Āboltiņa Dienvidkorejas parlamentāriešiem: neskatoties uz lielo attālumu, mūsu tautas vieno kopīgas vērtības

(24.05.2013.)

Lai arī Latviju un Dienvidkoreju šķir tūkstošiem kilometru, to tautas vieno dziļa atbildības sajūta, cieņa pret darbu un tradīcijām. Vienlaikus abas valstis spēj iet kopsolī ar mūsdienu attīstības tendencēm. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, vizītes ietvaros Korejas Republikā tiekoties ar Korejas un Latvijas parlamentārās draudzības grupas deputātiem.

„Dienvidkoreja pirms sešdesmit gadiem bija nabadzīga un tai bija tāls ceļš mērojams līdz demokrātijai. Taču 21.gadsimtā Dienvidkoreju pasaulē pazīst kā prasmīgu pārmaiņu valsti, jo šodien tā ir inovatīvas ekonomikas, izcilas izglītības sistēmas un stabilas demokrātijas piemērs. Turklāt starptautiskajā arēnā tā tiek uzskatīta par atbildīgu spēlētāju. Savukārt Latvija pirms divdesmit pieciem gadiem bija daļa no komunistiskās impērijas, taču nākamgad atzīmēsim jau desmito gadadienu kopš esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts,” Latvijas un Dienvidkorejas spēju stāties pretī izaicinājumiem raksturoja S.Āboltiņa.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija kopā ar abām pārējām Baltijas valstīm ir piemērs tam, ka valsts ar apņēmību un smagu darbu divās desmitgadēs var atbrīvoties no komunisma, izveidot stabilu demokrātiju un būt par straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā.

Tikšanās laikā pārrunājot Latvijas un Dienvidkorejas divpusējās attiecības, S.Āboltiņa akcentēja – līdz ar augsta līmeņa vizīšu apmaiņu tām ir ielikts stabils pamats. „Pirms trim gadiem Korejas un Latvijas parlamentārās draudzības grupa viesojās Latvijā, tā bija pirmā divpusējā vizīte parlamentārā līmenī. Savukārt pirms diviem gadiem Latvijas parlamentam bija gods pirmajā vizītē uzņemt Dienvidkorejas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju. Arī šī ir vēsturiska vizīte, un ir īpašs gods būt pirmajai parlamenta priekšsēdētājai no Latvijas oficiālā vizītē Korejas Republikā,” sarunā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa arī norādīja, ka šīs vizītes apliecina Dienvidkorejas un Latvijas attiecību ciešāku veidošanu gan politiskā, gan ekonomiskā līmenī, un katrs no tiem ir labs pamats draudzībai un sadarbībai starp abām valstīm. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja apliecināja – starp Latviju un Dienvidkoreju visās jomās iespējami vēl ciešāki kontakti, tāpēc Latvija augstu vērtē Dienvidkorejas interesi kontaktu dibināšanā un vēlas attīstīt ciešu un regulāru vizīšu apmaiņu starp abām valstīm.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 21. līdz 25.maijam uzturas oficiālā vizītē Korejas Republikā, kur tiekas ar Korejas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Kanu Čanhi (Kang Chang-hee) un Korejas Republikas Ministru prezidentu Čunu Honvonu (Chung Hong-won), kā arī Korejas un Latvijas parlamentārās draudzības grupas prezidentu Pjunu Džeilu (Byun Jae-ill). Tāpat vizītes ietvaros plānotas vairākas tikšanās, lai tuvāk iepazītu Dienvidkorejas biznesa un kultūras vidi.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā