Ināra Mūrniece Lietuvas premjerministram: sadarbība starp kaimiņiem īpaši svarīga izaicinājumiem pilnā laikā

(12.01.2017.)
VideoGalerija

Latvijas un Lietuvas attiecības vienmēr raksturojusi cieša sadarbība, bet savstarpējs atbalsts un rīcības koordinēšana ir īpaši svarīga laikā, kad sastopamies ar līdz šim nepieredzētiem ģeopolitiskiem izaicinājumiem. To ceturtdien, 12.janvārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, tiekoties ar Lietuvas premjerministru Sauļu Skverneli (Saulius Skvernelis), kurš savā pirmajā ārvalstu vizītē pēc apstiprināšanas amatā apmeklēja Latviju.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Latvijas un Lietuvas vēsturiski ciešās attiecības un aktīvo divpusējo sadarbību, tostarp parlamentārā līmenī, ko apliecina arī nesenā Lietuvas parlamenta priekšsēdētēja Viktora Pranckieša (Viktoras Pranckietis) viesošanās Saeimā. Lietuva ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris un lielākais ienākošā tūrisma tirgus. Tāpat abas valstis vieno cieša sadarbība kultūrā, ko spilgti raksturo tradīcija katru gadu kopīgi svinēt Baltu vienības dienu.

I.Mūrniece ar S.Skverneli apsprieda arī Baltijas valstu sadarbību, atzinīgi vērtējot līdzšinējo veikumu un norādot, ka tā kļuvusi pragmatiska un uz konkrētiem rezultātiem vērsta. Sekmīga sadarbība izveidojusies arī drošības un aizsardzības jomā.

Kā būtisku soli reģiona drošības stiprināšanā I.Mūrniece akcentēja NATO samitā Varšavā pieņemto lēmumu stiprināt alianses klātbūtni Baltijā un Polijā. Abas valstis apņēmušās jau nākamgad aizsardzībai novirzīt 2 procentus no iekšzemes kopprodukta. Viņa atzinīgi vērtēja sadarbību ar Kanādu kā vadošo valsti bataljona kaujas grupā Latvijā. Vienlaikus svarīga ir ASV klātbūtne Baltijas valstīs arī pēc NATO kaujas grupu ierašanās. Transatlantiskās saites stiprināšanai Latvijas parlaments ir apņēmības pilns cieši sadarboties ar ASV kongresu.

Saeimas priekšsēdētāja ar Lietuvas premjerministru pārrunāja arī progresu projekta Rail Baltica virzībā, uzsverot nepieciešamību visām pusēm aktīvi strādāt pie Starpvaldību līguma, lai īstenotu projektu plānotajos termiņos un spētu pilnā apmērā piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu.

Tikšanās fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677595191170
Video: https://www.youtube.com/watch?v=jeyLKA__ndQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā