Ināra Mūrniece: holokausts ir vēstures brīdinājums

(04.07.2018.)
VideoGalerija

Holokausts ir vēstures brīdinājums, kur var novest neiecietība, agresija, naids un rasisms. Mums šis vēstures brīdinājums jāiekodē savā ikdienas rīcībā, veidojot Eiropā labāku nākotni nākamajām paaudzēm. Tā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 4.jūlijā, piedaloties Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas oficiālajā pasākumā pie memoriāla Gogoļa ielā, Rīgā.

“Holokausts Latvijā sākās šeit, Lielās horālās sinagogas vietā, ko pēc nacistu rīkojuma nodedzināja kopā ar cilvēkiem. Kara laikā tūkstošiem dzīvību tika izdzēstas vienīgi tautības dēļ. Šiem Latvijas vēsturē baisākajiem noziegumiem nav attaisnojuma un noilguma. Holokausts ir visas cilvēces traģēdija. Zaudēja visi: mēs zaudējām savus līdzcilvēkus, valsts – sev uzticamus pilsoņus. Vēlos apliecināt, ka ebreji bija, ir un būs nozīmīga Latvijas sabiedrības daļa. Mums ir daudz kopīgā un vienojošā,” sacīja I.Mūrniece.

I.Mūrniece uzsvēra, ka mūsu uzdevums ir nekad nepieļaut šādas traģēdijas atkārtošanos. Vislabākais pretlīdzeklis šim nežēlīgajam ārprātam ir zināšanas un izglītība. Jo īpaši jaunajai paaudzei tas ir jāzina, lai sarežģītos laikos spētu izdarīt pareizu, humānisma cienīgu izvēli, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Arī tagad mēs dzīvojam sarežģītos laikos, kad ik dienu jāspēj izdarīt pareizo izvēli, jo tepat blakus Eiropā nerimstas konflikti, kari un terorisma draudi, kas var iesviest bezdibenī cilvēkus un tautas, teica I.Mūrniece.

Holokausta upuru piemiņas iemūžināšana un vēsturiskā izpēte ir mūsu morālā apņemšanās gan Latvijā, gan starptautiski, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat svarīga ir glābēju piemiņa, simtiem latviešu ir glābuši ebrejus, demonstrēdami humānismu un drošsirdību.

4.jūlijs Latvijā ir Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena. 1941.gada 4.jūlijā pēc nacistu okupācijas varas pavēles tika nodedzināta Rīgas Lielā horālā sinagoga Gogoļa ielā un vēl četri citi galvaspilsētas ebreju dievnami. Otrā pasaules kara laikā uz Latvijas zemes savas tautības dēļ tika iznīcināti neskaitāmi cilvēki, un gandrīz 70 tūkstoši no tiem bija ebreji.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668769702627
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta