Saeima vērusi durvis Muzeju nakts apmeklētājiem

(14.05.2011.)

Saeimas namā sākušies Muzeju nakts pasākumi.  Parlamenta viesi var aplūkot Saeimas nama interjeru, vairākas izstādes, kas veltītas Saeimas sadarbībai ar kaimiņvalstu parlamentiem, un atdot savu balsi par vienu no 21.augusta svētku logotipa skicēm.

Saeimas nams sestdien apmeklētājiem atvērts  no pulksten 18.00 līdz 00.30 naktī. Pulksten 20.00 parlamenta apmeklētājiem būs iespēja satikt Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura Saeimas Balsošanas zālē izdarīs savu izvēli par labu vienam no pieciem 21.augusta svētku logotipiem.

„Saeima ir ne tikai likumdevējs, Saeima ir arī mūsu valsts simbols, ko Muzeju nakts pasākumu ietvaros ir iespēja apmeklēt. Šīs nakts valdzinājums slēpjas mūsu kultūras un vēstures mantojuma bagātībā. Tieši šajā naktī muzeju krātuves un ekspozīcijas, kā arī Saeima ir atvērta ikkatram interesentam. Tāpēc izmantosim šīs akcijas sniegto iespēju katram no mums atklāt sev kaut ko jaunu un interesantu,” aicina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Muzeju nakts ietvaros Saeimas nama apmeklētāji var apskatīt Saeimas sēžu zāli, kurā Saeima sanāk uz plenārsēdēm. Pēc rekonstrukcijas 1997.gadā Saeimas sēžu zāle ieguva gandrīz tādu pašu izskatu, kāds tai bija Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. 

Saeimas Balsošanas zālē norisinās 21.augusta gadadienai veltītā logo konkursa otrā kārta. Publiskai vērtēšanai  izstādīti pieci Latvijas bērnu un jauniešu konkursam iesniegtie darbi, kurus žūrijas komisija izvēlējās no gandrīz 100 iesūtītajām skicēm. Katrs Saeimas apmeklētājs saņem žetonu, ko var atdot par vienu no Saeimas Balsošanas zālē apskatāmajiem logotipiem. Konkursā uzvarējušais darbs būs oficiālais logo pasākumiem, kas veltīti konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 20.gadadienai. Bērnu un jauniešu zīmētos logotipus jau patlaban var aplūkot 21.augusta pasākumiem veltītajā mājaslapā www.21augusts.lv.

Šī gada Muzeju nakts devīze ir „Kaimiņi”, tādēļ Saeimas Sarkanajā zālē var apskatīt protokolāro dāvanu izstādi, kurā galvenokārt ietvertas kaimiņvalstu amatpersonu dāvanas Saeimai kopš neatkarības atgūšanas līdz šim laikam. Turpatapskatāmi 10.Saeimas deputātu fotoportreti, kā arī video un foto materiāli par Saeimas darbu.

Iegriežoties Dzeltenajā zālē, Saeimas nama apmeklētāji var aplūkot Baltijas Asamblejas 20.gadadienai veltītu fotoizstādi. Tajā apskatāmas fotogrāfijas par Baltijas valstu sadarbību divdesmit gadu garumā.

Savukārt Saeimas bibliotēkā izstādīta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotā ekspozīcija “Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas”. Gandrīz divdesmit gadu laikā veidotajā ekspozīcijā apkopoti dažādu valsts institūciju, pašvaldību, iestāžu un sabiedrisko organizāciju izveidotie apbalvojumi, aptverot laika posmu no 1991.gada līdz mūsdienām. Tik plaša nesenās pagātnes un šodienas apbalvojumu kolekcija valstī ir vienīgā.

Aicinām apmeklētājus, sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola reibumā.

Saeima Muzeju naktī piedalās jau otro gadu. Ikvienam interesentam ir iespēja apmeklēt Saeimu arī ikdienā, iepriekš piesakot ekskursiju.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā