I.Mūrniece: NATO – mērķis, pie kura strādājušas visas Saeimas

(28.03.2019.)
Galerija

Jau tad, kad tik tikko atguvām neatkarību, mums bija skaidrs, ka Latvija būs Eiropas Savienībā, kā arī NATO. Visas Saeimas ir strādājušas, lai mēs tuvotos šim mērķim, kā arī pēc iestāšanās nostiprinātu savas pozīcijas NATO arvien ciešāk, sacīja I.Mūrniece, Saeimas namā ceturtdien, 28.martā, atklājot fotoizstādi “Latvija NATO: parlamentārais ceļš”.

“Mēs esam izdarījuši visu, lai Latvija būtu spēcīga, militāri nostiprināta un lai mēs tajā justos tik droši, kā nekad iepriekš. To paveikuši visi iepriekšējie aizsardzības ministri, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāji, kā arī citi Saeimas deputāti. Gan iestāšanās NATO, gan Latvijas karavīru piedalīšanās starptautiskajās misijās lielā mērā bija Saeimas lēmumi,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja. “Mēs darīsim visu, lai vairotu savas valsts drošību un Latvija nostiprinātos NATO aizvien vairāk.”

Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, izstādes atklāšanā uzrunājot klātesošos, sacīja: “Pirms 29 gadiem Latvija izrāvās no padomju okupācijas un atjaunoja savu neatkarību. Tas bija laiks, kad ņēmām paši savās rokās valsts likteni, sākām atjaunot Latvijas valsti un piederību Rietumu pasaulei par spīti visām tā laika grūtībām.” J.Rancāns pateicās politiķiem, diplomātiem un Latvijas sabiedrotajiem, kas palīdzējuši Latvijai kļūt par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsti: “Mēs lepojamies, ka esam šīs organizācijas sastāvdaļa.”

Šogad aprit NATO 70.gadadiena un 15 gadi, kopš Latvija kļuva par NATO dalībvalsti. Lai atzīmētu nozīmīgo gadadienu, izstādē “Latvija NATO: parlamentārais ceļš” apkopotas fotogrāfijas no Saeimas fotokrājuma, kas vēsta par būtiskākajiem notikumiem Latvijas ceļā uz NATO, kā arī pēc pievienošanās aliansei, sākot no pirmajām NATO amatpersonu vizītēm parlamentā līdz pat būtiskiem notikumiem nesenā pagātnē, kad Latvijā ieradās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa.

Virzība uz NATO bija politisks un diplomātisks process, kurā izšķiroša loma bija Latvijas parlamentam. Saeima apstiprināja virkni stratēģisko dokumentu, kas svarīgi valsts virzībai uz NATO, kā arī pieņēma lēmumu par iestāšanos aliansē. Parlamenta loma nav mazinājusies arī mūsdienās, lemjot par aizsardzībai svarīgiem jautājumiem, un Latvija aktīvi līdzdarbojas arī NATO Parlamentārajā asamblejā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt