Saeimas priekšsēdētāja sveic Daugavas Vanagus 73.gadadienā

(28.12.2018.)

Vairāk nekā septiņdesmit gadus garu un notikumiem bagātu ceļu jūs esat nogājuši kā nesalaužami Latvijas patrioti, karavīri un stipri cilvēki, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 28.decembrī, uzrunājot klātesošos Daugavas Vanagu dibināšanas 73.gadadienai veltītajā svinīgajā pasākumā Rīgas Latviešu biedrības namā. 

“Jūs esat tie, kuri, nonākot smagos apstākļos karagūstekņu nometnē 1945.gadā, nevilcinoties sapratāt, ka latviešu karavīriem jāturas kopā. Jūs centāties atbalstīt cits citu un veidojāt palīdzības tīklu karavīru ģimenēm,” pauda I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Daugavas Vanagi visus šos gadus ir turējušies kopā – iesākumā savstarpēju palīdzību sniedzot latviešu leģionāriem, bet vēlāk savā organizācijā iesaistot arī pārējo latviešu sabiedrību: “Jūs ilgus gadus bijāt īsti trimdas vanagi, kas kopā ar citām trimdas latviešu organizācijām uzturējāt Latvijas valsts ideju, stalti un nelokāmi turējāt patriotisma karogu.”

Uzsverot trimdas latviešu organizācijas nozīmi latviešu karavīru piemiņas stiprināšanā, I.Mūrniece Daugavas Vanagiem pateicās par sniegto atbalstu un palīdzību, lai varētu ierīkot nozīmīgāko kauju piemiņas vietas un Latvijā atgriezt daudzu karavīru pīšļus, kas tagad atdusas Lestenes brāļu kapos.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka šogad septembrī Beļģijas pilsētā Zedelgemā, kur pirms 73 gadiem dibināta Daugavas Vanagu organizācija, atklāts latviešu leģionāriem veltīts piemineklis, kas ir pirmais piemineklis latviešu karavīru piemiņai ārpus Latvijas.

Uzrunājot klātesošos trimdas latviešu organizācijas Vanagus, Vanadzes un Vanadzēnus, I.Mūrniece apliecināja nemainīgo Latvijas stratēģisko mērķi – būt eiroatlantiskai valstij. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka šogad Nacionālajos bruņotajos spēkos profesionālo militāro dienestu pilda 640 karavīri, un tas ir līdz šim lielākais karavīru skaits kopš 2007.gada, kad bruņotie spēki pārgāja uz profesionālo militāro dienestu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde