Ināra Mūrniece ar NB8 valstu spīkeriem pārrunā reģiona drošības aktualitātes

(23.08.2017.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piedaloties Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu spīkeru sanāksmē Norvēģijā no 21. līdz 23.augustam, īpaši uzsvēra reģiona drošību, arī spēju pretoties hibrīddraudiem.

“Pieaugot hibrīddraudiem, mums jāturpina cieša sadarbība un koordinācija gan starp reģiona valstīm, gan arī NATO un Eiropas Savienības līmenī. Jāpaaugstina mūsu spējas aizsargāties pret kiberuzbrukumiem, Kremļa informatīvo karu un vēlēšanu iespaidošanu,” uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšēdētāja norādīja, ka izšķiroša ir visas sabiedrības spēja neiespaidoties no viltus ziņām un propagandas. Būtiski ir stiprināt mūsu informatīvo telpu, mediju neatkarību un kvalitāti. Mums ir lieliski sadarbības piemēri, tostarp Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas centrs un Helsinkos izveidotais Eiropas izcilības centrs pret hibrīddraudiem.

Pārrunājot situāciju Ukrainā un attiecības ar Krieviju, NB8 valstu spīkeri pauda stingru atbalstu Ukrainas reformām un centieniem eirointegrācijas ceļā. Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka reformas prasa milzu pūles un ir jābūt pacietīgiem. Būtiski ir turpināt mūsu līdzšinējo pieeju attiecībās ar Krieviju, kamēr tā pilnībā neieviesīs Minskas vienošanās attiecībā uz Ukrainu. 

NB8 parlamentu spīkeri apsprieda atbalstu Austrumu partnerības valstīm, paužot gandarījumu par kopīgo vizīti Gruzijā šā gada aprīlī un vēlmi turpināt aizsākto parlamentāro sadarbību.

Tiekoties ar Vācijas parlamenta Bundestāga prezidentu Norbertu Lammertu (Norbert Lammert), NB8 spīkeri apsprieda aktualitātes saistībā ar Eiropas nākotni. Saeimas priekšsēdētāja pauda atbalstu spēcīgai Eiropas Savienībai un Latvijas vēlmei būt Eiropas kodolā, kā arī uzsvēra transatlantiskās saites svarīgumu.

Spīkeri tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Torbjornu Jaglandu (Thorbjørn Jagland), lai pārrunātu izaicinājumus Eiropas Padomē. T.Jaglands prezentēja savu ziņojumu “Par demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas stāvokli Eiropā un populisma lomu tajā”.

NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji apmeklēja Norvēģijas bruņoto spēku Kiberdrošības un informācijas drošības centru.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157687833729286

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā