Solvita Āboltiņa: nākamais gads ir zīmīgs Latvijas un Japānas attiecībām

(17.12.2010.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, 17.decembrī tiekoties ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Takeši Osanai (Takashi Osanai), uzsvēra, ka nākamais gads ir zīmīgs ar diviem Latvijas un Japānas attiecību vēsturē būtiskiem notikumiem.   

26.janvārī apritēs 90 gadi kopš Japāna ir atzinusi Latvijas neatkarību, bet 10.oktobrī būs 20 gadi kopš abu valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas.  Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks bija vienisprātis, ka tas ir vēsturisks moments un simboliski labs iemesls, lai nākamgad organizētu augstākā līmeņa divpusējās vizītes.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par nozīmīgo darbu un personīgo ieguldījumu Latvijas un Japānas attiecību stiprināšanā. „Vēstniecība aktīvi strādā, lai Japānas kultūra būtu saprotama un zināma ikvienam Latvijas iedzīvotājam,” uzsvēra S.Āboltiņa. Savukārt vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas iedzīvotāju interesi par Japānas kultūru un vēlmi mācīties šīs valsts valodu. 

Latvijas un Japānas tradicionāli labās attiecības ir pamats arī plašākai sadarbībai tūrisma jomā, norādīja Saeimas priekšsēdētāja. „Latvijai ir ko piedāvāt tūristiem no Japānas. Savukārt Japāna ar savām senajām tradīcijām un kultūru ir interesanta mūsu tūristiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. S.Āboltiņa norādīja, ka pozitīvs impulss tūrisma attīstībai būtu čartera reisu atjaunošana starp Tokiju un Rīgu. 

Apliecinot gatavību sadarbībai, T.Osanai piekrita, ka tūrisma attīstība ir būtisks faktors sekmīgai starpvalstu attiecību attīstībai. Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi veicināt abu valstu dialogu ne tikai politiskajā līmenī, bet arī dodot iespēju personīgi tikties, mācīties valodu un iepazīt kultūru. 

Tāpat sarunas gaitā pārrunātas iespējas veicināt starpparlamentārās attiecības. Saeimas priekšsēdētāja minēja, ka mūsu parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Japānas parlamentu, un pauda cerību, ka arī starp parlamentu komisijām izveidosies ciešāki kontakti. Turklāt nākamgad tiks ieviesta jauna tradīcija – janvārī par godu Latvijas Republikas de jure atzīšanai Saeimā notiks ārpolitikas debates, kurās būs aicināti piedalīties arī diplomātisko misiju pārstāvji.

S.Āboltiņa apsveica Japānas vēstnieku Imperatora Akihito dzimšanas dienā, kā arī pateicās par lieliski organizēto 9.Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes vizīti Japānā un iespēju tikties ar imperatoru. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625490294723/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=3ZnYmpIPx4w 
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde