Divpadsmitais Saeimas un NVO forums

 

Saeimas namā piektdien, 1.jūnijā, norisinājās ikgadējais Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Dalībniekus uzrunāja arī biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” padomes priekšsēdētājs Uldis Dūmiņš. 

Foruma darbs notika trīs paralēlās sesijās. Pirmajā no tām foruma dalībnieki sprieda par iespējām pilnveidot NVO un valsts iestāžu dialogu un novērst pastāvošos šķēršļus, kā arī runāja par to, cik efektīvi praksē ieviesti tiesiskajā regulējumā iestrādātie instrumenti, kas nodrošina sabiedrisko līdzdalību. Aktuāli bija arī jautājumi, kas saistīti ar lobēšanas tiesiskā regulējuma nepieciešamību. 

Otrajā foruma sesijā dalībnieki diskutēja par NVO lomu un atbildību politiskajā procesā un to, vai un kā sabiedriskās organizācijas var celt sabiedrības līdzdalību laikā, kad vērojama zema politiskā iesaiste un īpaši svarīgi sniegt dažādām sabiedrības grupām atbalstu un zināšanas, lai uzlabotu iedzīvotāju drošumspēju. Aktualizēts tika arī jautājums par iedzīvotāju uzticības stiprināšanu sabiedriskajām organizācijām. 

NVO foruma trešā sesija bija veltīta sociālās atbildības attīstībai Latvijā. Sesijā dalībnieki pārrunāja pēc nodokļu reformas aktuālo jautājumu par nodokļu atvieglojumiem ziedotājiem, kas svarīgs gan uzņēmējiem, gan ziedojumu saņēmējiem – sabiedriskā labuma organizācijām. Tāpat sesijas dalībnieki sprieda par nevalstiskajam sektoram nozīmīgo tiesisko regulējumu brīvprātīgā darba un sociālās uzņēmējdarbības jautājumos. 

Pēcpusdienā foruma dalībnieki pulcējās Saeimas nama Sarkanajā zālē, kur tika sniegti ziņojumi par katras sesijas darba rezultātiem. 

Saeimas un NVO forumam interesenti varēja sekot līdzi tiešsaistē www.saeima.lv

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija divpadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām. 

 

I.Mūrniece: NVO stiprina demokrātiju un valsti 

 

Foruma materiāli: 

Programma

Foruma atklāšana - videoieraksts

Darba sesija " Pilsoniskā līdzdalība - ceļā uz ciešāku partnerību":

pirmais panelis "Sabiedrības līdzdalības iespējas un izaicinājumi Latvijā" -  audioieraksts

otrais panelis "Praktiskā sabiedrības līdzdalības pieredze un ceļakarte jaunajam politiskajam ciklam"  audioieraksts

Darba sesija "Atbildīgs un zinošs vēlētājs - NVO loma politiskajā procesā": 

pirmais panelis "Sabiedrības līdzdalība vēlēsanās - pašvaldību, nacionālais un Eiropas Savienības līmenis" un otrais panelis "Līdzdalības instrumenti un motivatori" - videoieraksts

Darba sesija "Sociālās atbildības attīstība Latvijā - kurp dodamies?"

pirmais panelis "Sociāli atbildīga rīcība kā viens no modernas sabiedrības stūrakmeņiem" - audioieraksts

otrais panesis "Ceļakarte filantropijas attīstībai Latvijā" - audioieraksts

Darba sesiju ziņojumi un noslēguma uzruna - videoieraksts

Fotogrāfijas

Videosižets

Sestdien, 20.aprīlī