Saeimas priekšsēdētāja vizītē apmeklēs ASV un Kanādu

(08.04.2016.)

Ņemot vērā Latvijas ārpolitikas prioritātes, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece vizītē apmeklēs Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un Kanādu, lai pārrunātu starptautisko situāciju, Baltijas reģiona drošību un gatavošanos gaidāmajam NATO samitam Varšavā.

ASV Saeimas priekšsēdētājai paredzētas tikšanās ar ASV Kongresa augstākajām amatpersonām, tostarp Senāta prezidenta pienākumu izpildītāju senatoru Orinu Heču (Orrin Hatch) un Ārlietu komitejas līdzpriekšsēdētāju senatoru Benu Kardinu (Ben Cardin), kā arī ar Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju senatoru Džonu Makeinu (John McCain). Tāpat paredzētas tikšanās ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas amatpersonām un Baltijas valstu atbalsta grupas pārstāvjiem.

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja The Heritage Foundation domnīcā piedalīsies apaļā galda diskusijā par transatlantiskās kopienas izaicinājumiem drošības jomā.

I.Mūrniece Vašingtonā paredzējusi tiksies ar diasporas latviešiem un ASV baltiešu organizāciju vadītājiem, kā arī piedalīties Vašingtonas latviešu evanģēliski luteriskās draudzes Rokvillē 65 gadu svinīgajā pasākumā un apmeklēt draudzes svētdienas skolu.

Vašingtonā Saeimas priekšsēdētāja apmeklēs arī ASV Holokausta memoriālo muzeju.

Oficiālās vizītes Kanādā ietvaros Saeimas priekšsēdētājai paredzētas tikšanās ar Kanādas Senāta spīkeru Džordžu Fēriju (George J.Furey), Ārlietu un starptautiskās tirdzniecības komisijas vadītāju Raineli Andrejčuku (Raynell Andreychuk), kā arī ar Kanādas parlamenta Pārstāvju palātas spīkeru Džefu Rīganu (Geoff Regan).

I.Mūrniece plānojusi tikties arī ar NATO Kanādas asociācijas pārstāvjiem un nevalstiskās organizācijas (NVO) “Tribute to Liberty” vadību. Šī NVO strādā pie komunisma upuru piemiņas memoriāla izveides Otavā, un arī Latvija ziedojusi līdzekļus šīs piemiņas vietas izveidei.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja tiksies ar Otavas un Monreālas latviešiem un apmeklēs Otavas latviešu evaņģēliski luterisko Miera draudzes namu, kurā notiks svinīgs pasākums par godu Toronto Latviešu centra kamerkora “Dzirksts” diriģentes un vadītājas Vizmas Maksiņas 60 mūža un 45 diriģēšanas gadu jubilejai. Otavā I.Mūrniece apmeklēs arī Aukstā kara muzeju un uzņēmumu “Bombardier”.

Saeimas priekšsēdētāja ASV uzturēsies no 9. līdz 13.aprīlim, savukārt Kanādā – no 13. līdz 18.aprīlim. I.Mūrnieci vizītē pavadīs Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. ASV Latvijas parlamenta delegāciju pavadīs Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns, savukārt Kanādā – Latvijas vēstnieks Juris Audariņš.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt