Saeimas priekšsēdētāja Rumbulas memoriālā: holokausta upuru piemiņa Latvijā vienmēr būs dzīva

(29.11.2016.)
Galerija

“Šomēnes aprit 75 gadi kopš traģiskajiem notikumiem Rumbulā. Mēs apliecinām visdziļāko līdzjūtību ebreju tautai, jo arī mūsu tauta labi zina, kas ir genocīds, ko nozīmē okupācija un nevainīgu cilvēku noslepkavošana.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 29.novembrī, piedaloties piemiņas brīdī Rumbulas memoriālā un pieminot pirms 75 gadiem notikušo traģēdiju, kad 1941.gada novembrī tika nogalināti ap 25 000 Rīgas ebreju un tūkstotis no Vācijas atvestu ebreju.

Holokausts – tā ir ne tikai daudzu Eiropas valstu traģēdija, bet arī cilvēces un pasaules traģēdija. Šiem noziegumiem nav attaisnojuma un noilguma, uzsvēra I.Mūrniece, apliecinot, ka holokausta upuru piemiņa Latvijā vienmēr būs dzīva.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka holokausts Latvijā tiek izzināts arvien vairāk, turpinoties darbam pie dažādu vēstures dokumentu apzināšanas, tostarp par holokaustu dažādos novados.

“Šie pētījumi sniedz jaunus faktus un liecības. Pētījumos gūtās atziņas un vērtējumi kļūst zināmi arvien plašākam cilvēku lokam. Tie tiek mācīti skolās un iekļauti vēstures programmās. Tiek izdotas arvien jaunas grāmatas. Holokausta vēsturiskā izpēte Latvijā nebeidzas un nebeigsies. Tā ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās, kas ir un paliek spēkā,” apliecināja I.Mūrniece.

“Diemžēl miers mūsdienu pasaulē atkal kļuvis trauslāks. Tāpēc mūsu svarīgākais uzdevums ir rūpēties par drošību, nepieļaut karu un vardarbību, atbalstīt citam citu. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai nekas tāds nekad neatkārtotos! Sargāsim un lolosim mieru!” runas noslēgumā sacīja I.Mūrniece.

Rumbula ir viena no lielākajām ebreju masveida iznīcināšanas vietām Eiropā. 1941.gada novembrī vācu nacistiskā vadība pieņēma lēmumu iznīcināt Rīgas geto ieslodzītos ebrejus. Rumbulas mežā tika nošauti vairāk nekā 25 000 cilvēku, to skaitā aptuveni 1000 no Vācijas deportēto ebreju. Memoriāla teritorijā atrodas vairāki masu kapi, kuru vietas iezīmētas ar taisnstūra betona apmalēm.

 

Saeimas Preses dienests 

Piektdien, 29.martā