Āboltiņa ielūdz Indijas spīkeri oficiālā vizītē apmeklēt Latviju

(03.10.2012.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 3.oktobrī, tiekoties ar Indijas parlamenta priekšsēdētāju Meiru Kumaru (Meira Kumar), ielūdza spīkeri oficiālā vizītē apmeklēt Latviju. Tā būtu pirmā Indijas parlamenta priekšsēdētāja vizīte Latvijā abu valstu divpusējo attiecību vēsturē. 

Saeimas priekšsēdētājas un Indijas parlamenta priekšsēdētājas tikšanās norisinājās Septītās parlamentu spīkeru – sieviešu konferences ietvaros. Divpusējās tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Indijas divpusējās attiecības un abu valstu sadarbības stiprināšanas potenciāls.

S.Āboltiņa sarunā uzsvēra, ka pagājušajā gadā tika atzīmēta divdesmitā gadadiena kopš Latvijas un Indijas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Saeimas priekšsēdētāja abu valstu attiecības raksturoja kā labas un konstruktīvas, ar perspektīvu sadarbības potenciālu, tostarp savstarpējās tirdzniecības, kultūras un izglītības jomā. Latvijai un Indijai izveidojusies laba sadarbība starptautiskajās organizācijās, tomēr jāraugās abu valstu divpusējās sadarbības attīstīšanas virzienā, uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja norādīja uz Latvijas un Indijas parlamentārās sadarbības veicināšanu, uzsverot, ka sadarbībai ir ielikti labi pamati, jo abos parlamentos ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu. S.Āboltiņa pauda, ka viens no soļiem vēl ciešāku parlamentāro attiecību veicināšanai būtu Indijas parlamenta spīkeres vizīte Latvijā.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa atzīmēja, ka Latvijas un Indijas ekonomiskās attiecības pēdējos gados raksturo pozitīvas attīstības tendences, norādot uz pieaugošo uzņēmēju interesi. Informējot par situāciju Latvijas ekonomikā, S.Āboltiņa uzsvēra: „Latvija ir viena no valstīm, kuru globālā finanšu un ekonomiskā krīze skāra ļoti spēcīgi. Mēs esam piedzīvojuši sarežģītus taupības un finanšu ierobežojumu gadus, bet pašlaik ekonomikas pieauguma tempa jomā Latvija citu Eiropas Savienības dalībvalstu starpā izvirzījusies priekšgalā.” Tāpat Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijas ekonomikas pieauguma temps pagājušajā gadā bija straujāks, nekā iepriekš prognozēts, sasniedzot 5,5 procentus. 

Indijas parlamenta vadītāja augstu novērtēja Latvijas panākumus finanšu un ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un akcentēja arī Indijas puses ieinteresētību veidot ciešāku ekonomisko sadarbību. 

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra abu valstu sadarbības potenciālu izglītības jomā. „Studentiem no Indijas iespēja studēt mūsu valsts universitātēs ir pievilcīga. Dažas studiju jomas Indijas studentu vidū ir ļoti populāras piemēram, medicīna. Jau šajā gadā Latvijā studējošo indiešu skaits ir ievērojami pieaudzis,” sacīja S.Āboltiņa.

„Latvija ir valsts, kas lepojas ar savu kultūras mantojumu. Mēs lepojamies ar dinamisku kultūras dzīvi, un mūsu valsts iedzīvotāji ir aktīvi citu kultūru izzināšanā. Turklāt 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunas noslēgumā S.Āboltiņa Indijas parlamenta priekšsēdētājai pasniedza simbolisku dāvanu - Lielvārdes jostu: „Lielvārdes josta ir būtiska latviešu kultūras un nacionālās identitātes sastāvdaļa. Pastāv uzskats, ka tajā ir ieausts latviešu tautas liktenis. Tomēr šīs jostas rakstos Jūs atradīsiet ari Indijas kultūrai pazīstamas zīmes, tādēļ pasniedzu šo dāvanu kā simbolu mūsu valstu attiecību stiprināšanai.”

Saeimas priekšsēdētaja Solvita Āboltiņa 3. un 4.oktobrī piedalās ikgadējā parlamentu spīkeru – sieviešu sanāksmē, kas šogad veltīta sieviešu lomas stiprināšanai parlamentu darbā un notiek Indijas galvaspilsētā Ņudeli. Konferenci organizē Starpparlamentu savienība sadarbībā ar Indijas parlamentu. Starpparlamentu savienība ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 155 valstu parlamentus.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631681437211/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde