Mūrniece: Jāzeps Rancāns jāgodina kā Saeimas priekšsēdētājs trimdā

(08.09.2017.)

Latvijas Centrālās padomes (LCP) Deklarācija par Latvijas valsts atjaunošanu, ko LCP pieņēma 1944.gada 8.septembrī, ielika neizdzēšamu un tiesiski nevainojamu pamatu Latvijas valsts nepārtrauktībai. Viens no redzamākajiem šī mūsu valsts nepārtrauktības principa uzturētājiem bija bīskaps Jāzeps Rancāns – visu četru pirmskara Latvijas Saeimu deputāts, tostarp 4.Saeimas priekšsēdētāja biedrs un, atrodoties trimdā, pēc Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa nāves - leģitīms Saeimas priekšsēdētājs un Valsts prezidenta vietas izpildītājs. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, uzrunājot klātesošos Latvijas vēsturei veltītajā pasākumā “Latvijas Centrālās padomes 8.septembra deklarācija - ar skatu uz Latvijas simtgadi”.  

Būtiski, ka ar šo LCP deklarāciju tika atjaunota Latvijas Satversmes sapulces 1922.gadā pieņemtās Satversmes darbība, un ceturtās Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš uzņēmās Valsts prezidenta vietas izpildīšanu līdz nākamajai leģitīmi ievēlētai Saeimai. Trimdā pēc P.Kalniņa nāves par Saeimas priekšsēdētāju un Valsts prezidenta vietas izpildītāju, atbilstoši Satversmei, kļuva Jāzeps Rancāns.

I.Mūrniece klātesošos informēja, ka ir nolēmusi konsultēties ar konstitucionālo tiesību speciālistiem, vēsturniekiem un Saeimas kolēģiem, lai vienotos, ka Latvijas simtgadē Saeimas namā varētu pelnīti godināt Jāzepu Rancānu par viņa veikumu Latvijas parlamentārisma labā. “Ceru, ka nākamajā gadā Jāzepa Rancāna portrets ieņems vietu Saeimas priekšsēdētāju portretu galerijā, kā arī pienācīgu vietu vēstures grāmatās. Tā būtu atbilstoša balva par viņa Latvijas mīlestību,” teica I.Mūrniece.

Pasākuma atklāšanā klātesošos uzrunāja arī Latvijas Kara muzeja vēsturniece, Latvijas Centrālās padomes vēstures pētniece Ieva Kvāle, Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps, priesteris Andris Kravalis un kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere-Le Galla. Pēc tā Sv.Marijas Magdalēnas baznīcā notika Latvijas Centrālās padomes locekļu piemiņai veltīts dievkalpojums.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157684982843662
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā