Gundars Daudze Minskā: esam gandarīti par konstruktīvo dialoga attīstību ar Baltkrieviju

(04.10.2017.)

Latvijai un Baltkrievijai kā kaimiņvalstīm ir daudz kopīgi risināmu praktisku jautājumu. Esmu gandarīts, ka starp abām valstīm valda labas kaimiņattiecības un konstruktīvs politiskais dialogs, kas šogad ieguvis jaunu dinamiku.  Tas paver jaunas iespējas sadarbībai ekonomikā, izglītībā, tūrismā un citās jomās.  To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, darba vizītes Minskā ietvaros tiekoties ar Baltkrievijas parlamenta augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs aizvadījis tikšanās ar Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Republikas padomes priekšsēdētāju Mihailu Mjasņikoviču (Mikhail Myasnikovich), priekšsēdētāja vietnieci Mariannu Ščotkinu (Marianna Shchotkina) un Pārstāvju palātas Ekonomiskās politikas pastāvīgās komisijas vadītāju Vladislavu Ščepovu (Vladislav Shchepov).  

Tiekoties ar kaimiņvalsts parlamentāriešiem, G.Daudze uzsvēra šīs vizītes vēsturisko raksturu – iepriekšējā Saeimas Prezidija līmeņa izejošā vizīte Baltkrievijā notika 1998.gadā.

Puses pauda gandarījumu par aktīvo politisko dialogu, tostarp abu valstu parlamentu komisiju un sadraudzības grupu starpā. Tā ir lieliska iespēja nepastarpināti risināt abām valstīm svarīgus jautājumus, atzina G.Daudze. 

Baltkrievija ir nozīmīga Latvijas ārējās tirdzniecības partnervalsts - ceturtais lielākais tirdzniecības partneris ārpus Eiropas Savienības. Pozitīvi, ka preču apgrozījums starp abām valstīm pēdējā laikā ir palielinājies, taču mēs ne tuvu neesam izsmēluši ekonomiskās sadarbības potenciālu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Latvija ir īpaši ieinteresēta attīstīt sadarbību tirdzniecības, tranzīta un loģistikas jomā. Tāpat kaimiņvalstīm būtiski sekmēt savstarpējas investīcijas, kā arī pārrobežu sadarbību.

Latvijai un Baltkrievijai ir jau gadiem ilga un stabila pieredze loģistikas jomā, taču patlaban ir radušās iespējas paplašināt sadarbību. Kā īpaši perspektīvu sadarbības modeli G.Daudze minēja Ķīnas kravu tranzītu no Baltkrievijā izvietotā industriālā parka “Lielais akmens” uz galamērķiem Ziemeļeiropā, izmantojot Latvijas ostu, dzelzceļa un speciālo ekonomisko zonu sniegtās priekšrocības. Vienlaikus Latvijas delegācijas vadītājs informēja par perspektīviem transporta un loģistikas projektiem mūsu valstī un abpusēji izdevīgām investīciju iespējām Latvijas transporta infrastruktūrā.

Puses atzina, ka starp abām valstīm izveidojies konstruktīvs dialogs par drošības politikas jautājumiem un notiek regulāras konsultācijas starp abu valstu ministrijām. Noslēgtais divpusējās sadarbības līgums aizsardzības jomā ir labs piemērs caurskatāmības un uzticamības veicināšanai reģionā, uzsvēra G.Daudze. Tāpat abu valstu parlamentārieši bija vienisprātis, ka iespējami drīz jānoslēdz darbs pie divpusējā līguma kodoldrošības jomā.   

2021.gada Pasaules čempionāts hokejā, ko kopīgi rīkos Latvija un Baltkrievija, būs svarīgs notikums ne tikai hokeja pasaulei, jo tas tuvinās arī mūsu valstis un iedzīvotājus. Latviešus un baltkrievus vieno mīlestība pret hokeju, un šī čempionāta rīkošana ir mūsu kopīgā iespēja un atbildība, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Čempionāta kontekstā ļoti noderīgi būtu Eiropas Savienības valstu vīzu izsniegšanas atvieglojumi Baltkrievijas pilsoņiem, un Latvija atbalsta iespējami drīzu šī jautājuma atrisināšanu, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. 

G.Daudzes vadītā delegācija Baltkrievijā uzturas atbildes vizītē pēc Baltkrievijas parlamenta priekšsēdētāja vietnieces M.Ščotkinas ielūguma, kura Saeimu apmeklēja šī gada jūnijā.

Saeimas priekšsēdētājas biedru vizītē Baltkrievijā pavada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš un komisijas sekretārs Anrijs Matīss, kā arī deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītājs Artūrs Rubiks.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661137418578
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā