Āboltiņa diskusijā cilvēkiem ar invaliditāti: risinājumi rodami pie sarunu galda

(03.12.2012.)
Galerija

Risinājums ikvienai problēmai vai sarežģījumam nāk tad, kad tas ir izrunāts un izdiskutēts visu iesaistīto pušu starpā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, diskusijas „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” atklāšanā aicinot klātesošos nepadoties, aktīvi diskutēt un aizstāvēt sev svarīgos jautājumus. Pirmdien, 3.decembrī, atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti, Saeimā jau trešo reizi tiek rīkota diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”.

Atklājot diskusiju, S.Āboltiņa atsauca atmiņā kāda 2012.gada Londonas paraolimpisko spēļu dalībnieka sacīto un uzsvēra, ka šie vārdi skan īpaši spēcinoši un iedvesmojoši: „Mirklī, kad rodas sajūta, ka spēki ir galā un vairs nav redzams mērķis, kā dēļ cīnīties, un gribas padoties, es domāju par to, kas ļāvis man noturēties tik ilgi. Un tas ļoti palīdz”.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ikviena cilvēka dzīve ir jēgpilna un nozīmīga. „Esmu pārliecināta, ka ikvienam ir tiesības dzīvot sabiedrībā, kur tiek ievērotas katra cilvēka tiesības vienādā mērā. Mēs dzīvojam tehnoloģiju izaugsmes laikmetā, kas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām paver daudz plašākas iespējas, nekā tas bija desmit, divdesmit vai pat vēl vairāk gadus atpakaļ. Cilvēki ar īpašām vajadzībām šodien veiksmīgi spēj iekļauties sabiedrībā un aizvien veiksmīgāk spēj iekļauties darba tirgū, un pierāda, ka spēj paveikt ļoti daudz un gūt ievērojamus panākumus,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Diskusijas atklāšanā S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šāda diskusija Saeimā notiek jau trešo gadu, kļūstot par stabilu tradīciju.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča uzsvēra, ka cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošās organizācijas ir nozīmīgs partneris komisijas ikdienas darbā, un kopš pirmās diskusijas 2010.gadā kopīgiem spēkiem ir izdevies paveikt daudz. Kā piemēru A.Barča minēja jaunā Invaliditātes likuma pieņemšanu – par spīti krīzei un pateicoties organizāciju neatlaidībai, tiek ieviesti jauni valsts finansēti pasākumi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Komisijas priekšsēdētāja aicināja klātesošos arī paust kritiku un dot uzdevumus Saeimai, kas būtu veicami cilvēku ar invaliditāti labā.

Savukārt Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča pauda gandarījumu par iespēju sadarboties ar Saeimu ne tikai ikdienā, bet arīdzan ik gadu tikties šādā diskusiju formātā un izteikt viedokli par sasāpējušiem jautājumiem. Ir būtiski vērtēt, cik lielā mērā Latvija ir ieviesusi Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām prasības un kas kopīgiem spēkiem vēl darāms, lai Latvija būtu iespēju valsts visiem - neatkarīgi no veselības vai materiālā stāvokļa, uzsvēra G.Anča.

Atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti, šodien Saeimas namā notiek diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”. Pirmā cilvēku ar invaliditāti atbalstam veltītā diskusija Saeimā notika 2010.gada 3.decembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt