Ēnu diena Saeimā

2013.gads

Ēnu dienā Saeimā trešdien, 13.februārī, viesojās 248 jaunieši no visas Latvijas, lai sekotu līdzi deputātu un parlamenta darbinieku ikdienas darbam. Jauniešu interese par parlamentu kā katru gadu ir liela, un tradicionāli Saeima ir viens no lielākajiem ēnu devējiem valstī.


Ēnu dienas Saeimā dalībnieku kopbilde 2013.gada 13.februārī

Visas dienas garumā ēnām bija iespēja klātienē iepazīt Saeimas ikdienas darbu un paplašināt savu redzesloku, gūstot nepastarpinātu priekšstatu par parlamentu un likumdošanas procesu. Komisiju, frakciju un pasākumu norises telpas šodien bija īpaši plaši apmeklētas. Saeimas sēžu zālē, ēnām sēžot deputātu krēslos, visus Ēnu dienas dalībniekus kā ierasts uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, pastāstot par likumdošanas procesu, kura neatņemama sastāvdaļa ir diskusijas komisijās un konsultācijas ar iesaistītajām pusēm, kā arī sniedza ieskatu Saeimas nama vēsturē un ikdienas darbā. Tāpat jaunieši vēroja Saeimas amatpersonu tikšanos ar Polijas ārlietu ministru un aplūkoja parlamenta reprezentācijas telpas.

Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu ēnoja četri jaunieši ― no Rīgas 3.ģimnāzijas, Ziemeļvalstu ģimnāzijas, Dobeles Valsts ģimnāzijas un Riebiņu vidusskolas. Jaunieši ēnoja arī Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri un Andreju Klementjevu, Saeimas sekretāru Dzintaru Rasnaču un viņa biedru Jāni Vucānu, kā arī parlamenta deputātus un darbiniekus. Ar Ēnu dienas Saeimā dalībnieku sarakstu var iepazīties Saeimas mājaslapā: https://www.saeima.lv/lv/sabiedribas-lidzdaliba/enu-diena-1.

Saeimā ēnas bija sabraukušas no daudzām Latvijas skolām un augstskolām. Visvairāk ēnotāju bija no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, Valmieras Viestura vidusskolas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts tehnikuma, Salaspils 1.vidusskolas, Talsu Valsts ģimnāzijas un Tukuma 2.pamatskolas.

Saeimā viesojās arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska ēnas, vairāku ministru un ministriju ierēdņu ēnas, kā arī ekspertu un žurnālistu ēnas.

Atskatoties uz aizvadīto dienu, jaunieši pozitīvi vērtēja iespēju redzēt, kā noris darbs parlamentā, gan plānojot savu karjeru un izvēloties studijas, gan tādēļ, ka paši apsver iespēju iesaistīties politikā.

Tāpat jaunieši aktīvi piedalījās arī zināšanu konkursā, atbildot uz jautājumiem par Saeimas funkcijām, vēsturi un tradīcijām. Vairākas ēnas jautājumu anketas ņēma līdzi uz mājām, lai pārbaudītu radinieku un draugu erudīciju un zināšanas par Saeimu.

Šogad Saeima kļuva par ēnu devēju jau piekto gadu pēc kārtas. Ik gadu Latvijas skolu un augstskolu audzēkņi izrāda aktīvu interesi ēnot ne tikai Saeimas deputātus, bet arī parlamenta darbiniekus, tādējādi Saeimai kļūstot par vienu no lielākajiem ēnu devējiem valstī.

 

Foto no Ēnu dienas Saeimā: http://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632753448185/with/8470980052/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Z2C6VsIZiPM&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde