Ināra Mūrniece Ukrainas spīkeram: Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu

(13.12.2017.)
VideoGalerija

Ukraina vienmēr var paļauties uz Latvijas atbalstu, un mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu tās reformu ceļā, trešdien, 13.decembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimā uzņemot Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Andriju Parubiju (Andriy Parubiy).

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija stingri iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību. I.Mūrniece un A.Parubijs bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības (ES) sankciju politikai pret Krieviju ir jāturpinās līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei. Sankcijas ir skaidrs vēstījums tam, ka Krievijas rīcība Ukrainā nav pieņemama.

I.Mūrniece un A.Parubijs pauda gandarījumu par Latvijas un Ukrainas aktīvo politisko dialogu, tostarp parlamentu līmenī. Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka deputātu sadarbības grupa ar Ukrainu ir viena no aktīvākajām Latvijas parlamentā.

I.Mūrniece uzsvēra ekonomiskās sadarbības nozīmi. Latvijas uzņēmēji, neraugoties uz sarežģīto politisko un ekonomisko situāciju Ukrainā, turpina strādāt valstī. Ļoti svarīgi Ukrainā ir uzlabot uzņēmējdarbības vidi.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka Ukraina panākusi vērā ņemamu progresu reformu procesā. Vēl gan daudz darāmā, īpaši tādās jomās kā tiesu vara, laba pārvaldība un cīņa pret korupciju. Mēs ļoti labi izprotam, cik sarežģīti ir veikt reformas, kad vienā rokā jātur zobens, bet otrā – darbarīki, sacīja I.Mūrniece.

A.Parubijs pateicās par Latvijas stingro atbalstu Ukrainai Eiropas integrācijas ceļā. Tagad tās pilsoņi uz ES var ceļot bez vīzas un ir stājies spēkā Ukrainas un ES Asociācijas līgums. I.Mūrniece uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Ukrainas politiskā prioritāte būtu Asociācijas līguma pilnīga ieviešana. 

A.Parubijs pauda bažas, ka daudz bīstamāki par Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu ir tās hibrīddraudi, tostarp informatīvais karš. Nord Stream II projekts ir hibrīddrauds ne vien Ukrainai, bet visai Eiropai. I.Mūrniece norādīja, ka Latvija konsekventi uzsver, ka Nord Stream II projekts ir pretrunā ES kopīgajai ārējās enerģētikas politikai un vājina ES kaimiņu politiku. 

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvija iestājas un sagaida, ka Ukrainas jautājums darba kārtībā būs arī 2018. gada NATO samitā Briselē

Sarunas noslēgumā Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs ielūdza Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt Ukrainu.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš un Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157688319960282
Video: https://www.youtube.com/watch?v=4RYEBlcUN7A
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā