Ināra Mūrniece aicina godāt Latvijas parlamentārisma tradīcijas un Satversmi

(07.11.2017.)
VideoGalerija

Novembris mums latviešiem vienmēr bijis likteņmēnesis. Novembrī likteņa grieži ļāva mums izcīnīt savu valsti. Arī pirmā Saeima savu darbu sāka un Satversme stājās spēkā šajā mēnesī pirms 95 gadiem – 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00. Godāsim parlamentārisma tradīcijas un Latvijas pamatlikumu – Satversmi -, aicināja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 7.novembrī, parlamentā atklājot izstādi “Pirmajai Saeimai – 95”.

Šodien – pirmās Saeimas sanākšanas un Satversmes spēkā stāšanās 95.gadadienā – domājam par to, kā Latviju izjuta pirmās Saeimas laikabiedri, sacīja I.Mūrniece un uzsvēra, ka, tuvojoties Latvijas simtgadei, ir svarīgi pētīt un izcelt gaismā vēstures mantojumu.

Simboliski, ka šodien Saeimā uz darba diskusiju pulcējas arī Satversmes komentētāji – tiesībzinātņu lietpratēji, kuri zinātniska projekta ietvaros skaidro mūsu valsts pamatlikuma lakoniskos pantus -, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Komentētāji strādā pie noslēdzošā komentāru izdevuma, kas ir par Satversmes otro nodaļu.

I.Mūrniece arī pauda gandarījumu, ka valsts svētku mēnesī pastāvīga vieta Saeimas Balsošanas zālē rasta gleznai “Tautas veidots Latvijas karogs”, kuru pagājušā gada 18.novembrī īpašā mākslas performancē pie Saeimas nama veidoja mūsu valsts iedzīvotāji. Gleznā Latvijas ļaudis ielikuši savas domas, cerības un enerģiju, tāpēc tā ir patiesi simboliska, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Par godu 95.gadskārtai kopš Saeimas sanākšanas I.Mūrniece uz parlamentu bija aicinājusi visus atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājus, kā arī Satversmes tiesas tiesnešus un mūsu valsts pamatlikuma komentētājus. Pasākumā piedalījās arī Prezidija locekļi un Saeimas deputāti.

Izstāde „Pirmajai Saeimai - 95” stāsta par pirmās Saeimas ievēlēšanu, tās sastāvu, darba īpatnībām, kā arī ieguldījumu Latvijas kā demokrātiskas valsts veidošanā. Tajā apkopoti arhīva un bibliotēku materiāli, tostarp pirmās Saeimas sēžu stenogrammas, parlamentam adresētie iedzīvotāju lūgumi, Saeimas rēķini un tālaika deputātu algu saraksti. Izstādē apskatāma vēsturiska kinohronika no pirmās Saeimas sanākšanas 1922.gada 7.novembrī, kā arī Saeimas sanākšanas 95.gadskārtai veltīta videoanimācija – stāsts par pirmo Saeimas sasaukumu.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157687080239502
Video: https://www.youtube.com/watch?v=CNfz8qFUi8c
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt