Saeimas un NVO forums „Stabilitāte. Partnerība. Attīstība”

(16.05.2011.)

Pirmdien, 16.maijā, Saeimā forumā „Stabilitāte. Partnerība. Attīstība” tiekas parlamenta un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai diskutētu par valsts stratēģisko attīstību.

„Patlaban, kad skaidri iezīmējas valsts virzība no stabilizācijas politikas uz attīstību, ir svarīgi neapstāties pie sasniegtā. Politiķu uzdevums ir piedāvāt sabiedrībai valsts turpmākās attīstības vīziju, kopīgi to izdiskutējot ar sadarbības partneriem un nevalstiskā sektora ekspertiem. Un tieši Saeimā, tostarp šī foruma ietvaros, jānotiek kvalitatīvām, uz valsts stratēģisko attīstību vērstām parlamentārām debatēm,” pauž Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Pilnveidojot līdzšinējo foruma norises kārtību, šogad notiks trīs apaļā galda diskusijas starpnozaru griezumā. Pirmā diskusija būs veltīta nacionālās attīstības plānošanai, to sasaistot ar ilgtermiņa budžeta plānošanu un valsts ārpolitikas prioritātēm. Diskusija palīdzēs iezīmēt nepieciešamās izmaiņas un vajadzīgos resursus, lai 2030.gadā Latvija būtu plaukstoša valsts.

Otrajā diskusijā foruma dalībnieki spriedīs par demogrāfisko attīstību - migrāciju, ģimenes politiku un sociālās drošības sistēmu, analizējot nevalstiskā sektora lomu un iesaistes iespējas šo politiku izstrādē. Atsevišķa diskusija būs veltīta arī izglītības un zinātnes lomai valsts un tautsaimniecības nozaru ilgtspējīgā attīstībā. Šajā sadaļā tiks meklētas atbildes uz to, kāda ir Latvijas izglītības sistēmas vieta pasaulē un kā Latvijai attīstīt zinātnisko sasniegumu veiksmīgu izmantošanu uzņēmējdarbībā.

Diskusijas vadīs Saeimas komisiju priekšsēdētāji kopā ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem. Katrā sadaļā tiks uzklausīti ekspertu ziņojumi, kuriem sekos diskusija.

Saeimas un NVO forumu 16.maijā plkst.9.30 atklāj Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, biedrības „Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Rasma Pīpiķe, Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš un Latvijas Universitātes docents Ivars Ījabs.

Foruma programma pieejama Saeimas mājaslapā http://ej.uz/cd9g.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis būs jau piektais Saeimas un NVO forums.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī