nākamais likumprojekts ir Autortiesību likums. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Autortiesību likums” un atzina, ka tas ir sagatavots pietiekami kvalitatīvi, lai to varētu izskatīt pirmajā lasījumā.

Jau pagājušajā reizē, nododot to komisijām, mums šeit izveidojās nelielas debates par to, kādas ir jaunā likumprojekta atšķirības no iepriekšējā, no spēkā esošā likumprojekta, un es vēlētos vēlreiz pasvītrot, ka gan Eiropā, gan arī Latvijas iekšējā likumdošanā nepārtraukti notiek autortiesību likumdošanas izmaiņas. Mēs gan saskaņojam savus likumus ar Eiropas Savienības direktīvām, gan arī pakāpeniski pievienojamies visām trijām galvenajām, svarīgākajām starptautiskajām konvencijām autortiesību jomā. Tajā pašā laikā datoru attīstība, protams, rada arvien jaunus autortiesību subjektus un objektus, kuru autortiesības ir nepieciešams aizsargāt. Jaunais likumprojekts ir vērsts uz šo starptautisko dokumentu pilnīgāku iestrādāšanu autortiesību likumdošanas kontekstā - konkrēti, šajā Autortiesību likumā.

Es aicinātu deputātus atbalstīt to pirmajā lasījumā, lai attiecīgie eksperti varētu tālāk strādāt ar šo likumu un iesniegt priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Autortiesību likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 87, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

L.Muciņš. 28. augusts.

Sēdes vadītājs. 28. augusts - priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam. Paldies.

Atvainojiet! Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Dzintaram Ābiķim. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Ņemot vērā to, ka Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir šā likuma sakarā saņēmusi diezgan daudz ieteikumu no radošajām savienībām, es personīgi vēlētos, lai noteiktu nedaudz tālāku datumu - 8. septembri.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav? 8. septembris. Paldies.

Nākamais likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”. Pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā...

P.Maksimovs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Dokuments nr.690. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kas paredz kustamo lietu tiesiskā statusa pilnveidošanu. Ierosinu atbalstīt un pieņemt pirmajā lasījumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret - nav, atturas - 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

P.Maksimovs. 10.jūlijs.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 10.jūlijs. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Linardam Muciņam. Varbūt nāciet tribīnē? Ir ieslēgts! Lūdzu!

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Lūdzu noteikt 26.augustu, jo šis likumprojekts ir saistīts ar Komercķīlas likumu un tiek izstrādāts vienotā paketē.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 26.augusts. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Paldies.

Nākamais likumprojekts “Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā”. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Saeimas sēdē izskatāmais dokuments ir nr.782. Tas ir alternatīvais likumprojekts, ko Juridiskā komisija, saņemot ministriju atzinumus, izstrādāja saistībā ar Kalniņa, Ādamsona, Baldzēna, Bojāra, Burvja un citu Saeimas deputātu iepriekš iesniegto likumprojektu. Šis likumprojekts sastāv tikai no nedaudziem vārdiem, taču tas palīdzēs sakārtot un risināt lauksaimniecības tehnikas apdrošināšanas jautājumus, kas šodien šajā likumā tiek risināti ar komplekso lauksaimniecības tehnikas apdrošināšanas līgumu, saskaņā ar kuru ar vienu polisi vienoti var apdrošināt piecus transportlīdzekļus, no kuriem viens var būt vieglā automašīna.

Sakarā ar to, ka bez zemnieku saimniecībām ir arī lauksaimniecības statūtsabiedrības, tika iesniegts priekšlikums papildināt šo komplekso apdrošināšanas līgumu ar vārdiem “arī lauksaimniecības statūtsabiedrības”. Tāds priekšlikums tika atbalstīts gan no Finansu ministrijas puses, gan arī no apdrošināšanas uzraudzības institūciju puses. Tajā pašā laikā minētajā likumprojektā, ko bija iesnieguši deputāti, protams, bija arī daži nepieņemami momenti, un tādēļ mēs izstrādājām alternatīvu likumprojektu.

Es aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā. Tas palīdzēs mūsu lauksaimniecības tehnikas izmantotājiem darboties šajā apdrošināšanas laukā ar vienotu komplekso apdrošinājuma līgumu.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret - 3, atturas - 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

L.Muciņš. 28.augusts.

Sēdes vadītājs. 28.augusts. Iebildumu nav. Paldies.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums Komercķīlas likumā”. Pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā - deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (frakcija “Latvijas ceļš”).

Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta reģistrs nr.252. Saeimas sēdē izskatāmais dokuments nr.689. Šis likumprojekts skatāms kompleksi ar likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos”. Mums jau nepilnu gadu darbojas šis Komercķīlas likums, un tajā ir paredzēta kustamas mantas ieķīlāšana, lai nodrošinātu ņemamos kredītus. Piedāvātā situācija paredzēja šo komercķīlu ieķīlāt Uzņēmumu reģistrā, bet tajā pašā laikā klientam bija jādodas uz Ceļu satiksmes drošības departamentu. Faktiski dzīvē tas neattaisnojās, jo nedarbojās šis princips, ka komercķīlām, par kustamām mantām ir jābūt reģistrētām vienā vietā - Uzņēmumu reģistrā.

Pašlaik tiek piedāvāti grozījumi Komercķīlas likumā, kuri sakārto šo problēmu un tajā pašā laikā ieķīlātājam atvieglo šo vieglo vai cita veida automašīnu ieķīlāšanu, lai viņam nevajadzētu papildus doties arī uz Ceļu satiksmes drošības departamentu, bet visas darbības varētu notikt vienā vietā - Uzņēmumu reģistrā. Es aicinu atbalstīt šo likumprojektu saistībā ar jūsu iepriekš izdarīto balsojumu par Ceļu satiksmes likumu.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījums Komercķīlas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 91, pret - nav, atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

L.Muciņš. 26.augusts.

Sēdes vadītājs. 26.augusts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””. Trešais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis, frakcija “Latvijas ceļš”.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Strādāsim ar dokumentu nr.762. Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisija lūdz izskatīt grozījumus likumā “Par privatizācijas sertifikātiem” trešajā, galīgajā, lasījumā.

Pirmais mums ir jāizskata finansu ministra Ivara Godmaņa priekšlikums - izslēgt 9.panta piekto daļu, jo iepriekš pieņemtajam likuma grozījumam nav finansiāla nodrošinājuma. Es ļoti lūdzu jūs atbalstīt šo priekšlikumu, kaut arī, domām daloties, to nav atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Andrejs Požarnovs.

A.Požarnovs (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Pirmām kārtām es gribētu aicināt ziņotāju paust komisijas viedokli, bet pēc tam, gadījumā, ja viņam ir citādāks viedoklis, pieteikties atkārtoti debatēs un paust savu viedokli, jo komisija ir noraidījusi finansu ministra Godmaņa kunga priekšlikumu.

Runājot konkrēti par šo priekšlikumu, es gribētu mazdrusciņ akcentēt priekšvēsturi. Tātad šis jautājums, manā skatījumā, ir diezgan korekts, proti, politiski represētajām personām, kuras ir pensijas vecumā, dzēš šādi privatizācijas sertifikātus: par vienu gadu - vienu sertifikātu. Protams, ir ļoti saspringta situācija ar valsts budžetu, jo pašreizējā situācijā ir problēmas ar naudas līdzekļiem, lai šos sertifikātus kompensētu.

Taču, ja skatāmies tālāk, mēs redzam, ka likumprojektā ir priekšlikums, ko savā laikā sagatavoja mūsu frakcija, par to, ka tiek izveidots speciāls fonds, kurā tiek ieskaitīti visi šie sertifikāti, bet Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā veidā šie sertifikāti tiek dzēsti. Līdz ar to tie tiek dzēsti atbilstoši reālajām finansiālajām iespējām. Šo sertifikātu dzēšanu var izstiept ilgākā laikā, un tādēļ, ja tiek pieņemts šāda veida priekšlikums, neiestājas pretruna, kad tiek pieņemts priekšlikums, kuram nav finansiāla seguma.

Bez tam arī Koalīcijas padomē tika skatīts šāds jautājums un Finansu ministrija iestājās par to, ka no šā likuma ir jāizņem šī norma, jo nav naudas. Finansu ministrija sagatavos savu priekšlikumu un savu variantu. Tādā gadījumā varētu, pieņemsim, apšaubīt, ka šis priekšlikums ir slikts, bet valdībai ir citādāks un labāks priekšlikums.

Es saprotu, ka Finansu ministrija sagatavoja un komisijā skatīja, bet diemžēl komisija šajā tabulā nav iekļāvusi nevienu citu priekšlikumu, un pašreizējā tabulā ir tādi priekšlikumi, kādi tie ir redzami, tādēļ es aicinu tomēr neatbalstīt finansu ministra Godmaņa kunga priekšlikumu, bet balsot tā, kā ir lēmusi komisija. Paldies.

Sēdes vadītājs. Ivars Godmanis - finansu ministrs.

I.Godmanis (finansu ministrs).

Cienījamo sēdes vadītāj! Cienījamie deputāti! Atļaujiet teikt pāris vārdu par manu priekšlikumu. Es savu viedokli paudu arī komisijas sēdē, tāpēc atkārtošu to, ko teicu šajā sēdē.

Patiesību sakot šis nav naudas jautājums vien, tāpēc ka faktiski minimālajā variantā runa ir apmēram par 6 miljoniem latu, kā tas patlaban tiek likts priekšā. Ja paplašina šo loku, šī summa varētu sasniegt 23 miljonus. Pirms jūs balsojat tādu vai citādu variantu, es gribētu vienkārši pievērst jūsu uzmanību trijiem aspektiem.

Pirmais aspekts. Šis ir pirmais brīdis, kad mēs “atveram” privatizācijas sertifikātus naudā. Līdz šim vienīgie sertifikāti, ko naudā izmaksāja, bija kompensācijas sertifikāti, kurus mēs arī apmaksāsim. Tagad mēs speram vēl vienu soli - mēs, lūk, pārvēršam naudā šos valdības izlaistos vērtspapīrus, kaut gan klasiski tos par vērtspapīriem nosaukt es nevaru. Mēs pirmo reizi tos tagad pārvēršam naudā.

Otrais, ko es teicu arī komisijā. Vai mums ir pārliecība, ka mēs varēsim novilkt svītru pēc šīs šo ļoti cienījamo cilvēku grupas, kas ir pelnījuši, protams, atbalstu? Vai tas būs pēdējais brīdis, kad mēs vērsim vaļā šos vārtus? Es ļoti labi varu iedomāties, ka represētajiem varētu sekot invalīdi, daudzbērnu ģimenes, un tā mēs varētu paplašināt šo loku bezgalīgi. Neatkarīgi no tā, cik labi valdība strādā un kā tiek galā ar budžetu, ja mēs paplašinām šos maksājumus, praktiski paredzēt finansiālo rezultātu mēs nevaram neviens, arī tie, kuri šeit sēž zālē, to nevar.

Trešais punkts ir saistīts ar problēmām, kas atsaucas uz pašiem šiem cilvēkiem. Iedomāsimies situāciju! Mēs arī komisijā to teicām, es arī komisijā pateicu savu viedokli. Arī ekonomikas ministre uzskata, ka tas nav tik vienkārši, kā jūs uzskatāt, ka Ministru kabinets noteiks šo kārtību, jo, pirmkārt, vienai daļai cilvēku nāksies pirkt atpakaļ sertifikātus. Kur viņi to varēs izdarīt, ja viņi atradīsies, teiksim, laukos un tā tālāk? Iespējams, no starpniekiem vai no Krājbankas. Un tomēr šī procedūra nebūt nebūs vienkārša.

Ceturtais. Neviens viņu vietā neveiks visas šīs procedūras, kamēr viņi no sertifikātiem nonāks līdz naudai. Tātad, kā redzat, mēs uzliekam uz šo cilvēku pleciem pietiekoši lielu smagumu.

Mans priekšlikums komisijā bija drusku citādāks. Tie, kuri ir deputāti ar pieredzi un kuri darbojas politikā ilgāku laiku, atceras, ka pirmos divus vai trīs gadus mēs rīkojāmies tādējādi, ka mēs maksājām represētajiem cilvēkiem faktiski skaidru naudu reizi gadā. Es precīzi nevaru pateikt, cik šī summa bija liela, bet, ja nemaldos, runa toreiz bija... Mums toreiz nebija Latvijas rubļi, tajā laikā bija PSRS nauda, un man šķiet, ka šī summa bija līdz 3000 rubļiem.

Personīgi man šķiet, ka mēs atrodamies samērā bīstamā momentā, apmēram līdzīgā situācijā kā tajā laikā, kad mēs izlaidām privatizācijas sertifikātus. Tajā laikā, kad mēs privatizācijas sertifikātus emitējām Augstākajā padomē, es mēģināju teikt, ka tas varbūt nav vienīgais pareizais ceļš, un tas notika apmēram gadu, kad es mēģināju pierādīt, ka to darīt nevajadzētu, bet ka vajadzētu atrast citas formas. Diemžēl es toreiz cīņu zaudēju.

Tagad mēs esam nonākuši otrā bīstamā momentā. Mēs “veram vaļā” vērtspapīrus, par kuriem valdība un valsts vienmēr ir solījusi, ka tos varēs pārvērst īpašumā, bet ne naudā. Es saprotu, ka politiķiem, neapšaubāmi, ir ļoti grūti izšķirties, jo politiskās partijas ir devušas solījumus.

Es personīgi domāju tā: es varu pieņemt kritiku, ko teica Požarnova kungs, ka mēs neesam izstrādājuši alternatīvu priekšlikumu, bet tajā pašā laikā es tomēr aicinātu izmantot citu variantu. Es aicinātu mainīt pabalstu likumdošanā normu, lai, kaut vai līdzīgā naudā un līdzīgā apmērā, šie represētie saņemtu šo naudu caur pabalstu sistēmu, nevis atprečojot sertifikātus. Tad, pirmkārt, mēs, tā teikt, neatvērtu sertifikātus vaļā; otrkārt, mēs nenoveltu uz šo cilvēku pleciem administrācijas smagumu. Es pieļauju, ka daudzas politiskās partijas ir šajā sakarā pieņēmušas savus lēmumus, bet es uzskatu par savu pienākumu tomēr jums pateikt, ar kādām finansiālām sekām valstij tas var draudēt.

Sēdes vadītājs. Imants Kalniņš - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

I.Kalniņš (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godājamais priekšsēdētāj! Godājamā Saeima! Šis patiešām nav viendabīgs jautājums, kā teica finansu ministra kungs. Šis ir jautājums ar vairākiem aspektiem. Šajā brīdī atbalstīt finansu ministra priekšlikumu, proti, svītrot šos pantus, nozīmē vienkārši pasludināt, ka tādu cilvēku pie mums nav. Tas ir viens aspekts.

Kas attiecas uz fiskālo aspektu jeb atbalsta sistēmu, šī nauda, vienalga, būs vajadzīga; nauda būs vai nu jāpiešķir no pabalstu sistēmas, vai jāapmaksā šie sertifikāti. Tas ir otrais aspekts.

Ir visiem skaidrs, ka valstī pašlaik ir finansiālas grūtības, un šajā brīdī varbūt nav iespējams šo summu sameklēt. Bet parlaments otrajā lasījumā ir nobalsojis par tādu mehānismu, kas ļauj nevis šogad, bet varbūt nākamgad vai aiznākamgad, kad šī nauda būs, par šiem sertifikātiem samaksāt arī šiem cilvēkiem.

Trešais. Šie nedaudzie santīmi - tie nav ne četri, ne pieci, ne seši miljoni, tie ir nedaudzi santīmi - ir vienīgais, ko vispār Latvijas valsts var šiem cilvēkiem kādreiz samaksāt. Vienīgais.

Es aicinu parlamentu uzturēt spēkā otrā lasījuma redakciju.

Un beidzot vēršos pie jums, mans augsti godājamais draugs Apiņa kungs! Kad jūs nākat šeit tribīnē kā ziņotājs no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas, jums šeit ir jāaizstāv Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas viedoklis. Runāt par savu viedokli kā parlamentārais sekretārs jūs varat, piesakoties debatēs.

Sēdes vadītājs. Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Es gribēju aicināt finansu ministru Godmaņa kungu atsaukt savu priekšlikumu, bet viņš nupat uzstājās un izteica savu viedokli, un ir skaidrs, ka viņš to vairs nedarīs - neatsauks savu priekšlikumu.

Godmaņa kungs! Neskatoties uz to, ka budžetā ir trūcīgi ar naudu, šoreiz šim niecīgajam pabalstam nauda ir jāatrod, jo ir runa par apmaksu - vienu sertifikātu par katru piespiedu nometinājumā pavadīto gadu. Tas ir ļoti, ļoti niecīgs, pats minimālākais atbalsts, kas šobrīd trūcīgajos budžeta apstākļos tomēr ir jādod šiem cilvēkiem. Un te nevar būt runa par to, kas sekos pēc tam, - vai sekos attiecīgi Saeimas lēmumi pabalstīt invalīdus, kurus vajadzētu pabalstīt, un tā tālāk, un tā joprojām. Es, būdams valdības koalīcijas pārstāvis, tomēr gribētu aicināt no tribīnes valdību - žēl, ka šeit nav Krištopana kunga, bet lielā mērā tas attiecas uz Godmaņa kungu - ķerties pie ļoti nopietnas lietas - pie kārtības ieviešanas daudzās lietās. No valsts budžeta aiziet diezgan liela nauda. Privātie uzņēmēji dara, ko grib. Cik grib, tik maksā saviem cilvēkiem. Tās ir viņu iespējas un gribēšana. Es atvainojos, - kā var valsts uzņēmumos maksāt tādas fantastiskas algas, kādas normāliem cilvēkiem pat sapņos nerādās! Šajā sakarā nosauksim “Latvijas kuģniecību”. Mēs zinām, ka bijušais “Latvijas kuģniecības” vadītājs Avotiņa kungs ir gada laikā saņēmis algā pāri par 300 tūkstošiem latu. Tas taču ir fantastiski! Neiespējami. Faktiski. Bet tas ir fakts. Paklausieties, - kam jāatbild par šādu cūcību? Tagad interesanti būtu dzirdēt, cik pašreizējais “Latvijas kuģniecības” prezidents saņem? Droši vien tikpat - mēnesī 26 tūkstošus vai varbūt pat vēl vairāk. Kā pienākums ir sekot šai kārtībai? Vai nav jāizbeidz šī valsts, tautas naudas izšķērdēšana? Tā ir vienkārši nepieļaujama. Man trūkst vārdu. Man, žurnālistam, trūkst vārdu, lai izteiktu savu sašutumu! Mēs knapināmies un negribam dot represētajiem šo atbalstu, negribam veikt šo paredzēto apmaksu - 28 latus par ikvienu nometinājumā, smagajos, drausmīgajos apstākļos, pavadīto mūža gadu. Lūk, tam pievērst uzmanību es šobrīd valdību aicinu, runājot par šīm lietām. Un aicinu arī jūs, Godmaņa kungs.

Sēdes vadītājs. Māris Vītols - Tautas partijas frakcijas deputāts.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie Saeimas deputāti! Cienījamie kolēģi! Es lūdzu jūs tiešām ieklausīties un iedziļināties šajā jautājumā. Šis jautājums mazāk skar budžetu, šis jautājums vispār skar mūsu valsts privatizācijas gaitu; šis ir jautājums par valsts attieksmi pret šiem vecajiem cilvēkiem, kuri ir cietuši no padomju režīma. Šis ir jautājums par valsts attieksmi pret politiski represētajām personām. 14.jūnijā daudzi Saeimas deputāti piedalījās atceres pasākumos, piemiņas pasākumos, kas bija veltīti izsūtītajiem, uz Sibīriju izvestajiem cilvēkiem, no kuriem daudzi gāja bojā. Šis balsojums ir mazākais darbs, ko mēs varam izdarīt dzīvu palikušo labā. Šis nav naudas jautājums. Šī kompensācija ir ļoti neliela. Ja mēs atbalstīsim šo priekšlikumu, tas dos iespēju dzēst sertifikātus politiski represētajām personām - vienu sertifikātu par katru izsūtījumā pavadīto gadu. Katrs no šiem cilvēkiem varētu saņemt no 140 līdz 160 latiem. Es atkārtoju - tas ir mazākais, ko mēs varam izdarīt šo cilvēku labā.

Ja ir runa par to, ka cilvēki jau savus sertifikātus ir izmantojuši, es gribētu teikt pretējo. Daudzas no politiski represētajām personām nav izmantojušas savus sertifikātus, jo ir cerējušas un gaidījušas, ka valdība pildīs savus solījumus. Šis likums ir pieņemts divos lasījumos iepriekšējā Saeimā. Vēlēšanu laikā solījumu deva visas šobrīd Saeimā pārstāvētās, lielākā daļa Saeimā pārstāvēto partiju. Cilvēki ir ticējuši, ir gaidījuši, ka partijas un valsts savus solījumus pildīs, un nav šos sertifikātus pārdevuši. Zinot, ka šāds likums Saeimā tiek izskatīts, liela daļa no tiem, kas ir pārdevuši šos sertifikātus, ir atpirkuši tos atpakaļ, lai viņiem būtu iespēja šo nelielo naudiņu saņemt.

Es aicinu Saeimas deputātus šajā balsojumā būt konsekventiem - konsekventiem ne vien tajās dienās, kad mēs esam kopā ar šiem represētajiem cilvēkiem un pieminam viņu sāpes un ciešanas, bet būt konsekventiem arī šodien, balsojot par šo nelielo naudas summu. Tas ir mazākais, ko mēs varam izdarīt šo cilvēku labā.

Sēdes vadītājs. Pēteris Apinis.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Godātie kolēģi! Es izmantošu to iespēju, ka varu runāt ne tikai kā ziņotājs, bet arī kā deputāts. Sākšu ar to, ka es personīgi... Imant, es tev ļoti lūdzu, piedod man šo nelielo starpgadījumu, es centīšos vairs tā nedarīt. Es ceru, ka mūsu savstarpējās attiecības dēļ tā nepasliktināsies.

Godātie kolēģi! Es ne tikai tādēļ, ka esmu Finansu ministrijas parlamentārais sekretārs, bet arī tāpēc, ka Māris Vītols ieteica ievērot konsekvenci, aicinu jūs balsot par šo priekšlikumu. Ir jau šausmīgi labi šodien no Saeimas tribīnes runāt ar populistiskiem lozungiem, runāt ar argumentiem, kurus cilvēki viegli uztver. Es citēšu Tabūna kunga sacīto. Viņš teica šādus vārdus: “ķerties pie ļoti nopietnas lietas - ieviest kārtību daudzās lietās”. Bija pilnīgi skaidrs, ka tiešām žurnālista kungam trūka vārdu, jo viņš pateica vienus un tos pašus vārdus daudzas reizes un tādā veidā savu sašutumu pauda pietiekami skaļi. Es gribu teikt, ka ir jau labi - mēģināt aizstāvēt tikai populistiskus lozungus. Es tomēr aicinu jūs ieklausīties finansu ministra argumentos. Tie bija nopietni. Es jūs aicinu ieklausīties tajos argumentos, ko viņš izteica, - ka mēs tiešām palīdzēsim šīm represētajām personām, bet tam nolūkam nav jāizmanto sertifikācijas sistēma. Nevajag “nojaukt” sistēmu kā tādu.

Kā deputāts aicinu jūs balsot “pret”. Ja neviens nav pieteicies, es gribētu turpināt kā...

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis. Komisijas vārdā saku, ka komisija nav atbalstījusi finansu ministra Godmaņa priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 1. - finansu ministra Ivara Godmaņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 20, pret - 51, atturas - 6. Priekšlikums nav pieņemts.

Pirms turpinām izskatīt likumprojektu, paziņoju, ka desmit Saeimas deputāti ir iesnieguši Prezidijam ierosinājumu turpināt sēdi bez pārtraukuma līdz darba kārtības jautājumam “Valsts prezidenta vēlēšanas” un pirms šā jautājuma izsludināt pārtraukumu līdz 17.jūnijam pulksten 9.00. Vai ir iebildumi? Ir iebildumi. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 62, pret - 10, atturas - 19. Lēmums pieņemts.

Lūdzu! 2.priekšlikums.

P.Apinis. 2. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, ko, protams, pati komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

P.Apinis. 3. - finansu ministra Ivara Godmaņa priekšlikums, ko deputāti Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā nav atbalstījuši.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas atzinumam.

P.Apinis. 4. - Latvijas Sociāldemokrātu apvienības frakcijas priekšlikums: sertifikātiem kā maksāšanas līdzekļiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri tos nav izmantojuši līdz 1999. gada 31.decembrim, pagarināt izmantošanas termiņu līdz 2002.gada 31.decembrim.

Es vēlos norādīt cienījamajiem deputātiem, ka šis priekšlikums par trijiem gadiem pagarina mūsu jau tā sarežģīto situāciju attiecībā uz sertifikātiem, pagarina reformas gaitu par trijiem gadiem.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Imants Burvis - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputāts.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Apiņa kungam, protams, ir taisnība. Tiek par trijiem gadiem pagarināti iepriekšējie termiņi. Bet es atgādināšu Apiņa kungam to, ko viņš varbūt nepamanīja iepriekšējos sešos gados. Valsts bija vainīga pie tā, ka šos sertifikātus cilvēki nebija spējīgi izmantot. Tādēļ valstij Finansu ministrijas personā būtu arī jāuzņemas atbildība par to.

Sēdes vadītājs. Debatēs vairs neviens pieteicies nav. Vai komisijas vārdā vēlaties kaut ko piebilst? Es saprotu, ka nevēlaties. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 4. priekšlikumu - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 15, atturas - 46. Priekšlikums nav pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

P.Apinis. 5.priekšlikums ir deputātu Urbanoviča, Sokolovska, Rastopirkina, Golubova un Plinera priekšlikums, kuru Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Jānis Urbanovičs.

J.Urbanovičs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija).

Godātais Prezidij! Godātā Saeima! Es gribētu ieteikt izskatīt nevis šo, bet nākamo - 6.priekšlikumu, jo tas ir “platāks” un mūsu “šaurais” priekšlikums tajā ir iekšā. Savukārt, ja mēs nobalsosim par šo mūsu priekšlikumu - attiecībā uz to ir ļoti lielas izredzes -, tādā gadījumā nebūs balsojami visi pārējie. Tas gan būs aplam! Es nevaru to atsaukt, Panteļējeva kungs! Mums ir dažādas uzticamības pakāpes...

Sēdes vadītājs. Debatēs vairs neviens pieteicies nav. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis. Godātie kolēģi! Komisija aicina neatbalstīt šo priekšlikumu. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 5.priekšlikumu - deputātu Urbanoviča, Sokolovska, Rastopirkina, Golubova un Plinera priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 16, pret - 26, atturas - 49. Priekšlikums nav pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

P.Apinis. Godātie kolēģi! 6.priekšlikums ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums aizstāt 18.panta vienpadsmitajā daļā vārdus “līdz 1999.gada 31.decembrim” ar vārdiem “līdz 2000.gada 31.decembrim”. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija neatbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 6.priekšlikumu - Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 49, pret - 11, atturas - 35. Priekšlikums pieņemts.

P.Apinis. Es domāju, ka līdz ar to pārējie priekšlikumi nav balsojami. Tas ir 7. un 8.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Tālāk, lūdzu!

P.Apinis. 9.priekšlikums - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums izteikt 19.panta 1. un 2.punktu jaunā redakcijā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Imants Burvis.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! 9. un 10. priekšlikums - mūsu frakcijas priekšlikumi - savā starpā ir saistīti, tāpēc runāšu uzreiz par abiem. Valsts savulaik bija tautsaimniecībā noteikusi ekonomisko virzību uz totālu privatizāciju, turklāt noteica to likumdevēja personā. Kaut gan visu laiku bija runa par to, ka cilvēki, kas ar savu darbu radījuši to, kas tiks privatizēts, saņems kādu daļu no sava mūža darba kā atalgojumu, daudzi to nevarēja sagaidīt. Negaidīdami brīdi, kad varbūt vairs nebūs dzīvi, lai varētu saņemt to, ko nopelnījuši, viņi ir šos nevērtīgos “papīrčikus” (Starpsauciens: “Kas tas par vārdu?”) vai nu nodevuši saviem radiem, draugiem... Tieši tā - “papīrīšus”! Kamēr tie nav apmaksāti, tie ir pliki papīri. Godīgi sakot, šos “papīrus” nodrošina vienīgi valsts godavārds. Cilvēki to brīdi nesagaidīja un tos nodeva radiem un mantiniekiem. Daudzus šos cilvēkus valsts aparāts apzināti nostādīja tādā situācijā, ka šos sertifikātus no viņiem varēja izkrāpt par tirgus cenu. Tirgus cena, kā jūs zināt, bija 2,50 lati. Labākajā gadījumā. Cena tika mākslīgi pazemināta. Vēlāk privātās struktūras veica veiksmīgus, kā viņas uzskata, spekulatīvus darījumus ar šiem sertifikātiem, faktiski izmantojot valsts noteikto nominālvērtību, un tādā veidā kārtējo reizi tika apzagta gan valsts, gan tauta.

Ka savā laikā teica valsts kontrolieris Raitis Černajs: “Nozagts tiek likumīgi!” Protams, mēs varam atcerēties arī to, kas teikts Bībelē par avīm un par cirpējiem, un noraidīt šos divus priekšlikumus - 9. un 10.priekšlikumu. Taču, ja mēs šeit patiešām pārstāvam savu tautu, tad tautas un valsts interesēs vajadzētu atbalstīt šos priekšlikumus. Vajag atbalstīt nevis veiksmīgus finansiālos spekulantus, bet tos cilvēkus, kuri ir saražojuši to, ko mēs privatizējam.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Likumā, nepārdomājot vai tīšuprāt, netika nodalīts, kas ir personīgais sertifikāts, kas ir mantotais, mantiniekam piederošais personīgais sertifikāts, un kas ir pirktais sertifikāts. Tas netika norādīts. Tad personīgajiem un mantotajiem personīgajiem tā maksa par vienu sertifikātu ir 28 lati. Pirktajam - sākot no 30 santīmiem līdz 1,5 latiem vai vairāk, tik tiešām kādi 2 lati. Tātad - ko parastais cilvēks par saviem 100 sertifikātiem, kas viņam pieder, var privatizēt? Ja paskatāmies šobrīd, tad patiesībā nekas nav privatizēts, viņš neko nav varējis privatizēt. Palaisti brīvajā tirgū, sertifikāti tika iepirkti lielā daudzumā un par lētu naudu - par 30 - 50 santīmiem gabalā. Nopērkot 100 000 sertifikātu un samaksājot, labākajā gadījumā, 50 000 latu, patiesībā tika privatizētas vērtības 2,5 miljonu apmērā. Kas tad ir noticis? Ir notikusi spekulācija! Tādā veidā šeit jau pieminēja Černaja kungu, viņš atzina, ka tie 200 vai vairāk uzņēmumi tika privatizēti par kapeikām. Lai gan sertifikātu izmantošanas termiņš tuvojas finišam, mums ir jāievieš kārtība, lai tik tiešām sertifikātus izmantotu tā, kā tie bija domāti un kā tika solīts. Es lūdzu atbalstīt šo izmaiņu.

Sēdes vadītājs. Imants Kalniņš.

I.Kalniņš (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Godājamā Saeima! Runājot par visiem šiem priekšlikumiem, kur ir ieteikta tāda vai citāda termiņa pagarināšana tādiem vai citādiem sertifikātiem, būtu jāņem vērā viena lieta. Visa šī sertifikātu sistēma ir pietiekoši sarežģīta sistēma - gan ar savu menedžmentu, gan ar savu administrēšanu un tā tālāk. Ja mēs, teiksim, voluntāri pagarināsim termiņu viena tipa sertifikātiem, tad tas atsauksies uz visu sertifikātu sistēmu kopumā.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir rūpīgi izskatījusi visus šos priekšlikumus. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā bija ieradušies arī Ministru kabineta pārstāvji, to skaitā, finansu ministrs. Mēs pieņēmām lēmumu - neatbalstīt šos pagarinājumus gluži vienkārša iemesla dēļ - visi šie jautājumi pašlaik tiek diskutēti Ministru kabinetā. Bez pietiekoši nopietnas analīzes nav iespējams izdarīt šīs korekcijas.

Mani nedaudz izbrīna šis Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums pats par sevi. Taču parlamentārā prakse ir tāda, ka, neiedziļinoties jautājumā, gan deputāti, gan arī komisijas, kā tas ir šajā gadījumā, iesniedza šāda tipa priekšlikumus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ - vai nu tas ir disciplīnas trūkums, vai tā ir bezvēsts prombūtne balsošanas laikā - tiek pieņemti. Es lūdzu uzticēties šajā gadījumā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis. Tagad ir runa par 9.priekšlikumu. 9.priekšlikums ir Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums, kuru nav atbalstījusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija. Es aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 9.priekšlikumu - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 29, pret - 15, atturas - 51. Priekšlikums nav pieņemts.

P.Apinis. Līdz ar to nav skatāms 10.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

P.Apinis. Tādējādi visi priekšlikumi ir izskatīti.

Sēdes vadītājs. 11.priekšlikums...

P.Apinis. Es ļoti atvainojos! Tātad vēl ir 11.priekšlikums - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Tas iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, kuru, protams, komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Es nesaprotu, Apiņa kungs! Vai jūs 10.priekšlikumam “pārlēcāt” pāri?

Sēdes vadītājs. 10.priekšlikums nav balsojams pēc būtības. Debates pašlaik ir par 11.priekšlikumu - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu. Debatēs vairāk neviens runāt nevēlas. Komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis. Godātie kolēģi! Es jūs aicinu balsot par 12.priekšlikumu - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu pret 11. un 12.priekšlikumu, pret atbildīgās komisijas viedokli iebildumu nav.

P.Apinis. Līdz ar to tagad gan mēs esam izskatījuši visus Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā ienākušos 12 priekšlikumus. Tādējādi mēs varētu balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Pirms balsojam par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā, gribu deputātus informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu iesniegumu: “Saskaņā ar Saeimas kartības ruļļa 136.pantu ierosinām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” nodot atpakaļ atbildīgajai komisijai juridiskai precizēšanai”.

Viens var runāt “par”, viens - “pret” šo priekšlikumu. Runāt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo piecu deputātu ierosinājumu - nodot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” atpakaļ atbildīgajai komisijai juridiskai precizēšanai. Lūdzu rezultātu! Par - 28, pret - 63, atturas - 5. Priekšlikums tiek noraidīts. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par -89, pret -2, atturas - 6. Likums ir pieņemts.

P.Apinis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Pirms izskatām nākamo darba kārtības jautājumu, gribu deputātus informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu priekšlikumu - iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Aināra Šlesera ievēlēšanu Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Latvijas valdības un Tilts Communication līguma izpildes analīzei un SIA Lattelekom tarifu politikas un Telekomunikāciju tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai”.

Vai ir iebildumi pret to, ka mēs iekļaujam šo lēmuma projektu kā pēdējo darba kārtības jautājumu pirms darba kārtības 28. jautājuma? Nav iebildumu. Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Emigrācijas likums”. Trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā - deputāts Juris Vidiņš.

J.G.Vidiņš (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Augsti godātais Prezidij, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 765.

1. priekšlikums, ko iesniedzis Juridiskais birojs, un tas ir redakcionālas dabas. Es lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.G.Vidiņš. Būtisks priekšlikums ir otrais, ko iesnieguši deputāti Mitrofanovs, Sokolovskis un Cilevičs. Lietas būtība ir šāda: viņi ierosina vārdu “atteikumu” aizvietot ar vārdu “atlikšanu”. Komisijā tas netapa pieņemts, tamdēļ ka, mūsuprāt, šim procesam kādreiz ir jābeidzas.

Un otrkārt. Konceptuāli mēs šo jautājumu esam atrisinājuši 12. priekšlikumā, kurā mēs dodam tiesības subjektam, kam ir atteikts emigrācijā, šo lietu pārskatīt, sakarā ar lietas apstākļu izmaiņām.

Tā ka es lūdzu atbalstīt komisijas viedokli par 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Ir atbalstīts atbildīgās komisijas priekšlikums.

J.G.Vidiņš. 3. priekšlikums, kas ir saņemts no šiem pašiem deputātiem, bet arī tas nav pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.G.Vidiņš. 4. priekšlikums. Arī tas saņemts no šiem pašiem deputātiem. Viņi lūdz saīsināt termiņu, kādā veidā lieta būtu pārskatāma, no 6 līdz 3 mēnešiem. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.G.Vidiņš. 5. priekšlikums ir tas, par kuru es runāju jau otrā priekšlikuma sakarā. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

J.G.Vidiņš. 6. priekšlikums saņemts no šiem pašiem deputātiem. Taču komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

J.G.Vidiņš. 7. priekšlikums saņemts no šiem pašiem deputātiem. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

J.G.Vidiņš. Arī 8. priekšlikums saņemts no šiem pašiem deputātiem. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

J.G.Vidiņš. 9. priekšlikums, ko iesniedzis Juridiskais birojs, ir redakcionālas dabas, un komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

J.G.Vidiņš. 10. priekšlikums. Iesnieguši deputāti Mitrofanovs, Sokolovskis un Cilevičs. Un tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

J.G.Vidiņš. 11. priekšlikums saņemts no Saeimas Juridiskā biroja. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.G.Vidiņš. Un 12. priekšlikums. Es jau sākumā par to runāju. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.G.Vidiņš. 13. priekšlikums, ko iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs, ir redakcionālas dabas. Mēs atbalstām to.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu? Tālāk, lūdzu!

J.G.Vidiņš. 14. priekšlikums, kas saņemts no iepriekš minētajiem deputātiem. Tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

J.G.Vidiņš. 15. priekšlikums. Iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.G.Vidiņš. Atbildīgās komisijas iesniegtais 16. priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas 16. priekšlikumam.

J.G.Vidiņš. Un arī 17. priekšlikums ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kas ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

J.G.Vidiņš. Visi priekšlikumi ir izskatīti, un es lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Emigrācijas likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 33, pret - 35, atturas - 17. Likums nav pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

J.G.Vidiņš. 26. augusts.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 26. augusts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likums “Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”. Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais Prezidij, cienījamie kolēģi! Aicinu paņemt dokumentu nr. 767.

1. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 2. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 3. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 4. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 5. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 6. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 7. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 8. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 10. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 11. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 12. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 13. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Ābiķis. 14. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 15. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 16. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. Tāpat ir atbalstīts 17. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 18. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 19. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 20. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. 21. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 22. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 23. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 24. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta

Dz.Ābiķis. 25. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 26. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 27. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

Dz.Ābiķis. 28. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

Dz.Ābiķis. 29. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 30. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

Dz.Ābiķis. 31. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 32. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 33. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 34. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 35. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 36. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. 37. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 38. - atbildīgās komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 39. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

Dz.Ābiķis. 40. - zemkopības ministra priekšlikums - ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Vārds Zemkopības ministrijas parlamentārajam sekretāram Arnim Mugurēvičam.

A.Mugurēvičs (Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs).

Cienījamais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Es vēlētos pievērst jūsu uzmanību Zemkopības ministrijas priekšlikumam. Šis priekšlikums ir izstrādāts, lai šeit ieviestu Eiropas Savienības noteikumus par lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un nosaukumu aizsardzību. Attiecībā uz lauksaimniecības un pārtikas produktiem ir specifiskas prasības ģeogrāfisko norāžu un nosaukumu lietošanā, tādēļ būtu nepieciešami detalizētāki noteikumi. Un ir nepieciešams izstrādāt prasības attiecībā uz lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un nosaukumu veidošanas principiem. Jo attiecīgo Eiropas Savienības noteikumu 12. pantā ir paredzēts, ka šīs prasības var piemērot arī trešajām valstīm, tātad arī Latvijai. Līdz ar to es aicinu atbalstīt zemkopības ministra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Komisija kopā ar Patentu valdes un citiem speciālistiem rūpīgi izskatīja šo priekšlikumu un nolēma to noraidīt, jo tas rada kārtējos šķēršļus uzņēmējdarbības attīstībai. Gribu paskaidrot, ka likuma devītā nodaļa - “Ģeogrāfiskās izcelsmes norādes” - ir izveidota, balstoties uz šo norāžu civiltiesiskās aizsardzības principu. Bez administratīvās aizsardzības mehānisma (piemēram, ģeogrāfiskās izcelsmes norādes valsts reģistra veidā) šo norāžu aizsardzība pret nepatiesu vai maldinošu lietošanu tiek panākta pēc ieinteresēto personu - attiecīgā reģiona ražotāju, to apvienību vai patērētāju aizsardzības institūciju - prasības tiesā. Analogus noteikumus satur, piemēram, Vācijas un Šveices attiecīgie likumi. Strīda gadījumā, vadoties pēc 42. panta vispārējiem kritērijiem, specifiskās prasības saskaņā ar ieinteresēto personu pierādījumiem nosaka tiesa. Šādam aizsardzības mehānismam nav raksturīga (es atkārtoju - nav raksturīga!) administratīvu instanču iejaukšanās.

Gribu paskaidrot, ka tajā pašā laikā 40. panta otrā daļa satur noteikumu, ar kuru saskaņā Latvija var slēgt daudzpusējus vai divpusējus starpvalstu līgumus par noteiktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu sarakstu. Tā ir pasaulē vispopulārākā šādu apzīmējumu aizsardzības prakse. Šis noteikums arī atļauj Latvijai iesaistīties, piemēram, Eiropas Savienības attiecīgo nolikumu izpildē, kuri aizsargā Eiropas Savienības institūcijās reģistrētās ģeogrāfiskās norādes.

Es vēlreiz atkārtoju: konsultējoties ar speciālistiem, komisija nonāca pie secinājumiem, ka Zemkopības ministrijas priekšlikums ir kārtējie šķēršļi uzņēmējdarbības attīstīšanai Latvijā

Aicinu balsot “pret”.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 40. - zemkopības ministra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par - 25, pret - 34, atturas - 18. Priekšlikums nav pieņemts.

Dz.Ābiķis. 41. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Dz.Ābiķis. 42. - Juridiskā biroja priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Dz.Ābiķis. 43. - zemkopības ministra priekšlikums - ir noraidīts un nav balsojams, jo mēs neatbalstījām iepriekšējo - Zemkopības ministrijas priekšlikumu. Un šie pārejas noteikumi ir saistīti ar šo neatbalstīto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Likums par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 73, pret - 1, atturas - 2. Likums pieņemts.

Dz.Ābiķis. Paldies kolēģiem par atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Stirāns - Jaunās partijas frakcija.

I.Stirāns (Jaunās partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”, tas ir dokuments nr. 691 un dokuments nr. 741.

Šis likumprojekts reglamentē iekšzemes kravu pārvadājumus, nosakot, ka ar licencēšanu nodarbojas Satiksmes ministrija, kā arī starptautiskos kravu pārvadājumus, attiecībā uz tiem licencēšana jeb atļauju izsniegšana būs Ministru kabineta kompetence. Bez tam svarīga nianse ir tā, ka autoostu reģistrāciju pēc šī likuma pieņemšanas veiks satiksmes ministrs.

Atbildīgā komisija ir atbalstījusi šo likumprojektu un lūdz arī jūs, cienījamie deputāti, atbalstīt pirmajā lasījumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autopārvadājumu likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 78, pret un atturas - nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Lūdzu ierosinājumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

I.Stirāns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 8. jūlijs.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 8. jūlijs. Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr. 657 - tie ir Ministru kabineta iesniegtie un atbildīgās komisijas atbalstītie grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu”.

Uzreiz gan jāteic, ka šeit nav nekā ierobežojoša, likumprojekts ir iesniegts, lai sakārtotu Latvijas likumdošanu atbilstoši Eiropas Savienības attiecīgajām direktīvām.

Komisijas vārdā aicinu jūs atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 86, pret - 1, atturas - 2. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Lūdzu ieteikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Aicinu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt šā gada 10.jūliju.

Sēdes vadītājs. 10.jūlijs. Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi Robežsardzes likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā - deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Attiecībā uz otro lasījumu neviena priekšlikuma nav. Lūdzu atbalstīt likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Robežsardzes likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 83, pret - nav, atturas - nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

J.Dobelis. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 23. augustam.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 23. augusts. Paldies.

Nākamais ir likumprojekts “Rīgas brīvostas likums”. Pirmais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos deputāts Kārlis Leiškalns - frakcija “Latvijas ceļš”.

K.Leiškalns (frakcija “Latvijas ceļš”).

Priekšsēdētāja kungs! Cienījamās dāmas, godātie kungi! Šobrīd jūsu priekšā ir dokuments nr. 616 - sešu deputātu iesniegtais grozījums likumā par Rīgas brīvostu. Atbildīgā komisija ir likumprojektu atbalstījusi, kaut gan ir saņēmusi vairākas iebildes no Finansu ministrijas, no valsts ministres Počas, kuras ir ņēmusi vērā. Taču komisija domāja, ka nav vērts šobrīd gaidīt jaunu likumprojektu, kurš varētu nākt no Ministru kabineta, bet ir izveidojusi darba grupu, kura laikā, kad būs pārtraukums starp sesijām, kopīgi ar Ministru kabinetu un Rīgas ostas pārvaldi strādās pie šā likumprojekta pilnveidošanas.

Un tāpēc es aicinu arī jūs atbalstīt likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Anna Seile - apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija).

Cienījamie deputāti! Es kā komisijas priekšsēdētāja vietniece gribu labot vienu kļūdu, kuru nupat izdarīja mūsu komisijas izvirzītais referents Leiškalna kungs. Šie nav nekādi Rīgas brīvostas likuma grozījumi. Šis ir jauns likums, kas tagad ir izstrādāts, Rīgas brīvostas likums. Protams, ir vēl spēkā cits likums par Rīgas tirdzniecības brīvostu, un zināmā mērā tādēļ arī ir nesapratne, kāpēc nav izveidots alternatīvs likums, kurā būtu apvienoti abu šo likumu principi. Manuprāt, izskatīšanai pirmajā lasījumā jau bija jāsagatavo šāds alternatīvs likums. Tāpēc es domāju, ka katram deputātam vajag ļoti rūpīgi izsvērt (jo mēs esam likumdevēji), kas ir labāk - vai izstrādāt uzreiz tādu likumu, kurā būtu atrisināta šī problēma, vai nobalsot par jaunu likumu, un tad Rīgas teritorijā būs divas brīvostas.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis - Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

I.Burvis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Protams, no juridiskās tehnikas viedokļa būtu ļoti labi, ja mēs varētu vēl ilgi, ilgi spriest, kas ir labāk. Taču jūs varbūt esat pamanījuši to, ka šī juridiskās tehnikas filigrānā ievērošana ir novedusi tautsaimniecību pie tāda ļoti labila stāvokļa. Tas pats jautājums šobrīd ir arī attiecībā uz Rīgas ostu. Nezināmu apsvērumu dēļ viens uzņēmums tika veidots kā brīvosta. Rezultāts - šis uzņēmums pašlaik strādā sliktāk, kaut gan ir ārpus konkurences... ārpus konkurences Rīgas ostā... Tas grauj visu Rīgas ostas attīstības modeli. Un tāpēc steidzami ir jāvirza šis likumprojekts, darba grupa tieši tāpēc ir izveidota, un Tautsaimniecības komisija ļoti palīdzēs, es tā ceru. Kārlis Leiškalns ir pietiekami kritisks cilvēks tautsaimniecības jomā.

Manuprāt, nav vērts vilcināt laiku. Jo stiept gumiju var ilgi, bet rezultāti pēc tam ļoti dārgi maksā.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā - deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Seiles kundzei ir taisnība, jo šis ir pilnīgi jauns likumprojekts, kurš mēģina novērst neizpratni attiecībā uz Rīgas ostu, jo Rīgas ostas teritorijā ir divējādi tiesiski regulējumi, kā jūs to varat redzēt anotācijā. Un tik tiešām komisija sprieda arī par iespēju veidot alternatīvu likumu, bet komisijas vairākums atbalstīja darba grupas veidošanu. Rezultātā ir tas, ka šā likuma pārejas noteikumi ļauj atstāt spēkā darba grupas izstrādāto, komisijas un parlamenta akceptēto likumprojektu... pēc trešā lasījuma... Tā ka ir domāts par visām lietām. Komisijai bija izvēle starp alternatīvu likumprojektu, kas būtu jāstrādā uzreiz un jāiesniedz izskatīšanai pirmajā lasījumā... Bet tam darbam nebija laika. Seiles kundze, jūs labi zināt, ka parlaments dodas... nu, ja ne brīvdienās, tad pārtraukumā starp sesijām, ilgi nenotiks sēdes, pirmajā lasījumā mēs likumprojektu nevarēsim izskatīt, tāpēc izlēmām šo, kā jūs sakāt, no juridiskās tehnikas viedokļa sarežģītāko variantu, bet tas vismaz ir problēmas risinājums, nevis tās iesaldēšana. Tā ka aicinu deputātus, kungus un dāmas, nobalsot par šā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Rīgas brīvostas likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 79, pret - 1, atturas - 8. Pirmajā lasījumā likumprojekts ir pieņemts.

Lūdzu ierosinājumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņum.

K.Leiškalns. Augsti godātie deputāti! Es jau minēju, ka ir vajadzīgs pietiekami ilgs priekšlikumu iesniegšanas termiņš, un es domāju, ka 10.augusts būtu labs datums, lai mēs varētu likumprojektu sagatavot otrajam lasījumam.

Sēdes vadītājs. 10.augusts. Paldies. Iebildumu nav.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998. un 1999.gadā””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Pēteris Apinis.

P.Apinis (frakcija “Latvijas ceļš”).

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir apkopojusi priekšlikumus, kas iesniegti par likumprojektu “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998. un 1999.gadā””.

Pirmais ir redakcionālas dabas grozījums, ko ir iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

P.Apinis. Otrais ir Saeimas Juridiskā biroja izstrādāts grozījums, ko atbalsta komisija.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

P.Apinis. 3.un 4.priekšlikums ir kompleksi skatāmi Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumi, ko komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 3.un 4.priekšlikumu.

P.Apinis. 5.priekšlikums ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir iestrādāts Budžeta komisijas priekšlikumā, protams, Saeimas Budžeta komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 5.un 6.priekšlikumu.

P.Apinis. Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Varam balsot par likumprojekta “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998. un 1999.gadā”” pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998. un 1999.gadā”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par - 92, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu ierosinājumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

P.Apinis. Ierosinu priekšlikumus iesniegt līdz 21.jūnijam.

Sēdes vadītājs. 21.jūnijs. Paldies. Iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Valsts fondēto pensiju likums”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā - deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie deputāti! Mēs strādāsim ar dokumentu nr.759. Tas ir likumprojekts “Valsts fondēto pensiju likums”, otrais lasījums. Izskatīsim saņemtos priekšlikumus.

1.priekšlikums - Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Arī 2.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. 3.priekšlikums ir deputāta Kiršteina un 4.priekšlikums ir Finansu ministrijas parlamentārā sekretāra Apiņa priekšlikums. Tie ir līdzīgi un abi ir iestrādāti 5.priekšlikumā - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 3., 4. un 5. priekšlikumu.

M.Vītols. 6.priekšlikums ir Finansu ministrijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Nav atbalstīts 7. - finansu ministra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

M.Vītols. Nav atbalstīts arī 8. - finansu ministra priekšlikums par 7.panta pirmās daļas 2.punktu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgo komisiju.

M.Vītols. 9. - Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Komisijas atbalsta arī 10. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta.

M.Vītols. Arī 11. - deputāta Kiršteina priekšlikumu - komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Nav atbalstīts 12. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli.

M.Vītols. Atbalstīts ir 13. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Arī 14. ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti atbalsta 14.priekšlikumu.

M.Vītols. Ir atbalstīts arī 15. - finansu ministra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Ir atbalstīts 16. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

M.Vītols. 17. un 18.priekšlikums ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas 19.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 17., 18. un 19.priekšlikumu.

M.Vītols. 20. ir finansu ministra priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī deputāti neatbalsta šo priekšlikumu.

M.Vītols. 21. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta arī 22. - ekonomikas ministres Ingrīdas Ūdres priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

M.Vītols. 23. - finansu ministra priekšlikums - ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. Nav atbalstīts 24. - Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

M.Vītols. 25. priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī neatbalsta.

M.Vītols. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta 26. - Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Atbalstīts ir 27. - atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas priekšlikumam.

M.Vītols. 28. - finansu ministra priekšlikums - ir iestrādāts atbildīgās komisijas 29.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 28. un 29.priekšlikumu.

M.Vītols. 30.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī neatbalsta šo priekšlikumu.

M.Vītols. 31. priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

M.Vītols. 32. - deputāta Kiršteina priekšlikums - un 33. - deputāta Apiņa priekšlikums - ir iestrādāts 34. - Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 32., 33. un 34. priekšlikumu.

M.Vītols. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta 35. - deputāta Kiršteina priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti, aicinu nobalsot par šā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Valsts fondēto pensiju likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 85, pret - nav, atturas - 1. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

M.Vītols. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 20.augustam.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 20.augusts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījums likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām””, otrais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā deputāts Māris Vītols, Tautas partijas frakcija.

M.Vītols (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Izskatīsim grozījumu likumprojektā “Par ieguldījumu sabiedrībām” otrajā lasījumā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija priekšlikumus nav saņēmusi, tāpēc lūdzu nobalsot un atbalstīt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 89, pret - nav, atturas - nav. Likumprojekts ir pieņemts otrajā lasījumā.

M.Vītols. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 20.augustam.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 20.augusts.

Nākamais likumprojekts - “Grozījumi likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām””. Otrais lasījums. Sociālo un darba lietu komisijas vārdā - deputāte Astrīda Mūrniece, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

A.Mūrniece (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.763. Sākumā ir ienācis priekšlikums - mainīt ievaddaļas redakciju. Jūs to varat izlasīt. Tas ir: “Izdarīt likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” šādus grozījumus...” Precizētajā variantā ir teikts: “Izdarīt likumā “Grozījumi likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”” šādus grozījumus...” Tātad tas ir jau izdarīts.

Pirmais ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums - papildināt 7.panta pirmo daļu ar 6.punktu šādā redakcijā: “Ja darba devēja vainas dēļ darba negadījuma rezultātā darbinieks ir guvis smagu miesas bojājumu, izmaksāt darbiniekam vienreizēju pabalstu vienas mēnešalgas apmērā.” Atbildīgā komisija šo priekšlikumu atbalsta, jo tas ir priekšlikums, kas vienlaicīgi ir orientēts uz cilvēku veselībai atbilstošu darba apstākļu radīšanu. Un, otrkārt, tas rada iespējas ieekonomēt līdzekļus tajos gadījumos, kad nevajadzēs izmaksāt papildu pabalstus. (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 1. - Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 46, pret- 7, atturas - 28. Priekšlikums ir pieņemts.

A.Mūrniece. 2. ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums - izslēgt likumprojekta 1.pantu. Atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Mūrniece. 3. ir Labklājības ministrijas priekšlikums, kas attiecas uz 2.panta izteikšanu citādākā redakcijā, kuru jūs varat izlasīt jums izsniegtajos dokumentos. Atbildīgā komisija šo priekšlikumu atbalsta. (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Deputāti pieprasa balsojumu. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 3. - Labklājības ministrijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par - 60, pret - 5, atturas - 19. Priekšlikums ir pieņemts.

A.Mūrniece. 4. ir Labklājības ministrijas priekšlikums - noteikt, ka likums stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri. Atbildīgā komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī atbalsta.

A.Mūrniece. Tātad lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 67, pret - 4, atturas - 19. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts.

A.Mūrniece. Paldies, kolēģi! Priekšlikumus trešajam lasījumam lūdzu iesniegt līdz 22.augustam.

Sēdes vadītājs. 22.augusts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””. Pirmais lasījums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā - deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi deputāti! Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sadarbībā ar Juridisko komisiju un Saeimas Juridisko biroju, ņemot vērā valdības divus iesniegtos grozījumus likumā “Par dzīvojamo telpu īri” un “Latvijas ceļa” frakcijas deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””, kā arī ņemot vērā tās idejas, kuras ir iestrādātas frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” iesniegtajā likumprojektā, ir sagatavojusi alternatīvu likumprojektu, kas tagad ir nodots jūsu izvērtēšanai.

Es aicinātu atbalstīt pirmajā lasījumā šo projektu.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens pieteicies nav. Vai likumprojekta iesniedzēji, tātad Ministru kabineta vārdā, atsauc likumprojektus “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””, ar kuru reģistrācijas numurs ir 222 un nr.254? Atsaukti nav. Tātad ir jābalso. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” (reģistrācijas nr.222) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - nav. Pret - 42, atturas - 47. Likumprojekts nav pieņemts.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” (reģistrācijas numurs 254) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - nav, pret - 36, atturas - 51. Likumprojekts nav pieņemts.

Vai deputāti Lībane, Kezika, Panteļējevs un Zīle atsauc likumprojektu? Deputāte Kristiāna Lībane. Lūdzu!

K.Lībane (frakcija “Latvijas ceļš”).

Paldies. Es tiešām gribētu atsaukt, jo lielākā daļa no tā, kas pēc būtības mums rūp, ir iestrādāta jau alternatīvajā likumprojektā. Mēs atsaucam par labu alternatīvajam likumprojektam.

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par alternatīvā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par - 75, pret - 1, atturas - 13. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

J.Lagzdiņš. Godātie kolēģi! Es aicinātu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 28.augustu.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš - 28.augusts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums - lēmuma projekts: “Ievēlēt deputātu Aināru Šleseru Parlamentārās izmeklēšanas komisijā Latvijas valdības un Tilts Communication līguma izpildes analīzei un SIA Lattelekom tarifu politikas un Telekomunikāciju tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai”. Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo Saeimas lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par - 93, pret - nav, atturas - 1. Lēmums ir pieņemts.

Saskaņā ar iepriekš nolemto mūsu darbā tagad būs pārtraukums līdz rītdienai - 17.jūnijam pulksten 9.00.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm.

Saeimas sekretāres biedru Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs).

Nav reģistrējušies šādi deputāti: Aleksandrs Kiršteins, Vaira Paegle, Raimonds Pauls, Ingrīda Ūdre, Imants Stirāns, Romāns Mežeckis, Ģirts Kristovskis, Vladimirs Makarovs.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tūlīt, sākoties pārtraukumam, pulksten 16.30, būs Saeimas Prezidija sēde, uz kuru tiek aicināti 35 deputātu vārdā šodien iesniegtā jautājuma par ārkārtas sēdes sasaukšanu pārstāvji.

Un nu vēl viens steidzams paziņojums. Šodien sveicam mūsu kolēģi Aleksandru Golubovu 40 gadu jubilejā! (Aplausi.)

Pārtraukums līdz rītdienai, 17.jūnijam, pulksten 9.00.

(Pārtraukums)

Redaktores: J.Kravale, L.Bumbura

Datoroperatores: B.Strazdiņa, S.Bērziņa, M.Ceļmalniece, I.Kuzņecova

Korektores: D.Kraule, J.Kurzemniece, L.Andersone

 

SATURA RĀDĪTĀJS

7.Saeimas pavasara sesijas

1999.gada 16. un 17.jūnija12.sēde

1999.gada 16.jūnijā

 

Par darba kārtību - 1.lpp.

 

Pa likumprojektu “Grozījums Saeimas kārtības rullī”

(743. un 743.-a dok.) - 3.lpp.

 

Par likumprojektu “Koncesiju likums”

(753. un 753.-a dok.) - 3.lpp.

 

Par likumprojektu “Reklāmas likums”

(754. un 754.-a dok.) - 4.lpp.

Priekšlikums - dep. A.Seiksts - 4.lpp.

 

Par likumprojektu “Grozījumi Konkurences likumā”

(755. un 755.-a dok.) - 4.lpp.

 

Pa likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”

(764. un 764.-a dok.) - 4.lpp.

Priekšlikumi - dep. J.Ādamsons - 5.lpp.

- dep. A.Seile - 5.lpp.

- dep. J.Ādamsons - 7.lpp.

- dep. A.Seile - 7.lpp.

 

 

Par likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas

likumā”

(773. un 773.-a dok.) - 7.lpp.

Priekšlikums - dep. M.Andersons - 8.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par Rīgas pilsētas Zemgales

priekšpilsētas tiesas tiesneses I.Voldmanes

atbrīvošanu no amata”

(768. dok.) - 9.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 9.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par A.Krūmiņa apstiprināšanu par

Valsts kontroles padomes locekli” (Nav pieņemts)

(769. dok.) - 9.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 9.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par R.N.Jansones apstiprināšanu

par Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesnesi”

(770. dok.) - 10.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 10.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par dažu apgabaltiesu

tiesnešu apstiprināšanu”

(771. dok.) - 10.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 10.lpp.

 

 

Lēmuma projekts “Par dažu tiesu tiesnešu iecelšanu”

(772. dok.) - 11.lpp.

Ziņo - dep.Dz.Rasnačs - 11.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par A.Dundura apstiprināšanu par

Kurzemes apgabala tiesas tiesnesi”

(781. dok.) - 13.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Rasnačs - 13.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputātes I.Ūdres atsaukšanu

no Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Latvijas

valdības un Tilts Communication līguma izpildes

analīzei un SIA Lattelekom tarifu politikas un

Telekomunikāciju tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju

rīcības atbilstības likuma “Par telekomunikācijām”

prasībām izvērtēšanai” - 13.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta J.Dobeļa atsaukšanu

no Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas” - 13.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta J.Dobeļa ievēlēšanu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā” - 13.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par likumprojekta “Valsts valodas

likums” sagatavošanu trešajam lasījumam” - 14.lpp.

Priekšlikumi - dep. J.Urbanovičs - 14.lpp.

- dep. A.Požarnovs - 14.lpp.

- dep. M.Lujāns - 15.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par šaujamieročiem

un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai”” (2.lasījums)

(Steidzams)

(712. dok.) - 15.lpp.

Ziņo - dep. J.Dobelis - 15.lpp.

 

Likumprojekts “Par zemesgabala nodošanu Zviedrijas

Karalistes valdībai” (3.lasījums)

(744. dok.) - 17.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 17.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un

pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu

zemesgrāmatās”” (3.lasījums)

(751. dok.) - 17.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 17.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nekustamā

īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” (3.lasījums)

(752. dok.) - 18.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 18.lpp.

 

Likumprojekts “Autortiesību likums” (1.lasījums) - 19.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 19.lpp.

Priekšlikums - dep. Dz.Ābiķis - 20.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”

(1.lasījums)

(690. dok.) - 20.lpp.

Ziņo - dep. P.Maksimovs - 20.lpp.

Priekšlikums - dep. L.Muciņš - 21.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu

īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās

apdrošināšanas likumā” (1.lasījums)

(782. dok.) - 21.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 21.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījums Komercķīlas likumā”

(1.lasījums)

(689. dok.) - 22.lpp.

Ziņo - dep. L.Muciņš - 22.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privatizācijas

sertifikātiem”” (3.lasījums)

(762. dok.) - 23.lpp.

Ziņo - dep. P.Apinis - 23.lpp.

Debates - dep. A.Požarnovs - 24.lpp.

- finansu ministrs I.Godmanis - 25.lpp.

- dep. I.Kalniņš - 27.lpp.

- dep. P.Tabūns - 28.lpp.

- dep. M.Vītols - 29.lpp.

- dep. P.Apinis - 30.lpp.

- dep. I.Burvis - 32.lpp.

- dep. J.Urbanovičs - 33.lpp.

- dep. I.Burvis - 34.lpp.

- dep. L.Bojārs - 35.lpp.

- dep. I.Kalniņš - 36.lpp.

- dep. L.Bojārs - 37.lpp.

 

Par lēmuma projektu “Par deputāta A.Šlesera ievēlēšanu

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Latvijas valdības

un Tilts Communication līguma izpildes analīzei un

SIA Lattelekom tarifu politikas un Telekomunikāciju

tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības

likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai” - 39.lpp.

 

Likumprojekts “Emigrācijas likums” (3.lasījums)

(Nav pieņemts)

(765. dok.) - 39.lpp.

Ziņo - dep. J.G.Vidiņš - 39.lpp.

 

Likumprojekts “Likums par preču zīmēm un ģeogrāfiskās

izcelsmes norādēm” (3.lasījums)

(767. dok.) - 43.lpp.

Ziņo - dep. Dz.Ābiķis - 43.lpp.

Debates - Zemkopības ministrijas parlamentārais

sekretārs A.Mugurēvičs - 48.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”

(1.lasījums)

(691. un 741. dok.) - 51.lpp.

Ziņo - dep. I.Stirāns - 51.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tabakas

izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un

smēķēšanas ierobežošanu”” (1.lasījums)

(657. un 742. dok.) - 51.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 52.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi Robežsardzes likumā”

(2.lasījums)

(355. un 745. dok.) - 52.lpp.

Ziņo - dep. J.Dobelis - 53.lpp.

 

 

Likumprojekts “Rīgas brīvostas likums”

(1.lasījums)

(616. un 747. dok.) - 53.lpp.

Ziņo - dep. K.Leiškalns - 54.lpp.

Debates - dep. A.Seile - 54.lpp.

- dep. I.Burvis - 54.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par uzņēmumu

ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību

uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998. un

1999.gadā”” (2.lasījums)

(542. un 758. dok.) - 56.lpp.

Ziņo - dep. P.Apinis - 56.lpp.

 

 

Likumprojekts “Valsts fondēto pensiju likums”

(2.lasījums)

(57. un 759. dok.) - 57.lpp.

Ziņo - dep. M.Vītols - 577.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par ieguldījumu

sabiedrībām”” (2.lasījums)

(56. un 760. dok.) - 62.lpp.

Ziņo - dep. M.Vītols - 62.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par obligāto

sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem

darbā un arodslimībām”” (2.lasījums)

(500. un 763. dok.) - 63.lpp.

Ziņo - dep. A.Mūrniece - 63.lpp.

 

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo

telpu īri”” (1.lasījums) (Nav pieņemts)

(605. un 774. dok.) - 65.lpp.

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš - 65.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo

telpu īri”” (1.lasījums) (Nav pieņemts)

(692. un 774. dok.) - 65.lpp.

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš - 65.lpp.

 

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo

telpu īri”” (1.lasījums) (Atsaukts)

(671. un 774. dok.) - 65.lpp.

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš - 65.lpp.

Priekšlikums - dep. K.Lībane - 66.lpp.

 

Alternatīvais likumprojekts “Grozījumi likumā

“Par dzīvojamo telpu īri”” (1.lasījums)

(774. dok.) - 66.lpp.

Ziņo - dep. J.Lagzdiņš - 66.lpp.

 

Lēmuma projekts “Par deputāta A.Šlesera ievēlēšanu

Parlamentārās izmeklēšanas komisijā Latvijas valdības

un Tilts Communication līguma izpildes analīzei un

SIA Lattelekom tarifu politikas un Telekomunikāciju

tarifu padomes pilnvaroto pārstāvju rīcības atbilstības

likuma “Par telekomunikācijām” prasībām izvērtēšanai” - 66.lpp.

 

Reģistrācijas rezultāti

Nolasa - Saeimas sekretāres

biedrs A.Bartaševičs - 67.lpp.