Saeimas priekšsēdētāja: žurnālistika neveido pasaules spoguļattēlu, tā pasauli virza

(19.02.2016.)
VideoGalerija

Žurnālista misija ir virzīt šo pasauli, nevis veidot pasaules spoguļattēlu. Novēlu visiem Latvijas medijiem un īpaši sabiedriskajiem medijiem vienmēr skaidru sapratni par virzienu, kurā mēs savu pasauli, savu Latviju virzām – šodien teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot diskusiju “Konstruktīvās ziņas – sabiedrisko mediju atbildība”, kas notika Saeimas namā un kur konstruktīvo ziņu konceptu prezentēja Dānijas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu direktors Ulriks Hāgerups (Ulrik Haagerup).

Atklājot pasākumu, I.Mūrniece uzsvēra, ka šodienas diskusija sevī ietver ne tikai sarunu par svarīgu žurnālistikas metodi – konstruktīvo žurnālistiku, bet arī sarunu par informatīvās telpas kvalitāti un drošību. Tātad arī par mediju – īpaši sabiedrisko mediju – atbildību.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka dzīvojam laikmetā, kad dažādas tehnoloģiskās platformas informācijas apmaiņu ir padarījušas zibenīgu. Kad līdzās profesionālajai žurnālistikai savu vietu iekarojusi tā sauktā pilsoniskā žurnālistika, kas bieži vien atbalsi rod sociālajos tīklos un interneta portālos. Bet mēs esam arī situācijā, kad Latvijā pārmērīgu dominanci ieguvuši pārrobežu mediji no Krievijas, kas diemžēl pārraida melīgu un Latvijai naidīgu informāciju. Ko likt pretī propagandistiem? Vispirms, protams, profesionālu, konstruktīvu un Latvijas intereses atspoguļojošu informāciju, uzsvēra I.Mūrniece.

Viņa atzinīgi novērtēja konstruktīvās žurnālistikas ideju attīstīt tādus medijus, kuriem ir augsts sabiedriskais labums, un veidot tādu sabiedrības modeli, kas cilvēkos raisa iedvesmu un ticību sev, nevis sajūtu, ka visi ir zaudētāji un valda vienas vienīgas negācijas un bezcerība.

Saeimas priekšsēdētāja arī pateicās Kultūras ministrijai, kura bija viena no šīs diskusijas iedvesmotājām, tāpat arī Dānijas kultūras institūtam, Dānijas Karalistes vēstniecībai Latvijā un personīgi vēstniekam Hansam Braskam (Hans Brask), kas sniedza atbalstu šī pasākuma rīkošanā.

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664148257629
Video no pasākuma: https://www.youtube.com/watch?v=QTWi0UhU-Y8
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā