Latvijas un Ungārijas parlamenta spīkeri pauž apņēmību turpināt labo sadarbību

(16.06.2017.)

“Latvija un Ungārija ir sabiedrotie NATO un Eiropas Savienībā, un pašreizējie starptautiskie izaicinājumi mums liek strādāt cieši kopā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, vizītē Ungārijā tiekoties ar Ungārijas Nacionālās asamblejas spīkeru Lāslo Kevēru (László Kövér).

Pārrunājot drošības un aizsardzības aktualitātes, I.Mūrniece atzīmēja NATO sabiedroto klātbūtnes nozīmi Baltijas reģionā. “Mēs esam gandarīti, ka Ungārija 2019.gadā atkal veiks Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju. Augstu novērtējam arī Ungārijas un pārējo Višegradas valstu lēmumu uz Baltijas valstīm nosūtīt bruņotos spēkus regulārās rotācijās. Tas ir spēcīgs signāls Krievijai, ka NATO alianses valstis ir vienotas,” sarunā teica Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece un aizsardzības ministrs Ištvāns Simičko (István Simicskó) bija vienisprātis, ka par brīvību ir jāmaksā. Mūsu uzdevums ir garantēt mūsu valstu drošību nākotnē. Intensīvi jāstrādā arī hibrīdā un kiberaprdaudējuma novēršanā, īpaši Eiropas Savienības (ES) un NATO līmenī, lai nosargātu mūsu vērtības. Arī ES ārējo robežu apsardzība ir mūsu prioritāte, tostarp migrācijas kontekstā.

Saeimas priekšsēdētāja ar Ungārijas kolēģiem pārrunāja gatavošanos novembra Austrumu partnerības samitam Briselē, uzsverot, ka abas mūsu valstis kā vienas no stingrākajām Ukrainas aizstāvēm turpinās atbalstīt Ukrainas reformas un tuvināšanos ES. Attiecībā uz drošības situāciju Ukrainā I.Mūrniece norādīja, ka ES ir jāsaglabā sankcijas pret Krieviju līdz būs pilnībā izpildītas Minskas vienošanās.

Pārrunājot divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja uzteica Latvijas un Ungārijas veiksmīgo politisko dialogu, vienlaikus norādot uz ekonomiskās sadarbības potenciālu. I.Mūrniece ar Ārlietu ministrijas valsts ministru Leventi Maģaru (Levente Magyar) bija vienisprātis, ka jāturpina tādas iniciatīvas kā 2016.gadā Budapeštā notikušais Ungārijas–Baltijas valstu biznesa forums, lai veicinātu uzņēmēju kontaktus. Lielākas iespējas biznesam un tūrismam dod arī tiešais airBaltic avioreiss Rīga-Budapešta.

I.Mūrniece teica, ka Latvija turpina aktīvi ieaistīties Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu, un Ķīnas (16+1) sadarbības formātā, kur redzam iespējas investīciju veicināšanai, sadarbībai transporta un loģistikas, un izglītības jomās. Saeimass priekšsēdētāja novēlēja Ungārijai veiksmi 16+1 samita organizēšanā šī gada otrajā pusē.

I.Mūrniece Budapeštā tikās arī ar Ungārijas Nacionālās asamblejas vicespīkeri Martu Mātrai (Márta Mátrai), Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Žoltu Nēmetu (Zsolt Németh), kā arī Ungārijas-Latvijas parlamentārās sadraudzības grupu.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ungārijā Vilmārs Heniņš.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157685018006046

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt