Ināra Mūrniece: godinām Jāzepu Rancānu par Latvijas valstiskuma stiprināšanu mūža garumā

(21.08.2018.)
VideoGalerija

“Šādās zīmīgās dienās kā 21.augustā mēs domājam par principiem, kas ir mūsu valsts pamatā un cilvēkiem, kas šos principus ir spējuši iemiesot. Augstākās padomes balsojums pirms 27 gadiem ir cieši saistīts ar mūsu valsts nepārtrauktības pamatprincipu. Viens no valstsvīriem, kas šo principu iemiesoja un iznesa, tostarp ar savu cilvēcisko būtību un amatu pildīšanu trimdā, ir bīskaps Jāzeps Rancāns,” otrdien, 21.augustā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece svinīgajā pasākumā par godu Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāja trimdā J.Rancāna (1886-1969) portreta atklāšanai Saeimas priekšsēdētāju portretu galerijā.

Tā ir atbilstoša atzinība par J.Rancāna mīlestību pret Latviju un pašaizliedzīgo darbu valsts labā, sacīja I.Mūrniece un akcentēja, ka no politiskā skatpunkta viņa dzīvi un darbu raksturo trīs atslēgas vārdi – Latgale, valstiskums un parlamentārisms.

Pateicoties tādiem cilvēkiem kā J.Rancāns, pirmais Latgales kongress, kas notika pirms 101 gada, bija politiski sagatavots un spēja pieņemt tālredzīgus lēmumus, uzsvēra I.Mūrniece. Kongresā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē.

J.Rancāns savā garajā un piepildītajā mūžā darbojies dažādās organizācijās, kas veicinājušas Latvijas valstiskumu un starptautisko atzīšanu, kā arī apliecinājušas Latvijas pretošanos abām okupācijas varām. Viņš darbojies gan Latviešu pagaidu nacionālajā padomē, gan Latvijas Centrālajā padomē.

Pieminot J.Rancāna aktīvo parlamentāro darbību, I.Mūrniece atsaucās uz viņa laikabiedru atmiņām. Tās vēsta, ka J.Rancāns bijis viens no zinošākajiem deputātiem, kurš izšķirošos brīžos pratis dot priekšroku valstiskiem risinājumiem, skatot lietas būtību Latvijas, ne tikai savas partijas vai Latgales interesēs.

Kā pasākumā uzsvēra Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, J.Rancāns pelna cieņu kā viena no Latvijas sabiedriskās un politiskās dzīves izcilākajām personībām un ir jānovērtē bīskapa klātbūtne pie Latvijas šūpuļa un viņa ieguldījums neatkarīgās Latvijas valsts dibināšanā un attīstībā.

Z.Stankevičs pauda gandarījumu, ka šajā tik ļoti īpašajā Latvijas simtgades gadā esam liecinieki centieniem atgriezt J.Rancānu, savas tautas patriotu, humānistu un bīskapu, Latvijas tautas vēsturiskajā atmiņā.

IV Saeimas priekšsēdētāja otrais biedrs, bīskaps J.Rancāns par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildītāju trimdā kļuva pēc IV Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa un pirmā biedra Kārļa Pauļuka nāves un okupācijas gados bija viens no redzamākajiem Latvijas valstiskuma nepārtrauktības principa uzturētājiem.

Svinīgajā pasākumā parlamentā, kas simboliski notika 21.augustā – konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas dienā -, piedalījās arī Saeimas Prezidija locekļi, deputāti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, Augstākās padomes deputāti un citi viesi.

Tāpat parlamentā notika J.Rancānam veltīts priekšlasījums par Saeimas priekšsēdētāja vietas izpildīšanas valstisko nozīmi, kuru lasīja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras vadītājs Jānis Pleps.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157698839993151
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde