I.Mūrniece: Latvijas un Polijas sadarbības centrā – drošība un aizsardzība

(01.02.2017.)

Latvijas un Polijas sadarbības centrā ir drošības un aizsardzības jautājumi. Mēs esam cieši sabiedrotie. Polija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas partneriem NATO. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, trešdien, 1.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Polijas Seima priekšsēdētāju Mareku Kuhciņski (Marek Kuchciński), kurš kopā ar delegāciju šajās dienās Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

I.Mūrniece pateicās M.Kuhciņskim par Polijas ieguldījumu mūsu drošībā – regulāru dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, dalību NATO starptautiskajā bataljonā un gatavību sūtīt spēkus uz Baltijas valstīm Višegradas grupas ietvaros. Latviju un Poliju vieno dinamiska un aktīva divpusējā sadarbība, tostarp parlamentu līmenī. Šobrīd primārais uzdevums ir NATO Varšavas samita lēmumu īstenošana, arī sniedzot visu nepieciešamo atbalstu sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanai, uzsvēra I.Mūrniece.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja un Polijas Seima spīkers bija vienisprātis, ka patlaban, kad saskaramies ar drošības izaicinājumiem, tostarp hibrīddraudiem, ļoti svarīga ir abu valstu sadarbība gan NATO, gan arī Eiropas Savienībā (ES). I.Mūrniece uzsvēra, ka Latvija turpina investēt aizsardzībā, tostarp infrastruktūras attīstībā. Esam stingri apņēmušies nākamgad sasniegt divus procentus no iekšzemes kopprodukta.

I.Mūrniece un M.Kuhciņskis bija vienisprātis, ka ir svarīgi, lai jautājumos, ka saistīti ar ES drošību un nākotni, visas dalībvalstis būtu saliedētas un vienotas. Tāpat viņi uzsvēra, ka ES arī nākotnē jāattīstās kā neatkarīgu valstu savienībai. I.Mūrniece pauda nepieciešamību ES ātrāk risināt tādu kopīgo izaicinājumu kā migrācijas problēma. 

I.Mūrniece atzinīgi vērtēja sadarbību ar poļu diasporu, kas ir aktīva mūsu sabiedrības daļa. Poļu balss Latvijā ir skaidri dzirdama. 

No Latvijas puses sarunā piedalījās arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma un Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Polijas Republikā Ilgvars Kļava.

M.Kuhciņski vizītē pavada Polijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu vadītājs Vojcehs Skurkevičs (Wojciech Skurkiewicz) un sadarbības grupas vadītāja vietnieki Barbara Bartusa (Barbara Bartuś) un Kazimežs Kleina (Kazimierz Kleina), kā arī Polijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Eva Debska (Ewa Dębska).

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677731496972
Video: https://www.youtube.com/watch?v=DVKgIqt2SXY
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt