Ināra Mūrniece Eiropas dienā: mūsu bagātība – piederība Latvijas un Eiropas vērtību telpai

(09.05.2018.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 9.maijā, parlamentā atklājot Eiropas dienai veltīto pasākumu, uzsvēra, ka mūsu bagātība ir piederība ne vien Latvijas, bet arī visas Eiropas vērtību telpai.

Balsojums par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) bija emocionāli saviļņojošs brīdis Latvijas iedzīvotājiem – tā bija izšķiršanās par pārliecību līdzīgi kā 1990.gada 4.maijā, kad Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, sacīja I.Mūrniece.

“Tas bija otrs balsojums, kurā mēs pateicām, ka dziļi līdz pašām saknēm atkal būsim tur, kur mums ir jābūt un kur bijām pirms padomju okupācijas. Mēs kā Eiropas Savienības daļa esam Rietumu vērtību telpā,” uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja jauniešus, kas piedalījās Eiropas dienas pasākumā parlamentā, novērtēt un izmantot ES sniegtās priekšrocības, tostarp brīvi ceļot un izglītoties. I.Mūrniece it sevišķi uzsvēra Erasmus+ programmas piedāvātās iespējas.

Tāpat I.Mūrniece akcentēja, ka ES saskaras ar vairākiem izaicinājumiem, un viens no tiem ir drošība. Mēs varam justies droši, ja ES ir spēcīga un vienota, tādēļ svarīgi stiprināt sadarbību. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja arī nepieciešamību mazināt dzīves līmeņa atšķirības ES dalībvalstu vidū, kā arī Latvijas sabiedrībā.

Arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, uzrunājot pasākuma dalībniekus, akcentēja, ka dalība ES Latvijai sniedz būtiskas priekšrocības, turklāt mudina mūs modernizēties, attīstīties un izglītoties. ES aicina mūs atbildīgāk izturēties pret vidi, lauksaimniecībā mazāk izmantot ķimikālijas un aktīvāk pievērsties atkritumu šķirošanai, iezīmēja L.Čigāne.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja sacīja, ka līdz ar priekšrocībām var nākties saskarties arī ar izaicinājumiem. Tam var būt arī savas rūgtās puses, un mums jāizcīna arī mazas cīņas, taču piederība ES ir mūsu nākotne. Mierīgas, stabilas un attīstītas Eiropas saknes pieder mums visiem un piederēs arī nākamajām paaudzēm, uzsvēra L.Čigāne.

Eiropas dienai veltītajā pasākumā parlamentā notika ar Saeimu un Eiropu saistītas radošas aktivitātes jauniešiem. Eiropas dienu jeb ES dzimšanas dienu ar dažādiem pasākumiem 9.maijā atzīmē visā Eiropā, godinot Francijas ārlietu ministra Robēra Šūmana 1950.gadā izteikto ierosinājumu par Ogļu un tēraudu kopienas izveidi, kas ir ES priekštece.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666738455337" target="_blank">https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666738455337
Video: Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde