Ināra Mūrniece: sakārtota veselības aprūpes sistēma ir ieguldījums valsts izaugsmē

(09.10.2017.)
VideoGalerija

Iedzīvotāju veselība un valsts ekonomiskā stabilitāte ir nesaraujami saistītas. Mums ir jārisina veselības aprūpes un tās finansēšanas jautājumi, lai ilgtermiņā nodrošinātu valsts izaugsmi un iedzīvotāju labklājību. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, pirmdien, 9.oktobrī, parlamentā atklājot konferenci “Jaunais Veselības aprūpes finansēšanas likums: izaicinājumi un iespējas”. Tās uzmanības centrā ir plānotās izmaiņām veselības nozares finansēšanas mehānismā.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka sabiedrība jau gadiem gaida pārmaiņas un uzlabojumus veselības aprūpes finansēšanas jomā, vēršot uzmanību gan uz veselības aprūpes pakalpojumu dārdzību un rindām pie ārstiem, gan arī no Latvijas aizplūstošo medicīnas personālu. Tagad ir tapis likumprojekts, un tā mērķis ir cildens - gan sekmēt veselības aprūpes pieejamību, gan arī nodrošināt ilgtspējīgu veselības aprūpes finansēšanu, solidāri iesaistot visu sabiedrību nodokļu nomaksā, teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šīsdienas konference ir laba iespēja sākt profesionāli izvērtēt jaunā likuma projektā iestrādātos veselības aprūpes finansēšanas sistēmas principus un organizatorisko struktūru. Tāpat kopīgiem spēkiem ir jārod līdzsvars un jāvienojas, kuriem medicīnas pakalpojumiem jābūt pieejamiem ikvienam iedzīvotājiem un kuri pienākas tikai nodokļu maksātājiem.

Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča konferences atklāšanā uzsvēra, ka komisija ir pildījusi sabiedrībai doto solījumu, darbu pie Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta sākot uzreiz pēc tā saņemšanas Saeimā. Viņa sacīja - jau šobrīd ir skaidrs, ka līdz likuma pieņemšanai tajā vēl ieguldāms būtisks darbs, un aicināja ikvienu sadarbības partneri, tostarp veselības nozares lietpratējus un valdības, nevalstisko organizāciju, darba devēju un arodbiedrību pārstāvjus, iesaistīties šajā procesā, uzsverot, ka komisija izskatīs ikkatru priekšlikumu.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157686005827892
Video: https://www.youtube.com/watch?v=HFHCiF91Fhg

Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā