Saeimas un nevalstisko organizāciju forums „Iesaistīšanās. Ilgtspēja. Inovācijas”

2014.gada 19.maijā

 

Pirmdien, 19.maijā, Saeimas namā notika Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums „Iesaistīšanās. Ilgtspēja. Inovācijas”. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kā arī sabiedriskās politikas centra „Providus” direktore Dace Akule. 

Saeimas un NVO foruma darbs tika organizēts trīs paralēlās darba sesijās. Pirmā sesija bija veltīta NVO darbībai un pilsoniskajam dialogam vietējā un Eiropas līmenī, un to vadīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, bet līdzvadīja – Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers un Eiropas Kustības Latvijā prezidents, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komisijas loceklis Andris Gobiņš. 

Foruma pirmajā darba sesijā tika apspriestas Latvijas spēcīgās un vājās puses sabiedrības līdzdalībā, pārrunāta Eiropas Savienības un tās dalībvalstu labā prakse, veidojot un atbalstot pilsonisko dialogu, tostarp Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā kontekstā, kā arī apspriestas iespējamās izmaiņas tiesiskajā regulējumā, lai veicinātu pilsonisko dialogu Latvijā. 

Otrajā sesijā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar pašorganizēšanos kā kopienas attīstības virzītājspēku, un šo sesiju vadīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš un Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola, bet līdzvadīja – biedrības „Latvijas Lauku forums” līdzdalības eksperts Āris Ādlers. 

Trešā darba sesija tika veltīta NVO līdzdarbībai sociālo pārmaiņu virzībā, tostarp sociālajai uzņēmējdarbībai, deinstitucionalizācijas politikai un NVO līdzdalības iespējām. Šo sesiju vadīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, bet līdzvadīja – biedrības „Latvijas Samariešu apvienība” direktors Andris Bērziņš. 

Apkopojot foruma pirmajā daļā gūtās atziņas, pēcpusdienā pasākuma dalībnieki uzklausīja darba sesiju ziņojumus.  

Kopš parlaments 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija jau astotais Saeimas un NVO forums. 

Foruma darbam varēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Āboltiņa NVO forumā: kā aktīva, domājoša un atbildīga sabiedrība veiksmīgi varam sasniegt izvirzītos mērķus

 

Foruma materiāli:

Programma 
Videoieraksts 1.daļa un 2.dala
Audioieraksti:
1. Foruma atklāšana
2. Darba sesija "Iesaistīšanās" - NVO darbība un pilsoniskais dialogs no vietējā līdz Eiropas līmenim
3. Darba sesija "Ilgtspēja" - Pašorganizēšanās kā kopienas attīstības virzītājspēks
4. Darba sesija "Inovācija" - NVO līdzdarbība sociālo pārmaiņu virzībā
5. Darba sesiju ziņojumi
Fotogrāfijas
Videosižets

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt